Turcia reia AMENINTARILE la adresa Ciprului/ HARTUIELI intre avioanele grecesti si turcesti deasupra Ciprului

18-02-2012 1 minut Sublinieri

cristofias-bibi

  • Famagusta:

Turcia reia retorica agresiva fata de explorarile Ciprului

Ministrul turc de externe a protestat fata de demersurile Ciprului privind exploatarea depozitelor minerale din cele 12 sectoare din 13 care formeaza, laolalta, zona economica exclusiva a insulei pe coasta de sud.

Ministerul de Externe a calificat actiunile drept “iresponsabile si provocatoare”. (…)

In declaratia dura, Ankara arata ca Nordul Ciprului, aflat sub administratie turca, s-a opus de la bun inceput ca administratia cipriota greaca sa stabileasca unilateral zone maritime si sa ofere licente de exploatare companiilor internationale de petrol, pentru a demara explorari de hidrocarburi.

De asemenea, declaratia mentioneaza ca actiunile ar putea dauna negocierilor dintre presedintele Demetris Christofias (cipriot-grec) si  Dervis Eroglu (cipriot-turc), care oricum se afla in blocaj si pe punctul de a se compromite total.

“Aceste activitati violeaza drepturile egale si inerente ale turcilor ciprioti si negocierile duse sub auspiciile ONU; ele ar putea duce la escaladarea tensiunii in regiune.” (…)

In zilele trecute, Ciprul si Israelul au iritat guvernul turc discutand despre cooperare in energie in timpul vizitei premierului Benjamin Netanyahu.

“Am venit aici sa dezvolt legaturile noastre bilaterale, legaturile economice din domeniul energiei”, a spus Netanyahu in Nicosia.

Ministerul de externe cipriot cere Turciei sa inceteze cu amenintarile

Guvernul a descris drept total nefundamentate si contrare legii internationale revendicarile Turciei fata de zona economica exclusiva a Ciprului, cerand Ankara-i sa inceteze comportamentul sau ilegal, provocator si arogant fata de exploatarile Ciprului (grec).

Nicosia a transmis catre Ankara ca e determinata sa mearga inainte cu exploatarile si sa isi protejeze drepturile sale cu mijloace pasnice si in limitele legii internationale. (…)

Avioane grecesti si turcesti s-au angajat in hartuieli in spatiul aerian cipriot in timp ce premierul Benjamin Netanyahu vizita insula. (…)

Ministerul grec de externe, Stavros Dimas, s-a referit la provocarile continue ale Turciei la adresa spatiului aerian al Greciei si la adresa drepturilor sale suverane, cerand Ankara-i sa respecte legea internationala si legea marii.

“Acest comportament trebuie sa inceteze. Grecia isi apara drepturile. Din pacate, in loc sa discutam, astazi, ceea ce ne uneste, vedem  provocari care submineaza perspectivele imbunatatirii relatiilor noastre” a mai spus Dimas. (…)


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Israel, Razboi Turcia Grecia Cipru Rusia

Etichete (taguri)

, , , , ,

Articolul urmator/anterior

Actualitate

Comentarii

5 Commentarii la “Turcia reia AMENINTARILE la adresa Ciprului/ HARTUIELI intre avioanele grecesti si turcesti deasupra Ciprului

  1. S-o fi apropiind “”vremea spanacului”” cum spunea Parintele Paisie Aghioritul

  2. Abia astept sa dispara turcii de pe fata pamantului,Doamne iarta-ma!Numai rau aduc atat pentru crestini cat si pentru musulmanii lor.

  3. @Ana
    “Dumnezeu nu doreşte moartea păcătosului, ci ca el să se întoarcă şi să fie viu !” (Ez 18, 23)

  4. Pingback: Turcia ameninta ca ar putea ANEXA Ciprul de Nord in absenta unui acord intre grecii si turcii ciprioti - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Turcia se pregateste de conflict militar? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Documentare