UNGARIA MARE. Despre MILITANTISMUL AUTONOMIST al JOBBIK, dar si al oficialilor Ungariei, cu istoricul PETRE ȚURLEA si DAN TĂNASĂ (VIDEO)/ Inca un incident sovin: baiat amenintat pe Facebook pentru TRICOLORUL afisat de Ziua Maghiarilor

18-03-2014 9 minute Sublinieri


VINDEM ARDEALUL? Istoricul PETRE TURLEA si… de medialert

Din emisiunea “Secvential” cu Adrian Ursu de duminica, 16 martie 2014 (Antena 3): Invitati: istoricul PETRE TURLEA si jurnalistul DAN TANASA

 • Antena3:

Dan Tănasă, la Secvenţial: De la an la an, Ungaria apasă tot mai puternic acceleraţia autonomiei teritoriale a maghiarilor din Harghita şi Covasna

Jurnalistul Dan Tănasă a declarat, în ediţia de duminică a emisiunii “Secvenţial”, că manifestările din 15 martie s-au înscris în linia campaniei electorale de la Budapesta pentru alegerile parlamentare din aprilie.

Cu toate acestea, remarcă jurnalistul, “este evident că, de la an la an, Ungaria apasă tot mai puternic acceleraţia autonomiei teritoriale a maghiarilor din Harghita şi Covasna”.

“Dacă în anii precedenţi exista o oarecare dimplomaţie în abordarea acestui subiect, iată că, de doi ani de zile, vicepremierul Ungariei descalecă, întocmai ca predecesorul său, în Transilvania, în aşa-zisul Ţinut Secuiesc”, a mai afirmat jurnalistul Dan Tănasă, la Antena 3.

Secvenţial: Mesajul încărcat de violenţă prin care Jobbik îşi propagă pretenţiile

Adrian Ursu a prezentat, în ediţia de duminică a emisiunii “Secvenţial”, un material plin de violenţă, semnat de gruparea Jobbik, în care este prezentată situaţia maghiarilor din România, aşa cum este ea văzută de reprezentanţii extremişti ai acestei minorităţi.

Clipul prezintă imagini deosebit de violente, în timp ce o voce transmite mesaje rasiste şi extremiste care cere unificarea “Ungariei Mari“, alăturând terenurile care aparţin României şi Slovaciei. 

Peste 10.000 de persoane au participat, sâmbătă după-amiază, la manifestările organizate la Sfântu Gheorghe de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, secretarul de stat în Ministerul de Externe ungar Nemeth Zsolt spunând că maghiarii se pot baza pe sprijinul Ungariei în obţinerea autonomiei.

Radu Tudor: Semjen Zsolt este un recidivist. Statul român nu reacţionează, probabil din incompetenţă

Jurnalistul Radu Tudor a explicat, în direct la Antena 3, că Semjen Zsolt este un recidivist în declaraţiile referitoare la autonomie şi a explicat că autorităţile româneşti gestionează prost această situaţie.

“Semjen Zsolt este un recidivist din acest punct de vedere. Problema cea mai importantă este atitudinea autorităţilor româneşti. Dacă aş fi avut de-a face cu aceste autorităţi sau dacă aş fi reprezentat România, ar fi trebuit cu o săptămână înainte ar fi trebuit să trimită o scrisoare deschisă în care să le spună să nu încurajeze astfel de declaraţii separatiste.”

Radu Tudor a explicat că nu s-a făcut un astfel de demers din incompetenţă, cel mai probabil.

“Probabil din incompetenţă. Nu am altă explicaţie. Guvernul de la Budapesta încurajează multe din aspectele neconstituţionale din România şi acest lucru nu este niciodată sancţionat.”

Traim vremuri agitate in tara noastra dar si in proximitatea granitelor noastre. Ziua maghiarilor cu prezenta extremistilor dar si a reprezentantilor guvernului de la Budapesta in Transilvania, referendum ilegal in Crimeea pentru alipirea la Rusia, alegeri la Belgrad intr-o Serbie dominata masiv de interesele rusesti, apoi alegeri parlamentare in aprilie la Budapesta si peste 2 luni alegeri europarlamentare in Romania si in toata Europa. Cum se raporteaza Romania la ce se intampla in Ungaria, Ucraina si Rusia?

Va propun sa analizam ipoteza unei legaturi intre activarea extremismului maghiar in Transilvania si interesele Moscovei de a destabiliza permanent situatia din regiune. Romania nu face exceptie. E o tara membra NATO si UE la granita marilor interese expansioniste politice, economice si militare rusesti. In ultimii ani, in interesul sau politic personal, Traian Basescu a intretinut relatii cu lideri extremisti maghiari precum Laszlo Tokes, s-a aratat foarte prietenos cu Viktor Orban, controversatul premier maghiar ce a dat frisoane Europei cu politica sa radicala. Tot Basescu a incurajat formatiunile separatiste ale maghiarilor din Transilvania si s-a afisat la toate scolile de vara ale maghiarilor unde s-a cerut insistent autonomie teritoriala pe criterii entice, un concept foarte periculos pentru securitatea nationala a oricarui stat european. Dupa ani de zile in care formatiuni si partide revizioniste cu accente naziste precum Jobbik s-au facut de cap in Transilvania fara ca CSAT sa ia vreo masura, guvernul Ponta a decis ca liderii Jobbik si altii sa fie indezirabili in Romania. Presedintele Basescu, responsabil prin mandat constitutional de securitatea nationala si politica externa, a facut jocuri marunte si periculoase pentru interesul sau personal si al PDL, ignorind activitatea separatistilor cu accente anti romanesti si anti-Semite in Ardeal.

Nu sunt putini analistii si politicienii care vorbesc despre redesenarea granitelor Europei, iar cea mai vulnerabila zona pare a fi aici, in Est, la granita istorica si naturala cu Rusia. In tot acest timp, Romania tolereaza derapaje nepermise atit interne cat si externe. […]

Ca de fiecare dată, vicepremierul Ungariei Semjen Zsolt a venit în Transilvania să militeze public şi oficial pentru autonomie teritorială. Adică să încalce Constituţia României. Nu numai Vona Gabor şi Jobbik trebuie interzişi în România, ci şi oficialii de la Budapesta care îşi permit să atace statul român chiar pe teritoriul nostru. Iar vicepremierul Ungariei nu e singurul oficial al statului maghiar care a profitat de ospitalitatea poporului nostru şi a instigat la distrugerea statului naţional român chiar de la noi de acasă.

Revin de aceea cu importanţa legii privind interzicerea manifestărilor şi organizaţiilor extremiste care va intra la votul final marţi, în Camera Deputaţilor. Spre deosebire de măsurile punctuale pentru o persoană sau alta, această lege opreşte toate manifestările extremiste şi toate persoanele şi organizaţiile care atacă art. 1 alin. 1 din Constituţie. Cred că avem nevoie de o măsură de acest fel care să blocheze pe ansamblu autonomismul maghiar la noi în ţară.

Cum de permitem accesul în România unor oficiali ai unui stat străin care îşi asumă pe faţă distrugerea statului naţional unitar român? Chiar atât de inconştienţi suntem? 

Altfel vom asista pasivi, ca în fiecare an, cum vine oricine în România şi declară ce-l taie capul, dând apă la moară extremiştilor. Şi transmiţând semnalul că în România se poate orice, ia cine ce vrea şi nu i se întâmplă nimic. Deja faptul că oficialii de la Budapesta au făcut azi pelerinaj în Transilvania cu steagurile Ungariei şi celălalt steag etnic constituie dovada că nu se tem de nimic şi că nici nu iau în calcul posibilitatea ca statul român să aibă ceva de zis despre amestecul Ungariei în România. Iar militarea “paşnică” pentru autonomie e la fel de gravă ca şi cea violentă, ea încalcă legile româneşti la fel de mult. Un alt oficial maghiar ne-a transmis astăzi să renunţăm la gândirea de stat naţional dacă vrem să ne împăcăm cu Ungaria. Cum de permitem accesul în România unor oficiali ai unui stat străin care îşi asumă pe faţă distrugerea statului naţional unitar român? Chiar atât de inconştienţi suntem?

Proiectul de lege inițiat de deputatul Bogdan Diaconu privind interzicerea manifestărilor și organizațiilor de tip extremist, respins de Senat, se află pe ordinea de zi a ședinței de marți, 18 martie a.c., a Camerei Deputaților.

Deputatul Bogdan Diaconu susține că proiectul său oferă ”un instrument legal interzicerii efective a manifestărilor extremiste pe teritoriul național (întruniri, tabere, conferințe sau mitinguri) care, prin obiectul, desfășurarea sau mesajele lor, aduc atingere directă sau indirectă art. 1 alin. 1 din Constituție care prevede că România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil”.

Proiectul de lege prevede, de asemenea, ca persoanele de cetățenie străină care promovează public în statele lor de origine, pe teritoriul României sau oriunde altundeva mesaje ce aduc atingere aceluiași articol constituțional să fie considerate ”persona non grata pe teritoriul țării noastre”.

‘”Pentru a opri extremismul la sursă, proiectul propune ca partidele politice, fundațiile, ONG-urile sau orice fel de organizații juridice sau non-juridice înregistrate în afara României care promovează mesaje și/sau desfășoară acțiuni care aduc atingere directă sau indirectă art.1 alin.1 din Constituția României să fie interzise pe teritoriul României”, se mai arată în comunicat.

În opinia lui Bogdan Diaconu, autoritățile române ”au asistat neputincioase la dezvoltarea rapidă și virulentă a mișcărilor și acțiunilor anti-statale, cu aport străin”.

În expunerea de motive a proiectului de lege privind interzicerea extremismului, Bogdan Diaconu susține că România a devenit “o țintă permanentă de manifestări (întruniri, tabere, conferințe, mitinguri) anti-românești, care au dobândit între timp caracter stabil, se desfășoară cu regularitate și devin instrumente deschise și publice de contestare a statului român”, ceea ce ar putea “știrbi” autoritatea acestuia.

“Totodată, există un număr semnificativ de persoane de cetățenie străină, cu sau fără calitate publică în țările deorigine, care folosesc lacuna legislativă pentru a disemina mesaje anti-constituționale chiar de pe teritoriul românesc. Desigur că acest lucru se întâmplă și pe teritoriul altor state, dar faptul că își pot desfășura nestingheriți acest demers și pe teritoriul României reprezintă un afront direct la adresa României, tolerarea lor fiind o încurajare a acestui gen de atitudine și inducând ideea slăbiciunii și permisivității statului român față de acțiunile desfășurate împotriva sa. Nu în ultimul rând, au apărut multe partide sau organizații străine care și-au făcut un obiectiv declarat din promovarea de activități și mesaje anti-statale și anti-constituționale și care desfășoară demersuri de înființare de filiale și în România. Și activitatea acestora pe teritoriul țării noastre trebuie să fie interzisă”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Proiectul de lege propriu-zis prevede, prin articolele sale, că: “Orice manifestări (întruniri, tabere, conferințe, mitinguri) care prin obiectul, desfășurarea sau mesajele lor aduc atingere directă sau indirectă art. 1 alin. 1 din Constituția României sunt interzise. Persoanele de cetățenie străină care promovează public în statele lor de origine, pe teritoriul României sau oriunde altundeva mesaje care aduc atingere directă sau indirectă art.1 alin.1 din Constituția României sunt considerate persona non grata pe teritoriul României. Partidele politice, fundațiile, ONG-urile sau orice fel de organizații juridice sau non-juridice înregistrate în afara României, care promovează mesaje și/sau desfășoară acțiuni care aduc atingere directă sau indirectă art.1 alin.1 din Constituția României, sunt declarate indezirabile pe teritoriul României, iar activitatea lor în interiorul granițelor României este interzisă”.

Mai multe detalii pe AGERPRES aici.

Proiectul legislativ inițiat de Bogdan Diaconu poate fi consultat aici.

Ordinea de zi a Camerei Deputaților pentru zilele de 17-18 martie 2014 aici.

Ministerul de Interne a anunţat măsuri împotriva extremiştilor maghiari. Patru cetăţeni maghiari au primit, astăzi, interdicţia de a intra pe teritoriul României. Interdicţia se aplică pe o perioadă de un an. Doi dintre persoanele vizate sunt membri Jobbik. Patru cetăţeni ungari, printre care doi membri Jobbik, au interdicţie de a intra în România timp de un an, a anunţat, luni seară, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog. Cei patru cetăţeni sunt Zsolt Tyirityán, Zagyva György Gyulával, István Szávay şi Mikola Bela.

“A fost instituită măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României pentru o perioadă de un an, pentru patru cetăţeni maghiari: Zsolt Tyirityán, membru al organizaţiei Oastea Haiducilor, Zagyva György Gyulával, membru Jobbik, István Szávay, membru Jobbik, şi Mikola Bela, membru al organizaţiei Noua Gardă Ungară, faţă de care organele competente au sesizat Curtea de Apel Bucureşti în vederea declarării acestuia ca indezirabil. Referitor la aceste persoane, există indicii temeinice că fac parte din structuri implicate în activităţi de natură naţionalist-extremistă ce constituie riscuri la adresa ordinii publice şi a securităţii naţionale a României”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Premierul Victor Ponta a declarat că a discutat, luni, cu preşedintele Traian Băsescu despre problema interdicţiei de a intra în România pentru unii cetăţeni maghiari şi a precizat că Guvernul are o atitudine echilibrată şi raţională, iar măsurile au rolul de a nu inflama o situaţie artificială. 

El a apreciat, la România TV, că autorităţile trebuie să intervină pentru respectarea legii, fără să reacţioneze exagerat sau disproporţionat printr-un număr mare de interdicţii.

Patru cetăţeni ungari, printre care doi membri Jobbik, unul fiind Szavay Istvan, au interdicţie de a intra în România timp de un an, a anunţat luni seară purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Cei patru sunt Tyirityán Zsolt – membru al organizaţiei “Oastea Haiducilor”, Zagyva Gyorgy Gyula – membru Jobbik şi al Mişcării de Tineret din cele 64 de Comitate HVIM, Szavay Istvan – membru Jobbik şi Mikola Bela – membru al organizaţiei “Noua Gardă Ungară”, faţă de care organele competente au sesizat Curtea de Apel Bucureşti, în vederea declarării acestuia ca indezirabil,a precizat Dajbog.

Szavay Istvan este deputat în Parlamentul ungar.

“Referitor la aceste persoane există indicii temeinice că fac parte din structuri implicate în activităţi de natură naţionalist-extremistă, ce constituie riscuri la adresa ordinii publice şi a securităţii naţionale a României”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Interdicţia dată celor patru a fost dispusă “cu scopul preîntâmpinării producerii unor evenimente de natură a afecta grav ordinea publică pe teritoriul României”, a mai spus Dajbog. Monica Dajbog a subliniat că interdicţia a fost dată în urma unor “activităţi specifice de evaluare a riscurilor la adresa ordinii publice şi a securităţi naţionale, în conformitate cu dispoziţiile legale”.[…]

[…] Covasna şi Harghita produc mult mai puţin decât consumă  

Pastorul Laszlo Tokes a spus în Parlamentul European că situaţia din Harghita şi Covasna seamănă cu cea din Crimeea. Există un pericol real de creştere a extremismului maghiar în Transilvania?  

Nu există corelare nici între ce se întâmplă în Crimeea şi declaraţiile lui Laszlo Tokes sau ale parlamentarilor Jobbik, dar nu numai ale parlamentarilor Jobbik, pentru că şi vicepremierul maghiar a vorbit despre autonomia Ţinutului Secuiesc. Marea problemă este faptul că aici se face un joc. Nimeni nu defineşte autonomia pe care o vor liderii politici din Ţinutul Secuiesc. Spre exemplu, dacă vorbim de autonomie administrativă, ce autonomie administrativă mai mare decât ce au acum? Consiliile locale pot să facă orice cu resursele financiare pe care le dobândesc şi vă mai spun o dată, judeţele Covasna şi Harghita produc mult mai puţini bani decât consumă anual. Parte din bani se duc la centru, după care se întorc înzecit la Covasna şi Harghita prin redistribuiri bugetare. Nu ar putea să ţină nici măcar şase luni şcolile, spitalele, să-şi asigure energia electrică cu consumurile pe care le are. Mi-ar plăcea să văd că au o atitudine fairplay faţă de statul român, adică atunci când flutură steagurile care îi reprezintă, să fluture şi steagul românesc, pentru că se întâmplă pe teritoriul României. Problema este atunci când simbolurile României sunt dispreţuite, sunt aruncate, nu sunt puse alături de însemnele locale. Atunci este o sfidare şi nu poţi să urăşti România atât de mult, să nu-i pui steagul lângă steagul tău, atât timp cât exişti pe teritoriul acestei ţări. […]

Un adolescent din Sfântu Gheorghe care s-a fotografiat cu steagul românesc, sâmbătă, având pe fundal mii de maghiari ce sărbătoreau Ziua Maghiarilor, şi a postat poza pe Facebook a primit mai multe ameninţări pe reţeaua de socializare, unde s-a iscat o dispută între români şi maghiari. 

Băiatul s-a fotografiat cu steagul tricolor atârnat de gât, având în spate sute de persoane care sărbătoreau Ziua Maghiarilor de Pretutindeni şi care aveau steaguri ale Ungariei şi steaguri secuieşti, în centrul municipiului Sfântu Gheorghe.

El a postat fotografia pe Facebook, generând o dispută între români şi maghiari.

Până în prezent, peste 440 de utilizatori ai reţelei de socializare au comentat fotografia într-un limbaj vehement, printre ei aflându-se şi mai multe persoane de etnie maghiară care îl ameninţă cu bătaia pe băiat. Unul dintre comentarii, postat de Czine Hunor, este: “În locul tău nu aş mai ieşi pe stradă”, iar în altul, David Laszlo scrie: “Cred că meriţi o bătaie mare”. Un alt etnic maghiar, Deak Attila, spune: “Cred că va trebui să mergi să te distrezi de-acum în Braşov şi în Voineşti”, în timp ce Sanci Kanyo scrie: “Nu-l omorâţi, vin acasă şi vreau şi eu să-i dau”.

Pe de altă parte, adolescentul este lăudat de către români pentru gestul său, iar printre susţinătorii acestuia se numără şi Sabina, eleva din oraşul Covasna care anul trecut, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, a mers la şcoală cu o bentiţă tricoloră.

“Sunt alături de tine, Cosmin, şi te susţin pentru că am trecut şi eu prin asta..să nu-ţi fie teamă. Gestul tău este unul de normalitate totală şi nu are nevoie de vreo justificare! Bravo!”, scrie Sabina. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna, Nicoleta Marin, a declarat corespondentului MEDIAFAX că nu a fost depusă nicio plângere în legătură cu ameninţările la adresa băiatului.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna nu au putut fi contactaţi. Anul trecut, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, câţiva elevi români de la Liceul “Korosi Csoma Sandor” au mers la şcoală cu accesorii în culorile tricolorului românesc, iar una dintre eleve, care purta o bentiţă tricoloră şi a cărei fotografie a fost postată pe o reţea de socializare, susţinea că ar fi primit ameninţări.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna afirma atunci că situaţia creată la Liceul “Korosi Csoma Sandor” din oraşul Covasna a fost una singulară şi că orice persoană are dreptul de a-şi manifesta convingerile şi prin purtarea unor însemne naţionale.

baiat tricolor Sfantu Gheorghe


Categorii

1. DIVERSE, Destramare teritoriala? (Regionalizare, autonomie), Razboiul impotriva Romaniei, Ungaria, Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “UNGARIA MARE. Despre MILITANTISMUL AUTONOMIST al JOBBIK, dar si al oficialilor Ungariei, cu istoricul PETRE ȚURLEA si DAN TĂNASĂ (VIDEO)/ Inca un incident sovin: baiat amenintat pe Facebook pentru TRICOLORUL afisat de Ziua Maghiarilor

 1. Doamne ajuta,

  Putem gasi aici niste adevaruri dureroase pentru maghiari:

  http://frumoasaverde.blogspot.ro/2014/03/ungaria-mare-nu-existat-documentar.html

 2. cu conducatorii nostri ne-am lamurit.

  Un documentar BINE realizat despre ADEVARATA istorie a Transilvaniei, difuzat pe youtube si pe toate retelele de socializare sau canalele media sau…nu stiu, peste tot pe unde se poate – nu s-ar putea realiza?? Ei stiu sa isi faca o campanie formidabila. De ce nu si noi? Sa se stie de sangele cui este imbibat acest pamant, si sa se stie cine sunt asa-zisele ‘victime’!!

  Manifestatii ale romanilor cu diferite ocazii, cat mai frecvente – de ce nu au loc? Mai ales manifestatii de comemorare, cu surle si trambite, ale romanilor masacrati de maghiari in Transilvania – de ce nu se fac? Nu cred ca ar lipsi prilejurile! Sa se adune CAT MAI MULTI ROMANI si sa defileze la fel de tantosi prin ‘Tinutul Secuiesc”!

  Nu stiu, banuiesc ca nu spun nimic nou, nu fac decat sa remarc CAT DE MULT CONTEAZA putina STRATEGIE, PUNERE IN SCENA! Nu doar emisiuni TV si comentarii. Sunt bune si alea, dar fara exploatarea strazii, a numarului oamenilor, a simbolismului national, a mijloacelor mediatice etc. … e f, f. greu sa misti ceva. Esti intr-o eterna defensiva, atat. Zic si eu, iertare.

 3. In Voievodina, extremistii maghiari sunt baieti cuminti.

 4. @MirceaB:

  mie nu mi s-a parut ca in articol se spun prostii. Gresesc? Mi s-a parut ca autorul vorbeste, in esenta, de necesitatea crearii unui sentiment de adeziune nationala a maghiarilor. Sentiment pe care situatia politica, economica, sociala din Romania nu are cum sa-l creeze.

  Nu are dreptate, pe undeva? Romania e in disolutie identitara. Cum ii poti fideliza pe maghiari cand de partea cealalta li se ofera o alternativa identitara coerenta?? Poate ca tocmai mizand e aceasta convietuire cotidiana pasnica, normala. Dar nu e suficient… Cred ca asta a vrut sa zica autorul, nu? :-s

 5. Si cine-i jobbik?

 6. Pingback: update – INTARIREA “VIKTATURII” DIN UNGARIA: partidul lui ORBAN castiga detasat alegerile legislative, JOBBIK obtine un scor electoral consistent - Recomandari
 7. Pingback: UDMR isi bate joc in stil mare de tara care ii tine la guvernare: PREFECTUL MAGHIAR DE HARGHITA, proaspat numit de premierul Ponta si MILITANT SECESIONIST DECLARAT, sustine ca NU TREBUIE SA ARBOREZE STEAGUL ROMÂNIEI! Dan Tanasa: “România, singura
 8. Pingback: PRESUPUSA TENTATIVA DE ATENTAT la Targul Secuiesc. Autorul ar face parte din organizatia extremista din Ungaria HVIM – MISCAREA CELOR 64 DE COMITATE | Cuvântul Ortodox
 9. Pingback: CSIBI BARNA SI SOLISTUL TRUPEI KARPATIA, TRIMISI IN JUDECATA PENTRU “PROMOVAREA DE IDEI SI CONCEPTII NATIONALISTE”. Care-i sensul operatiunii de PR a serviciilor secrete, brusc de veghe patriei? | Cuvântul Ortodox
 10. Pingback: “DEMITIZATORUL” LUCIAN BOIA LEGITIMEAZA REVIZIONISMUL MAGHIAR: “Românii nu puteau invoca un DREPT ISTORIC asupra TRANSILVANIEI, care nu apartinuse niciodata României”. Care este sensul acestei noi teme lansate intr-o perioada tul
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare