UNGARIA SE ORIENTEAZA CATRE RUSIA. Se contureaza tot mai mult spectrul IZOLARII Romaniei?

25-04-2012 4 minute Sublinieri

 

Considerată de mulţi analişti un cal troian al Rusiei în NATO şi în UE, Ungaria trădează din nou Europa civilizată.

Încolţit de Uniunea Europeană, pentru deprapajele de la democraţie, regimul neo-fascist Viktor Orban se aruncă în braţele imperialismului rusesc al lui Vladimir Putin. Metoda nu este deloc nouă, având în vedere că Ungaria, de-a lungul istoriei, nu a putut supravieţui prea mult ca stat, decât ca vasal sau parte a unui imperiu.

Într-o perioadă dificilă pentru Uniunea Europeană, dar propice pentru diversificarea provenienţei resurselor energetice, autorităţile de la Budapesta fac ceea ce ştiu mai bine: se lasă cucerite de puterea care le gâdilă cel mai bine orgoliul. Deşi fac parte din UE, oficialii maghiari preferă, de data aceasta, Rusia.

Grupul energetic ungar MOL s-ar putea retrage din proiectul Nabucco deoarece “încă există numeroase incertitudini în jurul proiectul Nabucco care nu pot fi ignorate”. MOL apreciază că atât aprovizionarea cu gaze naturale, cât şi finanţarea sunt nesigure, iar compania s-a confruntat “cu o continuă creştere a costurilor realizării proiectului, deoarece încă este neclară valoarea finală a investiţiei”.

Semnalul a fost dat de premierul ungar, Viktor Orban, care, potrivit Agerpres, a susţinut luni, la Bruxelles că gazoductul South Stream, care va transporta gaze naturale din Rusia către statele din sudul Europei să treacă pe teritoriul Ungariei, el afirmând, în acelaşi timp, că proiectul Nabucco este în pericol. “Nabucco este într-o situaţie dificilă. Nu sunt un expert al detaliilor, dar ceea ce am văzut este că inclusiv compania ungară MOL abandonează acest proiect”, a afirmat Orban la o conferinţă desfăşurată la Centrul pentru Politici Europene din Bruxelles.

Viktor Orban: Dorim să menţinem legăturile cu ruşii

La rândul său, MOL anunţă că rămâne interesată de diversificarea aprovizionării cu energie dar, fiind o companie privată independentă, trebuie să le justifice acţionarilor investiţiile.

Viktor Orban a mai afirmat că Rusia este “tot mai activă” în impulsionarea gazoductului South Stream, a cărui construcţie va începe în luna decembrie. “Pentru Ungaria problema este foarte simplă: dorim un South Stream care să includă şi Ungaria pe traseul conductei sau un South Stream care să excludă teritoriul Ungariei?” s-a întrebat premierul maghiar. “Din diferite motive am dori să vedem South Stream pe teritoriul ungar”, a răspuns tot el. “Dorim să menţinem legăturile cu ruşii”, a adăugat Orban.

Nabucco vs South Stream

Proiectul Nabucco este dezvoltat de consorţiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile Transgaz Mediaş, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE (Germania). Gazoductul va transporta gazele extrase din Asia Centrală şi va străbate Turcia, Bulgaria, România, Ungaria şi Austria. Proiectul are drept scop diversificarea surselor de aprovizionare cu energie ale Uniunii Europene, care, în momentul de faţă, este dependentă de Rusia. Potrivit lui Reinhard Mitschek, directorul consorţiului, Nabucco Gas Pipeline International GmbH este aşteptat să ia o decizie finală de investiţie în cazul proiectului Nabucco la începutul lui 2013, urmând ca lucrările de construcţie să demareze la finele acelui an. Valoarea totală a proiectului Nabucco este estimată, în prezent, la 7,9 miliarde de euro.

Proiectul South Stream se realizează în scopul diversificării traseelor de livrare a gazului natural rusesc către consumatorii europeni. În al treilea trimestru al anului 2011 a fost finalizată documentaţia completă tehnico-economică a proiectului, care reuneşte documentaţia pentru tronsonul maritim şi pentru zonele care traversează teritoriul ţărilor din Europa Centrală şi de Est.

După lungi negocieri, la 28 decembrie 2011 Turcia i-a dat Rusiei acordul final pentru construcţia South Stream prin apele sale teritoriale, ridicând ultima piedică în calea acestui proiect. După aceasta, la 30 decembrie, Putin i-a solicitat conducerii Gazprom să accelereze noul proiect, începând construcţia nu din 2013, ci din 2012, precizează Nezavisimaia Gazeta, citat de Agerpres. Gazprom a elaborat rapid un nou grafic de construcţie. În primul rând, s-a decis construcţia South Stream într-o variantă maximă, cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pe an. Darea în exploatare în primă etapă este planificată pentru sfârşitul lui 2015, iar la capacitate deplină – în 2018.

Acţionarii gazoductului South Stream au fixat detaliile proiectului: inţial, va fi construit tronsonul de nord al părţii terestre a gazoductului, până în Austria, şi abia apoi ramura sudică spre Italia, a precizat vineri preşedintele companiei italiene Eni, Paolo Scaroni. Autorităţile ruse sunt gata să înceapă construcţia, cu devansarea graficului, deja în 2012. Cu toate acestea, analiştii atenţionează că recuperarea investiţiilor se află sub un mare semn de întrebare, cu atât mai mult cu cât devizul ar putea creşte în mod semnificativ şi depăşi 30 de miliarde de euro.

Agenţia Bloomberg cu referire la premierul ungar, Viktor Orban, relatează că MOL, companie maghiară de stat, iese din proiectul de construire a gazoductului Nabucco. Compania nici nu dezminte, nici nu confirmă informaţia, ci doar menţionează că în jurul proiectului european „sunt foarte multe incertitudini greu de ignorat”.

De menţionat că în ianuarie şi-a prezentat intenţia de a părăsi Nabucco Juergen Grossman, şeful concernului german RWE, principalul „jucător” în proiect. De ce germanii şi ungurii sunt pesimişti în ce priveşte realizarea ambiţiosului proiect Nabucco?În acest sens vă prezentăm opinia lui Valeri Iazev, şeful Societăţii Ruse a Gazului.„Din câte înţeleg eu, există contradicţii sistemice. Pur şi simplu a început să se înţeleagă că proiectul nu este realist. De aceea, ungurii au început să prefere South Stream, care este realizabil. Ei au început să se reorienteze. Principala problemă, care stârneşte îndoieli vizavi de Nabucco, se cunoaşte: incertitudinea legată de baza de resurse. Furnizorii pe care se bazează sunt puţini, iar între principalii dintre ei, Azerbaidjan şi Turkmenistan, există un conflict de interese. Mizarea pe a doua ramificaţie a zăcământului azer Shah-Deniz este o perspectivă îndepărtată, nu mai devreme de anul 2017. În plus, Baku deocamdată nu a decis ce traseu al transportării gazului este mai preferabil. Poate fi Iranul furnizor? Acolo situaţia politică este instabilă, sunt sancţiuni economice şi, în plus, mai este vorba şi de dosarul nuclear. Se poate spune că se exclude încă o posibilă bază a sursei de materii prime pentru Nabucco. Probleme sunt o grămadă!”

Dar cum stau în prezent lucrurile cu principalul concurent al Nabucco, proiectul rusesc South Stream? Valeri Iazev declară: „Noi ne deplasăm consecvent către realizarea South Stream. În noiembrie se va lua decizia investiţională finală. Şi, după cum s-a planificat, până la sfârşitul anului 2015, conducta va fi dată în exploatare. În pofida tuturor fobiilor, europenii înţeleg că Rusia este un furnizor sigur de resurse energetice. Da, South Stream n-a primit din partea UE statutul de „prioritar”, însă, de fapt, el este aşa. Traseul său s-a stabilit definitiv după ce Turcia „a dat undă verde” la amplasarea conductei în zona sa maritimă economică. S-au semnat acorduri interguvernamentale în ce priveşte tronsoanele terestre cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croaţia şi Austria. Se ştie de unde să se ia gaze şi furnizorul este stabil din punct de vedere politic.

Ruşii mai au o prioritate: ştiinţa de a se înţelege. Potrivit ziarului de afaceri Vzgliad, pentru ieşirea din proiectul Nabucco, care concurează cu conducta rusească South Stream, Ungaria va primi cel mai probabil o recompensă din partea Gazprom – gaze mai ieftine. Uneori trebuie să se piardă un pion pentru a se câştiga regina…


Categorii

1. DIVERSE, Batalia pentru resurse, Rusia, Ungaria

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

23 Commentarii la “UNGARIA SE ORIENTEAZA CATRE RUSIA. Se contureaza tot mai mult spectrul IZOLARII Romaniei?

  1. poza din antet este veche, este proiectul politic iniţial, pe vremea când încă România era în cărţi. Apoi discuţiile cu ruşii s-au complicat iar un timp, cel puţin la noi, a circulat varianta aceasta:
    http://ionmuntean.files.wordpress.com/2010/07/proiectul-gazelor-south-stream.jpg

    De fapt, proiectul va arăta aşa:
    http://m.ruvr.ru/data/2012/03/15/1300263710/4south_stream_gas_pipeline.jpg
    http://english.ruvr.ru/data/2010/07/07/1227126318/RIA-689347-Preview.jpg

    Câteva detalii despre jocul ruşilor cu noi şi aici:
    http://www.adevarul.ro/financiar/Cum_ne-au_folosit_rusii_in_South_Stream_0_401360108.html

    Drept răspuns că ne-au scos ruşii din ecuaţie, noi am ameninţat cu asta:
    http://www.gandul.info/financiar/ce-are-de-impartit-romania-cu-bulgaria-culoar-direct-catre-turcia-9427544 , dar nu am obţinut nimic.

    După cum vedeţi.. South Stream ne cam sare, Serbia devenind principalul nod strategic al europei, întrucât nu este în UE sau NATO şi urmează să alimenteze micile ţări ale europei centrale, Germania şi Franţa având, după câte se prefigurează, 3 linii pe nordstream, a doua urmând să fie dată în folosinţă în decembrie. Deci Serbia va reprezenta pentru ţările europei centrale ceea ce Ucraina reprezintă pentru polonezi şi nemţi. La fel de importantă devine şi Ungaria, care însă este controlată instituţional de UE.

    Nabucco a picat în clipa în care noi am rămas singurii fără alternativă, absolut toţi în jurul nostru având/urmând a avea cel puţin două surse. Totodată, orice racord la conductele turceşti ce vor înlocui Nabucco, va trebui să treacă prin apele teritoriale ale Bulgariei. Asta presupunând că Erdogan nu s-a înţeles altfel cu Putin: http://www.upi.com/Business_News/Energy-Resources/2011/10/11/Putin-Erdogan-discuss-energy-relationship/UPI-61101318329693/

    Spuneam în altă parte că Rusia îşi foloseşte greutatea politică pentru a ne scoate pe tuşă.. Dar nu-i nimic.. noi avem scut la Deveselu!

  2. da, nu ne ramane decat sa revendicam Timocul si/sau sa gasim vestigii dacice in Subotica, sau in dava Vienei…macar de ne-ar ocoli toti si toate, insa toti ne fac fie din pix, fie din bocanc, dupa cum le vine…zic sa ne cerem integrarea in CSI, daca capatam mai multa satisfactie, asta ar fi singurul sah adevarat pe care l-am putea da tuturor….

  3. cand simti ca ceva iti scapa printre degete nu-ti ramane decat sa le apropii si instinctual sa curbezi palma in caus sau sa o inchizi in pumn. in caus poti sa ceri, cu pumnul poti sa te faci inteles acolo unde alte argumente au esuat. asta este alternativa la integrarea in CSI, unde degetele se definesc a fi Turcia, Romania, Polonia, Tarile Baltice si Tarile Scandinave. speculand lacomia, oportunismul, ignoranta, lasitatea granzilor europei concomitent cu foamea si disperarea micilor lachei, rusia si-a croit drum spre pohta ei de juma de veac, Vienna. sa vedem mutarea blocului rasaritean, a borderlandului lacheu la marele licurici…

  4. Romania a primit asigurari ca Nabucco se va face inca inainte ca Emil Constantinescu sa castige fotoliul nemeritat, cam prin ’91-’92. Dar, pe vremea aceea adminstratia de la Casa Alba era republicana si Bush sr. presedinte. Mai apoi dupa o pauza de 8 ani democrati vine la Washington Bush jr. care avea in cap ca razboiul Americii cu Rusia trebuie continuat rupand Europa din sfera de influenta energetica ruseasca. Daca isi mai aduce cineva aminte, in anii in care Bush jr. era presedinte in America era – sa-i zic – o moda in a face masinile sa mearga cu biodiesel, carburant facut din porumb. Yahoo! insusi avea in homepage un fel de promo la asa ceva in care utilizatorul era invitat sa isi calculeze consumul masinii sale in functie de model in stiuleti de porumb consumati la mia de mile. Administratia Bush a si demarat la vremea respectiva mai multe proiecte pentru a stopa dependenta energetica de petrol si gaze naturale: a incurajat centralele nuclear-electrice si a ajutat la construirea lor, a initiat proiecte pentru fabricarea automobilelor care sa merga cu hidrogen lichid, reteaua de GPL rezolvand problema retelei de distributie si, chiar a fost initiat un proiect de automobil… atomic! Menirea acestor proiecte ale administratiei republicane era scoaterea Americii si a aliatilor europeni intr-un viitor previzibil din dependenta de lumea araba islamica detinatoare de petrol si de Rusia detinatoare de gaze naturale.
    Dar, a venit Obama si aliatii Americii in lupta pentru Asia au devenit partidele islamiste din lumea islamica (cine spunea ca Obama nu e de religie islamica?!). Revolutiile arabe au ras toti conducatorii neislamisti din lumea araba, iar acum in Siria este ultimul bastion pe care se straduiesc sa il doboare. Proiectele administratiei Bush au fost repede aruncate in sertare si uitate acolo. Ma rog, fiecare administratie cu tactica ei, nu ma bag, dar in conditiile astea noi ce facem? Raspunsul il aflam de la Adrian Nastase si Traian Basescu: vindem tot ce avem, Petrom, Rosia Montana, Cupru Min, Hidroelectrica etc. Iar ce nu vindem inchidem ca sa “salvam bugetul”.
    Si acum, personal, ce ma mahneste cel mai tare: ca natia asta nu mai e in stare sa dea oameni mari e una, dar ca nu reusim decat sa nastem mafioti marunti asta e cu adevarat o tragedie.

  5. @Titus L:

    Parca era exact invers: Bush si republicanii sunt cu petrolul, Obama cu alternativele si regenerabilele. Cel putin in campania electorala asa ziceau.

  6. Parca, dar nu prea. Asa crede lumea.

    Cititi si voi singuri aici:

    http://www.ens-newswire.com/ens/may2005/2005-05-16-10.html

    si aici:

    http://www.ens-newswire.com/ens/apr2005/2005-04-28-10.asp

    Nu va faceti probleme cu petrolistii, daca biodieselul nu ar fi crescut pretul porumbului – ingredientul de baza in hrana americanului de rand, cel care voteaza – petrolistii americani ar fi devenit cei mai mari producatori de porumb.
    In schimb nu puteti sa nu vedeti ca Obama sprijina exact regimurile islamiste, mai putin unul singur, care este aliat cumva cu Rusia, dar mai mult de nevoie. Iar cel mai islamist dintre regimurile islamiste este Arabia Saudita unde nici nevestele ambasadorilor europeni nu se pot arata in public fara burqa, iar legea tarii este sharia, legea islamica si nimic altceva. Si acolo este petrolul.

  7. Ungaria nu a tradat niciodata aliati sai Rominia a facut de mai multe ori

  8. @domokos:

    Cei care isi infig coltii in trupul tarii sunt dusmani, nu aliati, chiar daca vremelnic sunt parte din aceeasi alianta militar-politica. Ungaria a tradat, in schimb, toti vecinii sai, facand de la bun inceput parte din blocul revizionist interbelic ce a dus la ciopartirea Cehoslovaciei, desfiintarea Poloniei si rapirea Ardealului de Nord.

  9. Ce mi se pare ciudat, este că Ungaria a uitat de partea de NE, pe care Stalin a rupt-o şi a alipit-o Ucrainei, aceasta ajungând unde nu a fost ea niciodată, şi anume în Carpaţi. Teritoriul acesta i s-ar cuveni Ungariei în mod legal şi normal; dar Ungaria nu zice nici pâs în această problemă. Repet- ciudat! Idem şi cu o parte din Burgenlandul austriac.
    În schimb în ceea ce priveşte Ardealul (cel puţin parţial), Vestul Slovaciei, Voivodina- scandal maxim. Mie mi se pare că Ungaria e pe invers. Mai ales că n-ar avea nici cu ce unguri să populeze aceste regiuni, pt că sporul Ungariei este bine negativ!
    În ceea ce priveşte Southstream-ul şi ruşii, parcă prea mult ne uităm peste garduri şi prea puţin la noi în ţară. cred că ne-ar folosi mai mult să înţelegem ce se întâmplă cu noi, ce facem sau mai mult nu facem noi, şi atunci am avea o şansă să pricepem. Dumnezeu ne aşteaptă. Dar oare mai avem noi timp?

  10. Ce ma uimeste pe mine este ca Banca Centrala Europeana imprumuta marile banci cu 1000 miliarde de euro la dobanzi de 2% ca acestea sa poata imrumuta statele cu dobanzi de 5-7% iar pentru un asemenea proiect nu se gasesc 7 miliarde de euro.

    Si cate si mai cate proiecte nu s-ar fi putut face cu 1000 miliarde. Cat de penibil este sa ne temem de rusi, dar sa nu vedem cat de mult se fura tocmai de cei care ar trebui sa calauzeasca destinele popoarelor europene si sa aiba o viziune in ansamblu pe termen mediu/lung al viitorului european. Nu s-a gasit nici unul din Europa sa zica: da, dam 1000 miliarde de euro la banci dar dam macar 100 miliarde pentru investitii in proiecte de infrastructura.

    Si cu asta miscau si somajul, crestea si economia si se oferea o speranta oamenilor.

  11. Pingback: Guvernul Ungariei SFIDEAZA guvernul Romaniei, refuzand sa isi ceara scuze. Tendintele REVIZIONISTE ale UNGARIEI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: GAZUL SI MARILE PUTERI: inca un motiv pentru care TURCIA STA IN CALEA RUSIEI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  13. Pingback: Acord de etapa intre Gazprom (Rusia) si Bulgaria pentru SOUTH STREAM - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: Ungaria si Serbia au semnat cu Rusia pentru SOUTH STREAM - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  15. Pingback: CONSTITUTIA NEOFASCISTA A UNGARIEI, ipocrizia euroatlanticilor si REALPOLITIK-ul Germaniei - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: NABUCCO A MURIT, TRAIASCA GAZELE DE SIST?! Instrumentarea propagandistica a unui ESEC GEOPOLITIC PROGRAMAT/ Romania: victima a concurentei IMPERIILOR ENERGETICE/ Vom fi teren “desert” de exploatare a PETROLULUI si GAZELOR la schimb cu o REDEVE
  17. Pingback: Dan Dungaciu: MOLDOVA CADE DE PE HARTA. “A existat intotdeuna o alianta a tovarasilor de drum Moscova – Budapesta” - Recomandari
  18. Pingback: Republica MOLDOVA IN HAOS POLITIC SI DEZBINARE SOCIALA [video]. Dan Dungaciu: “NE-A IESIT TOT URSS” - Recomandari
  19. Pingback: Guvernul Orban se ia de gat cu BANCILE STRAINE/ Seful Parlamentului Ungariei despre MARSUL SPRE AUTONOMIE AL TINUTULUI SECUIESC - Recomandari
  20. Pingback: Dinu C. Giurescu despre slugarnicia politicii externe romanesti: “DACA MERGEM TOT ASA, NU VA MAI EXISTA STAT ROMÂN CU AUTORITATE”/ Dan Dungaciu despre UNGARIA – AGENTUL DESTABILIZATOR REGIONAL SI RELATIA SPECIALA CU RUSIA [video] - Reco
  21. Pingback: Proiectul de segregare etnica al UDMR: TINUTUL SECUIESC – STAT IN STAT [video] - Recomandari
  22. Pingback: SCOTIA INDEPENDENTA? Ziua decisiva a unui REFERENDUM crucial. Contagiunea SECESIUNILOR, calul troian-unguresc al Rusiei si chestiunea TRANSILVANA/ Reactie AGRESIV-DISPROPORTIONATA a Rusiei fata de declaratiile electoral-unioniste ale premierului PONTA - R
  23. Pingback: REVOLUTIE ANTI-”VIKTATURA” LA BUDAPESTA [video]. CESI: Rusia ar incepe destabilizarea Europei prin Ungaria/ DAN DUNGACIU despre tensionarea relatiilor dintre SUA si UNGARIA. Este regimul Orban un ”EXPERIMENT TOLERAT” care va lua sfarsit din ratiun
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare