Uniunea Europeana face jocurile INDUSTRIEI PHARMA: EFSA respinge proprietatile CURATIVE ale mierii, morcovului sau prunelor uscate
Uniunea Europeană încurajează pastilele nu tratamentele naturale și schimbarea stilului de viață. Birocrații Uniunii Europene vor stârni un nou scandal, după ce au folosit proceduri pentru medicamente la evaluarea unor alimente funcționale cum ar fi mierea, prunele, ceaiurile, menta sau iaurturile probiotoce. Medici, nutriționiști, agricultori sau producători de alimente au avertizat autoritățile de reglementare ale CE să nu facă jocurile industriei farmaceutice, în defavoarea tratamentelor naturale.
EFSA (autoritatea de control a siguranței alimentare) a menținut protocolul de evaluare preluat de la medicamente, care sunt molecule simple, ușor de monitorizat, și l-a aplicat la alimente, stabilind că terapiile naturale nu au efect asupra sănătății.Efecte dovedite în mii de ani de utilizare, cum ar fi efectul antidiareic al ceaiului de mentă și cel laxativ al prunelor, sau rolul fibrelor în alimentație, nu mai pot fi menționate în prezentările produselor. În schimb, unor preparate industriale care le imită pe cele naturale li se poate face reclamă în continuare.
Astăzi se publică lista mențiunilor de sănătate autorizate în Jurnalul Oficial al Comunității Europene (JOCE). Din 2006, comunicarea beneficiilor de sănătate ale alimentelor este reglementată prin Regulamentul CE 1924. Evaluarea este facută de EFSA care până acum se ocupa de evaluarea riscurilor ridicate de pesticide, coloranți, aditivi, a medicamentelor și a dezinfectanţilor.
Pînă în prezent, EFSA a permis comunicarea beneficiilor legate de sănătate pentru 320 de substanțe, toate se sinteză: vitamine, minerale, sau alte ingrediente cu structură simplă, care se folosesc și in medicamente.
Nici un aliment – matrice complexă de componente ce interacţionează între ele şi cu organismul – nu a primit aviz favorabil de la EFSA.
Aplicând un protocol de evaluare preluat de la medicamente, EFSA a ajuns la concluzii surprinzătoare. În cazul mierii s-a cerut recunoaşterea beneficiilor pentru sănătatea respiratorie, metabolism, sursă de energie: A fost respinsă pentru insuficientă caracterizare a alimentului! Morcovul şi menţinerea unei vederi normale – respinse, deși morcovul conține caroteni, care sunt precursori ai vitaminei A,iar vitamina A este binecunoscuta pentru rolul său în menținerea vederii.
Între numeroasele menţiuni respinse, se disting toate cele 300 de mențiuni referitoare la probiotice şi 171 de mentiuni referitoare la antioxidanti, deşi istoria de consum şi numeroasele dovezi ştiinţifice susţin fără dubii beneficiile lor.
Respingerea în bloc a unor clase de alimente functionale a stîrnit proteste din partea comunităţii ştiinţifice, şi, ca urmare, Comisia Europeana a solicitat EFSA să reevalueze mențiunile pentru probiotice și antioxidanți.
În cazul probioticelor, întrucât nicio menţiune nu este autorizată până acum, de la finalul anului 2012 nu va mai fi posibilă comunicarea către consumatori a beneficiilor de sănătate ale probioticelor, fie ele alimente sau suplimente alimentare, comercializate în magazine şi farmacii. Regulamentul 1924/2006 privind menţiunile de sănătate se aplică nu doar alimentelor, ci şi suplimentelor alimentare, comercializate înmagazine sau farmacii.
Dacă autoritățile au fost stricte în privința efectelor alimentelor, nu au avut curaj să se lupte cu producătorii de alimente nesănătoase și mai ales cu marii producători de sucuri carbogazoase. Profilurile nutriționale, cerință expresă a regulamentului, nu au fost încă adoptate, deși termenul era 19 ianuarie 2009. Concret, utilizarea de mențiuni de sănătate nu ar trebui să fie permisă în cazul produselor care conțin în exces sare, zahăr sau grăsimi. (…)
Legaturi:
- UNIUNEA EUROPEANA INCEARCA SA NE INVETE CA DOAR MEDICAMENTELE ‘BIG PHARMA’ SUNT SANATOASE? Profesorul Gheorghe Mencinicopschi explica procesul, indica perspectivele ingrijoratoare si sugereaza ipoteza REDUCERII DELIBERATE A POPULATIEI
- DIN NOU DESPRE DIRECTIVA UE REFERITOARE LA ETICHETAREA PRODUSELOR NATURALE
Pai, as zice sa le dam sa probeze pe burta proprie ce efect au prunele de exemplu, luate pe burta goala, sau un compot de prune uscate si afumate, proaspat facut, dupa care la vreo jumatate de ora sa bea o cana de lapte de bivolita indulcit cu miere de albine, toate cat se poate de naturale:))) Punem prinsoare ca, confisca baia pentru urmatoarele 5-6 ore? :))))
Dar carti, articole in ziare si reviste despre proprietatile curative ale produselor naturale se pot scrie. Hai ca pe net ti se da “ban” de cei din ACTA, dar tiparul e tipar, la fel si scrisul de mana de pe retetele bunicii. Tot raul e spre bine, asa poate vor supravietui doar cei care mai citesc hartie tiparita si ACTA ramane batand in buze.
Statul este ( si intotdeauna a fost) proprietatea cuiva. Azi, el este proprietatea corporatiilor.
Cred ca e si un ‘trend’ de gandire in faza terminala: a crede numai datelor statistice (numite cu emfaza ‘evidence-based-medecine). Iar pentru a dovedi efectul fasolei batute asupra matzului gros, nu cred ca s-o gasi f’un laborator sa-si bage banu’.
Si cum lumea, nu doar medicina, e de mult pornita (cu capul) in directia asta,intr-un viitor o sa ajungem sa verificam la vizor parintii, sotii si copii cu buletinul in mana….cel ADN.
Astia de la UE s-o fi pacalit cu ciuperci sau cucuta si matraguna. Numai asa poate fi explicata atitudinea lor. In politica europeana se mizeaza pe prosti si fraieri, ca oamenii cu scaun la cap, nu-i baga in seama. Celor de la UE le doresc sa se trateze cu Taxol!
@Titus L
Adevarat graiesti :-).
In occident castiga tot mai mult teren “retetele bunicii”, probabil de aceea oficialii giranti ai mancarii industrializate se tem si devin agresivi… 🙂
Ar trebui sa nu ne facem griji, caci omul de rand de pretutindeni se intoarce tot mai mult catre produsele naturale !!!
Problema e ca nu prea mai exista produse naturale…