ITO 2017 – TINERII ORTODOCȘI DE LA IAȘI și “TĂCEREA VINOVATĂ A PRESEI”. Și simpla adunare-împreună deranjează, dar este ea, oare, suficientă?

6-09-2017 7 minute Sublinieri

Tribuna:

6.000 de tineri în stradă nu e o chestie cool, dacă sunt ortodocşi. Uite de ce

Dumitru CHISELIŢĂ

Aşa cum v-am informat şi noi şi alte câteva puţine publicaţii naţionale, la Iaşi, zilele acestea, a avut loc Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi – ITO 2017. OK? OK. Au participat cam 6.000 de persoane, majoritatea tineri. Tineri şi ortodocşi. O chestie demnă de o ştire naţională. Zic asta după ce am văzut zeci, dacă nu sute de ştiri naţionale având ca subiect zeci, maximum câteva sute de protestatari care învârt, din primăvară, aceeaşi placă cu REZIST-uri încât au dat într-o monotonie salvată doar de vehemenţa „activiştilor” şi  protestatacilor (adică a postacilor protestatari de tastatură) de pe reţele.

Deci, câteva mii de tineri adunaţi la Iaşi nu au reuşit să facă să vibreze spiritul jurnalistic al ştiriştilor pentru care chiloţii sau căţelul cine ştie cărei vedete, freza lui Trump, elucubraţiile cine ştie cărui scriitoraş sau ceteraş implicat-interesat politic pe teme actuale, sau faptul că vara e cald, toamna plouă sau iarna e frig sunt neapărat chestiuni de interes mondial. De fapt am citit ceva „central” despre întâlnirea de la Iaşi. În Adevărul (vorba vine!) cineva a pomenit ceva despre „Bani publici pentru o chermeză ortodoxă cu Holograf şi Buzdugan”, de unde reiese doar că ura faţă de acest eveniment e mare rău, ca şi dezamăgirea că totul a fost câtse poate de normal şi civilizat. Trecem peste acuzaţia piţiponcorească cu “banii publici”, cunosc o mulţime de paranghelii, panarame şi ale aflări în treabă finanţate sau cofinanţate la fel în România, că era oricum cu dedicaţie şi o să vă explic acum de ce 6.000 de tineri în stradă nu e o chestie cool, dacă sunt ortodocşi.

Păi, în primul rând, sunt prea mulţi şi prea tineri. Atunci când te dai în/cu fundul de pământ  şi chirăi ca o leliţă căreia i s-a rupt plasa cu ouă în mijlocul pieţei agroalimentare că religia e o chestie fumată, că doar babele, retarzii şi votanţii PSD mai cred în aşa ceva şi că tinerii nu mai cred în basme cu prieteni imaginari, să vezi atâta lume tânără e frustrant de-ţi vine să-ţi dai singur dislike. La fel, când ditamai campania supermediatizată şi superesusţinută de trimis lumea în stradă ca să urle cu hashtag şi să se certe cu jandarmii că doar-doar o pun de o victimizare se lasă doar cu aceeaşi gaşcă obosită şi neconvingătoare de câteva zeci-sute şi că un eveniment pe tema căruia s-a tăcut vehement adună atâta lume, te ia, aşa, cu o supărare pe tine de-ţi rupi tricolorul protestatar de pe tine.

Plus că aceşti tineri ortodocşi s-au comportat totalmente atipic faţă de cum li s-a ordonat ştiriştilor să scrie despre ăştia ortodocşii: nu au dat ture de piaţă în genunchi, nu s-au înghesuit la moaşte, colaci şi colivă, nu au făcut panaramă, nu au strigat, nu au privit cruciş la cameră, nu au strigat lozinci împotriva adversarilor, nu au cerut „jos” sau cel puţin, să zicem, biciuirea în public a adversarilor, ca alţii. Nu au purtat nici pancarte cu căcării obscene. Nu au urlat că pe ne-creştini o să îi mănânce iadul şi pe ei nu. Nici măcar nu le-a zis popa cu cine să voteze la următoarele alegeri. Nu au cerut catedrale-nu spitale. Deci, total ne-ştirist, total ne-interesant, ne-şoc şi groază. Plus de asta, am observat că orice informaţie din aceasta cu creştini în general şi ortodocşi în special, aflaţi în situaţii OK (campanii umanitare, deschideri de spitale, de lăcaşuri de ajutorare, etc) este ignorată cu succes de presa asta cool şi la modă. Aşa o fi ordinul. Cu toate acestea, chiar dacă tu ai impresia că dacă nu scrii, nu a existat, realitatea e tot aia, iar tu joci în alt film care nu e al tău. Ce mai încoace şi încolo, dacă eşti creştin nu e cool, nu e primetime şi rişti să râdă toţi progresiştii de stradă sau de partid unimsalvămist de tine. 6.000 de tineri în stradă nu e o chestie cool, dacă sunt ortodocşi. Cu atât mai bine. Rămâneţi cool, noi rămânem ortodocşi. Hai pa!

Toată presa a scris despre cele câteva sute de tineri care au ieșit duminică seară în stradă, în București, să protesteze, dar mai nimeni nu le-a acordat atenție unor alți tineri, în număr de peste 7.000, care au făcut, în aceeași zi, un marș altfel decât ne-am obișnuit să vedem la televizor sau în live-urile de pe Facebook.

În perioada 1 – 4 septembrie a avut loc, pentru al patrulea an consecutiv, Întâlnirea Tinerilor Ortodocși (ITO 2017), organizată, de această dată, la Iași. S-au strâns 7.000 de oameni, iar Daniel Buzdugan a fost unul dintre prezentatorii evenimentului. Ceea ce este impresionant este că au venit tineri chiar și din Africa pentru această întâlnire.

Am stat de vorbă cu Sara Melenciuc, studentă în anul IV la Facultatea de Drept, pentru a afla mai multe despre evenimentul care a fost relatat în publicațiile de specialitate, dar complet ignorat de presa generalistă. Am întrebat-o de ce crede că tinerii, mulți la numără, strâmbă din nas când aud de Întâlnirea Tinerilor Ortodocși și, în general, despre Biserică.

“Motivul pentru care m-am implicat în acest eveniment este adevărul, adică îmi dau seama de un lucru: ce am trăit aici este adevăr. Altfel nu m-aș simți atât de împlinită. M-am implicat pentru că vreau ca și alți tineri să împărtășească același adevăr, aceeași libertate și aceeași bucurie. Mulți strâmbă din nas pentru că au impresia că Biserica le constrânge libertatea, dar nu este așa. Este un paradox. Libertatea nu poate fi constrânsă de libertate. Tocmai aceasta este ideea – că Biserica ne oferă libertate. Au venit mulți tineri ortodocși din întreaga lume și au participat cu foarte multă bucurie, bucurie cu sprijinul Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Tocmai aceasta este ideea întâlnirii – ca noi să dăm un ecou al tinereții și al Ortodoxiei“, a spus Sara Melenciuc pentru DC News.

Daniel Buzdugan a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj, convins că despre ITO 2017 nu se va vorbi nicăieri în presa românească: “Despre adunarea asta frumoasa de la Iași (ÎNTÂLNIREA TINERILOR ORTODOCȘI) nu se va vorbi nicăieri în presa românească! Nici despre avioanele care zboară zilnic nu se pomenește deloc, numai atunci când se prăbușește vreunul apar toate televiziunile de știri, ca să numere morții! Eu zic că și viața trăită frumos merită arătată!“.

Sara Melenciuc ne-a mai zis: “Ce m-a impresionat cel mai mult este că totul s-a desfășurat într-un mod foarte liniștit. Îmi dau seama că am fost protejați de Dumnezeu și ce am trăit aici a fost mai presus de noi. Am avut și vreme frumoasă, totul a decurs cum trebuie. Daniel Buzdugan a fost unul dintre prezentatori, lucru care ne-a bucurat. A acceptat invitația noastră și prin implicarea lui mi-am dat seama că este un om liber, deschis la minte și trăiește în adevăr, la fel ca noi”.

[…]

Credeți-mă că este cel mai frumos lucru pe care l-am văzut vreodată: asta este Biserica! Voi sunteți Forța Bisericii! Oamenii simt, nu poți să minți, atunci când ești în mijlocul oamenilor, ei te simt! ITO 2017! Forța Bisericii!

2. Aș vrea să transmit un salut călduros tinerilor preoți care sunt în Italia, în Spania, în Germania, în Anglia, peste tot unde sunt! Am avut plăcerea să mă aflu de revelion, de Paști sau de Crăciun în diverse țări unde sunt frații noștri români și vreau să zic că Biserica de acolo îi aduna pe toți laolaltă. Respect și iubire preoților români din străinătate! Doamne ajută!

3. Să fiți acei tineri care nu se rușinează de Dumnezeu! Sunteți armata lui Hristos! Sunteți Forța Bisericii! Hristos în mijlocul nostru! Este și va fi! Asta îmi vine să zic în aceste momente: Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfin­țească-Se numele Tău, vie împărăția Ta, fie voia Ta, precum în cer așa și pe pă­mânt. Pâinea noastră cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noș­tri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbă­vește de cel rău. Amin.

4. 609 voluntari au muncit patru zile ca ITO 2017 să fie o experiență minunată pentru participanți, iar Daniel Buzdugan nu i-a uitat nici pe ei: Felicitări pentru întreaga muncă depusă! Facebook-ul a fost singura instituție de presă care a evocat acest eveniment, iar aseară pe Facebook am văzut că, după concert, voluntarii s-au așezat în genunchi și au cules tot ce era lăsat, lăsând în urmă curățenie perfectă. Cinste lor, voluntarilor!” 

5. Au fost patru zile superbe aici, la Iași, și chiar vorbeam cu vecinii mei – că stau la mama, nu stau la hotel! – și îmi spuneau: O să ne fie dor de copchiii ăștia! Să aveți vacanță plăcută, cât mai e, și să aveți rezultate frumoase în noul an bisericesc, dar și școlar!

 • Active News:

Dubla măsură a presei din România: 6.000 de tineri în stradă IGNORAȚI pentru că sunt ortodocși

La Iași a avut loc weekend-ul 1-4 septembrie Întâlnirea Tinerilor Ortodocși – ITO 2017, eveniment la care au participat 6.000 de tineri ortodocși din America, Africa, Europa și Asia.

Cunoscutul prezentator de la Radio Zu, Daniel Buzdugan, unul din amfitrionii manifestării, a scris pe pagina sa de Facebook că „despre adunarea asta frumoasa de la Iasi (ÎNTÂLNIREA TINERILOR ORTODOCȘI) nu se va vorbi nicăieri in presa românească!” 

Și așa a fost. Cu excepția câtorva site-uri, evenimentul a fost ignorat total de presa centrală! Nici măcar agențiile de presă nu au transmis știri de la Iași. 

În același timp, duminică seara, în Piața Victoriei din București, 300 de tineri au protestat contra Guvernului. Micul protest a fost prezentat pe larg în presa centrală, televiziunile dedicând spații ample acestora.

Presa liberă și independentă se ducea în Piața Victoriei chiar și când acolo era doar un om.

[…]

Mesajul părintelui Necula la ITO 2017: Adevărata libertate înseamnă să îl ai pe Hristos. Să aveți convingerea că Hristos știe câte înjurături, câte miștouri, câte șuturi în fund ați luat pentru că sunteți fiii păzitorilor cheilor Împărăției Cerurilor

Părintele prof. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie din Sibiu a conferențiat sâmbătă seară la Iași. Adevărata libertate înseamnă să îl ai pe Hristos, le-a spus părintele profesor miilor de tineri ortodocși aflați în Capitala Moldovei.

Conferința susținută de părintele Constantin Necula a debutat prin rugăciune. 6000 de tineri și-au unit glasurile și au rostit împreună rugăciunea Împărate Ceresc.

Apoi, părintele profesor și moderatorul evenimentului, Daniel Buzdugan, au mulțumit tinerilor prezenți în grădina Palas din Iași deoarece au venit să demonstreze că Biserica, în esență, nu este a  trecutului, ci este aparține prezentului, care este un viitor continuu.

Pr. Constantin i-a îndemnat pe tineri să părăsească lumea virtuală și să guste din bucuriile oferite de viață și de tinerețea trăită în Hristos.

„Libertatea și iubirea nu răspund la întrebarea ce, ci la întrebarea cine, iar răspunsul este Hristos. Adevărata libertate ține de capacitatea de a fi împreună cu El în permanență. Adevărata libertate înseamnă să îl ai pe Hristos. În seara aceasta vă mulțumesc că ați venit să mărturisiți că sunteți parte vie a Bisericii”, a spus părintele profesor.

Părintele a răspuns numeroaselor întrebări venite din partea tinerilor prezenți la Iași. Vorbind despre marginalizarea tinerilor credincioși în general și a fiilor de clerici în special, pr. Constantin i-a încurajat să sufere cu demnitate pentru Hristos: „Vreau să aveți convingerea că Hristos știe câte înjurături, câte miștouri, câte șuturi în fund ați luat pentru că sunteți fiii păzitorilor cheilor Împărăției Cerurilor”.

Părintele profesor le-a spus tinerilor că ei sunt apa cea vie din Biserică și i-a îndemnat să fie apărători ai acesteia.

„Dovediți că vă pasă, rana Bisericii este și rana voastră, durerea Bisericii este și a voastră,” a evidențiat părintele profesor.

„Învățați să vă iertați este un alt îndemn al părintelui adresat tuturor. Aceasta este cea mai deplină libertate pe care ne-a dat-o Hristos: te iert.”

La întrebarea despre fostul preot buzoian Ilie Toader, părintele Necula a spus: „Îi doresc o întoarcere furtunoasă în Biserică, cu fruntea sus!”

Conferința s-a încheiat cu rugăciunile de seară rostite de tinerii prezenți la eveniment.

ITO 2017 este organizat de Arhiepiscopia Iașilor prin Departamentul de Tineret și Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români (ASCOR) Iași și are ca temă Tânărul în căutarea Libertății.

La evenimentul din această toamnă participă mii de tineri ortodocși din România, Republica Moldova, Ucraina, Grecia, Serbia, Albania, Macedonia, Franța, Germania, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Irlanda, Marea Britanie, Elveția, Turcia, Iordania, Siria, dar și de pe continentul african.

***

Am ajuns sa traim intr-o tara in care 7 oameni care manifesta impotriva mancarii gainilor si curcilor au devenit mai importanti pentru România decat faptul ca 7000 de români isi cauta nemurirea sufletului. Tacerea vinovata a presei trebuie amendata. Nu ne trebuie un silenzio stampa“. (pr. Constantin Necula – Cuvânt la Festivitatea de Închiderea ITO 2017 – 4 septembrie)

NOTA:

Nu poate trece neobservat faptul că, fără a da (nici în acest an!) măcar mesaje de oarecare forță mărturisitoare în raport cu provocările prezentului, nicidecum mesaje ceva mai subversive social sau de-a dreptul ”incorecte politic”, SIMPLA ADUNARE ÎMPREUNĂ a mii de tineri ortodocși, care nu pot fi supuși atât de facil deriziunii și sarcasmului public de către minoritarii anticreștini altfel extrem de violenți și de vocali, DERANJEAZĂ și, prin urmare, comandamentul general este de A IGNORA complet evenimentul, ca și cum nu ar exista. Teama de ”forța Bisericii” (invocată adesea în aceste zile de către vorbitori) – chiar dacă această forță se manifestă, deocamdată, din păcate!, doar numeric/cantitativ și cât se poate de ”cuminte” – clocotește și se manifestă prin tăceri… asurzitoare.

…Dar aceasta este numai o fațetă a evenimentului, cea care ne și prezintă intr-o lumină favorabila, de nu chiar un pic prea victimizantă. Deși ignorarea este încă cea mai slabă formă de excludere și marginalizare și nu ar trebui să ne mire câtuși de puțin. Precum nici ”miștourile și șuturile în fund” din partea Lumii pentru simplul fapt că ne încăpățânăm să ne arătăm ortodocși și iubitori ai Bisericii.  Dar este oare aceasta suficient pentru tineri și pentru Biserică?!

Vom reveni cu… reversul medaliei.

INTALNIREA TINERILOR ORTODOCSI (ITO 2016) a inceput la Bucuresti. DEMONSTRATIE DE FORTA SI DESCHIDERE A BISERICII CATRE TINERI, deficitara insa din punct de vedere al CONSISTENTEI duhovnicesti si marturisitoare. Care era viziunea CUV. SERAFIM ROSE despre FORMAREA TINERILOR? “Adunarea la­olaltă nu e un scop în sine”

Lamuriri si raspunsuri privind FINANTAREA CATEDRALEI NATIONALE, la care duminica, in cadrul ITO 2016, s-a savarsit PRIMA SFANTA LITURGHIE/ Intalnirea Tinerilor Ortodocsi la final. Un eveniment ignorat de mass-media si ironizat de publicul “secular-umanist”. TINERII ORTODOCSI VOR IMPLICAREA BISERICII IN APARAREA FAMILIEI SI RESPING EDUCATIA SEXUALA/ Cantaretul SMILEY: “Suntem în pericol să ne pierdem identitatea. NU UITATI CARE E CREDINTA VOASTRA!”

„Cine nu e CA noi, e împotriva noastră.” Din nou despre GREGARISMUL ANTIORTODOX si despre linsajul celor care cinstesc Sfintele Moaste

TINERII SI TABERELE de spiritualitate ortodoxa si de civilizatie romaneasca LA MANASTIRI: Tabara de la Oaşa. Virgiliu Gheorghe despre CRIZA TINERILOR DE AZI

“Valoarea faptei”: OAȘA – TINDA RAIULUI (Reportaj Trinitas TV)

TRAGEDIA “COLECTIV”: Rugaciunile si cuvintele de mangaiere si asumare ale ierarhilor ortodocsi IGNORATE de televiziunile turbate impotriva Bisericii/ “Ucenici vrajitori ai unei noi barbarii…” – G. DAMIAN, PR. SAVATIE BASTOVOI si MARCEL RADUT-SELISTE (cu un articol sters de pe blogurile Adevarul) despre DOLIU, DEMONI si efectele REALE ale JOCULUI DE-A MOARTEA. “We trust the dark side”?

TINERII SI DUMNEZEU. LA CE LE POATE FOLOSI BISERICA? S.O.S., salvati copiii lasati de parinti fara sens! Scrisoare de adio… LUMII FALSE SI MOARTE


Categorii

1. DIVERSE, Opinii, analize, Pagini Ortodoxe, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “ITO 2017 – TINERII ORTODOCȘI DE LA IAȘI și “TĂCEREA VINOVATĂ A PRESEI”. Și simpla adunare-împreună deranjează, dar este ea, oare, suficientă?

 1. Avem si noi Taize-ul nostru…. pacat ca doar atat.

 2. @AnaR

  Taize nu e, chiar nu e cazul de astfel de comparatii. Altele sunt slabiciunile…

 3. @AnaR
  Pai asasina de la Taize este “de-a noastra”, Luminiţa Solcan este din singele nostru, cum s-ar exprima cineva de pe-aici!

 4. „… Se pune azi o întrebare importantă: Ce se poate face pentru tinerii ortodocşi? Nu cumva mulţi dintre ei îşi pierd credinţa şi se îndepărtează de Bise­rică?

  Răspunsul multora la această întrebare sunt dansurile, picnicurile, întâlni­rile sociale. Dar acesta e un răspuns lumesc, ca şi cum adunarea oamenilor la­olaltă ar fi un scop în sine, sau o scurtă rugăciune şi o mică cuvântare ar fi de ajuns pentru a face reuniunea «religioasă» sau «creştină». Insă lucrurile acestea trec şi se uită, şi nici unul nu este cu mult mai creştin pentru ei…” -Pr serafim Rose

  Si alt fragment tot din Pr Serafim Rose
  “Esenţa adevăratei vieţi ortodoxe este buna-cinstire (sau blagocestia) , care, după definiţia Stareţului Nectarie, întemeiată pe etimologia cuvântu­lui, înseamnă «a cinsti ceea ce este al lui Dumnezeu». Este ceva mai adânc decât simpla învăţătură dreaptă: este intrarea lui Dumnezeu în orice aspect al vieţii, al unei vieţi trăite în cutremur şi în frica lui Dumnezeu… O asemenea atitudine pro­duce vieţuirea ortodoxă, care nu cuprinde doar obiceiurile şi purtările exte­rioare caracteristice creştinilor ortodocşi, ci întregul nevoinţei duhovniceşti con­ştiente a omului pentru care Biserica şi rânduielile ei sunt centrul a tot ceea ce face şi gândeşte. “

  Cand am facut paralela cu Taizee m-am gandit tot la spusele Pr Serafim Rose despre cat este necesar pentru tineri sa li se faca cunoscuta

  „ o ortodoxie laică, dar care nu e lumească, care caută rădăcinile mai adânci şi simte că nu se poate acomoda cu lumea; care nu se mulţumeşte a fi ca toţi ceilalţi, doar cu «un punct de vedere ortodox» asupra a tot ce se petrece; care caută răspunsuri la Părinţi, nu la întrebări academice sau teologice, ci la între­bări legate de felul cum să trăiască….. o ortodoxie ce preschimbă viaţa, face ca poporul ortodox să fie sminteală lumii şi creşte pe temeiul propriilor principii, separat de lumea din jur, rămânând totuşi sănătoasă şi normală în sine“.

  Paralela cu Taize am facut-o doar in sensul spuselor Pr serafim Rose care s-a preocupat f mult de generatia tinerilor si de pericolele abordarii cu superficialitate a Ortodoxiei

 5. Pr Constantin Necula cu gandirea impregnata de ecumenism este departe de a fi o calauza de incredere catre Ortodoxie pentru tineri, Cu atat mai mult ca tinerii se uita la el mai ceva decat la un guru

 6. @AnaR

  Si noi ne-am gandit la pr Serafim Rose legat de acest mod de a face misiune printre tineri; cu privire la pr. Necula, cred ca e, din nou, o exagerare sa-l criticam astfel, cu toate punctele slabe ale sfintiei sale. Are insa in mod evident o vocatie de a comunica direct, uneori si substantial, cu tinerii sau cu oamenii mai departati de Biserica. De altfel, l-am si citat pentru acestea, precum si criticat pentru celelalte.

 7. Pingback: “Se-ascund in noi doruri, cautari nerostite si-un plans ce-i neplans… “ – TINERII ORTODOCSI, LIBERTATEA SI… FORTA BISERICII | Cuvântul Ortodox
 8. @ Ana2:

  Eu sunt de acord, cum am si aratat in meditatia scrisa, incepand din motto, ca e o mare problema daca reperele noastre sunt doar niste talentati si isteti entertaineri spirituali, al caror discurs, de regula, entuziasmeaza, insa numai la un nivel superficial. Despre ecumenism, totusi, sincer, nu am mai sesizat sa mai fie vorba, insa nu e nevoie, fiindca simplul laxism lumesc poate sa tina locul. Am inteles asocierea cu taberele de la Taize mai ales prin prisma artificiilor ieftine de atragere si distrare a tinerilor, prin combinarea rugaciunilor si a Liturghiei cu concertele pop-rock etc.

 9. Admin 2

  La ce ați spus m- am referit : deturnarea spre lumesc

 10. @ AnaR:

  Deturnare totusi soft, cel putin deocamdata, dar care deja denota un complex si o frica a unora dintre clericii Bisericii in fata tineretului. Insa mai grav decat asta mi se pare altceva: minciuna prin omisiune si infantilizarea tinerilor, prin ascunderea sub pres a tuturor subiectelor importante, grave, a realitatilor importante si dureroase. Asta si strategic este o imensa greseala, care se va deconta la un moment dat, fiindca adevarul face ce face si mereu iese la suparafata ca untdelemnul, oricat ai incerca sa-l acoperi. Nemaivorbind ca in felul acesta ingroapa in pamant talantii reprezentati de potentialul misionar si marturisitor al acestor tineri, ca irosesc exact FORTA BISERICII pe care o clameaza, fiindca prefera sa o tina acolo, la cutie, cuminte si straina de tot ce se intampla relevant in jur. Si se lasa greul luptelor pe cativa mireni (adulti) kamikaze din cateva asociatii…

 11. Sondaj despre tinerii din Romania
  Desi peste 80% dintre tineri se declara crestin-ortodocsi, o treime dintre ei nu cred in Dumnezeu sau resping alte enunturi de baza ale credintei crestin-ortodoxe.
  Cei care se identifica de o alta religie crestina (protestanti, romano-catolici, neo-protestanti etc.) tind sa declare mai des faptul ca ei cred in Dumnezeu.
  Relatiile personale sunt considerate esentiale pentru gasirea unui loc de munca, urmate de experienta profesionala si pregatirea educationala.
  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-18817023-sondaj-despre-tinerii-din-romania-50-dintre-cei-peste-18-ani-stau-parintii-aproape-40-isi-doresc-emigreze-1-din-2-vrea-restrangerea-drepturilor-avort.htm

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare