VACCINAREA ANTI-COVID A COPIILOR: autoritățile române o aplică fără rețineri. Scepticism și proteste din partea unor medici în Germania și Marea Britanie. „Considerăm că este IRESPONSABILĂ, neetică și realmente inutilă includerea copiilor în campania de vaccinare pentru COVID-19”

31-05-2021 14 minute Sublinieri

Sursă foto: BBC

R3Media:

Medicii germani sunt sceptici în privința vaccinării copiilor: Datele privind riscurile și beneficiile unei eventuale vaccinări la copii și adolescenți sunt în prezent insuficiente

Medicii germani sunt sceptici în privința vaccinării copiilor, refuzând să ofere vreo recomandare în acest sens, informează dpa, citat de dw.

Directorul Colegiului Medicilor din Germania, Klaus Reinhardt, a spus că „datele privind riscurile și beneficiile unei eventuale vaccinări la copii și adolescenți sunt în prezent insuficiente și nu se poate face nicio recomandare”.

Cancelarul german Angela Merkel și premierii landurilor federale au anunțat joi, la finalul unei reuniuni consacrate campaniei de vaccinare, că va începe campania de vaccinare în rândul copiilor de peste 12 ani cu serul produs de Pfizer-BioNTech începând cu 7 iunie.

Condiția este, în schimb, aprobarea vaccinului pentru această grupă de vârstă de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), care a fost prima instituție care a recomandat un vaccin pentru copiii sub 16 ani.

„Avem date care arată că vaccinul poate fi inoculat în siguranță la copii.”, a declarat directorul de strategii de vaccinare, Marco Cavalleri.

Comisia Permanentă de Vaccinare (Stiko), a indicat că nu se va grăbi să emită o recomandare de vaccinare pentru copii și că este posibil să nu recomande vaccinarea tuturor copiilor, ci doar pentru cei care suferă de anumite boli, întrucât datele legate de efectele secundare ale vaccinului sunt încă insuficiente.

Klaus Reinhardt, directorul Colegiului Medicilor din Germania, se declară încântat de poziția asumată de Comisia Permanentă de Vaccinare, precizând că nu ar trebui să se exercite presiuni politice sau sociale pentru a-i îndemna pe părinți să-și vaccineze copiii și nu trebuie condiționată prezența fizică a elevilor în sălile de clasă de vaccinare.

Premierii landurilor federale din Saxonia și Saxonia-Anhalt, Michael Kretschmer și Reiner Haseloff (creștin-democrați), au spus, joi, în cadrul unei conferințe de presă comune la Leipzig, că nu trebuie să fie presați copiii pentru a se vaccina și că nici prezența fizică la școală, nici vacanțele nu trebuie condiționate de vaccinare.

„În opinia mea, vaccinarea la nivel național a copiilor și adolescenților nu este justificată în prezent.”, a spus Klaus Reinhardt pentru Die Welt.

Medicii de terapie intensivă din Germania ai și ei îndoieli serioase în privința vaccinării copiilor.

„Copiii se îmbolnăvesc adesea în mod asimptomatic, iar infecția are o evoluție inofensivă. În prezent, în contextul capacităților limitate de vaccinare, nu există o indicație privind vaccinarea urgentă a copiilor.”, a declarat sâmbătă secretarul general al Asociației Interdisciplinare Germane de Terapie Intensivă și Medicină de Urgență (Divi), Florian Hoffmann, pentru grupul de media Funke.

Întrucât vaccinurile nu asigură protecție completă împotriva Covid-19, virologul Hendrik Streeck nu se așteaptă ca până în toamnă în Germania să existe o imunitate colectivă. „Sunt sceptic din acest punct de vedere. Nu avem de-a face cu vaccinuri care protejează complet împotriva infecției.”, a declarat acesta pentru dpa.

Statele Unite ale Americii a lansat deja campania de vaccinare în rândul copiilor între 12 și 15 ani. În România, autoritățile ascultă întru totul de recomandările Uniunii Europene.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de imunizare, a declarat că România este pregătită să înceapă imunizarea copiilor de la 12 ani în sus, după ce Uniunea Europeană aprobă serul Pfizer pentru aceste vârste, fapt ce este considerat a fi o simplă formalitate.

După ce deputatul PSD și fostul reprezentant al României la OMS, Alexandru Rafila, îndemna la urgentarea campaniei de vaccinare a copiilor, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a anunțat că aproximativ 800.000 de copii ar fi eligibili pentru vaccinare.

Alianța pentru Unirea Românilor s-a declarat împotriva vaccinării copiilor în România: „Nu vă lăsați copiii să fie cobai într-un test de laborator al cărui singur efect cert, pe termen scurt, este îmbogățirea unor șmecheri.”, a declarat liderul partidului, George Simion.

R3media a scris despre efectele secundare grave la adolescenții și tinerii adulți care s-au vaccinat anti-Covid-19, în S.U.A.

După ce în urmă cu două săptămâni, CEO-ul Pfizer spunea ca va fi necesară o a treia doză de vaccin într-un interval de 8-12 luni, CEO-ul Moderna vrea să demareze campania de vaccinare și pentru copii, spunând că celor mici trebuie să înceapă să le fie administrat serul „înainte de luna august”.

Metaanaliză publicată în Jurnalul European de Epidemiologie: Rata de mortalitate la persoane cu vârsta între 10 – 25 ani este de maxim 0,01%. Procentul reacțiilor adverse la Pfizer este de 0,4%

O metaanaliză publicată în Jurnalul European de Epidemiologie (European Journal of Epidemiology) în decembrie 2020, arată că rata de mortalitate (numărul de morți raportat la numărul de infectări cu coronavirus)  este foarte mică la copii și în general la persoanel sub 25 de ani: de 0,002% la maxim 0,1%.

Mai precis, rata de mortalitate (numărul de morți raportat la numărul de infectări cu coronavirus) este, în medie, de: 0,002% la 10 ani (din 100.000 de copii supraviețuiesc 99.998 – rata de supraviețuire este de 99,998%), de 0,01% la 25 de ani (din 10.000 de tineri supraviețuiesc 9.999 – rata de supraviețuire este de 99,99%) și crește progresiv spre 0,4% la 55 de ani (din 1.000 de persoane supraviețuiesc 996 – rata de supraviețuire este de 99,6%), 1,4% la 65 de ani (rata de supraviețuire este de 98,6%), 4,6% la 75 de ani (rata de supraviețuire este de 95,4%) și 15% la 85 de ani (rata de supraviețuire este de 85%).

„Studiile privind prevalența COVID-19 au fost colectate prin efectuarea unei căutări online a articolelor publicate, a pre-printurilor și a rapoartelor guvernamentale care au fost diseminate public înainte de 18 septembrie 2020. Analiza sistematica a cuprins 113 studii, dintre care 27 de studii (care acoperă 34 de locații geografice) au îndeplinit criteriile de includere și au fost incluse în meta-analiză.

Ratele de mortalitate a infectiei (Infection Fatality Rate – IFR) specifice vârstei au fost calculate utilizând datele de prevalență coroborate cu decesele raportate la 4 săptămâni după data de mijloc a studiului, reflectând decalaje tipice între decese și raportarea acestora. Procedurile de meta-regresie din Stata au fost utilizate pentru a analiza rata fatalității infecției (IFR) în funcție de vârstă.

Analiza constată o relație exponențială între vârstă și IFR pentru COVID-19. IFR-ul specific vârstei estimat este foarte scăzut pentru copii și tineri ( 0,002% la 10 ani și 0,01% la 25 de ani), dar crește progresiv la 0,4% la 55 de ani, 1,4% la 65 de ani, 4,6% la 75 de ani și 15% la 85 de ani.

Mai mult decât atât, rezultatele  indică faptul că aproximativ 90% din variația IFR-ului populației în diferite locații geografice reflectă diferențele în compoziția de vârstă a populației și măsura în care grupurile de vârstă relativ vulnerabile au fost expuse la virus.

IFR-ul global pentru COVID-19 nu trebuie privit ca un parametru fix, ci ca fiind intrinsec legat de patternul de infecții specific vârstei. În consecință, măsurile de sănătate publică pentru atenuarea infecțiilor la vârstnici ar putea reduce substanțial numărul total de decese”, se arată în abstractul metaanalizei. Documentul integral poate fi consultat aici.

Trebuie precizat că documentul a fost publicat și pe siteul National Library of Medicine, din Statele Unite ale Americii, și a fost coordonat de șase oameni de știință.

În același timp, Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din Statele Unite a  raportat că 0,4% dintre persoanele cu vârsta între 12-15 ani au raportat cel puțin un efect advers după vaccinarea cu Pfizer.

Serul Pfizer este cel aprobat de EMA pentru vaccinarea copiilor cu vârste între 12-15 ani din Uniunea Europeană.

SmartRadio:

Covid-19| Experții britanici sunt împotriva vaccinării copiilor. „Informațiile privind efectele secundare sunt limitate”

Lansarea unui program de imunizare anti-Covid pentru copii ar trebui luată în considerare numai în circumstanțe speciale, avertizează experții în sănătate din Marea Britanie. Ei spun că autoritățile medicale britanice, care studiază în prezent modul în care ar putea fi administrate vaccinurile adolescenților, ar trebui să procedeze cu mare grijă în ceea ce privește implementarea unui astfel de program.

Specialiștii recunosc că vaccinarea copiilor ar putea contribui la reducerea focarelor și a răspândirii Covid, dar avertizează că ar putea ridica și probleme practice și etice importante. Medicii ar administra vaccinuri pentru care există doar informații limitate despre posibilele efecte secundare la copii, care nu au nimic de câștigat dintr-o astfel de mișcare, spune profesorul Adam Finn de la Universitatea Bristol.

„Copiii transmit Covid într-o oarecare măsură, deși rareori suferă forme complicate ale bolii. Dacă vor face vaccinul, atunci vor fi expuși riscului de a dezvolta posibile efecte secundare – așa că trebuie să existe un beneficiu semnificativ, tangibil pentru ei, nu doar protecția indirectă a adulților”.

Planurile de vaccinare a copiilor din Marea Britanie vin în urma deciziei SUA de a lansa un astfel de program și într-un moment în care Germania a indicat că pregătește o mișcare similară. Canada și Elveția au aprobat, de asemenea, programe de vaccinare a adolescenților.

Opinii contrare

Dar vaccinarea a copiilor a fost criticată de liderii din domeniul sănătății la nivel mondial, inclusiv de șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus care, deși înțelege de ce unele țări doresc să vaccineze copii și adolescenți, îndeamnă națiunile să reconsidere această acțiune.

„În țările cu venituri mici și medii, stocurile de vaccin nu sunt suficiente nici măcar pentru a imuniza lucrătorii din domeniul sănătății, iar spitalele sunt pline de pacienți care au nevoie urgentă de asistență”, spune el.

Același punct de vedere este susținut și de profesorul Peter Openshaw de la Imperial College London. El crede că există „un argument foarte important cu privire la etica monopolizării vaccinurilor în folosul cetățenilor statelor bogate, când ele ar putea fi împărțite cu restul lumii”.

Noile variante atacă tinerii

Situație s-ar putea schimba, totuși, odată cu sosirea noilor variante, adăugă Openshaw. „Noile tulpini se răspândesc mai ușor la generațiile mai tinere. Cu alte cuvinte, virusul își schimbă comportamentul pe măsură ce evoluează și s-ar putea ca, pe măsură ce copiii devin mult mai importanți în transmitere, să existe motive pentru extinderea vaccinării pentru această categorie de vârstă”.

Profesorul Russell Viner, de la University College London, este de acord: „Odată ce am vaccinat cât mai mulți adulți în Marea Britanie, putem analiza modul de răspândire și, dacă vom constata că avem în continuare o transmitere semnificativă a bolii în rândul tinerilor, cred că va exista un motiv pentru vaccinarea adolescenților.”

„Până atunci, vom fi acumulat mult mai multe cunoștințe despre cât de sigure sunt vaccinurile și am fi mai încrezători în modul în care adolescenții vor reacționa la imunizare. Probabil, în cele din urmă, vaccinarea adolescenților va fi considerată drept sigură și este ceva ce vom face în viitor.”

R3Media:

Marea Britanie | Scrisoare deschisă semnată de medici și oameni de știință: Considerăm că este iresponsabilă, neetică și realmente inutilă includerea copiilor în campania de vaccinare pentru COVID-19

40 de medici și oameni de știință din Marea Britanie au semnat o scrisoare deschisă adresată Guvernului condus de Boris Johnson, prin care își arată îngrijorarea față de probabila inoculare a copiilor, ce se pare că va avea loc din septembrie, după cum anunța Daily Mail.

În textul scrisorii deschise, care a fost publicată inițial pe siteul Asociației HART, un ong format din medici, personal medical, economiști, psihologi și alți experți, dedicat sănătății publice.

Semnatarii îndeamnă autoritățile britanice să nu repete greșelile din trecut, spre exemplu din 2010, atunci când au apărut peste „1000 de cazuri de narcolepsie – o leziune cerebrală devastatoare – la copii și adolescenți”, până ce vaccinul anti gripă porcină Pandemrix a fost retras.

În continuare, medicii arată că nu există aproape niciun risc pentru copiii sănătoși din partea Covid-19, „riscul de deces fiind de doar 1 la 2,5 milioane”.

„Niciun copil sănătos sub vârsta de 15 ani nu a murit în timpul pandemiei în Marea Britanie, iar internările în spital sau la terapie intensivă sunt extrem de rare [10], majoritatea copiilor neavând simptome sau având simptome foarte ușoare.Deși simptomele „covid de lungă durată” au fost invocate ca motiv pentru vaccinarea copiilor, există puține date solide. Acestea apar ca fiind mai puțin frecvente și cu o durată mult mai scurtă decât în cazul adulților și niciunul dintre studiile legate de acest vaccin nu a cercetat acest rezultat”, se arată în scrisoarea deschisă.

În ceea ce privește transmiterea, medicii afirmă că micuții nu transmit Sars-Cov2 la fel de ușor ca adulții, iar școlile nu prezintă „o sursă de răspândire în comunitate, profesorii au un risc mai mic legat de COVID -19 decât alți adulți la vârsta activă”

Semnatarii subliniază că toate „studiile pentru vaccinul COVID-19 de faza a treia sunt în desfăşurare și nu se vor încheia mai devreme de sfârşitul lui 2022 / începutul anului 2023.Prin urmare, vaccinurile sunt în prezent experimentale, existând doar date limitate privind efectele adverse pe termen scurt și niciun fel de date privind efectele adverse pe termen lung. În plus, acestea folosesc o tehnologie complet nouă ARNm, care nu a mai fost aprobată anterior pentru utilizare la om”.

„În concluzie, considerăm că este iresponsabilă, neetică și realmente inutilă includerea copiilor în campania de vaccinare pentru COVID-19. De asemenea, studiile clinice cu participarea copiilor ridică uriașe probleme de etică, ţinând cont de lipsa beneficiilor potenţiale pentru participanții la studiu și riscurile necunoscute. Ar trebui să fie așteptat finalul actualului studiu de faza a treia, precum și mai mulţi ani în care să fie adunate date în cazul adulților, pentru a exclude sau a cuantifica toate potențialele efecte adverse.

Facem apel către guvernele noastre și autoritățile de reglementare să nu repete greșelile din trecut și să respingă solicitările privind vaccinarea copiilor împotriva COVID-19. A fost exercitată o prudență extremă în privinţa multor aspecte ale pandemiei, dar, cu siguranță, acum este momentul cel mai important când se impune să fim cu adevărat prudenți: nu trebuie să fim generația adulților care, dintr-o grabă și frică inutile, pune în pericol sănătatea copiilor”, se arată în încheierea scrisorii deschise.

Îngrijorări asemănătoare au exprimat și mai mulți medici suedezi, care au îndemnat autoritățile să vaccineze doar persoanele din grupele de risc.

Iată textul integral al scrisorii:

Scrisoare deschisă din partea mai multor medici şi oameni de ştiinţă din Marea Britanie: Îngrijorări privind siguranţa și etica în legătură cu vaccinarea COVID-19 la copii

Dorim să vă informăm despre îngrijorările noastre profunde cu privire la propunerile de a fi administrate vaccinurile COVID-19 copiilor. Documente guvernamentale scurse recent arată că este deja planificată o campanie de vaccinare COVID-19 la copiii cu vârsta peste 12 ani în septembrie 2021 și posibilitatea ca şi copiii de până la 5 ani să fie vaccinaţi în vară, în cel mai rău scenariu. [1]

Am fost profund îngrijoraţi să auzim mai mulți reprezentanți ai guvernului și ai SAGE (Grupul științific consultativ pentru situații de urgență din Marea Britanie) solicitând în presă să se înceapă „cât mai repede posibil” vaccinarea COVID -19 la copii [2]. Materiale pro-vaccin care au circulat în școlile din Londra conțin afirmaţii cu încărcătură emoțională și inexactități [3]. În plus, lideri de organizaţii sindicale din învăţământ au folosit un limbaj care trezeşte îngrijorare, sugerând că trebuie încurajată constrângerea copiilor de a accepta vaccinurile COVID-19 prin presiune din partea colegilor de şcoală, în ciuda faptului că presarea cuiva de a accepta un tratament medical înseamnă o încălcare a legilor britanice și Declarațiilor internaționale [4]. Un astfel de limbaj este iresponsabil și lipsit de etică și încurajează populaţia să solicite vaccinarea minorilor cu un produs aflat încă în stadiul de cercetare și cu privire la care nu se cunosc efectele pe termen mediu sau lung, împotriva unei boli care nu prezintă niciun risc substanţial pentru aceştia. Un rezumat al motivelor noastre este prezentat mai jos şi este disponibil şi un raport mai detaliat, conţinând toate referinţele necesare [5].

Riscuri și beneficii în tratamentele medicale

Vaccinurile, ca orice alt tratament medical, prezintă riscuri și beneficii variate. Prin urmare, trebuie să luăm în considerare fiecare produs, în mod individual, în funcție de meritele sale și, în special, pentru care pacienți sau categorii de populaţie raportul risc/beneficii este acceptabil. În cazul vaccinurilor COVID-19, beneficiile potențiale îi vizează pe cei vârstnici și pe cei vulnerabili, însă în cazul copiilor, raportul beneficii-risc este diferit.

Ne exprimăm aceste îngrijorări ca parte a unei dezbateri argumentate, ceea ce constituie un element vital al practicii științifice. Trebuie să ne asigurăm că nu se repetă nicio situaţie tragică din trecut, situaţii care au apărut mai ales atunci când vaccinurile au fost introduse rapid pe piață. De exemplu, vaccinul pentru gripa porcină Pandemrix, lansat în pandemia din 2010, a dus la peste 1000 de cazuri de narcolepsie – o leziune cerebrală devastatoare – la copii și adolescenți, înainte de a fi retras [6]. Dengvaxia, un nou vaccin împotriva febrei Dengue, a fost lansat pentru copii înaintea obţinerii unor rezultate complete ale studiului și 19 copii au murit din cauza unei posibile potenţări dependente de anticorpi (ADE), înainte ca vaccinul să fie retras [7]. Nu trebuie să riscăm să se repete o astfel de situaţie în cazul vaccinurilor COVID-19, ceea ce nu ar avea impact doar asupra copiilor și familiilor afectate, dar ar putea avea, de asemenea, un efect extrem de dăunător asupra utilizării vaccinurilor în general.

Nicio intervenție medicală nu trebuie făcută în baza ideii că e „bună pentru toți”, ci trebuie evaluată pe deplin eficienţa ei în funcție de caracteristicile categoriei de vârstă și ale indivizilor în cauză, stabilind profilul risc versus beneficii pentru fiecare cohortă și indivizii din cadrul unui grup. Necesitatea acestei abordări a fost subliniată, în octombrie anul trecut, de către șefa grupului operativ pentru vaccinuri, Kate Bingham, care a spus „Trebuie vaccinați doar cei care prezintă riscuri. Nu vor fi vaccinate persoanele sub 18 ani. Este un vaccin exclusiv pentru adulți, pentru persoanele de peste 50 de ani, fiind vizaţi în special lucrătorii din domeniul sănătății și din centrele de îngrijire și cei vulnerabili.” [8]

Copiii nu au nevoie de vaccinare pentru a fi protejaţi

Copiii sănătoși nu prezintă aproape niciun risc de la COVID-19, riscul de deces fiind de doar 1 la 2,5 milioane [9]. Niciun copil sănătos sub vârsta de 15 ani nu a murit în timpul pandemiei în Marea Britanie, iar internările în spital sau la terapie intensivă sunt extrem de rare [10], majoritatea copiilor neavând simptome sau având simptome foarte ușoare. Deși simptomele „covid de lungă durată” au fost invocate ca motiv pentru vaccinarea copiilor, există puține date solide. Acestea apar ca fiind mai puțin frecvente și cu o durată mult mai scurtă decât în cazul adulților și niciunul dintre studiile legate de acest vaccin nu a cercetat acest rezultat [11] [12]. Sindromul pediatric inflamator multisistemic (PIMS) a fost menţionat ca potențial efect advers în studiul Oxford AstraZeneca pentru copii [13]. Imunitatea dobândită în mod natural va asigura o imunitate mai amplă și mai durabilă decât vaccinarea [14]. Într-adevăr, mulți copii vor fi deja imuni [15].

Copiii nu au nevoie de vaccinuri pentru susţinerea imunităţii colective

Deja, două treimi din populația adultă au primit cel puțin o doză de vaccin COVID-19 vaccin [17]. Modelele care presupun că ar fi necesară vaccinarea copiilor pentru a se obţine imunitatea colectivă nu au luat în considerare proporția celor care aveau imunitate înainte de martie 2020 și a celor care au dobândit-o în mod natural [18]. Modelele recente arată că Marea Britanie a atins pragul necesar de imunitate colectivă la 12 aprilie 2021 [19].

Copiii nu transmit SARS-CoV-2 la fel de ușor ca adulții, în plus, adulții care trăiesc sau muncesc cu copii mici prezintă un risc scăzut de dezvoltare a unei forme severe de COVID-19 [20]. Nu s-a dovedit că şcolile sunt o sursă de răspândire în comunitate, profesorii au un risc mai mic legat de COVID -19 decât alți adulți la vârsta activă [21].

Îngrijorări privind efectele adverse pe termen scurt

Începând cu 13 mai, la MHRA [Medicines and Healthcare products Regulatory Agency] [22] au fost raportate un total de 224.544 de evenimente adverse, inclusiv 1.145 decese în asociere cu vaccinurile SARS-CoV-2. Rapoarte de cazuri de accidente vasculare cerebrale din cauza dezvoltării de tromboze venoase cerebrale au fost inițial în număr redus, dar, pe măsură ce a crescut gradul de conștientizare cu privire la pericol, mai multe date au condus la concluzia că vaccinul AstraZeneca nu trebuie utilizat la adulții sub 40 de ani ani, iar această constatare neprevăzută a determinat, de asemenea, suspendarea studiului AstraZeneca la copii.

Evenimente similare au fost raportate în cazul vaccinurilor Pfizer & Moderna în sistemul de raportare VAERS din SUA [23] și este posibil că acesta să fie un efect specific legat de producția de proteine spike. Noul ghid din Marea Britanie cu recomandări privind gestionarea cazurilor de Trombocitopenie (VITT) indusă de vaccin [24] include toate vaccinurile COVID-19 [ca prezentând riscul de a cauza aceste afecţiuni]. Posibilitatea apariţiei şi a altor efecte neașteptate nu poate fi exclusă. În Israel, unde vaccinurile au fost administrate pe scară largă inclusiv tinerilor și adolescenților, vaccinul Pfizer a fost legat de mai multe cazuri de miocardită la tineri de sex masculin [25] şi au fost exprimate îngrijorări cu privire la rapoarte de tulburări ale ciclului menstrual și sângerări anormale la femeile tinere în urma vaccinului. [26]

Cel mai îngrijorător în ceea ce privește vaccinarea copiilor este că până acum a fost raportat în sistemul VAERS din SUA un număr de decese asociate vaccinării, în ciuda faptului că vaccinurile au fost administrate doar copiilor din cadrul studiilor și că au fost lansare foarte recent şi pentru tinerii între 16 şi 17 ani [27].

Îngrijorări privind efectele adverse pe termen lung

Toate studiile pentru vaccinul COVID-19 de faza a treia sunt în desfăşurare și nu se vor încheia mai devreme de sfârşitul lui 2022 / începutul anului 2023. Prin urmare, vaccinurile sunt în prezent experimentale, existând doar date limitate privind efectele adverse pe termen scurt și niciun fel de date privind efectele adverse pe termen lung. În plus, acestea folosesc o tehnologie complet nouă ARNm, care nu a mai fost aprobată anterior pentru utilizare la om [28]. ARNm este efectiv un promedicament și nu se știe cât de multe proteine spike va produce fiecare individ. Potenţialele efecte adverse cu debut tardiv pot deveni evidente peste luni sau ani de zile. Studiile limitate pentru copii efectuate până în prezent sunt cu totul insuficiente pentru a ne face să excludem posibile reacții adverse neobişnuite şi severe.

Copiii au toată viață în față, iar sistemele lor imunologic și neurologic sunt încă în dezvoltare, ceea ce îi face potențial mai vulnerabili la efecte adverse decât în cazul adulților. O serie de îngrijorări specifice au fost deja exprimate, inclusiv legate de riscul dezvoltării de boli autoimune și posibile efecte adverse asupra placentaţiei și fertilității [29]. O lucrare publicată recent a menţionat posibilitatea ca vaccinurile ARNm COVID-19 să poată declanșa boli prionice neurodegenerative [30]. Toate riscurile potențiale, cunoscute și necunoscute, trebuie puse în balanţă cu riscurile prezentate de COVID-19 în sine, astfel că pentru copii va fi un raport foarte diferit beneficii/risc.

Concluzie

Există o zicală înţeleaptă importantă în Jurământul lui Hipocrate care spune: „Mai întâi să nu faci rău!”. Toate intervențiile medicale prezintă riscul unui efect dăunător, astfel că avem datoria să acționăm cu prudență și în mod corespunzător. Aceasta în special atunci când se ia în considerare intervenția în masă asupra unei populații sănătoase, situație în care trebuie să existe dovezi ferme că beneficiile sunt mult mai mari decât daunele. Dovezile actuale disponibile arată în mod clar că calculul referitor la riscuri versus beneficii NU justifică administrarea în grabă de vaccinuri COVID -19 experimentale la copii, care nu prezintă practic niciun risc legat de COVID -19, dar sunt expuşi riscului de a se confrunta cu efecte adverse cunoscute și necunoscute în urma vaccinării. După cum se afirmă în Declarația Drepturilor Copilului, „copilul, dată fiind imaturitatea sa fizică și mentală, are nevoie de protecție și îngrijire specială, inclusiv de protecție juridică adecvată” [31]. Ca adulți, avem datoria de a ne proteja copiii de daune inutile și previzibile.

În concluzie, considerăm că este iresponsabilă, neetică și realmente inutilă includerea copiilor în campania de vaccinare pentru COVID-19. De asemenea, studiile clinice cu participarea copiilor ridică uriașe probleme de etică, ţinând cont de lipsa beneficiilor potenţiale pentru participanții la studiu și riscurile necunoscute. Ar trebui să fie așteptat finalul actualului studiu de faza a treia, precum și mai mulţi ani în care să fie adunate date în cazul adulților, pentru a exclude sau a cuantifica toate potențialele efecte adverse.
Facem apel către guvernele noastre și autoritățile de reglementare să nu repete greșelile din trecut și să respingă solicitările privind vaccinarea copiilor împotriva COVID-19. A fost exercitată o prudență extremă în privinţa multor aspecte ale pandemiei, dar, cu siguranță, acum este momentul cel mai important când se impune să fim cu adevărat prudenți: nu trebuie să fim generația adulților care, dintr-o grabă și frică inutile, pune în pericol sănătatea copiilor.

Semnatari
Dr Rosamond Jones, MD, FRCPCH, retired consultant paediatrician
Lord Moonie, MBChB, MRCPsych, MFCM, MSc, House of Lords, former parliamentary undersecretary of state 2001-2003, former consultant in Public Health Medicine
Prof Anthony Fryer, PhD, FRCPath, Professor of Clinical Biochemistry, Keele University
Professor Karol Sikora, MA, MBBChir, PhD, FRCR, FRCP, FFPM, Dean of Medicine, Buckingham University, Professor of Oncology
Professor Angus Dalgleish, MD, FRCP, FRACP, FRCPath, FMed Sci, Professor of Oncology, St Georges Hospital London
Professor Richard Ennos, MA, PhD. Honorary Professorial Fellow, University of Edinburgh
Professor Anthony J Brookes, Department of Genetics & Genome Biology, University of Leicester
Dr John A Lee, MBBS, PhD, FRCPath, retired Consultant Histopathologist, former Clinical Professor of Pathology at Hull York Medical School
Dr Alan Mordue, MBChB, FFPH (ret). Retired Consultant in Public Health Medicine & Epidemiology
Dr Elizabeth Evans, MA, MBBS, DRCOG, retired doctor
Mr Malcolm Loudon, MB ChB, MD, FRCSEd, FRCS (Gen Surg). MIHM, VR. Consultant Surgeon
Dr Gerry Quinn, Microbiologist
Dr C Geoffrey Maidment, MD, FRCP, retired consultant physician
Dr K Singh, MBChB, MRCGP, general practitioner
Dr Pauline Jones MB BS retired general practitioner
Dr Holly Young, BSc, MBChB, MRCP, Consultant physician, Croydon University Hospital
Dr David Critchley, BSc, PhD, 32 years in pharmaceutical R&D as a clinical research scientist.
Dr Padma Kanthan, MBBS, General practitioner
Dr Thomas Carnwath, MBBCh,MA, FRCPsych, FRCGP, consultant psychiatrist
Dr Sam McBride BSc(Hons) Medical Microbiology & Immunobiology, MBBCh BAO, MSc in Clinical Gerontology, MRCP(UK), FRCEM, FRCP(Edinburgh). NHS Emergency Medicine & geriatrics
Dr Helen Westwood MBChB MRCGP DCH DRCOG, general practitioner
Dr M A Bell, MBChB, MRCP(UK), FRCEM, Consultant in Emergency Medicine, UK
Mr Ian F Comaish, MA, BM BCh, FRCOphth, FRANZCO, Consultant ophthalmologist
Dr Jayne LM Donegan MBBS, DRCOG, DCH, DFFP, MRCGP, general practitioner
Dr Dayal Mukherjee, MBBS MSc
Dr Clare Craig, BM,BCh, FRCPath, Pathologist
Mr C P Chilton, MBBS, FRCS, Consultant urologist emeritus
Dr Theresa Lawrie, MBBCh, PhD, Director, Evidence-Based Medicine Consultancy Ltd, Bath
Dr Jason Lester, MRCP, FRCR, Consultant Clinical Oncologist, Rutherford Cancer Centre, Newport
Dr Scott McLachan, FAIDH, MCSE, MCT, DSysEng, LLM, MPhil., Postdoctoral researcher, Risk & Information management Group
Michael Cockayne, MSc, PGDip, SCPHNOH, BA, RN, Occupational health practitioner
Dr John Flack, BPharm, PhD. Retired Director of Safety Evaluation at Beecham Pharmaceuticals
1980-1989 and Senior Vice-president for Drug Discovery 1990-92 SmithKline Beecham
Dr Stephanie Williams, Dermatologist
Dr Greta Mushet, retired Consultant Psychiatrist in Psychotherapy. MBChB, MRCPsych
Dr JE, MBChB, BSc, NHS hospital junior doctor
Mr Anthony Hinton, MBChB, FRCS, Consultant ENT surgeon, London
Dr Elizabeth Corcoran,MBBS,MRCPsych,Psychiatrist,Chair Down’s Syndrome Research Foundation UK
Dr Alan Black, MB BS MSc DipPharmMed, retired pharmaceutical physician
Dr Christina Peers, MBBS,DRCOG,DFSRH,FFSRH, Consultant in Contraception & Reproductive Health
Dr Marco Chiesa, MD, FRCPsych, Consultant Psychiatrist & Visiting Professor, UCL
Elizabeth Burton, MB ChB, retired general practitioner
Noel Thomas, MA, MB ChB, DCH, DObsRCOG, DTM&H, MFHom, retired doctor
Malcolm Sadler, MBBS, FRCGP, retired general practitioner with 37 years in Medical Practice
Dr Ian Bridges, MBBS, Retired general practitioner

3 Critical Thinking Assembly on Vaccines https://stephenhawkingfoundation.org/vaccines/
11 Illness duration and symptom profile in a large cohort of symptomatic UK school-aged children tested for SARS-CoV-2 https://www.medrxiv.org/…/2021.05.05.21256649v1.full.pdf
12 Post-acute COVID-19 outcomes in children with mild and asymptomatic disease https://www.thelancet.com/…/PIIS2352-4642…/fulltext…
17 Vaccinations | Coronavirus in the UK (data.gov.ukhttps://coronavirus.data.gov.uk/details/vaccinations
19 Britain will achieve herd immunity by Monday, according to UCL https://www.standard.co.uk/…/britain-herd-immunity…
20 Sharing a household with children and risk of COVID-19: a study of over 300,000 adults living in healthcare worker households in Scotland https://www.medrxiv.org/con…/10.1101/2020.09.21.20196428v1
24 Guidance produced from the Expert Haematology Panel (EHP) focussed on Covid-19 Vaccine induced Thrombosis and Thrombocytopenia https://b-s-h.org.uk/…/guidance-version-13-on-mngmt-of…
(Traducere de Irina Bazon)


Categorii

1. DIVERSE, Pandemia de coronavirus/ COVID-19

Etichete (taguri)

, , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

1 Commentariu la “VACCINAREA ANTI-COVID A COPIILOR: autoritățile române o aplică fără rețineri. Scepticism și proteste din partea unor medici în Germania și Marea Britanie. „Considerăm că este IRESPONSABILĂ, neetică și realmente inutilă includerea copiilor în campania de vaccinare pentru COVID-19”

  1. Eu zic așa: să ne vaccinăm copiii noștri după ce își vor vaccina și ei copiii lor… Iohannis, Cîțu, Gheorghiță, Arafat…

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare