VASILE ASTARASTOAE promite ca va exista ALTERNATIVA la CARDUL ELECTRONIC [audio]. In schimb, Parintele Vasile Raduca da cu bata in balta, persifland si ridiculizand pozitia celor care resping cardul

19-12-2014 4 minute Sublinieri

card_sanatate

Pacienţii care refuză cardul naţional de sănătate din motive de conştiinţă sau religioase vor avea o alternativă. Iată ce spune preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae. El precizează că instituţia pe care o conduce va căuta o soluţie împreună cu oficialii CNAS. Ce spun preoţii despre cardul de sănătate?

Totul a plecat de la un caz petrecut la o mănăstire din zona Moldovei. În urmă cu o lună, 41 de măicuţe de la mănăstirea Dobru, judeţul Neamţ, au refuzat cardurile de sănătate aduse de poştaş, de teama cipurilor. Ele au cerut o soluţie alternativă pentru a beneficia de serviciile medicale.

Colegiul Medicilor din România caută soluţii împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române sprijină demersurile Colegiului.

Ce măsuri alternative ar putea exista?

“Este o chestiune foarte simplă. Ori va fi pus să semneze în momentul în care s-a prezentat şi să păstreze la el o declaraţie în aşa fel încât cine vine în control să vadă să-i semneze şi medicul pe documentul medical, încât când se face controlul vede şi există concordanţă între datele medicului şi datele pacientului sau o altă metodă în care să nu se utilizeze cardul cu cip, pentru că am înţeles că motivul religios este legat de acel cip, un card simplu, pentru că oricum şi datele sunt simple, că acolo nu se trece decât numele şi prenumele şi numărul de asigurat”, explică la RFI preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae.

De partea sa, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Constantin Stoica explică la RFI de ce se tem unii reprezentanţi ai Bisericii, mai ales cei din teritoriu, de cardul naţional de sănătate:

“Din relatările din presă în special, există în general o temere faţă de noua tehnologie. Unii consideră că informaţiile care sunt incluse în cardul naţional de sănătate le afectează intimitatea, alţii consideră că s-ar exercita un anume control asupra propriei persoane, cu încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, sunt într-adevăr, din punctul unora de vedere, motive legate de conştiinţă sau de propriile convingeri şi atunci cred că este important ca şi pentru această categorie de pacienţi din România să existe o alternativă”.

Preot: Cardul de sănătate “nu este de la Diavol”

Totuşi, cât de întemeiate sunt temerile maicilor din zona Moldovei? Preotul Vasile Răducă, profesor la Facultatea de Teologie Bucureşti, invocă “naivitatea” unora:

Din păcate, sunt unii concetăţeni de-ai noştri naivi, care cred că acest card de sănătate le-ar afecta intimitatea sau ştiu eu, mai rău, unii consideră că ar fi de la Diavol. În calitatea pe care o am, pot să-i asigur că acest card nu este de la Diavol. Dimpotrivă, este un produs al tehnologiei moderne, care facilitează toate cele care privesc sănătatea individuală şi socială. Mi-aţi vorbit despre unele măicuţe care refuză. Trebuie să ştie şi ele că dacă se întâmplă un accident cu noi undeva şi avem nevoie de o intervenţie rapidă, înainte să ni se facă toată gama de analize, dacă am avea un card de sănătate, imediat cardul acesta ar fi pus într-un aparat şi se citeşte tot ceea ce priveşte persoana noastră, încât se poate interveni imediat cu tratament”.

Memoriul măicuţelor

Există şi un memoriu trimis la CNAS de măicuţele de la Mănăstirea Paltin-Petru Vodă din judeţul Neamţ, în care femeile spun că refuză cardul de sănătate, invocând între altele protecţia datelor personale.

Măicuţele denunţă ceea ce ele numesc “sistemul de supraveghere electronică generală din România”.

“Respingerea de către noi a cardului de sănătate este în primul rând un protest al nostru faţă de sistemul de supraveghere electronică generală din România! Acest sistem încalcă libertatea persoanei şi drepturile cetăţeneşti şi este similar ideologic sistemelor de supraveghere ale statelor totalitare. Hitler, Stalin sau Horthy ar fi fost fericiţi să dispună de o asemenea putere asupra cetăţenilor, de asemenea mijloace de supraveghere ce distrug orice intimitate a persoanei şi o transformă în individ controlat de autorităţi”, se arată în memoriul măicuţelor.

astarastoae

Parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane

raduca

Nota noastra:

Se observa ca parintele Stoica si-a mai luat seama si macar adopta o pozitie “neutra”, neimplicata, re-afirmand doar pozitia Sinodului. In schimb, pr. Raduca, lipsit de simtul ridicolului, dar animat de un simt al enorm al propriei importante, se baga pe o tema pe care nu o intelege deloc, chit ca nu e chiar asa straina de bioetica. In primul rand, e trist ca inventeaza un contra-argument la adresa cardului de sanatate care NU a fost folosit de nimeni din cei care l-au respins oficial, cu memorii sau adrese (“cardul e de la diavol”). Apoi, persifleaza problema intimitatii, poate pentru ca in intelegerea sa, mai stii, termenul se refera strict la intimitatea fizica. Insa problema intimitatii e una ce tine si de bioetica si de dezvoltarea noilor tehnologii, dupa cum s-a demonstrat cu asupra de masura – bunavointa si timp sa fie, caci literatura de specialitate e din belsug. Chestiunea tine de datele personale si de capacitatea crescuta a statului de a monitoriza si controla viata individului. In fine, parintele mai greseste si cand “asigura” cardul (chit ca motivul e derizoriu si nici nu merita abordat). Domnia sa, in aceasta privinta, are o capacitate nula de “asigurare” – din punct de vedere duhovnicesc, in ortodoxie preotul nu poate sa asigure decat asupra lucrurilor Bisericii si asupra lucrarilor duhovnicesti, si nici atunci la modul absolut, ci doar soborniceste. Apoi, din punct de vedere stiintific, parintele nu stie nimic pe tema, de unde si pronuntarea sa hazardata. In fine, din cate stim, parintele nici nu e implicat organizatoric in aceasta initiativa, ca sa dea asigurari cu privire la un instrument pe care l-au facut si il opereaza altii.

 

*


Categorii

1. DIVERSE, Carduri electronice/ cipuri, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Sistemul romanesc de sanatate, Vasile Astărăstoae

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

20 Commentarii la “VASILE ASTARASTOAE promite ca va exista ALTERNATIVA la CARDUL ELECTRONIC [audio]. In schimb, Parintele Vasile Raduca da cu bata in balta, persifland si ridiculizand pozitia celor care resping cardul

 1. Ma rog in continuare din tot sufletul sa existe alternativa la card.

 2. Clericii care se pronunta public in favoarea cardurilor de sanatate fac un mare rau celor care prefera sa renunte la serviciile medicale decat sa faca un compromis cu constiinta lor.

  “in calitatea pe care o am, pot sa va asigur ca acest card…”
  In calitatea sa de om al Bisericii nu ne-ar putea asigura nicicum de cele ale Cezarului…
  Extrem de neinspirata interventia parintelui Raduca, pare complet paralel cu subiectul. Ii mai si caracterizeaza pe cei care nu doresc cardul ca fiind naivi, cand in realitate, din pacate chiar dansul da dovada de naivitate, de nestiinta. Si Parintii din Muntele Athos s-au pronuntat vehement impotriva acestor tehnologii, si in cazul lor nu poate fi vorba nicicum de naivitate.

  “nu este de la Diavol. Dimpotrivă, este un produs al tehnologiei moderne, care facilitează …” – diavolul si produsele tehnologiei moderne nu se exclud, dimpotriva (de unde aceasta idee). Si de unde aceasta siguranta ca folosirea cardurilor, prin care se realizeaza controlul si monitorizarea populatiei, nu este inspirata de cel rau? Chiar nu realizeaza ca centralizarea si monitorizarea acestui tip informatii (personale) la nivel de tara (sau continent) este evident ca nu poate fi decat de natura sa nasca un nou tip de totalitarism, mult mai diabolic decat tot ce a avut omenirea pana in prezent.

  “dacă se întâmplă un accident cu noi undeva şi avem nevoie de o intervenţie rapidă, înainte să ni se facă toată gama de analize, dacă am avea un card de sănătate, imediat cardul acesta ar fi pus într-un aparat şi se citeşte tot ceea ce priveşte persoana noastră, încât se poate interveni imediat cu tratament”
  Macar atat nu stie, ca nu se poate accesa cardul daca nu se cunoaste pin-ul, iar daca detinatorul este in stare inconstienta, cardul este inutil (ca sa nu mai spunem ca exista posibilitatea ca posesorul sa nu il aibe la el).

  Exista atatea studii pe acest subiect care arata dezavantajele si pericolele monitorizarii prin carduri si prin sisteme de tip rfid, precum si luari de pozitie ale atator duhovnici imbunatatiti, incat nu avem scuza pentru ignoranta, pentru acceptarea a ceva ce nu trebuie acceptat. Ignoranta este un pacat.

 3. *nu se exclud reciproc

 4. Mirela,
  multumesc pentru comentariu. Domnul sa te ajute. Doamne miluieste.
  Amin.

 5. Personal nu pot sa accept un cip a carei tehnologie nu o cunosc pentru ca nu am cunostintele necesare si nu pot verifica.Nu pot sa iau pe incredere un doctorand in IT care spune ca aceste carduri electronice nu au nici o legatura cu ceea ce invoca cei care nu vor carduri tocmai din neputinta mea de a invata aceasta tehnologie.Sunt putini care au acces la aceste tehnologii.Eu abia ma descurc cu un amarat de laptop sa-l folosesc pentru aplicatii marunte .Ce facem cu cei care nu pot sa foloseasca un calculator pentru ca nu pot saracii.
  Cei care au dobandit cunostintele de a implementa un card cu cip pot sa ma controleze pe mine , un simplu profesor, sunt carti , cursuri care pot ajunge la capacitatea lor de intelegere, deci ei ma pot verifica pe mine, dar invers cum, daca eu nu pot sa retin aceste cunostinte atat de avansate IT.

 6. Foarte buna nota si observatiile.
  “Clericii care se pronunta public in favoarea cardurilor de sanatate fac un mare rau celor care prefera sa renunte la serviciile medicale decat sa faca un compromis cu constiinta lor.” Si celelalte observatii : asa consider si eu.
  Insa sa nu ne amagim. Vrajmasul va surpa biserica luptatoare in toate felurile. Va gasi oameni si in interior destui, ca si pana acum.

  Poate un preot, arhiereu, monah sau mirean din Biserica se va cai mai apoi pentru ca a afirmat public – intelegand cu impact asupra societatii – ceva potrivnic Adevarului. Dar vrajmasul stie ca raul va fi facut in constiintele oamenilor. Si avocatii diavolului vor apela degraba si recurent la astfel de afirmatii, cand vin sa amageasca multimile, din nou si din nou.
  Sa ne rugam pentru ei si unii pentru altii!

  Si apoi, foarte bine si important puncta ‘admin’ intr-o alta discutie pe o tema asemanatoare. Anume ca vrajmasul fiind tatal minciunii si al inselarii nu va lasa lucrurile atat de usor de distins. Va duce constructia asta totalitara, ce cuprinde si supravegherea electronica, cat mai mult, dar si asta e doar o scula temporara – acest intreg demers.
  In fiecare popor si in fiecare societate isi impinge slugile la diverse actiuni pentru a putea intelege din reactiile oamenilor ce are de facut. Prin cardul asta (si atatea altele!…) cerceteaza la noi, la fel. Daca rezistam, va face altfel. Nu se pune problema cum scapam de ura vrajmasului. Ci cat de mult ne traim pocainta si cat ne intarim duhovniceste in Hristos, pentru a trece prin incercarile cu adevarat grele ce vin.
  Altfel spus, cand vine furtuna ucigasa starnita de vrajmas nu trebuie sa parasim icoana, rugaciunea, Biserica si impartasirea cu Hristos si cu trairea Adevarului Evangheliei – si sa ne apucam sa luptam cu furtuna dupa legile lumii. Ci luand in noi si cu noi si impreuna, unii cu altii, toate ale lui Dumnezeu, pe Acesta sa-L chemam sa ne intareasca, sa ne lumineze ce sa facem si sa ne izbaveasca. Unire in Biserica (nu intre “biserici surori” si alte credinte).
  “Nu e chip de-a scăpa de pedeapsă, luptandu-te cu ea, ci numai şi numai cu schimbarea vieţii.” (Parintele Arsenie Boca)

 7. Rectificare: “pentru sustinerea a ceva ce nu trebuie acceptat” (nu acceptarea, ca unii poate ca accepta de nevoie), adica sa te apuci sa afirmi ca e ok, ca nu e nimic in neregula cu implementarea acestui sistem electronic, la asta ma refeream.

  @Nicolaie,
  mersi, asemenea!

 8. Pr.Vasile Raduca este o rusine, sa ma ierte Dumnezeu. Am fost la un botez slujit de catre domnia sa…O rusine. Copilul a fost stropit un pic cu apa, slujba facuta pe repede-inainte, superficial. La sfarsit cauta “clienti” printre invitati pentru o cununie sau un botez…

  Incredibil ca e presedintele comisiei de bioetica…

 9. Sa ne gandim cati bani costa sistemul tehnologic care include si cardul cu cip( computere, programe speciale pt computere, cursuri speciale pt cei care vor utiliza aceste programe si computere, curent electric, cititoare de carduri, cand se vor strica aparatele alti bani pentru alte aparate, computere, insusi cardul de plastic care contine cipul, timp destul pentru crearea dosarului electronic care contine informatiile despre clinet)ca sa functioneze in permanenta

 10. Cine va plati toate acestea , tot noi?

 11. Deocamdata nu exista nici o solutie alternativa. Exista doar vorbe si bune intentii, care insa nu rezolva problema.

 12. Totul este sâ avem duhovnici de încredere şi să îi ascultăm.

 13. Trebuie sa avem nadejdea la Domnul ca va fi alternativa la card alfel rugile noastre sunt zadarnice.Trebuie sa aibe si Sfantul Sinod un cuvant de spus.Pe asta ma bazez.

 14. Pingback: Cetatenii romani care refuza Cardul National de Sanatate din motive de CONŞTIINŢĂ sau RELIGIOASE se pare ca vor avea o ALTERNATIVĂ - Asociaţia pentru Libertatea Românilor
 15. Pingback: In ciuda sincopelor si a opozitiei medicilor, autoritatile vor sa faca utilizarea CARDURILOR DE SANATATE OBLIGATORIE de pe 1 februarie - Recomandari
 16. Pingback: Medicii de familie REFUZA distribuirea CARDURILOR DE SANATATE care nu au ajuns la asigurati [VIDEO] - Recomandari
 17. Pingback: DEZASTRUL DIN SANATATE. Vasile Astarastoae despre plecarea in masa a medicilor in INDIFERENTA CRIMINALA A AUTORITATILOR/ Dezbatere despre CARDURILE DE SANATATE la Ministerul Sanatatii – cu reguli - Recomandari
 18. Pingback: PRECIZARI si PROPUNERI pentru dezbaterea despre CARDURILE DE SANATATE organizata de Ministerul Sanatatii - Recomandari
 19. Pingback: Seful CNAS, VASILE CIURCHEA, la dezbaterea privind cardul de sanatate: “Vom gasi o ALTERNATIVA LA CARD pentru cei care il refuza” - Recomandari
 20. Pingback: Noile CĂRȚI DE IDENTITATE BIOMETRICE impuse de Uniunea Europeană ÎNCALCĂ DREPTUL LA VIAȚĂ PRIVATĂ a sute de milioane de cetățeni din Europa/ Autoritățile române au pus în dezbatere OUG de implementare, care conține ALTERNATIVA UNUI CARD SIM
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare