„SEPARATIE si DIARHIE” in Biserica Ortodoxa a Ucrainei. DISENSIUNI puternice intre „patriarhul onorific” FILARET si Epifanie, primatul noii structuri ecleziastice din Ucraina/ Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului despre posibilitatea ca Biserica Greciei sa recunoasca BOU: „PUTEM AJUNGE LA O SCHISMA!”
„Patriarhul onorofic” al Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, Filaret, seful fostei structuri schismatice denumita „Patriarhia Kievului”, a refuzat sa semneze Charta (Statutul de functionare) BOU adoptata in sinodul de intemeiere al acesteia. Biserica Ortodoxa a Ucrainei este noua structura ecleziala creata de Patriarhia Ecumenica si nerecunoscuta, deocamdata, de nicio alta biserica ortodoxa, spre deosebire de BOU care tine de Patriarhia Moscovei.
Gestul lui Filaret este doar ultima secventa a unui conflict intens intre acesta si mitropolitul Epifanie, primatul noii structuri ecleziastice de la Kiev. Filaret pretinde ca asa-zisa Patriarhie a Kievului, organizatie schismatica de a stat la baza actualei BOU, e inca activa si exista legal. De asemenea, „patriarhul onorific”, titluatura pe care Filaret a primit-o ca o compensatie pentru compromisul de a nu candida el insusi la pozitia de primat al structurii girata de Constantinopol, si care este valida doar strict in jurisdictia BOU, a declarat ca daca ar fi cunoscut continutul tomos-ului acordat de Patriarhia Ecumenica, nu ar fi fost de acord cu acesta.
Filaret contesta indeosebi faptul ca BOU ar trebui sa renunte la eparhiile din strainatate, care ar trece automat sub autoritatea Constantinopolului, ca nu are dreptul de a face Sfantul si Marele Mir (una din atributiile importante ale unei biserici autocefale) si ca, in ceea ce priveste conflictele sau disputele interne, ele trebuie transate de Patriarhia Ecumenica.
De asemenea, Filaret denunta ceea ce el considera o incalcare a intelegerilor anterioare infiintarii BOU, potrivit carora Epifanie ar fi trebuit sa se ocupe de reprezentarea externa a BOU, pe cand el insusi ar fi trebuit sa aiba un cuvant decisiv de spus privitor la viata interna a noii structuri. Filaret a mers pana acolo incat a evocat ca se poate ajunge la „separatie, diarhie si consecinte nefericite”, cerand pe un ton ultimativ sa fie consultat in procesul decizional.
Filaret a acuzat episcopii din Sinodul BOU ca fac jocul Moscovei prin renuntarea la „Patriarhia Kievului” si prin desconsiderarea sa in luarea deciziei. „Patriarhul onorific” a testat sprijinul de care s-ar bucura in interiorul Sinodului BOU recent, cand a invitat, in numele „Patriarhiei Kievului”, ierarhii BOU la sarbatoarea Sf. Macarie al Kievului, insa doar patru episcopi au raspuns pozitiv.
Epifanie a respins ultimatumul lui Filaret, aratand ca, fiind ales primat in cadrul unui Sinod canonic constituit, nu poate renunta la atributiile sale, respingand, totodata, si posibilitatea recurgerii la excomunicarea „patriarhului onorific”.
In ceea ce priveste chestiunea ucraineana, Arhiepiscopul Hrisostom al Ciprului, care a fost delegat, in urma unei intalniri a patriarhiilor mediteraneene, sa medieze intre Moscova si Constantinopol, a acordat un interviu agentiei Romfea. Referindu-se la faptul ca, pentru moment, bisericile autocefale nu au recunoscut noua structura creata de Fanar in Kiev, primatul Ciprului a afirmat:
„dupa ce tomosul autocefaliei a fost octroiat de patriarhia ecumenica, am ramas blocati si nimeni nu misca. Si cred ca pe buna dreptate nimeni nu a miscat, pentru ca daca unii s-ar apuca sa sustina fie patriarhul Constantinopolului, iar altii pe cel al Moscovei, atunci am putea spune, cu certitudine matematica, ca vom avea o schisma! Trebuie sa evitam acest lucru cu orice pret”.
Chestionat asupra posibilitatii ca Biserica Greciei sa fie prima dintre bisericile ortodoxe care sa recunoasca structura autocefala din Kiev, Hrisostom a declarat:
„Cred ca daca se va gasi o Biserica ce va fi de acord cu unul (dintre cei doi patriarhi – n.n.), se va gasi o alta care sa il sustina pe celalalt, si va fi un mare rau! Putem ajunge la o schisma! Cel mai bine este sa ne punem de acord si ca decizia sa fie luata de toti, pentru ca decizia unei singure biserici nu va ajuta la nimic si se va intampla ceea ce ne temem sa se intample.”
Pe cand eram copil era o vorba: “na ma, na, s-a aratat oftica”. Ca sa fiu riguros, oftica este numele popular dat tuberculozei. Deci iata ca s-a aratat putreziciunea din launtru, cu toata poleiala din afara. Si n-a durat mult!