SE INTERZIC ACTIVITATILE RELIGIOASE CU MAI MULT DE 100 DE PERSOANE!/ Slujbele ortodoxe deja nu se mai tin in Italia, CATOLICII CAPITULEAZA, confirmandu-si secularizarea agresiva, BISERICA GRECIEI SI PATRIARHIA ANTIOHIEI – POZITII CATEGORICE, EXEMPLARE/ Declaratiile purtatorului de cuvant al Patriarhiei si ale Episcopului-Vicar IERONIM SINAITUL. Reactii puternice ale unor preoti si mireni ortodocsi

11-03-2020 17 minute Sublinieri

Stiri pe surse:

Patriarhia Română face precizări OFICIALE: ‘Măsurile sunt menite să diminueze inclusiv aglomerarea unor spaţii publice, nu punerea lor sub lacăt’

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, afirmă că toate măsurile ”oficiale şi autentice’‘ de prevenire a izbucnirii unei epidemii “rămân unele raţionale” şi sunt menite să diminueze inclusiv aglomerarea unor spaţii publice, nu punerea lor sub lacăt.

“În aceste zile de firească îngrijorare, care a cuprins şi spaţiul nostru public din cauza creşterii numărului de îmbolnăviri provocate de coronavirus, credinţa, speranţa şi dragostea, discernământul moral, gândul la ceilalţi şi rugăciunea ar trebui sa ne anime pe fiecare în parte mai mult ca de obicei. Toate măsurile oficiale şi autentice de prevenire a izbucnirii unei epidemii rămân unele raţionale şi sunt menite să diminueze inclusiv aglomerarea unor spaţii publice, nu punerea lor sub lacăt“, spune Bănescu, într-o declaraţie acordată marţi AGERPRES.

El subliniază că “Biserica pledează şi va pleda ferm pentru respectarea cu rigoare a normelor de igienă recomandate insistent de autorităţile medicale şi a tuturor reglementărilor guvernamentale, norme şi reglementări pe care le va împlini ea însăşi concret la nivel comunitar/parohial”.

“Biserica, formată din toţi cei pe care îi uneşte credinţa curată în Hristos, se roagă pentru sănătatea şi ocrotirea tuturor şi îi îndeamnă pe oameni să rămână echilibraţi, lucizi, să dea dovadă de conştiinţă civică şi, dacă se îmbolnăvesc, să aleagă cu discernământ protejarea celorlalţi, rămânând acasă sau în carantină. Lucruri fireşti, esenţiale, însă, în aceste zile, şi în perioada următoare. Credinţa în Dumnezeu este, într-un asemenea timp, şi antidotul ideal la virusul fricii şi al deznădejdii demobilizatoare”, a încheiat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

***

ALERTĂ Guvernul VA INTERZICE slujbele religioase numeroase și va impune un număr fix de participanți

Guvernul urmează să anunțe, miercuri, noi măsuri restrictive, pentru a împiedica răspândirea coronavirusului. Raed Arafat a confirmat, marți seara, la Antena 3, că unele dintre ele vor viza cultele religioase. Cel mai probabil, autoritățile vor decide că întâlnirile cu caracter religios vor fi limitate la un număr de participanți. De exemplu, la slujbe, va fi permis accesul în biserică a unui număr limitat de credincioși.

”Restricțiile vor fi pe numărul de participanți. Nu o să îi primească. Dacă vor fi, de exemplu, stabilite ca limite 300, vor intra doar 300 de persoane, nu mai mult. Mâine se vine cu noi măsuri.”, a spus Raed Arafat.

***

Raed Arafat anunță interzicerea tuturor evenimentelor din spații închise la care participa peste 100 de persoane

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, că s-a luat decizia resticționării tuturor evenimentelor din spatiile inchise la care participă mai mult de 100 de persoane, până pe 31 martie. Este vorba de activitati sportive, religioase, de divertisment, culturale, stiintifice. Arafat a dat exemplele teatrelor, cinematografelor. El a vorbit si de activitatile religioase.

***

Basilica:

PS Ieronim Sinaitul: În aceste vremuri, să fim uniți în credință și rugăciune ca Sfinții 40 de Mucenici

Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-­vicar patriarhal, a oficiat luni Liturghia Darurilor înainte sfințite la Mănăstirea Antim, Paraclis Patriarhal. Slujba de sărbătoare a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia a fost urmată de Parastasul pentru deținuții politici, care au fost mărturisitori în temnițele comuniste. 

În cuvântul său, părintele episcop-vicar a vorbit despre hotărârea și unirea celor 40 de mucenici, a căror credință a intrat în conflict cu cerințele stăpânirii lumești de a-i face să-și încalce conștiința: „Aici se petrecuse conflictul între puterea imperială și religia oficială a Imperiului Roman”.

În relatarea sa, Kyrios, Domnin și Candid, căpeteniile celor 40 de militari, au spus: Am fost credincioși împăratului, ne-am făcut datoria față de țară, dar nu ne putem încălca convingerile noastre interioare”.

„Ar însemna să ne despărțim nu doar de împăratul pământesc, ci de Împăratul întregii făpturi. Ne despărțim de Dumnezeu, iar lucrul acesta nu-l putem face, chiar și viața de ne-am pierde-o.”

Apoi și-au spus între ei: „Iată, noi ne-am însoțit, ne-am asociat ca să fim buni luptători. Să rămânem hotărâți, să rămânem uniți și în credința noastră, orice s-ar întâmpla”.

Preasfințitul părinte Ieronim a arătat că, rămânând uniți între ei, mucenicii au rămas uniți și cu „Stăpânul și Domnul, Fratele lor după har și Dumnezeul lor”. El a mai vorbit despre semnificația numărului de 40.

„40 de mucenici constituie un număr sfânt, căci 40 de zile a postit Domnul nostru Iisus Hristos înainte de a începe activitatea Sa publică, pământească. 40 de ani s-au învârtit membrii poporului ales în pustie până s-au curățat de toate obiceiurile dobândite în lumea păgână și amestecată a Egiptului”.

„Să primim putere de la Sfinții 40 de Mucenici ca, precum aceștia s-au împotrivit poftirilor împăratului și reprezentanților lui, și noi să ne împotrivim tuturor ispitelor vremurilor noastre”, a încheiat părintele episcop.

„Să ne păstrăm sufletele sub ocrotirea sfinților îngeri și sub cupolele Sfintei Biserici. Mai ales că Dumnezeu, Care ne iubește, a slobozit asupra noastră în aceste vremuri și încercări de boală, care sunt pentru mulți oameni îngrijorătoare”.

„Dar să căutăm să avem sufletele noastre curate și pregătite, pentru că nu numai în caz de molimă și de boală putem să plecăm la ceruri, ci în orice clipă se poate întâmpla ceva și sufletul nostru să zboare din lumea aceasta”, a avertizat Preasfințitul Ieronim.

„Să ne rugăm lui Dumnezeu și Sfinților 40 de Mucenici să ne întărească în credința, în hotărârea, în strădania și în pregătirea noastră pentru eternitate”, a îndemnat episcopul.

***

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei:

COMUNICAT (actualizat) / Sâmbătă 7 Martie 2020

În contextul extensiei epidemiei cu Coronavirus în toate regiunile Italiei (dintre care, în Lombardia – peste 3420 de cazuri, Emilia Romagna – peste 1000 de cazuri, Veneto – peste 500 cazuri etc.), cu un total, la ora actuală (ieri seară), de 5.883 de persoane contaminate (față de 650, acum o săptămână) și 233 decese (față de 17, acum o săptămână), fapt ce a determinat autoritățile civile și sanitare italiene să ia noi măsuri specifice atât pentru zonele în cauză cât și pentru întreg teritoriul italian (prin decret guvernamental din 4 martie a.c.); după ce a avut loc ședința extraordinară din această dimineață, convocată on-line, la care au participat membrii Permanenței Eparhiale și cei 22 de Protopopi, pentru a analiza situația actuală din zonele afectate de epidemie, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei comunică următoarele:

Se reiterează îndemnul la rugăciune, adresat tuturor clericilor, monahilor și credincioșilor din cuprinsul Episcopiei, cerând mijlocirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, a Sfinților Tămăduitori, a Sfântului Arhanghel Rafail și a tuturor Sfinților, pentru paza și grabnica însănătoșire a persoanelor aflate în suferință de pe seama contaminării cu Coronavirus și pentru membrii familiilor lor, pentru mângâierea și întărirea sufletească a membrilor familiilor celor decedați, precum și pentru paza și ajutorul tuturor cadrele medicale implicate în îngrijirea celor bolnavi.

– Se reiterează recomandarea, către toți clericii, monahii și credincioșii din Eparhie, de a se respecta cu strictețe prevederile Ordonanțelor emise de către instituțiile centrale sau locale ale administrației publice sau sanitare italiene, precum și toate recomandările Ministerului Sănătății din Italia, în ceea ce privește igiena și sănătatea publică (cf. Decretul Guvernului Italian – DPCM[1] din 4 martie 2020, disponibil pe prima pagină: http://www.governo.it și www.episcopia-italiei.it).

În ziua de Duminică, 8 martie 2020, toate bisericile din cuprinsul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei vor fi deschise (cu excepția bisericilor parohilor din Asola și Tripoli, Provincia de Mantova, Protopopiatul Lombardia III), cu respectarea fermă a prevederilor Ordonanțelor emise de instituțiile centrale sau locale, ale administrației publice și sanitare, ținând cont de cele stipulate în Decretul Guvernului Italian – DPCM din 4 martie 2020.

– În zonele restricționate, slujba Sfintei Liturghii de Duminică (8 Martie) se va săvârși de dimineață, începând cu orele 07:00, în cadru restrâns (cu respectarea prevederilor legale în vigoare), urmând ca preoții să rămână, după terminarea slujbei, la dispoziția credincioșilor care, prin purtarea de grijă a consilierilor parohiali, vor putea intra în biserică, în mod eșalonat, cu respectarea numărului maxim recomandat de către oficialitățile publice locale, păstrând distanța de siguranță între persoane (de 1 metru) și ținând cont de măsurile de igienă și de sănătate publică în vigoare.

– În bisericile unde există bănci, respectiv scaune, acestea se vor aranja astfel încât să se respecte distanța minimă corespunzătoare (1 metru) între persoanele care se vor așeza pe ele, conform DPCP din 4 martie a.c.

Până la reluarea cursurilor în școlile de stat, în toate parohiile se suspendă cursurile de cateheză (pentru copii și adulți) și școlile duminicale, acestea urmând a fi înlocuite cu cursuri on-line, după modelul adoptat de Ministerul Educației din Italia prin programul Școala la distanță (Homeschooling), folosindu-se platformele digitale disponibile în spațiul virtual. În acest sens, se vor urma indicațiile Departamentului pentru Cateheză.

Până la data prevăzută de Decretul Guvernului Italian din 4 martie 2020(adică până în 15 martie a.c.), se suspendă toate întrunirile preoțești protopopiale, precum și toate pelerinajele, excursiile și alte evenimente „care comportă întruniri de persoane ce nu pot garanta respectarea normelor de siguranță”, prevăzute de decretul mai sus menționat.

Bisericile parohiale și mănăstirești vor fi deschise și pe parcursul celei de-a II-a săptămâni a Postului Mare (acolo unde se dispune de spațiul de slujire în exclusivitate), iar programul liturgic și de asistență duhovnicească va fi astfel organizat încât preotul să fie la dispoziția credincioșilor care solicită o rugăciune, spovedanie, sfătuire, etc. În zonele restricționate, preotul se va îngriji de informarea credincioșilor cu privire la condițiile în care aceștia pot primi asistență duhovnicească.

Se reiterează îndemnul, către clericii eparhiei, de a adăuga, și pe mai departe, la slujbe (la ectenia mare și la ectenia întreită) cereri speciale, ce se rostesc În vreme de orice nevoie și primejdie omenească sau în caz de Boli molipsitoare, după cum este rânduit în Liturghier.

– Se va asigura, în continuare, asistență religioasă bolnavilor din spitale, acolo unde este permis accesul clericilor noștri.

– Se va continua asistarea la distanță, prin mijloacele de comunicare, a credincioșilor care se află în cele 10 localități din provincia Lodi (Lombardia), puse în carantină de către autoritățile italiene, și în celelalte zone considerate cu risc epidemiologic.

Credincioșii din localitățile aflate în carantină (zona roșie), care nu au posibilitatea să ajungă la bisericile parohiale, sunt îndemnați să urmărească sfintele slujbe la Trinitas TV și Radio (prin emisie undă, site web și Facebook – https://www.trinitas.tv), iar pentru mângâierea sufletului să citească cuvintele de folos de la Sfinții Părinți, care se publică, în mod expres, pe site-ul Merinde Pentru Suflet (https://episcopia-italiei.ro/mps/), asigurându-i de solidaritatea noastră și de stăruitoarea noastră rugăciune pentru dânșii.

Ne rugăm, împreună cu Preasfințitul Părinte Arhiereu Vicar Atanasie de Bogdania, Preamilostivului și Iubitorului de oameni Dumnezeu Care are puterea de a tămădui toată boala și toată neputința în popor (cf. Mt. 4, 23), să stăvilească, prin mijlocirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și a tuturor Sfinților, epidemia ce a venit peste noi și peste țara în care locuim, Italia.

Cu neclintită nădejde în mila și ajutorul lui Dumnezeu și cu părintească binecuvântare,

† Episcopul SILUAN

al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei

Dată la Reședința noastră de la Roma, sâmbătă 7 Martie 2020.

 


[1]Extras, punctul „b” al hotărârii de guvern din 4 martie a.c.: „Se suspendă orice manifestare, eveniment sau acțiune publică de orice natură, atât în locurile publice cât și în cele private, care comportă întruniri de persoane și nu pot respecta normele de distanță și de siguranță între persoane, de cel puțin 1 metru (conform prevederii nr. 1, paragraful „d” din Decretul Consiliului de Miniștri a Republicii Italiene).”

***

Orthodoxie.com :

Declarația Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei asupra coronavirusului

Sfântul Sinod permanent al Bisericii Greciei, în cadrul sesiunii sale din 9 martie 2020, a abordat chestiunea coronavirusului. Reamintind măsurile profilactice indicate de autoritățile sanitare, Sfântul Sinod a luat următoarele decizii privind viața liturgică:

„1. Să intensificăm rugăciunile noastre către Biruitorul stricăciunii și al morții, Domnul nostru Iisus Hristos, pentru a ocroti poporul său în sănătate și siguranță. În acest scop, se cere mitropoliților să recomande preoților parohi ca duminica următoare, a doua din Marele Post, înainte de începerea Sfintei Liturghii, să înalțe o rugăciune în toate bisericile Greciei pentru prevenirea răspânidirii molimei.

2. Pentru membrii Bisericii, participarea la dumnezeiasca Euharistie și la Sfânta Împărtășanie, din Potirul comun al Vieții, nu poate să devină cauza transmisiei molimei, pentru că credincioșii din toate timpurile știu că participarea la Sfânta Împărtășanie, chiar și în timpul pandemiilor, constituie, pe de o parte, o afirmare efectivă a încredințării de sine Dumnezeului celui Viu, și, pe de altă parte, o manifestare clară a dragostei care biruiește orice frică: „În iubire nu este frică, ci iubirea desăvârşită alungă frica (1 Ioan, 18).

Discuțiile și opiniile auzite în aceste zile pe acest subiect, chiar despre eventuala interzicere a Sfintei Euharistii, pleacă de la un punct de vedere diferit și au o abordare diferită. Pentru toți cei care se apropie de Sfintele Taine „cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste” și care în mod liber, fără nicio constrângere, se împărtășesc cu Trupul și Sângele Mântuitorului, (euharistia) devine un „medicament al nemuririi”, „pentru iertarea păcatelor și viață veșnică”. Fără a condamna pe cei ce se tem sau neliniștesc, mărturisim că toți credincioșii, care-și împlinesc datoria dragostei în libertate, vor continua să frecventeze bisericile noastre și să se împărtășească, având certitudinea că se împărtășesc întru Viață și nemurire.”

Mitropolitul de Ftiotida a declarat cu convingere că va primi Sfânta Împărtășanie imediat după un pacient infectat cu coronavirus

Adresându-se jurnaliștilor în timpul unei discuții asupra pandemiei coronavirsului, mitropolitul Simeon de Ftiotida din Grecia a declarat:

Dacă aș ști că credinciosul precedent ar fi infectat de coronavirus, aș primi Sfânta Împărtășanie imediat după el. Amintiți-vă că noi, preoții, adunăm cu gura Sfânta Împărtășanie dacă ea cade pe pământ.” El a adăugat că „Sfânta Împărtășanie nu este o multivitamină care să facă din cineva un Superman. Hristos este Sfânta Împărtășanie. Nu este ceva magic care să vă împiedice să vă îmbolnăviți sau să muriți. Dar nu transmite virusul. În sfârșit, nimeni nu poate vreodată să arate că s-a transmis un virus prin Sfânta Euharistie. Cine pretinde asta, ar trebui să o probeze. Și, de fapt, mărturiile și experiența de viață din Biserica noastră dovedesc contrariul.”

***

Patriarhia Antiohiei :

Biserica, credincioșii și epidemia

Credincioșii au fost întotdeauna expuși bolilor și epidemiilor de-a lungul timpului. Ce face Biserica în astfel de împrejurări?

Biserica își activează comuniunea cu Dumnezeu în viața credincioșilor ori de câte ori un pericol amenință oamenii, fie că e vorba de războaie, boli, calamități și altele asemenea, ținând rugăciuni, privegheri, procesiuni cu Sfânta Cruce, sfintele icoane și sfintele moaște ale sfinților. În plus, unge credincioșii cu untdelemn sfințit, stropește cu apă sfințită casele și locurile și o consumă, și majoritatea credincioșilor se împărtășește cu Prea-Sfântul Trup și Sânge al Domnului nostru.

Paraclisele către Maica Domnului, acatistele și alte rugăciuni pot fi folosite oricând pentru orice nevoie.

În schimb, Biserica își afirmă respectul pentru știința care este folositoare umanității, și a avut în rândurile sale mulți sfinți doctori precum Elian din Homs, Pantelimon Tămăduitorul, Cosma și Damian, Chir și Ioan, Luca Mărturisitorul și alții. Până astăzi, mulți slujesc Biserica a doctori, profesori, cercetători, oameni ai cunoașterii, urmându-le calea.

Desigur, în epidemii, menținerea curățeniei și luarea tuturor măsurilor preventive necesare sunt obligatorii. Totuși, nu trebuie să uităm credința noastră și efortul constant de a ne uni cu Dumnezeu. Unii pot cădea în ispită și, astfel, să evite să vină la Biserică din cauza fricii de a fi infectat prin atingere, prin Sfânta Împărtășanie, sau prin prezența în adunare.

Mass-media secularistă poate hrăni, de asemenea, ideea de a evita mersul la biserică, folosind sistematic insinuări frecvente și provocatoare de frică, prin mijloace diverse cum ar fi filmele, animațiile, adăugate bombardamentului zilnic cu idei care ne împrăștie gândurile și distrug familiile. Umanitatea a devenit prizonieră unui plan demonic, fiind controlată prin frică și panică.

În acest caz, ne reamintim de cuvintele Sfântului Petru: „Simon Petru I-a răspuns: Doamne, la cine ne vom duce? Tu ai cuvintele vieţii celei veşnice. (Ioan 6, 68).

În ultimă instanță, Biserica crede că Hristos este viață și se roagă cu nădejde, cerând Domnului vindecarea sufletească și trupească, și ca planul satanei să nu ne distragă, depărtându-ne de mântuirea pregătită de Dumnezeu pentru noi încă de la întemeierea lumii.

***

Servus Cluj:

Părintele Stelian Tofană face un apel la calm pentru credincioși: „Nu vă clătinați așa, la orice adiere de vânt!”

După ce deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, a cerut să nu se mai țină slujbele în biserici din cauza coronavirusului și a solicitat Guvernului să ia măsuri în acest sens, reprezentanții bisericii ortodoxe se arată contrariați.

„Acest lucru nu se va întâmpla, pentru că slujbele trebuie ținute în biserici. Noi nu putem să înțelegem o biserică fără creștini. Nici nu ne putem imagina că slujbele vor putea să intre pe rețeaua de internet, pe Facebook sau în altă parte, să stăm acasă, în fotoliu, și să urmărim ceea ce se petrece în biserică. Credinciosul beneficiază de o putere a lui Dumnezeu în timp ce se află în biserică. Acest lucru (sistarea slujbelor, n.red.) cu greu va putea fi acceptat de către Biserică, declară părintele Stelian Tofană.

Referitor la reținerea credincioșilor care vor să se împărtășească în această perioadă a postului Paștelui, părintele Tofană spune că nu există nicio justificare pentru această teamă: „Sunt mai bine de 2000 de ani de când oamenii se împărtășesc din același potir. Nu a consemnat nimeni în istorie vreun caz măcar că cineva s-ar fi îmbolnăvit de acolo sau să fi constatat medicina că îmbolnăvirea cuiva s-a datorat faptului că s-a împărtășit din potir. Atât creștinii, cât și noi, preoții, ne împărtășim din același potir. Dacă ne gândim că acolo, în potir, nu este pâine și vin, ci este însuși Mântuitorul Hristos, atunci nu ar mai trebui să avem nicio teamă. Asta este o nebunie care va trece rapid, o isterie a oamenilor, produsă de alții. Poate totul a fost calculat. Desigur că Biserica trebuie să fie receptivă la tot ceea ce se întâmplă în societate, însă aceasta nu este o instituție omenească, ci una divină”, menționează părintele Tofană.

„Sunt preot de 36 de ani și nu m-am confruntat niciodată cu o asemenea situație. Nici nu am citit vreodată, undeva, în toată viața mea și în toată pregătirea mea teologică ceva asemănător în istoria Bisericii”.

„Oamenii să vină la biserică, să creadă în tot ceea ce înseamnă Dumnezeu Pentru ei. Să nu pună la îndoială credința lor, nici să nu judece din perspectiva curentelor sociale care vin și dispar. Să nu aibă nicio teamă, să vină în continuare la biserică și să participe la rugăciune. Tocmai de aceea să mergem în biserică, ca Dumnezeu să îndepărteze din lume, din viața oamenilor, astfel de sincope. În astfel de momente este nevoie de mai multă rugăciune. Calm, calm și în continuare liniște în sufletele oamenilor. Să nu clătinați așa, la orice adiere de vânt!”, încheie părintele.

***

ActiveNews:

Pr. Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului: Oricine îmi va spune să închid Biserica, va primi neascultarea mea. Și mort, tot în fața lui Hristos stau

În contextul apariției unor voci care cer închiderea sau măcar suspendare slujbelor de Paști, preotul Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, a trimis un mesaj fără echivoc. Nu se va supune unui eventual ordin de a închide biserica, dacă acesta va veni.

„Oricine îmi va spune să închid Biserica, va primi neascultarea mea. Și mort, tot în fața lui Hristos stau!, a scris el. Reacția sa a fost aplaudată în mediul online și pare să exprime ceea ce cred mulți preoți și teologi.

În ultimele zile, autoritățile au anunțat că adunările publice la care iau parte 1.000 de persoane sunt suspendate, iar cele sub această cifră sunt la discreția Direcțiilor Sanitare Județene.

Cel puțin doi lideri ai USR, Andrei Caramitru și Emanuel Ungureanu, au cerut închiderea sau limitarea slujbelor bisericești în perioada Paștilor. Aceeași poziție a avut-o și liderul PMP, Traian Băsescu. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a respins categoric această posibilitate.

De ce ar intra bisericile în carantină și nu adevăratele spații supraaglomerate (mall-uri, cinematografe, cluburi de noapte etc)? Doar pentru ca persoane cu alergie ideologica la Biserica și rupte total de realitatea spirituală își dau cu părerea pe Facebook despre ceva ce nu pot înțelege? Visul unora de a se închide bisericile denunță o mentalitate infestată grav cu virusul socialismului care a și demolat multe dintre ele. Biserica a îndemnat și îndeamnă ferm la respectarea riguroasa a tuturor recomandărilor făcute de autoritățile medicale și la respectarea tuturor măsurilor de protecție a populației luate în aceasta perioada de instituțiile abilitate”, a declarat Vasile Bănescu într-o declarație de presă.

***

Dr. Vasile Astărăstoae: Fac parte din categoria pupătorilor de moaște și icoane. În noaptea de Înviere, voi fi prezent în Biserică, voi săruta icoanele și voi lua Lumină indiferent ce măsuri absurde vor lua decidenții în războiul cu virușii

Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor din România și fost rector al Universității de Medicină din Iași, susține, într-un text postat pe blogul său, că în căutarea adevărului nu ne putem baza numai pe știința seculară, pentru că ea ne dezvăluie doar un adevăr parțial.

„Întregul adevăr îl aflăm când cunoașterea științifică este completată de cunoașterea spirituală și de principiile morale”, afirmă profesorul Astărăstoae. Prin urmare, susține el, atunci când, „în numele științei seculare (idolul lumii moderne), sunt justificate măsuri polițienești, autoritare și arbitrare, trebuie să vedem dacă nu cumva în spate există una dintre capcane”. 

Iar pentru cei care îi etichetează pe românii care se opun legii vaccinării, nu vaccinării ca metodă de prevenție, drept „troglodiți”, profesorul Astărăstoae are următorul mesaj: ”Fac parte din categoria pupătorilor de moaște și icoane. Sunt creștin, o mărturisesc ori de câte ori am ocazia. Cred într-unul Dumnezeu și mă rog la Tatăl Nostru oricât ar încerca unii să-mi inducă sentimente de inferioritate sau de frică. Iar în noaptea de Înviere, voi fi prezent în Biserică, voi săruta icoanele și voi lua Lumină indiferent ce măsuri absurde vor lua decidenții în războiul cu virușii.Cât despre troglodit, sunt un troglodit care a scris peste 30 de cărți, care a publicat peste 200 de articole în reviste științifice, care a fost invitat să conferențieze în Universități străine de la Taipei (Taiwan) până la Paris și Londra”.

Dr. Vasile Astărăstoae, care afirmă cu tărie că este pro vaccinare, cu respectarea regulilor etice (consimțământ informat, posologia riscurilor, respectarea demnității umane), dar ferm împotriva vaccinării „cu forța”,  este unul dintre semnatarii de marcă ai scrisorii celor 50 de medici adresată deputaților prin care aceștia sunt rugați să respingă proiectul legii vaccinării obligatorii.

***

P.A. (facebook):

Incredibil cât îi [roade] pe unii ideea că trebuie închise bisericile (eventual chiar de Paști) ca să evităm, pasămite, pericolul epidemiei de coronavirus. Evident, bineintenționații ăștia sunt fix cei care ar închide bisericile permanent, pentru bunul motiv că nu suportă ei Biserica.

Comandasem mai devreme pentru copii niște pizza la domiciliu, și am realizat că dacă vrem prevenție la sânge, păi unitățile de alimentație publică sunt primele care ar trebui închise. Hoteluri, restaurante, baruri, catering, pizzerii… îți strănută un angajat în oala de ciorbă, au pus-o de mămăligă clienții…

Chiar, “măsura” asta de ce nu e promovată în spațiul public de ăștia ce vor suspendarea slujbelor religioase? Doamne ferește, că eu nu vreau așa ceva, dar de ce binevoitorii noștri se gândesc imediat la Împărtășanie și slujbele religioase când e vorba de interdicții și nu la restaurante ori malluri?

În fine, ce voiam, de fapt, să spun e că pentru creștin sunt prioritare cuvintele Mântuitorului: Cine ţine la sufletul lui îl va pierde, iar cine-şi pierde sufletul lui pentru Mine îl va găsi.” (Matei 10:39).

Noi mergem la Liturghie nu atât pentru a fi feriți sau vindecați de coronaviruși, cum își închipuie seculariștii (sau mergem și pentru asta, dar numai în secundar), ci pentru a dobândi viața veșnică, pentru mântuire și pentru Domnul nostru. Căci dacă pentru a ne “feri de boală” ajungem să ne ferim de Domnul nostru și de Împărtășirea cu El, e ca și cum Îl negăm sau Îl echivalăm cu boala. Vom căuta să ne păzim viața de aici și o vom pierde pe cea care contează. Ba, prin necredință, s-ar putea să pierdem și sănătatea de aici. Dacă fugi din biserică de frică, dar te rogi de acasă pentru sănătate, s-ar putea să ți se aplice acel “Fie ție după credința ta”.

Dacă pentru Iisus trebuie să mergem și în miijlocul virușilor și să ne îmbolnăvim, trebuie să fim gata să o facem. Inclusiv pentru a ne ruga cei tari (și cu mine, cel fricos) pentru cei mai slabi în credință. Nu ne cereți să nu ne ducem.

***

Un om inteligent, pe care îl urmăresc cu interes, postează următoarele:

“Cei care se sperie ca bisericile se pot închide, le tratează religios ca pe un templu păgân – nu că ar fi ceva uimitor în asta la cât de analfabeți teologic sunt creștinii de azi.

Sfânta Liturghie nu are nevoie de biserică pentru a fi slujită, ci doar de Sfantul Antimis, deci o poți face și în IR București-Băicoi.

Aici e o taină, grea pentru creștinul de clasă 0, o asemănare între credința în Duh si Adevăr (despre care vorbeşte Iisus) și Tora, templul “mobil” ce a preluat demnitatea Templului din Ierusalim după distrugere…

E, parcă începeți să pricepeți ceva, nu?”

Cu siguranţă că e așa cum spune, dar cei care ne-am manifestat pe Fb opoziţia la ideea de închidere a bisericilor nu am făcut-o crezând că nu ar mai putea fi slujită Sf. Liturghie ori pentru că “dogmatizăm” linguriţa sau pentru că am trata clădirea bisericii ca templu păgân. Am făcut-o – spun în calitatea mea de (fără nicio ironie) slab alfabetizat creştin – pentru că:

– nu avem fiecare la îndemână Sfântul Antimis şi preot pentru a participa la Sfânta Jertfă pe unde putem, iar dacă e să se găsească vreo casă, curte, loc unde să se facă, tot am ajunge să ne strângem în grup şi astfel să “punem în pericol siguranţa şi sănătatea publică”

– dacă cezarul/statul impune, ne vom supune, vom merge şi-n catacombe la nevoie, însă trebuie să impună statul asta, nu să o cerem/aprobăm noi (creştinii) de bună voie. Noi avem datoria de a mărturisi credinţa că “Acesta este Însuşi Prea Curat Trupul Tău iar Acesta este Însuşi Scump Sângele Tău” şi de a cere să fim lăsaţi să participăm la Sfânta Jertfă. Să ne mărturisim credinţa, nu să fim complici în necredinţă. Închiderea bisericilor să vină în contra, iar nu cu voia noastră. Iar după aia, vedem.

– aprobarea fără nicio nelinişte a închiderii bisericilor sau a linguriţei de acasă din motive de virus înseamnă încurajarea necredinţei, stimularea diminuării credinţei. Cu siguranţă, la nevoie, în caz de necesitate/forţă majoră dpdv duhovnicesc poţi face Liturghia şi în celula din puşcărie, ca părintele Calciu şi te poţi împărtăşi cu linguriţa proprie, dar asta pentru că ţi se interzice din afară, peste voia ta, accesul la biserică ori la Sf. Potir, nu pentru că eşti tu însuţi de acord cu închiderea bisericilor şi pentru că ţi-e frică de Sf. Trup şi Sânge să nu te contamineze…

***

Europa Liberă:

Coronavirus. Ortodocșii mizează pe credința care te salvează de virus. Catolicii: „Isus ar fi trebuit să moară, dacă el credea? Sau nu?”

Noi, în ortodoxia noastră, nu negociem celebrarea Sf. Paști”, ne-a spus preotul Radu Preda, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj, despre imposibilitatea anulării slujbei de Paște, în cazul în care virusul chinezesc devine agresiv și în România. Pe fondul extinderii epidemiei de coronavirus, celelalte culte creștine par mai precaute. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Catolice, Francisc Doboș, nu știe încă ce va fi până la sărbătorile pascale (la mijlocul lunii aprilie), dar ne-a declarat că prelații catolici vor respecta întru totul decizile autorităților: „până la urmă viața e cea mai importantă, deci vom face tot ceea ce ține de igienă, de bun simț și ce nu contravine moravurilor bisericești”.

Epidemia de coronavirus este pe cale să modifice obiceiurile religioase, dar nu convinge încă Biserica Ortodoxă Română (BOR) să evadeze din tradiție. Catolicii, evangheliștii, neoprotestanții vorbesc despre un echilibru între rațiune și credință, în vreme ce Patriarhul Daniel crede că doar „cei slabi de credință” trebuie să evite sărutatul icoanelor sau folosirea aceleiași lingurițe pentru împărtășirea din același „sfânt pocal”.

Teologul Teodor Baconschi, fost ambasador la Vatican, le reproșează celor care nu sunt de acord cu acest fel de a gândi o anumită „ipocrizie”, fiindcă „nu se gândesc la atâtea alte forme de aglomerație umană, unde distanțarea socială presupune paralizarea vieții economice: nu se poate opri transportul în comun și nu poate fi suspendat comerțul”. Preotul Radu Preda, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj, este de aceeași părere: „măsurile sanitare sunt una, iar practicile religioase sunt alta, nu trebuie confundate planurile. Nu poți transforma Sfânta Împărtășanie în element patogen, ceea ce este o blasfemie din punct de vedere spiritual, iar din punct de vedere intelectual, o gogomănie”. Teodor Baconschi adaugă că „pericolul nu poate fi obiectivat” și dă exemplul înlocuirii metroului cu taxiul, unde îți strănută șoferul în față și iei virusul. Împărtășania e „o dimensiune spirituală”, care trebuie respectată de cei care și-o asumă: „n-am avut niciodată sentimentul că, dacă mă împărtășesc după alți creștini, voi fi infectat de ei și nici nu voi avea”.

Baconschi și-a luat doctoratul în antropolgie religioasă la Sorbona. Din perspectiva lui, pericolele” nu pot fi stabilite „pe baza unor aversiuni ideologice” că în Biserică riscurile ar fi mai mari decât la mall. Fostul diplomat insistă că distincția dintre spațiul sacru și cel profan nu poate fi abolită, fiindcă „nimic nu ar mai avea sens în viața lui spirituală”. Credinciosul este pur și simplu „apărat” atunci când primește euharistia, când este împărtășit sau când sărută icoanele: totul, crede Teodor Baconski, „e dincolo de rațional, e supra rațional”.

L-am întrebat și pe purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din București până unde se pot baza oamenii pe credință. Preotul Francisc Doboș ne-a răspuns printr-o întrebare retorică: „Isus ar fi trebuit să moară, dacă el credea? Sau nu? Și el credea. Era Dummezeu și tot a murit. Reprezentantul Bisericii Catolice din România este de părere că „Dumnezeu ne-a dat atât credință, cât și rațiune” și că cele două „trebuie folosite împreună, nu una împotriva celeilalte”.

Cum vor celebra ortodocșii sau catolicii slujba de Paști nu se știe încă, fiindcă mai e aproape o lună până atunci. Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, pledează pentru „respectarea cu rigoare a normelor de igienă recomandate de autoritățile medicale și a recomandărilor guvernamentale”. În același timp, reprezentantul Patriarhiei a insistat că „Biserica nu intră în carantină, pentru că ea aparține lui Hristos, nu vreunei autorități pământești”. Discursul ambivalent al purtătorului de cuvânt al Patriarhiei încearcă să împace atât capra, cât și varza: atât nemulțumirile prelaților față de îngrădirile gândite de guvern, cât și guvernul, care finanțează nu doar salariile preoților, dar și cele mai multe dintre lucrările edilitare ale Bisericii.

Vedeti si:

VOR SĂ BAGE BISERICA ÎN CARANTINĂ! Aceasta era una dintre marile mize? SLUJBA DE ÎNVIERE, pusă în „DEZBATERE” de massmedia și influenceri. TRAIAN BĂSESCU pune presiune pe Patriarhul Daniel/ Reacție DURĂ a lui VASILE BĂNESCU/ Măsură fără precedent în Italia: LITURGHIILE CATOLICE DIN TIMPUL SĂPTĂMÂNII, ANULATE

BISERICA NAȘTERII MÂNTUITORULUI – ÎNCHISĂ PE MOTIV DE CORONAVIRUS! Ce va fi cu Sfântul Mormânt în NOAPTEA DE ÎNVIERE?/ Care sunt „MĂSURILE SPECIALE” intenționate de Statul român pentru perioada de PAȘTI? Semne îngrijorătoare ale PRESIUNII și ȘANTAJULUI exercitate asupra BOR pentru INTERZICEREA SLUJBELOR BISERICEȘTI, sub amenințarea dosarelor penale!

PATRIARHUL DANIEL REVINE CU PRECIZARI DESPRE REGULA IMPARTASIRII, dar PRECEDENTUL “LINGURITELOR PERSONALE” ESTE CREAT, in numele grijii pentru “cei mai slabi in credinta”/ PS IGNATIE: “Biserica se conduce nu prin comunicate, ci prin cuvinte pastorale asumate”/ REACTII, ATITUDINI, CLARIFICARI si MARTURII din partea corpului eclesial viu in privinta SMINTELII create de primul comunicat al PATRIARHIEI si a relatiei dintre SFINTELE TAINE – LINGURITA – BOLNAVI – IGIENA

Patriarhia Română CEDEAZĂ GRAV în fața presiunilor activiștilor #rezist anticlericali. ÎMPĂRTĂȘIREA LA ACELAȘI POTIR și cu aceeași linguriță pusă în dubiu chiar de către cei care ar fi trebuit să le afirme/ CUM AU RĂSPUNS TEOLOGUL JEAN-CLAUDE LARCHET ȘI MITROPOLITUL NICOLAE AL MESOGHIEI ISTERIEI SIMILARE A GRIPEI PORCINE?

ROMÂNII DIN ITALIA și CORONAVIRUSUL, între carantină, panică și riscurile majore de împrăștiere a infecției în țară. MESAJUL CALD ȘI FOLOSITOR AL PREASFINȚITULUI SILUAN. Ce recomandări duhovnicești face Episcopul Italiei? MĂRTURIILE UNOR COMPATRIOȚI și INEFICIENȚA FLAGRANTĂ A MĂSURILOR DE CONTROL anunțate de autoritățile române/ FEMEIE DIN BUZĂU, întoarsă din Italia, SUSPECTĂ de Coronavirus!

”RELIGIA ȘI CONSERVATORII RĂSPÂNDESC CORONAVIRUSUL”. Cum stigmatizează massmedia grupurile religioase, pelerinajele și ceremoniile plecând de la cazul unui cult milenarist din Coreea de Sud

PANICA omoara DEMOCRATIA. Epidemia de ISTERIE mai periculoasa decat cea de CORONAVIRUS. Cine si in ce scop OPERATIONALIZEAZA PSIHOZA COLECTIVA? Riscul real al provocarii unei CRIZA ECONOMICE/ Directorul general al OMS: Lumea trebuie sa se pregateasca de o ”EVENTUALA PANDEMIE”/ Profesorul VASILE ASTĂRĂSTOAE, mesaj puternic impotriva INCITARII ISTERICE la masuri POLITIENESTI

COMBATEREA CORONAVIRUSULUI, comparată cu AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL. Cum a fost găsit pretextul ideal pentru instaurarea unei DICTATURI TOTALITARE ORWELLIENE/ Memento mori și amintiri despre gripa Hong Kong din 1968

PREASFINTITUL MACARIE despre reactia duhovniceasca la CRIZA CORONAVIRUSULUI – MESAJ IMPORTANT DE INCURAJARE SI INTARIRE in credinta si dragoste in ZILE DE CERNERE: “In vremuri de incercare trebuie SA STRANGEM RANDURILE. Orice s-ar intampla, noi, păstorii va suntem alaturi, va slujim si nu va abandonam!”

“SFINTELE TAINE sunt realitati, nu simboluri. Este o PROFANARE sa ne gandim sau sa ne apropiem de ele ca si cum ar fi realitati biologice obisnuite, perisabile” – Marturisirile limpezi si puternice ale unor EPISCOPI ROMÂNI (PS MACARIE, IGNATIE si IUSTIN) despre SEMNIFICATIA SI PUTEREA SFINTEI IMPARTASANII, in contextul “ISPITEI de a dori sa modificam DUPA BUNUL PLAC randuiala liturgica statornicita in Biserica”

CORONAVIRUSUL, ÎMPĂRTĂȘANIA și CREȘTINII. “Să ne privim în oglindă, punându-ne întrebarea cu toată sinceritatea: de ce ne împărtășim?”

Parintele Vasile Ioana: CUVANT LAMURITOR DESPRE SFANTA IMPARTASANIE in contextul ”INFODEMIEI” CORONAVIRUSULUI. Explicatii privitor la cele doua comunicate ale Patriarhiei: “PRIMUL A FOST LA PRESIUNE. Numai Patriarh sa nu fii in vremurile astea! Greu este, dragilor, sa iti vina institutiile statului si sa te oblige sa iei niste masuri”. “HAIDETI SA NE RUGAM PENTRU TARA! URMEAZA O PERIOADA GREA. NU A INCEPUT INCA RAUL…” (video + text)

PREDICI DE ÎNTĂRIRE A CREDINȚEI ÎN VREMEA ISTERIEI CORONAVIRUSULUI: “Vă rog să nu vă lăsaţi intimidaţi! Şi, mai ales, SĂ NU VĂ LĂSAȚI ÎNDEPĂRTAȚI DE SFINTELE TAINE din pricina provocărilor evidente pe care unii şi alţii le aruncă! SĂ FIM CU DREAPTĂ SOCOTINȚĂ ȘI SĂ NU NE LĂSĂM MANIPULAȚI”

MITROPOLITUL NEOFIT: “Vreti sa va spun un Sfant care se va arata ca mare aparator impotriva acestei molime? SFANTUL NICHIFOR LEPROSUL”/ Avva Anania Koustenis: “SA LE TRANSMITI OAMENILOR SA NU SE TEAMA DE CORONAVIRUS!” (video)

IPS NEOFIT, mitropolitul cipriot de Morfou – despre CORONAVIRUS: Care sunt CAUZELE REALE ALE EPIDEMIEI si ale altor CATASTROFE care vor veni si CE PUTEM FACE NOI, ORTODOCSII, pentru a diminua raul? POCAINTA SI RUGACIUNE INTENSA! “In urmatoarele luni, episcopii care nu vor putea sa stea in fata lumii, nu vor fi de trebuinta Bisericii. SPUNE-LE SA FACA PARACLISUL SFANTULUI HARALAMBIE!”

MITROPOLITUL NEOFIT DE MORFOU: „Vreti sa rezistati in aceste vremuri grele care deja ne-au ajuns, in fata slabei credinte si a imputinarii sufletesti? DEVENITI MARTURISITORI!”. Apel la RUGACIUNE PENTRU CEI SLABI IN CREDINTA SI INFRICOSATI in perioada epidemiilor (VIDEO)

CÂND CLERUL TRĂDEAZĂ PE HRISTOS… Cuvinte grele și ascuțite de bisturiu ale PR. GEORGE REMETE despre unele FENOMENE ECLEZIALE SMINTITOARE, spre mustrare vindecătoare, iar nu spre osândire sau dezbinare. “Problema creştinismului nu sunt necreștinii, ci creştinii. Problema este că sarea nu mai sărează şi focul nu mai încălzeşte. Nu te poate trăda, compromite şi face de ruşine decât al tău”

“Ne-a mai dat Dumnezeu un Post. Încă o șansă…”. CARE ESTE CAUZA DUHULUI ANTIHRISTIC CARE RĂZBOIEȘTE BISERICA?


Categorii

1. DIVERSE, Ierarhi greci, Ierarhi romani, Pagini Ortodoxe, Pandemia de coronavirus/ COVID-19, Papa (Papism), Patriarhia Antiohiei, Preoti si duhovnici romani, PS Siluan Șpan, Radu Preda, Raspunsurile Bisericii la problemele vremurilor, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Sfanta Impartasanie, Vasile Astărăstoae, Vasile Bănescu

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

26 Commentarii la “SE INTERZIC ACTIVITATILE RELIGIOASE CU MAI MULT DE 100 DE PERSOANE!/ Slujbele ortodoxe deja nu se mai tin in Italia, CATOLICII CAPITULEAZA, confirmandu-si secularizarea agresiva, BISERICA GRECIEI SI PATRIARHIA ANTIOHIEI – POZITII CATEGORICE, EXEMPLARE/ Declaratiile purtatorului de cuvant al Patriarhiei si ale Episcopului-Vicar IERONIM SINAITUL. Reactii puternice ale unor preoti si mireni ortodocsi

  1. “”Restricțiile vor fi pe numărul de participanți. Nu o să îi primească. Dacă vor fi, de exemplu, stabilite ca limite 300, vor intra doar 300 de persoane, nu mai mult. Mâine se vine cu noi măsuri.”, a spus Raed Arafat.
    Eu:@ Pai ce-i pasa lu Arafat care-o fi musulman foarte probabil nepracticant? N-are nimic de pierdut.
    Hai ca-ncep sa ma isterizez eu de data asta!
    Sigur, ca 300 de persoane per biserica e chiar mai mult decit se vine la o biserica in general – daca chiar se va reduce la atit
    Sigur, ca la o adica stau si in afara bisericii pe linga ziduri si ascult liturghia de afara ca tot e timpul frumos.
    La fel si de Pasti. Nici o problema cu statul p-afara.
    DAR pe mine ASTA ma ingrijoreaza cu adevarat. Mi-am permis sa iau in balon toata afacerea cu corona insa asta mi se pare cu mult mai grav. In 20 si ceva de ani de dus la biserica n-am ratat liturghia de duminica mai mult de 10-15 ori. maxim. Imi calculam zborurile in asa fel incit sa prind liturghia. Nu o spun ca sa ma laud, o spun pentru ca indiferent de starea de spirit si problemele pe care le-am avut si le am participarea la Liturghie a fost probabil singurul punct fix de stabilitate absoluta si sursa de energie spirituala din viata mea. Nu cred ca pot sa rezist pe termen mediu fara Liturghie. Nu exagerez. Stiu ce vorbesc in ceea ce ma priveste.

    Patriarhia ar trebuie sa se opuna la asa ceva!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! S Desi stiu ca sacalii din mass-media abia asteapta sa urle ca biserica nu are un comportament civic. Asa ca opozitia ar trebui sa fie masiva din partea crediniciosilor de asemenea! Niciodata n-am fost tipul care sa achiesez la demonstratii publice. Dar de data asta chiar ar trebui facut ceva pentru ca asta ne afecteaza pe toti.

  2. @ Petra:

    Deja au coborat oficial la 100, cum am scris deja. Iar patriarhia a acceptat. Insa astazi, abuziv, in Maramures, prefectul tocmai a interzis complet slujbele!

  3. @admin:
    pe basilica.ro nu este niciun comunicat oficial al BOR in privinta aceptarii sau nu a limitei impuse. In schimb, troneaza comunicatul cu lingurita, cel din 27 februarie. Am senzatia ca BOR nu este din lumea aceasta, doar ca e dintr-o lume paralela cu orice realitate, materiala sau spirituala. BOR are cu siguranta realitatea ei si numai a ei. Eu ii multumesc Domnului ca Biserica este totusi Universala, si nu doar in spatiu ci mai ales in timp. Am ales deja sa fac parte din Biserica Lui din alt timp, chiar daca trupeste, ce sa fac, cum sa fac altfel, fac prezenta in cea de astazi si din Romania.

  4. Ei da, acum să vedem răspunsul moroșenilor! Deși, după mine, și Sf Sinod ar tb ca să ia atitudine radicală și urgentă.

  5. @cristian

    Cel mai probabil măsura se va generaliza. Deci va trebui răspuns nu doar de către moroșeni…

  6. @ admin
    Cu siguranta ca asa va fi. Maramuresul e doar inceputul. Trebuia sa inceapa de undeva. Acuma, ce sa zic… Domnul si Maicuta Lui sa ne intareasca, pe noi si pe preotii nostri, sa putem da marturie!

  7. Si inca un lucru: inainte de Craciun, la biserica la care merg (din Iasi) s-au montat camere de luat vederi in interior. Parintele a spus ca asa a venit directiva / lege. Pentru siguranta. Pe spezele parohiei. Chiar daca e o bisericuta simpla, obisnuita, fara valori de patrimoniu. Firma care le-a montat a spus ca imaginile nu vor fi transmise, ci vor fi stocate pe un server aflat in Sfantul Altar. Precizez ca aceste camere sunt indreptate inspre Usile Imparatesti, in asa fel incat se vede cine se spovedeste si cine se impartaseste. Oare prind eu fluturi atunci cand ma intreb daca acele camere nu au incorporat vreun dispozitiv wireless? Pe la voi care e situatia din acest punct de vedere? Chiar as fi curios sa aflu…

  8. Petra,
    cea mai potrivita “demonstratie publica” va fi prezenta noastra in biserici si imprejurul lor, acolo unde nu se permite accesul. Ca si dvs., din anul 200 incoace, am cautat sa fiu la Sf. Liturghie cat de des am putut. Uneori zilnic, alteori numai de patru ori in saptamana , dupa cum mi-a permis programul.
    Sa ne rugam Domnului sa nu li se interzica preotilor sa slujeasca. Presiunea mare este asupra lor. In primul rand din partea statului, dar e posibil sa fie si din partea Patriarhiei.

  9. Pingback: FĂRĂ SLUJBA SFINTEI LUMINI DE PAȘTI? Vecernia Sâmbetei Mari de la Sfântul Mormânt, în pericol de a fi anulată!/ Cum au reacționat Bisericile Ortodoxe surori pe tema coronavirusului. Comunicate de la Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ciprului, Ar
  10. Pingback: PATRIARHUL ILIA al GEORGIEI - mesaj de incurajare in criza pandemica: "AM AVUT O VIZIUNE despre cum omul poate sa infranga CORONAVIRUSUL, cu ajutorul lui Dumnezeu si al Sfintei Cruci" - Cuvântul Ortodox
  11. @menumorut in Tara Dornelor asemenea camere sunt montate deja de aproximativ 3 ani(îndreptate dinspre altar spre public) – am văzut chiar și în biserici din comune mai îndepărtate de oras. S-a cedat încet la toate încât acum sunt în stare sa închidă și bisericile dacă le-o cere. Iar asta cu 100 de oameni la slujba nu o inteleg(și nici nu a explicat-o nimeni) … Care vor fi cei 100 norocoși? Se vor extrage numele la tombola în fiecare Duminica? Se va face cu rândul sau va sta cineva la ușa să numere și la al 100-lea vor închide ușa și le vor spune că nu-i pot primi pe restul?! Ar fi mic oare asemenea păcat? Câți ar mai merge la acei preoți dacă li se va închide ușa în nas. Azi 100, mâine 50 iar poimâine 0? Doamne ajuta!

  12. @Denis:
    Buna ideea cu “se va face cu randul”. Si asa la noi in biserici e mare vanzoleala, noi nu stam locului ca la catolici, si tot nu avem bancute. Intram iesim, intram iesim, sa vedem cine numara 🙂

  13. @14
    Meteahna veche printre credinciosi – ce ne place sa potrivim toate stirile cretine astfel incit sa se potriveasca cu ceea ce gindim noi.
    Problema e ca asa facem si cu Scripturile

  14. https://m.activenews.ro/stiri/Guvernul-Orban-III-a-fost-investit.-Marius-Tuca-Romania-e-condusa-de-Coronavirus.-Pentru-prima-data-in-istorie-un-Guvern-fantoma-votat-de-un-Parlament-fantoma.-Mi-e-teama-sa-nu-fie-primii-pasi-prin-care-Romania-sa-devina-la-randul-ei-un-stat-fantoma-160525

    În țara orb(an)ilor, Orban Ludovic este este a treia oară prim-ministru, iar Coronavirus împărat !!! Sau cam așa ceva, pentru că la ,,ordinele” lui Coronavirus împărat, Iohannis vrea să declare săptămâna viitoare starea de urgență în România !!! Ei uite, că nu doar puricele din povești se potcovea cu 99 de oca(le) de fier, ci iată ceva și mai și, un Coronavirus poate ajunge împărat în țara orb(an)ilor !!! Poate vor spune unii că nu doar în țara noastră se întâmplă asemenea lucruri, pentru că virusul este prezent în mai multe țări, dar mi se pare că ridicolul situației din România n-a reușit să-l depășească nimeni.
    Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

  15. Off toppic (și nu prea)… Se pare că ,,ciuma roșie” și ,,ciuma albastră” s-au aliat cu covid-19 sub comanda lui Iohannis pentru a decreta starea de urgență… După cum se pare Aghiuță se grăbește (are el o urgență, fiind ultimele lui zile ?) și pune presiune (și) pe slugile lui… Oricum nu prea este mare diferență între cele două ciume și covid-19, iar Ion Cristoiu avea dreptate la finalul lui 2019, când afirma că ,,în 2019 sistemul (din România) și-a dat seama că poate face orice” vrea el cu românii…
    Iertare și Doamne ajută tuturor !!!

    https://m.activenews.ro/stiri/Ion-Cristoiu-Klaus-Iohannis-are-acum-un-al-doilea-partid-care-l-spala-pe-picioare-cu-limba-PSD-Partidul-pentru-a-carei-disparitie-de-pe-scena-politica-Iohannis-a-asmutit-DNA-si-DIICOT.-Partidul-despre-care-Ludovic-Orban-declara-ca-e-Ciuma-Rosie-160531

  16. Pingback: CREDINȚA și BISERICA în vremea (de început a) noului CORONAVIRUS. Mesaje de încurajare, mângâiere și îndemn ale unor ARHIEREI ortodocși români: "Epidemia care încearcă lumea în această vreme este cu siguranță O CHEMARE LA POCĂINȚĂ
  17. Pingback: "ESTE O VREME A CERNERII. Aceasta este tragedia, că ne este mult mai frică de moarte decât de Dumnezeu". NOI MESAJE ARHIEREȘTI ÎN CONTEXTUL AGRAVĂRII MĂSURILOR RESTRICTIVE IMPUSE BISERICII în urma declarării stării de urgență pentru
  18. Pingback: Cuvant important al PS MACARIE catre PREOTII din Episcopia Europei de Nord, in mijlocul CRIZEI PANDEMIEI de coronavirus: "SUB NICIO FORMĂ NU VA ÎNCETA SĂVÂRȘIREA DUMNEZEIEȘTII LITURGHII. De la această slujire nu trebuie să ne dea înapoi nime
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare