CREDINȚA și BISERICA în vremea (de început a) noului CORONAVIRUS. Mesaje de încurajare, mângâiere și îndemn ale unor ARHIEREI ortodocși români: “Epidemia care încearcă lumea în această vreme este cu siguranță O CHEMARE LA POCĂINȚĂ pe care Dumnezeu ne-o adresează tuturor”
Basilica:
Starea de urgență este o stare specială de prevenire a extinderii epidemiei, nu o stare de panică și descurajare
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat luni un cuvânt de încurajare şi speranţă în contextul în care pe teritoriul României a fost decretată stare de urgenţă în plină epidemie de coronavirus.
Cuvântul a fost rostit de Patriarhul Daniel în Catedrala Patriarhală.
Text integral:
Biserica Ortodoxă Română se adaptează treptat și responsabil, în funcție de evoluția situației provocate de epidemie, așa cum o fac toate instituțiile importante din țară, respectând și promovând în spațiul public recomandările autorităților de stat.
Biserica nu este doar o instituție de utilitate publică, ci și o comunitate de credință vie, iubire milostivă și speranță sfântă, virtuți care trebuie manifestate mai ales în perioade de mari încercări. În acest context, Biserica face un apel părintesc către toți credincioșii ei pentru a avea încredere în autorități și a respecta măsurile instituite de acestea.
Biserica Ortodoxă Română cheamă pe toți slujitorii Sfintelor Altare şi pe toţi credincioșii ei să cultive pacea sufletului prin rugăciune și comuniune cu semenii prin fapte bune, evitând totodată panica.
Să arătăm iubire și solidaritate față de oamenii vârstnici, față de cei aflați în izolare sau în carantină, precum și grijă deosebită pentru sănătatea celor din jurul nostru. Să arătăm multă prețuire față de medicii din spitale care apără și cultivă sănătatea trupului, dar și față de preoții din biserici, care apără și cultivă sănătatea sufletului. Să avem deplină încredere în puterea rugăciunii, știind că „Dumnezeu toate le lucrează spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu” (Romani 8, 28).
Pacea sufletului, bunătatea inimii, comuniunea în rugăciune și cooperarea în fapte bune pot face minuni, transformând teama în curaj și speranță.
Așadar, rugăciunea și fapta bună sunt izvor de putere spirituală pentru a învinge încercările la care suntem supuși, dar şi pentru a înainta duhovnicește spre sărbătoarea Sfintelor Paști.
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Starea de urgenţă este reglementată de articolul 93 al Constituţiei României, precum și de Ordonanţa de Urgenţă numărul 1 din 1999.
Decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României a fost semnat luni, 16 martie, de Preşedintele Klaus-Werner Iohannis
***
Îndrumări către parohii și mănăstiri pentru respectarea unor măsuri de prevenire a îmbolnăvirii cu noul Coronavirus (Covid-19)
Cancelaria Sfântului Sinod a transmis joi un document cu mai multe îndrumări adresate parohiilor şi mănăstirilor din cuprinsul Patriarhiei Române pentru respectarea unor măsuri de prevenire a îmbolnăvirii cu noul Coronavirus (Covid-19):
- Afișarea, la intrarea în lăcașul de cult, a recomandărilor Ministerului Sănătății pentru prevenirea îmbolnăvirii cu noul Coronavirus (Covid-19);
- Consultarea la nivel de unitate de cult, acolo unde este posibil, cu cadre medicale competente, pentru a identifica măsuri de prevenire a răspândirii noului Coronavirus (exemplu: îndrumarea persoanelor suspecte de gripă din rândul celor care vin la biserică către unități medicale; dezinfectarea căilor de acces şi aerisirea corespunzătoare a lăcașurilor de cult);
- Asigurarea unei zone de igienizare a mâinilor, cu produse necesare pentru aceasta (apă, săpun, dezinfectanți etc.), în proximitatea lăcașurilor de cult;
- Respectarea măsurilor dispuse de autoritățile publice și cooperarea cu acestea, asigurându-se totodată libertatea religioasă a credincioşilor de a participa la viaţa liturgică a Bisericii şi de a primi asistență religioasă, în biserică şi la domiciliu;
- Pentru a evita aglomerarea credincioşilor în spațiul de cult, în timpul săvârșirii Sfintei Liturghii se vor utiliza difuzoare exterioare sau Sfânta Liturghie se va săvârşi în aer liber, lângă lăcașul de cult;
- Lăcașurile de cult vor fi deschise zilnic credincioșilor pe întreaga perioadă a săptămânii, încât preoții slujitori să poată răspunde tuturor solicitărilor credincioșilor privind Spovedania, Împărtășania și citirea unor rugăciuni. Astfel, se va evita aglomerația credincioşilor la slujbele de sâmbătă şi duminică;
- Cu prilejul săvârșirii slujbelor bisericeşti, înainte de otpust se va citi rugăciunea specială pentru pocăință, pentru oprirea epidemiei actuale, pentru însănătoșirea persoanelor bolnave și pentru întărirea spirituală a cadrelor medicale și a persoanelor care contribuie la prevenirea și combaterea epidemiei.
***
Cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, despre încercarea credinței și despre zilele de boală, de teamă și de îndoială pe care le trăim (11 martie):
Basilica:
Mitropolitul Teofan: încurajare, îndemn la realism și înțelegere
În contextul epidemiei cu noul coronavirus, Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei le-a transmis credincioșilor, pe de o parte, să nu se teamă peste măsură „că suntem oameni ai lui Dumnezeu”, iar pe de altă parte, a spus că astfel de evenimente ne ajută să fim mai realiști și să conștientizăm „cât de mici suntem în încredințarea noastră către Dumnezeu”.
Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a oficiat miercuri după amiază Liturghia Darurilor înainte sfințite la Catedrala Mitropolitană. Ierarhul a sesizat pentru prima dată că la rând la racla Sfintei Parascheva nu era nicio persoană din cauza situației epidemice în care ne aflăm.
„Acest lucru se întâmplă. Și nu spre condamnarea oamenilor, ci spre rugăciune mai intensă adusă lui Dumnezeu ca să-și reverse asupra noastră milele Sale cele bogate căci «Dacă n-ar păzi Dumnezeu cetatea, în zadar s-ar osteni cel care o păzește» (Psalm 126:1, n.r.)”.
Mitropolitul a spus că împreună cu credincioșii prezenți la catedrală a încercat să cuprindă în „inima rugăciunii” și pe cei care pentru o pricină sau alta nu au participat.
„Probabil nu vor fi nici în zilele următoare, pentru că omul încearcă să fie atent. Uneori mai exagerat, alteori cu simțul realismului care ar trebui să ne definească în aceste zile, rugându-l pe Dumnezeu să nu-și întoarcă fața Sa de la noi”.
Părintele Mitropolit a spus să luăm aminte la noi înșine, dar și la cei de lângă noi.
„Dacă toată această situație ne-ar cuprinde doar pe noi, ne încredințăm inimile și trupurile noastre lui Dumnezeu cel Atotputernic, dar este vorba și de cel de lângă noi pe care se cuvine să-l iubim, să-l respectăm și să-l apărăm și printr-o atitudine de înțelegere, de îndepărtare fizică dacă se poate pentru ca lucrurile să nu se agraveze și mai mult”.
Încurajarea Mitropolitului către credincioși a venit prin cuvintele adresate de Dumnezeu prorocului Daniel:
„Nu te teme om al lui Dumnezeu. Pace ție! Fii tare și curajos!” (Daniel 10:19).
Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a îndemnat să fim mai atenți în aceste zile și să înmulțim rugăciunea în condițiile actuale „nădăjduind în mila Domnului că vor trece și aceste clipe și vom fi păziți și apărați și vom învăța din cele pe care le trăim în aceste zile cât de mici suntem în încredințarea noastră către Dumnezeu, cât de îndoielnică și mică ne este credința”.
„Aceasta este și partea plină a paharului, legată de acest val, pentru că Dumnezeu și lumea ne arată că suntem acolo unde suntem cu adevărat. Nădejdea, așadar, la Dumnezeu! Mila lui să fie peste noi și peste lume!”.
***
Radio Renașterea:
Preasfințitul Părinte Iustin – Îndemn părintesc la vreme de încercare
În contextul pandemiei de coronavirus și pentru a lămuri informațiile apărute în ultimele zile în presă cu privire la închiderea lăcașurilor de cult din județul Maramureș, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a transmis un comunicat de presă:
Având în vedere amploarea pe care a luat-o răspândirea pandemiei de coronavirus în lume și că în țara noastră riscul este la fel de mare, iar răspândirea acestui virus este extrem de rapidă și periculoasă, îndemnăm preoții, monahii și credincioșii să respecte cu strictețe măsurile luate și recomandările făcute de autoritățile guvernamentale, în drept, atât din punct de vedere medical cât și igienico-sanitar, precum și îndrumările către parohii și mănăstiri transmise de Patriarhia Română. Toate acestea sunt la dispoziție, deoarece au fost publicate pe rețelele de socializare și trebuiesc doar listate și afișate la vedere în preajma unităților de cult, spre a fi citite, cunoscute și aplicate corect în spiritul și litera lor.
Ținând cont, pe de-o parte, că măsurile luate în întreaga țară sunt cele care limitează numărul de persoane ce pot participa în spații închise (deci și în biserici) […], iar pe de altă parte că Biserica este chemată în aceste vremuri de boală și suferință să înmulțească rugăciunile și să sporească postul și fapta bună creștină, îndemnăm slujitorii Sfintelor Altare ca la Sfânta Liturghie, la Ectenia întreită, și la toate Slujbele care se vor săvârși în această perioadă la parohii și mănăstiri să fie citită rugăciunea pe care Patriarhia Română a trimis-o în teritoriu cu această îndrumare, nutrind credința neîmpuținată și nădejdea statornică că Dumnezeul milei și al îndurărilor ne va izbăvi și de această încercare prin care trece omenirea.
În vremuri de molime și boli, Biserica nu poate intra în carantină, iar Hristos nu trebuie închis între ziduri, El este Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre și vrea, și trebuie să fie cu noi spre a ne aduce liniște, pace și grabnică izbăvire din toată strâmtorarea, precum și alinare și vindecare.
Pentru a fi în acord cu măsurile luate și recomandările făcute de autorități, dar și pentru ca Biserica să-și îndeplinească misiunea ei de Mamă rugătoare pentru fiii săi, slujbele de la parohii și mănăstiri vor fi săvârșite de către preoți și monahi în interiorul spațiului de cult cu participarea unui număr de sub [50] de persoane, iar în aer liber pe altarele de vară sau în pridvoarele bisericii cu o participare mai numeroasă.
De asemenea, facem un apel părintesc către frații și surorile noastre veniți în această perioadă acasă din străinătate, să răspundă neîntârziat și cu sinceritate solicitărilor autorităților medicale și administrative locale sau județene de a-și anunța reîntoarcerea acasă și a respecta toate măsurile impuse în această perioadă, pentru a nu-și expune, pe de-o parte, familiile, iar pe de altă parte, comunitatea în care au revenit, riscului îmbolnăvirii.
Cei care au măsuri de carantină sau izolare impuse de autorități și toți cei ce se găsesc în situații asemănătoare, pot urmări Sfânta Liturghie pe Televiziunea Patriarhiei Române, Trinitas TV, pot să asculte Radio Trinitas, precum și pe transimisiile online de la Catedrala noastră Episcopală.
În urma discuțiilor purtate cu Prefectul Județului Maramureș și reprezentații Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș, a fost revizuită și clarificată hotărârea luată în acest sens, punându-se în acord cu hotărârea luată la nivel național.
Biserica Ortodoxă Română, ca o instituție venerabilă și responsabilă, ce a trecut împreună cu poporul român credincios prin multe situații limită și a știut să gestioneze cu înțelepciune și să-și îndeplinească misiunea ei în sânul poporului credincios rămâne aceeași, alături în toate încercările prin care trece acesta.
Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, în colaborare cu instituțiile implicate, a convenit, dacă va fi nevoie, să pună la dispoziție în unele mănăstiri și locații proprii spații pentru găzduirea celor în carantină.
De asemenea, preoții din zonele unde se află persoane carantinate, în colaborare cu autoritățile medicale, vor oferi asistență religioasă la cerere și în caz de nevoie.
Rugând pe Dumnezeu, Doctorul sufletelor și al trupurilor, pe Maica Domnului și pe toți sfinții să ne izbăvească de molime și boli și de această îngrijorare și nemaitrăită primejdie în care se află lumea din cauza acestei pandemii de coronavirus;
Vă îndemnăm încă o dată să respectați toate măsurile pe care autoritățile le-au impus, să stați de veghe prin Consiliile parohiale și prin voluntarii parohiilor ca acestea să fie aplicate spre binele tuturor.
De asemenea, vă îndrumăm să sporiți rugăciunea și postul, deoarece aceste încercări vin asupra noastră și din cauza înmulțirii păcatelor pe pământ și a lipsei de credință și de pocăință în fața lui Dumnezeu.
Să facem din România creștină o Sfântă și Mare Biserică, rugându-ne în locașurile de cult și în afara lor, în familie și la locul de muncă, pentru ca Dumnezeu să abată de la noi primejdia ce ne-a cuprins și toată boala aducătoare de moarte, spre a ne putea pregăti în liniște și pace de Praznicul cel Sfânt al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.
Dumnezeu să ocrotească lumea!
Dumnezeu să ocrotească România!
Dumnezeu să ocrotească Poporul Român!
Baia Mare,
12 martie 2020† IUSTIN
Episcopul Maramureșului și Sătmarului
***
Episcopia Hușilor:
Flashuri în vremea coronavirusului
Ne este frică de faptul că vor fi închise bisericile, pentru că încă nu am zidit consistent și conștient biserica din inimile noastre. Biserica din inima omului dă cu adevărat viață, măsură și frumusețe bisericii din afara lui.
Să nu jubileze gratuit iluminiștii de serviciu, pentru că orice biserică din inima omului este hrănită și luminată de biserica din ziduri, care este locul de formare al Bisericii lui Hristos ca Trup tainic al Său.
Paradoxul clipei: de vreo câteva zile, un responsabil calificat al împiedicării răspândirii virusului este stăpânit, până la extaz, de duhul profeției că virusul lovește imbatabil și targetat fix de Paști. Nici mai devreme, nici mai târziu. Probabil, chiar în momentul în care în biserici se va citi: “Nimeni să nu se teamă de moarte, că ne-a izbăvit pe noi moartea Mântuitorului”. Cred că numai așa covid-ul 19 poate căpăta valențe profund “confesionale”.
Pandemia ne învață să prețuim interiorul, atâta vreme cât ne-am permis luxul să ne exfoliem copios în cele ale exteriorului.
Acum, lumea întreagă este un imens spital, pentru ca să învățăm să treacă prin miezul inimii bisericii noastre suferința celuilalt și să multiplicăm serotonina comuniunii dintre noi.
Panica se dovedește a fi mai aproape de intimitatea ființei umane, poate mai mult decât oricând, pentru ca să devenim ucenicii fideli ai prudenței și ai profilaxiei. Cu toate acestea, răspândirea panicii iraționale este cea mai urâtă pandemie spirituală.
Virusul este reminderul sfredelitor că suntem încercuiți de limitări, pentru ca să ne amintim permanent că Dumnezeu nu este încercuit niciodată de limitările credinței noastre anemice, ci ne dăruiește larghețea liniștii și imensitatea harului speranței.
Ortodocșii sunt prigoniți în plină epocă virusologică, pentru ca să ne dumirim, o dată pentru totdeauna, care este adevărata fizionomie a progresiștilor stahanoviști în munca de discreditare irațională a Bisericii. Din fericire, “epidemiologia” nu va distruge Ortodoxia.
Metamorfozarea linguriței euharistice în instrument de ardere pe rug a celor care cred în lucrarea cu putere și har mult a Sfintei Împărtășanii dezvăluie adevărul că viața creștinului coincide și cu răstignirea lui pentru credința în Iubirea crucificată. De aceea, orice mărturisire aduce o răstignire.
Suntem martorii fragilității firii umane, pentru ca să nu credem niciodată în triumfalismul găunos și mincinos, ca diavolul, care i-a sugerat Domnului să se arunce de pe aripa templului, că va fi prins de îngeri.
Doamne, dă-ne curaj, ca să ne temem așa de tare de moarte, încât să ne îndrăgostim iremediabil de Viața cea fără de moarte!
***
Mitropolia Clujului:
Îndemnuri pentru siguranța preoților și a credincioșilor din Mitropolia Clujului în perioada crizei Coronavirus | Comunicat de presă
În acest context de criză, Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului înțelege că este de datoria ei să sprijine toate demersurile autorităților statului privitoare la limitarea îmbolnăvirilor cu noul Coronavirus și recomandă preoților și credincioșilor ei să respecte cu strictețe și responsabilitate recomandările medicale cu privire la siguranța sănătății lor și a celor din jur.
Prima și cea mai importantă misiune a Bisericii este sa fie în permanență deschisă și să le ofere oamenilor mângâiere, rugăciune și speranță.
Pentru a garanta însă un climat decent și de siguranță în desfășurarea slujbelor religioase din această perioadă, recomandăm preoților să asigure în fiecare biserică dezinfectantarea frecventă a căilor de acces și a obiectelor cu care credincioșii vin în contact, să pună la dispoziție un recipient cu dozator pentru igiena mâinilor și să asigure o bună sonorizare. Împreună cu consilierii parohiali să vegheze la evitarea aglomerării din biserici, iar în astfel de situatii să recomande credincioșilor ascultarea slujbelor de afară sau în spațiile sonorizate de la demisol. La toate acestea, transmisiunile Radio și TV ale sfintelor slujbe asigură comuniunea liturgică și de rugăciune pentru cei care nu pot fi în biserică.
Credincioșii trebuie să știe că în această perioadă a Postului Mare, în biserici se săvârșesc slujbe și peste săptămână, se pot spovedi și împărtăși în orice zi, evitând astfel aglomerarea în interior, în special duminica.
Este un semn de dragoste și responsabilitate creștină ca fiecare să se cerceteze pe sine, să nu se expună în mod inutil îmbolnăvirii și să nu îi pună în pericol nici pe ceilalți.
Să sporim în aceste zile postul și răbdarea și să înmulțim rugăciunea pentru toată lumea, ca Dumnezeu să nu își întoarcă fața Lui de la noi!
Biroul de presă al Mitropoliei Clujului
Pr. Bogdan Ivanov
***
Mitropolia Ortodoxă a Germaniei, Europei Centrale si de Nord:
Cuvânt pastoral referitor la situaţia provocată de pandemia de coronavirus
martie 13, 2020
La 11 martie, anul acesta, epidemia de coronavirus a fost declarată pandemie, după ce peste 125.000 de persoane din 118 țări au fost infectate și s-au înregistrat peste 4.600 de decese.
În aceste zile de încercare privind sănătatea şi viaţa noastră, este important ca fiecare să înţelegem că pentru a reduce efectele negative ale epidemiei trebuie să respectăm măsurile de protecţie impuse de autorităţile ţărilor în care trăim. Prin aceasta vom contribui la încetarea răspândirii virusului, ajutând instituţiile şi cadrele medicale să poată face faţă cazurilor de îmbolnăviri grave.
Ca şi creştini, ne punem toată nădejdea în purtarea de grijă şi ocrotirea Preamilostivului Dumnezeu, Domnul vieţii şi al morţii, Căruia ne rugăm pentru sănătatea noastră şi a semenilor noștri, chemând ca mijlocitori, atât pe Maica Domnului, cât şi pe sfinţii ocrotitori şi tămăduitori pe care îi cunoaştem. Rugăciunea noastră va fi însoţită de post, mai ales că ne aflăm în perioada Postului Mare. Preoţii duhovnici vor rândui credincioşilor canon de post şi rugăciune conform cu starea sănătăţii, cu credinţa, situaţia de viaţă şi puterile fiecăruia. Deşi avem credinţa că Dumnezeu poate face minuni, că ne poate feri sau tămădui de orice boală, trebuie ca și noi să ne împlinim datoria proprie. Să ne gândim că majoritatea regulilor referitoare la mâncare şi starea de curăţie a trupului, date de Dumnezeu poporului evreu, în Vechiul Testament, urmăreau tocmai sănătatea acestuia, în condiţii concrete de climă şi de viaţă.
Grija faţă de sănătatea tuturor trebuie să o urmărim şi în modul cum participăm în aceste condiţii speciale la viaţa bisericească. Pentru că în această perioadă dorim să ne rugăm mai intens, este important să avem în bisericile noastre bună rânduială, ascultare şi încredere pentru ca să ducem această greutate împreună, protejându-ne, ocrotindu-ne şi ajutându-ne reciproc. Astfel, slujbele se vor ţine după rânduială în biserici, evitându-se însă aglomerările. În Austria și Danemarca, autoritățile au impus limita de 100 de persoane. Credincioșii care sunt suspecți de boală sau cărora li s-a impus autoizolarea de la serviciu sau şcoală sunt rugaţi să rămână acasă până la trecerea perioadei de verificare. Aceștia pot urmări transmisiunile Trinitas TV. Toți cei care sunt împiedicați să participe la sfintele slujbe sunt rugați să solicite asistenţa religioasă a preoţilor parohi, care se vor strădui să le fie alături cu rugăciunea şi cu fapta. Îi îndrumăm, de asemenea, pe credincioșii noștri să transmită preoţilor numele şi situaţia lor spre a fi pomeniţi în cadrul sfintelor slujbe și ajutaţi, în caz că au nevoie. În timpul întâlnirii cu ceilalţi şi cu ocazia participării la serviciile religioase, se va ţine seama de recomandările autorităţilor referitoare la limitarea contactului fizic cu alte persoane (strângeri de mână, îmbrăţişări). Procedând cu toţii, după aceleaşi reguli, vom evita transformarea bisericilor într-un loc al neîncrederii şi îndoielii. Avem acum şansa să învăţăm să fim mai uniţi, să colaborăm mai intens şi mai consecvent pentru binele general, spre creşterea noastră în credinţă şi iubire. Recomandăm să se identifice, la nivelul comunităților, voluntari care să se implice în acțiunile de solidaritate și sprijin pe care Biserica le poate organiza în colaborare cu autoritățile locale pentru persoanele care s-ar putea afla în izolare sau în carantină sau pentru cele care sunt vulnerabile (ex: apeluri telefonice către persoanele singure și izolate, cumpărături de primă necesitate, etc.).
Epidemia care încearcă lumea în această vreme este cu siguranță o chemare la pocăinţă pe care Dumnezeu ne-o adresează tuturor, o chemare la revizuirea modului de viaţă caracterizat adeseori de lipsa de credinţă în Dumnezeu, de iubire faţă de aproapele şi de responsabilitate faţă de creaţia lui Dumnezeu. Lumea actuală este marcată tot mai mult de consumism hedonist, de egoism şi indiferenţă față de suferinţa şi nevoile aproapelui. Toate acestea afectează natura umană şi cauzează boală şi suferinţă la nivel uman, dar şi dezechilibre majore, unele cu potenţial catastrofic, la nivel planetar. Ieşirea din această situaţie nu-i posibilă decât prin întoarcerea la Dumnezeu și trăirea după poruncile Lui, care ne sunt date tocmai pentru apărarea și promovarea vieții. Să înmulțim rugăciunea și să ne punem toată nădejdea în ajutorul Bunului Dumnezeu și al Maicii Domnului.
Urmând îndemnul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, preacucernicii preoţi vor încheia slujbele bisericeşti cu următoarea rugăciune specială pentru încetarea epidemiei, pe care şi credincioşii o pot adăuga la rânduiala lor personală de rugăciune:
„Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce eşti bogat în milă şi, cu purtarea Ta de grijă cea înţeleaptă, ocârmuieşti viaţa noastră, ascultă rugăciunea noastră, primeşte pocăinţa noastră pentru păcate, opreşte noua boală molipsitoare (noua epidemie), precum ai încetat pedepsirea poporului Tău în vremea regelui David. Cel ce eşti Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre, dăruieşte însănătoşire celor cuprinşi de boală, ridicându-i grabnic din patul durerii, ca să Te slăvească pe Tine, Mântuitorul cel Milostiv, iar pe cei sănătoşi îi ocroteşte de orice boală. Binecuvintează, întăreşte şi păzeşte, Doamne, cu harul Tău, pe toţi cei care, cu iubire de oameni şi jertfelnicie, îi îngrijesc pe cei bolnavi la casele lor sau în spitale. Îndepărtează toată boala şi suferinţa din popor şi ne învaţă să preţuim viaţa şi sănătatea ca daruri ale Tale. Dăruieşte-ne, Dumnezeule, pacea Ta şi umple inimile noastre de credinţă neclintită în ocrotirea Ta, de nădejde în ajutorul Tău şi de dragoste faţă de Tine şi de aproapele. Că al Tău este a ne milui şi a ne mântui pe noi, Dumnezeul nostru, şi Ţie slavă înălţăm: Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”
Cu părintească dragoste, cu nădejde şi rugăciune la Dumnezeu Căruia ne rugăm să întoarcă spre binele tuturor această încercare,
+Mitropolitul Serafim al Germaniei, Europei Centrale și Nord,
+Episcopul Macarie al Europei de Nord,
+Episcopul-vicar Sofian Braşoveanul
Vineri, 13 martie 2020
Sf. Ier. Nichifor și Sf. Cuv. Ipomoni
***
Basilica:
Episcopul Italiei: Ajunăm și de Liturghie, și de a ne întâlni, și de a ne îmbrățișa, dar rămânem uniți
În contextul epidemiei de coronavirus, Episcopul Siluan al Italiei a fost invitatul Părintelui Teodor Gradinaciuc la Radio Trinitas într-un interviu telefonic difuzat sâmbătă dimineață, 14 martie 2020.
Ierarhul a vorbit despre amploarea epidemiei, despre starea de apăsare și de constrângere din Peninsulă, dar a semnalat că perioada aceasta este și o oportunitate pentru românii ortodocși de a rămâne uniți.
„Perioada aceasta ne dă o oportunitate să ținem aproape. Am avut la începutul săptămânii trei serii de conferințe online cu clericii noștri în care am putut să comunicăm, să împărtășim idei, soluții pe care să le aplicăm în această perioadă în așa fel încât să continue cateheza cu copiii, comunicarea cu credincioșii în ciuda faptului că bisericile nu sunt accesibile decât persoană cu persoană care poate să intre eventual să se roage în drum spre serviciu sau spre magazin”.
Preasfinția Sa a precizat că prin mijloacele tehnice preoții țin legătura cu credincioșii și se roagă împreună sau participă la cateheze.
„Încercăm să rămânem uniți și să avem, pe de altă parte, o privire atentă asupra celor izolați, care nu au voie să iasă din casă (…) Cineva să le facă o cumpărătură și să le lase la ușă sau să le dea un telefon să îi asculte puțin în îngrijorarea și în durerea lor. Și în felul acesta să se poată merge înainte în conștiința că Biserica este prezentă, că Dumnezeu este cu noi, că Preasfânta Născătoare de Dumnezeu ne acoperă și ne păzește cu Acoperământul ei”.
„Biserica este o realitate duhovnicească ce nu depinde de granițele impuse de oameni”, a subliniat Episcopul Ortodox Român al Italiei.
„Biserica, o realitate metafizică, o realitate care depășește timpul și spațiul își păstrează esența ei. «Voi sunteți Trupul lui Hristos», zice Sf. Ap. Pavel «și fiecare mădulare în parte». Domnul spune: «Eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârșitul veacurilor»”.
„Experiențele trecutului și chiar cele mai recente, experiențele închisorilor unde oamenii chiar erau constrânși și nu puteau să își manifeste liber credința, ne sunt exemple prin care ne întărim și ne încurajăm că oamenii pot să își trăiască credința în condiții mult mai constrângătoare și mai severe decât cele în care trăim noi”.
Liturghia are caracter cosmic
„Dumnezeiasca Liturghie pe care Preotul o săvârșește constrâns de autoritățile locului doar cu cântăreții sau poate doar cu preoteasa care cântă acolo, cu ușile închise, ea are un caracter cosmic. Nu se pierde caracterul cosmic pentru că e slujită doar de doi sau trei”, a spus ierarhul.
Preasfințitul Părinte Siluan a explicat că Liturghia păstrează caracterul universal și nu are impact doar asupra celor pomeniți sau a celor prezenți.
„Chiar dacă poporul nu poate să vină, el este îmbrățișat de Mântuitorul Hristos și este parte din Trupul Lui prin dumnezeiasca Liturghie pe care preotul și o persoană sau două o slujesc acolo”.
„Ne rugăm lui Dumnezeu să putem să ne întărim în cele dinlăuntru. Suntem constrânși în cele din afară, dar este o oportunitate nemaiîntâlnită până acum ca să ne adunăm și să creștem în cele dinlăuntru”.
„E foarte important să păstrăm elementele identitare ale credinței noastre în orice condiții”, a precizat Preasfinția Sa.
„Rugăciunea ne încurajează, ne întărește ca să putem să mergem înainte și ca să nu ne lăsăm abătuți în momentele acestea pentru că avem ajutor și împreună-rugătoare pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, pe Sfinții Arhangheli, Sfântul Arhanghel Rafael, care este Arhanghelul vindecării, pe atâția sfinți tămăduitori, pe sfinții noștri îngeri păzitori. Nu suntem singuri”, a subliniat ierarhul.
Ajunăm și de Liturghie…
„Mergem înainte în condițiile date. Da, ajunăm. Și de Liturghie ajunăm, și de a ne întâlni unii cu ceilalți, ajunăm și de a ne îmbrățișa, ajunăm și de a ne împărtăși și de a putea să ne bucurăm împreună cum ne bucuram la atâtea festivaluri”.
Ascultă interviul integral:
Preasfințitul Siluan, Episcopul românilor din Italia: „să întărim sistemul imunitar sufletesc”
Lumea întreagă are privirea virtuală îndreptată spre Italia în aceste zile. În același timp, România întreagă are privirile îndreptate spre românii din peninsulă. Mulți au chiar și degetele îndreptate spre ei….Însă în cautarea zadarnică a unor vinovați, am uitat că cei mai mulți dintre românii plecați în Italia au rămas acolo, în case care nu le aparțin, printre oameni pe care nu-i cunosc așa cum îi știu pe cei de acasă. Sunt blocați în case, pot ieși doar pentru cumpărături de strictă necesitate și doar după ce semnează o declarație pe propria răspundere. Cum se descurcă în aceste condiții frații noștri? Cum trăiesc, cum s-au organizat, cum se roagă și ce putem face noi pentru ei? Care este situația acum în peninsulă? Sunt întrebări la care a răspuns, la Radio Trinitas, în această dimineață, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Italia. Un interviu realizat de preotul Teodor Gradinaciuc.
Publicată de Radio TRINITAS pe Sâmbătă, 14 martie 2020
Legaturi:
https://mihaiandreialdea.org/2020/03/16/coronavirusul-ca-poarta-catre-dictatura/
Mă bucur mult că nu doar eu gândesc astfel. Și părintele Mihai Andrei Aldea, gândește la fel. Mi-aduc aminte că, la o conferință ținută la Iași în anii ’90, vrednicul de pomenire Părinte Constantin Galeriu, ne-a întrebat pe cei prezenți în sală :,,Știți care păcătoși sunt cei mai numeroși în iad ?”. Fiecare dintre noi am dat diferite răspunsuri, începând de la cei mândri, ateii, cei care înjură, curvarii, sodomiții și toate păcatele care ni se păreau nouă că sunt mai des săvârșite de cei păcătoși. Dar Părintele ne-a surprins pe toți cu replica sa :,,Nu dragii mei, FRICOȘII sunt cei mai numeroși în iad !!!” Am avut prilejul de-a lungul anilor să verific și să-i dau dreptate din plin Părintelui Constantin Galeriu… Din păcate acest lucru este cât se poate de clar pentru noi toți, în contextul acestei isterii artificial create la nivel global și, implicit, național. Urmările pot fi catastrofale NU din cauza covid-19, ci din cauza PANICII create de mass media și de autoritățile române și cele globale (OMS și ciracii ei).
Cei care nu caută SINCER Adevărul și stau departe de Biserică, se tem și de umbra lor, dar nu se tem de Dumnezeu !!! Se rătăcesc, ajung pe la sectari și pe la alte credințe greșite, cum este cazul și cu covid-19, având ,,frică acolo unde nu este frică”… Bunul Dumnezeu să îi lumineze, să-i ierte și să-i întărească în neputințele lor, iar pe noi pe toți să ne miluiască, ca un bun și de oameni iubitor !!!
Iertare și Doamne ajută tuturor !!!
Personal mi-ar fi plăcut ca să fi dat mai puțin înapoi ierarhii noștri în fața golăniilor politrucilor, dar eu nu sunt ierarh și nu cred că aș fi mai bun în locul lor. Dar văd că vine vremea ca să cedeze și mai mult, în numele ”sănătății publice”= noul dumnezeu, precum se întâmplă acum în Grecia, unde primul ministru interzice Sf Liturghie (mă rog, măcar încearcă s-o interzică). De-acum este de văzut, câți adulatori va câștiga noul dumnezeu …
https://youtu.be/pbWgPWTJRaI
Pr. Ghelasie Tepes. Sa luam aminte!