”ZIUA VICTORIEI” – PRILEJ DE SFIDARE SI PARADA DE FORTA MILITARA A RUSIEI: Putin in Crimeea, Rogozin la Tiraspol/ RUSIA face exercitii ostentative pentru un conflict NUCLEAR/ Basescu face din conflictul din Ucraina prilej de PROPAGANDA pentru STATELE UNITE ALE EUROPEI/ Corlatean despre “lucrurile care pot pune sub semnul intrebarii FRONTIERELE”

9-05-2014 10 minute Sublinieri

rogozin

Peste 2.000 de militari au defilat, vineri, la Tiraspol, intr-una dintre cele mai grandioase parade de Ziua Victoriei, la care a participat si vicepremierul rus Dmitri Rogozin, reprezentantul Kremlinului pentru Transnistria, informeaza Mediafax.

Potrivit ProTV Chisinau, Dmitri Rogozin nu a sustinut niciun discurs la parada de la Tiraspol. In schimb, reprezentantii autoritatilor separatiste transnistrene au multumit veteranilor, dar si Federatiei Ruse pentru sustinere.

“Aceasta zi simbolizeaza un mare act eroic pe care l-a realizat poporul sovietic in lupta pentru libertate si independenta. Onoram prin recunostinta profunda generatia invingatorilor si le aducem omagiu veteranilor nostri”, a declarat liderul regimului de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk.

El a multumit reprezentantilor delegatiei ruse pentru participarea Federatiei Ruse la “operatiunile de mentinere a pacii” de pe Nistru.

UPDATE Agentia Novosti PRM relateaza ca vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat, vineri, la Tiraspol ca recunoasterea independentei Transnistriei este o “problema complicata”, dar acest lucru “va depinde de evolutia evenimentelor” in aceasta regiune, potrivit Mediafax.

Rogozin a declarat ca “Rusia cunoaste dorintele transnistrenilor si tine cont de toate referendumurile care au avut loc in regiune, dintre care doua au fost legate de integrarea in Rusia”.

Totusi, in legatura cu recunoasterea regiunii transnistrene, Rogozin a afirmat ca aceasta este o “problema complicata”. Potrivit vicepremierului rus, totul “va depinde de evolutia evenimentelor”.

“In dreptul international exista prioritatea dreptului la integritate teritoriala si acestui fapt i se acorda o atentie deosebita. Insa, atunci cand exista o amenintare la adresa vietii si integritatii cetatenilor care locuiesc intr-o regiune a tarii, dreptul la autodeterminare devine mai presus de dreptul la integritate teritoriala. Asa s-a intamplat in Crimeea”, a declarat Rogozin.

El a subliniat ca Rusia a fost si va ramane garantul pacii si securitatii in regiune.

  • Mediafax:

Paradă grandioasă de Ziua Victoriei la Tiraspol, în prezenţa lui Dmitri Rogozin

tiraspolPeste 2.000 de militari au defilat, vineri, la Tiraspol, într-una dintre cele mai grandioase parade de Ziua Victoriei, la care a participat şi vicepremierul rus Dmitri Rogozin, reprezentantul Kremlinului pentru Transnistria, relatează PRO TV Chişinău, în pagina electronică.

Dmitri Rogozin nu a susţinut niciun discurs la parada de la Tiraspol. În schimb, reprezentanţii autorităţilor separatiste transnistrene au mulţumit veteranilor, dar şi Federaţiei Ruse pentru susţinere.

“Această zi simbolizează un mare act eroic pe care l-a realizat poporul sovietic în lupta pentru libertate şi independenţă. Onorăm prin recunoştinţă profundă generaţia învingătorilor şi le aducem omagiu veteranilor noştri“, a declarat liderul regimului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.

El a mulţumit reprezentanţilor delegaţiei ruse pentru participarea Federaţiei Ruse la “operaţiunile de menţinere a păcii” de pe Nistru.

Vladimir Putin, pentru prima dată în Crimeea de la alipirea peninsulei: Revenirea Crimeei la Rusia restabileşte “adevărul istoric”. REACŢIA Ucrainei şi a SUA

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a ajuns vineri după-amiază în Crimeea pentru a asista la Sevastopol, sediul istoric al Flotei Ruse la Marea Neagră, la ceremoniile organizate cu ocazia victoriei asupra naziştilor. Preşedintele rus a declarat că revenirea Crimeei la Rusia restabileşte “adevărul istoric”, exprimându-se în faţa miilor de locuitori din Sevastopol.

“Anul 2014 va rămâne în anale ca anul în care popoarele ce trăiesc aici au decis cu fermitate să fie cu Rusia, confirmându-şi loialitatea faţă de adevărul istoric şi memoria strămoşilor noştri”, a declarat Putin în cadrul ceremoniilor de celebrare a victoriei din 1945 asupra naziştilor.

UPDATE 16:18 – Casa Albă: Vizita lui Vladimir Putin în Crimeea nu va face decât să “exacerbeze putin-sevastopoltensiunile”

Casa Albă a criticat, vineri, vizita preşedintelui rus Vladimir Putin în Crimeea, teritoriu ucrainean alipit recent la Rusia, şi a afirmat că singurul rezultat al acesteia va fi “exacerbarea tensiunilor”.

“Nu acceptăm anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia. O astfel de vizită nu va face decât să exacerbeze tensiunile”, a declarat pentru AFP Laura Lucas Magnuson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului de securitate naţională, cabinetul de politică externă al preşedintelui Barack Obama.

UPDATE 16:00 – Ucraina protestează faţă de vizita lui Vladimir Putin în Crimeea

Guvernul ucrainean a “protestat ferm” faţă de vizita de vineri a preşedintelui rus Vladimir Putin pe teritoriul Crimeei, potrivit unui comunicat al Ministerului ucrainean de Externe, relatează AFP.

Această vizită pe un teritoriu “ocupat temporar” este o “încălcare flagrantă a suveranităţii ucrainene” şi “această provocare confirmă încă o dată că Rusia nu vrea să caute rezolvări diplomatice” la tensiunile dintre cele două ţări.

UPDATE 15:50 – Vladimir Putin a trecut în revistă navele Flotei Ruse la Marea Neagră

Însoţit de ministrul Apărării, Serghei Şoigu, preşedintele Vladimir Putin a trecut succesiv prin faţa a zeci de nave militare ruse, felicitând echipajele, potrivit imaginilor transmise de posturile de televiziune ruse.

“Tovarăşi, vă felicit pentru cea de-a 69-a aniversare a victoriei în marele război patriotic”, a spus Putin în faţa fiecărei nave.

Ultima navă a fost crucişătorul Moskva, nava-amiral a Flotei ruse la Marea Neagră.

Portul Sevastopol a fost plin de oameni, care au participat la ceremonii, potrivit imaginilor transmise de posturile de televiziune ruse şi corespondentul AFP la faţa locului.

După trecerea în revistă a navelor, a avut loc o paradă aeriană, cu participarea a zeci de avioane, inclusiv bombardiere supersonice Tupolev TU-22 şi avioane de vânătoare Suhoi Su-27.

Vladimir Putin a sosit vineri după-amiază în Crimeea, după ce a sărbătorit “patriotismul” rus la tradiţionala paradă militară din Piaţa Roşie din Moscova, în prima vizită în peninsula ucraineană anexată în martie de Rusia.

Un rus ar putea conduce insurecţia armată din estul Ucrainei

Un colonel al serviciului rus de informaţii militare ar putea prelua conducerea insurecţiei armate din estul Ucrainei, a anunţat, vineri, un lider separatist din Slaviansk, bastion al separatiştilor proruşi.

Igor Strelkov, care conduce în prezent miliţia prorusă din Slaviansk, a fost “propus” să devină “comandantul tuturor forţelor de autoapărare din Donbas”, cel mai mare bazin minier al regiunii, a anunţat guvernatorul autoproclamat din Doneţk, Pavlo Gubarev.

El a făcut anunţul în faţa miilor de persoane aflate în piaţa centrală din Slaviansk pentru ceremoniile de Ziua Victoriei.

Igor Strelkov, în vârstă de 43 de ani, care a dezminţit că ar fi colonel al serviciilor ruse de informaţii militare, ar fi fost implicat în capturarea observatorilor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), eliberaţi în cele din urmă la 3 mai la Slaviansk.

Potrivit Serviciului ucrainean de Securitate (SBU), el s-ar numit, de fapt, Igor Ghirkin, s-a născut la 17 decembrie 1970 şi locuieşte în majoritatea timpului la Moscova.

De altfel, SBU a dat publicităţii conversaţii telefonice interceptate între acesta şi emisarul rus Vladimir Lukin, trimis de Kremlin pentru a media eliberarea echipei OSCE.

În plus, SBU mai susţine că el a trecut ultima oară frontiera ucraineană în februarie 2014, pentru o deplasare la Simferopol, capitala Crimeei, peninsula din sudul Ucrainei anexată în martie de Rusia.

Într-un interviu pentru cotidianul rus Komsomolskaia Pravda, el a declarat că nu intenţionează să “se oprească la Doneţk”.

“Vrem să eliberăm Ucraina de fascişti”, a afirmat el în acest interviu, calificând Ucraina drept un “stat eşuat” pentru care comunitatea internaţională “nu va declanşa cel de-al treilea Război Mondial”.

Forţele Armate ale Federaţiei Ruse au efectuat, joi, o serie de exerciţii nucleare masive, simulând respingerea unor atacuri nucleare din partea Statelor Unite şi Alianţei Nord Atlantice, cât şi lansarea mai multor rachete cu rază lungă şi ghidate.

Exerciţiile nucleare pe scară largă se desfăşoară pe fondul tensiunilor amplificate dintre Rusia şi Occident provocate de anexarea militară a peninsulei ucrainene Crimeea şi de invazia din estul Ucrainei.

Exerciţiile au fost observate de către preşedintele rus Vladimir Putin, acestea venind cu o zi înainte de 9 mai, când Rusia celebrează victoria din cel de-al Doilea Război Mondial.

„Noi verificăm pregătirea Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, noi ţinem un exerciţiu”, a declarat Putin, adăugând că exerciţiile erau programate iniţial pentru luna noiembrie.

Rasmussen: NATO nu se aşteaptă la un nou război mondial din cauza situaţiei din Ucraina

La manevre au participat toate serviciile şi departamentele Forţelor Armate ruse, inclusiv forţele nucleare.

Fostul oficial al Pentagonului, Mark Schneider, susţine că exerciţiile sunt neobişnuite şi par să fie ţintite către Occident, scrie Epoch Times Romania.

Acest tip de exerciţii sunt de obicei ţinute toamna, nu primăvara. Faptul că le-au ţinut acum îmi sugerează că intenţia lor a fost să intimideze nuclear NATO în mijlocul conflictului cu Ucraina”, a declarat Schneider.

Manevrele militare complete contravin tonului împăciuitor abordat de Putin în ultimele trei zile cu privire la conflictul din Ucraina.

Moscova a efectuat un test nuclear controversat şi pe data de 14 aprilie, lansând o rachetă balistică intercontinentală, modelul SS-27, cu mai multe focoase nucleare false, încălcând probabil tratatul militar New START 2010.

Jocurile militare au urmat după refuzul Washingtonului faţă de cererea Kremlinului privind rezolvarea divergenţelor dintre Statele Unite şi Rusia asupra apărării anti-rachetă. Moscova voia o înţelegere care să restricţioneze legal apărarea din Europa. Washingtonul a refuzat planul propus şi a încheiat negocierile pe fondul anexării Crimeei.

În timpul exerciţiilor de joi a fost lansată o rachetă balistică intercontinentală SS-25. Alte două rachete balistice cu multiple focoase nucleare simulate au fost lansate din submarine. Presa de stat rusă a descris exerciţiile militare drept „un atac nuclear masiv şi o combatere a unui atac nuclear cu ajutorul sistemului de apărare anti-rachetă al Moscovei”.

Ca parte a exerciţiilor, bombardierul nuclear Tu-95 a lansat din aer şase rachete ghidate. Sistemul de apărare rus a testat sistemul de apărare anti-rachetă împotriva ţintelor active. Sistemul anti-rachetă a folosit rachete cu rază scurtă, tip Iskander.

Exerciţiile au implicat o aşa numită „lansare-la-avertizare”, adică lansarea de rachete ca răspuns la avertizările radar privind un atac cu rachete strategice, în desfăşurare. Aceasta a fost prima lansare a unei rachete dintr-un submarin în regiunea Pacific din ultimul deceniu, subliniind reorientarea Rusiei în regiunea Pacificului, a notat Ria Novosti. Masivele manevre au coincis cu summit-ul Commonwealth of Independent States (CSI), ce a reunit lideri ai fostelor republici sovietice pe care Putin încearcă să le aducă sub conducerea Moscovei.

Preşedinţii din Belarus, Armenia, Kirgistan şi Tajikistan au urmărit manevrele din Centrul de Comandă al Apărării Naţionale a Rusiei. Într-o retorică asemănătoare cu cea din Războiul Rece, agenţia de ştiri a statului Ria Novosti a anunţat că forţele Apărării naţionale, conduse de către preşedintele Vladimir Putin, au contracarat cu succes un atac nuclear masiv.

 Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, spune că evenimentele care au loc la frontiera estică a României ar putea să genereze riscuri şi modele de separatism care pot pune “sub semnul întrebării frontierele”, transmite corespondentul MEDIAFAX. […]

“Ceea ce se întâmplă la frontiera estică a ţării noastre, atât de dramatic, s-ar putea să genereze idei, riscuri, tentaţii de a multiplica astfel de modele, de separatism, de lucruri care pun sub semnul întrebării frontierele, şi o spun foarte serios. Din acest motiv, România trebuie să fie un stat puternic”, a spus Corlăţean.

  • Hotnews:

MAE “dezaproba organizarea de catre Federatia Rusa a unei parade militare pe teritoriul Republicii Autonome Crimeea”

President Vladimir Putin and prime minister Dmitry Medvedev watch a Victory Day fly-past in MoscowMinisterul roman al Afacerilor Externe arata, intr-un comunicat, ca “dezaproba organizarea de catre Federatia Rusa a unei parade militare pe teritoriul Republicii Autonome Crimeea, parte integranta a Ucrainei suverane si independente”. Presedintele rus Vladimir Putin se afla, vineri, in prima vizita in Crimeea dupa anexarea peninsulei de catre Rusia, in luna februarie, unde participa la evenimentele prilejuite de Ziua Victoriei, 9 mai. “Intoarcerea Crimeei la Rusia restabileste un adevar istoric”, a afirmat Putin. Ucraina a condamnat vizita, pe care a calificat-o drept “o escaladare deliberata a crizei”.

“MAE exprima regretul profund fata de asocierea acestei aniversari marcante, cu o simbolistica de importanta deosebita pentru intreaga familie europeana, din care face parte si Ucraina, cu actul ilegal de anexare a peninsulei Crimeea. Ministerul roman al Afacerilor Externe considera ca memoria milioanelor de jertfe umane ale celui de al doilea razboi mondial trebuie cinstita cu cea mai profunda recunostinta”, se arata in comunicat.

De asemenea, “Ministerul Afacerilor Externe reitereaza pozitia principiala a Romaniei de nerecunoastere a anexarii R.A. Crimeea de catre Federatia Rusa, un act ilegal care afecteaza independenta, suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei. Participarea presedintelui Federatiei Ruse la un asemenea eveniment, care ar fi trebuit sa fie dedicat cinstirii memoriei victimelor celui de al doilea razboi mondial, nu contribuie la detensionarea situatiei din regiune.”

VIDEO Traian Basescu: Ziua Europei se deruleaza sub semnul unor amenintari fata de care UE nu stie cum sa se raporteze

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri ca Ziua Europei se desfasoara anul acesta sub semnul unor amenintari greu de inteles de statele occidentale care nu cunosc “ambitiile teritoriale care ii anima pe liderii fostului imperiu sovietic”. Seful statului a mai aratat, cu ocazia unei receptii gazduite la Cotroceni, ca Uniunea Europeana nu stie cum sa se raporteze inca pe deplin fata de aceste amenintari, incercand sa mentina un echilibru fragil intre “imperativul conservarii legitimitatii internationale care i-ar impune o riposta severa si necesitatea apararii intereselor individuale ale statelor membre care reclama, dimpotriva, o atitudine ingaduitoare”. 

“Ziua europei pe care o marcam astazi se deruleaza sub semnul unor amenintari fata de care UE nu stie cum sa se raporteze inca pe deplin preferand sa mentina un echilibru fragil intre imperativul conservarii legitimitatii internationale care i-ar impune o riposta severa si necesitatea apararii intereselor individuale ale statelor membre care reclama, dimpotriva, o atitudine ingaduitoare. Marturisesc ca aceasta dilema este cu greu inteleasa de statele care se afla la cateva sute de kilometri de puncte de conflict si care nu cunosc ambitiile teritoriale care ii anima pe liderii fostului imperiu sovietic“, a declarat Traian Basescu.

Seful statului a aadugat ca nu poate decat sa spere ca “experienta noastra, a statelor care au suferit de pe urma URSS, va fi suficient de convingatoare in UE si in NATO pentru a preveni ceea ce mai tarziu poate fi imposibil de reparat, iar astazi am avut o demonstratie cum inalti demnitari, presedintele federatiei ruse si Dmitri Rogozin, unul a vizitat proaspat ocupata Crimee, iar altul a tinut sa fie prezent in demult ocupata Transnistrie”.

“Capacitatea UE de a-si pune laolalta toate fortele intr-un efort unic este pusa la incercare intr-o situatie extrema pe care statele vest-europene nu o pot compara cu nimic din istoria lor contemporana, dar care pentru Romania si tarile din regiune, din fostul lagar socialist, trezeste amintiri dureroase din vremea URSS”, a mai aratat presedintele.

[…]

Principalul mesaj al Zilei Europei este acela de unitate. Avem nevoie de unitate si solidaritate in interesul UE atat pentru a contracara ofensiva partidelor populiste si extremiste cat si pentru a ne apara interesele fata de agresiunile externe nu mai putin importante, cele care vin dintre rasarit.

De la declansarea crizei financiare si economice in a doua parte a anului 2008, UE a facut pasi semnificativi in sensul realizarilor concrete pe care le viza Schuman, s-a dezvoltat legislatia comuna pentru consolidarea monedei unice prin instituirea uniunii bancare, s-a intarit cadrul de guvernanta europeana asupra politicilor economice si de ocupare si, nu in ultimul rand, s-a adus in prim-planul agendei economice problematica europeana a procesului de coordonare a politicilor nationale de crestere.

Toate acestea contribuie la asezarea cresterii economice in Europa pe un fundament mai solid si demonsteaza ca UE inainteaza catre crearea unor politici economice comune in adevaratul sens al cuvantului.

Avand in vedere contextul prezent, ne putem gandi ca pasul imediat urmator este constituirea unei autentice Uniuni a Energiei in Europa, dupa care ar putea urma, cel putin la nivel de reflectie, reluatrea ideei instituitirii Uniunii Europene a Apararii, pentru ca mai tarziu sa ajungem si la Statele Unite ale Europei.

Alegerile pentru PE au o miza mjaora. Alegatorii sunt chemati sa se pronunte, nici mai mult nici mai putin, asupra modului in care apreciaza viabilitatea proiectului de integrare europeana.

Ii indemn pe romani sa tina cont de faptul ca alegerile pentru Parlamentul European au aceeasi importanta pentru viitorul lor ca cele interne si ii chem sa mearga la urne in numar cat mai mare pe 25 mai.

LIVETEXT Separatistii din estul Ucrainei ar pregati un referendum pentru alipirea la Rusia pe 18 mai / Confruntari violente la Mariupol (sud-est): 20 de separatisti si un politist si-au pierdut viata

Separatistii planifica organizarea unui referendum in regiunile ucrainene Lugansk si Donetk, pe 18 mai, pentru alipirea acestora la Rusia, a anuntat joi seara reprezentantul initiativei civice Prava Sprava, Dmitri Sneghirev, citat de site-ul Gazeta.ua, potrivit Mediafax. Activistul ucrainean a afirmat ca detine informatii privind “stabilirea unui nou referendum pe 18 mai. In cadrul acestuia, separatistii vor decide daca vor sa intre in componenta Rusiei”, a adaugat el, potrivit Gazeta.ua.

————————-
Ora 19:20 Uniunea Europeana isi exprima regretul ca Vladimir Putin a asistat la festivitatile din Crimeea, afirmand ca ziua victoriei impotriva nazismului nu ar trebui folosita pentru a afisa anexarea peninsulei (Reuters)

Ora 17:56 Un drapel al republicii separatiste autoproclamate Donetsk, afisat la Riga

Un drapel al  Republicii separatiste autoproclamate Donetsk (Ukraina), a fost afisat vienri la Riga (capitala Letoniei) de membrii minoritatii ruse din Letonia, in cadrul ceremoniilor prilejuite de trecerea a 69 de ani de la sfarsitului Celui de al Doilea Razboi Mondial, transmite AFP.

Incidentul a fost criticat cu vehementa de ministrul leton de Externe.

“Este regretabil ca exista oameni care incearca sa umbreasca comemorarile prin asemenea provocari”, a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al ministrului Karlis Eihenbaums.

Un grup format in principal din membri ai minoritatii ruse s-a adunat in fata monumentului victoriei sovietice de la Riga, in timp ce veteranii isi rezentau medaliile.

Militantul pro-rus Vladimirs Lindermans si insotitorii sai au arborat apoi un drapel de dimensiuni mari, in culorile negru, albastru, rosu, al separatistilor pro-rusi din estul Ucrainei, printre multe alte steaguri rusesti.

In 2012, Vladimirs Lindermans a incercat sa obtina recunoasterea limbii ruse drept limba oficiala in Letonia, o fosta republica sovietica cu 2 milioane de locuitori, dintre care un sfert sunt de etnie rusa.

Ora 16:55 UE vrea sa adauge in jur de 15 nume si 5 companii pe lista de sanctiuni care vizeaza persoane si firme rusesti

Ambasadorii UE s-au pus de acord, in principiu, sa adauge in jur de 15 persoane si 5 companii din Crimeea la lista de sanctiuni realizata de blocul european care vizeaza politicieni, oameni de afaceri si firme rusesti, in urma anexarii peninsulei, au declarat vineri diplomati europeni, citati de Reuters.

Decizia finala privind impunerea unor sanctiuni aditionale va fi luata luni de ministrii de externe din UE.

Ora 16:32 Ministrul de Interne de la Kiev, nou bilant: 20 de separatisti omorati la Mariupol in confruntarile de vineri

20 de rebeli si un politist au fost ucisi in confruntarile de vineri din Mariupol, a anuntat ministrul ucrainean de Interni, Arsen Avakov.

Cinci politisti au fost raniti si 4 insurgenti capturati, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

“O buna parte din atacatori s-au volatizat in oras, abandonand armele. (…) Cladirea (politiei locale – n.red.) este in flacari”, a subliniat ministrul.

Ora 15:48 Autoritatile regionale anunta ca 3 persoane au murit si 25 au fost ranite in confruntarile violente din Mariupol (sud-estul Ucrainei), transmite AFP.

Mass-media ucraineana anuntase anterior ca 8 persoane si-au pierdut viata.

Ora 14:53 Kievul propune lansarea, pe 14 mai, a unui dialog pentru unitatea nationala

Premierul interimar ucrainean Arseni Iatseniuk a anuntat vineri ca pe data de 14 mai vor incepe discutiile pentru unitate nationala.

“Ucraina este gata sa aiba si lanseaza miercuri un dialog national si discutii la masa rotunda, o noua dovada ca tara are nevoie de unitate, dialog si pace”, a declarat premierul ucrainean cu ocazia unei congerinte de presa la Kiev.

Ora 14:44 Polonia: Miscarile conciliante ale Kremlinului fata de Ucraina, cuvinte goale

Apelul presedintelui rus Vladimir Putin pentru separatisti de a amana referendumul nu are niciun efect practic, a declarat vineri presedintele  Polone, Donald Tusk, citat de Reuters.

“Cum stau lucrurile astazi, imi pare ca vorbele presedintelui Putin nu au nicio dimensiune practica”, a aratat Tusk.

Ora 13:19 Confruntari violente la Mariupol (sud-est), intre trupele ucraienen si rebelii pro-rusi, soldate cu 8 morti, anunta Interfax Ucraina, citat de Reuters.

Vineri au avut loc lupte intre trupele ucrainene si separatistii pro-rusi in orasul port Mariupol, la sediul politiei si in cladirea locala a ministerului de interne, transmite agentia de presa ucraineana Interfax Ucraina, citata de Reuters. Agentia precizeaza ca 8 persoane au fost omorate si mai multe persoane au fost ranite.

Interfax Ukraina relateaza ca politia a incercat sa reia controlul asupra cladirii comandamentului iar separatistii din interior au deschis focul,

Politia locala din zona estica a regiunii Donetsk, centrul rebeliunii pro-ruse impotriva Kievului, a refuzat sa comenteze.

Tetiana Ignatchenko, un jurnalist din Mariupol, relateaza ca au avut loc lupte incrancenate in fata sediului politiei, controlat de pro-rusi, adaugand ca s-a inregistrat un mort si 6 raniti in tabara rebela.

Trupele ucrainene au venit in oras cu mai multe vehicule blindate.

————————–
Reprezentantul initiativei civice Prava Sprava, Dmitri Sneghirev, a subliniat ca rezultatele referendumului prevazut pe 11 mai “vor fi cu certitudine falsificate”.

Sneghirev a criticat reactia Iuliei Timosenko si a presedintelui ucrainean Olexandr Turcinov fata de evenimentele din Ucraina, pledand pentru decizii radicale in “lupta impotriva separatistilor”.

De asemenea, deputatul ucrainean Alexandr Brighinet a citat, intr-un mesaj postat pe contul sau de Facebook, agenti dubli inflitrati in randurile separatistilor de la Lugansk, afirmand ca insurgentii prorusi vor sa organizeze un referendum privind alipirea regiunilor din estul Ucrainei la Rusia.

Recent, presedintele rus Vladimir Putin le-a cerut separatistilor ucraineni sa amane referendumul de la 11 mai, dupa o intrevedere la Kremlin cu presedintele OSCE, elvetianul Didier Burkhalter.

Insa reprezentanti ai separatistilor au declarat ca vor mentine consultarea populara anuntata pentru duminica pe tema unei “declaratii de independenta” a “republicii” autoproclamate de la Donetk, un oras in estul tarii.

Victory-Day-Putin


Categorii

1. DIVERSE, Rusia, SUA versus Rusia, Ucraina, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “”ZIUA VICTORIEI” – PRILEJ DE SFIDARE SI PARADA DE FORTA MILITARA A RUSIEI: Putin in Crimeea, Rogozin la Tiraspol/ RUSIA face exercitii ostentative pentru un conflict NUCLEAR/ Basescu face din conflictul din Ucraina prilej de PROPAGANDA pentru STATELE UNITE ALE EUROPEI/ Corlatean despre “lucrurile care pot pune sub semnul intrebarii FRONTIERELE”

  1. Ministerul roman al Afacerilor Externe informeaza, intr-un comunicat, ca a luat nota “cu surprindere de postarea de astazi, 10 mai 2014, de catre vice-premierul guvernului Federatiei Ruse Dmitri Rogozin pe microblogul sau, conform careia “. Potrivit MAE, “amenintarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de catre un vicepremier rus, reprezinta o declaratie foarte grava, in actualul context regional”. Astfel, MAE “solicita autoritatilor de la Moscova, ministerului rus de externe, sa precizeze public daca afirmatiile citate ale vice-premierului Rogozin reprezinta pozitia oficiala a guvernului Federatiei Ruse fata de Romania ca stat membru UE si NATO”.
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-17210219-mae-luat-nota-surprindere-postarea-lui-rogozin-twitter-amenintarea-folosirea-unui-bombardier-strategic-declaratie-foarte-grava-actualul-context-regional.htm

    Este destul de grav ca avem la MAE “domnisoare” care sunt “surprinse” de ce stim cu totii. Rusul nu crede in domnisoare si nu respecta domnisoarele, el respecta doar toiagul.

  2. 5 minute m-am uitat socat la poza “femeii cu barba” de la Eurovision si de 5 minute rad de stirea de mai sus. Cred ca incep sa fiu bipolar. Ce tampit Rogozin…vine cu bombardieru’ =)). Ma scuzati dar nu ma pot abtine.

    Apropos de bancuri si rusi. Cum e ortodoxia statului rus( nu a rusului obisnuit, mai degraba cum vede statul rus biserica).

    Un ateu in padure se plimba fericit. Apare ursul, pune laba pe el si da sa-l infulece. Ateul disperat incepe sa se roage: Doamne scapa-ma! Se opreste totul, apare o lumina din care se aude o voce – Toata viata ta M-ai negat si acum vrei sa crezi. Daca o faci doar din interes?
    Doamne ca sa nu fiu acuzat de prefacatorie fa atunci ca ursul sa fie crestin! Lumina dispare si se aude ursul vorbind: Binecuvanteza Doamne bucatele pe care le am in fata!

    In loc de ateu ..Basarabia, Caucazul sau cine s-a mai nimerit pe langa Rusia.

  3. Vicepremierul rus, dar și delegatul președintelui rus pentru regiunea transnistreană, Dmitrii Rogozin vine astăzi la Chișinău, relatează Actualități.md.
    Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene au afirmat că Rogozin nu se află într-o vizită oficială în țara noastră și că n-are stabilită nicio întâlnire cu reprezentanții actualei coaliții de guvernare.
    Amintim că Dmitrii Rogozin a devenit o persoană controversată, după ce a jignit poporul moldovean în cadrul unei emisiuni televizate, dar și a declarațiilor referitoare la prețul gazelor naturale livrate de Rusia Republicii Moldova. Atunci el a spus că „speră ca moldovenii să nu înghețe de frig la noapte”.
    Potrivit Ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova Farit Muhametșin, Dmitrii Rogozin nu se află într-o vizită oficială la Chișinău.
    http://www.actualitati.md/md/politica/rogozin-vine-neoficial-astazi-la-chisinau

  4. Moldovenii au sărbătorit cu mare fast sărbătoarea națională – Ziua Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei din 1941-1945, în care poporul sovietic au luptat pentru libertatea și independența țării lor împotriva Germaniei naziste și a aliaților săi, informează Actualități.md.
    Mai mult de 8000 de oameni au mers de dimineață de la Academia de Știinte la Memorialul ” Eternitate ” într-un marș al Victoriei organizat de Partidul Socialist .
    Prin tradiție, coloanele au fost conduse de liderul formațiunei politice, Igor Dodon, deputatul Zinaida Greceanîi a și deputatul Ion Cheban.
    http://www.actualitati.md/md/societate/socialistii-au-sarbatorit-9-mai-cu-un-mars-al-victoriei

    Sunt pe site si poze frumoase, inflorate cu multe steaguri rosii si cu veterani plini de medalii cu politruci mergand in prima linie cu garoafe rosii, in amintirea vremurilor glorioase de altadata…

  5. Avioane de lupta ucrainiene au intors inapoi in Moldova/Chisinau avionul lui Rogozin, care voia sa se intoarca in Rusia!
    http://www.actualitati.md/ru/node/13433

    Rogozin este captiv in Moldova, incepe sa fie interesant!

  6. Stirea data de rusi: http://lifenews.ru/news/132984

    EN: http://www.microsofttranslator.com/bv.aspx?from=ru&to=en&a=http://lifenews.ru/news/132984

    “Avionul nostru a fost fortat sa se intoarca la Chisinau, sub amenintarea unei aterizari fortate in Ucraina. Dar Rogozin lipsea, el este la Moscova.”

  7. “Civili” inarmati avand asupra lor cutii intregi cu buletine de referendum cu rubrica Da bifata, capturati de ucrainieni.
    http://www.youtube.com/watch?v=imcyNGvbPGw

  8. Pingback: VICEPREMIERUL RUS ROGOZIN PROVOACA SI UMILESTE ROMÂNIA. Printre altele, oficialul rus ameninta ca va reveni in tara cu un BOMBARDIER - Recomandari
  9. @Sapiens:

    http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2014/05/10/strategia-normalizarii-homosexualitatii-prin-industria-cinematografica-spre-redefinirea-nesfarsita-a-casatoriei-triplul-de-lesbiene-care-va-avea-si-copil-legaliz/

    Cand Europa iti “ofera” (adica iti baga pe gat) asta, parca si Lenin devine apostol al Lui Hristos. Doar asa se poate intelege cum steagurile rosii cu secera si ciocanul pot sta alaturi de cocardele negru-portocalii (purtate de toti rusii care au participat la vreo parada de 9 mai anul acesta). Deci nu te mai obosi.

  10. nu de rusi trebuie sa ne temem, ci de ceea ce vine dinspre vest ! sloganurile cu apararea cetatenilor rusi de pretutindeni e normala, la fel spun si americanii de-ai lor ,si la fel sa spunem si noi romanii de pretutindeni, nu sa ne caciulim si sa ne ploconim pe la cele usi occidentale pentru un blid de linte, si sa ne vindem aproapele si tara pentru citiva arginti, iata care-i pericolul ce ne paste , pe linga cipuri si alte porcarii acum o spun pe fata, http://www.youtube.com/watch?v=_LLEbmJNQrY&list=UUBw57UIatFoishbWSeejGaw , si cind te gindesti ca sunt unii care doresc ecumenism si unire religioase , Doamne fereste si apara-ne de sminteala !

  11. @Titus L
    Ai spus bine “Europa iti ofera”, in schimb Rusia iti baga pe gat si iti ia cu pistolul la tampla! Cat despre crestinismul rus serbat cu steaguri rosii, nu ma voi obosi sa comentez…

  12. @Nu Sapiens, am spus Europa iti “ofera”, adica iti baga pe gat. Cu ce drept vorbesti tu in numele meu? Sau poate ca imi vei ispasi tu mie pacatele? Sa nu fie.

  13. Pingback: Rusia escaladeaza incidentul provocat de Rogozin: PREMIERUL MEDVEDEV CERE SANCTIONAREA MOLDOVEI/ Rogozin cere “REACTII DINTRE CELE MAI DURE” fata de Romania/ “Republica Donetk” vrea ALIPIREA LA RUSIA/ “Desant american”
  14. Pingback: Strategia lui PUTIN da roade: UCRAINA, PE CALE SA FIE FEDERALIZATA SI DEZMEMBRATA. Urmeaza MOLDOVA/ Armand Gosu: ROMANIA, “VERIGA SLABA” A CORDONULUI SANITAR. DE CE NE-AU OCOLIT “ALIATII”?/ “Cipul electoral” imprimat pe
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare