EXTREMISM ANTICRESTIN: profanarea manastirilor din Maaloula/ Inscriptii anticrestine pe zidurile unei BISERICI ROMANESTI DIN IERUSALIM

9-05-2014 1 minut Sublinieri

maloula-1

preluare de pe Drum european

Patriarhul Ioan al X-lea, împreună cu Patriarhul melchit Grigore al III-lea, cu reprezentantul Vaticanului în Damasc, cu reprezentanți ai oficialităților siriene, cu reprezentanți ai tuturor bisericilor creștine și cu clerici musulmani au vizitat, în Duminica Paștilor, localitatea Maaloula.

Maaloula este monument UNESCO, singura localitate în care se vorbește aramaica – limba în care a vorbit Mântuitorul Iisus Hristos. Orașul a fost atacat prima dată în 4 septembrie 2013. Aproape toți cei 3.300 de locuitori, în maloula2mare parte creștini, au părăsit localitatea. Printre cei 50 de locuitori care nu au plecat s-au numărat și cele 13 maici din Mănăstirea Sfintei Tecla, împreună cu 3 ajutoare civile. Orașul a fost eliberat de armata siriană, dar a fost din nou atacat pe 30 noiembrie 2013. Armata și civilii care mai rămăseseră pe loc au trebuit să fugă, iar cei care nu au reușit să o facă la timp au fost împușcați. După ce au pus mâna pe oraș, rebelii au aruncat în aer porțile de metal ale mănăstirii și le-au răpit pe cele 13 maici – dintre care una avea 90 de ani – și pe cele 3 ajutoare.

Maicile au fost eliberate în martie 2014, în schimbul eliberării unor prizonieri dintre rebeli și a plății unei răscumpărări consistente. În Maaloula, crucile de pe turlele bisericilor din oraș au fost dărâmate. Mănăstirea Sfânta Tecla a fost profanată și incendiată. Mănăstirea Sf. Serghie și Vach, din secolul IV, a fost transformată în ruine.

După ce a fost recucerită de armata siriană, localitatea a fost vizitată – tot în prima zi de Paști – de președintele Siriei. Delegația de reprezentanți ai cultelor și oficialitățile au vizitat și locașurile creștine profanate, dar și moschei din Maaloula.

Notă: În cea mai mare parte, informaţiile si fotografiile au fost preluate de pe site-ul oficial al Patriarhiei Greco-Ortodoxe a Antiohiei si a Intregului Orient: http://antiochpatriarchate.org/en/gallery/457/. Au fost folosite şi alte surse online.

maloula-7

maloula-6 maloula-5 maloula-4 maloula-3

Inscripţii anticreştine au fost scrise pe zidurile Bisericii ortodoxe române “Sfântul Gheorghe” din Ierusalim, anunţă autorităţile israeliene citate de Times of Israel.

Cuvinte ofensatoare împotriva lui Hristos şi sintagma “Regele David pentru evrei” au apărut pe zidurile Bisericii ortodoxe române cu hramul “Sfântul Gheorghe”, situată pe strada Hahoma Hashlishit din Ierusalim, în apropierea unui cartier al evreilor ultraortodocşi (haredi).

Inscripţiile au fost descoperite de membri ai lăcaşului de cult în cursul nopţii de joi spre vineri. “Este un act de extremism”, a declarat o călugăriţă româncă, sub protecţia anonimatului. Vopseaua a fost ştearsă în scurt timp de pe zidurile bisericii.

În urmă cu câteva zile, pe o clădire din centrul vechi al Ierusalimului a fost scris mesajul “Moarte arabilor”, iar pe  ziduri din Ierusalimul de Vest au fost desenate svastici.

În ultimele luni, coloniştii extremişti şi grupuri de extremă-dreapta au intensificat agresiunile împotriva palestinienilor, arabilor israelieni şi chiar împotriva armatei israeliene, după o serie de atacuri atribuite palestinienilor şi în contextul unor decizii controversate ale Guvernului israelian care afectează comunitatea haredi (evreii ultraortodocşi).

Episcopii catolici din zona Ierusalimului au exprimat “preocupare” în legătură cu multiplicarea actelor de vandalism ce vizează locaşuri de cult creştine înainte de vizita papei Francisc în regiune, programată în perioada 24-26 mai.


Categorii

1. DIVERSE, Razboiul impotriva Bisericii/ crestinismului, Siria

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “EXTREMISM ANTICRESTIN: profanarea manastirilor din Maaloula/ Inscriptii anticrestine pe zidurile unei BISERICI ROMANESTI DIN IERUSALIM

 1. Oare ce s-ar intampla daca in Romania, ar fi scrise cuvinte “jignitoare” la adresa evreilor pe zidurile sinagogilor evreiesti?
  Nu ar mai incapea “canalele media” de la noi cu imagini si “condamnari” ale actelor de “vandalism antisemit”…Ca sa nu mai spunem ca Institutul “Elie Wiesel” ar face plangeri penale impotriva autoritatilor noastre care nu sunt capabile sa “mentina” ordinea, iar guvernantii nostri ar trebui sa se “scuze” si sa dea “dari de seama” pe la Ambasada Israelului din Romania si “asigurari” ferme ca vor face tot ce le sta in putinta ca asa ceva sa nu se mai repete…
  DAR! “partenerii” si “prietenii” nostri, israeliti OARE de ce nu pot avea ACEEASI grija si nu pot oferi ACEEASI “securitate” cetatenilor romani care traiesc in Israel, indiferent de ce religie sau etnie au cetatenii romani?
  Cum se face ca PRIETENIA si COLABORAREA “romano-israelita” este “onorata” si “cinstita” mai mult de catre partea romana decat de cea israelita?
  Daca autoritatilor noastre LE-AR PASA efectiv de romnanii din ISRAEL, ar trebui SA CEARA la nivel oficial si diplomatic ASIGURARI si GARANTII FERME ca cetatenii romani din Israel VOR AVEA “securitatea” asigurata pentru viitor, fiindca asa cum autoritaile romane ii protejeaza pe cetatenii israeliti sau romani de etnie israelita In Romania si INTEGRITATEA LOCASELOR DE CULT MOZAICE din Romania, tot asa TREBUIE sa li se accorde acelasi tratament si cetatenilor romani si tututor imobilelor cu destinatie religioasa sau laica pe care cetatenii romani le poseda in proprietate in Israel…!

 2. Politia israeliana nu va investiga serios problema, dar va avea grija Domnul de ei!

 3. Fratilor, evreii conduc lumea si ce dicteaza ei asa se executa, nu exista comentariu pt. ca le este pusa viata in pericol.Cei din conducerea statului nostru sunt f. mici in ochii intregii lumi ca sa aiba ceva de comentat si, nici nu ii intereseaza religia, credinta pt. ca ei vor functii si multi bani. Ei nu au nimic in sange decat dorinta de imbogatire.

 4. În loc să ne grăbim să aruncăm vina pe alții ar trebui să ținem minte că Sfinții Părinți ne învață că Dumnezeu permite profanarea bisericilor atunci când bisericile din inimile noastre sunt profanate. Stați să vedeți și la noi câte biserici urmează să fie profanate mulțumită acestui popor “credincios”.

 5. @ Sorin!
  Nu cumva si “zidurile” launtrice ale Biserica inimii tale au fost “manjite” cu ganduri de dispret si de osandire la adresa poporului “celui credincios” al crestinilor ortodocsi “nepracticanti” ??
  Mi se pare ca o clara “nuanta” pejorativa razbate din “scurtul tau comentariu”, Ca si cum ai fi vrut indirect si aluziv sa spui ca datorita “pacatelor launtrice” ale Calugarilor romani din Ierusalim, Dumnezeu a ingaduit “profanarea” exterioara a zidurilor Manastirii lor…!
  Dar tu, frate crestine, tu in “biserica” launtrica a inimii tale nu ai “facut” pacate? Nu ai gandit si osandit si dorit raul nimanui?
  Nu ai poftit ceva sau pe cineva care nu ti-a fost ingaduit?
  Ai vreun drept moral, vreo curatie a inimii si vreo “crestere” duhvniceasca sau vreo “vedere” inainte ca sa stii ca “musai” pacatele calugarilor romani le-au atras aceasta (chipurile) “pedespasa” si “scuturare” trimisa de la Cel De Sus?
  Sau IN CIUDA TUTUROR EVIDENTELOR – ca Crestinismul si Crestinii incep sa fie URATI public si DETESTATI pana la “sicane” si chiar “amenintari” si posibile “persecutii” IN statul ISRAEL, din pricini si motive si cauze “neimputabile” lor, crestinilor, ci unor oameni sau grupuri de oameni sau chiar a unei opinii publice LOCALE care se dovedeste a fi de ceva timp in coace intr-o CRESTERE de REPULSIE la adreesa Crestinilor- TU, frate crestine vezi “vina” si cauza “necazurilor” crestinlor numai in pacatele “crestinilor” ?
  Oare si in SIRIA si in NIGERIA si in IRAN si in PAKISTAN crestinii care au fost OMORATI chiar cu bestialitate au fost omorati tot “pentru pacatele lor”?
  Oare TOATE BISERICILE care au fost aruncate in aer si arse si distruse cu bombe si grenade si apoi BATJOCORITE cu cuvinte pornografice au fost “pedepsite” tot datorita “pacatelor” CRESTINILOR?
  Sau cauzele PERSECUTIILOR si OMORURILOR si DISTRUGERILOR vietilor crestinilor SUNT “independente” de crestini?
  Cum se face ca in Occident si in alte tari prospere si bogate crstinii “pacatosi” NU SUNT OMORATI si nici SCHILODITI si nici biseericile lor nu sunt profanate si arse si batjocorite?
  Si de ce oare SUNT VINOVATE ICOANELE cu HRISTOS si MAICA DOMNULUI care au fost manjite si distruse pentru “greselile” si “pacatele” crestinilor?
  Si de ce NU AU FOST “iertate” si “ocolite” sau “evitate” obiectelele liturgice de cult si ALTARELE BISERICILOR CRESTINE, daca totusi CRESTINII care se adunau in ele AU FOST OMORATI sau schingiuiti?
  In alte cuvinte spus, NU CREZI TU sau nu poti fi oare de acord si admite ca URA fata de crestini SI FATA de TOT ceea ce au crestinii si APARTINE CRESTINILOR pe care o au NEcrestinii la adresa crestinilor si Crestinismului, este si POATE FI si “independenta” de PACATELE crestinilor si pornita din alte cauze la adresa lor, una dintre aceste cauze fiind DUSMANIA CRUNTA fata de NUMELE SI CRUCEA Lui Hristos in lume?
  Nu ai vrea tu sa ne lamuresti ce anume ai vrut sa spui cu aceste cuvinte “multumita…acestui popor credincios”?
  Te rog sa faci o incercare sa ne lamuresti…!

 6. @VELA GHEORGHE: Hai să încercăm să nu vedem mai mult decât ceea ce am zis.

 7. Pingback: CRESTINII DIN IRAK SI ESTUL SIRIEI – DIN NOU SUB ASEDIU - Recomandari
 8. Pingback: Cuvinte de trezire de la staretul Manastirii Putna, Parintele Melchisedec: “CRESTINII SUNT PRIGONITI, parca pacea s-a luat de pe pamant, ispitele s-au inmultit mai mult ca oricand. SA NE RUGAM PENTRU CRESTINII DIN SIRIA, MULTI DINTRE EI SUNT MUCENIC
 9. Pingback: Cuvinte de trezire de la staretul Manastirii Putna, Parintele Melchisedec: “CRESTINII SUNT PRIGONITI, parca pacea s-a luat de pe pamant, ispitele s-au inmultit mai mult ca oricand. SA NE RUGAM PENTRU CRESTINII DIN SIRIA, MULTI DINTRE EI SUNT MUCENIC
 10. Pingback: RAZBOIUL – “OSPATUL MORTII”/ 9-10 mai 1877 – pomenirea eroismului romanesc si a jertfelor pentru INDEPENDENTA. Vremea cand SE MUREA “FERICIT” PENTRU TARA | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare