“ACUM SE PRACTICA PE FATA TRANSFORMAREA OMULUI IN DEMON”. Despre fascinatia pentru ZOMBI, terifiantele cazuri de canibalism si expunerea la filmele/jocurile HORROR

14-06-2012 2 minute Sublinieri

Occidentul este zguduit în aceste zile de crime feroce însoţite de acte exprese de canibalism. Întreaga mass media anunţă vorace aceste ştiri care fac audienţă maximă, lumea se înfricoşează şi se întreabă dacă nu este încă un alt semn al sfârşitului lumii. Nu mai enumerăm cazurile de ucidere însoţită de canibalism din ultimele săptămâni din America şi din Europa de Vest, însă încercăm să vedem de unde atât violenţă şi teroare interioară la nişte indivizi semeni ai noştri.

Dacă privim cu luare aminte la cauzele acestui fenomen inuman vedem că fascinaţia pentru „zombi”, pentru cadavre şi pentru vampiri a pus de mult mâna pe media cinematografică. Sălile sunt pline de spectatori înfricoşaţi la vreun film din Saga Amurg sau True Blood, în care vampirii, vârcolacii, demonii, oamenii lup şi alte avataruri demonice ale fiinţei umane îşi fac de cap. Victimele – aţi ghicit – sunt întotdeauna oamenii normali. Fascinaţia pentru supra-omul demonic, atotputernic, de o violenţă extremă, este o constantă a umanităţii înstrăinate de Izvorul harului, adică de Dumnezeu. Vorbeam acum un an despre transformarea omului în animal, în sub-cultura de la Holywood, însă moda animalelor feroce a trecut în favoarea diabolizării sistematice a temelor cinematografice.

Acum se practică pe faţă transformarea omului în demon.

Copiii urmăresc atenţi şi asimilează cu mare plăcere toate aceste gunoaie ideatice, punându-se în pielea personajelor împieliţate. Când eram mic, după ce am citit de câteva ori „Ultimul Mohican”, mă credeam „Ochi de Şoim” cu un arc din sânger şi cu săgeţi de draniţă, strecurându-mă printre căpiţele de fân mai abitir ca mohicanii din vechime. Astăzi, o fetiţă nelipsită de la Biserică, educată şi cu bun simţ îmi mărturiseşte candid că e pasionată de filme horror, psycho, de stafii, vampiri şi vârcolaci.

Obsesia diabolică, spiritul de prădător, ascunzişurile viclene ale fiinţei, voracitatea, canibalismul, violenţa extremă, mutilarea şi amputarea, toate acestea au devenit normalitate pentru copiii crescuţi cu nutreţ mediatic american.

De aici până la criminali în serie, copiatori de crime (copycat killers) şi canibali nu este o cale prea lungă. Ficţiunea vizuală devine realitate în minţile vulnerabile ale copiilor care nu primesc adevărata educaţie a valorilor creştine.

În acelaşi timp, supremaţia jocurilor pe calculator, în care crima este frecventă, dar neînsoţită de vreo urmare tragică, decât de un restart grăbit, realizează în minţile copiilor şi tinerilor o ştergere a hotarului dintre viaţă şi moarte, o mentalitate energetică şi funcţională, în care principiile personale lipsesc.

Reţelele sociale au devenit o a doua lume pentru copii şi tineri care transmit totul unor necunoscuţi, care pot fi pedofili, traficanţi de carne vie, criminali, obsedaţi sau altceva de acest fel. Copilul sedat şi obsedat de media socială aşteaptă ceva extraordinar, care să zdruncine plictisul infuzat de lipsa de valoare veşnică. Şi acest extraordinar vine din pornografie, violenţă, anomalie, visceralism, crimă. La început privite intens, apoi practicate.

Nu ştiu ce este de făcut. Probabil nimic care să facă diferenţa evident. Însă cred că un club al tinerilor creştini în jurul Bisericii, parohiei, în care jocurile frumoase, competiţia vie şi sinceră, exerciţiile de inteligenţă, cultura generală, sfatul deschis, lipsit de crispare, al unui duhovnic, şahul, drumeţiile, valorizarea ecologică a pământului, taberele creştine pot aduce un sens adevărat copiilor şi tinerilor în căutare de identitate spirituală. Un preot paroh, cel puţin la sat, ar trebui să aibă un cerc de copii şi tineri cu care să petreacă un timp de calitate, încurajându-i la bine, la frumos şi la iubire de fraţi (pentru care o dare de seamă trimestrială nu ar fi prea mult – sic).

Altfel, vor bântui prin reţele infestate de repere infernale, îşi vor pironi privirea la filme monstruoase, vor privi la chipuri de diavoli şi vor încerca să se asemene cu ei.

Şi ştiţi ce? Chiar ar putea reuşi.


Categorii

1. DIVERSE, Articolele saptamanii, Pagini Ortodoxe, Preot Ioan Valentin Istrati, Razboiul impotriva familiei / vietii/ copiilor

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la ““ACUM SE PRACTICA PE FATA TRANSFORMAREA OMULUI IN DEMON”. Despre fascinatia pentru ZOMBI, terifiantele cazuri de canibalism si expunerea la filmele/jocurile HORROR

 1. Cum de filmele si jocurile violente (extrem de) pot ajunge sa fie atat de normale, de legale? Cand in istorie a fost violenta buna la ceva? Asta ma inspaimanta, ma face sa cred cu toata taria ca ceva este extrem de putred in lumea noastra, ca nu ne-am invatat lectiile istorice si/sau ca avem dusmani continua sa comploteze impotriva vietii.

 2. M-am uitat si eu, de curozitate, la un fragment din filmele astea cu vampiri, la moda de vreo 2-3 ani, auzind ca sunt copii si adolescenti care au facut adevarate pasiuni pentru ele – postere, tricouri etc. Una din explicatiile pe care mi le-am dat pentru aceasta atractivitate nefireasca este legata de aspectul actorilor si mesajul puternic sexual pe care il transmit: trupuri tinere, cu trasaturi cvasi-perfecte si scene mai mult decat provocatoare. Deci aceeasi reteta de succes dintotdeauna, violenta si sex, un melanj hipnotic cu efecte sigure, care la varsta adolescentina atrage irezistibil, catalizand erotismul si turbulentele “hormonale” deja incoltite. Ciudat mi se pare ca parintii respectivi, care in rest sunt foarte atenti cu anturajul acestor copii si cu preocuparile lor, n-au nimic impotriva, iar unul din motivele invocate este acela ca daca ceilalti urmarestc asa ceva, trebuie lasati si ei, pentru a nu le afecta negativ comunicarea, integrarea sociala si identitatea de grup.

 3. Cum am mai spus-o si in alte ocazii, comunicarea si identitatea de grup pot fi protejate orientandu-l pe copil catre grupul care trebuie. Fiecare copil are talent la ceva anume, incurajarea lui in acea directie il va duce catre grupuri de discutii pentru care rezolvarea temelor la fizica sau exercitiul la pian pot fi mult mai captivante decat filmele cu vampiri care atrag, si ele, un anumit segment de tineri, nu pe toti: pe cei care au timp de petrecut in cinema sau la calculator, urmarindu-le. Dar aici intervine o alta problema, pentru a putea orienta gusturile copilului cred ca este nevoie de preocupare, de timp alocat de parinti… si discutia este interminabila pe tema asta.

  Pe de alta parte, cu cat un copil va avea mintea mai ocupata cu lecturi sau probleme de fizica, partituri sau mutari de sah, exersarea perfectiunii unui pas de dans, cu atat va realiza valoarea efortului sau si isi va dezvolta gusturile si aptitudinile, ajungand sa priveasca acest gen de produse, drept ceea ce sunt: junk food pentru minte.

  Desigur, tin cont ca suntem pe o sectiune laica aici. Copiii trebuie dusi la biserica, spovediti cand trebuie, impartasiti de mici, obisnuiti cu postul, cu autocontrolul inca de mici si astfel roadele nu vor intarzia prea mult sa isi faca simtita prezenta.

 4. “Occidentul este zguduit în aceste zile de crime feroce însoţite de acte exprese de canibalism.”

  Oare traim in lumi paralele ?

 5. Pingback: Foreign Policy: PENTAGONUL ARE PLAN DE REACTIE IN CAZ DE… APOCALIPSA ZOMBI. Care-i explicatia? - Recomandari
 6. Pingback: DEZECHILIBRUL HORMONAL: noua amenintare globala/ EROIZAREA TICALOSILOR IN PRODUCTIILE DE FILM SI TV/ Epidemie de DIVORTURI provocate de emigratie in Romania profunda/ DATELE BIOMETRICE – “cele mai sigure” pentru plăți financiare/ NSA a
 7. Pingback: CE JUCARII, JOCURI sau PAPUSI CUMPARAM COPIILOR? Cum si in ce scop se creeaza la copii ATRACTIA PENTRU URAT SI MONSTRUOS si cum sunt invatate fetitele sa se identifice cu femeile “usoare” (efectul “BARBIE”)? -
 8. Pingback: “Împăratul e gol!” – LIDIA STĂNILOAE despre PERVERTIREA COPIILOR si IPOCRIZIA “PREACINSTITILOR SPECIALISTI” in “bunastarea psihica” a copiilor, care vor sa-i emancipeze, “protejandu-i” de “traumel
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare