Sfantul Nectarie de la Optina despre CHIPUL BISERICII DE LA SFARSITUL LUMII

15-10-2007 Sublinieri

nectarie-de-optina1.jpg

“În convorbirile sale, Staretul Nectarie nu o data a prevestit timpurile grele care aveau sa vina curând, pregatindu-si fiii duhovnicesti pentru încercarile viitoare. Cu mult timp înainte de revolutie, Domnul i-a descoperit vederea catastrofei ce avea sa fie. Odata, Parintele Nectarie i-a destainuit lui Serghie Nilus ca cineva dintre calugari (nu el însusi) a avut un vis deosebit. Era ca si cum mergea spre Usile Împaratesti, iar acolo i se arata imaginea fiarei apocaliptice. Monstrul si-a schimbat de trei ori înfatisarea, ramânând însa aceeasi fiara.

Chiar dupa revolutie, Staretul Nectarie a povestit aceasta vedenie, pe care o avusese un monah cu mult timp înainte de razmerita. Sezând în pridvorul chiliei sale el a vazut deodata ca totul a disparut: si casele, si copacii si în locul lor, pâna la cer, siruri de sfinti; iar între rândul de sus si cer ramasese un spatiu foarte mic. Si monahului i s-a descoperit ca atunci când acest spatiu se va umple va veni sfârsitul lumii. „Iar spatiul era deja foarte mic”, a spus Staretul.

Devreme, înca din 1910, Nilus a consemnat alte cuvinte proorocesti ale Staretului despre ceea ce vazuse în vis.

„Acest vis a durat aproape toata noaptea, spunea Parintele Nectarie. Nu pot sa va relatez toate detaliile, caci ar dura prea mult. Iata esentialul: vad o câmpie imensa, unde are loc o batalie cumplita între nenumarate gloate de apostati si o mica oaste de crestini. Toti apostatii sunt foarte bine înarmati si duc lupta dupa toate regulile stiintei razboiului; crestinii sunt însa fara arme. Eu, cel putin, nu vad la ei nici o arma. Si deja se poate ghici, spre îngrozirea mea, deznodamântul acestei lupte inegale: survine momentul biruintei totale a gloatelor de apostati, deoarece dintre crestini nu a mai ramas aproape nimeni.

david-goliath1.jpg

Îmbracati sarbatoreste, apostatii, împreuna cu sotiile si copiii lor triumfa si deja sarbatoresc victoria… Deodata, un grup neînsemnat de crestini, printre care sunt femei si copii, executa un atac neasteptat împotriva apostatilor si într-o clipa imensa câmpie de lupta se acopera de trupurile ostii atee si toata nenumarata adunatura este nimicita si, pe deasupra, spre uimirea mea, fara ajutorul vreunei arme. Si l-am întrebat atunci pe un ostas crestin, ce statea lânga mine:

– Cum ati putut înfrânge aceasta nenumarata oaste?

– Dumnezeu ne-a ajutat! a fost raspunsul.

– Dar cu ce? întreb eu. Doar nu ati avut nici un fel de arme.

– Cu ce s-a nimerit, a raspuns osteanul. Cu aceasta s-a sfârsit visul meu”, a încheiat Staretul.

Când un frate a fost certat de fata cu Parintele Nectarie pentru pasiunea sa de a aduna carti, acesta, spre tulburarea multora, l-a încurajat:

Curând va fi o foamete de carti duhovnicesti, nu se vor putea procura carti duhovnicesti. Este bine ca el îsi face o biblioteca duhovniceasca, un tezaur duhovnicesc. Ea va fi foarte, foarte folositoare”.

Si mai departe a povestit despre vedenia catastrofei, descoperita vederii lui duhovnicesti:

Timpurile grele vin chiar acum. În lume a sosit numarul sase si vine numarul sapte. Vine veacul tacerii. Vei tacea, vei tacea, spunea Staretul si lacrimile i se rostogoleau pe obraji… si iata, Măria Sa nu va mai fi el însusi, câte umilinte nu va îndura… Anul 1918 va fi si mai greu: Măria Sa şi toată familia vor fi ucişi. Da, acest împărat va fi mare mucenic, confirma el.

romanovsaints.jpg

Staretul s-a dus la el în chilie si vreun ceas si jumatate s-a rugat acolo. Dupa rugaciune a iesit concentrat, a luat de mâna pe fiul sau duhovnicesc si i-a zis:

Eu stiu foarte multe despre tine, dar nu orice cunostinta îti va fi de folos. Va veni foamete, vei flamânzi... va veni timpul când si manastirea noastra va fi distrusa. Si atunci cred ca voi veni si eu în sat la voi. Atunci sa ma primiti, pentru dragostea lui Hristos. Sa nu ma refuzati. Nu voi avea unde sa ma duc”.

Nina D., prin anii ’20, l-a întrebat pe Staretul Nectarie:

Se spune ca toate semnele celei de A Doua Veniri s-au împlinit…

Nu, nu toate, – a raspuns Parintele. Desigur si cei ce au o vedere simpla observa ca multe se împlinesc, dar celor duhovnicesti li se descopera mai înainte. Biserica era un cerc imens în întreg orizontul, iar acum este un cerculet. Iar în ultimele zile înainte de venirea lui Hristos ea îsi va pastra acest chip: un singur episcop ortodox, un singur preot ortodox, un singur laic ortodox. Eu nu îti spun ca nu vor mai fi biserici, dar Ortodoxia se va pastra doar în acest chip. Tu ia aminte la aceste cuvinte, si întelege ca asa va fi în întreaga lume.

Si monahia Nectaria l-a întrebat pe Staret despre sfârsitul lumii. El a raspuns:

„De ce ma întrebati pe mine, cel cu minte marginita? – mergeti la monahii din Optina. Sunt oameni care se ocupa cu cercetarea semnelor sfârsitului lumii, dar nu se îngrijesc de sufletele lor.

arca-lui-noe.jpgOamenii nu au nici un folos daca stiu timpul celei de A Doua Veniri. „Privegheati si va rugati” (Matei 26, 41), a spus Mântuitorul.Înseamna, deci, ca nu trebuie sa ghicim evenimentele.  La timpul lor toate vor fi descoperite. Toate acestea vor fi, dar acestea sunt o mare taina.În zilele lui Noe, Dumnezeu, timp de o suta de ani, a spus ca va fi potopul, dar oamenii nu au crezut, nu s-au pocait, si dintr-o multime de oameni s-a gasit doar un singur drept cu familia lui.Asa va fi si la venirea Fiului Omului” (Matei 24, 37).

Multi, cunoscând darul proorocesc al Parintelui, îl întrebau: „Ce ne asteapta pe noi?” Staretul Nectarie raspundea:

Sfântul Serafim a prevazut revolutia si schisma bisericeasca, dar spunea: Daca în Rusia se vor pastra doar câtiva credinciosi ortodocsi, Dumnezeu o va milui; iar noi avem astfel de drepti. Oamenii aveau presimtirea unor catastrofe sociale. Toate acestea se simt prin instinct, precum furnicile. Dar credinciosii nu au pricini sa se teama, caci pe ei îi ocroteste harul. În ultimele timpuri, credinciosilor li se vor întâmpla aceleasi lucruri care li s-au întâmplat Apostolilor înainte de Adormirea Maicii Domnului. Fiecare credincios, oriunde ar fi, va fi adus pe nori în Corabia-Biserica. Doar cei ce se vor afla în ea vor fi mântuiti“.

Si nu o data repeta:

Tineti cu tarie Ortodoxia... Noi traim acum timpuri însemnate în Apocalipsa, cele despre care îngerul a strigat: „Vai de cei ce traiesc!” – înainte de venirea lacustelor.Istoria ne arata ca Dumnezeu conduce popoarele si da lectii de morala întregii lumi”. Viata sociala se masoara cu anii, secolele, mileniile, dar principalul este: „A fost dimineata, a fost seara, ziua întâi” (Facerea 1, 5).

Va veni ziua rugaciunilor  învata Staretul pe fiii sai duhovnicesti. În timp ce lucrezi, spune rugaciunea lui Iisus: mai întâi cu buzele, apoi cu mintea, apoi ea singura trece în inima“.

Si le dadea o rugaciune compusa de el însusi, pe care le poruncea sa o învete pe de rost:

Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Care vei veni sa judeci viii si mortii, miluieste-ne pe noi pacatosii, iarta caderile noastre în pacat din aceasta viata si ne acopera pe noi de fata antihristului în pustia tainica a mântuirii Tale”. 

Si facea o observatie:

Cele mai grele dureri ale noastre sunt asemenea întepaturilor insectelor, în comparatie cu durerile veacului ce va sa fie“.

Despre viitorul Rusiei prezicea ca peste ani de încercari ea se va trezi si nu va fi bogata materialiceste, dar va fi bogata cu duhul, si la Optina vor fi din nou sapte luminatori, sapte stâlpi. Cu putin timp înainte de revolutie, Staretul îi spunea lui Serghei Nilus:

Atâta timp cât se mai mentine la Optina staretismul, fagaduintele lui se vor împlini. Când vor sigila „bordeiele” staretesti si vor pune lacate la usi, atunci te vei putea astepta la toate”. Si iata ca acele timpuri au venit…” 

(Profetii si marturii crestine pentru vremea de acum, Ed. Biserica Ortodoxa, Alexandria, 2004)


Categorii

Profetii si marturii pentru vremurile de pe urma, Sfintii de la Optina, Staretul Nectarie de la Optina, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

25 Commentarii la “Sfantul Nectarie de la Optina despre CHIPUL BISERICII DE LA SFARSITUL LUMII

 1. Pingback: Război întru Cuvânt » Chiar vine sfarsitul lumii?
 2. Pingback: Război întru Cuvânt » “SISTEMUL” sau CUM LUCREAZA SATANA “LA DOUA MAINI”
 3. Pingback: Război întru Cuvânt » Sfântul Maxim Mărturisitorul, nor călăuzitor în întunericul generalizat al apostaziei prin tăcere
 4. Pingback: Război întru Cuvânt » Vremea robiei eleniste si a Sfintilor Macabei - semn puternic dat noua, celor de pe urma
 5. Pingback: Război întru Cuvânt » Sfantul Nou-Mucenic Tar Nicolae al II-lea mult-patimitorul - sensul proniator al unei reabilitari
 6. Pingback: Război întru Cuvânt » Din “Viata si lucrarile Parintelui Serafim Rose”: TOATA NADEJDEA LA HRISTOS!
 7. Pingback: Război întru Cuvânt » Staretii de la Optina - povatuitori duhovnicesti de mare pret pentru toata vremea
 8. Pingback: Război întru Cuvânt » Fericit cel ce citeste cuvintele cartii acesteia…
 9. Pingback: Război întru Cuvânt » “Ereticii vor pune mana pe Biserica, isi vor numi peste tot slugile si-i vor prigoni pe pastori si monahi”
 10. Pingback: Război întru Cuvânt » Ierom. Ioan Buliga: FRICA MARTURISIRII
 11. Pingback: Război întru Cuvânt » Cuviosul Paisie Aghioritul: “SA CITITI TOATE CARTILE MACABEILOR!”
 12. DOMNUL SA FIE CU NOI TOTI

  IN VARA ACESTUI AN AM TRAIT O INTAMPLARE.
  IN PARCAREA UNUI MAGAZIN CAREFOUR IN OCCIDENT IMI ASTEPTAM SOTUL CE INTRASE PENTRU CATEVA CUMPARATURI. ERAM IMPREUNA CU NEPOTELUL MEU.
  PARCAREA ERA APROAPE GOALA. DIN STANGA MEA A APARUT UN CUPLU TANAR .
  AMANDOI AVEAU COARNE. ERAU RASI PE CAP SI AVEAU COARNE CE MASURAU APROXIMATIV 3 CM.
  ACESTIA AU TRECUT PE LANGA UN CUPLU CE I-A PRIVIT CA SI CUM NU AR FI OBSERVAT NIMIC. ERAM ABSOLUT CONSTERNATA. M-AM GANDIT LA TOATE POSIBILITATILE, CA AM HALUCINATII, CA SI-AU FACUT UN IMPLANT, CA SUNT PUR SI SIMPLU DEMONI.
  SOSIND SOTUL MEU I-AM SPUS CE AM VAZUT SI L-AM TRIMIS DIN NOU IN MAGAZIN SA-ICAUTE SI SA IMI CONFIRME SAU INFIRME AFIRMATIA. S-A INTORS DUPA 10 MINUTE SPUNANDU-MI CA NU ESTE NIMENI IN MAGAZIN CARE SA ARATE CUM II SPUSESEM.
  EU NU VROIAM SA INTRU PENTRU A NU LASA COPILUL SINGUR INSA IN SITUATIA RESPECTIVA AM INTRAT IN MAGAZIN. CEI DOI ERAU LANGA RAIONUL CU CARTI. PARALEL CU EI SE AFLA UN DOMN CARE NU OBSERVASE PROBABIL ASPECTUL CELOR DOI. M-AM ADRESAT ACESTUIA INTREBANDU-L DACA DANSUL VEDE CELE DOUA PERSOANE. VA IMAGINATI CA A FOST SOCAT DE INTREBAREA MEA SI MI-A RASPUNS CA, DA. APOI L-AM INTREBAT DACA OBSERVA CA ACESTIA AU COARNE. M-A PRIVIT UIMIT DUPA CARE PRIVINDU-I DIN NOU A RASPUNS CA, DA.
  I-AM MULTUMIT, AVEAM NEVOIE DE O CONFIRMARE.
  AM REVENIT SI TRIMITANDU-L DIN NOU PE SOTUL MEU IN MAGAZIN AM PUTUT CONSTATA CA S-A INTORS LIVID. PRIN NATURA PROFESIEI SALE ISI DADUSE SEAMA CA NU ERAU IMPLANTURI SI CONSTATASE CA INTR-ADEVAR, OAMENII II PRIVEAU CA SI CUM NU AR FI OBSERVAT NIMIC NEOBISNUIT.
  I-AM SPUS SA MEARGA ACASA RAPEDE SI SA IA APARATUL DE FOTOGRAFIAT PENTRU A INCERCA SA PASTREZE IMAGINEA CE TINEAM SA O ARAT PARINTELUI.
  ASTEPTANDU-L AM UNS FRUNTEA COPILULUI CU MIR SI AM CONSTATAT CA INSTANTANEU A INCHIS OCHII SI A ADORMIT. SOTUL MEU S-A INTORS LA TIMP SI I-A PUTUT FOTOGRAFIA. NU FOARTE CLAR, CACI A FOTOGRAFIAT PRIN PARBRIZ DAR SUFICIENT DE LIMPEDE PENTRU A CONFIRMA SPUSELE NOASTRE.
  INDIFERENT DACA ACELE PERSOANE ISI FACUSERA SAU NU O INTERVENTIE CHIRURGICALA ( NU ERAU ADOLESCENTI CI AVEAU IN JUR DE 30 DE ANI) APARENTA LOR REFLECTA OPTIUNEA ACESTORA. CEEA CE NE-A SOCAT A FOST ATITUDINEA CELOR DIN JUR CE SUGERA SAU CA NU VEDEAU CEEA CE NOI VEDEAM SAU CA GASEAU ABSOLUT NORMAL ASPECTUL LOR.
  TIN SA SPUN CA IMEDIAT CE ACESTIA NU S-AU MAI AFLAT IN PREAJMA NOASTRA, BAIETELUL A DESCHIS OCHII CA SI CUM NU AR FI DORMIT.
  ACEASTA INTAMPLARE ESTE DOAR UNA DIN INTAMPLARILE LA CARE AM ASISTAT IN ULTIMII 10 ANI IN ACEASTA LUME IN CARE NU AM ALES SA TRAIM CI AM FOST ASEZATI DE DUMNEZEU PENTRU A LUA AMINTE SI PASTRA CU TARIE CREDINTA IN CARE AM FOST BOTEZATI.

 13. Pingback: Război întru Cuvânt » Cuviosul Serafim Rose si lectia rezistentei marturisitoare si patimitoare a Rusiei prigonite
 14. Pingback: Război întru Cuvânt » PARINTELE DIONISIE IGNAT DESPRE VREMURILE DIN URMA SI ANTIHRIST (III): “Sa facem rabdare si sa ne pregatim, mai cu seama noi, poporul român!”
 15. Pingback: Război întru Cuvânt » File de sfintenie romaneasca ne(re)cunoscuta (V): PARINTELE ILARION FELEA – DE LA TABORUL RUGACIUNII LA MARTURISIREA DESPRE ANTIHRIST
 16. Pingback: Război întru Cuvânt » Din cuvintele prorocesti ale Cuvioasei schimonahii Macaria: “CURAND TOATE VOR VENI UNA DUPA ALTA. DOMNUL STIE CUM SA-I ASCUNDA PE AI SAI”.
 17. Pingback: Război întru Cuvânt » Cand veti vedea toate acestea, sa stiti ca este aproape!
 18. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Ieromonahul Metodie de la Optina raspunde despre LUCRAREA DIABOLICA A SCHISMEI IN BISERICA si despre ideile stilistului VLADIMIR MOSS si ale sustinatorului si editorului sau român, Danion Vasile: “CRED CU TARIE CA TOAT
 19. Pingback: Sfantul Nicon, ultimul staret de la Optina ne invata CUM SA NE PREGATIM DE PRIGOANE. Este bine sa ne dorim sa traim chiar in timpul venirii lui ANTIHRIST? -
 20. Pingback: “URA DE FRATI FACE LOC LUI ANTIHRIST”. Sfantul Chiril al Ierusalimului (18 martie) – cuvant profetic despre SEMNELE SFARSITULUI LUMII -
 21. Pingback: O VIZIUNE DIN SFANTUL MUNTE CU SF. MUCENIC GHEORGHE despre vremurile din urma lipsite de povatuitori si despre cum putem trece puntea spre Cer. “A pierit adevarul, a lipsit smerenia…”. PLUS: VIDEO CU PARINTELE AMFILOHIE -
 22. Pingback: SFANTUL MOISE ARAPUL. Profetie infricosatoare despre zilele din urma ale monahismului si crestinismului: decadere demonica si persecutie crunta -
 23. Pingback: STARETUL NICON DE LA OPTINA – sfaturi si indreptari duhovnicesti pentru SPOVEDANIE, NADEJDE si DISCERNAMANT cuprinse in scrisorile sale (I): “Nu deznadajdui cand vezi in tine feluritele ne­putinte. Rabda-te si pe tine!“ -
 24. Doamne Te rugam, ai mila de noi si de copiii nostri ! AMIN !
  Mi-este mila de sarmanii copii si de tinerii zilelor noastre. Ei nici macar n-au gustat din dulceata credintei noastre stramosesti de-acum 50 de ani. Ei sarmanii sant nauciti de nebunia asta grozava a tehnologiei moderne care ai impresia ca te atrage spre iad. Doamne miluieste-ma !

 25. Pingback: SFANTUL NECTARIE AL OPTINEI, ultimul staret al legendarei “dinastii” duhovnicesti. HARISME, MINUNI si INVATATURI de mare insemnatate despre CUM SA NE RUGAM LA DIFERITE NEVOI si CUM SA NE MARTURISIM: “Puterea rugaciunii nu sta in multele
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate