PARINTELE PROCLU: Cat iubeste Dumnezeu smerenia…

15-10-2007 Sublinieri

Prin bunavointa unui frate intru Hristos, care ne-a oferit scurtele filmari pe care le-a realizat acum circa o luna, va putem oferi, in trei “episoade”, cateva din cuvintele de folos spuse atunci de parintele pustnic Proclu unui grup de pelerini. Facem totodata si precizarea ca parintele Proclu a cerut insistent sa fie lasat mai linistit si sa nu mai fie vizitat pana in primavara. Pe cei care l-au cunoscut si indragit pe parinte si dupa articolele si inregistarile de pe Razboi intru Cuvant si ar fi tentati sa-l caute acum ii indemnam sa asculte rugamintea parintelui…:

(…) [Dumnezeu] iubeste pe omul smerit. N-ai vazut? Toti sfintii au avut smerenie. Si care zice ca-i sfant ii inselat de dracu’, care zice ca-i sfant. … Si asa au fost sfintii. Sfintii, ei nu s-au socotit ca-s buni, [ci ca] ei sunt nevrednici, gunoiul pamantului. Uite asta [e]. Si cand oi auzi pe cineva ca se recomanda el ca sfant, [acela] e inselat de diavol. Eu ca sa spun: atata a iubit Dumnezeu omul smerit incat i-o iertat si pacatele pe care le-o facut. Dumnezeu ii plin de bunatate, da’ Dumnezeu nu iarta mandria. Toate pacatele le iarta, da’ mandria n-o iarta.

Si cel ce se mandreste cade in curvie. Asta e – cel ce se mandreste… Adica Duhul Sfant il lasa in parasire. Si cand vede ca o picat, pe urma-l doare capul, si pe urma s-a invata smerenia. Uite asta e, asta-i treaba… Si ca sa nu ne paraseasca Duhul Sfant trebuie sa pui asa in minte: ca toti is mai buni si eu is cel mai pacatos.

Si cand imi vine gandul sa zic ceva sa ma razbun ii spui asa la gand: ‘am sa-i zic, da’ nu azi – am sa-i zic maine. Pana maine, mai zic o rugaciune, mai fac rugaciuni la noapte si Duhul Sfant va izgoni acele duhuri si maine nu-i mai zic nica si ma bucur ca am putut birui rautatea din mine. Uite asta. Asta-i treaba… (…)


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Curvia, Mandria, trufia, Parintele Proclu, VIDEO

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

Articole Recomandate

Carti recomandate