SFANTUL STEFAN, INTAIUL MUCENIC. Predica Sfantului Iustin de la Celie pentru a treia zi de Craciun: PUTEREA CARE BIRUIESTE FRICA DE MOARTE

27-12-2013 Sublinieri

Vision and stoning of Stephen

Doamne, nu le socoti lor pacatul acesta!

Predica a doua a Sfantului Iustin Popovici la praznuirea Sfantului

Intaiului Mucenic si Arhidiacon Stefan (1965)

Iata, astazi este ziua praznuirii Sfantului Intaiului Mucenic si Arhidiacon Stefan pe care Biserica il slaveste. El nu ar fi fost un Sfant daca Domnul nu s-ar fi nascut ca om. Cine este Acela Care a daruit acelui tanar putere miraculoasa si minunata, ca el, atunci cand il improscau cu pietre, sa se roage Domnului Dumnezeu pentru ucigasii lui si sa strige:

Doamne, nu le socoti lor pacatul acesta! (Faptele Apostolilor 7,60).

detaliu icoana Sf. StefanO asemenea dragoste si rugaciune minunata nu a fost cunoscuta pe pamant. Iata, aceasta minune se petrece prin marele si slavitul Intai Mucenic si Arhidiacon Stefan. Cine lucreaza aceasta in el? Domnul Hristos – Domnul Care a devenit om, Domnul Care este prezent impreuna cu toate puterile Sale in insusi Intaiul Mucenic si Arhidiacon Stefan. Omul nu se teme de moarte! Iata, in momentul infricosator al morţii, atunci cand il improscau cu pietre, cand il chinuiau, Intaiul Mucenic si Arhidiacon Stefan vede Cerurile deschise si pe Fiul Omului, pe Domnul Hristos, Il vede sezand de-a dreapta lui Dumnezeu, sezand in trup omenesc (Faptele Apostolilor 7, 55). Ce vedenie! Ce bucurie!

Cerul este deschis pamantului. Toata bucuria cereasca este oferita neamului omenesc. Intaiul Mucenic Stefan vede aceasta, simte, vede Cerul deschis si nu ii este frica de moarte, nu ii este frica de ucigasi, nu ii este frica de nicio grozavie din aceasta lume. Astfel Sfantul Intaiul Mucenic Stefan ne-a descoperit noua tuturor taina tuturor Sfinţilor Mucenici ai lui Hristos: cum au putut ei sa indure cumplitele chinuri insuportabile fara vaicareli, fara lacrimi…

Fiecare mucenicie, pentru fiecare Mucenic, isi are grozavia ei, dar eroii lui Hristos nu s-au temut de moarte si au indurat toate aceste chinuri, caci au avut deasupra lor Cerurile deschise, caci Domnul Hristos era deasupra lor si ii astepta in Imparaţia Cerurilor. Acolo s-au grabit ei prin toata patimirea, prin toate chinurile, spre El, spre Domnul Care a devenit om, ca sa ne dea toata puterea dumnezeiasca, o  asemenea putere  care biruie tot ceea ce este muritor in om si in jurul omului; ca sa ne dea puterea dumnezeiasca care biruie moartea si pe toţi demonii care stau dincolo de moarte.

Nu trebuie sa ne inselam, aceasta viaţa a noastra pe pamant ne este data ca prin ea sa ne asiguram Viaţa vesnica, ca de aici sa inceapa viaţa noastra si sa se continue in cealalta lume. Domnul S-a pogorat din Ceruri; pentru aceasta a devenit om. El a strabatut calea omului de la pamant la Ceruri (Evrei 10, 20), a strabatut calea pe care fiecare fiinţa omeneasca poate merge si poate urca, daca vrea, in Ceruri. Totul depinde de noi, oamenii, de dorinţele noastre, de nazuinţele noastre, de libera noastra voinţa.

Dar ce este mai sublim, ce este mai inalţator pentru om decat faptul ca Dumnezeu S-a aratat in om, ca S-a aratat ca Dumnezeu-Om in aceasta lume? Oare este vreo bogaţie mai mare decat Domnul Hristos? El a adus neamului omenesc tot ceea ce are Cerul: a adus Imparaţia Cerurilor, a adus toate bunataţile Imparaţiei Ceresti. Imparaţia Cereasca a devenit a noastra, a oamenilor, si noi am devenit mostenitorii Imparaţiei Ceresti (Iacov 2, 5). Caci Domnul Hristos ne-a aratat marea dragoste, ne-a facut pe noi toţi fiii lui Dumnezeu, Domnul Dumnezeu ne-a infiat si prin aceasta noi devenim fii dumnezeiesti dupa har, devenind si mostenitorii tuturor bogaţiilor Domnului Hristos (Romani 8,14-17; 9, 26).

Stii ca daca implinesti fiecare porunca evanghelica te imbogaţesti in Dumnezeu, te imbogaţesti cu bogaţia nepieritoare pe care nimeni nu ti-o poate lua, nimeni nu ţi-o poate rapi: nici moartea, nici diavolul? Atunci tu iţi aduni bogaţie in Ceruri. Oare auzi poruncile Domnului Hristos, poruncile despre rugaciune: Rugaţi-va pentru prietenii si pentru vrajmasii vostri (Matei 5,44)?

Implinind aceasta porunca evanghelica, de fapt te imbogaţesti in Dumnezeu. Puterile dumnezeiesti se afla intru tine, caci fiecare virtute, fraţilor, aduce in suflet puterea dumnezeiasca, fiecare virtute este de la Dumnezeu, de aceea aduce in suflet puterea dumnezeiasca si cereasca care este mai puternica decat pacatul si decat moartea si decat diavolul. Sau implinind oricare alta porunca, legata de milostivire, de exemplu, tu prin aceasta te imbogaţesti in Dumnezeu, te imbogaţesti cu bogaţia care dainuie vesnic in toate lumile in care se misca fiinţa ta omeneasca. Ce fel de bunataţi, ce fel de bogaţie a adus Domnul Hristos omului, nemurirea si Viaţa Vesnica, Imparaţia Cerurilor si toata fericirea Imparaţiei Ceresti! 4De aceea Craciunul, atunci cand Domnul S-a nascut ca Dumnezeu-Om in aceasta lume, este ziua de nastere a tuturor bogaţiilor noastre nepieritoare, a tuturor oamenilor mari si sfinţi in aceasta lume, ziua nasterii fiecarui om, a fiecarui om adevarat, a fiecarui crestin autentic.

De aceea Domnul S-a facut om, pentru ca noi sa slavim Craciunul ca pe praznicul ce aduce cea mai mare bucurie, caci prin Sfantul Praznic de astazi si moartea a devenit bucurie pentru om, spune Sfantul Apostol Stefan. Cum se mai bucura ca este batut cu pietre pentru Domnul Hristos! Ce fel de putere este aceasta care face ca nici moartea sa nu mai fie cea mai mare grozavie? Numai Domnul Hristos, numai Dumnezeu-Omul face aceasta! Astfel in viaţa mea si a ta, daca vrei ca moartea sa inceteze sa mai fie pentru tine si pentru aproapele tau sperietoare si grozavie, preda-te pe tine insuţi cu totul Domnului Hristos. Iar El este intreg acolo in mijlocul nostru, intreg in Biserica Sa, intreg in toata lumea, ca si pretutindeni prezent, gata sa ne ajute pe noi toţi, sa ne scoata din prapastia morţii, din prapastia pacatelor si sa ne ridice in Rai. Craciunul! Prin Craciun s-a deschis calea catre Rai. Craciunul ne-a daruit noua, tuturor, toate bunataţile Raiului. Daca doresti sufletului tau starea launtrica din Rai inca de aici de pe pamant, smereste-te inaintea Domnului Hristos cu rugaciune si cu modestie, cu post si cu trezvie mergi dupa Domnul Hristos, numai dupa El, caci fara indoiala, mergand dupa El vei ajunge in Imparaţia Cerurilor.

Si fie ca Sfantul Intaiul Mucenic Stefan pe care astazi il praznuim, care s-a bucurat de moarte mai mult decat ne-am bucura noi de orice bucurie, sa ne conduca si sa ne calauzeasca sa-I urmam Lui, Dumnezeu-Omului, Care a devenit Dumnezeu-Om pentru noi oamenii, ca si noi sa biruim tot ceea ce este muritor, sa biruim in noi insine orice pacat, orice moarte duhovniceasca, sa biruim in noi insine orice  duh necurat,  sa traim inca de pe pamant prin  Evanghelia Domnului Hristos, prin viaţa dumnezeiasca, ce se continua in cealalta lume, si sa fim si noi impreuna cu Intaiul Sfant Mucenic Stefan, Apostolul si Arhidiaconul, sa-L slavim pe Domnul Hristos prin toata vesnicia in cealalta lume, salutandu-ne in Ceruri unul pe altul asa cum se saluta astazi oamenii pe pamant:

„Hristos Se naste! Adevarat ca Se naste!”.

(din: Cuviosul Iustin de la Celie, Cuvinte despre vesnicie – predici alese, Editura Egumenita, 2013)

Sf Stefan, intaiul mucenic(sursa icoanei)

Va mai recomandam pentru sarbatoarea de astazi:

***


Categorii

1. SPECIAL, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Nasterea Domnului (Craciunul), Sfantul Intaiul Mucenic si Arhidiacon Stefan, Sfantul Iustin Popovici

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “SFANTUL STEFAN, INTAIUL MUCENIC. Predica Sfantului Iustin de la Celie pentru a treia zi de Craciun: PUTEREA CARE BIRUIESTE FRICA DE MOARTE

 1. Da, există martiri şi astăzi… martiri care-I urmează lui Hristos – Mucenicul suprem – şi Sfântului Martir Ştefan.
  Domnul să-i întărească în mărturisirea lor şi să ne rugăm să le apere şi viaţa aceasta, să-i ajute să rămână consecvenţi credinţei şi nici să nu cadă în mâinile adversarilor, după cuvântul Mântuitorului: “iar când veţi fi prigoniţi într-o cetate, fugiţi în alta” (Mt10, 23).
  Sfântul Ştefan, martirul curajului şi libertăţii întru Hristos, să ne întărească pe toţi prin rugăciunile sale către Cel pentru a Cărui dragoste şi-a dat viaţa!
  Sărbători binecuvântate tuturor şi un an nou fericit alături de toţi cei dragi!
  Să vă bucuraţi de Pruncul Cel Sfânt şi drag Care ni S-a dăruit nouă pe Sine prin Naşterea Sa minunată şi El să vă umple inimile de prezenţa Lui iubitoare!
  “Hristos Se naşte, slăviţi-L!”
  La mulţi şi binecuvântaţi ani!
  P. S. Sfântul Ştefan – un tânăr anti-sistem:
  http://www.ortodoxiatinerilor.ro/modele-idoli/17655-sfantul-stefan-un-tanar-anti-sistem

 2. @ Laura:

  “Anti-sistem” e un termen chiar mult prea compromis in zilele noastre si care, in contextul asta, suna usor blasfemic (involuntar, desigur). Sfantul Stefan nu era anti-ceva, el era doar iubitor de Hristos pana la capat, tocmai de aceea si fata ii putea straluci ca soarele si se putea ruga pentru ucigasii sai, in timp ce aceia il lapidau si il ocarau. Nu credem ca are rost sa reabilitam in felul acesta, chiar prin re-definire, un termen care astazi este asociat, in cel mai “bun” caz, pe linie religioasa, cu razvratirea si zelotismul de tip Baraba, daca nu de-a dreptul cu anarhismul sau cu impostura si diversiunea, in niciun caz cu iubirea lui Dumnezeu si a vrajmasilor.

 3. Pingback: PRIGOANA BISERICII SI A SLUJITORILOR EI. CALOMNIA, ARMA SATANICA PREDILECTA – Predica Parintelui Damaschin Luchian de la Sihastria Putnei la praznicul Sfantului Arhidiacon Stefan, 2011 – (audio + text) -
 4. Pingback: Predica si talcuire la BOTEZUL DOMNULUI a Sfantului Nicolae Velimirovici: MINUNATA SMERENIE A LUI DUMNEZEU. “Hristos a intrat in apa nu ca sa Se curateasca pe Sine, ci ca sa inece simbolic pe omul cel vechi” -
 5. Pingback: SFANTUL STEFAN – LA MULTI ANI ! | albastru de ...
 6. Pingback: PRIGOANA BISERICII SI A SLUJITORILOR EI. CALOMNIA, ARMA SATANICA PREDILECTA – Predica Parintelui Damaschin Luchian de la Sihastria Putnei la praznicul Sfantului Arhidiacon Stefan, 2011 – (audio + text) | Cuvântul Ortodox
 7. Pingback: SFANTUL ARHIDIACON STEFAN – puterea bucuriei Duhului Sfant | Cuvântul Ortodox
 8. Pingback: MARTIRIUL SFANTULUI STEFAN: Adevarul este mereu ucis cu pietre in lumea care s-a vandut ”Tatalui Minciunii”… | Cuvântul Ortodox
 9. Pingback: SFÂNTUL ÎNTÂI MUCENIC ȘTEFAN, arhidiaconul mărturisitor în Duhul Sfânt. PS DAMASCHIN DORNEANUL: OARE A TRECUT VREMEA MĂRTURISIRII? “Nu dobândim CURAJUL atunci când ne negăm FRICILE, ci când le ÎNFRUNTĂM” (video, audio) | Cuvântul Or
 10. Pingback: SFÂNTUL ÎNTÂI MUCENIC ȘTEFAN, arhidiaconul mărturisitor în Duhul Sfânt. PS DAMASCHIN DORNEANUL: Oare a trecut vremea mărturisirii? TOATĂ LUMEA SE TEME ACUM, NU MAI SUNTEM OAMENI LIBERI, CI OAMENI UȘOR DE CONTROLAT! “Nu dobândim CURAJUL at
 11. Pingback: “Ceea ce a inceput din Siria, acum continua cu Libia, maine va ajunge la stramtorile Bosforului si vedem pe mai departe, cu razboiul mondial…”. Omilia MITROPOLITULUI NEOFIT DE MORFOU la praznicul SFANTULUI STEFAN, INTAIUL-MARTIR, despre cail
 12. Pingback: O VIAȚĂ ASCUNSĂ ÎN DUMNEZEU. Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul despre PUTEREA OBIȘNUINȚEI si LIMPEZIMEA HARULUI (video, text) – predică la sărbătoarea SFÂNTULUI ARHIDIACON ȘTEFAN | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate