PE CINE LOVESTE SAGEATA PACATULUI SI CARE ESTE EFECTUL FIZIC AL MORALEI SI AL SFINTENIEI?

22-03-2010 Sublinieri

SFANTUL IERARH NICOLAE VELIMIROVICI

Orice pacat este o sageata impotriva lui Dumnezeu

Dumnezeu este ultima tinta a tuturor pacatelor.

Cand minti, minti pe Dumnezeu.

Cand furi, furi pe Dumnezeu.

Cand te mandresti, te mandresti inaintea lui Dumnezeu.

Cand urasti, urasti pe Dumnezeu.

Cand faci un juramant, drept sau nedrept, il faci lui Dumnezeu.

Cand desfranezi, te arunci cu necuratie asupra lui Dumnezeu.

Cand nu-ti iubesti parintii, nu-l cinstesti pe Dumnezeu.

Cand invidiezi, invidiezi pe Dumnezeu.

Cand esti zgarcit fata de cei saraci, esti zgarcit fata de Dumnezeu.

Cand cugeti raul, il cugeti impotriva lui Dumnezeu.

Cand vorbesti de rau, vorbesti de rau impotriva lui Dumnezeu.

Cand savarsesti raul, il savarsesti impotriva lui Dumnezeu.

Cand negi adevarul, il negi pe Dumnezeu.

Cand negi binele, il negi pe Dumnezeu.

Cand negi viata, il negi pe Dumnezeu.

Cand negi dragostea, il negi pe Dumnezeu.

Orice pacat este un atentat impotriva lui Dumnezeu.

Toate sagetile pe care le indrepti asupra vietii oamenilor sau asupra vietii tale proprii cad asupra lui Dumnezeu.

Precum sageata trece prin ceata si se opreste in pom, tot asa sagetile tale strabat toate corpurile, toate sufletele, intregul univers, ca prin ceata, si se opresc in Pomul Vietii, in Dumnezeu.

Sageata ramane in Dumnezeu, dar rana in inima ta. Si pana cand nu se scoate sageata din Dumnezeu, pana atunci nici rana nu se poate vindeca in inima ta.

Acela care poate sa scoata sageata din Dumnezeu, acela poate sa vindece si rana din inima ta. Insa cine poate face aceasta? Iata ca tu nu poti nici macar sa cugeti la facerea acestui lucru, deoarece sageata a si zburat; nu mai este in puterea ta sa o prinzi; nu poti sa o afli, nici sa o smulgi. Ea sta infipta in adancul fiintei lui Dumnezeu. Nici o suta de ani de post din partea ta, nici rugaciunile, curatirile si virtutile si nici nimicirea dorintei de viata nu pot smulge sageata si vindeca rana.

Iata cat de necugetata este actiunea pacatului.

Intr-adevar, pacatul omenesc strabate mai departe decat gandul omenesc“.

*

Hristos este un imigrant in istorie

“Hristos este un imigrant in istoria omenirii.

El nu este rezultatul nici unei evolutii, ci a imigrat in focul vietii pamantesti, asa cum este din vesnicie.

A imigrat pe pamant Hristos-Dumnezeu impuns de sagetile tuturor pacatelor omenirii de la Adam, ca sa implineasca trei lucrari:

sa arate oamenilor ca toate sagetile pacatelor lor au lovit in plin pe Dumnezeu si ca Dumnezeu, dupa nespusa Sa bunatate, le-a luat asupra Sa chiar dintru inceput;

– sa ierte pacatele, adica sa-si smulga sagetile din inima si sa le nimiceasca;

– sa nimiceasca si moartea prin nimicirea pacatelor.

Pamantul n-a fost in stare sa dea un viteaz pentru o astfel de raspundere. Nu numai neamul omenesc, dar nici intregul univers nu au o astfel de putere.

Pentru astfel de insarcinari a fost nevoie de un imigrant, si anume de Imigrantul sub picioarele caruia intregul univers se indoaie moale ca si lutul sub picioarele olarului“.

*

Actiunea fizica a moralei

“Morala are actiune fizica.

Acest lucru l-au observat medicii in timpul tratarii bolnavului si taranii in timpul secerisului. Daca secerisul este slab, taranii tuturor satelor pamantului cauta si cerceteaza pacatul din acel an al satelor.

Sfintenia este cea mai mare stapanire asupra naturii. De aceea Hristos a putut rosti cuvintele, pe care nimeni nu le-a spus vreodata: “Toate Mi-au fost date de catre Tatal Meu…”(Matei 11, 27). Prin sfintenia desavarsita a sufletului, fiarele salbatice si otravurile devin neprimejdioase (Luca 10, 19).

Hristos a aratat pe omul desavarsit in puterea sa de la inceput stapanitoare asupra naturii. Insa a aratat si pricina acestei puteri si marimi a omului. Iar pricina este lipsa de pacat. Si lipsa de pacat izvoraste din ascultarea deplina si de bunavoie a vointei lui Dumnezeu.

O suta de civilizatii sunt mai putin puternice in fata naturii decat un singur om lipsit de pacat”.

(Din: Sfantul Nicolae Velimirovici, “Invataturi despre bine si rau”, Editura Sophia, Bucuresti, folosind transcrierea publicata pe grupul Credinta ortodoxa)

Legaturi:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Ce este pacatul?, Sfantul Nicolae Velimirovici

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

37 Commentarii la “PE CINE LOVESTE SAGEATA PACATULUI SI CARE ESTE EFECTUL FIZIC AL MORALEI SI AL SFINTENIEI?

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 2 / 2 >>

  1. Pingback: “Este epoca vieţii ticăloase… Popoarele nu se pocăiesc. Noi cărbuni aprinşi sunt pregătiţi pentru omenirea care are inima împietrită…”/ PACAT, IMPATIMIRE sau MENTALITATE STRICATA: pentru ce ne mustra mai mult Dumnezeu? | C
  2. Pingback: CEL CE FACE NEDREPTATE ISI VA LUA PLATA NEDREPTATII… | Cuvântul Ortodox
  3. Pingback: CE OTRAVA NE SLABANOGESTE SI NE OMOARA SUFLETUL SI CE DOCTORIE MINUNATA NE SALVEAZA? “Tot sufletul nefăţarnic însetează de pocăinţă ca de o băutura de viaţă dătătoare… O, câtă milostivire a revărsat asupra ta Domnul în toate zi
  4. Pingback: SFANTUL NICOLAE VELIMIROVICI, NOUL HRISOSTOM, “Rugaciuni pe malul lacului”: “Sculati-va, o, pacatosilor si incepeti a suspina dinaintea Lui, fiindca doar mana Sa nu arunca cu pietre in voi” | Cuvântul Ortodox
  5. Pingback: STII DE CE…? | Cuvântul Ortodox
  6. Pingback: “Nu iti este ingaduit!” – PS BENEDICT BISTRITEANUL despre CALEA SFANTULUI IOAN BOTEZATORUL si modul de lucru al lui Dumnezeu cu omul VERSUS “metodologia” raului | Cuvântul Ortodox
  7. Pingback: PS BENEDICT la intrarea in noul an: “Nu mai e timp pentru orice, NU MAI ESTE TIMP DE PIERDUT, este timp doar sa faci LUCRURILE ESENTIALE. Singurul lucru esential in aceasta lume este aceasta „investitie” in HRISTOS, Care este deplinatatea noastr
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate