Predica la Cincizecime a Sf. Iustin Popovici: NASTEREA BISERICII LUI HRISTOS. Ce trebuie sa facem cu sufletele noastre?/ PREDICA VIDEO la Rusalii

23-06-2013 Sublinieri

pentecost-fr-sskliris

Vezi si:

***

pentecost3

Nasterea Bisericii lui Hristos

Predica a patra la Cincizecime (1977)

Iata fratilor, praznicul ce ne spune ce este acela omul: ce este acela sufletul omului, ce este aceea mintea omului, ce este aceea inima omului, ce este acela rostul omului.

Marele praznic de astazi ne spune aceasta taina. Domnul, creandu-ne ca oameni, pentru ce ne-a daruit Duh Sfant? [el]image1Ne spune praznicul de astazi: pentru aceea ca noi sa ne desavarsim sufletul prin Sfantul Duh, sa crestem in Duh Sfant, sa mergem cu Sfantul Duh prin aceasta lume si prin toata vesnicia. Bre, omule, nu este de gluma! Dumnezeu nu a glumit atunci cand a creat omul. Omul este o taina profunda si mareata, cea mai mare taina dumnezeiasca in aceasta lume.

La Inaltare,  ce  am proslavit? Am proslavit pe Domnul Hristos, Care cu trupul S-a urcat si S-a inaltat la Ceruri (Luca 24,51). Ce a spus prin aceasta Domnul? Domnul a spus ca trupurile noastre, al meu si al tau si al fiecaruia, vor invia din morti si se vor inalta deasupra tuturor Cerurilor. Domnul a devenit om ca sa arate calea omului prin aceasta lume. Si ceea ce s-a intamplat cu trupul Sau, se va intampla cu trupul fiecaruia, cu trupul fiecarui om.

Si  astazi, de ziua Pogorarii Sfantului Duh, de ziua Sfintei Treimi ce slavim? Slavim cea mai mare minune a acestei lumi, fratilor. Slavim nasterea Bisericii lui Dumnezeu. Ce reprezinta aceasta nastere a Bisericii lui Dumnezeu? Pogorarea Sfantului Duh asupra Sfintilor Apostoli, asupra Bisericii lui Hristos, si calauzirea Bisericii de catre Sfantul Duh prin aceasta lume, si prin toate lumile. Sfantul praznic de astazi arata care este puterea si taria Domnului Hristos si in ce consta credinta noastra.

Pentru ca credinta voastra sa nu fie in intelepciunea acestui veac, ci in puterea lui Dumnezeu (1 Corinteni 2,5)

191– cum spune Sfantul Apostol. In Puteri si in Duhul Sfant.

Iata, doisprezece pescari din Galileea, doisprezece tarani simpli pleaca  in lume dupa Ziua de astazi sa propovaduiasca – Pe cine? Ce? Sa propovaduiasca  cea  mai  mare  minune,  cea  mai draga minune – pe Domnul Hristos, Cel Inviat din morti! Si cu puterea Sa, cu puterea Sfantului Duh, fac minuni pe care oamenii niciodata nu le-ar putea face fara puterile dumnezeiesti ale lui Dumnezeu. Dupa acest mare si slavit praznic doisprezece pescari simpli au plecat in lume. De ce? Sa-L propovaduiasca pe Domnul Hristos Cel Inviat. Pe Domnul Hristos Cel Inviat! Aceasta inseamna: sa-L propovaduiasca pe  Biruitorul  mortii,  pe  Biruitorul  pacatului,  pe Biruitorul diavolului. Ei nu s-au temut de nimeni in aceasta lume. Intregul Imperiu Roman de atunci, intreaga imparatie romana s-a ridicat impotriva lor. Ei au devenit faclii, ce i-au ars pe pagani. Pana in anul trei sute treisprezece, adeptii lui Hristos au fost permanent prigoniti intru numele lui Hristos. Si cine a biruit? Oare, armele Imperiului Roman? Nu, nu, nu! Au biruit doisprezece pescari simpli din Galileea. Cu ce? Cu puterea lui Hristos! Au tamaduit bolnavi, au inviat morti, au facut nenumarate minuni, au alungat diavoli. Lumea a fost uluita si stupefiata, i-au prigonit, i-au constrans sa se lepede de aceasta. Nu! Nimeni dintre ei nu s-a lepadat de Domnul Hristos, toti au mers cu bucurie la moarte, toti au mers la pierzanie pentru Domnul Hristos.

De aceea, noi, crestinii, nu ne temem de moarte, nu ne teme de prigonitorii nostri. Sa stie, noi avem arma sigura pentru biruinta, iar aceasta este moartea pentru Domnul Hristos. Noi prin aceasta biruim! Atunci cand marele Sfant al lui Dumnezeu, Grigorie Teologul s-a adresat crestinilor in veacul al patrulea, a spus:

Stiti ca noi, crestinii, avem arma sigura a biruintei, si aceasta este moartea pentru Domnul. Noi cu bucurie mergem si murim pentru Domnul Iisus, caci inaintea noastra este deschisa Vesnicia, inaintea noastra este deschisa Viata vesnica, inaintea noastra este deschisa Imparatia Cerurilor. Ce ne vor face oamenii, ce ne vor face prigonitorii de astazi? Chinuri, chinuri… Ţantari care scuipa la soare si scuipatul se intoarce asupra lor insile.

pentecost-iconDa, noi, ca crestini, suntem chemati ca sa ne desavarsim prin Sfantul Duh, prin Duhul Care i-a facut pe Apostoli Mucenici, si pe toti, pe nenumarati Mucenici, si pe nenumarate milioane de Marturisitori ai Domnului Hristos, si astazi si ieri si in toate veacurile. Ce trebuie sa facem cu sufletele noastre? Ceea ce au facut Sfintii Apostoli cu sufletele tuturor credinciosilor: sa ne umplem de credinta in Domnul Hristos, de credinta neclintita; sa ne umplem de dragoste fata de Domnul Hristos si fata de fratii nostri; sa ne umplem de rugaciune, de post, de toate virtutile evanghelice: si, astfel, dobandim Sfantul Duh, astfel, crestem in duh, propriul suflet il inaltam la Cer, il facem nemuritor si vesnic, il aducem pe Sfantul Duh intru el.

Care este scopul vietuirii noastre?  Scopul vietuirii noastre este sa dobandim cat mai mult Duh Sfant, ca sa putem birui orice pacat, orice rau, orice diavol in aceasta lume. Si aceasta se realizeaza, fratii mei, cu ajutorul rugaciunii, postului, milosteniei, milei si a tuturor celorlalte virtuti evanghelice. Scopul vietuirii noastre este dobandirea Sfantului Duh. Daca Il vom dobandi, ce ne vor mai putea face oamenii? Bucuria noastra consta in aceea ca noi suntem mai puternici decat moartea, nu numai decat moartea, ci mai puternici decat diavolul, decat orice pacat. De aceea, ati auzit la Sfanta Liturghie: Sus sa avem inimile! Nu ne temem de prigonitorii nostri, nu ne temem de aceia care vor sa ne ia sufletele, ci cu credinta in Domnul Hristos ii vom birui pe toti vrajmasii credintei noastre. Si cu moartea noastra, daca este nevoie.

Fie ca Bunul Dumnezeu in Ziua de astazi, sa ne daruiasca puterea si taria sa ne nastem duhovniceste, fiindca in ziua de astazi este nascuta Biserica lui Dumnezeu, si pentru ca astazi este ziua ei de nastere, astazi este si ziua de nastere a fiecarui crestin, a tuturor crestinilor indeobste. Ziua de nastere in Domnul Hristos, ziua de nastere in vesnicia noastra, ziua de nastere pentru tot ceea ce este Ceresc si mai presus de Ceruri.

Astazi, asa cum se spune in minunatele cantari bisericesti, s-a implinit praznicul, s-a plinit mantuirea. Dumnezeu si Domnul Hristos a spus omului pentru ce este omul in aceasta lume. I-a daruit toate mijloacele pentru mantuire, i-a daruit toate mijloacele pentru indumnezeire, i-a daruit toate mijloacele pentru Viata vesnica. De aceea nu incetam, fratilor, sa-L marturisim pe Domnul Hristos cu indrazneala si cu barbatie, cu curaj – pe Singurul Biruitor al pacatului, al mortii si al diavolului. Si Lui sa I ne inchinam, intru El sa vietuim, si in lumea aceasta si in cealalta. Amin.

(din: Cuviosul Iustin de Celie, Cuvinte despre vesnicie – predici alese, Editura Egumenita, 2013)

***

Predica IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, la Rusalii (3 iunie 2012):

***

Legaturi:

***

***

 

*


Categorii

Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, IPS Andrei, Pogorarea Sfantului Duh (Rusaliile), Sfantul Iustin Popovici, VIDEO

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

6 Commentarii la “Predica la Cincizecime a Sf. Iustin Popovici: NASTEREA BISERICII LUI HRISTOS. Ce trebuie sa facem cu sufletele noastre?/ PREDICA VIDEO la Rusalii

  1. Fratilor,
    Tot ce se prevesteste si tot ce ne invata Sfintii si Parintii nostri nu sunt mituri sau fabulatii.Sunt lucruri adevarate;satana cauta sa ne sustraga de la lucrarea Lui Dumnezeu prin diverse viclenii:nepasare,amanare,lene, oboseala,vorbarie multa, griji inutile,superficialitate,etc.
    Nu mai avem timp de pierdut,trebuie sa stam in trezvie,sa nu mai gresim si sa nu ne lasam inselati.Profunzimea si intensitatea vietii duhovnicesti se masoara in zelul cu care ne facem datoria. Atunci cand inima noastra va arde de ravna si zel,abia atunci se innoieste si poate fi socotit un semn al prezentei harului,al salasluirii lui Dumnezeu in noi.Sa spunem:moartea ne asteapta maine,si sa incepem de indata lucrul,chiar de azi.Amin!

  2. Pingback: Pogorarea Duhului Sfant: DE LA DARUL VORBIRII IN LIMBI LA “BOLBOROSELILE” PENTICOSTALE/ Cum intristam si alungam Duhul Sfant de la noi?/ DEMOLAREA SI DESCRESTINAREA SARBATORII PRIN DUH LUMESC SI RE-PAGANIZARE - Recomandari
  3. Omul nu-i om (şi nici valoare),
    De nu câştigă Duhul Sfânt
    Căci fără Duhul Sfânt, nu este
    Nici bun, nici bine, pe pământ.

    Fără de Duhul Sfânt, iubirea
    Este un fals. I’un surogat.
    O amăgire ucigaşă
    Ce tot ce-i sfânt, spurcă-(n păcat).

    Pe lume binele nu-i bine.
    (Chiar dacă pare), ci-i un rău,
    (Când stinge Duhul), însuşindu-şi
    Duhul vrăjmaş lui Dumnezeu.

    Fără de Duhul Sfânt pe lume,
    Tot ce’a fost sfânt, este pierdut,
    Respins, (de egoismul lacom
    Şi ” legea” duhului căzut).

    Mândria demonilor face,
    O viaţă (şi o lume-a ei),
    Unde “iubirea”-i posesivă
    (Şi’asemenea celor mişei).

    Orgoliu, izgoneşte (pururi),
    Tot ce nu’i acceptat de “eu”
    Şi de “canoanele” mândriei,
    (Ce-l smulg pe om din Dumnezeu).

    Mândria şi’a facut o lume,
    Care’a schimbat binele sfânt,
    Cu “binele” iubirii false,
    Ce leagă totul de pământ

    Cu adevărul lumii moarte,
    Cu logica lui Lucifer,
    (Ce-a răstignit pe Domnul slavei
    Si Adevărul de la cer).

    O lume’a duhului pierzării,
    (A luptei cu semenul tău),
    A “binelui” stors de la ceilaţi,
    Şi-a vieţii fără Dumnezeu.

    O lume ce’a shimbat prin ego
    Iubirea transformând-o’n ură,
    În posesiv, în lăcomia,
    Ce stinge viul (şi-n natură).

    Fără de Duhul Sfânt pe lume
    Omul nu-i om adevărat.
    E trup, e minte înşelată.
    E viaţă stinsă de păcat.

    E adevăr fără lumină,
    Fără de viu, fără de sfântm
    Inteligenţa a trufiei,
    Şi adevăr de pe pământ.

    E ochi ce vede doar pământul,
    Şi duh căzut (legat prin eu),
    De posesivul ce răpeşte
    Ceia ce-i a lui Dumnezeu.

    Omul e om numai prin cruce,
    Prin Iisus în Duhul Sfânt,
    Prin lepădarea sa de sine,
    Când prin smerit devine sfânt.

    “Binele” lumii (chiar de pare)
    Nu este niciodată bine,
    Fără de Duhul Sfânt, de viul
    Di-n omul lepădat de sine.

  4. Pingback: POGORAREA DUHULUI SFANT (CINCIZECIMEA). Predici si cantari audio si video -
  5. Pingback: “Duhul Sfânt este ca adierea, ca roua care răcoreşte acolo unde cade…”. CE ASTEAPTA MIRELE-HRISTOS DE LA SUFLETELE NOASTRE, pentru a ne darui HARUL DUHULUI SFANT? Cuvintele Staretei Macrina la Duminica Cincizecimii | Cuvântul Ortodox
  6. Pingback: CU O SINGURA INIMA, IN TRUPUL LUI HRISTOS. Cand “darurile unuia devin comoara tuturor”… CHEILE CARE NE DESCHID USA ADANCULUI INIMII | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate