Comunicat al fostilor detinuti politici despre presiunile fara precedent asupra BOR din partea organizatiilor anticrestine

23-02-2011 Sublinieri

Foştii deţinuţi politici sprijină Biserica împotriva terorismului ideologic

sursa: Blogul lui Claudiu Tarziu

COMUNICAT

Federaţia Română a Foştilor Deţinuţi Politici Luptători Anticomunişti ia act cu îngrijorare de presiunile fără precedent care s-au făcut la adresa Bisericii Ortodoxe Române în vederea smulgerii unei reacţii de condamnare a unor aspecte ale istoriei noastre naţionale legate de Mişcarea Legionară.

Considerăm că atât atitudinea Patriarhiei, cât şi cea a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care pentru moment au evitat a se conforma acestor presiuni, constituie expresia curată a conştiinţei celor care, prin voia lui Dumnezeu, cârmuiesc destinele Bisericii Ortodoxe Române. Facem pe această cale un apel la demnitate şi la statornicie din partea păstorilor noştri, asigurându-i că numai astfel trupul Bisericii – ierarhi, clerici, monahi şi laici – va rămâne unit întru adevărul credinţei.

Precizăm că legionarii s-au raportat în permanenţă la valorile creştine şi că au fost mereu conştienţi de faptul că unele din gesturile lor de autojustiţie (atunci când justiţia română, subordonată altor interese decât cele ale dreptăţii, închidea ochii în faţa unor fărădelegi strigătoare la cer comise împotriva legionarilor) se constituie în păcate din punct de vedere creştin. Ele au fost asumate ca atare, individual, de cei care le-au comis. Aceştia au plătit pentru ele cu viaţa lor.

Asemenea evenimente tragice pentru toată lumea nu s-au mai petrecut însă de peste şaptezeci de ani încoace. E un timp suficient de lung pentru a înţelege că accentul luptei legionare şi-a găsit definitiv locul doar pe planul spiritual. Scara de valori pe care acest curent naţional-creştin a promovat-o dintotdeauna este aceasta: pe primul plan se află Dumnezeu şi credinţa creştină, abia apoi urmează interesele naţionale şi la urmă interesele individuale. Nu s-a făcut niciodată confuzia filetistă a amestecării primelor două planuri.

Ceea ce s-a pretins din partea întâistătătorilor Bisericii Ortodoxe Române a fost condamnarea de facto a principiilor directoare amintite mai înainte şi implicit şi a suferinţei şi muceniciei creştine a legionarilor din închisori, care nu poate fi desprinsă de matca în care aceşti oameni s-au format. De peste şaptezeci de ani încoace legionarii s-au situat în avangarda luptei anticomuniste, mai ales pe plan spiritual. Noi, cei care am trecut prin închisorile comuniste, depunem mărturie pentru atâtea jertfe curate aduse de tineretul român la Piteşti, Aiud, Gherla şi în celelalte temniţe, jertfe prin care au mărturisit întotdeauna adevărul creştin şi credinţa lor în Hristos. Majoritatea acestora au fost legionari. E semnificativ faptul că torţionarii comunişti desemnau prin acest termen nu doar pe cei cu o apartenenţă politică explicită, ci chiar pe unii mistici şi trăitori creştini care doar au avut tangenţă cu fenomenul legionar, fără a fi implicaţi direct: Părintele Arsenie Boca, Sandu Tudor, Dinu Pillat şi alţii.

În vremurile de prigoană comunistă, orice creştin incomod regimului risca să primească eticheta de “legionar” şi să fie condamnat la ani grei de închisoare. Nici Biserica din afara închisorilor nu a fost cu adevărat în libertate, fiind obligată la compromisuri şi la o pactizare silită cu regimul totalitar. Se pare că şi în ziua de azi orice creştin incomod riscă să primească aceeaşi etichetă de “legionar”, cu toate falsele ei conotaţii negative binecunoscute.

Nădăjduim că vremurile sub care am trăit şi am suferit noi au apus pentru totdeauna şi că societatea democratică de astăzi va şti să-şi respecte cu adevărat principiile de la care se revendică: libertatea de opinie şi libertatea credinţei. Aceasta implicând şi independenţa Bisericii faţă de orice fel de instanţe exterioare valorilor şi credinţei ei. Să ne ajute Dumnezeu pe toţi să le mărturisim împreună, până la capăt!

Federaţia Română a Foştilor Deţinuţi Politici Luptători Anticomunişti

Preşedinte Constantin Iulian

Secretar Gheorghe Jijie

Vezi si:


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Marturisirea Bisericii, Marturisitorii si Sfintii inchisorilor

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

27 Commentarii la “Comunicat al fostilor detinuti politici despre presiunile fara precedent asupra BOR din partea organizatiilor anticrestine

  1. Da, din pacate am vazut in ziare ca se foloseste anapoda, impotriva Bisericii Ortodoxe, faptul ca i s-a cantat parintelui Iustin Parvu un cantec legionar de ziua lui de nastere.
    Din pacate “invataturile” istoriei comuniste sunt inca vii in mintea romanilor, si in mod surprinzator in mintea celor foarte tineri, car ar trebui sa gandeasca altfel.
    Sigur ca miscarea legionara a degenerat, dar asta s-a intamplat dupa venirea lui Horia Sima la conducerea ei si in contextul politic national si international din aceea epoca premergatoare celui de-al doilea razboi mondial.
    Pentru asta nu putem insa condamna Biserica Ortodoxa si nici pe slujitorii ei.
    Ca exista oameni, mireni sau calugari, care pacatuiesc printr-o anumita doza de fanatism impropriu crestinismului, este adevarat, dar cine dintre oameni este fara de pacat ?

  2. Tot in martiri ne e nadejdea, in oamenii acestia albi, trecuti prin iad si inviati spre izbavirea neamului, a noastra pacatosilor! Tineri, ridicati-va din genunchi! E vremea jertfelniciei!

  3. @ admin
    Frate admin, nu am inteles de ce dai la comentariul meu trimiterea respectiva, am citit-o deja si am si scris un mesaj acolo.:-)
    Eu fac parte dintr-o familie care a avut morti in inchisorile comuniste, si care a avut si legionari in sânul ei, de aceea stiu foarte bine ce a insemnat aceasta miscare si ca printre ei au fost si crestini adevarati, dar si extremisti antisemiti si rasisti, ceea ce contravine credintei crestine.
    Daca a suparat faptul ca am spus ca unii ortodocsi pacatuiesc prin fanatism, eu imi cer iertare, pentru ca nu am vrut sa supar, dar nu pot nega evidentele. Iar miscarii legionare care a avut desigur la baza dreapta credinta si a dat martiri crestini, nu i se poate totusi nega, dupa cum nici proprii membrii nu o fac, alunecarea spre un fanatism impropriu crestinismului.
    Si cred ca este o mare diferenta intre a se cinsti martirii inchisorilor comuniste, si a se incerca reabilitarea unei miscari care ramane controversata…
    Inca odata imi cer iertare ca am intervenit si promit sa ma abtin, fiindca nu pot sa spun decat ceea ce sincer gandesc, si nici nu pot sa gandesc altfel decat constiinta mi-o impune.
    Doamne ajuta !

  4. @ Hrisanti:

    Ai zis foarte bine si ai vazut ca gandim la fel. Am folosit comentariul tau ca prilej de a da link acolo pentru cei care nu stiu, ca sa aiba imaginea intreaga. Nu ca repros sau altceva, Doamne fereste. Din viteza, nu am mai explicat, iarta-ne!

    TE RUGAM SA MAI SCRII! Mai ales ca ai revenit dupa atata timp si scrii bine.

  5. a fi crestin e egal cu a fi legionar?
    si a fi antilegionar e sinonim cu anticrestin?
    Doamne cata dezinformare!!!

  6. @ admin
    Iertati-ma voi, ca si eu tot din viteza 🙂 am inteles gresit !
    Am zis ca ma abtin, fiindca stiu ca uneori nu gasim cele mai bune cuvinte pentru a exprima ceea ce simtim sau gandim.
    Domnul sa ne miluiasca pe toti !

  7. @ Gratian:

    Inseamna ca nu ati inteles chiar nimic? Tare trist! Noi tocmai aberatii de felul asta am combatut. Mai incercati sa cititi! Inclusiv linkul recomandat mai inainte….

  8. @ Hrisanti:

    Nu-i nimic, dar sa nu te abtii de la asta! 🙂

  9. Marturisitorii nu tac…senzatia mea e ca prin comunicatul lor chiar incurajeaza fetele bisericesti sa ia o pozitie mai ferma in directia care trebuie.
    L-as traduce intr-un foarte scurt indemn pentru noi toti: “Acesta este Adevarul, vi-L oferim in dar, ne-am jertfit pentru El, marturisiti-L cu noi impreuna, toti intr-un glas, in biserica dreptslavitoare”

  10. Pingback: Razboi întru Cuvânt » EVZ agita, in continuare, marota fundamentalismului BOR, atacandu-l pe parintele Iustin si pe… patriarh. Raspunsul Biroului de Presa Patriarhal
  11. O atitudine exagerata si disproportionata a respectivilor care-l acuza pe parintele Iustin si Biserica Ortodoxa.

    Statul Israel a gasit cai de dialog cu miscari politico-militare din Orientul Apropiat care au omorat evrei la propriu – si nu putini.

    Pe baza acuzatiei de “mistic-legionar” s-a dus o lupta de exterminare fizica a crestiniasmului ortodox din Romania in anii 50, de catre cei nebotezati.

    Avem de-a face cu o reactualizare a acelorasi acuzatii; scopul este acelasi: prigonirea Bisericii.

    TOTALITARISMUL MASONIC GLOBALIST ISI ARATA ADEVARATA FATA !

  12. “Man is neither angel nor beast; and the misfortune is that he who would act the angel acts the beast.” (Blaise Pascal)

    “When dialogue begins, propaganda ends.” (Jacques Ellul)

  13. Pingback: MARTURISITORUL Constantin Iulian, supravietuitor al EXPERIMENTULUI PITESTI, a trecut la Domnul - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  14. Pingback: TOVARASUL CRIN, “LEGIONARII”, “EXTREMISTII” SI ADEVARATA MIZA: CRIMINALIZAREA CRESTINILOR SI A DISCURSULUI NATIONALIST. Cum este pusa in pericol legalitatea cinstirii SFINTILOR INCHISORILOR de un proiect de lege pur bolsevic inspir
  15. Pingback: TOVARASUL CRIN, “LEGIONARII”, “EXTREMISTII” SI ADEVARATA MIZA: CRIMINALIZAREA CRESTINILOR SI A DISCURSULUI NATIONALIST. Cum este pusa in pericol legalitatea cinstirii SFINTILOR INCHISORILOR de un proiect de lege pur bolsevic inspir
  16. Pingback: TOVARASUL CRIN, “LEGIONARII”, “EXTREMISTII” SI ADEVARATA MIZA: CRIMINALIZAREA CRESTINILOR SI A DISCURSULUI NATIONALIST. Cum este pusa in pericol legalitatea cinstirii SFINTILOR INCHISORILOR de un proiect de lege pur bolsevic inspir
  17. Pingback: TOVARASUL CRIN, “LEGIONARII”, “EXTREMISTII” SI ADEVARATA MIZA: CRIMINALIZAREA CRESTINILOR SI A DISCURSULUI NATIONALIST. Cum este pusa in pericol legalitatea cinstirii SFINTILOR INCHISORILOR de un proiect de lege pur bolsevic inspir
  18. Pingback: TOVARASUL CRIN, “LEGIONARII”, “EXTREMISTII” SI ADEVARATA MIZA: CRIMINALIZAREA CRESTINILOR SI A DISCURSULUI NATIONALIST. Cum este pusa in pericol legalitatea cinstirii SFINTILOR INCHISORILOR de un proiect de lege pur bolsevic inspir
  19. Pingback: TOVARASUL CRIN, “LEGIONARII”, “EXTREMISTII” SI ADEVARATA MIZA: CRIMINALIZAREA CRESTINILOR SI A DISCURSULUI NATIONALIST. Cum este pusa in pericol legalitatea cinstirii SFINTILOR INCHISORILOR de un proiect de lege pur bolsevic inspir
  20. Pingback: TOVARASUL CRIN, “LEGIONARII”, “EXTREMISTII” SI ADEVARATA MIZA: CRIMINALIZAREA CRESTINILOR SI A DISCURSULUI NATIONALIST. Cum este pusa in pericol legalitatea cinstirii SFINTILOR INCHISORILOR de un proiect de lege pur bolsevic inspir
  21. Pingback: TOVARASUL CRIN, “LEGIONARII”, “EXTREMISTII” SI ADEVARATA MIZA: CRIMINALIZAREA CRESTINILOR SI A DISCURSULUI NATIONALIST. Cum este pusa in pericol legalitatea cinstirii SFINTILOR INCHISORILOR de un proiect de lege pur bolsevic inspir
  22. Pingback: TOVARASUL CRIN, “LEGIONARII”, “EXTREMISTII” SI ADEVARATA MIZA: CRIMINALIZAREA CRESTINILOR SI A DISCURSULUI NATIONALIST. Cum este pusa in pericol legalitatea cinstirii SFINTILOR INCHISORILOR de un proiect de lege pur bolsevic inspir
  23. Pingback: TOVARASUL CRIN, “LEGIONARII”, “EXTREMISTII” SI ADEVARATA MIZA: CRIMINALIZAREA CRESTINILOR SI A DISCURSULUI NATIONALIST. Cum este pusa in pericol legalitatea cinstirii SFINTILOR INCHISORILOR de un proiect de lege pur bolsevic inspir
  24. Pingback: SCANDALUL COLINDEI ANTISEMITE de la TVR – pretext pentru A PUNE LA ZID BISERICA ORTODOXA pe motiv de “reabilitare” a… sfintilor “national-legionari” - Recomandari
  25. Pingback: TOVARASUL CRIN, “LEGIONARII”, “EXTREMISTII” SI ADEVARATA MIZA: CRIMINALIZAREA CRESTINILOR SI A DISCURSULUI NATIONALIST. Cum este pusa in pericol legalitatea cinstirii SFINTILOR INCHISORILOR de un proiect de lege pur bolsevic inspir
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate