Sfantul Gherasim de Kefalonia (16 august si 20 octombrie) – UN SFANT VINDECATOR AL BOLILOR PSIHICE SI AL INDRACIRII. Rugaciunea celui chinuit de diavol

20-10-2011 Sublinieri

Troparul Sfantului Gherasim

Vietuitor al pustiului, ocrotitor al ortodocsilor si inger in trup, vindecator si de Dumnezeu purtator te-ai aratat noua. Pentru aceasta noi, credinciosii, te laudam pe tine, dumnezeiescule Gherasime, ca in chip vrednic ai dobandit de la Dumnezeu tamaduiri si harul vesnic. Si ii vindeci pe cei bolnavi, pe demoni ii alungi, iar celor ce te cinstesc pe tine le izvorasti tamaduiri. Vlastar dumnezeiesc al Peloponezului si comoara nepradata a Kefaloniei, lauda cea mare a intregii Elade, Sfinte Gherasime de Dumnezeu purtatorule, ocroteste pe robii tai!

Tanarul bogat care a ajuns calugar

Sfântul Gherasim a vieţuit între anii 1506-1579. El a provenit din familia Notaras, care era una dintre cele mai bogate şi mai apreciate familii din Grecia.

A fost tuns în monahism în Muntele Atos, a trăit timp de 12 ani la Ierusalim, a petrecut vreme îndelungată în Creta şi Zachintos, iar în 1555 a ajuns în Kefalonia. Aici şi-a petrecut primii cinci ani într-o peşteră în regiunea Lassi. Iar apoi a ajuns în zona în care astăzi este situată Mănăstirea Sfântului Gherasim, aproape de Valsamata. El a trasformat această mănăstire într-un loc de îngrijire pentru săraci şi, astfel, ea a devenit un centru de caritate creştină.

Locuitorii insulei Kefalonia îl cinstesc cu mare evlavie pe Sfântul Gherasim şi consideră că el este cel care îi ocroteşte şi îi vindecă de boli. Ca un simbol al preţuirii faţă de acest sfânt, foarte mulţi copii din insulă poartă numele lui.

Trupul Sfântului Gherasim este păstrat şi protejat într-o raclă de sticlă la Mănăstire şi niciodată nu s-a descompus. După adormirea lui, trupul a fost îngropat de două ori şi a fost exhumat intact, fapt care a făcut ca Biserica Ortodoxă să îl canonizeze ca sfânt.

Ocrotitor al kefalonienilor din exil

Kefalonienii care au plecat în exil de-a lungul lumii, îl cinstesc şi se roagă cu aceeaşi dragoste cu care o făceau şi când erau pe insulă. Biserica mare a Mănăstirii care adăposteşte moaştele sfântului, dar şi impunătoarele anexe s-au construit numai din donaţii de la locuitorii insulei care lucrează şi trăiesc în Statele Unite ale Americii. Kefalonieinii care au ajuns la începutul secolului 20 în Statele Unite Ale Americiia au construit şi în New York City o Biserică ce are hramul Sfântului Gherasim.

În anul 1953, imediat după ce s-a înregistrat puternicul cutremur de pământ, care a distrus insula Kefalonia în proporţie de 90%, au fost foarte multe arătări ale Sfântului Gherasim de-a lungul întregii insule. Cei care au fost vătămaţi şi au fost prinşi în interiorul locuinţelor şi al clădirilor au spus că acesta i-a mângâiat şi i-a întărit.

Tamaduitor al persoanelor cu boli psihice

În timpul sărbătorii Sfântului Gherasim din data de 16 august, trupul lui este purtat deasupra persoanelor bolnave pentru ca acestea să primească vindecarea. Datorită multor minuni pe care le-a înfăptuit, Sfântul Gherasim este considerat protectorul şi tămăduitorul persoanelor cu boli mintale. De asemenea, în data de 20 octombrie are loc o procesiune în jurul Mănăstirii în timpul Sfintei Liturghii, iar trupul sfântului este purtat în raclă în picioare, asa cum se poartă şi trupurile Sfinţilor Dionisie din Zachintos şi Spiridon din Corfu.

Traducere E.T. dupa Wikipedia.

Sursa: Sfantul Gherasim din Kefalonia (1506-1579) – tamaduitorul bolilor psihice

***


Acatistul Sfantului GHERASIM KEFALONITUL, Izgonitorul demonilor

(care se praznuieste la 16 august si 20 octombrie)

Condacul 1:

Pe robul lui Dumnezeu, Sfantul Gherasim, care prin multimea nevointelor sale a primit cununa cea nesctricacioasa, pe cel care prin sfintele sale moaste revarsa rauri de tamaduiri, veniti, credinciosilor, sa-l laudam intr-un glas, zicand: Bucura-te, Sfinte Gherasime, zid nesurpat de uneltirile diavolesti!

Icosul 1:

Viata ta a fost o viata rastignita, sfinte al lui Dumnezeu, ca lepadand poftele lumesti ai luat crucea lui Hristos asupra ta, iubind nevointa si defaimand trecatoarele desfatari. Invatandu-ne de la tine sa mergem pe calea Evangheliei si a rugaciunii, iti zicem cu inima smerita:

Bucura-te, ca pamantul Trikalei l-ai binecuvantat,
Bucura-te , ca din copilaria ta ai mers pe calea virtutilor,
Bucura-te, ca in insula Zakintului te-ai indeletnicit cu rugaciunea,
Bucura-te, ca impreuna cu sfintii aghioriti o lauzi pe Nascatoarea de Dumnezeu
Bucura-te, ca te-ai invrednicit sa te inchini la Locurile Sfinte,
Bucura-te, ca in biserica Sfantului Mormant ai primit mangaiere cereasca,
Bucura-te ca aprinzand acolo candele ai aprins si candela inimii tale,
Bucura-te ca fiind hirotonit preot nu ti-ai imputinat nevointele,
Bucura-te , ca intorcandu-te in Zakint in pestera ai vietuit,
Bucura-te , ca in Kefalonia ai fost trimis de Dumnezeu,
Bucura-te, Sfinte Gherasime, zid nesurpat de uneltirile diavolesti!

Condacul 2:

Ocratitor al drept-credinciosilor te-ai aratat, sfinte, risipind mrejele ereticilor apuseni care cautau sa atraga lumea in inselare. Ca prin taria cuvantului si prin multimea minunilor ai inchis gurile ritorilor mult-vorbitori, cantandu-I lui Dumnezeu cel in Treime laudat : Aliluia.

Icosul 2:

Si dupa moartea ta ai fost prigonit de carturarii si preotii slujitori ai papei, care nu voiau sa recunoasca sfintenia ta si darul dat tie de Dumnezeu prin neputrezirea sfintelor tale moaste, care statusera in pamant mai mult de doi ani si fusesera descoperite intregi si binemirositoare. Trupul tau binecuvantat a fost ingropat iarasi in pamant, spre mahnirea credinciosilor, dar nu dupa multa vreme a fost pus in biserica spre inchinare, spre bucuria celor care te laudau, zicand:

Bucura-te , ca prigonitorii sfintelor tale moaste au fost rusinati,
Bucura-te , ca prin neputrezirea trupului te-ai aratat templu al Duhului Sfant,
Bucura-te , semn de netagaduit al Invierii Mantuitorului Hristos,
Bucura-te, mustratorule al celor care defaima predaniile Sfintilor Parinti,
Bucura-te , ca prin minuni ai rusinat propovaduirea catolicilor,
Bucura-te, ca pe hotul care a spart geamul raclei tale l-ai pedepsit,
Bucura-te , cel ce ii pedepsesti pe cei care batjocoresc Biserica lui Hristos,
Bucura-te, aprig dusman al schismelor si ereziilor,
Bucura-te, indreptatorul al celor rataciti pe calea adevarului,
Bucura-te, ca pe multi i-ai adus la cunoasterea dreptei credinte,
Bucura-te, povatuitorule al preotilor pe calea marturisirii adevarului,
Bucura-te, Sfinte Gherasime, zid nesurpat de uneltirile diavolesti!

Condacul 3:

Cine poate spune multimea minunilor tale, robule al lui Dumnezeu? Ca poporul te lauda, multumindu-ti pentru grabnicul tau ajutor, ca nu s-a pomenit sa alerge cineva la tine si sa ramana fara raspuns. Si, pentru aceasta, Ii cantam Celui ce te-a incununat: Aliluia!

Icosul 3:

Te-ai aratat omului care voia sa aduca la manastirea ta zece capre, ca multumire pentru ajutorul primit de la tine, si i-ai aratat drumul, ca sa nu se rataceasca. Si cand te-ai facut nevazut, el a inteles purtarea ta de grija, ca si dupa moarte ai primit puterea de a fi calauza crestinilor. Pentru aceasta ti-a cantat unele ca acestea:

Bucura-te, cel ce ne arati calea spre Imparatia Cerurilor,
Bucura-te , ca primesti laudele noastre preucm Hristos cei doi bani ai vaduvei,
Bucura-te, nadejde a celor ispititi de deznadejde,
Bucura-te, lumina cereasca care luminezi vietile noastre,
Bucura-te , ca alungi indoiala de la cei slabi in credinta,
Bucura-te, ca pelerinii simt chemarea ta si se grabesc sa ajunga la tine,
Bucura-te, ca manastirea ta, Noul Ierusalim, sa aratat comoara duhovniceasca,
Bucura-te, indrumator al monahilor pe calea muceniciei fara de sange
Bucura-te, ca impreuna cu Sfantul Spiridon esti surpator al ereziilor,
Bucura-te, ca impreuna cu Dionisie oocrotitor esti al drept credinciosilor,
Bucura-te, ca ai binecuvantat pamantul Zakintului,
Bucura-te, ca nu doar insulele, ci tot pamantul grecesc te cinsteste,
Bucura-te, Sfinte Gherasime, zid nesurpat de uneltirile diavolesti!

Condacul 4:

Sa alerge multimea bolnavilor spre ajutorul ceresc, sa caute cei istoviti din pricina durerilor spre Sfantul Gherasim, care s-a aratat doctorie dumnezeiasca, nou sarpe de arama ridicat de Dumnezeul lui Moise in pustia sufletelor noastre, si sa Ii cantam Celui ce l-a acoperit cu multumire de daruri: Aliluia.

Icosul 4:

Pe negustorul cu mana bolnava nu l-ai lasat sa alerge prin tari straine dupa ajutorul doctorilor cu nume mare, ci l-ai chemat la manastirea ta din Kefalonia. Si, atingandu-se de racla ta, dupa ce s-a rugat cu credinta, a dobandit tamaduire. Si, impreuna cu sotia sa, I-a multumit lui Dumnezeu, pentru care noi iti zicem unele ca acestea:

Bucura-te, cel ce auzi rugaciunile bolnavilor,
Bucura-te, ca ai primit de sus darul tamaduirilor,
Bucura-te, far spre care se indreapta multimea celor suferinzi,
Bucura-te, cel ce vii in intampinarea celor apasati de boala,
Bucura-te, doctor ceresc care ii cercetezi pe bolnavi,
Bucura-te , ca ii pazesti pe credinciosi de doctorii cei nepriceputi,
Bucura-te, ca gonesti frica celor ce se tem de doctori,
Bucura-te, ca stingi focul durerilor de nesuportat,
Bucura-te, ca ii ajuti pe cei pe care nu ii vindeci sa rabde fara sa carteasca,
Bucura-te, scapare a celor care nu mai asteapta ajutor de la oameni,
Bucura-te, ca in ceasul mortii veghezi sufletele care parasesc aceasta lume,
Bucura-te, ingrijitor al celor care ii ingrijesc pe bolnavi,
Bucura-te, Sfinte Gherasime, zid nesurpat de uneltiri diavolesti!

Condacul 5:

Minune nemaiauzita s-a aratat prin tine, sfinte, ca prin femeia stapanita de duhul necurat care voia sa o arunce in apa si sa o inece ai tinut-o prin rugaciunile tale deasupra apei. Si le-ai cerut maicilor sa alerge sa o ajute, iar ele, gasind-o stand deasupra apei ca pe uscat si vazand ca se tamaduise, I-au cantat lui Dumnezeu: Aliluia.

Icosul 5 :

“Gherasime, ma arzi ca un foc , voi pleca, caci m-au ajuns flacarile pe care le scoti din tine”, a strigat diavolul prin gura tinerei care fusese adusa la racla cu sfintele tale moaste, marturisind darul dat tie de Dumnezeu. Si tanara, tamaduindu-se, ti-a adus multumiri cu inima zdrobita, zicandu-ti unele ca acestea:

Bucura-te, cuvioase, ca mare este darul dat tie de sus,
Bucura-te, ca cei chinuiti de diavol primesc usurare prin tine,
Bucura-te, prigonitorule al duhurilor celor necurate,
Bucura-te, lumina care gonesti intunericul,
Bucura-te, rugator pentru cei pentru care nu are cina sa se roage,
Bucura-te, primind cuvintele de multumire de la cei pe care i-ai ajutat,
Bucura-te, ca ai tinut-o deaupra apei pe femeia indracita,
Bucura-te , ca ai vindecat-o prin rugaciunile tale,
Bucura-te, ca maicile au cunoscut puterea rugaciunilor tale,
Bucura-te, ca prin aceasta minune le-ai indemnat sa recunoasca sfintenia ta,
Bucura-te, ca atunci sfintele tale moaste au fost puse spre inchinare,
Bucura-te, Sfinte Gherasime, zid nesurpat de uneltiri diavolesti!

Condacul 6:

Vazand cum unii crestini biruiti de deznadejde au fost ispititi de gandul sinuciderii, ai venit in ajutorul lor in chip minunat, indemnandu-i sa lepede cugetele dracesti si sa ii cante lui Dumnezeu: Aliluia.

Icosul 6:

Pe tanarul indracit care vroia sa-si puna capat zilelor si s-a aruncat din clopotnita nu numai ca l-ai tinut in viata, ci l-ai si tamaduit de suferinta sa, izgonind pe diavol. Iar pe cei care s-au temut ca, din pricina caderii, tanarul va muri i-ai intarit in credinta in Dumnezeu, pentru care a zis catre tine unele ca acestea:

Bucura-te, ca strici urzelile diavolesti,
Bucura-te, ca tanarul care s-a aruncat din clopotnita nu a murit,
Bucura-te, ca l-ai scos nevatamat din gura iadului,
Bucura-te ca ii feresti pe crestini de pacatul sinuciderii,
Bucura-te, sfinte, care te rogi pentru toata lumea,
Bucura-te, ca nu te scarbesti de patimile noastre,
Bucura-te, ca ne arati calea lepadarii de patimi,
Bucura-te, ca ne chemmi la razboiul duhovnicesc,
Bucura-te, mustratorule al leneviei si iubirii de sine,
Bucura-te, ca aduci lumina in mintile intunecate,
Bucura-te, ca cei pe care i-ai scapat din ghearele iadului iti multumesc,
Bucura-te, apus al disperarii si rasarit al nadejdii,
Bucura-te, Sfinte Gherasime, zid nesurpat de uneltirile diavolesti!

Condacul 7:

“Crucea este arma nebiruita, sabie cu doua taisuri”, striga copilul chinuit de diavol, muscand crucea ta pe care o tinea preotul care citea rugaciuni in fata sfintelor tale moaste. Si diavolul, strigand ca nu poate suferi puterea ta, a plecat, iar copilul i-a cantat Domnului: Aliluia.

Icosul 7:

Mult au suferit parintii lui Spiridon, cauzindu-l pe copilul lor stapanit de diavol cum iti spunea cuvinte hulitoare. Dar, avand in sufletele lor nadejdea in Dumnezeu si stiind multimea minunilor tale , au staruit in rugaciune si rugaciunea le-a fost ascultata. Iar noi, creznad ca vii in ajutorul tuturor celor care se roaga tie cu credinta, iti aducem aceste putine laude:

Bucura-te, cel ce lui Spiridon i-ai luminat copilaria,
Bucura-te, ca ai implinit rugaciunile parintilor lor,
Bucura-te, cel ce ai sters multimea lacrimilor lor,
Bucura-te, ca prin nevointa ta ai primit putere impotriva demonilor,
Bucura-te, ca puterea crucii ti-a fost pavaza in ispite,
Bucura-te ca cei ce saruta crucea ta iau binecuvantare,
Bucura-te, chemarea pe calea cea ingusta a mantuirii,
Bucura-te, pilda de nevointa si dreptar de rugaciune,
Bucura-te, ca ne inveti sa iubim nevointa,
Bucura-te, ca te-ai asemanat pustnicilor din vechime,
Bucura-te, ca impreuna cu acestia te rogi pentru noi pacatosii,
Bucura-te, ca ne calauzesti spre Ierusalimul cel de sus,
Bucura-te, Sfinte Gherasime, zid nesurpat de uneltiri diavolesti!

Condacul 8:

Prin gura femeii paralitice din Etolia s-a auzit duhul necurat zicandu-ti: “Nu am putere asupra ta, caci prin rugaciune te faci foc pe deplin”. Iar tu i-ai dat tamaduire bolnavei si impreuna cu parintii sai, aceasta I-a adus Domnului cantarea de multumire: Aliluia.

Icosul 8:

Nu te-ai scarbit de femeia indracita, care te blestema in fel si chip, ci ti-a fost mila de ea, ca mult patimise din lucrarea diavolului. Si, plecand urechile la rugaciunea indureratului ei barbat, ai vindecat-o, pentru care au plecat din manastirea ta multumindu-ti pentru ajutor si zicandu-ti unele ca acestea:

Bucura-te, foc ceresc care ii arzi pe diavoli,
Bucura-te, ca pe cei care ajung la sfintele tale moaste ii binecuvantezi,
Bucura-te, ca pe cei care nu pot ajunge la tine ii ajuti dupa credinta lor,
Bucura-te tamaie cu bun miros care alungi demonii,
Bucura-te ca risipesti puterea farmecelor,
Bucura-te, cel ce ne feresti de rautatile dusmanilor,
Bucura-te, ca in fata ta vrajitorii se arata neputinciosi,
Bucura-te, ca pana la sfarsitul vremurilor vei lupta impotriva lor,
Bucura-te, ca intaresti in rabdare rudele celor indraciti,
Bucura-te, ca in ispite aduci alinare sufletelor lor,
Bucura-te, glas care canta laude Dumnezeului celui viu,
Bucura-te, ca pomenirea numelui tau le este rana demonilor,
Bucura-te, Sfinte Gherasime, zid nesurpat de uneltirile diavolesti!

Condacul 9:

Doi ani de zile au patimit cei doi frati indraciti din Mavrata, si prin rugaciunile tale, ingerii intunericului au plecat, zicand: “Ne-ai ars, nu mai putem sa ramanem mai mult”. Iar noi, cunoscand puterea data tie de la Dumnezeu, Il laudam si cu multumire Ii cantam: Aliluia.

Icosul 9:

“Mama, dezleaga-ma”, a zis catre mama sa tanarul care fusese legat pentru tulburarea facuta din pricina demonului care il stapanea. Caci, cautand ajutor de la doctori, a ramas neajutorat, dar cerand ajutor de la tine a aflat izbavire si, tamaduindu-se, ti-a cantat unele ca acestea:

Bucura-te, cel ce ai vestit bucuria mamei credincioase si fiului ei,
Bucura-te, cel ce ai adus linistea in sufletele lor chinuite,
Bucura-te, ca pe tatal cel necredincios l-ai chemat spre lumina adevarului,
Bucura-te, ca multi parinti se roaga tie pentru copiii lor,
Bucura-te, ca nu au ramas rusinati cei care au nadajduit in ajutorul tau,
Bucura-te , ca pe fratii din Mavrata nu i-ai lasat sa se chinuiasca,
Bucura-te, ca ai dezlegat legaturile cu care ii legasera diavolii,
Bucura-te , ca rudeniile care ii legasera cu lanturi si funii s-au minunat,
Bucura-te, ca dezlegandu-i pe frati L-au slavit pe Dumnezeu,
Bucura-te, ca parintii acestor frati mult au postit pentru a-i ajuta,
Bucura-te, ca ii povatuiesti pe parinti sa staruiasca in rugaciune,
Bucura-te, ca prin rugaciunile parintilor ii ajuti pe fiii lor,
Bucura-te Sfinte Gherasime, zid nesurpat de unetirile diavolesti!

Condacul 10:

Ajungand in fata judecatorului, crestinul cel nevinovat nu s-a lasat biruit de deznadejde, ci a asteptat lucrarea ta, ocrotitorule al celor napastuiti. Si avand loc in vremea judecatii un cutremur de pamant, cel care il nedreptatise a fost cuprins de frica mortii si si-a recunscut pacatul, iar crestinul I-a multumit Domnului, zicand: Aliluia!

Icosul 10:

Ne-a cerut Mantuitorul Hristos sa ii binecuvantam pe cei care ne blesteama si sa ii iubim pe cei care ne fac rau, dar suntem slabi in credinta si rautatile vrajmasilor nostri ne covarsesc. Pentru aceea ca cadem catre tine, Sfinte Gherasime, cerand sa vii in ajutorul celor nedreptatiti, si sa te laudam asa:

Bucura-te, ca pe crestinul cel nevinovat l-ai ajutat,
Bucura-te, ca judecatorul i-a facut dreptate celui napastuit,
Bucura-te, ca stai impotriva parasilor care nu au frica de Dumnezeu,
Bucura-te, judecator ceresc care imparti dreptatea,
Bucura-te, ca ne inveti sa biruim rautatea prin bunatate,
Bucura-te, ca ne indemni sa alegem iubirea in locul urii,
Bucura-te, impaciuitorule al celor care se vrajmasesc,
Bucura-te , ca aduci pacea in casele crestinilor,
Bucura-te, ca pe parinti ii impaci cu fiii lor,
Bucura-te, ca alungi tulburarea din manastiri,
Bucura-te, ca pe cei prigoniti pentru credinta lor ii intaresti,
Bucura-te, ca si noi marturisim harismele tale,
Bucura-te, Sfinte Gherasime, zid nesurpat de uneltirile diavolesti!

Condacul 11:

Ajungand la manastirea ta, soldatul Decaneos nu a vrut sa ti se inchine , ci te-a batjocorit, dispretuindu-i pe cei care se rugau tie pentru ajutor. Dar degraba l-a ajuns mania lui Dumnezeu, ca a murit de moarte napraznica, fara sa iti mai ceara iertare si fara sa Ii cante celui ce poarta de grija tuturor: Aliluia.

Icosul 11:

Lumea aceasta, iubitoare de desfrau si de apostazie, ii prigoneste pe iubitorii de Dumnezeu, batjocorindu-i pentru credinta lor. Si multimea ispitelor i-ar dobora la pamant, daca nu ar fi ocrotiti de Dumnezeu si daca nu ar fi calauziti de ajutorul Maicii Domnului si al tuturor sfintilor. Iar noi, cei care stim minunile tale, iti cantam:

Bucura-te, ca prin mustrarea celor necredinciosi ne feresti de pacatul necredintei,
Bucura-te, primind rugaciunile celor ce se roaga tie pentru rudele lor,
Bucura-te, ajutandu-i pe copii pentru rugaciunile parintilor lor,
Bucura-te, ajutandu-i pe parinti pentru rugaciunile copiilor credinciosi,
Bucura-te, mustratorule al celor care au mintile intunecate de pacat,
Bucura-te, ca, in viata fiind, ai chemat oamenii sa se spovedeasca
Bucura-te, ca si acum ne indrepti pasii spre Taina Spovedaniei,
Bucura-te, ca cei ce se roaga tie leapada frica de spovedanie,
Bucura-te , impreuna-rugator cu duhovnicii pentru indreptarea ucenicilor lor,
Bucura-te, chip al povatuitorului desavarsit
Bucura-te, biruitorule al patimilor, ca ii ridici pe cei cazuti,
Bucura-te, calauzitorule al pastorilor pentru rugaciunile celor pastoriti,
Bucura-te, Sfinte Gherasime, zid nesurpat de uneltirile diavolesti!

Condacul 12:

Vrand soldatii italieni sa distruga manastirea ta, te-ai aratat intr-un nor mare, alungand dusmanul spre bucuria calugarilor si a crestinilor drept-credinciosi. Ai facut de rusine puterea celor puternici si i-ai inaltat pe cei smeriti, care I-au cantat lui Dumnezeu cu evlavie: Aliluia.

Icosul 12:

Necazuri de tot felul ne impresoara si furtuna ispitelor se abate asupra noastra, sfinte Gherasime. Dar credem ca nu ne vei lasa singuri, ci vei veni in ajutorul nostru,cerand de la Dumnezeu pentru noi cele ce ne sunt cu adevarat de folos. Si pentru aceasta iti zicem:

Bucura-te, cel ce pazesti manastirea ta din Kefalonia de toate relele,
Bucura-te, ca ai stat impotriva soldatilor rau-credinciosi
Bucura-te, ca prin aratarea ta ai umplut sufletele lor de teama,
Bucura-te, ca prin rugaciunea ta au fost biruiti,
Bucura-te, trambita care vestesti infrangerea dusmanilor,
Bucura-te, arma aducatoare de biruinta ostasilor drept-credinciosi,
Bucura-te, ca si acum pazesti casele crestinilor care te cinstesc,
Bucura-te, liman al celor greu incercati de primejdii,
Bucura-te, scut al celor care praznuiesc pomenirea ta,
Bucura-te, risipitorule al duhurilor care ne ispitesc,
Bucura-te, ca dai cele de trebuinta celor ce se roaga tie,
Bucura-te, rugator neobosit in fata tronului Sfintei Treimi,
Bucura-te, Sfinte Gherasime, zid nesurpat de uneltirile diavolesti!

Condacul 13:

O Sfinte Gherasime, luada Kefaloniei si cununa a bisericii lui Hristos , vino degraba in ajutorul nostru, al celor necajiti, intristati si deznadajduiti si roaga-te pentru noi ca Bunul Dumnezeu sa ne ridice povara incercarilor care ne apasa si sa ne dea tarie in credinta, ca sa Ii cantam : Aliluia!

Acest condac se zice de 3 ori apoi Icosul 1 si Condacul 1, apoi rugaciunea aceasta:

Rugaciune

Sfinte Gherasim, robule al lui Hristos, cel ce ai stralucit inaintea oamenilor ca lumina in intuneric, care ai calauzit poporul spre cunoasterea adevaratului Dumnezeu, primeste de la noi aceasta putina rugaciune. Vezi, sfinte, durerile noastre. Vezi necazurile care ne apasa. Vezi multimea ispitelor care ne invaluiesc neincetat. Roaga-te lui Dumnezeu pentru noi, asa cum te-ai rugat pentru multimea credinciosilor care marturisesc minunile tale.

Mare dar ne-a facut noua Domnul prin neputreziciunea sfintelor tale moaste. Ca ne-am inatarit in credinta auzind ca bolnavii care s-au atins de racla ta au fost vindecati si ca i-ai alungat pe diavoli de la cei indraciti.

O, Sfinte Gherasim, precum ai scapat insula Kefaloniei, cum ai scapat-o de jugul agarenilor si de multe necazuri, tot asa ajuta-ne si pe noi. Am cautat usurare prin puterile noastre, dar nu am aflat. Am cautat ajutor de la oameni, dar am ramas nemangaiati. La tine venim, sfinte, nadajduind ca nu ne vei rusina. Ci ne vei da cele de trebuinta, aratandu-ne care este calea pe care trebuie sa mergem.

Stim ca daca in viata alegem dupa voia noastra cea rea ramanem lipsiti de ajutorul dumnezeiesc. Roaga-te pentru noi, tu, sfinte, sa cunoastem si sa facem voia lui Dumnezeu, ca sa ajungem in raiul cel preadulce, in care tu Il lauzi pe Dumnezeu cu toti sfintii si cu toate puterile ceresti , in vecii vecilor. Amin.

Apoi se face otpustul.

Rugaciunea pentru izbavirea celui indracit

Sfinte Gherasim, podoaba a Kefaloniei si ocrotitorule al ortodocsilor, primeste putina mea rugaciune pentru (numele), care mult se chinuieste. Stiu ca ai primit darul de a-i ajuta pe cei chinuiti de duhurile necurate, si pentru aceasta te rog sa ii dezlegi de legaturile diavolesti cu care este legat. Arata-ti si acum puterea, sfinte, ajutand aceasta faptura care mult patimeste. Stiu ca pe tanarul care vroia sa isi curme viata, aruncandu-se din clopotnita, nu doar ca l-ai tiut in viata, ci l-ai si izbavit de diavolul care il chinuia. Stiu ca pe femeia pe care diavolul voia sa o inece ai tinut-o in chip minunat deasupra apei pana ce maicile au venit sa o ajute. Si nu numai ca nu a murit, dar prin rugaciunile tale a si scapat din ghearele diavolului care o chinuia.

Mare este durerea parintilor care sufera copiii patimind, mare este durerea rudelor cand un om este bantuit de duhurile necurate. Vezi durerea inimii mele, sfinte nu ma lasa. Stiu ca rugaciunea mea este slaba, dar nu pentru credinta mea, ci pentru iubirea ta fata de neamul crestinesc te rog cu inima zdrobita: indura-te, sfinte, si alunga de la (numele) tota lucrarea draceasca, pentru ca el, cunoscand puterea dumnezeiasca, sa duca o viata bineplacuta lui Dumnezeu pana la sfarsitul vietii sale, multumindu-ti pentru ajutorul primit si laudandu-l pe Dumnezeu, Cel ce este minunat intru Sfintii Sai. Amin.

Rugaciunea celui chinuit de diavol

Sfinte Gherasime, mare facatorule de minuni, vezi necazul meu si durerile mele. Roaga-te pentru mine lui Hristos Dumnezeu, ca sa ridice povara care ma apasa. Ajuta-ma, sfinte, ajuta-ma ca nu cer desfatari lumesti, ci cer sa fiu izbavit din lanturile diavolului. Nu te scarbi de mine, pacatosul, ci vino in ajutorul meu.

Am auzit de multimea minunilor tale. Sfinte, si cred lui Hristos ca nu vei trece cu vederea cererea mea. Da, Cuvioase parinte Gherasim, ajuta-ma, nu ma lasa. Alunga norii deznadejdii de la sufletul meu. Alunga-l pe necuratul diavol, care ma impinge sa fac lucruri necuvioase si sa spun cuvinte de ocara. Stai in ajutorul meu, sfinte, si ajuta-ma sa dobandesc sanatate trupeasca. Primeste putina mea rugaciune, ca eu, scapand din lanturile diavolului celui urator de oameni, sa ma ridic din groapa in care zac si sa pun inceput bun mantuirii, slavind in vecii vecilor Treimea cea deofiinta si nedespartita, pe Tatal, pe fiul si pe Sfantul Duh, in vecii vecilor. Amin.

Sursa: Acatistul Sfantului GHERASIM KEFALONITUL, Izgonitorul demonilor

Legaturi:


Categorii

Minuni si convertiri, Rugaciunea (Cum sa ne rugam?), Sfantul Gherasim din Kefalonia, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri, VIDEO

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “Sfantul Gherasim de Kefalonia (16 august si 20 octombrie) – UN SFANT VINDECATOR AL BOLILOR PSIHICE SI AL INDRACIRII. Rugaciunea celui chinuit de diavol

  1. Multumesc lui Dumnezeu ca mi-a purtat pasii la Manastirea Sf. Gherasim din Kefalonia si am avut bucuria desfacerii raclei de argint si atingerii Sfintelor Moaste! Avem o calugarita de origine romana la aceasta sfanta Manastire!

  2. In biserica Sfantului Dumitru din Tessalonic,cum intri in partea stanga,se afla racla cu moastele Sf.Grigore episcop de Heraclia si Redestos.S-a nascut in 1844 in localitatea Cumvao din Tracia din est. A fost mitropolit de Heraclia,Redestos,Ioannina si Tesalonic. A adormit in Domnul pe 23 Iulie 1925.
    Pe 20 Octobrie 1979 au adus moastele de la cimitirul bisericii Bunei Vestiri din Tesalonic la biserica Sf.Dumitri. Moastele scoteau o mireasma si de atunci multe minuni se petrec celor ce cu credinta se roaga Sfantului Grigore.
    A fost canonizat de catre Patriarhia Ecumenica pe 22 Mai 2003. Pomenirea lui se face pe 25 Iulie iar pe 20 Octombrie sarbatorim aducerea moastelor.

    http://proskynitis.blogspot.com/2011/10/20-1979.html

  3. Doamne, ajuta!

    Nu doresc sa postez niciun comentariu, doar sa va rog sa corectati la

    “Condacul 9:

    Doi ani de zile au patimit cei doi frati indraciti din Mavrata, si prin rugaciunile tale cu ingerii intunericului au plecat”

    din “cu ingerii intunericului” in “ingerii intunericului”. Parca e-n plus acel “cu”.

  4. @ George:

    Am corectat, multumim mult!

  5. Am fost anul trecut intr-un pelerinaj in Grecia, ocazie cu care am ajuns si la Sf.Gherasim. Mi s-au povestit doua intamplari despre puterea sfantului traite personal de unii dintre insotitorii mei: o calugarita si un preot. Mie personal nu mi-a iesit poza cu racla sfantului, a fost singura poza care nu a iesit, in rest tot ce am fotografiat in biserica a iesit perfect.Nu stiam ce s-a intamplat ca eram sigura ca facusem acea poza, fiindca sfantul era in racla, in picioare si era foarte impresionant. Cautand in memoria aparatului, am oservat ca lipsea o pozitie, ca si cum ar fi fost stearsa poza, desi nici vorba de asa ceva.
    @brandusa
    Maicuta de care vorbesti e cumva mai tanara, draguta si se numeste Anca?

  6. @cristina
    “Maicuta de care vorbesti e cumva mai tanara, draguta si se numeste Anca?”
    Da era o maicuta tanara, mignona si deosebit de primitoare. S-a bucurat enorm cand ne-a auzit vorbind romaneste. Nu am retinut din pacate numele .Era originara din jud. Valcea.

  7. Pingback: Din MINUNILE SFANTULUI GHERASIM DIN KEFALONIA, tamaduitorul celor posedati de demoni si al bolnavilor psihic (†16 august) -
  8. Acum o luna am fost si eu la Manastirea Sfantului Gherasim. Mi-am dorit inca de anul trecut, cand l-am “descoperit” chiar aici, pe acest site, dar am ajuns fara niciun efort, aproape ‘ca de la sine”. Ca si cum ar fi stiut ca vreau sa vin la el si m-a ajutat, discret!Am fost doar un grup de romani atunci si ni s-a deschis racla cu moastele si, intr-adevar, o calugarita tanara, care vorbea romaneste si era foarte deschisa si amabila, mi-a dat ulei de la candela sfantului. Explica cuiva, inaintea mea, ca cineva s-a vindecat de cancer anul trecut folosind acest ulei…

  9. Pentru cine vrea sa foloseasca textul, daca e permis, am mai corectat unele mici greseli din Acatist si din cele doua rugaciuni din final:

    Condacul 1:

    Pe robul lui Dumnezeu, Sfantul Gherasim, care prin multimea nevointelor sale a primit cununa cea nestricacioasa, pe cel care prin sfintele sale moaste revarsa rauri de tamaduiri, veniti, credinciosilor, sa-l laudam intr-un glas, zicand: Bucura-te, Sfinte Gherasime, zid nesurpat de uneltirile diavolesti!

    Icosul 1:

    Viata ta a fost o viata rastignita, Sfinte al lui Dumnezeu, ca lepadand poftele lumesti ai luat crucea lui Hristos asupra ta, iubind nevointa si defaimand trecatoarele desfatari. Invatandu-ne de la tine sa mergem pe calea Evangheliei si a rugaciunii, iti zicem cu inima smerita:

    Bucura-te, ca pamantul Trikalei l-ai binecuvantat,
    Bucura-te, ca din copilaria ta ai mers pe calea virtutilor,
    Bucura-te, ca in insula Zakintului te-ai indeletnicit cu rugaciunea,
    Bucura-te, ca impreuna cu sfintii aghioriti o lauzi pe Nascatoarea de Dumnezeu
    Bucura-te, ca te-ai invrednicit sa te inchini la Locurile Sfinte,
    Bucura-te, ca in biserica Sfantului Mormant ai primit mangaiere cereasca,
    Bucura-te, ca aprinzand acolo candele ai aprins si candela inimii tale,
    Bucura-te, ca fiind hirotonit preot nu ti-ai imputinat nevointele,
    Bucura-te, ca intorcandu-te in Zakint in pestera ai vietuit,
    Bucura-te, ca in Kefalonia ai fost trimis de Dumnezeu,
    Bucura-te, Sfinte Gherasime, zid nesurpat de uneltirile diavolesti!

    Condacul 2:

    Ocrotitor al drept-credinciosilor te-ai aratat, sfinte, risipind mrejele ereticilor apuseni care cautau sa atraga lumea in inselare. Ca prin taria cuvantului si prin multimea minunilor ai inchis gurile ritorilor mult-vorbitori, cantandu-I lui Dumnezeu Cel in Treime laudat : Aliluia.

    Icosul 2:

    Si dupa moartea ta ai fost prigonit de carturarii si preotii slujitori ai papei, care nu voiau sa recunoasca sfintenia ta si darul dat tie de Dumnezeu prin neputrezirea sfintelor tale moaste, care statusera in pamant mai mult de doi ani si fusesera descoperite intregi si binemirositoare. Trupul tau binecuvantat a fost ingropat iarasi in pamant, spre mahnirea credinciosilor, dar nu dupa multa vreme a fost pus in biserica spre inchinare, spre bucuria celor care te laudau, zicand:

    Bucura-te, ca prigonitorii sfintelor tale moaste au fost rusinati,
    Bucura-te, ca prin neputrezirea trupului te-ai aratat templu al Duhului Sfant,
    Bucura-te, semn de netagaduit al Invierii Mantuitorului Hristos,
    Bucura-te, mustratorule al celor care defaima predaniile Sfintilor Parinti,
    Bucura-te, ca prin minuni ai rusinat propovaduirea catolicilor,
    Bucura-te, ca pe hotul care a spart geamul raclei tale l-ai pedepsit,
    Bucura-te, cel ce ii pedepsesti pe cei care batjocoresc Biserica lui Hristos,
    Bucura-te, aprig dusman al schismelor si ereziilor,
    Bucura-te, indreptatorul al celor rataciti pe calea adevarului,
    Bucura-te, ca pe multi i-ai adus la cunoasterea dreptei credinte,
    Bucura-te, povatuitorule al preotilor pe calea marturisirii adevarului,
    Bucura-te, Sfinte Gherasime, zid nesurpat de uneltirile diavolesti!

    Condacul 3:

    Cine poate spune multimea minunilor tale, robule al lui Dumnezeu? Ca poporul te lauda, multumindu-ti pentru grabnicul tau ajutor, ca nu s-a pomenit sa alerge cineva la tine si sa ramana fara raspuns. Si, pentru aceasta, Ii cantam Celui ce te-a incununat: Aliluia!

    Icosul 3:

    Te-ai aratat omului care voia sa aduca la manastirea ta zece capre, ca multumire pentru ajutorul primit de la tine, si i-ai aratat drumul, ca sa nu se rataceasca. Si cand te-ai facut nevazut, el a inteles purtarea ta de grija, ca si dupa moarte ai primit puterea de a fi calauza crestinilor. Pentru aceasta ti-a cantat unele ca acestea:

    Bucura-te, cel ce ne arati calea spre Imparatia Cerurilor,
    Bucura-te, ca primesti laudele noastre precum Hristos cei doi bani ai vaduvei,
    Bucura-te, nadejde a celor ispititi de deznadejde,
    Bucura-te, lumina cereasca care luminezi vietile noastre,
    Bucura-te, ca alungi indoiala de la cei slabi in credinta,
    Bucura-te, ca pelerinii simt chemarea ta si se grabesc sa ajunga la tine,
    Bucura-te, ca manastirea ta, Noul Ierusalim, s-a aratat comoara duhovniceasca,
    Bucura-te, indrumator al monahilor pe calea muceniciei fara de sange
    Bucura-te, ca impreuna cu Sfantul Spiridon esti surpator al ereziilor,
    Bucura-te, ca impreuna cu Dionisie ocrotitor esti al drept credinciosilor,
    Bucura-te, ca ai binecuvantat pamantul Zakintului,
    Bucura-te, ca nu doar insulele, ci tot pamantul grecesc te cinsteste,
    Bucura-te, Sfinte Gherasime, zid nesurpat de uneltirile diavolesti!

    Condacul 4:

    Sa alerge multimea bolnavilor spre ajutorul ceresc, sa caute cei istoviti din pricina durerilor spre Sfantul Gherasim, care s-a aratat doctorie dumnezeiasca, nou sarpe de arama ridicat de Dumnezeul lui Moise in pustia sufletelor noastre, si sa Ii cantam Celui ce l-a acoperit cu multumire de daruri: Aliluia.

    Icosul 4:

    Pe negustorul cu mana bolnava nu l-ai lasat sa alerge prin tari straine dupa ajutorul doctorilor cu nume mare, ci l-ai chemat la manastirea ta din Kefalonia. Si, atingandu-se de racla ta, dupa ce s-a rugat cu credinta, a dobandit tamaduire. Si, impreuna cu sotia sa, I-a multumit lui Dumnezeu, pentru care noi iti zicem unele ca acestea:

    Bucura-te, cel ce auzi rugaciunile bolnavilor,
    Bucura-te, ca ai primit de sus darul tamaduirilor,
    Bucura-te, far spre care se indreapta multimea celor suferinzi,
    Bucura-te, cel ce vii in intampinarea celor apasati de boala,
    Bucura-te, doctor ceresc care ii cercetezi pe bolnavi,
    Bucura-te, ca ii pazesti pe credinciosi de doctorii cei nepriceputi,
    Bucura-te, ca gonesti frica celor ce se tem de doctori,
    Bucura-te, ca stingi focul durerilor de nesuportat,
    Bucura-te, ca ii ajuti pe cei pe care nu ii vindeci sa rabde fara sa carteasca,
    Bucura-te, scapare a celor care nu mai asteapta ajutor de la oameni,
    Bucura-te, ca in ceasul mortii veghezi sufletele care parasesc aceasta lume,
    Bucura-te, ingrijitor al celor care ii ingrijesc pe bolnavi,
    Bucura-te, Sfinte Gherasime, zid nesurpat de uneltiri diavolesti!

    Condacul 5:

    Minune nemaiauzita s-a aratat prin tine, Sfinte, ca prin femeia stapanita de duhul necurat care voia sa o arunce in apa si sa o inece ai tinut-o prin rugaciunile tale deasupra apei. Si le-ai cerut maicilor sa alerge sa o ajute, iar ele, gasind-o stand deasupra apei ca pe uscat si vazand ca se tamaduise, I-au cantat lui Dumnezeu: Aliluia.

    Icosul 5 :

    “Gherasime, ma arzi ca un foc , voi pleca, caci m-au ajuns flacarile pe care le scoti din tine”, a strigat diavolul prin gura tinerei care fusese adusa la racla cu sfintele tale moaste, marturisind darul dat tie de Dumnezeu. Si tanara, tamaduindu-se, ti-a adus multumiri cu inima zdrobita, zicandu-ti unele ca acestea:

    Bucura-te, cuvioase, ca mare este darul dat tie de sus,
    Bucura-te, ca cei chinuiti de diavol primesc usurare prin tine,
    Bucura-te, prigonitorule al duhurilor celor necurate,
    Bucura-te, lumina care gonesti intunericul,
    Bucura-te, rugator pentru cei pentru care nu are cine sa se roage,
    Bucura-te, primind cuvintele de multumire de la cei pe care i-ai ajutat,
    Bucura-te, ca ai tinut-o deaupra apei pe femeia indracita,
    Bucura-te, ca ai vindecat-o prin rugaciunile tale,
    Bucura-te, ca maicile au cunoscut puterea rugaciunilor tale,
    Bucura-te, ca prin aceasta minune le-ai indemnat sa recunoasca sfintenia ta,
    Bucura-te, ca atunci sfintele tale moaste au fost puse spre inchinare,
    Bucura-te, Sfinte Gherasime, zid nesurpat de uneltiri diavolesti!

    Condacul 6:

    Vazand cum unii crestini biruiti de deznadejde au fost ispititi de gandul sinuciderii, ai venit in ajutorul lor in chip minunat, indemnandu-i sa lepede cugetele dracesti si sa ii cante lui Dumnezeu: Aliluia.

    Icosul 6:

    Pe tanarul indracit care vroia sa-si puna capat zilelor si s-a aruncat din clopotnita nu numai ca l-ai tinut in viata, ci l-ai si tamaduit de suferinta sa, izgonind pe diavol. Iar pe cei care s-au temut ca, din pricina caderii, tanarul va muri i-ai intarit in credinta in Dumnezeu, pentru care a zis catre tine unele ca acestea:

    Bucura-te, ca strici urzelile diavolesti,
    Bucura-te, ca tanarul care s-a aruncat din clopotnita nu a murit,
    Bucura-te, ca l-ai scos nevatamat din gura iadului,
    Bucura-te, ca ii feresti pe crestini de pacatul sinuciderii,
    Bucura-te, sfinte, care te rogi pentru toata lumea,
    Bucura-te, ca nu te scarbesti de patimile noastre,
    Bucura-te, ca ne arati calea lepadarii de patimi,
    Bucura-te, ca ne chemi la razboiul duhovnicesc,
    Bucura-te, mustratorule al leneviei si iubirii de sine,
    Bucura-te, ca aduci lumina in mintile intunecate,
    Bucura-te, ca cei pe care i-ai scapat din ghearele iadului iti multumesc,
    Bucura-te, apus al disperarii si rasarit al nadejdii,
    Bucura-te, Sfinte Gherasime, zid nesurpat de uneltirile diavolesti!

    Condacul 7:

    “Crucea este arma nebiruita, sabie cu doua taisuri”, striga copilul chinuit de diavol, muscand crucea ta pe care o tinea preotul care citea rugaciuni in fata sfintelor tale moaste. Si diavolul, strigand ca nu poate suferi puterea ta, a plecat, iar copilul i-a cantat Domnului: Aliluia.

    Icosul 7:

    Mult au suferit parintii lui Spiridon, auzindu-l pe copilul lor stapanit de diavol cum iti spunea cuvinte hulitoare. Dar, avand in sufletele lor nadejdea in Dumnezeu si stiind multimea minunilor tale, au staruit in rugaciune si rugaciunea le-a fost ascultata. Iar noi, crezand ca vii in ajutorul tuturor celor care se roaga tie cu credinta, iti aducem aceste putine laude:

    Bucura-te, cel ce lui Spiridon i-ai luminat copilaria,
    Bucura-te, ca ai implinit rugaciunile parintilor lor,
    Bucura-te, cel ce ai sters multimea lacrimilor lor,
    Bucura-te, ca prin nevointa ta ai primit putere impotriva demonilor,
    Bucura-te, ca puterea crucii ti-a fost pavaza in ispite,
    Bucura-te, ca cei ce saruta crucea ta iau binecuvantare,
    Bucura-te, chemarea pe calea cea ingusta a mantuirii,
    Bucura-te, pilda de nevointa si dreptar de rugaciune,
    Bucura-te, ca ne inveti sa iubim nevointa,
    Bucura-te, ca te-ai asemanat pustnicilor din vechime,
    Bucura-te, ca impreuna cu acestia te rogi pentru noi pacatosii,
    Bucura-te, ca ne calauzesti spre Ierusalimul cel de sus,
    Bucura-te, Sfinte Gherasime, zid nesurpat de uneltiri diavolesti!

    Condacul 8:

    Prin gura femeii paralitice din Etolia s-a auzit duhul necurat zicandu-ti: “Nu am putere asupra ta, caci prin rugaciune te faci foc pe deplin”. Iar tu i-ai dat tamaduire bolnavei si impreuna cu parintii sai, aceasta I-a adus Domnului cantarea de multumire: Aliluia.

    Icosul 8:

    Nu te-ai scarbit de femeia indracita, care te blestema in fel si chip, ci ti-a fost mila de ea, ca mult patimise din lucrarea diavolului. Si, plecand urechile la rugaciunea indureratului ei barbat, ai vindecat-o, pentru care au plecat din manastirea ta multumindu-ti pentru ajutor si zicandu-ti unele ca acestea:

    Bucura-te, foc ceresc care ii arzi pe diavoli,
    Bucura-te, ca pe cei care ajung la sfintele tale moaste ii binecuvantezi,
    Bucura-te, ca pe cei care nu pot ajunge la tine ii ajuti dupa credinta lor,
    Bucura-te, tamaie cu bun miros care alungi demonii,
    Bucura-te, ca risipesti puterea farmecelor,
    Bucura-te, cel ce ne feresti de rautatile dusmanilor,
    Bucura-te, ca in fata ta vrajitorii se arata neputinciosi,
    Bucura-te, ca pana la sfarsitul vremurilor vei lupta impotriva lor,
    Bucura-te, ca intaresti in rabdare rudele celor indraciti,
    Bucura-te, ca in ispite aduci alinare sufletelor lor,
    Bucura-te, glas care canta laude Dumnezeului Cel viu,
    Bucura-te, ca pomenirea numelui tau le este rana demonilor,
    Bucura-te, Sfinte Gherasime, zid nesurpat de uneltirile diavolesti!

    Condacul 9:

    Doi ani de zile au patimit cei doi frati indraciti din Mavrata, si prin rugaciunile tale, ingerii intunericului au plecat, zicand: “Ne-ai ars, nu mai putem sa ramanem mai mult”. Iar noi, cunoscand puterea data tie de la Dumnezeu, Il laudam si cu multumire Ii cantam: Aliluia.

    Icosul 9:

    “Mama, dezleaga-ma”, a zis catre mama sa tanarul care fusese legat pentru tulburarea facuta din pricina demonului care il stapanea. Caci, cautand ajutor de la doctori, a ramas neajutorat, dar cerand ajutor de la tine a aflat izbavire si, tamaduindu-se, ti-a cantat unele ca acestea:

    Bucura-te, cel ce ai vestit bucuria mamei credincioase si fiului ei,
    Bucura-te, cel ce ai adus linistea in sufletele lor chinuite,
    Bucura-te, ca pe tatal cel necredincios l-ai chemat spre lumina adevarului,
    Bucura-te, ca multi parinti se roaga tie pentru copiii lor,
    Bucura-te, ca nu au ramas rusinati cei care au nadajduit in ajutorul tau,
    Bucura-te, ca pe fratii din Mavrata nu i-ai lasat sa se chinuiasca,
    Bucura-te, ca ai dezlegat legaturile cu care ii legasera diavolii,
    Bucura-te, ca rudeniile care ii legasera cu lanturi si funii s-au minunat,
    Bucura-te, ca dezlegandu-i pe frati L-au slavit pe Dumnezeu,
    Bucura-te, ca parintii acestor frati mult au postit pentru a-i ajuta,
    Bucura-te, ca ii povatuiesti pe parinti sa staruiasca in rugaciune,
    Bucura-te, ca prin rugaciunile parintilor ii ajuti pe fiii lor,
    Bucura-te Sfinte Gherasime, zid nesurpat de unetirile diavolesti!

    Condacul 10:

    Ajungand in fata judecatorului, crestinul cel nevinovat nu s-a lasat biruit de deznadejde, ci a asteptat lucrarea ta, ocrotitorule al celor napastuiti. Si avand loc in vremea judecatii un cutremur de pamant, cel care il nedreptatise a fost cuprins de frica mortii si si-a recunoscut pacatul, iar crestinul I-a multumit Domnului, zicand: Aliluia!

    Icosul 10:

    Ne-a cerut Mantuitorul Hristos sa ii binecuvantam pe cei care ne blesteama si sa ii iubim pe cei care ne fac rau, dar suntem slabi in credinta si rautatile vrajmasilor nostri ne covarsesc. Pentru aceea cadem catre tine, Sfinte Gherasime, cerand sa vii in ajutorul celor nedreptatiti, si te laudam asa:

    Bucura-te, ca pe crestinul cel nevinovat l-ai ajutat,
    Bucura-te, ca judecatorul i-a facut dreptate celui napastuit,
    Bucura-te, ca stai impotriva parasilor care nu au frica de Dumnezeu,
    Bucura-te, judecator ceresc care imparti dreptatea,
    Bucura-te, ca ne inveti sa biruim rautatea prin bunatate,
    Bucura-te, ca ne indemni sa alegem iubirea in locul urii,
    Bucura-te, impaciuitorule al celor care se vrajmasesc,
    Bucura-te, ca aduci pacea in casele crestinilor,
    Bucura-te, ca pe parinti ii impaci cu fiii lor,
    Bucura-te, ca alungi tulburarea din manastiri,
    Bucura-te, ca pe cei prigoniti pentru credinta lor ii intaresti,
    Bucura-te, ca si noi marturisim harismele tale,
    Bucura-te, Sfinte Gherasime, zid nesurpat de uneltirile diavolesti!

    Condacul 11:

    Ajungand la manastirea ta, soldatul Decaneos nu a vrut sa ti se inchine , ci te-a batjocorit, dispretuindu-i pe cei care se rugau tie pentru ajutor. Dar degraba l-a ajuns mania lui Dumnezeu, ca a murit de moarte napraznica, fara sa iti mai ceara iertare si fara sa Ii cante Celui ce poarta de grija tuturor: Aliluia.

    Icosul 11:

    Lumea aceasta, iubitoare de desfrau si de apostazie, ii prigoneste pe iubitorii de Dumnezeu, batjocorindu-i pentru credinta lor. Si multimea ispitelor i-ar dobora la pamant, daca nu ar fi ocrotiti de Dumnezeu si daca nu ar fi calauziti de ajutorul Maicii Domnului si al tuturor sfintilor. Iar noi, cei care stim minunile tale, iti cantam:

    Bucura-te, ca prin mustrarea celor necredinciosi ne feresti de pacatul necredintei,
    Bucura-te, primind rugaciunile celor ce se roaga tie pentru rudele lor,
    Bucura-te, ajutandu-i pe copii pentru rugaciunile parintilor lor,
    Bucura-te, ajutandu-i pe parinti pentru rugaciunile copiilor credinciosi,
    Bucura-te, mustratorule al celor care au mintile intunecate de pacat,
    Bucura-te, ca, in viata fiind, ai chemat oamenii sa se spovedeasca
    Bucura-te, ca si acum ne indrepti pasii spre Taina Spovedaniei,
    Bucura-te, ca cei ce se roaga tie leapada frica de spovedanie,
    Bucura-te, impreuna-rugator cu duhovnicii pentru indreptarea ucenicilor lor,
    Bucura-te, chip al povatuitorului desavarsit,
    Bucura-te, biruitorule al patimilor, ca ii ridici pe cei cazuti,
    Bucura-te, calauzitorule al pastorilor pentru rugaciunile celor pastoriti,
    Bucura-te, Sfinte Gherasime, zid nesurpat de uneltirile diavolesti!

    Condacul 12:

    Vrand soldatii italieni sa distruga manastirea ta, te-ai aratat intr-un nor mare, alungand dusmanul spre bucuria calugarilor si a crestinilor drept-credinciosi. Ai facut de rusine puterea celor puternici si i-ai inaltat pe cei smeriti, care I-au cantat lui Dumnezeu cu evlavie: Aliluia.

    Icosul 12:

    Necazuri de tot felul ne impresoara si furtuna ispitelor se abate asupra noastra, Sfinte Gherasime. Dar credem ca nu ne vei lasa singuri, ci vei veni in ajutorul nostru,cerand de la Dumnezeu pentru noi cele ce ne sunt cu adevarat de folos. Si pentru aceasta iti zicem:

    Bucura-te, cel ce pazesti manastirea ta din Kefalonia de toate relele,
    Bucura-te, ca ai stat impotriva soldatilor rau-credinciosi
    Bucura-te, ca prin aratarea ta ai umplut sufletele lor de teama,
    Bucura-te, ca prin rugaciunea ta au fost biruiti,
    Bucura-te, trambita care vestesti infrangerea dusmanilor,
    Bucura-te, arma aducatoare de biruinta ostasilor drept-credinciosi,
    Bucura-te, ca si acum pazesti casele crestinilor care te cinstesc,
    Bucura-te, liman al celor greu incercati de primejdii,
    Bucura-te, scut al celor care praznuiesc pomenirea ta,
    Bucura-te, risipitorule al duhurilor care ne ispitesc,
    Bucura-te, ca dai cele de trebuinta celor ce se roaga tie,
    Bucura-te, rugator neobosit in fata tronului Sfintei Treimi,
    Bucura-te, Sfinte Gherasime, zid nesurpat de uneltirile diavolesti!

    Condacul 13:

    O, Sfinte Gherasime, lauda Kefaloniei si cununa a bisericii lui Hristos , vino degraba in ajutorul nostru, al celor necajiti, intristati si deznadajduiti si roaga-te pentru noi ca Bunul Dumnezeu sa ne ridice povara incercarilor care ne apasa si sa ne dea tarie in credinta, ca sa Ii cantam : Aliluia!

    Acest condac se zice de 3 ori apoi Icosul 1 si Condacul 1, apoi rugaciunea aceasta:

    Rugaciune

    Sfinte Gherasim, robule al lui Hristos, cel ce ai stralucit inaintea oamenilor ca lumina in intuneric, care ai calauzit poporul spre cunoasterea adevaratului Dumnezeu, primeste de la noi aceasta putina rugaciune. Vezi, Sfinte, durerile noastre. Vezi necazurile care ne apasa. Vezi multimea ispitelor care ne invaluiesc neincetat. Roaga-te lui Dumnezeu pentru noi, asa cum te-ai rugat pentru multimea credinciosilor care marturisesc minunile tale.

    Mare dar ne-a facut noua Domnul prin neputreziciunea sfintelor tale moaste. Ca ne-am intarit in credinta auzind ca bolnavii care s-au atins de racla ta au fost vindecati si ca i-ai alungat pe diavoli de la cei indraciti.

    O, Sfinte Gherasim, precum ai scapat insula Kefaloniei, cum ai scapat-o de jugul agarenilor si de multe necazuri, tot asa ajuta-ne si pe noi. Am cautat usurare prin puterile noastre, dar nu am aflat. Am cautat ajutor de la oameni, dar am ramas nemangaiati. La tine venim, sfinte, nadajduind ca nu ne vei rusina. Ci ne vei da cele de trebuinta, aratandu-ne care este calea pe care trebuie sa mergem.

    Stim ca daca in viata alegem dupa voia noastra cea rea ramanem lipsiti de ajutorul dumnezeiesc. Roaga-te pentru noi, tu, Sfinte, sa cunoastem si sa facem voia lui Dumnezeu, ca sa ajungem in raiul cel preadulce, in care tu Il lauzi pe Dumnezeu cu toti Sfintii si cu toate puterile ceresti , in vecii vecilor. Amin.

    Apoi se face otpustul.

    Rugaciunea pentru izbavirea celui indracit
    Sfinte Gherasim, podoaba a Kefaloniei si ocrotitorule al ortodocsilor, primeste putina mea rugaciune pentru (numele), care mult se chinuieste. Stiu ca ai primit darul de a-i ajuta pe cei chinuiti de duhurile necurate, si pentru aceasta te rog sa ii dezlegi de legaturile diavolesti cu care este legat. Arata-ti si acum puterea, Sfinte, ajutand aceasta faptura care mult patimeste. Stiu ca pe tanarul care vroia sa isi curme viata, aruncandu-se din clopotnita, nu doar ca l-ai tiut in viata, ci l-ai si izbavit de diavolul care il chinuia. Stiu ca pe femeia pe care diavolul voia sa o inece ai tinut-o in chip minunat deasupra apei pana ce maicile au venit sa o ajute. Si nu numai ca nu a murit, dar prin rugaciunile tale a si scapat din ghearele diavolului care o chinuia.

    Mare este durerea parintilor care sufera copiii patimind, mare este durerea rudelor cand un om este bantuit de duhurile necurate. Vezi durerea inimii mele, sfinte nu ma lasa. Stiu ca rugaciunea mea este slaba, dar nu pentru credinta mea, ci pentru iubirea ta fata de neamul crestinesc te rog cu inima zdrobita : indura-te, Sfinte, si alunga de la (numele) toata lucrarea draceasca, pentru ca el, cunoscand puterea dumnezeiasca, sa duca o viata bineplacuta lui Dumnezeu pana la sfarsitul vietii sale, multumindu-ti pentru ajutorul primit si laudandu-l pe Dumnezeu, Cel ce este minunat intru Sfintii Sai. Amin.

    Rugaciunea celui chinuit de diavol
    Sfinte Gherasime, mare facatorule de minuni, vezi necazul meu si durerile mele. Roaga-te pentru mine lui Hristos Dumnezeu, ca sa ridice povara care ma apasa. Ajuta-ma, Sfinte, ajuta-ma ca nu cer desfatari lumesti, ci cer sa fiu izbavit din lanturile diavolului. Nu te scarbi de mine, pacatosul, ci vino in ajutorul meu.

    Am auzit de multimea minunilor tale, Sfinte, si cred lui Hristos ca nu vei trece cu vederea cererea mea. Da, Cuvioase parinte Gherasim, ajuta-ma, nu ma lasa. Alunga norii deznadejdii de la sufletul meu. Alunga-l pe necuratul diavol, care ma impinge sa fac lucruri necuvioase si sa spun cuvinte de ocara. Stai in ajutorul meu, Sfinte, si ajuta-ma sa dobandesc sanatate trupeasca. Primeste putina mea rugaciune, ca eu, scapand din lanturile diavolului celui urator de oameni, sa ma ridic din groapa in care zac si sa pun inceput bun mantuirii, slavind in vecii vecilor Treimea Cea de o fiinta si nedespartita, pe Tatal, pe Fiul si pe Sfantul Duh, in vecii vecilor. Amin.

  10. .. greseli de tehno-redactare, nu de alt gen.

  11. @ George:

    Multumim si ne cerem iertare!

  12. Am o mare rugaminte: are cineva ulei de la sf gherasim? Ma poate ajuta cineva?as avea mare nevoie. Tel.0774041098

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate