“Cu cei care n-au auzit de Hristos cum va fi?” – MANTUIREA PAGANULUI LAUDAT DE HRISTOS PENTRU… CREDINTA SA si JUDECATA DUPA LEGEA CONSTIINTEI: “Pârâşul acesta e conştiinţa, imposibil de mituit sau de ucis”

28-06-2015 Sublinieri

05-The Healing Of The Centurion's Servant

Pentru Duminica a 4-a dupa Rusalii, va mai recomandam:

HealingCenturionsServant008596WM__13126.1380317115.1280.1280

Extras din predica din 2009 la Duminica vindecarii slugii sutasului a pr. Ciprian Negreanu:

[…]

…şi S-a întors spre toţi şi le-a zis: Credeţi-mă, nici în Israel n-am văzut atâta credinţă!, ceea ce era o mare palmă peste obrazul iudeilor, care se vedeau a fi fiii lui Avraam, cei care moşteneau credinţa, cei care se vor mântui și ceilalţi nu, erau fără discuţie puşi deoparte – în sensul rău al cuvântului. Şi dintr-o dată a fost ca o palmă răsunătoare, deși Mântuitorul n-a căutat să fie ca o palmă, doar a spus adevărul.

Dar în aceste cuvinte este o taină pe care Dumnezeu a spus-o puţin ascunsă, aşa, ca să nu învârtoşeze cu totul inima evreilor, și le-a spus:

Mulţi de la apus și de la răsărit vor veni şi vor sta în Împărăţia lui Dumnezeu cu Avraam şi cu Isaac şi cu Iacov, iar fiii Împărăţiei vor fi daţi la o parte.

Cine erau cei de la apus și de la răsărit? Era clar că nu erau evrei, pentru că atunci avea în faţă un sutaş, deci era clar că era vorba de păgâni! Dar n-a zis <Mulţi dintre păgânii pe care voi îi luaţi în râs şi ziceţi că voi sunteţi fiii lui Avraam…> Şi a zis de la apus, că romanii veneau de la apus, şi apoi de la răsărit vor veni și vor sta la masă cu Avraam şi cu Isaac şi cu Iacov, ceea ce era mare sminteală pentru evrei. De aceea nici n-a zis foarte clar <mulţi dintre păgâni>, ci mulţi de la apus și de la răsărit… Atâta înţelepciune şi atâta adevăr este în cuvântul acesta! Nu e aşa de simplu. Dintr-o dată, Dumnezeu ne lămurește vechea întrebare: dar cu cei care n-au auzit de Hristos cum va fi? Cu cei care n-au auzit niciodată şi nu le-a spus nimeni, cu cei care au crescut în alte credinţe, cu cei care au fost educaţi de mici în cine-ştie-ce învăţături străine și n-au ştiut, cu aceia ce va fi?

Iar noi, In general, sărim să zicem: În iad! Cum să zicem asemenea grozăvie? Cu ce-a greşit omul acela care s-a născut la Pol, să zicem, şi nu ştia, sau e pigmeu şi nu ştia, sau până să vină misionarii creştini în Africa habar n-au avut. Ei, credeţi că Dumnezeu e nedrept? Nu e nedrept! Sfântul Apostol Pavel spune în capitolul 2 din Romanicei ce n-au cunoscut pe Hristos, n-au auzit de El, vor fi judecaţi după legea conştiinţei. Deci au şi ei judecata lor, dar după legea firii, după legea conştiinţei pe care Dumnezeu a pus-o nouă.

[Romani 2, 11-16:

11. Căci nu este părtinire la Dumnezeu!

12. Câţi, deci, fără lege, au păcătuit, fără lege vor şi pieri; iar câţi au păcătuit în lege, prin lege vor fi judecaţi.

13. Fiindcă nu cei ce aud legea sunt drepţi la Dumnezeu, ci cei ce împlinesc legea vor fi îndreptaţi.

14. Căci, când păgânii care nu au lege, din fire fac ale legii, aceştia, neavând lege, îşi sunt loruşi lege,

15. Ceea ce arată fapta legii scrisă în inimile lor, prin mărturia conştiinţei lor şi prin judecăţile lor, care îi învinovăţesc sau îi şi apără,

16. În ziua în care Dumnezeu va judeca, prin Iisus Hristos, după Evanghelia mea, cele ascunse ale oamenilor.]

Aici se leagă cele două cuvinte ale Mântuitorului și ale Sfântului Apostol Pavel, care şi acela nu e mult discutat şi se pune cumva deoparte, neînţelegându-se bine ce e aceea legea firii. Dar Părinţii lămuresc şi toată învăţătura ne spune că noi avem o lege morală, o lege a firii, a conştiinţei, pe care Dumnezeu a lăsat-o în om de la naşterea lui, de la facerea lui, pe care o are şi mahomedanul şi budistul şi hindusul şi oricine, şi închinătorul la idoli, în orice neam te-ai naşte te naşti cu această lege morală, această lege a firii. Despre asta Kant zicea că ce legătură este între cerul de deasupra mea şi legea morală din mine? Că Dumnezeu le făcuse pe amândouă şi Dumnezeu le dăduse frumuseţea desăvârşită amândurora, şi cerului înstelat şi legii firii din om, lege care îţi spune ce să faci şi te mustră când faci prostii. Cine a lăsat legea aceea, care, oricât de rea ar fi învăţătura pe care ţi-o dă vreo cultură, vreun neam, tot nu tace și murmură în adâncul inimii tale şi îți spune că n-ai făcut bine că ai lovit pe cel necăjit, n-ai făcut bine că n-ai dat celui oropsit, chiar dacă tu cauţi de multe ori s-o acoperi cu ceva, faci orice numai să n-o auzi şi îţi umpli tot timpul cu câte ceva, ca nu cumva acel glas al conştiinţei să ne tulbure prea tare? Pentru că a rămâne cu tine însuţi, de unul singur, e lucru grozav pentru cei care nu s-au împăcat cu Dumnezeu şi cu ei înşişi, pentru că eşti faţă în faţă cu tine însuţi şi cu toate nemulţumirile tale şi cu glasul conştiinţei care îţi spune că n-ai făcut bine. Conştiinţa nu poate fi ucisă. Dumnezeu ne spune:

Împacă-te cu pârâşul tău pe cale.

Pârâşul acesta e conştiinţa, imposibil de mituit, de redus la tăcere sau de ucis. Singura cale prin care va tăcea este să te faci prieten cu ea, adică s-o asculţi.

Ei, sunt mulţi care nu ştiu de legea lui Dumnezeu. Legea lui Dumnezeu desăvârşeşte murmurul acesta al legii firii din noi, care nu se aude desăvârşit. Te mustră, te doare că ai făcut ceva, dar nu ştii bine exact ce să faci. Ştii în mare, dar nu desăvârşit, până unde și cum. Legea lui Dumnezeu desăvârşeşte acest murmur al firii, ca şi cum dintr-o dată auzi și înţelegi clar ce să faci şi cât şi unde şi cum. Cei care au legea lui Dumnezeu prin Domnul nostru Iisus Hristos vor şti mult mai clar legea firii din ei, legea conştiinţei e mult mai clară, vor da răspuns mult mai mult în faţa lui Dumnezeu pentru că ştiau mult mai mult. Cei care au numai legea firii şi murmurul acesta al inimii, de care a ascultat sutaşul pe care l-a durut pentru sluga sa, care nu a vrut să-i facă vreun rău Mântuitorului dacă L-ar fi pus să intre în casa sa, care s-a smerit şi şi-a văzut păcatele pe care i le arăta conştiinţa proprie, care a făcut legătura si dintre glasul conştiinţei şi cerul înstelat și a văzut lucrarea lui Dumnezeu şi minunile Lui şi a zis că Dumnezeu e pretutindeni şi poate orice, pe toate acestea le-a înţeles numai după legea firii lui! Şi sunt mulţi de la apus şi de la răsărit care nu-l cunosc pe Dumnezeul adevărat, mintea lor doar Îl dibuieşte, dar nu-L poate numi şi despre care, ascultând de legea conştiinţei lor, Dumnezeu zice, ca într-o mare şi binecuvântată rezolvare a problemei, că mulţi de la apus și de la răsărit vor veni şi vor sta la masă cu Avraam şi cu Isaac şi cu Iacov… Nu simţim în asta mult mai mult dreptatea lui Dumnezeu?

Zicea părintele Paisie Aghioritul, văzând nişte mahomedani, un turc foarte bun la suflet şi cuminte şi înţelegător:

„Cred lui Dumnezeu că acest turc, nu după legea Coranului, ci după legea firii făcând atâtea lucruri bune, Dumnezeu va şti cum ar fi fost omul acesta dacă ar fi fost creştin şi câte ar fi făcut şi în funcţie de asta îl va judeca şi multe daruri îi va da”.

Nu cred că a greşit părintele! Cine cercetează cu atenţie Scripturile se luminează şi descoperă în ele bunătatea lui Dumnezeu şi dă la o parte răutatea noastră omenească cu care judecăm cu ușurință şi rămân darul și puterea şi mărirea lui Dumnezeu, peste care nu putem noi trece împărțind raiul în bucăţi şi hotărând cine unde are loc. Acestea sunt tainele lui Dumnezeu.

[…]

Continuarea si predica integrala (audio si text), la:

The Faith of the Centurion


Categorii

Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Vindecarea slugii sutasului

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

2 Commentarii la ““Cu cei care n-au auzit de Hristos cum va fi?” – MANTUIREA PAGANULUI LAUDAT DE HRISTOS PENTRU… CREDINTA SA si JUDECATA DUPA LEGEA CONSTIINTEI: “Pârâşul acesta e conştiinţa, imposibil de mituit sau de ucis”

  1. Legile se substituie constiintei, increderii si iubirii, aducand moartea sufleteasca, caci “puterea păcatului este Legea”!

    Boldul morţii este păcatul şi puterea păcatului este Legea. (1 Cor 15:56)
    Caci Hristos este sfarsitul Legii, pentru ca oricine crede in El sa poata capata neprihanirea (Rom 10:4)
    Rom 2
    14. Căci, când păgânii care nu au lege, din fire fac ale legii, aceştia, neavând lege, îşi sunt loruşi lege,
    15. Ceea ce arată fapta legii scrisă în inimile lor, prin mărturia conştiinţei lor şi prin judecăţile lor, care îi învinovăţesc sau îi şi apără

    Unde se termina Legea incepe si constiinta, iar in lipsa constiintei, incepe faradelegea.

  2. Ce este legea morală firească?
    După credinţa creştină, legea morală firească este legea întipărită de Dumnezeu în inima omului odată cu crearea lui, şi care poate fi descoperită prin lumina firească a minţii omeneşti.

    Ce foloase aduce omului legea morală firească?
    În temeiul acestei legi, omul, din fire, poate deosebi binele de rău, virtutea de păcat, dreptatea de nedreptate, ceea ce trebuie făcut de ceea ce nu trebuie făcut. Poruncile ei se pot cuprinde în: a face binele şi a evita răul.

    Unde se vorbeşte despre această lege?
    Despre această lege se vorbeşte limpede în izvoarele Descoperirii dumnezeieşti: Sfânta Scriptură şi Sfânta Tradiţie. Sfântul Apostol Pavel, aceştia, neavând lege, îşi sunt loruşi lege, ceea ce arată fapta legii scrisă în inimile lor, prin mărturia conştiinţei lor şi prin judecăţile lor, care îi învinovăţesc sau îi apără„ (Rom. 2,14-15), ne spune limpede că şi oamenii care nu au lege scrisă de la Dumnezeu au totuşi legea morală scrisă în inimile lor, de care ei, dacă voiesc, ascultă, iar dacă nu voiesc, nu ascultă. Când ascultă de ea, atunci mărturia cugetului lor, după ce se cercetează pe sine, îi dezvinovăţeşte iar când nu ascultă aceeaşi mărturie a cugetului îi învinovăţeşte.
    Despre legea morală firească vorbeşte şi Sfântul Ioan Gură de Aur, când spune: «Dumnezeu a dat omului o conştiinţă şi cunoştintă neînvăţată a binelui şi a răului, aşa că noi nu mai trebuie să învăţăm că desfrânarea este ceva rău şi cumpătarea ceva bun; aceasta o ştim de mai înainte, şi anume de la început»
    http://www.mitropolia-ro.de/index.php/catehizare/782-legea-morala

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate