30 august – SFANTUL ALEXANDRU DIN SVIR (SVIRSKI), facatorul de minuni din Rusia caruia i s-a aratat Sfanta Treime

30-08-2011 Sublinieri

Sfantul Alexandru din Svir a vietuit intre anii 1448-1533, in Rusia, fiind singurul sfant cunoscut care s-a invrednicit a vedea Sfanta Treime, precum odinioara Dreptul Avraam. In viata sfantului s-a intrupat cuvantul Mantuitorului, care zice: “Fericiti sunt cei curati cu inima, ca aceia vor vedea pe Dumnezeu.”

Pamantul rusesc a nascut mari sfinti Bisericii lui Hristos, mari inchinatori ai Sfintei Treimi. Astfel, dintre cei cu au primit supranume, datorita evlaviei si ravnei lor, ii amintim pe urmatorii: Sfantul Serghie de Radonej este numit “teologul Sfintei Treimi“, Sfantul Andrei Rubliov este numit “zugravul Sfintei Treimi“, Sfantul Pavel Florenski este numit “marturisitorul Sfintei Treimiprin mucenicie, iar Sfantul Alexandru din Svir este numit “proorocul Sfintei Treimi“, ca unul ce s-a invrednicit sa vada Sfanta Treime, asemenea lui Avraam, prin aratarea a trei ingeri.

In anul 1904, Sfantul Ioan de Kronstadt scria in “Jurnalul” sau:

De doua ori, in intreaga istorie a omenirii, s-a aratat Dumnezeu in Treime inaintea ochilor omului, prima oara Sfantului Avraam, la Stejarul din Mamvri, aratand marea mila a lui Dumnezeu fata de neamul omenesc, iar a doua oara, pe pamant rusesc, Sfantului Preacuvios Alexandru de Svir“.

Cei trei Sfinti Ingeri i s-au aratat sfantului pe la anul 1506, pe malul lacului Roscinsk, in apropierea raului Svir, ei poruncindu-i sa construiasca o biserica in cinstea Sfintei Treimi. Aici s-a ridicat mai tarziu Manastirea Sfanta Treime, care acum este cunoscuta sub numele de Lavra Sfantului Alexandru de Svir – Svirski.

Sfantul Alexandru de Svir – un “Avraam” al Noului Testament

Alexandru s-a nascut in data de 15 iunie 1448, in partile Novgorodului, intr-o familie de crestini evlaviosi. El a fost cel de-al treilea copil al lui Stefan si al Vassai. La Botez, sfantul a primit numele de Amos. Parintii sai au dorit ca el sa se casatoreasca, insa alta era cale cea sadita deja in inima lui. La numai 19 ani, tanarul Amos pleca spre Manastirea Valaam, mareata lavra ruseasca de pe Lacul Lagoda.

Trecand peste raul Svir, pe malul lacului Roscinsk, sfantul a auzit un glas tainic ce l-a indemnat a ridica acolo o manastire. Ingerul sau pazitor l-a insotit insa mai departe, spre Manastirea Valaam. In aceasta manastire, tanarul a petrecut ca frate vreme de sapte ani, abia apoi el fiind tuns in monahism, sub numele de Alexandru, la varsta de 26 de ani.

Tatal sau, cautandu-l prin multe locuri, l-a gasit in cele din urma pe insulele de la Valaam. Ca urmare a intalnirii cu fiul sau, monahul Alexandru, tatal sau a intrat si el in manastire, precum si mama sfantului. Tatal se va numi Serghie, iar mama se va numi Varvara.

Zece ani s-a nevoit sfantul lucrand tacerea pe insula numita “Insula Sfanta”. Pe aceasta insula se mai pastreaza inca si astazi pestera cea stramta in care acesta s-a nevoit, insemnata cu o frumoasa cruce de lemn.

Odata, in vremea rugaciunii, Sfantul Alexandru de Svir, a auzit un glas dumnezeiesc, care i-a zis:

Alexandru, iesi din acest loc si mergi pe locul aratat odinioara tie si acolo te vei mantui“.

Iesind din pestera, sfantul merse pana pe malul lacului mai sus amintit.

In anul 1485, sfantul s-a asezat pe malul raului Svir, de la care si-a luat si numele. Vreme de mai bine de sapte saptamani, sfantul s-a nevoit in cunoasterea voii lui Dumnezeu, hranindu-se numai cu ierburile ce cresteau prin zona.

Mai bine de opt ani, sfantul a fost ascuns tuturor. Astfel, abia in anul 1493, sfantul a fost gasit, din randuiala lui Dumnezeu, de catre un vanator aflat la vanatoare de reni. Un singur om a fost nevoie sa il intalneasca pe sfant, ca mai apoi toata lumea sa alerge la el, pentru rugaciune si binecuvantare.

Ani multi au trecut de cand sfantul s-a stabilit in aceasta pustie, pana sa afle voia lui Dumnezeu. Astfel, trecand mai bine de 23 de ani, Domnul a binevoit a I se arata, in chipul a Trei Ingeri, precum si odinioara, lui Avraam, la Stejarul lui Mamvri. Fiecare inger era lumina adanca si purta in mana un sceptru.

Ingerii au zis catre sfant, cuprins fiind de tremur:

Indrazneste, fericite, nu-ti fie frica. Preaiubitule, pentru ca vezi in Trei Persoane pe Cel ce Vorbeste cu tine, inalta o biserica in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Treimea Sfanta. Iata, iti las pacea Mea, pacea Mea ti-o voi da tie.”

Pe locul minunatei descoperiri se inalta astazi o mareata manastire, inchinata Sfintei Treimi, numita in tot locul “Lavra Sfantului Alexandru de Svir“.

Sfantul Alexandru de Svir a trecut la Domnul in data de 30 august / 12 septembrie 1533, fiind in varsta de 85 de ani. Dupa cum el insusi a lasat scris, trupul sau a fost inmormantat in pustie, iar nu in manastir ea ridicata de el.

Sfantul Alexandru de Svir – aflarea Sfintelor sale Moaste

Prima aflare a Sfintelor sale Moaste a avut loc in anul 1641, in data de 17 / 30 aprilie, in Saptamana Floriilor, cand un fulger a cazut pe pamant, in apropierea mormantului sfantului. In acea zona se lucra la o noua biserica. Muncitorii au descoperit un mormant necunoscut. Sfintele Moaste au fost pastrate in biserica pana in anul 1918, cand comunistii au profanat locul si au distrus toate cele din interior. Trupul sfantului s-a pierdut in negura vremii, manastirea fiind transformata in spital de psihiatrie.

Cea de-a doua aflare a Sfintelor Moaste a avut loc abia in anul 1997, cand Manastirea Sfantului Alexandru de Svir a fost redeschisa. Dupa mai bine de un an de cautari, Sfintele Moaste au fost gasite in depozitul Muzeului Academiei Militare de Medicina. Aduse cu mare cinste in manastire, Moastele Sfantului Alexandru se afla astazi in biserica zidita de el insusi. Moastele sfantului izvorasc mir din abundenta.

Iar noi, minunandu-ne de aceasta preaminunata aratare a Treimii in chip ingeresc, tie iti cantam: Bucura-te, slujitor tainic al Preasfintei si Celei de o fiinta Treimi; Bucura-te, partas al stralucirii treimice, celei in chipul focului; Bucura-te, inchinator al Dumnezeirii Celei in Trei straluciri!” (Icosul 7 din Acatistul sfantului Alexandru din Svir)

(Sursa: Crestin Ortodox: Sfantul Alexandru de Svir – Avraam al Noului Testament)

Tropar

Placutule ales al lui Hristos si facatorule de minuni, Cuvioase Parinte Alexandre, pe tine, cel ce ca o stea luminoasa a lui Dumnezeu lumea ai luminat si vietuirea ta cu virtutea si cu multimea facerilor de minuni ai impodobit, cu dragoste in cantari duhovnicesti te laudam: iar tu, indrazneala catre Domnul avand, cu rugaciunile tale de toate nenorocirile ne slobozeste, ca sa-ti cantam: Bucura-te, Cuvioase Alexandre, facatorule de minuni al Svirului!

Cu ale lui sfinte rugaciuni, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu,miluieste-ne si ne mantuieste pe noi! Amin.

***

Moastele Sfantului Alexandru din Svir

(…) Dezvelite putin, moaste de sfant plecat la Domnul in anul 1533, absolut integre; mana dreapta deschisa catre noi, astfel incat se vad clar si firesc, ca la orice om viu, liniile palmei; maini muncite greu, cu buricele degetelor batucite si unghii intregi! Piciorul intreg si nestafidit, de culoare galbui – maronie! 500 de ani au trecut ca o clipa, este posibil?

Exista marturii scrise: pe la 1918 bolsevicii au trimis o comisie compusa din specialisti in chimie, pentru examinarea moastelor Sf Alexandru din Svir. Dupa ce comisia a stabilit ca moastele nu sunt “o papusa de ceara” si nici “un schelet in şlapi”, ci cu adevarat trup sfant neputrezit, bolsevicii au inceput campania de ascundere a moastelor, care au fost puse intr-o capela sigilata, situata intr-un spital din Lodeinoe Pole, apoi au fost mutate la St Petersburg pentru a li se pierde urma (statul ateu a luptat cu toate aceste forme manifestari de sfintenie, in dorinta lor de a distruge Biserica).

In decembrie 1997 s-a descoperit, la Academia de Medicina Militara din St Petersburg “exponatul anatomic” care, dupa lungi luni de examinare, au fost certificate ca fiind moastele Preacuviosului Alexandru Svirski, marele factor de minuni! Insa, chiar inainte de a incepe munca, echipa din care faceau parte un antropolog, un stomatolog, specialisti in anatomie, chimie si isorie a constatat in mod direct asemanarea uimitoare intre descrierea facuta la anul 1641, la prima aflare a sfintelor moaste, si acel “exponat” care a fost aflat la Academia de Medicina Militara – si aceasta deoarece chipul Sf Alexandru nu doar ca nu era putrezit, dar se vedea si o parte a barbii!

Cel mai uluitor este faptul ca faţa s-a pastrat foarte bine, iar partile care putrezesc la omul obisnuit in primul rand – tesuturile moi ale buzelor, nasului si urechilor, erau neatinse!Cuviosul Alexandru le-a dat un semn celor ce-l cinsteau, deja inainte ca examinarea sa se sfarseasca. Cand a fost primit acordul pentru savarsirea unei rugaciuni in cladirea unde se aflau Sfintele moaste, toti cei prezenti au ramas inmarmuriti. Moastele au inceput sa izvorasca mir din abundenta. Se parea ca Preacuviosul le raspunde celor ce i se rugau: Va aud. Eu sunt!

La 30 iulie 1998, moastele au fost expuse pentru a fi cinstite de catre credinciosi, un sir nesfarsit de pelerini venind sa se inchine inaintea lor, primind tamaduiri trupesti si sufletesti. De altfel, calugarul care a stat la capatul raclei, a observat ca izvorarea de mir era variabila, probabil in functie de credinta celor care veneau sa se inchine.

[…]

Biserica din mijlocul manastirii, alba cu turle verzi – turcoaz, in care sunt asezate spre inchinare moastele Sf Alexandru din Svir nu este, insa, aceeasi cu cea inaltata pe locul in care s-a aratat Sfanta Treime, singura data unui sfant al Noului Testament, la anul 1506. Aveam sa aflam aceasta biserica in imediata apropiere, in cadrul unui complex monahal distinct insa nerestaurat, despre care ghida manastirii ne-a spus ca, in anii comunismului, a servit ca sanatoriu pentru bolnavi mintali. Extraordinar loc de recuperare, printre sfintii zugraviti pe zidurile ranite de vreme si de necredinta, loc zguduitor prin puterea de sugestie a picturii ramasa pe ziduri prin voia Domnului: Infricosatoarea Judecata sau privirea cutremuratoare a Domnului Iisus, pe naframa Veronicai…

Trebuie sa ajungi aici ca sa intelegi ca forţa raului nu avea cum sa biruie ceea ce Sfanta Treime a preamarit, in mod unic, in istoria de pana acum a crestinismului – pe Sf Alexandru din Svir cel smerit si biserica Sa.

Placutule ales al lui Hristos si factorule de minuni, Cuvioase Parinte Alexandre, pe tine, cel ce ca o stea luminoasa a lui Dumnezeu lumea ai luminat si vietuirea ta cu virtutea si cu multimea facerilor de minuni ai impodobit, cu dragoste in cantari duhovnicesti te laudam: iar tu, indrazneala catre Domnul avand, cu rugaciunile tale de toate nenorocirile ne slobozeste, ca sa-ti cantam: Bucura-te, Cuvioase Alexandre, facatorule de minuni al Svirului!

(Sursa: Lumea Credintei: Pelerini ai noptilor albe: Rusia, la Sf Alexandr din Svir)

Vezi si:


Categorii

Minuni si convertiri, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri, VIDEO

Etichete (taguri)

, , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “30 august – SFANTUL ALEXANDRU DIN SVIR (SVIRSKI), facatorul de minuni din Rusia caruia i s-a aratat Sfanta Treime

 1. Buna ziua,
  Multumesc mult pentru acest superb articol. Am insa o singura intrebare: in ce localitate se afla Biserica Sfanta Treime(cea in care se gasesc moastele Sfantului Alexandru)? Este vorba de Svir din Belarus(mi se pare destul de departe fata de Novgorod)? Va intreb deoarece nu reusesc sa o reperez pe harta.

 2. În ziua de 30august sunt praznuiţi 2 sfinţi cu numele Alexandru?
  Sfântul Alexandru de Svir si Sfântul Ierarh Alexandru patriarhul Constantinopolului?

 3. @ Anonim:

  Da.

 4. @ Andrei

  Detalii mai multe despre localizarea manastirii unde se gasesc moastele Sf. Alexandru din Svir poti gasi accesand linkul care deja a fost dat la sfarsitul acestui articol:
  http://www.crestinortodox.ro/biserica-lume/manastirea-sfantul-alexandru-svir-125224.html

  O harta cu o localizare aproximativa a Svir-ului poti vedea aici:
  http://images.fordaq.com/dcp-160000-157751-map/Svir-Les-Harta.gif

  Daca descifrezi limba rusa, poti vedea mai precis localizarea aici:
  http://svirskoe.ru/images/zg_map.jpg

  Si daca vrei sa ajungi acolo, poti gasi detalii in franceza aici:
  http://svirskoe.ru/fr/palmerhelp/index.php

 5. @Andrei:

  Relatarea din “Lumea credintei”: “…Luni 23 iunie – Dupa 8 ore de mers si doar (!) 470 km parcursi, dimineata pe la ora 4, pe lumina, am ajuns la Petrozavodsk, acolo unde aveam rezervata cazarea pentru cateva ore, la un hotel de doua stele care s-a dovedit a fi parte dintr-un centru de turism si sanatate. Pana ne-am lamurit ca nu suntem totusi intr-un sanatoriu balnear ( noi avand cu totii pretentia ca suntem persoane sanatoase) ci intr-un complex gen Ana Aslan – varianta ruseasca – grupul s-a impartit in doua “tabere”, o parte solicitand sa ramanem sa ne odihnim conform programului, cealalta parte sustinand ca “saritura” peste cazare poate fi un lucru benefic in conditiile date ( care pana la urma, cercetate fiind ele, s-au dovedit rezonabile, conform clasificarii rusesti si pretentiilor noastre sanitare). Democratic, am suspus la vot cele doua variante si ne-am conformat majoritatii, asa ca am pornit-o mult mai repede decat planificasem spre Svirskaia – Manastirea Sf Alexandru din Svir, al intregii Rusii mare factor de minuni.
  Ceea ce a urmat ne-a facut sa intelegem ca, cu marea, nemarginita sa blandete, Sf Alexandu ne-a inteles oboseala si neputintele, a trecut peste cârtirile noastre si a ales sa ne mangaie duhovniceste, “regizandu-ne” una dintre cele mai frumoase intalniri cu sfintii de care am avut parte in aceste zile binecuvantate, sau poate in toata viata noastra de pana acum! Desi necunoscut aproape tuturor, Sf Alexandru ne-a ajutat, prin decizia luata democratic in autocar, sa ajungem pe la ora 8 la manastirea sa, in timpul Sf Liturghii. …”

  Deci cam la 4 ore de drum dinspre Petrozavodsk (aproape de Finlanda), la NV de Sankt Petersburg. Nici eu nu am gasit Svirsk, doar mentiuni ca e un golf in zona.

 6. Multumesc tuturor pentru ajutor! Cred ca am reusit sa identific destul de exact zona. Sper sa ajung si eu acolo… Sa vad cum reusesc sa rezolv cu timpul, viza si celelalte mici/mari probleme. 🙂 Inca odata, mii de multumiri!

 7. >Sfantul Alexandru din Svir a vietuit intre anii 1448-1533, in Rusia, fiind
  >singurul sfant cunoscut care s-a invrednicit a vedea Sfanta Treime, precum
  >odinioara Dreptul Avraam.

  Doua nelamuriri:
  1. Dumnezeu in fiinta Lui du poate fi vazut nici de ingeri nici de oameni. Putem intra in legatura cu Dumnezeu doar prin energiile necreate.
  Cum sa inteleg prin “s-a invrednicit a vedea Sfanta Treime”.

  2. A avut descoperiri mai mari decat Sf Ioan Teologul, Sf Griogorie Teologul sau Sf Simeon Noul Teolog, singurii sfinti despre care Biserica Ortodoxa ne invata ca au avut darul de a grai despre taina Sfintei Treimi ?
  Adica Sfantul Alexandru din Svir a avut descoperiri mai mari decat cei trei sfinti teologi ?

 8. @ Romeo2110:

  1. La fel cum a vazut-O si Avraam, sub chipul a trei ingeri.

  2. Nu stim daca “mai mari” sau la fel de mari. Nu stim daca are sens o comparatie sau ierarhizare, numaidecat. In orice caz, Sf. Alexandru din Svir nu a fost si un teolog, nu a grait despre Taina Sfintei Treimi.

 9. Din mila lui Dumnezeu, m-am inchinat sfintelor moaste ale Sfantului Alexandru din Svir. Racla era inchisa cu capacul de sticla. Spre marea noastra uimire, in dreptul mainii sticla era calduta! Apoi a venit un parinte rus care a deschis capacul si am sarutat mana. Era calda! Niciodata, nicaieri nu am mai intalnit asa ceva.

  @ Andrei:
  Manastirea este la vreo 240 km de Sankt-Peterburg, pe E105 (directia NV spre Petrozavodsk) langa localitatea Lodeynoye Pole.

 10. >2. Nu stim daca “mai mari” sau la fel de mari.

  Din cate am citit pe mudeva, multi sfinti au avut darul de a cunoaste taina Sfintei Treim, dar darul de a vorbi oamenilor despre aceasta nu l-au avut decat Sf Ioan Teologul, Sf Griogorie Teologul sau Sf Simeon Noul Teolog.
  Acestia sunt SINGURII TEOLOGI RECUNOSCUTI DE BISERICA ORTODOXA: sfintii care au cuvantat despre Dumnezeu, care au primit acest dar.

  PS: Mitropolitul Ierotei Vlachos a facut intr-om carte a sa o afirmatie uluitoa: dupa 1054 daca, catolicii ar fi avut macar un singrur sfant care sa se invredniceasca de cunasterea tainei Sfintei Treimi, actunci ar fi condamnat public filioque. Aviz celor ce cauta si cred ca gasesc sfintenie in afara ortodoxiei.

 11. @ Admin:

  Doamne ajuta! Va rog sa imi corectati postarea: in loc de (directia NV spre Petrozavodsk)trebuie (directia NE spre Petrozavodsk).

  Cu scuze,

  Cristian

 12. stie cineva unde sunt moastele Sf Ierarh Alexandru? Nu am gasit nici o informatie. Multumesc.

 13. CU ALE TALE SFINTE RUGACIUNI AJUTA-NE, OCROTESTE-NE APARA-NE SI ROAGA-L PE MILOSTIVUL DUMNEZEU PTR IERTAREA PACATELOR NOASTRE SF. ALEXANDRE. BUCURA-TE VAZATORULE A SFINTEI SI DE VIATA FACATOAREI TREIMI.

 14. Pingback: “S-a dat cap de sfant pe trup de desfranata…” – CHIPUL LUI IROD DIN NOI, “masochismul duhovnicesc”, superficialitatea si radacinile ascunse ale pacatului; GLASUL SFANTULUI IOAN DIN NOI – mustrarea constiintei, pe
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate