ADUCEREA LA TEMPLU A MAICII DOMNULUI. Smeritele si tacutele lectii duhovnicesti ale Preasfintei Fecioare (si AUDIO, VIDEO)
Pentru praznicul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului, va mai recomandam:
- ”Noi sa o cinstim pe Maica Domnului!” INTRAREA IN BISERICA A MAICII DOMNULUI: predici, indemnuri si talcuiri iconografice. “Prunca Maria a postit. Copiii de azi de ce nu ar putea?”
- Ce ne invata INTRAREA IN BISERICA A MAICII LUI DUMNEZEU: “Va indemn, deci, fratilor, sa infatisati trupurile voastre ca pe o jertfa lui Dumnezeu…”
- INTRAREA IN BISERICA A MAICII DOMNULUI: Taina sfintei educatii si Templul viu al lui Dumnezeu
- INTRAREA MAICII DOMNULUI IN BISERICA. Predica sensibila si insuflata de Duh a Parintelui staret Iachint al Putnei: “Tot ce este sfant in cele sfinte se pastreaza”
- Predica Parintelui Sofian la INTRAREA IN BISERICA A MAICII DOMNULUI
- INTRAREA MAICII DOMNULUI IN BISERICA. Predica Parintelui Teofan de la Putna (audio si text). Frumusetea si sensibilitatea SFINTEI SFINTELOR
- INTRAREA MAICII DOMNULUI IN BISERICA. Cuvant de invatatura al Sf. Ignatie Briancianinov la pericopa evanghelica care se citeste in toate praznicele Maicii lui Dumnezeu: Marta si Maria – cele doua lucrari la care suntem chemati
- Parintele Rafail Noica despre “PARTEA CEA BUNA” A CELOR CE PAZESC CUVANTUL intr-o “epoca in care partea cea buna se tot smulge de la noi”
***
SFANTUL NICON DE LA OPTINA:
Cuvantare rostita la praznuirea
Icoanei Maicii Domnului din Tihvin
Trebuie sa fii un crestin bun si cu viata ta, si cu cuvantul, si cu rugaciunea ta.
“In numele Tatalui, si al Fiului, si al Sfantului Duh.
Cine a ascultat ieri cu atentie canonul si acatistul, acela a putut observa cat de multe sentimente si ganduri inalte si minunate exista acolo, mai ales in canon.
Mai intai de toate scriitorul bisericesc care a alcatuit aceste cantari bisericesti il roaga pe Domnul Dumnezeu ca El sa-i dea cuvant si sa-l invete cum trebuie sa cante, cum trebuie sa se roage.
De aici reiese clar ca noi singuri, fara ajutorul lui Dumnezeu, nu suntem in stare nici sa ne rugam. Nu putem sa ne rugam cum trebuie si nici nu stim cum si pentru ce sa ne rugam. Se poate intampla cum a zis proorocul intr-unul din psalmi: „rugaciunea lui sa se prefaca in pacat” (Ps. 108, 6). Prin urmare, nu orice rugaciune este sfanta, exista si rugaciune pacatoasa. Şi cand se preface rugaciunea in pacat? Atunci cand obiectul rugaciunii este pacatos, cand simtamintele si dorintele cu care omul se apropie de rugaciune sunt pacatoase. Intelegandu-si nevrednicia sa, care se putea oglindi in rugaciunile alcatuite, scriitorul cantarilor bisericesti mai sus pomenite Il roaga pe Domnul Dumnezeu sa nu Se dezguste nici El, nici Maica Domnului de rugaciunile alcatuite si aduse si sa primeasca ravna noastra, deoarece dorintele cu care este adusa rugaciunea sunt sincere si sfinte, obiectul rugaciunii este sfant.
Este bine ca aduceti laude Maicii lui Dumnezeu. Dar acest lucru nu este de ajuns. Maicii Domnului ii place mai mult savarsirea cu fapta a virtutilor, nu numai laudele buzelor. Daca vorbiti despre virtuti si va rugati pentru ele, trebuie ca acest lucru sa ramana nu numai pe buze, ci cuvintele si rugaciunile pentru virtuti sa le transpuneti in fapta, in insasi viata voastra. De vorbit, puteti vorbi mult, dar fara folos. Staretul Ambrozie i-a spus odata unui om, care ii ceruse multe cuvinte de invatatura: „Cuvintele de folos sunt foarte putine“, caci Imparatia lui Dumnezeu nu sta in cuvant, ci in putere. Uneori datorita unui singur cuvant sufletul intra in extaz duhovnicesc si se umple de cele mai sfinte sentimente, dorinte si intentii. De aceea si cerem ca nu numai cuvintele sa ramana in noi ci, daca vorbim si cantam despre virtuti, atunci trebuie sa si savarsim aceste virtuti, altfel cuvintele nu vor fi spre zidirea, ci spre impovararea si a celor ce ne asculta si a noastra. Caci, intr-adevar, cum va putea omul neinfranat sa-i invete pe altii infranarea? Nu va avea curaj sa faca acest lucru. Sau cum va putea cel cu lacomia pantecelui sa vorbeasca despre post? Nu va avea aceasta indrazneala. Cuvantul lui va fi desert, neputincios.
Asa si noi toti, in general, daca dorim sa fim crestini adevarati, trebuie sa fim nu numai cu vorba, ci si cu fapta, adica cu viata noastra. Atunci nu se vor sminti de noi ceilalti oameni si nu vor huli invatatura lui Hristos si viata crestinilor si nu vor zice ca viata noastra este rea, nevrednica de numele de crestin. Altfel, si turcii-mahomedani, si toti cei de alte credinte, si sectarii, si oamenii necredinciosi de rand, vazand viata noastra necuviincioasa, vor spune ca ei au o viata mai buna, mai duhovniceasca decat a celor care se lauda ca sunt crestini ortodocsi, ca ei il cunosc pe adevaratul Dumnezeu si ii slujesc Lui. E dureros sa auzi acest lucru. Dar se intampla sa-l auzi. Mi s-a intamplat si mie si mi s-a intamplat chiar de mai multe ori. De aceea, ca sa nu fie hulit numele lui Dumnezeu pentru pacatele noastre, sa ne sarguim intru virtuti cu fapta, nu numai cu vorba. Sa ne straduim sa ne indreptam viata.
Sa slujim acum un moleben[1]. Sa ne rugam Maicii lui Dumnezeu, Imparatesei Ceresti, ca ea sa aduca rugaciunea ei catre Domnul intru apararea, si povatuirea, si ocrotirea noastra. Şi sa ne rugam intotdeauna Imparatesei Ceresti, ca Maicii noastre celei iubitoare de fii, care ne-a infiat la Crucea Fiului sau. Ea ne iubeste. Ne iubeste foarte mult, ca pe fiii Bisericii Ortodoxe, intemeiate de Fiul ei, Domnul nostru Iisus Hristos. Ea are grija de fiecare crestin si se roaga pentru el. Ca sa nu ne aratam nevrednici de mila ei si sa nu departam de la noi ajutorul ei dumnezeiesc, sa ne straduim sa nu facem nimic care sa alunge de la noi harul lui Dumnezeu. Sa ne ajute Domnul Dumnezeu! Amin.
[1] Molebenul este o slujbă necunoscută în cultul ortodox de dincoace de Prut; în Basarabia se cunoaşte din influenţa rusească. Este un fel de Paraclis, care se poate adapta oricărui sfânt şi, cu toate că ruşii numesc Moleben şi Te Deum-ul cunoscut de noi, totuşi această slujbă nu are nimic asemănător cu Te Deum-ul. In limba slavă moleben = rugăciune, de unde a derivat în rusa modernă cuvântul molitva.
(Din: Starețul Nicon de la Optina, Sfaturi în vremuri de prigoană, Editura Egumenița 2009)
***
Scurt cuvant al Pr. Ciprian Negreanu (Cluj-Napoca) la aducerea la Templu a Maicii Domnului (2012):
“Cred ca ceva ne invata Maica Domnului prin Aducerea la Templu. Si, sigur, indreapta ceva din mintea noastra, cumva obisnuita sa-si creioneze, sa-si faca ea [calcule, planuri, n.n.]: cum ar fi sa fie [“bine”], cum ar trebui sa fie „bine” – daca fiecare dintre noi avem ideea aceasta: cum ar trebui sa fie viata noastra sau a celorlalti ca sa fie “bine”. Si, in general, „binele” acesta este vazut de noi dupa placerea pe care o simtim, dupa confortul pe care il avem – confort nu sufletesc, ci trupesc. Asa cum bogatul caruia i-a rodit tarina zicea [parafraza]: Stai, suflete al meu, bea, mananca si te veseleste de-acuma, dormi! Si confunda confortul trupului cu al sufletului, si, in general, si noi toti facem aceasta confuzie si, in general, daca cineva ne intreaba sau noi ne intrebam pe noi insine ce am vrea, ce am dori, primul gand – chiar daca al doilea sau al treilea ar fi mai apropiate de adevar, de bine – primul gand ar fi: Sa nu suferim nimic, sa ne fie „bine”, sa avem „de toate”... Deci, nu-i lucru rau, numai ca, in general, acest „bine” trupesc este confundat cu binele sufletesc absolut.
Si cand vedem viata Maicii Domnului… La prima vedere aceasta fetita – sa ma ierte Maica Domnului ca ii spun asa dar, ca sa ne inchipuim – era o fetita din triburile lui Israel, o pruncuta nascuta la batranetea parintilor ei si care era de plans pentru oameni, era … cum zicem noi cand vedem un copil la care parintii sunt foarte in varsta, ne gandim: cum o vor creste pana va fi mare?, si ramane singura …, si la propriu, ea este dusa la Templu si acolo este tinuta intr-un regim strict, cum era obiceiul la Templu, inca de micuta, deci, am zice: Iata, nu si-a trait copilaria!, iata …!, din perspectivele noastre, din perspectivele obisnuite omenesti ar parea ca Dumnezeu a uitat-o pe aceasta fetita, pe aceasta pruncuta a lui Dumnezeu. Ca s-a nascut intr-o familie cu parinti foarte in varsta, pana atunci de multe ori batjocoriti de cei din jur, si luati peste picior ca nu aveau copii si socotiti blestemati, si cu siguranta urmele acelor cuvinte inca ramasesera – nu era numai mirare in popor ca: Iata, a nascut la varsta aceasta! ci probabil ca, pe chipul vecinilor, apropiatilor, inca ramasesera urmele cuvintelor pe chipurile lor, urmele cu care ei ii apostrofasera, sau ii vorbisera in taina, in ascuns, de rau, pe cei doi care nu aveau copii.
Se naste, deci, intr-o asemenea familie, nu traieste decat trei ani acasa cu parintii – si ei in varsta – si este dusa la Templu, este data in grija preotilor care trebuia sa tina acolo, la Templu, un regim foarte strict: toti copii de acolo trebuia sa studieze Scripturile, trebuia sa faca tot felul de … munca, sa lucreze, deci ea intr-un fel, am putea zice ca Maica Domnului n-a avut o copilarie asa cum ne-o inchipuim noi, cum am zice noi: Uite ce copil necajit! am zice noi: Parintii asa, acasa n-a stat decat trei ani, dusa la Templu si tinuta acolo intr-un regim foarte strict, copilarie n-a avut, intre timp parintii ei mor – Iata, alt necaz mare! am zice noi. – si, am zice: unde e Dumnezeu in tot timpul acesta? O aduce acasa, vine inapoi acasa, aici, am zice, trebuia data in grija cuiva, nu putea sa ramana singura, nu avea cum sa se intretina singura, era in pericol mare sa ramana singura, si atunci este .. se trage la sorti si se da in grija unui batran, am zice noi: iata, o fetita… e logodita cu un batran!, ca asa au cazut sortii, si am zice la toate: Unde este Dumnezeu? si am socoti: De ce nu lucreaza Dumnezeu in viata noastra? – pentru ca noi, lucrarea lui Dumnezeu in viata noastra o vedem in felul cum gandim noi, dupa placerile pe care ni le daruim, dupa confortul pe care ni-l dorim, dupa dorinte, asteptari, dupa ce avem noi; dupa acestea judecam noi cat intervine Dumnezeu in viata noastra.
Si la aceasta fetita, mai tarziu Maica lui Dumnezeu si Maica noastra a tuturor, Dumnezeu asa a lucrat; din perspectiva aproape a tuturor ar parea o viata grea pe care nimeni nu ar vrea sa o aiba, o viata in care am zice: dar unde este Dumnezeu aici in toate?, si, de fapt, se dovedeste ca, in toate aceste intamplari care par ca sunt .. haotice, ca ar fi intamplatoare, ca nu ar fi lucrarea lui Dumnezeu … ca au murit parintii repede, ca a fost data dupa aia prin tragere la sorti cuiva, … toate aceste lucruri care ar parea ca ii sunt stavila in fata, in viata ei, si ca o opresc si o blocheaza undeva pe Maica lui Dumnezeu, de fapt s-au dovedit lucrari ale lui Dumnezeu si ca Dumnezeu mai degraba lucreaza, si cu asta as vrea sa inchei, ca Dumnezeu mai degraba lucreaza cum nici nu putem noi intelege, si prin ceea ce noi de obicei ne ferim si zicem: Vai, sa ne fereasca Dumnezeu!, mai degraba poate lucra prin acestea decat prin vointa omului.
Ca, de multe ori, vointa omului chiar daca pare buna, e pervertita, e obosita de ganduri intinate, e obosita de ganduri sucite si invartite in mintea noastra poate ani de zile. Deci, mai degraba Dumnezeu lucreaza prin ceea ce pare ca e intamplator, si care se intampla dintr-o data si peste noapte, si care de fapt sunt lucrarile Lui, decat prin vointa indelunga si asteptarea indelunga a omului sau dorinta omului, sau vointa lui exprimata intr-un fel sau altul, care, de multe ori, chiar daca este staruitoare si indelunga, poate fi bolnava.
Dumnezeu sa ne invete si sa ne intareasca!”
***
Predica IPS Andrei (21 noiembrie 2013) la Intrarea in Biserica a Maicii Domnului – Gherla I:
Legaturi:
- GHERON IOSIF: “Nu pot sa va descriu cat de mult ii plac Sfintei Fecioare CUMPATAREA SI CURATENIA”
- Din cuvintele de folos ale unui parinte athonit de o luminata simplitate: “SPORESTE FARADELEGEA si de aceea se apropie a doua Venire. CINE ARE MARE DRAGOSTE CATRE EA, VA FI AJUTAT DE PREASFANTA NASCATOARE DE DUMNEZEU. Maica Domnului are putere, dar asteapta pocainta noastra“
- Sa ne rugam Maicii Domnului, imbratisarea celor nemangaiati si izbavirea celor din primejdii
- RUGACIUNE CATRE MAICA DOMNULUI a celui coplesit de intristare si bantuit de ispite: “Sufletul meu se simte sfarsit; totul imi este greu, chiar si rugaciunea…”
- RUGACIUNI CATRE MAICA DOMNULUI, IZVORUL TAMADUIRII la vreme de necaz obstesc si de prigoana a Bisericii
- SA ALERGAM LA MAICA DOMNULUI!
- PARINTELE SOFIAN DESPRE MAICA DOMNULUI si ajutorul ei minunat in inchisoare: “Cand ai un necaz mare sa te rogi Maicii Domnului!” (VIDEO)
- CARE E TAINA NASCATOAREI DE DUMNEZEU SI A CELOR CARE II URMEAZA? Merinde duhovnicesti pe calea postului de la Parintele Sofronie
- Parintele Arsenie Boca despre POST, SPOVEDANIE, RUGACIUNEA MAICII DOMNULUI si LUPTA CU DIAVOLUL. Care este CEA MAI MARE MINUNE?
- S-O IUBIM PE MAICA DOMNULUI, MAICA GRESITILOR, DESCONSIDERATILOR, A CELOR OCĂRÂȚI ȘI SINGURI/ O societate cangrenata de URA si DISCORDIE/ Casatoria – intre iubirea ce ”ne vine” si iubirea ce se lucreaza/ ”NEBUNIA” SI ”SMINTEALA” STRADANIEI DE ”A UMBLA IN CAILE DOMNULUI”
6 Commentarii la “ADUCEREA LA TEMPLU A MAICII DOMNULUI. Smeritele si tacutele lectii duhovnicesti ale Preasfintei Fecioare (si AUDIO, VIDEO)”