AVVA ARSENIE CEL MARE: “Acela ce nu se plange pe sine aici, acolo se va plange vesnic”

8-05-2008 Sublinieri

Astazi se face praznuirea unuia dintre cei mai mari “avvi” ai Patericului, Sfantul Arsenie cel Mare. Viata lui – aici. Din apoftegmele patericale despre el, am retinut cateva care ne pot fi si noua de mare ajutor in viata duhovniceasca:

avva-arsenie.jpg

  • Zis-a avva Daniil: ne-a povestit noua avva Arsenie ca pentru el, desi poate chiar el era. Ca sezand un batran in chilia sa i-a venit un glas zicand: vino si iti voi arata lucrurile oamenilor. Si sculandu-se, a iesit si l-a dus pe el intr-un loc si i-a aratat un arap taind lemne si facand o sarcina mare si acela se ispitea sa o ridice, dar nu putea. Si in loc de a mai lua dintr-ansa, el mergand mai taia lemne si adauga peste sarcina. Si aceasta o facea vreme indelungata si mergand putin mai inainte, iarasi i-au aratat lui un om stand langa un lac si scotand apa dintr-ansul si turnand-o intr-un jgheab gaurit, din care curgea iarasi in lac. Si i-a zis lui iarasi: vino sa-ti arat alta: si a vazut o biserica si doi oameni calari pe cai tinand o prajina de-a curmezisul, unul impotriva altuia. Si voiau sa intre prin usa si nu puteau, pentru ca era prajina de-a curmezisul si nu s-a smerit nici unul pe sine inapoia celuilalt, ca sa intoarca prajina de-a dreptul si pentru aceasta au ramas afara de usa. Si batranul a zis: acestia sunt oamenii care poarta cu mandrie cumpana, ca si cum ar fi a dreptatii si nu s-au smerit ca sa se indrepteze pe sine si sa calatoreasca pe calea cea smerita a lui Hristos. Pentru aceasta si raman afara de Imparatia lui Dumnezeu. Iar cel ce taia lemne, este omul cel intru multe pacate, care in loc de a se pocai, adauga alte faradelegi, intru pacatele sale. Si cel ce scotea apa, este omul cel care face lucruri bune, dar pentru ca are intru dansele amestecare rea, cu aceasta a prapadit si lucrurile cele bune ale sale. Deci tot omul trebuie sa fie treaz la lucrurile sale, ca sa nu se osteneasca in desert”.
  • “Odata au venit dracii la avva Arsenie in chilie, necajindu-l. Si venind cei ce slujeau lui si stand din afara de chilie, l-au auzit strigand catre Dumnezeu si zicand: Dumnezeule, nu ma parasi! Nimic bun n-am facut inaintea Ta, dar da-mi dupa bunatatea Ta sa pun inceput“.
  • Se mai spunea, ca in toata vremea vietii sale cand sedea la lucrul mainilor lui, avea o carpa in san pentru a-si sterge lacrimile care picau din ochii sai si auzind avva Pimen, ca a adormit, lacrimand a zis: fericit esti, avvo Arsenie, ca te-ai plans pe tine in lumea aceasta. Ca acela ce nu se plange pe sine aici, acolo se va plange vesnic. Deci, ori aici de voie, ori acolo de munci, este cu neputinta a nu plange“.

***

P.S.: Cu aceasta ocazie, dorim sa anticipam si un “serial” de texte de saptamana viitoare, cuprinzand un cuvant mai vechi al unui tanar “ucenic” al avvei Arsenie, l-am numit pe parintele Arsenie Muscalu (acum duhovnic la o manastire de maici nou infiintata la Cornu – Prahova care isi are hramul in aceasta zi). Cuvantul parintelui Arsenie era despre o tema deosebit de necesara si de arzatoare pentru putinii cautatori de viata duhovniceasca din aceste zile: FORMAREA DUHOVNICEASCA. Ca o “pregustare”, reproducem astazi numai inceputul acelei cuvantari (tinuta acum mai multi ani in sediul ASCOR Bucuresti, sediu “proaspat” desfiintat prin grija Patriarhiei!), in care este evocat tocmai Sfantul Arsenie cel Mare:

p-arsenie-de-pe-coperta.bmp

“As dori sa-mi incep cuvantul pornind de la o intamplare din viata Sfantului Arsenie cel Mare, pe care cred ca marea majoritate o cunoasteti din Patericul egiptean. Se spune ca odata cineva l-a vazut pe Avva Arsenie vorbind cu un batran egiptean si cerandu-i acestuia sfaturi, intrebandu-l despre gandurile lui (adica isi descoperea gandurile inaintea batranului si-i cerea sa-i lamureasca daca si care sunt bune si care nu). Sa spunem aici ca Avva Arsenie venise la calugarie la o varsta destul de inaintata, fiind unul dintre oamenii invatati ai vremii, dupa ce slujise lui Dumnezeu intr-o viata curata, mai intai ca diacon al Bisericii din Roma si apoi ca dascal si adevarat parinte sufletesc al fiilor imparatului Teodosie cel Mare, Arcadiu si Honoriu. Deci, cunoscandu-l, adica stiind ce a fost mai inainte, cel care l-a vazut vorbind cu acel batran egitean si cerand sfaturi, i-a zis: Avvo Arsenie, cum atata invatatura latineasca si elineasca avand intrebi pe acest taran pentru gandurile tale?“. Iar el i-a raspuns: “Invatatura latineasca o am eu, cu adevarat, dar alfabetul acestui taran inca nu l-am invatat“.

V-am povestit aceasta intamplare din viata Sfantului Arsenie cel Mare, pentru ca as dori in continuare sa incerc sa va spun cateva cuvinte despre formarea duhovniceasca, despre deprinderea acelui alfabet pe care, cu smerenie, se straduia Avva Arsenie sa-l invete de la batranul egiptean, despre lipsa si necesitatea unei formari duhovnicesti in vremea noastra“.

0508_arsenios_the_great11


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Parintele Arsenie Muscalu, Pateric, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

37 Commentarii la “AVVA ARSENIE CEL MARE: “Acela ce nu se plange pe sine aici, acolo se va plange vesnic”

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Poate nici nu va dati seama cat o sa lipseasca Avva Arsenie(asa ii spuneam noi)bucurestenilor. va trebui sa starbatem Campina, sa urcam dealul acela abrupt,trecand pe langa “cocioaba”lui Nastase,ca sa putem macar sa il privim. o sa ne lipseasca linistea pe care o emana, limpezimea spuselor sfintiei sale,pacea pe care ne-o varsa in sufletele noastre golite de oboseala problemelor noastre,de mainile care ne dezlegau pacatele pe crestetele noastre aplecate.Am plans mult gandind la zilele trecute cand era accesibil tuturor care il cautau,dar m-am alinat cu gandulca este inca acolo ,ca nu a plecat mult mai departe unde nu avem toti acces. Sa ni-l tina Domnutul nostruinca multi ani ,ca sa avem speranta ca ne vom mantui cu rugacuinile sfintiei sale.

  2. http://www.adevarul.ro/articole/defrisarile-si-ploile-darama-manastirile/351580
    Cu mentiunea ca e vorba de Cornu de Prahova, nu de Bistrita-Nasaud, cum scrie in articol, nu?

    PS: Inteleg bine evlavia Cristinei Catrina pentru parintele ei (atat de apreciat si de noi), dar ma gandesc sa lasam deocamdata numele de avva pentru Sfantul Arsenie cel Mare, daca nu e cu suparare 🙂

  3. Nu e cu suparare.Desigur,este cum simte fiecare.

  4. Pingback: Război întru Cuvânt » Parintele Arsenie Muscalu despre formarea duhovniceasca in vremea noastra (I)
  5. Cristina vorbea de parintele Arsenie (Zian) Boca, cred eu, care e numit prin partile Brasovului ” Sfantul Ardealului”. E drept ca fotografia cu parintele in usa bisericii seamana foarte, foarte mult, cu parintele Boca. Am citit lucruri foarte frumoase despre parintele, dar nu am avut norocul Cristinei de a-l cunoaste personal. Am cunoscut unul dintre discipolii sfintiei sale, parintele Pantelimon de la S. M. Ghighiu, care acum e la S. M. Turnu de la Stejnic.
    Istoria recenta e mai putin valoroasa? Sau gradele de sfintenie se masoara in functie de varsta? Mie nu-mi place sa vad ca unii simt neaparat nevoia sa-si etaleze cunostintele(nu toti am terminat teologia) De fapt, eu stiu absolventi de teologie care…nu stiu ca Sf. Nicolae e protectorul celor care calatoresc pe uscat…Si nici ce psalm incepe cu ” Iubite-voi , Doamne…”.
    Nici eu nu am terminat teologia, doar am citit mai mult si mai atent ce mi-a picat in mana din domeniu…nu ne puneti la zid! 🙂

  6. Nu, la parintele Arsenie Muscalu se referea sora Cristina. Maine este chiar ziua lui de nume si hramul Bisericii de la Cornu.

    Nu punem pe nimeni la zid, Doamne fereste, dar nu e bine sa numim sfant pe cineva in viata si inca foarte tanar, mai ales. Asta e invatatura Sfintilor: pe nimeni sa nu fericesti si pe nimeni sa nu consideri osandit vesnic pana in ultima clipa a vietii sale. Cu parintele Arsenie Boca e alta situatie, desigur.

  7. Pingback: Război întru Cuvânt » Praznuirea ucenicului celui mai iubit(or) si a insinguratului Avva Arsenie, invatatorul plansului
  8. cine stie unde as putea gasi acatistul SF.ARSENIE CEL MARE?(am un baiat cu acest nume)

  9. In ce ne priveste, nu-l avem si nu l-am vazut pana acum nicaieri, dar poate altii sa stie ceva, eventual de la unul dintre duhovnicii cu acest nume.

  10. Pingback: Război întru Cuvânt » Cuviosul Paisie Aghioritul despre sensul cel mai adanc al vietii
  11. Pingback: Război întru Cuvânt » UN PETEC DIN CERUL INIMII AVVEI SELAFIIL SIBERIANUL: “Avem nevoie de cat mai multa rugaciune!”
  12. Pingback: Blogul Schitului Darvari » Blog Archive » Rugaciunea unui monah…
  13. Un monah odata a mers la Sfantul Arsenie si i-a marturisit ca el la citirea Sfintelor Scripturi niciodata nu simte puterea cuvintelor citite,si nici o dulceata in inima.Marele sfant i-a zis:”Fiul meu nu te tulbura de acestea,ci doar citeste inainte!Am auzit graindu-se ca atunci cand descantatorii de serpi isi rostesc vrajile lor,ei insisi nu inteleg nimic din cuvintele pe care le rostesc,dar serpii,auzind acele rostiri,le simt puterea si se imblanzesc.Asa este si cu noi,oamenii,atunci cand neincetat avem pe buze cuvintele Sfintei Scripturi,desi nu simtim cu inima puterea cuvintelor,duhurile necurate tremura si fug,caci nu pot suferi cuvintele Duhului Sfant.”Da,fiule,nu te tulbura,ci doar citeste inainte!
    Duhul Cel Sfant,Care a scris aceste dumnezeiesti cuvinte prin barbati de El insuflati,va auzi acele cuvinte,le va intelege si va grabi in ajutorul tau.
    Adica:Cel pe Care tu Il chemi in ajutor va intelege,iar cei pe care voiesti sa-i alungi de la tine vor intelege si ei.Si amandoua tintele ti le vei atinge.

    Invatatura de folos sa ne fie si noua,facand ascultare de Sfantul si dand multumita
    Domnului Dumnezeu Cel in Treimea Sfanta inchinat,Tatalui si Fiului si Sfantului Duh
    acum si pururea in vecii vecilor.Amin!

  14. Pingback: Rugaciunea unui monah… | In tacere
  15. Pingback: PARINTELE CLEOPA – 14 ani de la nasterea in Cer: GANDUL LA MOARTE (si video) -
  16. Pingback: CAPATUL CAII - Pastorala de Pasti a IPS ANDREI, Mitropolitul Clujului - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  17. Pingback: Gheronda Iosif Vatopedinul: UNDE DUCE ADEVARATA POCAINTA? DE CE AVEM NEAPARAT NEVOIE DE SPOVEDANIE SI DE PLANS? -
  18. Pingback: Predania ortodoxa, apostolica despre NECESITATEA LEPADARII DE LUME (de patimi) PENTRU TOTI CEI CARE CAUTA MANTUIREA: “Exista un singur crestinism, o singura invatatura crestina, care vine de la Domnul Insusi” -
  19. Pingback: Predania ortodoxa, apostolica despre NECESITATEA LEPADARII DE LUME (de patimi) PENTRU TOTI CEI CARE CAUTA MANTUIREA: “Exista un singur crestinism, o singura invatatura crestina, care vine de la Domnul Insusi” -
  20. Pingback: FIUL RISIPITOR. IUBIREA LUI DUMNEZEU si TAINA POCAINTEI. Predici strapungatoare de inima si pline de putere ale Staretului Efrem Filotheitul -
  21. Pingback: POCAINTA – inceputul propovaduirii Domnului. AVVA EFREM FILOTHEITUL despre POCAINTA si MARTURISIRE: “Lacrimile spala greseala, oricat de rea, de murdara, de dusmanoasa, de urata si de varsatoare de sange ar fi fost” -
  22. Pingback: Arhim. Zaharia Zaharou despre PLANSUL DUHOVNICESC ca LUCRARE ESENTIALA DE CURATIRE DE PATIMI. Pocainta – singura cale de reunificare launtrica, de restaurare a chipului lui Dumnezeu in noi si de dobandire a iubirii de Dumnezeu -
  23. Pingback: SFANTUL AMBROZIE DE LA OPTINA despre diferite forme de INSELARE: “Nu orice dorinta ce pare buna e de la Dumnezeu. Tot ce insufla vrajmasul este ori INAINTE DE VREME si PESTE PUTERI, ori cu SEMETIE si cu slava desarta” -
  24. Pingback: Parintele Zaharia Zaharou la Bucuresti despre ZDROBIREA INIMII si LACRIMILE CA HRANA A SUFLETULUI (audio si transcrierea conferintei de la Facultatea de Drept): “Daca voiesti sa dezradacinezi din tine patimile si ca lumea sa nu faca din tine victima
  25. Pingback: Arhim. Andrei despre SFANTUL ARSENIE CEL MARE si PUTEREA SFINTEI TACERI LUCRATOARE. Pilda celui care cauta cu dinadinsul “sa ramana ascuns” – sminteala pentru lumea afirmarii de sine si a publicitatii sufocante | Cuvântul Ortodox
  26. Pingback: Parintele Ioan Buliga: CE-I OPRESTE PE OAMENI SA VINA LA BISERICA? | Cuvântul Ortodox
  27. Pingback: DIN SCRISORILE STARETULUI NIKON VOROBIOV DESPRE FRANGEREA INIMII si CONDITIILE IERTARII PACATELOR: “Vremii noastre i‑a fost dată o singura nevointa: sa ne recunoastem pacatele si neputinta, sa ne pocaim pentru ele si sa rabdam fara cartire…
  28. Pingback: TAINA CRUCII IN VIATA NOASTRA: Rastignirea mintii prin coborarea dureroasa in inima: “Prin harul Duhului Sfant, STRAPUNGEREA si ZDROBIREA INIMII ii sunt indeajuns crestinului pentru A BIRUI TOATE DUHURILE RAUTATII” | Cuvântul Ortodox
  29. Avva Arsenie: De multe ori m-am cait de cuvantul pe care il graiam, iar de tacere, niciodata.

    S-ar pare ca multi dintre noi, “tacem” cam mult in ultimul timp. Daca o facem pentru Domnul, bine facem. Daca ne-am lenevit numai,…nu stiu cat de bine este. In tot cazul, recitind din vechile comentarii pe aici, mi-am dat seama cat de dor imi este de unii dintre cei care comentau mai des odinioara.
    Doamne, ajuta tuturor!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate