PARINTELE CLEOPA – GANDUL LA MOARTE (si video)

2-12-2012 Sublinieri

Vezi si:

 ***

Aceasta este cea mai mare înţelepciune, care îl păzeşte pe om de tot păcatul şi îl duce în Rai. Şi a zis Marele Vasile: „Cea mai mare înţelepciune, care îl păzeşte pe om de tot păcatul şi îl duce la fericirea veşnică este să vadă pururea moartea în faţa lui”. Moartea! Moartea! Moartea! Moartea! Moartea! Moartea! Moartea! Moartea! Moartea! Moartea! Moartea! Moartea! Şi să ai permanent în minte şi în inimă rugăciunea inimii: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul!”. Aşa spune Sfântul Vasile cel Mare. Sfânta Scriptură spune: Să mergi drept înaintea lui Dumnezeu, fără să deviezi, să nu te abaţi nici la stânga şi nici la dreapta”. Şi ca să porneşti drept înainte îţi trebuie două ziduri, dar nu din cărămidă, nu din piatră, nu din ciment, nu din fier, nu din lemn, ci două ziduri duhovniceşti.

Să ai în dreapta frica lui Dumnezeu şi în stânga frica morţii. Pentru că, Sfânta Scriptură spune: „Cu frica Lui Dumnezeu, se abate tot omul de la rău”. Cine are frica Lui Dumnezeu în dreapta şi frica morţii în stânga, merge drept înaintea Domnului. Noi dormim în păcate tot timpul, pentru că în momentul în care nu am dormi în păcate, toată ziua ne-am plânge păcatele noastre. Aţi văzut ce a făcut Sfântul Arsenie cel Mare? A fost în pustiu timp de optzeci de ani şi i-au căzut genele de la ochi, atât de mult a plâns. Până atunci, el trăise într-un palat, la Roma, cu împăraţii şi a plecat în deşert. Aceia erau Sfinţi, care şi-au plâns păcatele. Pentru că greşim şi păcătuim tot timpul, în faţa Lui Dumnezeu.

Mânca-v-ar Raiul să vă mănânce! De ce aţi venit la un putregai de moşneag?”

(Transcriere şi adaptare: Diac. Marian Pătraşcu)

sursa transcrierii: Doxologia

***

CUGETAREA LA MOARTE

Totdeauna sa fii cu gandul la moarte, la judecata, la gheena, la ultimul moment din viata, la Imparatia cerurilor, la slava dreptilor, la hotararea cea din ziua judecatii, pentru ca acestea ne tin treji. Daca gandesc ca am sa mor si nu stiu cand, cata pregatire ne trebuie?

Cine ne poate spune nou daca maine ne mai intalnim cand rasare soarele? Ia sa vedem? Ne putem pune garanti ca ajungem pana maine? Iaca nu pot sa ma pun garant; ca viata nu-i in mana mea. Ma ia o durere, un junghi si gata. Asta-i. Ca daca ai cugeta la moarte, te ajuta foarte mult ca sa nu gresesti.

Cel mai mare sfetnic, cel mai bun sfetnic, cel mai intelept sfetnic, daca vrei sa ti-l iei in viata, sa ti-o iei pe moarte! Asa spun Sfintii Parinti. Pe Sfantul Vasile l-a intrebat filosoful Eubul, mare profesor al Alexandriei:

Vasile, care-i firea filosofiei ? Care-i cea mai inalta filosofie?

De-a pururea sa cugetam la moarte.

Ce suntem noi, fratilor? Praf si cenusa! Viermi imputiti ai pamantului! Tarana! “O mana de pamant in fundul unui mormant”. Asta suntem noi. Ce ne laudam? Ce ne incapatanam? Ce-am facut noi alt soare pe cer, alte stele, alte ceruri? Cea mai mare nebunie e sa se inalte omul in sine. Cea mai mare nebunie e sa nu-si cunoasca omul neputinta sa!

Te ia un junghi de cu seara si pana dimineata esti gata! Te-ai dus, ai murit fara pocainta, te-ai prapadit!

Unde sunt tiranii? Unde-s imparatii lumii? Unde-s puternicii veacului? Unde-s sahinsahii Persiei? Unde-s imparatii Chinei? Unde sunt sultanii turcilor? Unde-s faraonii Egiptului? Unde-s Napoleonii Frantei? Unde-s tarii rusilor? Unde-s cezarii Romei? Unde-s kaiserii si imparatii Germaniei? Unde-s, mai? Unde-s?

In fundul iadului, daca n-au facut bine! Si daca au facut bine, ferice de ei ca au plecat de la o imparatie la alta.

Dumnezeu judeca pe toti acusi. Potopul atomic este pe clampa usii. Intr-o clipeala de ochi ne putem topi. Si atunci o sa vada omul pe cine a maniat si pe cine a suparat.

Ce n-a facut El pentru noi? Si sa-nchizi ochii si sa spui: “Pai, dar n-am stiut!” Ia ganditi-va cata nebunie e aici! Cata hula! Pus-au asupra cerului gura lor cum spune in Psaltire.

Vai de noi! Mai bine nu ne nasteam pe fata pamantului, deact sa zicem una ca asta. Vai de noi si de toti aceia care cred vreodata ca fara Dumnezeu pot face ceva. Vai de noi! Mantuitorul a spus: ramaneti intru Mine si Eu intru voi, ca fara Mine nu puteti face nimic. ce putem face noi? Iata acum vine o sageata si gata!

Dar unde te duci? Ca dac-ar fi iadul doua sute de mii de ani, ar fi tare putin. Ca ai crede: “Mai, dupa doua sute de mii de ani, tot am sa scap!”. Dar acolo-i vesnicie.

Sfantul Antonie le spunea ucenicilor:

“Pururea aduceti-va aminte de vesnicie. Pururea sa ganditi, ca, daca seara te-a apucat asfintitul soarelui, nu esti sigur ca ajungi pana dimineata. Si daca dimineata ti-a rasarit soarele, nu esti sigur daca mai apuci apusul. Ca nu este viata in mana noastra”.

Vai de mine! Nu spune in Psaltire? Doamne, tu ai pus cu palme masurate zilele mele.

Ca ce n-ar da omul sa mai traiasca un ceas, cand vine moartea? Sa va zic o istorioara.

Era un imparat al Persiei. Acesta a fost foarte iubitor de aur. Si-a facut mobila de aur, si-a facut case si totul a spoit in aur – si mobila din casa a facut-o din lemn de caspias, un lemn pe care nu-l arde focul, mai frumos se face in foc. Dar era atat de iubitor de aur, ca a adunat saptezeci si cinci de lazi de aur – bani de aur, monezi -, fiind zgarcit; si a pus bir mare pe popor si a asuprit lumea in tot chipul. Femeia lui era o femeie inteleapta:

– Mai, omule, dar cat o sa traim noi de-aduni atata aur?

– Taci! Aurul este mai puternic decat toate.

Si s-a imbolnavit de moarte imparatul. Atunci a adunat toti inteleptii Persiei sa-i intrebe cat mai are de trait. Si avea un preaintelept filosof si doctor, pe care il chema Sindonie.

Acela ii spunea numai adevarul in fata. Si imparatul avea ciuda pe el, ca nu-l magulea. Sunt si oameni fatarnici, vicleni, care magulesc: “Maria ta in veac ai sa traiesti!” Dar acela ii spunea adevarul: “Uite asa trebuie sa faci”.

Imparatul l-ar fi pierdut, ca putea sa-l piarda ca imparat, dar zicea mai tarziu, cand se trezea: “Mai, asta are dreptate, ca totdeauna imi spune cam ce-i drept!” Alteori il ura, ca totdeauna adevarul este urat. Mantuitorul a spus: Daca Ma urasc pe Mine si pe voi va vor uri.

Si chema imparatul doctori si filosofi, care-i ziceau: “Maria ta, ai sa mai traiesti atatia ani!” Ia chemati pe Sindonie, a zis imparatul.

– Sindonie, ce zici tu, mai traiesc?

Acela i-a pus mana pe puls.

– Nu rasare soarele maine dimineata si esti gata!

– Asa spui ?

– Da! Daca nu, capul meu sa fie jos. Lasa-ma sa traiesc pana maine!

Ii cheama pe ceilalti:

– Da, maria ta, ziceau ei, esti bine, ai sa mai traiesti!

– Eu daca mai traiesc mai mult decat a zis Sindonie, pentru fiecare ceas dau cate o lada de aur, care imi mai da un ceas de viata! Cu cele 75 de lazi de aur, tot mai am saptezeci si cinci de ceasuri de trait!; a zis imparatul.

Si ei toti ziceau:

– Maria ta, ai sa traiesti! Eu iti fac injectii; da, eu iti fac frectie; da, eu iti dau medicamente; da, eu te trag pe picioare … – numai ca sa capete o lada de aur!

Il cheama iar pe Sindonie:

– Ce zici tu, Sindonie? Iti dau si tie o lada cu aur, daca mai traiesc un ceas.

– Mie daca mi le dai pe toate, nu-ti pot da, nu un ceas, nici o clipa, ca nu-i viata la noi, este la Dumnezeu.

– Si ce zici?

– Cum ti-am spus; nu-ti rasare soarele. Cand va mai fi o jumatate de ceas pana atunci, te-ai dus.

Iar ceilalti ziceau:

– Maria ta, lasa-l pe Sindonie; da paralele incoace ca facem noi ce facem. Aducem medicamente, din nu stiu care tara…

Imparatul era gata sa dea si cele saptezeci si cinci de lazi pentru a mai trai:

– Mai, dau o lada pe ceas ! Numai sa nu fie cum a zis Sindonie.

Si parca ce mai erau 75 de ceasuri? Nebunie. Sa se lege omul de viata asta!

Uite ce-i, frate, cand este vorba de adevar, sa spui numai adevarul. Ca viata nu-i la noi, ca mai dai tu o lada de aur sa mai traiesti un ceas.

Dar eu, cat n-as da cand mor, sa-mi mai dea Dumnezeu un ceas sa ma pocaiesc! Vezi cat este de scumpa viata? Dar daca vrei sa traiesti in vecii vecilor, fa voia lui Dumnezeu, intoarce-te la pocainta si fa fapte bune si vei trai in vecii vecilor, iar daca nu, te asteapta munca si chin in vecii vecilor.

Fereasca Dumnezeu de asta! Fereasca Dumnezeu! De aceea am spus, sa nu punem baza in oameni, Doamne fereste, si in cuvintele lor. Fiecare este o mana de tarana intinata, in fundul unui mormant.

Du-te la cimitir sa-mi arati care-i imparatul si care-i ostasul; care-i ministrul si care-i generalul. Du-te colo la cei care au murit de 50 – 60 de ani. Acolo sa-mi arati tu unde-i mitra arhiereului, unde-i coroana imparatului, unde-i bastonul filosofului, unde-s galoanele generalului; arata-mi mie acolo, sa vedem! Suntem egali cu totii acolo. Suntem tarana cu totii acolo. Si poti sa-mi spui ca nu-i un adevar? Nu poti spune, in veacul veacului.

Iata ce suntem! Sa nu nadajduim in viata asta. Ca pe toti ii insela viata asta si isi bate joc de toti. Te duci in fundul iadului, daca pui baza pe dansa. Iar daca in aceasta putina viata pe care-o mai avem, facem ceva pentru mantuirea sufletului, apoi acela este cel mai intelept om din lume. Cu putina vreme cat tine viata – ca-i o trecere, o vizita pe pamant -, putem castiga vesnicia, viata vesnica.

De aceea, nu trebuie sa-ti pui nadejdea in putregaiul asta de trup, sau in bani, sau in dregatorii, sau in cinste, sau in palate, sau in bogatie, sau in stiinta, sau in mestesug, sau in frumusete, sau in orice vrei; ca toate-s nalucire.

N-auzi ce canta Sfantul Ioan Damaschin? Mare intelepciune!

“Toate sunt mai neputincioase decat umbra, toate sunt decat visurile mai inselatoare, intr-o clipeala pe toate acestea moartea le apuca. Ci veniti, iubitii mei frati, raposatului sa-i cerem odihna de la Hristos si sufletelor noastre mare mila”.

Asta-i stihoavna care se canta cand mergi si duci mortul la groapa. Ai auzit ce spune?

“Toate sunt mai neputincioase decat umbra. Toate sunt decat visurile mai inselatoare. Intr-o clipeala pe toate acestea moartea le apuca”.

Ca de ce au plans Sfintii Parinti, toata viata lor? De ce li s-au uscat si le-au cazut genele de la ochi de lacrimi, ca Sfantului Arsenie cel Mare? Purta o basma in san si atatea lacrimi a varsat, ca pururea isi stergea ochii. Mintea ii era la cer! I-au cazut genele de la ochi si a fost saptezeci de ani, numai in pustie. Pentru ce? Pentru ca [el] cugeta la vesnicie.

Vine unul la mine, nu se lasa de un pacat si inca era om batran, si-mi zice:

– Parinte, sa-mi dai canon aspru, ca nu ma pot lasa de fumat.

– Mosule, lasa tigara, ca te duci in fundul iadului!

– Parinte, m-am obisnuit si n-o pot lasa.

– Mosule, esti batran si nu stii cand vine moartea!

– Vreau sa scap de ea, dar nu stiu cum!

– Daca nu te poti lasa de pacat, cum ai sa rabzi focul iadului?

– Mi-e frica de iad, dar de fumat nu ma pot lasa!

Aveam un sfesnic cu o lumanare mai groasa si-i zic:

– Ia vino incoace ! Ia tine degetul la lumanare!

– Valeu! Nu pot!

– Tine-l acolo!

Si-i iau mana si i-o tin eu.

– Nu pot, parinte, ma arde!

– Tine-o acolo, frate! Cand ti-o veni dracul cu pofta, pune o lumanare si tine mana. Vrei sa te duci in iad? Acolo nu-i lumanare. Cuptoare cu foc, de miliarde de ori mai tari ca asta. Pune mana in foc si vezi! Stai pana ce arde, pana ce-or curge sangele, pana ce-or cadea ciolanele! Sa vezi, mai vine pofta?

– Bine zici, parinte, asa am sa fac! De-acum nu-mi mai trebuie sa pun tigara in gura cate zile voi avea.

Si daca te mai robeste vreo patima sa tii mana in foc si sa n-o iei de acolo pana nu-ti vei aduce aminte de focul iadului. Si acesta ti-i canonul: sa zici “Doamne Iisuse…” si sa pui mana la foc. Sa vedem, o sa-ti mai trebuiasca spurcaciuni?

Ehee, pai daca uitam de focul acesta, de cel vesnic nu scapam!

Vai de noi, caci degeaba am mai vazut soarele pe pamant. Ce, crezi ca-i gluma, frate? Iti spune Hristos, ti-au spus proorocii, ti-au spus patriarhii, ti-au spus dreptii si vine Dumnezeu din cer si-ti spune ca este foc vesnic. Unde focul lor nu se stinge si viermele lor nu doarme.

Vine Dumnezeu sa-ti spuna ca este foc vesnic! Cine trebuia sa ne mai spuna, fratilor, de ziua judecatii? Ti-a spus: Legati-i mainile si picioarele, aruncati-l in intunericul cel mai dinafara. Acolo va fi plangerea si scrasnirea dintilor. Este gluma aceasta?

Dumnezeu spune! Ti-a spus ca este gheena, foc negru fara lumina, de miliarde de ori mai fierbinte ca acesta si n-are fund si n-are margini in veacul veacului, unde se chinuiesc dracii si cei mai pacatosi.

Ai vazut istoria aceea cu calugarul Andrei? Care a stat trei minute in gheena si i s-a parut mai mult de trei sute de ani. Este scrisa in “Viata repausatilor“. Ai vazut ce minuni! Ia ganditi-va! Ce-i gluma?

Dac-am venit Eu din cer sa sufar pentru tine, sa-Mi vars sangele, cel preasfant si preacurat, sa-Mi pun viata si sufletul pentru tine si ti-am spus ca este munca vesnica! Ce mai poti sa spui acum? Cand iti spun: Duceti-va de la Mine, blestematilor in focul cel vesnic. Cata dreptate are El! Si: Veniti binecuvantatii Parintelui Meu, de mosteniti Imparatia cerurilor, cea gatita voua de la intemeierea lumii”.

Ai vazut? Pentru unii este gatita Imparatia si pentru altii munca cea vesnica. Fereasca Dumnezeu! Sa stam bine, sa luam aminte! Ca ne inseala ticaloasa asta de viata, si hoitul asta de trup ne trage numai la moarte. Numai la moarte.

El este cel mai bun prieten cu dracul; cel mai bun dintre toti. El te trage la mancare multa, la bautura multa, la somn mult, la curvie, la distractie, la lene, la dezmierdare, la iubire de bani, la iubire de averi.

Uite dracul cum te trage la pacat! Tovaras rau si viclean, care pururea ne inrobeste, pururea ne spurca si pururea ne ingrozeste si desparte ingerul Domnului de la noi. Cel mai mare dusman care trage la moarte si la munca vesnica; fire stricata din Rai, corupta, care ne luptam atata cu el sa-l tragem la bine si el iar la rau se duce.

Dar Dumnezeu a venit cu darul Lui si ne-a dat Botezul si atatea arme; si pocainta si marturisirea ca sa ne putem indrepta, sa ne putem mantui.

(sursa: SFATURI ORTODOXE)

Va mai recomandam:

Legaturi:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, 1. SPECIAL, Ce este pacatul?, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Parintele Cleopa, VIDEO

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

21 Commentarii la “PARINTELE CLEOPA – GANDUL LA MOARTE (si video)

  1. Pingback: Sfantul Gheorghe de la Cernica si Parintele Cleopa – RANDUIELI DE IMPARTASIRE PENTRU CALUGARI SI MIRENI -
  2. Pai de ce ai eliminat video??!

  3. @ Lucian:

    Pai pentru ca nu noi am eliminat, pentru ca nu ne apartinea noua contul de youtube respectiv.

  4. Am gasit pe alt canal si l-am repus.

  5. Pingback: Arhim. Simeon Kraiopoulos: SUFERINTA, BINECUVANTARE SAU BLESTEM? Care este sensul suferintei? -
  6. Pingback: PREDICI AUDIO LA DUMINICA PILDEI CELOR POFTITI LA CINA. Pilda pretextelor. “Sa ne impartasim cu Dumnezeu, sa ne cuminecam unii de altii!” -
  7. Pingback: Dmitri Avdeev: PSIHOTERAPIA – ABORDAREA ORTODOXA -
  8. Pingback: Parintele Efrem Filotheitul despre VIATA DUPA MOARTE si PREGATIREA PENTRU MOARTE: “Cat de mult isi bate joc de noi lumea! Precum o pisica, asa se joaca cu noi, ne batjocoreste si, in ceasul mortii, ne descopera adevarul” -
  9. Pingback: Fericitul IOAN DE LA VALAAM (II): “Nu te inspaimanta, chiar de cazi in fiecare zi! Nu te increde in tine!” – Din viata si scrisorile foarte folositoare ale unui MARTURISITOR AL SMERENIEI, la 55 ani de la adormire (†6 iunie 1958) -
  10. Pingback: “IUBIREA INVINGE MOARTEA”. PARINTELE STANILOAE despre REINCARNARE, SIMTUL TAINEI, comuniune, satul traditional, Filocalie, RABDARE SI IUBIRE, sensul mortii si VALOAREA PERSOANEI (video inedit din Arhiva TVR) -
  11. Pingback: PARINTELE STANILOAE – Din “Ascetica si mistica Bisericii Ortodoxe”: FRICA DE DUMNEZEU SI FRICA DE LUME -
  12. Pingback: Parintele Ioan Buliga despre MOARTE si POMENIREA MORTILOR -
  13. Pingback: PARINTELE CLEOPA ILIE (†2 decembrie 1998) – 15 ani de la mutarea la Domnul a MARELUI DUHOVNIC AL MOLDOVEI -
  14. Pingback: PARINTELE CLEOPA despre CONDITIILE DOBANDIRII PACII IN INIMA si despre SFARSITUL LUMII: “Urgia lui Dumnezeu, toate acestea striga la cer si nu stim pana cand…” -
  15. Pingback: Sfantul Teofan Zavoratul (III): CUM SA-TI INMOI INIMA IMPIETRITA? -
  16. Pingback: UN SINGUR LUCRU TREBUIE… -
  17. Pingback: Cuvantul PARINTELUI PETRONIU TANASE la Duminica Infricosatei Judecati: “O, ce ceas va fi atuncea…” DREPTATEA SI POGORAMANTUL LUI DUMNEZEU -
  18. Pingback: AVVA CLEOPA CEL MARE, “inteleptul cu minte de batran si suflet de copil”/ (Video inedit): INMORMANTAREA PARINTELUI CLEOPA. Intalnirea cu Staretul Tadei -
  19. Pingback: PARINTELE CLEOPA (†2 decembrie 1998) despre DREAPTA CREDINTA A NEAMULUI ROMÂNESC: “Ortodocsi trebuie sa stam pana la moarte” -
  20. Pingback: MARTURII despre darurile duhovnicesti ale CUVIOSULUI CLEOPA de la Sihastria -
  21. Pingback: SFANTUL NOSTRU PARINTE CLEOPA, rugator din Rai pentru români – DOCUMENTARE VIDEO emotionante si ziditoare realizate la MANASTIREA SIHASTRIA intru evocarea marelui duhovnic misionar: “Sa ai totdeauna in minte GANDUL LA MOARTE si in inima pe DO
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate