CALDURA – MOTIV LEGITIM DE IMBRACARE MAI “LEJERA”?/ Parintele Epifanie: “Orice lucru care are legatura cu INFATISAREA EXTERIOARA CUVIINCIOASA primeste rasplatire, atunci cand se face pentru dragostea lui Dumnezeu”

20-06-2008 Sublinieri

women.gif

“Odata, a mers o femeie la Trei Ierarhi sa se spovedeasca. La dojenirile Staretului, referitoare la o imbracaminte decenta, femeia s-a opus:

Ma sufoc, din pricina caldurii, spunea. Nu mai pot!

Atunci Staretul i-a aratat o fotografie ce o avea, ca amintire, cu membrii Asociatiei Sfintilor Trei Ierarhi, barbati si femei, facuta intr-o vara, la inceputul secolului nostru.

Ii vedeti pe acestia? Vedeti cum erau imbracati si barbatii si femeile? Era vara. Vedeti cum sufereau hainele inchise, cravatele, sacourile, fustele lungi, manecile lungi? Ce spuneti? Nu se incalzeau?

Focul se afla inauntrul nostru, nu vine din afara. Asadar, moda este aceea care face pe oameni sa se dezbrace, si nu caldura“.

divinefamily.jpg

INFATISAREA EXTERIOARA

O fiica a sa duhovniceasca, educatoare, povesteste:

– Parinte, l-am intrebat odata, de mult ma intreaba elevele mele sau chiar si unele doamne, daca este rau ca femeia sa-si taie parul. Mi se pare ca mantuirea sufletului nu depinde numai de asta, dar nu stiu ce raspuns concret sa le dau. Atunci, mi-a povestit urmatoarele:

Odata, un pustnic a mers sa ia apa de la un izvor ce era departe de chilia lui. Mergand, se gandea: De ce sa merg atat de departe si sa ma obosesc? Voi merge sa locuiesc mai aproape de izvor. Gandindu-se la aceasta, a vazut un inger care-i masura pasii.

– Ce faci? il intreba pustnicul.

Numar cati pasi faci, ca sa ti-i rasplateasca Dumnezeu pentru osteneala si rabdarea ta.

Daca e asa – a spus pustnicul – daca Dumnezeu vrea sa ma rasplateasca si pentru pasii ce-i fac ca sa merg si sa iau apa, atunci voi merge inca si mai departe.

Dupa aceasta povestire, Staretul mi-a spus, ca o concluzie:

Orice se face pentru dragostea lui Dumnezeu, El va rasplati. A lasat sa se inteleaga ca orice lucru care are legatura cu infatisarea exterioara cuviincioasa primeste rasplatire, atunci cand se face pentru dragostea lui Dumnezeu.

(Din: “Crampeie de viata. Din viata si invataturile parintelui Epifanie Teodoropulos”, Ed. Evanghelismos)

epif6.jpg


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Ce este pacatul?, Crestinul in lume, Parintele Epifanie Teodoropulos

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

71 Commentarii la “CALDURA – MOTIV LEGITIM DE IMBRACARE MAI “LEJERA”?/ Parintele Epifanie: “Orice lucru care are legatura cu INFATISAREA EXTERIOARA CUVIINCIOASA primeste rasplatire, atunci cand se face pentru dragostea lui Dumnezeu”

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 3 / 3 >>

 1. @ pr Ghenadie:

  Fereasca Dumnezeu de asemenea ganduri! Dar pacatosii trebuie si AJUTATI sa se indrepte, nu sa ramana in pacatele lor. Altminteri inseamna ca ne facem o alta Evanghelie, antihristica, care permite, justifica si scuza orice in numele unei iubiri inselate. Daca nici macar duhovnicul nu face observatie (cu duh de blandete si cu scop de indreptare), omul cum va invata adevarul si binele? De unde? De la cine? 🙁

 2. In zilele toride, “scurtarea” hainelor nu ajuta prea mult, dimpotriva! Soarele va arde direct pielea.
  Pe de alta parte, degeaba ar fi hainele cu mai putin material, daca nu e materialul care trebuie! (ci polyester sau alte prostii de genul asta).

  Canicula e intr-adevar greu de suportat!
  Materiale usoare, albe sau avand culori deschise – ar putea ajuta.

  In ceea ce priveste modelul, croiala… daca privim cum se imbraca locuitorii tarilor in care soarele arde cu putere, putem observa cu usurinta ca mai mult se acopera pentru a se proteja de soare (materialele sa fie usoare, deschise la culoare!) si nu invers.

 3. Pingback: Parintele Epifanie Teodoropoulos despre CONDITIILE DIALOGULUI si UNIREA CU CATOLICII -
 4. Pingback: RAVNA PENTRU CASA LUI DUMNEZEU – Alte CRAMPEIE DIN VIATA si invatatura Fericitului Parinte grec EPIFANIE -
 5. Pingback: SFATURI PRIVITOARE LA VIATA DE FAMILIE de la Parintele Epifanie Teodoropulos: “Daca Dumnezeu nu da copii, stie ceva… Dumnezeu a incredintat parintilor educatia copiilor LUI“ -
 6. Pingback: PUDOAREA – VESMANT DE BUNA-CUVIINTA sau despre nevointa acoperirii trupului -
 7. Pingback: Predica despre IMBRACAMINTEA INDECENTA A FEMEILOR in Biserica a IPS Ieremia, Mitropolitul Gortinei: “Va cer sa placeti lui Dumnezeu prin imbracamintea cuviincioasa, astfel incat sa va fie auzite rugaciunile” -
 8. Pingback: Parintele Epifanie Theodoropulos (+10 nov.): SISTEMELE SOCIALE SI CRESTINISMUL. CE FEL DE “REVOLUTIONAR” A FOST HRISTOS? -
 9. Pingback: PĂRINTELE ARSENIE PAPACIOC (✝19 iulie 2011) – ULTIMUL INTERVIU pentru “Lumea monahilor”: “VOM RĂSPUNDE, FETIŢĂ SCUMPĂ, TOŢI! Hristos a venit, S‑a jertfit ca să ne salveze pe noi. Iar noi habar nu avem. Moartea e o realit
 10. Pingback: “Tot mai aproape de Dumnezeu”: POVESTIRE DIN SEARA DE DUPA DENIA ACATISTULUI BUNEIVESTIRI | Cuvântul Ortodox
 11. Pingback: Cultul TRUPULUI DEZGOLIT sau PROVOCATOR si tavalugul nimicitor al DUHULUI DESFRANARII | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate