GLASUL ADEVARULUI INCOMOD

13-10-2008 Sublinieri

fototekadoruvantu07iulie2004018.jpg

Va prezentam dedesubt in format video doua dintre – foarte probabil – cele mai curajoase emisiuni care s-au facut vreodata la o televiziune. Programul “Semne”, difuzat de postul TVR1 la o ora la care audienta este extrem de scazuta – al carui realizator-marturisitor este Rafael Udriste (de pe al carui blog am si preluat materialele) – este el insusi un semn ca inca mai palpaie o raza de nadejde in lumea ortodoxa romaneasca, tot mai intunecata de nori grei in ultima perioada.

Cea mai recenta este dedicata martirilor din inchisorile comuniste, iar una ceva mai veche (noiembrie 2007) este prilejuita de tentativele Uniunii Europene de interzicere a predarii creationismului in scolile publice, tratand, mai larg, chestiuni cosmologice “tabu” chiar pentru mainstreamul teologic de la noi, si de-a dreptul “scandaloase” pentru scientistii contemporani. Pentru ca aceasta emisiune da glas limpede si raspicat, aproape profetic, cum spunea cineva, unor adevaruri ocultate, marginalizate, teribil de deranjante pentru puternicii veacului acestuia. Intr-un peisaj mediatic, dar si eclezial, din pacate, saturat astazi de obedienta oarba fata de linia “politic corecta” a timpului, de desertaciune sau de manipulare, astfel de emisiuni sunt precum o rasuflare de oxigen duhovnicesc, care reuseste sa razbata, in ciuda tuturor oprelistilor, pana la cei care mai cauta sa desluseasca adevarul din noianul de minciuni si de informatii parazitare.

 
 

DE CE NU CANONIZĂM MARTIRII ANTICOMUNIŞTI? Director de imagine: Ion Cristodulo Realizator: Rafael Udrişte Reportaj-documentar difuzat la TVR 1, SEMNE, 11.10.2008

 

 

Geocentrismul creştin: adevărata viziune despre Cosmos? Director de imagine: Ion Cristodulo Realizator: Rafael Udrişte Reportaj-documentar difuzat la TVR 1, SEMNE, 18.11.2007


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Documentare, Marturisirea Bisericii, Marturisitorii si Sfintii inchisorilor, VIDEO

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

14 Commentarii la “GLASUL ADEVARULUI INCOMOD

 1. Mi-au placut si m-au hranit sufleteste aceste documentare.Dumnezeu sa-i rasplateasca si ocroteasca pe ostenitori.Doamne ajuta!

 2. cu adevarat, un mare act de curaj a facut, acest frate intru Hristos cu nume de Arhanghel !

 3. Iata o mana de crestini care nu considera a fi mare lucru sa spui adevarul. Lipsa de coloana vertebrala nu este un fenomen nici carasteristic si nici normal al bisericii ca institutie. Ma intreb daca Bisericii ii lipseste curajul sau manifesta putin dezinteres? Oare cineva trebuie sa legitimezeze Biserica in luarea unei pozitii ( macar atat !) in aceasta problema ?Si daca da , oare Cine altcineva decat Hristos?….
  Sa ne rugam pentru toti ierarahii nostri si pentru toti crestinii pentru ca fiecare sa marturisesca mereu numai adevarul exact in locul si in pozitia in care se afla. Doamne Ajuta!

 4. Un documentar necesar, chiar daca pare vocea celui care striga in pustie. Domnul sa-l intareasca pe autor, pentru ca si celelalte documentare mai vechi au avut aceiasi indrazneala buna. Pana la urma ce sa merite mai mult decat marturisirea adevarului?

 5. Referitor la cea de a doua prezentare video:
  Sublim si elocvent Sfantul Grigorie de Nazianz – “Cele cinci Cuvântări despre Dumnezeu” (Cuvântarea a doua despre Dumnezeu / XXII – XXXI)
  “Cine a întins de jur împrejur cerul, cine a rânduit stelele? Ba mai mult, ce ai putea să numeşti tu, înaintea acestora, cer şi stele, o exaltatule, care nu cunoşti lucrurile care sunt la picioarele tale şi care nu eşti în stare să te măsori pe tine însuţi, dar care cercetezi cu multă curiozitate lucrurile care depăşesc natura ta şi care rămâi cu gura căscată în faţa celor care nu pot fi măsurate? Căci fie, să admitem că tu poţi să înţelegi cu mintea cicluri şi orbite şi conjuncţii şi separaţii şi răsărituri de stele şi de soare şi trepte şi minute şi toate lucrurile prin care îţi arăţi această minunată ştiinţă a ta: această înţelegere nu este încă cuprinderea cu mintea a celor existente, ci este observarea unei mişcări oarecare; această observare, întărită de un exerciţiu mai îndelungat şi adunând la un loc cunoştinţele dobândite mai înainte de mai mulţi oameni, apoi dându-le o interpretare, a fost numită ştiinţă, după cum fazele lunii au ajuns cunoscute mulţimii, făcând din vedere un început al cunoaşterii. Dar tu, dacă eşti foarte cunoscător al acestor lucruri şi cauţi pe drept cuvânt să fii admirat, spune care este cauza ordinii şi a mişcării? De undesieşi aprinde soarele lumina pentru toată lumea şi pentru toate vederile, întocmai ca un corifeu al unui cor, acoperind cu strălucirea sa pe celelalte astre, mai mult ca unele dintre acestea pe altele la rândul lor? Iar dovada este: acestea strălucesc în faţa lui, iar el străluceşte mai presus de ele şi nu lasă să se cunoască nici că se ridică odată cu el frumos ca un mire, iute şi mare ca un uriaş184 (căci nu suport să-l slăvesc cu alte cuvinte, decât cu ale mele); atât de mare în putere, încât de la un capăt la altul al lumii el le cuprinde pe toate cu căldura lui185 şi nimic nu scapă de simţirea lui şi umple şi tot ochiul de lumină şi toată natura corporală de căldură, de o căldură care încălzeşte, nu care arde, graţie blândeţii temperaturii şi ordinei mişcării lui, ca şi când stă de faţă lângă toate şi le cuprinde pe toate cu o egală măsură.” (Sfantul Grigorie de Nazianz – Cuvântarea a doua despre Dumnezeu / XXIX)

 6. Vazusem aceste documentare (in special acela legat de geocentrismul Crestin), si imi ajuta personal: sa am mai mult curaj spre a da si altora, apoi dovezile prezentate sunt de o exceptionala actualitate si relativ usor de “folosit” in orice dezbatere ori lectie la scoala. Dumnezeu sa-i inspire pe autori si pe mai departe!

 7. Foarte interesant.

 8. Foarte interesante documentare. Ce mult ne-am schimbat; lucruri normale,firesti, o traire si marturisire ortodoxa ni se par acte de curaj.

 9. In sfarsit cineva care pune punctul pe i. Frumoase vorbe ,frumoase emisiuni,important este sa intelegem mesajul .Rafael Udriste realizeaza niste emisiuni fff bune clare si concise fara ocolisuri ,atat pentru omul simplu cat si pentru intelectual .Doamne ajuta….

 10. cum le putem copia?

 11. @ Elly
  Tot ce va putem oferi este codul prin care se pot insera emisiunile respective. Nu stim cum s-ar putea descarca, altfel decat prin anumite programe care fac captura de imagine.

 12. Pentru elly: instaleaza-ti ultima versiune de Real Player si deasupra filmuletelor o sa-ti apara optiunea Download…

  Vei putea downloada orice filmulet de pe youtube de exemplu sau alte site-uri de genul asta.

  De asemenea foloseste FireFox si instaleaza-ti DownloadHelper la el (cauta pe google despre downloadHelper si o sa afli cum se instaleaza).

 13. Pentru Romanul:
  E extraordinar ceea ce ne-ai invatat. Era o mai veche durere si a mea.
  Ma bucur ca elly a intrebat, si ca tu ai raspuns….
  Multumesc din suflet si eu!
  Doamne ajuta!

 14. http://www.danionvasile.ro/blog/2008/10/21/campania-din-temnite-spre-sinaxare/

  Iata ca s-a gandit sa inceapa cineva un demers pentru canonizarea martiriloe comunismului.Dumnezeu sa ii ajute.Poate unii din voi ar putea sa ii ajute.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Articole Recomandate

Carti recomandate