IMPORTANT! APEL LA CITIREA PSALTIRII IMPREUNA IN PERIOADA POSTULUI MARE

4-03-2011 Sublinieri

Doamne, ajuta!

Cu ajutorul lui Dumnezeu si cu binecuvantarea mai multor parinti duhovnicesti, dorim sa incercam si acum, in perioada Postului Mare, o perioada cu totul speciala de o importanta esentiala pentru orice crestin ortodox, reluarea unei actiuni duhovnicesti comune, in continuarea celei de la: INDEMN LA RUGACIUNE STARUITOARE IN VREMURILE TULBURI PE CARE LE TRAVERSAM si a celei intreprinse impreuna in Postul Nasterii Domnului.

Fiecare dintre cititorii acestui site, care simt necesitatea unirii in rugaciune si a intensificarii strigatului duhovnicesc catre Dumnezeu in fata tuturor nenorocirilor care ne pandesc si a necazurilor – proprii sau ale fratilor si rudelor noastre – care deja ne impresoara si care pe multi tind sa ne copleseasca, sunt rugati sa se inscrie la citirea Psaltirii, cu cate o catisma pe zi, in fiecare zi urmand sa o faca pe cea consecutiva (urmatoare) zilei precedente (de ex., daca au inceput cu catisma 4, vor face apoi catisma 5, in a treia zi catisma 6, etc. si dupa aceea de la inceput; daca au inceput cu catisma 20,la doua zi vor citi catisma 1, apoi 2, etc.).

In zilele urmatoare nadajduim sa completam aceasta randuiala de obste si cu alte rugaciuni mai deosebite, pe care le vom intercala intre “starile”  unei catisme, dar pana atunci raman valabile, pentru oricine doreste si are evlavie si ravna, rugaciunile de pocainta sugerate aici de Ierom. Teofan de la Man. Putna si Rugaciunea pentru lume a Cuviosului Paisie Aghioritul.

Va reamintim si indemnurile primite atunci de la Parintele Teofan, valabile si acum, cand deja problemele, provocarile si grijile s-au inmultit peste masura:

Nu trebuie să uităm însă că, de multe ori, în istoria popoarelor creștine, Dumnezeu a îngăduit pierderea libertății exterioare, atunci când majoritatea creștinilor nu au mai avut râvnă să lupte pentru libertatea interioară. Cine este liber interior nu transmite panică, nu transmite un duh negativist, ci prezența și demersurile lui aduc ceva din pacea lui Hristos, chiar dacă se confruntă cu probleme foarte grave.

La această stare de echilibru trebuie să ne străduim cu toții să ajungem. (…) Oare noi, creștinii, în plan duhovnicesc, nu avem nici o vină pentru toată situația deplorabilă în care se află țara noastră? Puteți să fiți siguri că, dacă în viața noastră creștinească, am fi avut mai multă pocăință și smerenie, Dumnezeu nu ne lăsa să ajungem aici.

De aceea adresez tuturor următoarea rugăminte: să încercăm cu toții, măcar pentru 40 de zile, să respectăm un program foarte simplu de viață duhovnicească.

În primul rând să-i cerem zilnic lui Dumnezeu, cu insistență, să ne ajute să-i iertăm pe toți cei față de care avem gânduri de dușmănie, de supărare.

În al doilea rând să zicem zilnic trei rugăciuni de pocăință, scurte și foarte frumoase, pe care le puteți citi mai jos. Vă rog să adresați acest îndemn la cât mai multă lume.

Daca aveti alte sugestii sau intrebari, va asteptam prin comentarii sau pe e-mail.

Va multumim!

Doamne, ajuta!

PS: Pentru o mai buna intelegerii a insemnatatii citirii Psalmilor si a modului in care trebuie facut acest lucru, va recomandam:

Pentru pregatirea pentru intrarea in Postul Mare, va recomandam:

***


Categorii

Parintele Teofan Popescu, Rugaciunea (Cum sa ne rugam?), Triodul si Postul cel Mare

Etichete (taguri)

, , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

313 Commentarii la “IMPORTANT! APEL LA CITIREA PSALTIRII IMPREUNA IN PERIOADA POSTULUI MARE

VEZI COMENTARII MAI VECHI << Pagina 10 / 11 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

 1. doamne ajuta va rog din suflet sa imi raspundeti la o intrebare acum 2 saptamani a venit o femeie la mine sa cimpar carti de rugaciuni si am cumparat psaltirea am inceput sa o citesc nu am stiut ca trebuie acordul duhovnicului dar va marturisesc ca de cand o citesc am probleme cu soacra mae si simt ca ceva nu este in regula am o fetita de 3 ani jumate cand m-am casatorit am avut numai probleme cu ea si am decis sa ne separam lucrurile au mers spre bine nu am mai avut probleme si simteam in suflet linistea sufleteasca dar acum a inceput din nou ce sa fac eu nu am nimic cu ea va rog sa ma ajutati va multumesc.

 2. @ Lia Morar:

  Nu stim si nu putem sa va ajutam noi in aceasta problema personala, familiala. E nevoie neaparat sa vorbiti cu duhovnicul si sa va marturisiti. Iertati-ne!

 3. Pingback: Război întru Cuvânt » Sa ne rugam Maicii Domnului, imbratisarea celor nemangaiati si izbavirea celor din primejdii
 4. Doamne ajuta!
  Ma puteti primi si pe mine va rog?
  Am vazut azi acest apel si as dori sa contribui si eu la acest proiect.
  Va rog sa imi dati si mie cu ce numar de catisma sa incep, daca se mai poate.
  Va multumesc!

 5. @Gh. Marius:

  Doamne, ajuta!

  Sigur ca da. Puteti incepe cu prima.

 6. as dori sa particip si eu la citirea Psaltirii. Minodora

 7. @ Otvos Moldova:

  Doamne, ajuta! Sigur, puteti sa va alaturati. Incepeti cu catisma intai sau cu care doriti, si apoi in fiecare zi, cu urmatoarea.

  Va multumim!

 8. Buna ziua, e prea tarziu sa citesc si eu? daca nu spuneti-mi va rog ce sa citesc . Doamne ajuta.

 9. @ maria:

  Doamne, ajuta! Nu e tarziu. Incepeti cu prima catisma.

 10. buna ziua, as dori sa ma alatur si eu, astept daca se poate si in email , un numar de catisma de inceput Doamne ajuta!

 11. @ Maria_

  Doamne, ajuta! Oricine incepe mai tarziu poate incepe cu prima catisma. Va multumim.

 12. Buna ziua!
  Doresc din suflet sa ma alatur si eu la citirea Psaltirii.
  Doamne ,ajuta!

 13. @ Daniela:

  Doamne, ajuta!

  Sigur, puteti incepe din aceasta seara cu prima catisma.

 14. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Interviul saptamanii: PARINTELE IUSTIN (video) – CUVINTE TARI SI DUREROASE: “Ar trebui sa plangem, sa ne caim, sa vedem ca suntem la marginea prapastiei. Sa luam exemplu de la nenorocirile altora si sa ne indrepta
 15. As dori sa pun si eu o intrebare unui parinte daca se poate?Va spun sincer ca ma aflu intr-o mare incurcatura in viata mea din care nu stiu cum voi iesi . Am un canon de rugaciuni cu care voi merg epana la capat atat cat mai am timp.Insa am auzit si eu ca citirea acatistului Buneivestiri al Maicii Domnului de 12 ori duce la implinirea oricei dorinte bune.Eu am primit de la preot citirea lui numai mircuri dimineata insa m-am apucat intr-o zi si l-am citit de 12 ori era o zi in care postisem, spre seara insa eram la parintii mei cu fetita mea si era sa luam foc toti de la un aragaz .Cineva mi-a spus sa nu mai fac asta sa mai citesc de 12 ori acatistul ca se intampla necaz mare .Insa nu-mi vine sa cred totusi cred ca ispita aia a fost de la diavol .Vreau sa intreb totusi un preot am voie sa citesc acatistul Buneivestiri a Maicii Domnului de 12 ori pe zi?Tin sa precizez ca sunt spovedita si impartasita apoi m-am apucat de canoanele de rugaciune. Spune-ti va rog ca am mare nevoie de acest raspuns.

 16. @ Arabela:

  Am intrebat pentru dvs. si am primit urmatorul raspuns, pe care il sustinem si noi:

  Sora Arabela,

  Nu vreau sa va descurajez, dar nu va poate da nimeni dreptate. Nu este bine cum ati facut si cu siguranta ati suferit ispita din cauza neascultarii si a ravnei nechizuite, din voie proprie. Trebuie sa stiti ca nu orice ravna pentru rugaciune este si cea buna, de la Dumnezeu, ci vrajmasul insusi ne impinge la depasirea masurii si la fortarea notei, spre vatamarea mintii noastre prin trufie si inchipuire si spre smintirea celor din jurul nostru. Sunteti si in lume, aveti copii, inteleg, asadar aveti si griji si raspunderi pentru familie. Ele trebuie savarsite ca pentru Dumnezeu, ele tinand locul rugaciunii. Nicidecum nu va puteti angaja la masuri calugaresti.

  Are dreptate persoana care v-a mustrat! Incercati va rog sa nu mai luati rugaciunea ca pe ceva cantitativ si magic, care aduce implinirea dorintelor daca este spusa de un numar fix de ori – 12 sau 7 sau 40 sau oricat. Rugaciunea nu se face la norma si Dumnezeu nu cauta la numarul de repetari sau la numarul de ore. Rugaciunea trebuie sa schimbe ceva inlauntrul nostru, sa ne aduca in suflet pocainta, frangerea inimii, pace, rabdare si bunavoire. Acestea sunt roadele rugaciunii, iar nu implinirea vreunei dorinte omenesti. Pe aceasta lasati-o in seama voii lui Dumnezeu. Cand spuneti de 12 ori pe zi un acatist nu cred ca mai puteti sa fiti cu mintea la cele citite si nici inima sa mai simta ceva, e cu neputinta. Rugaciunea adevarata nu se face cu zorire, cu stres, nu duce la epuizare si la ravasire sufleteasca. In rugaciune ne straduim sa dobandim trezvie, sa ne curatim mintea si inima si sa ne indreptam inima spre implinirea voii lui Dumnezeu. Cand depasim masura, roadele sunt tocmai cele contrare. Si, iata, mai primim si cate o palmuta de la Dumnezeu spre trezire.

  Faceti in primul rand ascultare de duhovnic, fiindca ascultarea, daca nu e vorba de pacat si erezie, este mai mare decat rugaciunea si decat orice nevointa facuta dupa socotelile noastre sau dupa ce am auzit de la unii si altii. Apoi trebuie sa tineti numaidecat o masura echilibrata si statornica in rugaciune. Mai bine putin si constant, cu atentie si cu smerenie. Si mai ales, insist, nu va incredeti in gandurile si in simtirile dvs., in schimb luati la aminte fara preget la glasul constiintei, la sfaturile duhovnicului si la avertismentele lui Dumnezeu.

  Bunul Dumnezeu sa va indrepteze pe calea mantuirii!

 17. @ Arabela:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/12/08/parintele-cleopa-despre-dreapta-masura-sfatuire-smerenie-si-despre-ispitele-celor-care-nazuiesc-spre-daruri-mari/

  Numai de smerenie se teme diavolul. De alta nu se teme el; poti să fii tu nevoitor cât este lumea! Dacă nu stii că ceri iertare, esti batjocorit de ei; esti măturoiul dracilor. Dreaptă socoteală trebuie să avem si în vorbire, la metanii, la priveghere si în tăcere si în înfrânare la mâncare, la băutură, la somn si la toate ostenelile trupesti.

  De aceea, fratilor, să ne ajute mila Domnului să câstigăm oleacă de dreapta socoteală, fiindcă în lumea asta sunt curse si ispite fel de fel si nedumeriri în cele duhovnicesti. Dar să tinem dreapta socoteală, măsura în toate.

  Pădurea nu se teme de cel care încarcă o dată mult căruta, că stie că mai la vale se rupe osia la cărută si moare stie că mai la vale se rupe osia la cărută si moare calul, că nu mai poate.
  De acela se teme diavolul, care ia câte un lemnisor din pădure în fiecare zi si-l duce acasă. Asa-i si vrăjmasul; nu se teme de cel care o ia lată, că rămâne negrăpată. Câte oleacă, asa. Câte oleacă, încet, încet! Sfântul Teodor Studitul spune: „Câte putin, câte putin se îmbogăteste cineva, si la cele trupesti si la cele duhovnicesti”. Câte oleacă. Asa să luati fapta bună, câte oleacă, si să vă pară rău că n-ati făcut mai mult.

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/08/17/ieroschim-stefan-nutescu-schitul-lacu-despre-dreapta-socotinta-extremele-nu-sunt-de-la-dumnezeu-ni-se-cere-sa-urmam-calea-de-mijloc/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2011/03/22/de-ce-cauta-omul-semne-minuni-si-vindecari-paranormale/

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/09/19/care-rugaciuni-sunt-facatoare-de-minuni-i/

  http://www.pateric.ro/rugaciunea-scurta-dar-adeseori-facuta-e-mai-de-folos-decat-cea-lunga/

  http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/convorbiri4.htm

  Care rugaciune este mai puternica ? Cea orala, psalmul, acatistul, Tatal nostru sau rugaciunea lui Iisus ?

  Rugaciunea cea mai puternica este rugaciunea scurta, care se face din adancul inimii, cu suspine si lacrimi,
  dupa marturia Sfintei Scripturi care zice : ” Dintru adancuri am strigat catre Tine, Doamne, Doamne, auzi glasul meu ” ( Psalm 129, 1 ) . Cu aceasta rugaciune smerita s-au rugat talharul pe cruce ( Luca 23, 42 ) ; femeia canaaneanca ( Matei 15, 22 ) ; apostolii, in vremea furtunii pe marea Galileii ( Matei 8, 25 ) ; orbii din Ierihon ( Matei 20, 30-33 ) ; leprosul ( Marcu 1, 40-41 ) , etc. Deci, cea mai puternica rugaciune este rugaciunea scurta cu suspinul inimii, dupa marturia ce zice : ” Racnit-am din suspinarea inimii mele… ” ( Psalm 37, 8 ) . Este buna si rugaciunea cea lunga, citirea Psaltirii, Ceaslovului etc., dar aceasta se potriveste mai ates celor sporiti in cele duhovnicesti, iar nu celor incepatori.

  60. Ce fel de rugaciune recomandati credinciosilor ? Dar calugarilor si preotilor ?

  Credinciosilor mireni, de obicei le dau sfaturi sa nu le ramana rugaciunile de dimineata, de seara si din timpul mesei, iar in timpul zilei si la lucru le dau sa zica in taina rugaciunea lui Iisus si alte rugaciuni scurte. Apoi, le recomand mergerea cat mai des la Sfanta Biserica, rugaciunea Tatal nostru, Crezul, Psalmul 50, pe care sunt datori sa le stie pe de rost.

 18. @Arabela,

  Dar de ce de 12 ori pe zi? Nu se specifica intervalul de timp, poate fi si la cateva zile… Dar cum spune parintele, trebuie ascultat duhovnicul. Puteti sa intrebati pe duhovnic, si vedeti cum anume va sfatuieste.

 19. @Arabela

  Puterea rugaciunii nu consta in numarul ei ci in durerea si smerenia inimii celui care o face. Sa nu ispitim pe Dumnezeu cerand indeplinirea unor dorinte in schimbul unui numar de rugaciuni sau indeplinirii unor practici anume. Acestea sunt in cel mai bun caz incadrabile la categoria superstitii si nu fac parte din duhul ortodoxiei. Cel mai bine este sa urmati canonul de rugaciune primit de la duhovnicul dumneavoastra.
  Iertati-ma va rog pentru indrazneala…
  Maicuta Domnului, care duce rugaciunile noastre inaintea lui Hristos si se roaga pentru toti cei ce alearga sub acoperamantul ei , sa va miluiasca !

 20. @Arabela:

  Cred ca orice rugaciune este binevenita, si cu atat mai mult Acatistul Buneivestiri a Maicii Domnului, dar cel mai bine ar fi daca am citi rugaciunile cu binecuvantarea duhovnicului. Oricum cred ca practica cea mai obisnuita este de a se citi acatistul o data pe zi – chiar si in situatiile in care ne luam noi insine canonul de a-l citi, desi nu este recomandat – timp de 12 zile, 40 de zile, sau pe o perioada mai lunga de timp. Sunt unii crestini care au mare evlavie la Maica Domnului sau la un Sfant anume, si citesc acatistul respectiv in fiecare zi. A citi de 12 ori un acastist intr-o singura zi poate fi peste puterile noastre, si poate duce asa cum ati povestit la tot felul de ispite.

 21. Si, pentru ca suntem la capitolul Psaltire si vine pe 15 nov.Postul Craciunului propun (re)inceperea citirii Psaltirii…

 22. Cuviosul Macarie de la Optina îi scria unei persoane: “Gândind că vei afla iubirea lui Dumnezeu în sentimente consolatoare, tu nu-L cauţi pe Dumnezeu, ci pe tine însuţi, adică propria ta con­solare, şi ocoleşti adevărata cale a suferinţei care duce la El, pentru că te socoteşti pierdut fără această consolare”.

 23. Fratilor va multumesc pentru raspunsurile dvs .Va spun sincer ca mari necazuri au venit in viata mea .Aergand pe calea bisericii, mergand pe la diverse schituri, manastiri am adunat canoane grele considerand ca, canonul dat de duhovnicul meu este prea mic, ca este prea putin .Nu ma judecati va rog, nu ma judecati , nu ma mustrati , nu as dori nimanui suferinta mea.De toate l-am intrebat pe parintele duhovnic si mi-a raspuns ca toate sunt bune .Insa am ajuns la epuizare cu un copil mic , nu prea ma mai tineam de indatorarile casnice.Am ajuns sa va dau dreptate . Insa nu am cerut Domnului, avutii, bogatii in rugaciunile mele I-am cerut MILA SA CEA MARE.Ii cer Domnului sa se milostiveasca si de mine asa cum s-a milostivit de vaduva din Nain, de demonizatul din Ghergheseni de fiica cananeiencei ETC. Stand de vorba cu mari duhovnici print telefon , prin corespondente postale am despoperit ca ceea ce m-i se intampla mie este de fapt un rau al altora. Cineva a facut lucruri rele asupra casei noastre ca eu si sotul sa ma despart sa nu mai am casa , serviciu si altele . Insa asa este nu am nimic acum dupa toate incercarile astea sotul se indepartasera de mine , si multe alte .Am luptat cum am putut cu post cu toate canonele astea si ca rezultat va spun sincer AM CASTIGAT MULTE , AM CASTIGAT PE SOTUL MEU ALATURI DE MINE , I-AM CASTIGAT DRAGOSTEA LUI, AM UN COPIL SANATOS SI PENTRU ASTA II MULTUMESC BUNULUI DUMNEZEU.NU am castigat serviciu, stam cu chirie insa putinul timp pe care il mai am o sa-l folosesc in rugaciune pentru ca sunt sigura ca daca am reusit sa castig din nou dragostea sotului meu voi obtine si Mila Domnului.Nu ma judecati eu nu am crezut in farmece si vraji, am zis ca la cine nu crede in ele nu se prind insa de noi s-au prins din cauza necredintei.

 24. @Arabela:

  Se poate spune că dincolo de suferinţele tale foarte mari ai avut de câştigat credinţa în Dumnezeu şi recuperarea familiei tale, ceea ce nu e puţin lucru. Acum nu eşti bogată în bani dar ai cea mai mare bogăţie care poate exista, aceea a celor dragi ţie. Să zicem că şansa ta a fost că trăim într-o vreme în care lumea chiar dacă nu ştie mare lucru despre Dumnezeu şi despre biserică, are cel puţin multe surse de informare: foarte multe cărţi publicate, internetul, pelerinaje, etc. Astfel că suferinţa şi întoarcerea pe drumul cel bun pot fi mult scurtate în timp. Imaginează-ţi că acestea s-ar fi petrecut înainte de 1989. În acele condiţii cred că ar fi trecut foarte mult timp până să te dezmeticeşti şi până să înţelegi ce se întâmplă cu tine, suferinţa ar fi fost poate lungă şi mai grea, doar dacă ai avut şansa să ai aproape pe cineva credincios care să te ajute.

 25. E postul creciunului si doresc din suflet sa ma alatur la doresc din sufletr si eu la citirea psaltirii !

 26. buna ziua,ma numesc alina ioana sunt nascuta in ziua de 25 decembrie 1988 nu am reusit sa tin nici o zi de post,si daca am inceput dimineatza am fumat si nu stiu daca se poate considera ca am tinut post daca am fumat.am o nedumerire se poate sau nu citi psaltirea si daca da cu ce ar fi indicat sa incep?multumesc

 27. am uitat sa va mentionez ca stiu ca nu e voie sa coci,speli sau cosi in zi de sarbatoare insa fara sa-mi dau seama aproape tot timpul fac aceasta greseala,ma trezesc dimineatza stiu ca e sarbatoare sau duminica si nu e bine sa fac nimic din ce am mentionat mai sus dar fara sa imi dau seama incep sa le fac.astept raspunsul dumneavoastra

 28. va rog sa ma iertati ca intreb toate pe rand ,as mai avea o intrebare e voia pentru ortodocsi sa faca rugaciunile rozarului?

 29. PROMIT CA E ULTIMA INTREBARE ASTAZI,am de la bunica ea care e decedata DUMNEZEU SA O IERTE SI SA O ODIHNEASCA IN PACE o carte numita Mantuirea pacatosilor din anul 1939 insa de cate ori am citit in ea am avut parte de probleme pot continua sa citesc in ea am citit si recitit de foarte multe ori dar tot ce am inteles a fost capitolul XXIX ULTIMA MANGAIERE PENTRU CEI CE SA JELESC PENTRU MORTII LOR ,sa continu-i sa citesc pana inteleg?
  Astept raspunsul dumneavoastra.CRACIUN FERICIT

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate