PUTEREA MINUNATA A MAICII DOMNULUI in razboiul cu patimile, in lupta pentru feciorie si in izbavirea din mari primejdii si nenorociri. CUM DESCOPERIM CARE ESTE VOIA LUI DUMNEZEU IN VIATA NOASTRA si cum sa dobandim DISCERNAMANTUL, atunci cand minciuna este amestecata cu adevarul? PROTOS. TEOFAN POPESCU – conferinta de la Iasi: “Cum se poate apropia un tanar de Taina Maicii Domnului?” (VIDEO, TEXT)

2-05-2019 Sublinieri

Conferința “Cum se poate apropia un tânăr de Taina Maicii Domnului? Mai este fecioria de actualitate astăzi?” organizată de ASCOR Iași, susținută de Protosinghel Teofan Popescu la Catedrala Mitropolitană din Iași, Sala Iustin Moisescu în data de 21 martie 2019

“(…) Maica Domnului, desigur, este ocrotitoarea fecioriei. In acelasi timp este ocrotitoarea si le da putere si celor care au pierdut fecioria, ca sa revina la intreaga-intelepciune. Si, pentru inceput, as vrea putin sa privim icoana care este pe fundal, icoana Bunevestiri. Icoana este pictata de parintii de la Vatopedu si personal am vrut sa se numeasca intalnirea din aceasta seara Cum sa ne apropiem de taina Maicii Domnului” fiindca ultima data cand am fost la manastirea Vatopedu, pot spune ca am simtit si eu cate ceva din taina Maicii Domnului, stand langa cele sapte tronuri imparatesti, cele 7 icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului.

In icoana aceasta a Buneivestiri, care este lucrata dupa traditia bizantina, observam aceasta bucurie revarsata in culori, aceasta bucurie a Buneivestiri, si observati cum Arhanghelul Gavriil vine asa, putin grabit, in mana stanga tine toiagul, semn ca este mesager, aduce o veste de la Tatal Ceresc, cu mana dreapta se indreapta catre Maica Domnului si spune: Bucura-te ceea ce esti plina de har! Stiti ca noi cantam in slujbele noastre: Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara, bucura-te ceea ce esti plina de har! Sa cititi in Patericul Maicii Domnului, sa vedeti acolo diverse exemple cum diavolul nu suporta sa auda aceasta cantare care a adus cerul pe pamant.

Vreau sa ne oprim putin la felul in care este reprezentata Maica Domnului in aceasta icoana. Observati ca mana dreapta iese putin in exterior si exprima uimirea, intr-un fel, pentru aceasta veste pe care o aduce Arhanghelul Gavriil. Sfintii Parinti, Sfantul Grigorie Palama si alti Sfinti Parinti spun ca in raspunsul pe care Maica Domnului il da Arhanghelului Gavriil, “cum va fi aceasta de vreme ce eu nu stiu de barbat?” nu se arata necredinta Maicii Domnului, ci se arata un fel de uimire a Maicii Domnului, fiindca ea dorea sa traiasca in feciorie. Si Arhanghelul Gavriil nu o pedepseste, cum vedem in acelasi capitol din Evanghelia dupa Luca, cap I, unde este acest episod al Buneivestiri. Stim ca acolo Zaharia a fost pedepsit sa ramana mut pentru ca nu a avut destula credinta in ceea ce i-a spus Arhanghelul. Aici vedem ca nu este vorba de asa ceva. Maica Domnului da o marturie peste veacuri a importantei fecioriei.

Pe de alta parte, observati capul Maicii Domnului, este putin plecat, ne arata acceptul Maicii Domnului, dorinta de a urma voia lui Dumnezeu. Adica ratiunea noastra omeneasca se supune voii lui Dumnezeu. Fie mie dupa cuvantul Tau“, spune Maica Domnului. Si intreaga traditie patristica spune ca, prin acest accept, de-abia atuncea Dumnezeu hotaraste Intruparea, adica avea nevoie de voia libera a omului, de consimtamantul omului.

Pana la urma sa stiti ca toate marile incurcaturi din viata noastra pleaca fie de la faptul ca nu stim ca trebuie sa cautam voia lui Dumnezeu, fie ca nu vrem sa o cautam, fie ca nu ne straduim sa cautam voia lui Dumnezeu. De aici pleaca toate marile incurcaturi, toate marile dezamagiri si asa mai departe. Fiindca, pana la urma, toata lupta aceasta pe care o da diavolul in zilele noastre pentru a strica fecioria, curatia trupeasca, pentru a strica mintile si sufletele tinerilor, este un atentat impotriva libertatii omului. Omul nu poate fi liber cu adevarat decat atunci cand este in comuniune cu Dumnezeu. Si observati ca si in traditia poporului nostru si in alte traditii ale popoarelor crestine, dar ma refer in special la noi, la romani, cateva cuvinte care practic nu pot fi traduse in limbile occidentale: cuviinta, sfiosenie adica arata un om temator de Dumnezeu, un om care doreste sa se hraneasca cu harul lui Dumnezeu. Or, tocmai aceste notiuni diavolul le ataca, bineinteles ca se foloseste de tot acest arsenal al mass-media in mare parte, si noi, daca dorim sa alegem sa fim liberi intru Hristos, trebuie sa fim foarte atenti la acest razboi.

Iata ce spune sfantul Gheron Iosif:

“Nu exista alta jertfa mai bineplacuta lui Dumnezeu decat curatia trupului, care se dobandeste prin sange si prin lupte infricosatoare. Siliti-va, asadar, sa va curatiti sufletul si trupul, sa nu primiti deloc ganduri rusinoase“.

Iata deci care este perspectiva lui Dumnezeu, perspectiva sfintilor care vorbesc inspirati de Dumnezeu si care ne iubesc si doresc sa fim liberi, nu sa ne luam dupa tot felul de aparente, si noi de la scaunul spovedaniei stim mai multe lucruri, la ce se poate ajunge daca omul nu este pregatit pentru acest razboi. Aduce stari de depresie, deznadejde si asa mai departe. Oricum, trebuie sa fim foarte constienti ca ajutorul Maicii Domnului este foarte puternic, atat pentru cei care se lupta sa isi pastreze fecioria cat si pentru cei care si-au pierdut-o. Harul fecioriei este foarte puternic fiindca este urmarea lui Hristos, urmarea Maicii Domnului. Dar si harul care se da celor care se pocaiesc este foarte puternic, si care doresc sa scape de patima desfraului, fiindca fara acest har nu ai cum sa scapi de patima desfraului.

Ati vazut pe afis ca vor fi proiectate cateva filmulete in seara aceasta, despre minuni contemporane ale Maicii Domnului, tocmai pentru a ne intari in acest razboi. Si as vrea sa va mai dau un citat de la Sfantul Ioan Gura de Aur tot despre acest razboi pentru pastrarea fecioriei.

Cunosc cat e de grea fecioria, cunosc taria acestor lupte, cunosc greutatea razboiului. Ca sa poti da lupta ai nevoie de un suflet caruia ii place lupta, de un suflet tare, de un suflet care sa lupte pana la sange impotriva poftelor. Trebuie sa mergi pe carbuni, sa nu te arzi, sa calci pe sabii si sa nu te tai. Pofta este tot atat de cumplita si de primejdioasa ca si focul si sabia. Un suflet care nu este pregatit sa tina piept chinurilor poftei, iute este biruit. Trebuie sa avem inima de otel, ochi neadormit, rabdare mare, ziduri puternice, alte ziduri care sa le imprejmuiasca pe acestea si zavoare puternice. Trebuie sa avem paznici trezi si viteji dar mai presus de toate trebuie sa avem ajutorul de sus, ajutorul lui Dumnezeu. De n-ar pazi Domnul cetatea – spune Psalmistul – in zadar ar priveghea cel ce o pazeste. Cum putem atrage asupra noastra acest ajutor ceresc? Daca vom pune in slujba nevointelor fecioriei tot ce sta in puterea noastra: ganduri sanatoase, posturi si privegheri indelungate, pazirea poruncilor, dar mai presus de toate daca nu ne incredem niciodata in propriile nostre puteri.”

Multe caderi apar din aceasta mandrie: noi stim ce avem de facut, nu trebuie sa ne invete altcineva. Si bineinteles ca diavolul este un expert sa ii dea omului iluzia libertatii, iluzia ca el este stapan, este independent, pana reuseste sa il distruga, daca omul nu se trezeste.

Si as vrea sa va pun pentru inceput un film care sa va intareasca in aceasta credinta ca Maica Domnului ne poate da un ajutor foarte puternic, in orice situatie am fi, oricat de grea, orice pacat, dar trebuie putin sa insistam, cu smerenie, cu pocainta. La drept vorbind, si fecioria trebuie tot timpul unita cu smerenia, sau lupta pentru feciorie trebuie unita cu smerenia, altfel nu reusim nimic.

Primul filmulet va fi despre preotul acela din Campina, parintele Ionut Butoiu, unii dintre dumneavoastra probabil ca l-ati vazut, sunt cateva secvente extraordinare pe care as vrea sa le vedem impreuna. Pe scurt, este vorba de un preot care a cazut in apa, si-a rupt gatul in apa si Maica Domnului l-a scos din apa si a facut dupa aceea cu el mai multe minuni. Este o minune din zilele noastre, si daca v-ati folosit si o sa va folositi in continuare de ceea ce zice parintele Ionut, va rog sa il si pomeniti la rugaciune fiindca eu sunt sigur ca are un razboi foarte puternic din partea demonilor, intrucat a ajutat foarte multa lume prin aceasta marturie.

Eu am stat de vorba cu el si as vrea sa mai spun cateva lucruri care nu se gasesc nici in filmul care circula pe internet, nici in cartea care a aparut – stiti ca a scos o carte, se numesteLupta, rabda si vei trai – acestea sunt cuvintele pe care le-a auzit de la Maica Domnului. Deci el povesteste cum a alunecat, fiind la Costinesti, si a cazut in apa. Si unora li s-a parut curios: cum, era pe o stanca? S-au apucat unii sa caute, mai, nu-i nici o stanca in Costinesti. Sincer sa fiu, primul meu gand care a fost si cred ca acesta este, e ca a avut loc un atac demonic si a cazut in apa. El nu vrea sa spuna ce s-a intamplat si de aceea mai face cateva invaluiri si asa mai departe. Fiindca mie mi-a povestit ca in momentul in care era in apa – a stat 58 de secunde in apa cu capul infipt in nisip – demonul statea langa el si radea de el si ii spunea: ai sa te ineci, nu o sa te ajute nimeni. Si atunci a intervenit Maica Domnului si l-a scos din acest necaz foarte mare. Haideti sa va citesc cateva cuvinte pe care mi le-a spus acest parinte:

Orice tanar care insista sa ii ceara ajutorul Maicii Domnului, va primi ajutor. Va primi acest ajutor daca isi pune nadejdea in Maica Domnului si nici o secunda nu se indoieste cand ii cere ajutorul, indiferent de ce problema grea sau imposibila are. Nu noi ii slujim Maicii Domnului, ci Maica Domnului ne slujeste. Acolo in apa am stat 58 de secunde, mai aveam 3 sau 4 secunde si muream. Insa Maica Domnului m-a insotit in apa si mi-a aratat locuri si lucruri ce nu le pot vorbi decat cu duhovnicul. Sa stie toata lumea ca Maica Domnului ii iubeste enorm pe tineri si orice cer in numele ei, primesc, daca le este spre mantuire. Paraclisul Maicii Domnului face minuni. Daca nu aveam evlavie la Maica Domnului nu mai ieseam din apa niciodata, pentru ca asta a cerut Satana, ca eu sa mor inecat. Nici un sfant nu ma putea ajuta fiindca nu avea voie, iar Satana statea in apa langa mine si radea de cum ma inec, zicandu-mi ca nimeni nu are voie sa ma ajute. Atunci a intervenit Maica Domnului, peste toate duhurile si stihiile si cand nimeni nu mai credea in cer ca mai pot scapa, m-a ajutat Maica Domnului. Am vazut multe, multe in apa, am auzit multe, insa nu pot vorbi nimic decat cu duhovnicul. Fara ajutorul Maicii Domnului nu ne putem mantui, mai ales noi, cei din cler.

Minunea foarte mare cu acest parinte, care, iarasi, nu se intelege foarte bine din carte si din film, este ca el in momentul de fata merge, nu datorita recuperarii medicale – fiindca practic o sa vedeti ca la inceputul filmului povesteste ca are maduva sectionata la coloana cervicala si nu se mai poate… daca scapi cu viata – foarte foarte rar poti scapa cu viata – in nici un caz nu ai cum sa mergi. Deci minunea cea mare este ca din punct de vedere medical, de 10 ani de zile el nu ar trebui sa mearga si totusi merge. Este un lucru extraordinar si vreau sa va spun ca am mai intalnit tot in Patericul Maicii Domnului, aproximativ acelasi gen de intamplare cu un copil care avea evlavie la Maica Domnului si Satana l-a aruncat in apa si exact acelasi lucru, Maica Domnului l-a scos din apa.

Vedeti AICI intregul reportaj cu si despre Parintele Ionut Butoiu din Campina, apoi puteti relua citirea transcrierii:

PREOTUL SALVAT DE LA MOARTE DE MAICA DOMNULUI. Cascada de MINUNI, INVIERI si VINDECARI uluitoare din viata PARINTELUI IONUT BUTOIU din Campina, marturie vie a lucrarii puternice a Proniei dumnezeiesti in zilele noastre (VIDEO)

 

Iata, dupa aceste marturii foarte frumoase despre Maica Domnului, vedeti foarte concret, foarte pe viu ce putere are Maica Domnului in fata lui Dumnezeu. De fapt noi pe sfinti ii cinstim pentru puterea lui Dumnezeu care este in ei, felul cum sfintii au stiut sa conlucreze, sa aiba o impreuna-lucrare cu Dumnezeu si cinstim felul cum Dumnezeu lucreaza prin acesti sfinti. Despre Maica Domnului Sfantul Siluan Athonitul, tot printr-o descoperire dumnezeiasca, spune ca ea nu a pierdut vreodata harul si nu a pacatuit nici cu gandul. Asta o spun ca sa ii cerem mai des ajutorul in acest cumplit razboi al gandurilor.

Vreau sa va spun ca nu este singura marturie cu care m-am intalnit din zilele noastre, nu e singura marturie in legatura cu aratarea Maicii Domnului. O credincioasa care a trecut la Domnul, care a trait in feciorie toata viata, de asemenea a avut o astfel de descoperire si chiar imi spunea: Cata delicatete la Maica Domnului! Mi-a ramas in minte aceasta expresie.

Haideti sa vedem un portret al Maicii Domnului, asa cum il vede Sfantul Ambrozie, si pe baza unor informatii ajunse pana la el si pe baza unor descoperiri pe care le-a avut. Spune asa Sfantul Ambrozie [al Mi(Medio)lanului]:

Fecioara purta un trup ce nu cunoscuse un alt trup. Era fecioara nu doar cu trupul, ci si cu mintea, căci nicicand nu si-a intinat-o cu vreo viclenie. Avea intotdeauna inima smerita, vorbirea serioasa, mintea cumpatata si se pleca grabnic spre invatatura. Nu-si punea nadejde in bogatiile cele trecatoare, ci in ajutorarea sarmanilor. Era harnica la osteneala si zabavnica la grait. Cauta neincetat ca Domnul sa fie judecatorul cugetelor ei, iar nu oamenii. Nu indraznea vreodata sa supere pe cineva, ci arata bunavointa fata de toti. Nu se arata niciodata semeata inaintea mai marilor ei, nici nu invidia pe cei de-o seama cu ea. Nu se falea, căci iubea virtutea si urma dreptatea. Buzele ei nu au rostit nicicand vreo vorba care sa nu fie adumbrita de har. Nu s-a impotrivit in cuvant vecinilor ei, nici nu a dispretuit pe cei mai prejos decat ea. Nu a ocolit pe cei in nevoi si nu a trecut cu vederea pe cei sarmani. Nu a ras vreodata de cineva, ci i-a acoperit pe toti cu iubirea ei“.

Citatul este dintr-o carte pe care v-o recomand, e putin mai scumpa, “Viata Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu si Pururea Fecioarei Maria“, aparuta la Doxologia acum cativa ani. Din cate stiu, este cea mai completa viata a Maicii Domnului, se bazeaza si pe Scriptura, si pe scrierile Sfintilor Parinti, pe traditia imnografica si asa mai departe.

Pe de alta parte, mai trebuie spus si faptul ca in Biserica Dreptslavitoare este foarte importanta invatatura, dogma despre pururea-fecioria Maicii Domnului. Nu vreau sa intru acum intr-o analiza dogmatica, insa as vrea sa va dau un citat de la Sfantul Chiril al Ierusalimului, impotriva ereticilor care hulesc pururea-fecioria Maicii Domnului. Si spune Sfantul Chiril al Ierusalimului, plecand de la episodul acesta al Buneivestiri cand Arhanghelul Gavriil ii spune ca va fi umbrita Maica Domnului de puterea lui Dumnezeu. Si spune Sfantul Chiril:

Ereticii care hulesc pururea fecioria Maicii Domnului vor fi mustrati de Duhul Sfant. Puterea celui Preainalt care a umbrit-o pe Fecioara se va porni asupra lor si se vor infrunta cu Gavriil in ziua Judecatii”.

Un alt aspect pe care l-am subliniat putin la inceput, cand am vorbit despre acceptul Maicii Domnului, cand a spus Fie mie dupa cuvantul Tau!, si va spuneam atunci ca si-a supus ratiunea Voii lui Dumnezeu. Desigur, noi, traind in epoca in care traim, poate este foarte greu sa intelegem lucrul acesta: cum descoperim voia lui Dumnezeu, care este voia lui Dumnezeu in viata noastra, cum sa ne ferim de inselare? Si o cale bineinteles ca este Taina Spovedaniei si mai mult decat atat, repetarea numelui lui Iisus Hristos: Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul!, la masura, la puterea pe care o avem. Cu cat ne antrenam mai mult intr-un duh de smerenie, de pocainta, in aceasta rugaciune, cu atat mai mult vom intelege voia lui Dumnezeu in viata noastra.

Unii credinciosi, pe langa “Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul!“, urmand oarecum exemplul Sfantului Grigorie Palama mai zic si serii de o suta, doua sute, trei sute de “Maica Domnului, lumineaza-mi intunericul!. Stiti ca in viata Sfantului Grigorie Palama el tot repeta: lumineaza-mi intunericul, lumineaza-mi intunericul, pana i-a aparut Sf Ioan Teologul si i-a spus: De ce tot strigi atata? Si i-a spus ca Maica Domnului te va ocroti si in viata aceasta si in viata viitoare. Iata deci un lucru foarte important: pentru a ne da seama de voia lui Dumnezeu, sa incercam, dupa putinta noastra, sa repetam cat mai des: “Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul!” sau “Maica Domnului, lumineaza-mi intunericul!“. De altfel, dupa traditia parintilor isihasti, care stim ca au ajuns la niste performante inalte in ceea ce priveste Rugaciunea lui Iisus, aceasta rugaciune nu se poate dobandi decat cu ajutorul Maicii Domnului. Sfantul Siluan Athonitul povesteste foarte limpede ca atunci cand se ruga in fata icoanei Maicii Domnului a simtit cum aceasta rugaciune i-a intrat in inima. Un pasaj foarte cunoscut legat de acest dar, pe care il face Maica Domnului de a spune Rugaciunea lui Iisus, este de la Sfantul Maxim Kavsokalivitul. Sfantul Maxim a trait in sec XIV, cam in acelasi timp cu Sfantul Grigorie Palama. Foarte interesant sec XIV, pe de o parte era o perioada de mare declin din punct de vedere politic al Imperiului Bizantin, pe de alta parte vedem o renastere isihasta foarte puternica. Spune Sfantul Maxim [Kavsokalivitul]:

Intr-o zi, mergand in biserica din Vlaherne, asa cum obisnuiam, am rugat-o iarasi pe Maica Domnului cu o nespusa dorinta a inimii. La un moment dat, in timp ce sarutam cu dor nestapanit icoana, am simtit in piept si in inima o caldura ca o flacara, care izvorau din icoana ei. Acea flacara nu ma ardea, ci ma racorea si imi indulcea sufletul, pricinuindu-mi multa umilinta. De atunci inima mea a inceput sa spuna Rugaciunea lui Iisus, iar mintea mea se indulceste de aducerea aminte a lui Iisus si a Maicii Domnului. De atunci mintea mea pomeneste neincetat, iar din inima mea nu a lipsit Rugaciunea mintii.

Eu am intalnit diverse cazuri in viata si un alt motiv pentru care m-am gandit sa vorbim despre taina Maicii Domnului, cat de cat, este si o intamplare: m-am intalnit la un moment dat cu un tanar, tocmai se casatorise, care avea tot asa, evlavie foarte mare pentru rugaciune, pentru Maica Domnului, si care a povestit ceva asemanator cu ce zice aici Sfantul Maxim ca, atunci cand s-a oprit sa se roage in fata unei icoane a Maicii Domnului a simtit o caldura foarte puternica dinspre icoana, care i-a patruns in tot corpul si nu se mai putea dezlipi de icoana si ii zicea sotia: “ce faci, ce te-ai oprit? vor sa se mai inchine si alti oameni“, si nu se mai putea dezlipi de icoana. Stiti, cu cat omul este mai interesat de viata duhovniceasca, isi da seama ca este inconjurat de foarte multe taine si atunci cu atat mai mult zice Doamne, Iisuse Hristoase, miluieste-ma pe mine, pacatosul!

In continuare o sa punem al doilea film, un film foarte interesant, unde apare un fost detinut politic, parintele Mihai Lungeanu, de aici, din Iasi, care a murit in anul 2012. El a fost arestat in 1947, pe cand era student la Medicina, si, dupa cum povesteste, printr-o minune a Maicii Domnului, a scapat din iadul de la Pitesti. Fiindca au crezut ca e bolnav de TBC, l-au trimis in alta parte, de fapt nu era bolnav, pur si simplu l-a ajutat Maica Domnului. Dar se ruga foarte mult, incontinuu. Sa stiti, daca ne straduim sa repetam [in duh de pocainta sincera si cu multa zdrobire a inimii] Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ma sau Maica Domnului, lumineaza-mi intunericul, sau alte rugaciuni, dar in special aceastea doua, nu putem face greseli fatale, greseli foarte mari, care sa ne puna in pericol mantuirea. Si marturia care urmeaza este uluitoare, eu cred ca am vazut de vreo 10 ori filmul acesta, de fiecare data descopar cate ceva nou. N-o sa puteti sa cuprindeti totul dintr-o singura vizionare. O sa vedeti ca parintele povesteste chiar la inceput cum in momentul cand s-a impartasit a vazut la un moment dat ca e inconjurat totul de lumina, sau, povesteste cand era in inchisoare cum il atacau demonii dar el se ruga tot timpul, se ruga neincetat. Sunt foarte rari oamenii care, intr-adevar, se roaga neincetat. O sa vedeti ca repeta de mai multe ori in film. Fac o paranteza, parintele a lucrat ca biolog, si de-abia la 74 de ani a fost facut preot de Inaltpreasfintitul Bartolomeu, un alt fost detinut politic si ultimii 10 ani din viata a fost preot la biserica Bunavestire de aici, din Iasi, unde fusese si tatal lui preot.

In ceea ce priveste subiectul din aceasta seara, sunt trei momente unde face referire la Maica Domnului. Eu cred ca in doua dintre ele este vorba tot despre niste descoperiri de la Maica Domnului. Prima, cand spune ca Maica Domnului zice cat de importanta este binecuvantarea preotului. A doua cand zice:Maica Domnului iarasi ne spune ca atunci cand zicem Rugaciunea lui Iisus se face in jurul nostru o zona de lumina. Deci, astea clar sunt descoperiri proprii pe care i le-a facut Maica Domnului si, de asemenea, povesteste parintele cum a vindecat mai multi indraciti, mai multi demonizati, apeland la ajutorul Maicii Domnului, spune el ca au avut mai mult efect decat Moliftele Sfantului Vasile cel Mare. Deci, iata, niste minuni chiar din zilele noastre. De fapt vedem si in Acatistul Buneivestiri, se spune: Bucura-te, ceea ce le esti diavolilor rana de mult plans!. De asemenea, va rog sa fiti atenti la cum se incheie acest film care tine in jur de un sfert de ora.

[Filmuletul cu parintele Mihai Lungeanu poate fi gasit la min. 45:05 al conferintei si vom posta separat transcrierea acestuia]

Impresionantă mărturia părintelui Mihai Lungeanu. Aţi vazut si cum se incheie filmuletul: “Multa teorie, putina practica la noi, la crestini; asta ne omoara”.

Si fiindca in seara aceasta am ales să vorbim despre Maica Domnului ca ocrotitoare a fecioriei şi ocrotitoare a celor care merg pe drumul pocaintei, vreau sa va mai vorbesc putin si despre o carte, se numeste Mii de tineri isi pastreaza astazi fecioria pana la casatorie, a aparut acum cativa ani, ea este dupa modelul unor carti aparute in America si al unor carti aparute in America, imi spunea chiar cineva din Statele Unite că, după ce in America, în unele zone, s-a ajuns la varful destrabalarii, acum mişcarea este inversă în mai multe locuri, si anume au inceput sa ia in serios castitatea, fecioria. Tineri de diverse confesiuni. Este şi o carte apărută in America, se numeşte Adevărata dragoste aşteaptă.

[…] Acum cred ca trebuie sa abordam si un alt aspect: eu nu cred ca trebuie sa cedam la presiunea de grup. Mai ales in societatea de astazi, cand vedem cum se pun problemele, la nivel global, nu avem de ce sa cedam la presiunea de grup. Si Mantuitorul ne vorbeste de la inceput foarte limpede, cand nici vorba sa fi fost timpurile de acum, despre calea cea stramta care duce la viata si pe care putini o afla. Deci de la inceput se pune problema in acesti termeni. Putini sunt cei care vor sa-si ia cu adevarat in serios propriul suflet. Putini sunt cei care isi pun in mod profund problema libertatii, problema comuniunii cu Dumnezeu, intelegand ca un om nu poate fi liber decat in comuniune cu Dumnezeu. De fapt, harul aduce libertate si bucurie in suflet. Observati cum se adreseaza Arhanghelul Gavriil Maicii lui Dumnezeu: Bucura-te ceea ce esti plina de har! Si tonalitatea Evangheliilor, in general, este una a harului, a bucuriei.

[…]

În ultimul filmuleţ pe care o să-l vedem ne va vorbi părintele Sofian Boghiu, care a murit in 2002, a fost stareț la manastirea Antim din Bucureşti şi avea o evlavie într-adevăr deosebită la maica Domnului. De altfel, să ştiţi că aceasta este o constantă a tuturor sfinţilor şi a oamenilor îmbunătăţiţi. Gândiţi-vă, şi e un lucru foarte simplu, că în viata noastra de toate zilele: noi luam exemplul celor mai buni, celor care au o experiență, invatam ceva de la ei. Cu atât mai mult in logica duhovniceasca, in viata duhovniceasca, noi luam exemplul, urmam, cerem ajutorul sfintilor şi, mai ales, Maicii Domnului, care este, aşa cum spune Sf. Grigorie Palama, o culme a sfinteniei. Fiindcă tot ne apropiem de duminica Sfantului Grigorie Palama, ştiti ca tatal sau, Constantin, inainte să moară, şi-a încredinţat familia Maicii Domnului, s-a călugărit şi după aceea a murit. Şi toată familia Sfantului Grigorie Palama, adică şi mama sfântului şi toţi cei cinci copii, toţi au ajuns călugări până la urmă.

În legătură cu părintele Sofian îmi vine in minte acum o marturie – sunt multe legate de evlavia pe care părintele Sofian o avea la Maica Domnului – cineva povestea cum se ducea in timpul săptămânii, când părintele Sofian ţinea un cuvant de folos, o mica cateheza, si aproape de fiecare data cand vorbea despre Maica Domnului părintele incepea sa planga. Si o sa vedeti ca si in filmuletul care urmează vorbește despre Maica Domnului şi, la un moment dat, ii dau lacrimile. Nu dintr-un pietism, dintr-un sentimentalism uşor, ci dintr-o legătură vie pe care o are cu Hristos şi cu Maica Domnului. Si fragmentul pe care o sa-l vedeti este dintr-o conferinta din anul 1996 la Bucureşti – conferinta intreaga este publicata in cartea Smerenia şi dragostea, insuşirile trăirii ortodoxe, alcătuită de părintele Sofian. Am lucrat la ea mai mult timp, am primit ascultare de la părintele Sofian ca să alcatuiesc aceasta carte in care se cuprind in mod special cuvinte pe care părintele Sofian le adresa tinerilor în anii ’90, fiindcă a avut o influenţă foarte mare asupra tinerilor şi asupra ASCOR-ului Bucureşti. Mulţi tineri erau atrasi de parintele ca de un magnet fiindca se simtea puterea rugăciunii, trairea intru Hristos. Si am vorbit cu cei de la ASCOR, pentru cei care doriti sa analizati aceasta carte din care o sa aflati lucruri foarte interesante, toti cei care au citit-o au spus ca le-a placut foarte mult, si ne-am gandit ca peste o luna sa facem un seminar in legatura cu aceasta carte. […] Sunt o multime de probleme foarte actuale in aceasta carte.

[Vedeti aici filmuletul (transcris) cu Parintele Sofian, apoi continuati cu citirea transcrierii conferintei Parintelui Teofan:]

PARINTELE SOFIAN DESPRE MAICA DOMNULUI si ajutorul ei minunat in inchisoare: “Cand ai un necaz mare sa te rogi Maicii Domnului!” (VIDEO)

[…]

Extras din raspunsurile la intrebari:

– Ar trebui ca tinerii să se implice în Marşul pentru viaţă? Şi cum?

– Da, e foarte bine să se implice, ar trebui ca noi, creştinii, într-un cadru legal, neostentativ, dar cu multă fermitate, să ne mărturisim crezul în societate. Părintele Dionisie [Ignat] orbul din Sf. Munte, care a trecut la Domnul cu câţiva ani în urmă, spunea aşa: Bun, ne-am născut în dreapta credinţă, e un mare adevăr, un mare dar, însă dacă noi, ortodocşii, nu vom fi la înălţimea acestui dar, forţele răului vor domina societatea.

Or astfel de manifestări, cum este şi Marşul pentru viaţă, sunt o ocazie de a marturisi propriul nostru crez. Asa ca va indemn sa mergeti, nu numai cei de aici, ci sa aduceti fiecare cate zece oameni.

– Ce v-a inspirat cel mai mult la părintele Sofian?

– Forţa duhovnicească şi faptul ca mi-am dat seama care este adevarata ortodoxie. Este foarte important in viata sa intalnesti un astfel de om sau, daca nu ai ocazia, atunci ii putem cere ajutorul unui parinte imbunatatit care a trecut la Domnul, unui sfant. Eu vreau sa va spun ca cel mai puternic ajutor pe care l-am primit de la parintele Sofian a fost dupa ce a trecut din aceasta lume. M-am spovedit 11 ani la el, m-a ajutat foarte mult, in asa fel incat nu ma mai sminteam de nicio problema, fiindca vedeam care este adevarul trairii intru Hristos. Cum zicea la un moment dat IPS Serafim din Germania despre marii duhovnici pe care i-am avut noi, romanii, in timpul comunismului si ca multi au plecat in afara Ţării, multe personalitati ale romanilor, multi au murit in puscarii, însa i-am avut pe marii duhovnici care au dus pe umerii lor intregul popor.

– Cum sa te rogi Maicii Domnului să te ajute sa intelegi daca un baiat iti este sortit?

– V-am spus: toata problema in viata este sa incercam sa urmam voia lui Dumnezeu. Daca omul isi cauta un duhovnic cu rugaciunea, se roagă <Doamne, care este voia Ta cea sfanta, unde sa ma spovedesc?> si se roaga, citeste scrierile sfintilor, la un moment dat Dumnezeu ii trimite niste semne si isi da seama daca este sau nu dupa voia lui Dumnezeu sa fie impreuna cu cineva. Si, bineinteles, trebuie sa fie si o straduinta a noastra de a implini poruncile lui Dumnezeu. Fiindca asa se spune: Constiinta este glasul lui Dumnezeu pus in fiecare om. Da, asa e, constiinta, dar cu aceasta conditie: si noi sa incercam sa implinim poruncile lui Dumnezeu, caci atunci, daca nu avem aceasta nevointa, nu prea mai functioneaza chestia cu constiinta, poate sa fie o constiinta pervertita. Stiti care e marea ispita in societatea de astazi, din punct de vedere duhovnicesc, la ceea ce ni se propune noua? Nu faptul ca exista pacate; pacate au existat in toate epocile, insa oamenii aveau constiinta pacatului, exista pocainta si oamenii renasteau. Insa acum demonul face asa incat pacatul sa nu mai fie considerat pacat si cu asta zapaceste pe multi tineri care nu sunt atenti.

– Cum se poate scăpa de deznădejdea creată sau răul în urma păcatelor savarsite?

Dumnezeu si sfintii sai, in special Maica Domnului, ne pot scoate din orice deznădejde. Si asta n-o spun din teorie, o spun si din propria mea experienta. Insa trebuie sa stim unde cautam harul. Daca harul aduce libertate, aduce bucurie, atunci asta trebuie sa ne intereseze, adica: sfinte moaste, icoane facatoare de minuni, carti duhovnicesti; sa ne spovedim cu sinceritate. Dupa ce ne-am ales un duhovnic unde putem fi sinceri pana la capat, deci alegerea duhovnicului depinde de noi, nu trebuie sa fie ceva impus, atunci trebuie sa ne spovedim cu sinceritate. Si sa avem incredere ca ceea ce ne spune duhovnicul este un medicament impotriva deznadejdii.

In situatiile foarte grele, foarte dure, trebuie sa incercam sa facem ascultare. Si o sa vedem ca duhul acesta al deznădejdii, care este un duh demonic, dispare. Niciodata Dumnezeu nu aduce tulburare. Intotdeauna demonul aduce tulburare, deznădejde şi aşa mai departe. Eu am cunoscut oameni foarte bolnavi, oameni paralizati, care duhovniceste erau foarte bine, chiar mult mai bine decat noi, cei care nu avem probleme asa mari din punct de vedere trupesc. De ce? Fiindca ei si-au indreptat ochii inimii spre dobandirea harului, iar suferinta in care erau ii ajuta sa creasca foarte mult in har.

La manastirea Putna am avut la un moment dat un calugar [Serafim], sase luni fusese calugarit, caci dupa aceea a murit, in lume era un tanar asa cum sunteti si voi si s-a aruncat odata in apa,s-a lovit cu capul de un fier si a paralizat si a stat 15 ani paralizat. Si, la sfârșitul vieții, cu șase luni înainte de a muri, a cerut sa fie calugarit. Si a murit in manastire. Si stăteam o data de vorba cu el, el fiind paralizat, doar ochii si-i putea mișca, nu se putea feri nici de o musca, deci foarte dur, şi imi spune: Părinte, să ştii că boala asta m-a ajutat foarte mult, eu am progresat mult mai mult duhovniceste decat daca eram sanatos, imi dau seama foarte bine de acest lucru.

Ati vazut, cum spune si parintele Lungeanu: Cel care se ocupa de “Doamne, Iisuse Hristoase” cat poate trece prin suferinta dobandind har. Si, pana la urma, acest monah Serafim, in noaptea cand a murit, Dumnezeu a ingaduit ca noi, cei din jurul lui, sa auzim o discuție pe care el o avea cu Hristos. Si chiar spunea parintele staret de la Putna ca, iata, acest parinte Serafim a ajuns la masura marilor parinti ai patericului, ca se ruga pentru toti. Că spunea: Doamne, iti multumesc ca sunt in haine de sarbatoare – tocmai se impartaşise. Iartă-mă, iartă-mă, iartă-i pe toţi!

Deci nu trebuie să dăm prea multa importanta deznadejdii. Sa stim ca este un duh demonic de care avem cu sa scapam, dar sa stam acolo unde simtim ca dobandim har. Intr-o biserica, de pildă, unde ma simt bine, pot sa vorbesc cu un anumit duhovnic, pot sa citesc din Sf. Siluan Athonitul, din Noul Testament. Deci trebuie sa căutăm acolo unde simtim ca dobandim har, o sa vedeti ca duhul deznădejdii dispare pana la urma.

– Părinte, ne puteţi împărtăşi, vă rugăm, un moment din viaţa sfinţiei voastre când aţi simţit ajutorul Fecioarei Maria?

– Păi cred că oricine ia în serios viaţa în Hristos simte la un moment dat ajutorul Maicii Domnului, fiindcă, aţi văzut, are mare trecere in fata lui Dumnezeu. Daca mi-ati pus aceasta intrebare am sa va citesc o poezie pe care am scris-o eu ultima data cand am fost la Vatopedu. Am zis: S-o citesc? Sa n-o citesc? Dar am zis ca, daca mi se pune o intrebare in legatura cu harul Maicii Domnului, cu taina Maicii Domnului, am s-o citesc. Deci ultima data cand am fost la Vatopedu va spuneam ca am simtit ceva din adierea veşniciei, care pleca de la icoanele facatoare de minuni de acolo, mai ales dupa ce m-am impartasit.

 

Poezia se numeşte

Vatopedu:

Tronurile Împărăteşti adiau veşnicie

Păsările înstelau harul de smirnă.

Din fieşte cruce în adânc se năşteau noi oameni

Cu straie ce picurau lumină.

Încercam să plec cerul dinspre inimă

Nimeni nu părea, însă, pregătit să destăinuie

Bolta răvăşită printre valuri

Căldura sfinţilor ce dăinuie.

M-am încumetat atunci cleştele vâlvătaie s-ating

Solzii căzând, rug sărutând neardere

Inima cerului odihnindu-se în potire de lut

Vinele Muntelui Sfânt şopotind frângere.

Acesta este un moment când eu am simţit ajutorul Maicii Domnului si ceva din taina Maicii Domnului.

– Cum priveşte Maica Domnului tinerii care săvârşesc pacatul desfranarii, dar si pe cei care se caiesc? Si cum ar trebui o fata care a savarsit pacatul desfranarii si care s-a oprit de a savarsi acest pacat sa socializeze si sa-si formeze o relatie cu un baiat?

– Vedem si noi in ce timpuri traim si cred ca este epoca in care sunt cele mai profunde manipulari asupra omului fiindca se utilizeaza toate mijloacele acestea [multimedia] si trebuie, intr-adevar, sa fim foarte atenti. Nu este vorba de simple manipulari de ordin politic. Se poate ajunge la nişte manipulari in care iti piezi sufletul, iti pierzi mantuirea, deci nu este de joaca.

Indiferent in ce stare ne-am afla, indiferent ce cadere am avea, Dumnezeu ne da puterea sa revenim. De asta putem să fim siguri. Si Maica Domnului şi Dumnezeu ii privesc cu dragoste pe toti oamenii, indiferent ce fac. Problema este ca noi, ca oameni, nu suntem deschisi catre Dumnezeu si catre Maica Domnului atat cat ar trebui. Spunea la un moment dat părintele Arsenie Papacioc că Maica Domnului este supărată pe noi pentru că nu-i cerem mai des ajutorul.

– Dacă am căzut in pacatul desfranarii mai putem spera la ajutorul Maicii Domnului?

– Da, asta am si spus. Mai este un aspect. Omul isi da seama ca a gresit, il ajuta Dumnezeu, vine la spovedanie, insa, ce am observat eu, este ca nu este constant. El crede ca, daca se duce o data – de doua ori la spovedanie, gata, s-a rezolvat problema aia. Nu stiu de unde aceasta mentalitate, este foarte curios. Desi noi, ca duhovnici, spunem: Măi, mai ales daca ai avut nişte experiente din acestea traumatizante, doar nu crezi ca dintr-o spovedanie – doua gata, iti revii. Trebuie sa te tii, esti la un tratament care poate sa dureze si ani de zile! Nu stiu de unde este aceasta mentalitate sa vina doar o data, de doua ori, si dupa aceea sa dispara si sa vina din nou peste cativa ani, dupa ce iar e facut praf. Deci trebuie sa avem si o seriozitate si o statornicie atunci cand vrem sa ne apropiem de Dumnezeu.

– Cum putem trece peste pierderea unei persoane dragi? Cum poţi lua durerea cuiva asupra ta?

Dacă avem o inimă deschisă la adierea Duhului Sfânt, simţim durerile celor din jur.

Cu toţii avem la un moment dat astfel de experienţe; sper că ne trezim cu ocazia asta. Stiti cum se spune ca atunci cand iti moare unul din parinti este semn ca urmezi tu, urmatoarea generatie esti tu. Sper ca ne dam seama ca exista o alta viata, sufletul este altceva decat trupul. In primul filmulet pe care vi l-am pus, cu parintele Ionut din Campina, el povesteste cum, fiind in sala de operatie, la un moment dat a murit, pur si simplu. A fost declarat mort si cum sufletul a iesit din trup si se uita cum are loc operatie. Si, la un moment dat, doctorul a zis ca gata, a murit, a plecat. Dupa aceea au plecat si asistentele. Si anestezistul n-a vrut sa cedeze. Si spunea ca sufletul vedea ce se intampla in camerele alaturate, vedea rudele, prietenii cum se roaga pentru el si asa mai departe. Deci sufletul e cu totul altceva decat trupul. Nu se termina totul aici si trebuie sa luam in serios ceea ce ne invata sfintii. Sfintii sunt garantia adevarului fiindca sfintii au invins moartea. Vedem sfintele moaste. Eu am stat de vorba si cu neoprotestanti si cu atei si i-am intrebat cum isi explica existenta sfintelor moaste. Si n-au avut ce sa-mi spuna. Uitati, este Sfânta Paraschiva aici, are o mie de ani, doar ştim că omul, după două-trei zile, putrezeşte. Deci sfinţii ne dau o dovadă foarte palpabilă a faptului că ei au învins moartea şi adevărul este la ei. Deci trebuie sa stam in preajma lor, să citim vieţile lor, să le cerem ajutorul şi asa mai departe.

– Mai cunoaşteti si alte cărţi sau vieţi de sfinţi care să ne ajute sau să ne înveţe în păstrarea fecioriei?

– Da, putem să citim Tratatul despre feciorie al Sfantului Ioan Gură de Aur. Sunt foarte multe lucruri acolo care ne ajută. Acum, vedeţi, spune tot Sfantul Grigorie Palama, vorbind despre importanţa curăţiei, a fecioriei, sau a redobândirii fecioriei sufleteşti, dacă am pierdut-o pe cea trupească: Singurul lucru pe care Dumnezeu nu-l poate face este să se unească cu cineva necurat” – apropo şi de faptul ca, atunci cand ne ducem sa ne impartasim, ne trebuie o pregatire, nu ne ducem asa, fara nicio pregatire, ca mai rau ne face Impartasania.

[“Căci numai un singur lucru era cu neputinţă lui Dumnezeu: să se unească pe Sine cu ceea ce era necurat; era nevoie deci ca mai înainte să fie curăţită firea noastră pentru unire. Pentru aceasta a şi fost nevoie de o fecioară cu desăvârşire neîntinată şi, în chip necesar, fără de prihană pentru zămislirea şi naşterea celui iubit şi dătătorului curăţiei, care a fost mai dinainte vestită, desăvârşită şi descoperită”.]

– Dată fiind varsta tarzie la care oamenii se casatoresc, nu exista riscul ca, prin pastrarea fecioriei, sa se ajunga la infertilitate?

– Nu cred. Eu cunosc destule cazuri in care nu se pune problema in acesti termeni. Cunosc si cazuri in care si baiatul si fata si-au pastrat fecioria pana la casatorie si care chiar s-au casatorit la varste mai tarzii. Si-au vazut de studii, de viata in Hristos, au avut şi de unde să învete, ca, daca nu te invata nimeni, e foarte greu, intr-adevar, şi au fost şi smeriţi, au vrut să asculte, şi probabil li s-a spus si cu dragoste ceea ce li s-a spus, ca, daca noi invatam pe altii cu mandrie, cu aroganta, normal ca tanarul iti intoarce spatele. Trebuie sa simta ca il inveti cu dragoste, nu ca ii tii lectii de sus.

Am cunoscut, de asemenea, si cazuri de oameni care s-au incurcat in duhul acestei lumi, insa, dupa aceea, au revenit la o viata in Hristos si au avut rezultate foarte frumoase cu copiii lor si chiar le spuneau: Nu vreau sa treceti prin ce am trecut eu! Am gustat din iad si nu e cazul sa mai gustati si voi! Deci unii au reusit sa aiba rezultate foarte frumoase.

– Este Acatistul Buneivestiri cea mai buna rugaciune pentru cei care isi doresc copii?

– In general, orice rugaciune catre Maica Domnului! Stiti ca este o carte cu rugaciuni catre Maica Domnului, eu o mai citesc din cand in cand, sunt multe acatiste acolo si paraclise si, in general, in problemele acestea legate de daca sa te calugaresti sau sa te casatoresti, sa ai copii, sunt foarte binevenit rugaciunile catre Maica Domnului.

– Cum am putea sa pastram echilibrul duhovnicesc?

– Sfanta spovedanie, slujbele Bisericii, si aici este o mare problema, intr-adevar, cum sa pastram calea de mijloc, echilibrul, discernământul in tot ceea ce facem. Fiind ortodocşi, mergând la biserică, nu e de ajuns, acesta e doar inceputul. Uitati, eu v-am dat o solutie acum: cititi cartea aceasta a părintelui Sofian, fiindcă un lucru care m-a impresionat foarte mult, şi pe mine şi pe altii, a fost tocmai acest discernamant, acest echilibru, care este foarte rar. Nu este simplu sa ajungi la acest discernamant, la acest echilibru. Am invatat foarte mult. Deci cred ca trebuie sa stam pe langa oameni care au acest echilibru sau macar sa le citim cartile, sa le citim vietile, sa le cerem ajutorul.

[…]

Observaţi că în seara aceasta am vizionat doua înregistrări cu doi părinţi care au fost deţinuţi politic: Sofian Boghiu și Mihai Lungeanu, şi care au trecut prin iadul acesta al amestecului dintre adevăr şi minciună şi, cel mai perfid lucru, minciuna sub poleiala adevărului. Cel mai greu lucru. Și câteodată chiar îţi trebuie discernământ şi <Doamne Iisuse Hristoase, miluieşte-mă> cât mai des ca să îţi dai seama ce se intamplă.

Părintele Sofian nu mi-a povestit foarte multe lucruri în legătură cu perioada închisorii, cu aceste experienţe foarte dure, insă va povesteam ca in ultima vreme mi-au adus diverşi ucenici ai părintelui Sofian mărturii ale părintelui, scrieri ale părintelui şi au ajuns la mine, la un moment dat, nişte mărturii pe care le-a făcut părintele Sofian unui ucenic apropiat despre perioada închisorii. Tot timpul, când îl întrebam pe părintele Sofian, îmi zicea: A, a fost foarte bine în închisoare! Însă unui ucenic i-a spus mai multe lucruri, nu a fost deloc bine, a fost o experienţă foarte, foarte dură şi spunea că poate cea mai dură experienţă era aceea în care te încredeai în cineva, iar acela, în urma torturii, devenea călăul tău.

Trăim într-o epocă destul de primejdioasă pentru mântuire, spunea părintele Sofian, de aceea că mai des <Doamne Iisuse Hristoase, miluieşte-mă> sau <Maica Domnului, luminează-mi întunericul!>, fiindcă lucrurile sunt atat de amestecate incat, la un moment dat, daca noi repetam intr-un duh de pocainta aceste rugaciuni şi ne spovedim cât mai des, o să vedeţi că Dumnezeu ne ia de păr, cum l-a luat pe părintele Ionuţ din apă Maica Domnului, şi ne pune pe un alt drum. Nici nu ne dăm seama ce s-a întâmplat. Deci noi, dacă cu smerenie, cu pocăinţă, ne rugăm, ne spovedim, ne scoate Dumnezeu din tot acest vălmăşag, din tot acest amestec dintre adevăr şi minciună.

 

Legaturi:

GHERON IOSIF: “Nu pot sa va descriu cat de mult ii plac Sfintei Fecioare CUMPATAREA SI CURATENIA”

CEA MAI CUPRINZATOARE DECAT CERURILE. Omilie despre MAICA DOMNULUI a avvei Efrem Filotheitul: “Maica Domnului se intristeaza pentru necuviinta mare a poporului”

MAICA DOMNULUI – ICOANA PURITATII DESAVARSITE versus AGRESIUNILE NECURATIEI, “BINE FINANTATE SI ORGANIZATE”, LA ADRESA COPIILOR si “MACELARIA” AVORTULUI CARE APASA CA UN BLESTEM PUSTIITOR ASUPRA POPORULUI ROMÂN: “Sa nu uitam ca vor veni niste vremuri mai grele decat acestea, poate ca este numai anticamera lui Antihrist…”

PARINTELE SOFIAN DESPRE MAICA DOMNULUI si ajutorul ei minunat in inchisoare: “Cand ai un necaz mare sa te rogi Maicii Domnului!” (VIDEO)

MAICUTA NOASTRA DUPA DUH, MAICA VIETII – cuvinte alese inchinate celei mai sfinte dintre sfinti de SFANTUL SILUAN ATHONITUL

“Si numai chemarea numelui ei e dulce inimii…” – PENTRU CINE SI PENTRU CE SE INTRISTEAZA MAICA DOMNULUI? Cum devenim “fiii lacrimilor” sale? “PURCELUSII” MAICII DOMNULUI SI COPILASII EI ASCULTATORI – Cuvinte duioase de la sfinti si parinti contemporani la praznicul NASTERII PREACURATEI FECIOARE

“Îmbrăţişează icoana Preasfintei, ca şi cum ai îmbrăţişa-o pe însăşi mămica ta, şi strig-o ca un micuţ copilaş pe maica noastră: „MĂICUȚA MEA, AJUTĂ-MĂ, DĂ-MI CEEA CE ESTE DE FOLOS SUFLETULUI, PRECUM ȘTII!”

“CUVINTE DIN INIMA” ale Cuvioasei Starete Macrina (III): “S-O IUBIM MULT PE MAICA DOMNULUI! Nici nu poate pune cineva in mintea sa nemasurata dragoste a Maicii Domnului…”

Intrarea in biserica a Maicii Domnului: SFATURI PENTRU PARINTI de la Presb. Florica Batu-Ichim/ PREDICA PARINTELUI DOSOFTEI de la Putna despre PAZA CURATIEI, caile de pierdere si cele de redobandire a ei (AUDIO, TEXT)

Din Patericul Maicii Domnului (1) – “BUCURA-TE, CEEA CE ESTI PLINA DE HAR, MARIE…”

MINUNILE MAICII DOMNULUI (extrase)

STARETUL EFREM IN ROMANIA. Conferinta de la Bucuresti, 2000 (si video). MESAJ DIN SFANTUL MUNTE: Nu va pierdeti curajul! Duhul Sfant nu iese la pensie!

UNDE ESTE MAICA DOMNULUI? “Maica Domnului este printre fiii ei; ȘTERGE LACRIMILE, ALINĂ DURERILE, CULEGE RUGĂCIUNILE şi apoi le înalţă la Fiul ei”. “Aşa cum L-a purtat pe Fiul său, NE POARTĂ PE FIECARE ÎN PARTE” – Cuvinte audio miscatoare ale Preasfintitului Macarie despre SFANTA NOASTRA MAICUTA

Cuviosul Arsenie Papacioc despre iubirea Preacuratei pentru noi: “O, FERICITA INCREDERE! O, SCAPARE SIGURA! MAICA LUI DUMNEZEU ESTE MAICA MEA. SA NE ARATAM FII!”

PARINTELE ARSENIE PAPACIOC: “Maica Domnului e suparata pe aceia care nu-i cer nimic”

OMILIA LA INTAMPINAREA DOMNULUI (2018) a Mitropolitului Neofit de Morfou (audio, traducere). MAICA DOMNULUI, MIJLOCITOAREA SI INDRUMATOAREA NOASTRA: “Va rog sa aveti si voi o relatie cu Maica Domnului, nu o relatie de interes, ci una spre izbavire”. CUM A AJUNS IN RANDUL SFINTELOR FECIOARE O MAMA CU 4 COPII – BUNICA MITROPOLITULUI?

Parintele Hrisostom de la Putna: MAICA DOMNULUI ESTE CEA CARE NE DESCHIDE USILE POCAINTEI CATRE INIMA LUI DUMNEZEU. “Sa avem grija sa nu mai inmultim lacrimile pe obrazul Maicii Domnului!” (si AUDIO)

SA ALERGAM LA MAICA DOMNULUI!

Cuvinte la Paraclisul Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu: CE PUTERE ARE RUGACIUNEA MAICII DOMNULUI?

IZVORUL TAMADUIRII. Maicuta Domnului – cea care ne scapa de cursele vrajmasilor, pune pe fuga duhurile rele si ne ajuta grabnic in nenorociri si situatii fara iesire: “Ea pune la inima fiecare lacrima si fiecare suspin”

MAICA DOMNULUI – IZVORUL TAMADUIRII SUFLETELOR INTRISTATE, OMUL CARE INTELEGE CEL MAI BINE SUFERINTA INIMILOR SFASIATE. Cuvant al Parintelui Ciprian Negreanu: “În durerile noastre, în despărțirile noastre, în așteptările noastre neîmplinite, în dorurile noastre, să chemăm pe Maica lui Dumnezeu” (AUDIO, TEXT)

Predici la sarbatoarea ACOPERAMANTULUI MAICII DOMNULUI, intins asupra lucrurilor mari sau marunte din viata celor credinciosi. Cum sa castigam si noi ajutorul Maicii Domnului, CUM SA SPORIM LEGATURA NOASTRA CU EA?

Stareta Macrina Vassopoulos: “MAICA DOMNULUI VREA SA-I VORBIM, SA-I SPUNEM UNA SI ALTA… Si Hristos vrea sa strigam la El, vrea sa-L chemam. El este Cel iubit si vrea ca toata dragostea noastra sa I-o dam Lui”

SFANTA SOFIA, “NEVOITOAREA PANAGHIEI” de la Klisura (†6 mai): “MAICA DOMNULUI PLANGE PENTRU NOI. Genunchii ei sangereaza de la cat se roaga pentru noi… Fiti milostivi. Pocaiti-va, copiii mei… Urgia lui Dumnezeu se apropie”

Din cuvintele de folos ale unui parinte athonit de o luminata simplitate: “SPORESTE FARADELEGEA si de aceea se apropie a doua Venire. CINE ARE MARE DRAGOSTE CATRE EA, VA FI AJUTAT DE PREASFANTA NASCATOARE DE DUMNEZEU. Maica Domnului are putere, dar asteapta pocainta noastra”

***

 

TAINA MANTUIRII si TAINA FARADELEGII IN VIATA NOASTRA. “Dumnezeu, cand se apropie de om, nu apare la televizor, nu face tam-tam, ci intr-o mare taina. Nimic nu ni se vesteste spectacular din partea lui Dumnezeu…” – PREDICA AUDIO a Arhim. Nichifor Horia la BUNAVESTIRE (2015)

LA RĂSCRUCE. Primim Bunavestire? PS MACARIE despre riscul RESPINGERII CHEMĂRILOR LUI DUMNEZEU DIN VIAȚA NOASTRĂ: “Dacă refuzăm Bunavestire, asta facem: DĂM AFARĂ din ca­sa şi din viața noastră îngerul şi Îi spunem NU lui Dumnezeu”/ PS IGNATIE: “Una dintre sursele nefericirii omului de astăzi este faptul că se încrede prea mult doar în propriile analize”

BUNAVESTIRE: “FIE!”

Fie mie dupa Cuvantul Tau, Doamne!

“In aceasta lume in care diavolul isi striga isteric chemarile…” DESPRE DISCRETIA SFINTENIEI SI TAINA VIE A SALASLUIRII DUHULUI SFANT

MAICA DOMNULUI NE INVATA SA PAZIM IN TACERE COMOARA TAINICA A INIMII. Conferinta de la Alba Iulia a Arhim. Zaharia (AUDIO): “PRIN POSTUL MARE, SPRE ADANCUL INIMII”. Puterea duhovniceasca a starii de continua recunostinta

BUNA VESTIRE. Predica Parintelui Sofian Boghiu

 

***

NOUL MATERIC (I). “Omul nu se mântuiește decât prin smerenie adevărată”. PUTEREA POCĂINȚEI de a preschimba DESFRÂNAREA în SFINȚENIE și MUCENICIA PĂZIRII FECIORIEI. “Cel Ce m-ai zidit, miluiește-mă!”

CUVINTE CATRE TINERI de la parintii Constantin Coman si Hrisostom de la Putna. CUM SE POATE BIRUI DESFRANAREA SI PASTRA FECIORIA? Care sunt conditiile unei casnicii fericite? Ce inseamna sa iubesti cu adevarat?

“SI ASTAZI EXISTA MULTI IROZI. Fiecare dintre noi poate deveni un Irod pentru semenul lui sau fata de propria sa nevinovatie… PREA MULT RANIM SI PREA MULT UCIDEM”. Predici audio pe marginea UCIDERII PRUNCILOR

Sfantul Nicodim Aghioritul (14 iulie): CUM SA LUPTAM IMPOTRIVA PATIMILOR TRUPESTI

Parintele Arsenie ne invata cum sa stam IMPOTRIVA CURVIEI, A MANDRIEI SI A VORBARIEI

PARINTELE PAISIE AGHIORITUL catre tinerii care ii cereau rugaciune pentru examene: “Ma voi ruga să treceti la examenele curatiei. Acesta este lucrul cel mai important! Unde este cuviinta…?”

CE VREA DUMNEZEU DE LA NOI? – Cuvinte esentiale de trezire si de indreptare de la Ieromonahul TEOFAN de la Putna


Categorii

Bunavestire, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Maica Domnului, Marturisitorii si Sfintii inchisorilor, Minuni si convertiri, Parintele Sofian Boghiu, Parintele Teofan Popescu, Pentru tineri, Rugaciunea (Cum sa ne rugam?), RUGACIUNEA LUI IISUS (Rugaciunea mintii/ inimii), VIDEO

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “PUTEREA MINUNATA A MAICII DOMNULUI in razboiul cu patimile, in lupta pentru feciorie si in izbavirea din mari primejdii si nenorociri. CUM DESCOPERIM CARE ESTE VOIA LUI DUMNEZEU IN VIATA NOASTRA si cum sa dobandim DISCERNAMANTUL, atunci cand minciuna este amestecata cu adevarul? PROTOS. TEOFAN POPESCU – conferinta de la Iasi: “Cum se poate apropia un tanar de Taina Maicii Domnului?” (VIDEO, TEXT)

  1. Hristos a înviat !!! Bogdaproste fraților pentru aceste bogate merinde duhovnicești !!! Auzisem de părintele Mihai Lungeanu, veșnică fie-i pomenirea, dar habar nu am avut de înălțimea duhovnicească la care ajunsese… Mulțumesc din tot sufletul…Doamne ajută tuturor !!!

  2. Pingback: “BUCURA-TE, TAMADUIREA TRUPULUI MEU!” – Predica Mitropolitului Neofit de Morfou despre MAICA DOMNULUI la Denia Acatistului Buneivestiri: “Iata cum Maica Domnului are grija de oamenii ei” | Cuvântul Ortodox
  3. Pingback: PUTEREA SI IMPORTANTA CAPITALA A RUGACIUNII. Puterea binecuvantarii unui preot, puterea semnului crucii, LUCRAREA HARULUI si conditiile pastrarii lui, mijloacele REZISTENTEI LA ATACURILE DEMONILOR. Dezvaluiri din TAINELE RAZBOIULUI NEVAZUT de la Parintele
  4. Pingback: PUTEREA SI IMPORTANTA CAPITALA A RUGACIUNII. “Cine nu respira, nu traieste. Cine nu se roaga, nu respira har”. Puterea BINECUVANTARII unui preot, puterea semnului crucii, LUCRAREA HARULUI si conditiile pastrarii lui, mijloacele REZISTENTEI LA
  5. Pingback: MINUNI ALE MAICII DOMNULUI – MARTURII TRAITE IN ZILELE NOASTRE, relatate de Arhimandritul Nectarie Moulatsiotis (VIDEO si TRADUCERE) | Cuvântul Ortodox
  6. Pingback: SĂ NU SECĂM IZVORUL TĂMĂDUIRILOR MAICII DOMNULUI! Cuvântul PS MACARIE DRĂGOI: “Nu putem pretinde mila şi ajutorul Maicii Domnului şi, totodată, să ne fie indiferent dacă trăim într‑o ȚARĂ ÎN CARE CĂSĂTORIA E BATJOCORITĂ şi VIA
  7. Pingback: Parintele Episcop MACARIE – cuvinte MARTURISITOARE si MANGAIETOARE si RUGACIUNE fierbinte si inlacrimata CATRE MAICA DOMNULUI, PENTRU VREMURILE DE CERNERE PE CARE LE TRAIM (video, text). MODELUL SFINTILOR IOACHIM SI ANA PENTRU NOI: “De acesti
  8. Pingback: EPISCOPUL IGNATIE AL HUȘILOR – CUVINTE CĂTRE ȘI PENTRU TINERII DE AZI: “Vă îndemn să țineți la cerul pe care îl aveți în sufletul vostru! Nu lăsați pe nimeni, niciodată, să vă pângărească sufletul!” “NU-I LĂSAȚ
  9. Pingback: Parintele Episcop MACARIE – cuvinte MARTURISITOARE si MANGAIETOARE, plus RUGACIUNE fierbinte si inlacrimata CATRE MAICA DOMNULUI, PENTRU VREMURILE DE CERNERE PE CARE LE TRAIM (video, text). MODELUL SFINTILOR IOACHIM SI ANA PENTRU NOI: “De aces
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate