IPS BARTOLOMEU ANANIA – 1 AN DE LA ADORMIRE. Astazi hienele in piei de pastori ii sfasie mostenirea… LECTIA UNEI VIETI DEMNE SI RODITOARE

31-01-2012 Sublinieri

Anania

Dragii mei…

“Dragii mei, de-a lungul vieţii mele am avut o singură rugăciune. Viaţa mea a fost, cel puţin în primele trei sferturi, foarte zbuciumată şi nu o dată, nu de două ori, nu de trei ori, m-am simţit în imediata vecinătate a morţii, datorită suferinţelor şi primejdiilor prin care am trecut. Nu am chemat niciodată moartea, dar nici nu m-am temut de ea. Am avut o singură rugăciune către Dumnezeu:

„Doamne, dacă Tu crezi că mai poţi face ceva cu mine şi dacă Tu crezi că eu mai sunt de trebuinţă pentru Biserica mea, pentru neamul meu şi pentru semenii mei, atunci Tu ai să mă salvezi, ai să mă laşi în viaţă şi nu mă vei lăsa să fiu ucis, nici de foame, nici de sete, nici de frig, nici de schingiuiri, nici de gloanţele oamenilor şi nici de dinţii lupilor. Dacă vei socoti că n-o să mai fiu bun de nimic şi nu-Ţi mai trebuiesc Ţie, o să mă chemi la Tine şi voi vedea ce vei face cu mine. Dar dacă Tu socoteşti că voi mai fi de folos, mă vei lăsa în viaţă, pentru că eu ştiu că religia creştină este eminamente pragmatică”.

Pomul se cunoaşte după roade şi omul după fapte. Nu este un merit să trăieşti mult, cel mult dacă ai ambiţia să te înscrii cumva în seria recordurilor. Important este să trăieşti cu folos, iar pentru aceasta trebuie să ai şi o educaţie de la părinţi, pe care eu am avut-o. De aceea, în ziua mea de naştere, mă rog întâi cu rugăciunea intimă de dimineaţă pentru părinţii mei care mi-au dat viaţă, dar nu numai viaţă, că aceasta încă n-ar fi mare lucru, dar pentru că mi-au dat o educaţie. De la tatăl meu, care era un om plin de înţelepciune, am învăţat ca niciodată să nu iau nimic în tragic, iar de la mama mea, care era un tezaur de folclor, am învăţat credinţa în Dumnezeu, teama şi iubirea faţă de El, respectul faţă de propria mea demnitate, munca şi respectul faţă de demnitatea altora. Mama mea ne spunea nouă, copiilor, cu precădere un proverb pe care-l moştenise şi ea de la înaintaşii ei: Decât să întind în unt şi să mă uit în pământ, mai bine să întind în sare şi să mă uit la soare. Dacă m-ar întreba cineva „Ce-ai învăţat de la mama dumitale?, i-aş răspunde: Asta am învăţat: să mă uit la soare. Şi dacă Dumnezeu va hărăzi această lumină şi dincolo de mormânt, voi fi întradevăr fericit”.

sursa: Blogul dedicat Mitropolitului Bartolomeu

Asta am învăţat: să mă uit la soare

Legaturi:

***

***

 

***

“Cadoul” postum al rinocerilor si hienelor pentru Leul Ardealului, la exact 1 an de la nasterea sa in cer:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Crestinul in lume, IPS Bartolomeu Anania, Rugaciunea (Cum sa ne rugam?)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “IPS BARTOLOMEU ANANIA – 1 AN DE LA ADORMIRE. Astazi hienele in piei de pastori ii sfasie mostenirea… LECTIA UNEI VIETI DEMNE SI RODITOARE

 1. Poate ca am ascultat mai multe predici audio, mai mult ca sigur, pentru ca acum citesc, dar vocea Sfintiei-sale, inconfundabila, insoteste cuvintele… nu mi s-a mai intamplat pana acum!
  Domnul sa-l odihneasca in pace alaturi de dreptii Sai!

 2. Lectia care ne-a lasat-o Inalt Preasfintitul Bartolomeu Anania este cea a rugaciunii impletita cu atitudinea.E adevarat, isi permitea sa se expuna.La statura sa morala si duhovniceasca nici Patriarhul nu avea curajul sa-l infrunte direct.Dar cum e posibil sa ne rugam pentru mai marii nostrii,sa lasam totul la judecata lui Dumnezeu si in Sfantul Sinod sa votam in bloc pentru iertarea unor eretici NEPOCAITI?
  Acest mare aparator al dreptei credinte s-a asemanat Sfantului Ioan Botezatorul care ii striga curajos lui Irod:”Nu-ti este ingaduit sa ai de sotie pe femeia fratelui tau!”.

 3. Dumnezeu sa odihneasca minunatul sau suflet! Cat de mult ne lipseste prezenta sa. Oare sa fie intamplator ca ne-au plecat aproape toti batranii? La Dumnezeu nimic nu este intamplator. Cu siguranta o cumpana se inclina in directia opusa.

 4. NOU ACATIST AL PREACUVIOSULUI PĂRINTE DANIIL (SANDU TUDOR) ( 17 NOIEMBRIE)

  http://poeziicrestin-ortodoxe.blogspot.com/2012/01/nou-acatist-al-preacuviosului-parinte.html

 5. Proverbul presupune un minim de constiinta din partea omului: untul intins cu pretul compromisului trage privirea spre pamant, constiinta mustra si privirea se pleaca de la sine, dar asta inseamna ca omul nu-i cu totul pierdut. Insa ce te faci ca azi sunt multi, poate prea multi, care intind in unt uitandu-se cu nesimtire in soare? Astia-s pierdutii veacului ptr ca li s-a formatat constiinta, li s-au spalat creierele! Cu cel mai de temut detergent: ignoranta.

 6. @ gherasim:

  Foarte adevarat.

 7. Pingback: IPS BARTOLOMEU ANANIA DESPRE APOCALIPSA, vanzarea fratilor, rabdare si “profetii improvizati, cu pofta de publicitate” de pe internet (audio) -
 8. Pingback: RADU PREDA ii ataca devastator pe IPS IRINEU si pe PS SOFRONIE pentru “PORNIRILE EREZIARHE”, CARIERISTE SI “SEPARATISTE” – articol incendiar despre resorturile murdare ale iminentei DESTRAMARI A MITROPOLIEI CLUJULUI - Razboi
 9. Vesnica si frumoasa pomenire fericitului Parinte!

  Unii nu se multumesc nici cu unt, nici cu miere (in care si-au bagat mainile pana la coate). Si mai sunt si dezamagiti de lipsa noastra de entuziasm 🙁
  Iti vine sa crezi ca doar sangele fratelui le-ar mai putea potoli setea de marire si dorinta de a avea soarele la picioare, nu doar de a-l privi.

 10. Vrednica sa-i fie pomenirea ! Astia care ii sfasie mostenirea sunt slugile ecumenistilor ciobotea si streza ! Sa le fie rusine ! Cum se mai pot inchina lui Hristos aceste Iude ? Dar preotii din Ardeal , ce zic ? Ca in Oltenia vor avea sindicat ? P.S. Ce ziceti de hotararea CEDO ? E buna sau e rea ? Caci comunicatul Patriarhiei arata teama fata de un sindicat !

 11. @Mihail Pacatosu’:

  Nu e in regula sa folosim acest limbaj (ciobotea, streza etc.) Nu suntem de acord cu unele actiuni sau cu agenda lor pastorala, ca sa folosim limbajul lor, insa sunt, pana una alta, episcopi si mitropoliti ai Bisericii.

  In ceea ce priveste sindicatul, fireste ca este o idee proasta si, din experienta, e folosita exact de preotii cel mai putin duhovnicesti. Pe de alta parte…, sunt multe abuzuri comise asupra preotilor, supusi la presiuni de tot felul, la biruri si dari, mai ales aici, in Muntenia. Insa nu prin sindicat se poate rezolva ceva.

 12. Am scris numele lor intentionat cu litera mica fiindca am vrut sa arat ca sunt mici in gandire si nu i-am nominalizat ca ierarhi fiindca din punctul meu de vedere sunt tradatori ai credintei ! Astazi la biserica , dupa slujba , in particular , preotul ne-a spus ca sustine sindicatul si ca se va inscrie in el ! Si crede-ma , e un om induhovnicit ! Are multi copii, e postitor , un bun predicator , un antiecumenist convins ! Nu-l inghite pe episcopul ecumenist ! Eu imi cred duhovnicul ca stie ce spune si-l voi asculta !

 13. @ Mihail Pacatosu`:

  O fi bun predicator si antiecumenist, dar este schismatic si numai induhovnicit nu, daca face asta si daca gandeste ca tine. Inseamna ca n-a inteles nimic din ce inseamna Biserica. Si probabil il asteapta o cuvenita caterisire. Sa ne aratati in istoria Bisericii sfinti si oameni duhovnicesti care au facut asa… In schimb, sfintii invatau si faceau astfel:

  http://www.cuvantul-ortodox.ro/2010/08/24/a-dezbina-cineva-biserica-este-un-rau-la-fel-de-cumplit-ca-a-cadea-in-erezie-nici-sangele-muceniciei-nu-poate-spala-acest-pacat/

 14. @admin Cu toata admiratia pe care v-o port ,trebuie sa va spun ca sindicatul e cu totul altceva , si ,nicidecum o ruptura in biserica ! Dupa cum organizarea in parohii sau protoierii nu este ruptura , tot asa si sindicatul e forma de organizare dar si ajutor reciproc a preotilor ! Este un mod normal de a-i aduce cu picioarele pe pamant pe ierarhii care s-au rupt de preoti si popor ! Am vorbit mai devreme cu un prieten teolog bine informat, care mi-a spus ca nici duminica , nici marti si nici astazi , patriarhul n-a slujit Sfanta Liturghie ! Un preot care ar fi facut asa ceva ce ar fi trebuit sa primeasca ? Este , poate , singurul mod de a se putea apara legal . Spagile uriase care se dau superiorilor in BOR sunt normale ? Abuzurile pe care le fac ierarhii sunt normale ? Ce ziceti de cazurile incredibile din episcopia Husilor sau cea a Sloboziei , cand preotii au fost furati , chiar jefuiti , cu acceptul episcopilor si , daca au spus adevarul, cerandu-si dreptul , au fost caterisiti imediat? Asta vrem! Minciuna si fast ! Stiti oare la ce biruri sunt supusi preotii din Targoviste ,sau Oradea? Stiti cati bani trebuie sa dea la sfintirea unei biserici sau la numirea intr-un post de preot? Acete lucruri murdare trebuie sa dispara din biserica !

 15. @Mihai Pacatosu:

  Nimeni nu poate nega aceste lucruri si nedreptati. Insa, efectiv, nu prin lupta sindicala se pot indrepta lucrurile. Se va ajunge la cu totul altceva si nici preotii respectivi nu vor fi mai aparati sau mai bine, pana la urma. Totusi, avand in vedere ca suntem in Biserica, atunci sa ne aducem aminte ca atat parintele Arsenie Papacioc cat si Parintele Iustin Parvu au criticat aceste lucruri (sindicatele preotesti). Sa cautam apoi, in istoria si traditia Bisericii, cum s-au rezolvat probleme de acest gen? Cu astfel de coalizari ale preotilor impotriva ierarhilor? Totusi, nu il ia chiar nimeni in ecuatie pe… Bunul Dumnezeu? Nu mai are loc intre CEDO, Patriarhie, episcopi nedrepti si sindicate? Preotii, daca se “coalizeaza” in duh, daca se apropie de popor, daca vor face misiune evanghelica, cu siguranta ca vor face ca aceste nedreptati sa isi piarda puterea. Altfel, cum sa isi piarda puterea lucrarea nedreptatii? Cu mijloace OMENESTI sau chiar LUMESTI (sindicate?)? De ce s-or grabi oamenii in astfel de capcane?

 16. Pingback: FEMEIA GARBOVA ASTAZI: Un popor garbovit de ploconiri, linguseli, LIPSA DE VERTICALITATE; o omenire tip “Prikoke”, COCOSATA DE PACATE si MANIPULATA sa se simta “LIBERA” cand este mai ROBITA si sa fie fericita SCORMONIND IN GUNOAIEL
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate