Cuvânt al PS MACARIE la Oslo: “Atunci când autoritățile laice ne spun cum să ne împărtășim euharistic și cum să ne cinstim sfinții, aceasta este o SAMAVOLNICIE pe care trebuie SĂ O DENUNȚĂM ca atare! ÎN VREMURI ALE MINCIUNII, să fim MĂRTURISITORI și TRĂITORI ai adevărului!” (VIDEO, TEXT)

16-10-2020 Sublinieri

PS Macarie: „În vremuri ale minciunii să fim mărturisitori și trăitori ai adevărului!”, Oslo, 15.10.2020:

„Preaiubiții mei,

Dau slavă Preamilostivului Dumnezeu că în aceste zile am fost în misiune și în mijlocul frățiilor voastre la Oslo. Cu mult dor am așteptat să vă întâlnesc, mai cu seamă că din cauza restricțiilor nu am reușit să ajung la Oslo din iarna acestui an. Ultima Liturghie am săvârșit-o în luna februarie. Iată, Dumnezeu ne-a binecuvântat cu atâtea slujiri, am săvârșit și ieri, la prăznuirea Sfintei Cuvioase Parascheva, dumnezeiasca Liturghie, aseară am săvârșit Taina Sfântului Maslu; acum iarăși suntem în comuniune euharistică și mă bucur în mod deosebit că foarte mulți dintre frățiile voastre v-ați spovedit și v-ați împărtășit la aceste Liturghii cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Nu i-am uitat pe cei care sunt în necaz și strâmtorare. L-am pomenit la cei adormiți pe pruncul Victor pe care l-am înmormântat zilele trecute la Trondheim, le-am pomenit pe cele două tinere răpuse de cancer, pe Liliana de la Alesund și pe Luminița de la Molde, pe care le-am înmormântat zilele trecute. Liliana a trecut la Domnul la vârsta de 40 de ani, iar Luminița la vârsta de 37 de ani și iată, ne sunt modele de asumare a suferinței, pentru că ele cu foarte multă răbdare și-au purtat crucea suferinței. Iar noi cu nădejde le pomenim înaintea Domnului, la Sfântul și Dumnezeiescul Jertfelnic ca El să le așeze sufletele în latura celor vii.

Este o mare binecuvântare că suntem împreună, în Hristos și în Biserică. Dumnezeul nostru nu este undeva, departe, într-un univers îndepărtat. El S-a întrupat, El S-a făcut om asemenea nouă, el a devenit Fratele și Fiul Omului. El s-a atins cu mâinile Sale dumnezeiești de leproși, de orbi, de ciungi, de paralitici, de demonizați, de desfrânate și desfrânați și chiar de morți s-a atins, înviindu-i pe aceștia. Așadar, Domnul este pururea prezent și viu în mijlocul nostru prin Trupul și Sângele Său. Și mă bucur nespus de mult că ne-am împărtășit cu toții, copilașii și dumneavoastră, toți cei care v-ați spovedit, cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos. De aceea, sub nici un pretext și sub nici o formă nu este îngăduit nimănui să ne oblige să facem și să credem altcumva. Atunci când autoritățile laice ne spun cum să ne împărtășim euharistic și cum să ne cinstim sfinții, aceasta este o samavolnicie pe care trebuie să o denunțăm ca atare!

Biserica a trecut prin multe prigoane. A fost prigoana iconoclastă împotriva sfintelor moaște și icoane. A fost și prigoana comunistă. Însă, în vremea comunismului, autoritățile tiranice, ateiste în mod oficial și asumat, nu au dictat Bisericii cum să slujească Liturghia și cum să-și cinstească sfinții.

Desigur, Biserica Ortodoxă nu este împotriva autorităților și nici a regulilor sanitare și a recomandărilor de bun-simț. Este însă foarte dureros atunci când decidenții vremelnici îi disprețuiesc pe credincioși pentru credința lor, pentru ce au ei mai scump și mai de preț. De aceea, credința noastră este singura noastră moștenire. Este singura noastră avere.

Iar sfinții ne sunt alături prin icoanele lor și prin moaștele lor. Aceasta este credința noastră dintotdeauna, fiindcă sfinții ne întăresc și ne înnoiesc prin sfintele odoare  pe care le avem, și în mod deosebit prin Sfintele Moaște, care sunt prezențe vii și sfințitoare. Sunt manifestări ale Împărăției Cerurilor. Sfintele Moaște nu sunt piese de muzeu, așa cum nici sfintele lăcașuri nu sunt vestigii arheologice.

Sfinții ne sunt alături în Hristos Domnul nostru. Ne sunt prietenii cei mai statornici și cei mai fideli. De aceea, am simțit prezența luminoasă a Sfintei Cuvioase Parascheva în aceste zile, chiar aici, pe marea cea mare a străinătății. Bunica mea se numea Parascheva. Și m-a învățat din copilărie o rugăciune închinată Sfintei Parascheva, ocrotitoarea ei, care în popor e numită Sfânta Vineri, deoarece paraschevi în limba greacă înseamnă vineri. Și-i spunea atât de frumos în cuvintele ei simple, pentru că bunica, precum și mulți alți bătrâni din vechiul sat nu știa carte, și-i spunea Sfintei Vineri, Sfintei Paraschiva: ”Doamnă tinerea, / cu inima frumușea, / cădelnița lui Hristos, / îmi fii mie de folos!” Așa-i spunea Sfintei Paraschiva. Era un acatist popular atât de minunat și atât de profund! Toți bătrânii îl căutau pe Dumnezeu. O căutau pe maica Domnului, îi căutau pe sfinți prin propriile lor cuvinte. De-am avea și noi aceeași simplitate!… De-am avea și noi cultura duhului pe care o aveau înaintașii noștri!…

De aceea, preaiubiții mei, „Sus să avem inimile!. În vremuri ale minciunii, iubite frate și iubită soră, trebuie să fim mărturisitori și trăitori ai Adevărului. Făcând aceasta, nu o facem pentru noi, pentru binele nostru, ci o facem pentru toți. Chiar și pentru cei necredincioși. Pentru că o societate care tolerează minciuna este o societate dominată și condusă prin minciună. Iar o societate condusă prin minciună este lipsită de Dumnezeu. Atunci când o societate este condusă prin minciună, noi trăim în tiranie. De aceea, cu timp și fără timp să fim prezențe vii și mărturie dreaptă întru smerenia Duhului, lucrând pentru mântuirea noastră și mântuirea celorlalți. Fiindcă nu ne gândim doar la mântuirea noastră, ci ne gândim și lucrăm și la mântuirea semenului nostru.

Cu aceste simțăminte să cerem ocrotirea Sfintei Cuvioase Parascheva și să cerem ocrotirea tuturor sfinților care neîncetat se roagă pentru noi și ne sunt alături atât la bucurie cât și la întristare. Întru bucurie împărtășesc cu noi bucuria noastră, iar întru durere ne alină și ne întăresc.

O rugăm și pe maica Domnului să ne acopere cu Acoperământul Ei cel luminos laolaltă cu toți sfinții  i să ne bucurăm cu toții c-o avem pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, pe care am prăznuit-o în aceste zile, această floare duhovnicească a Balcanilor și a întregii ortodoxii. Să spunem acum la final, așa cum spuneau bătrânii: „Vineri, Vinerea, / Doamnă tinerea, / cu inima frumușea, / Sfântă Vineri, / zi de post,/ cădelnița lui Hristos / să-mi fii mie de folos. / Rogu-mă cu rugă plecată / către Sfânta Vineri / Și Maica Preacurată / Doamne, ajută și mă iartă!” AMIN!”

Legaturi:

PS MACARIE: “Într-un mod profund nedrept, autorităţile AU INTERZIS PELERINAJUL LA MOAȘTELE SFINTEI PARASCHEVA fără a ne arăta cu ce este mai riscant pelerinajul decât alegerile”/ ÎPS TEODOSIE: “Cu credință și cu rugăciune vom birui boala mai mult decât cu restricțiile” (VIDEO, TEXT)

Reacții față de interzicerea pelerinajului la Sfânta Parascheva. PS MACARIE DRĂGOI denunță „SECHESTRAREA” abuzivă a sfintelor moaște ale Cuvioasei. „Boala nu se combate cu metode polițienești”/ IPS TEODOSIE: „Cel mai mare pelerinaj este CONFISCAT de cei fără de credință”. Așa-zisele rigori sanitare – doar un pretext (Video)/ PS IOACHIM: „În timpul comunismului nu s-a întâmplat niciodată așa ceva”

EPISCOPUL MACARIE: “Sunt mulţi, prea mulţi care suferă, neluaţi în seamă, uitați, pentru că TOTUL ESTE BLOCAT ASTĂZI DE ACEASTĂ UNICĂ BOALĂ şi de acest unic virus. ÎN NUMELE ACESTUI UNIC VIRUS SE STOPEAZĂ TOTUL, se jertfeşte libertatea şi chiar umanitatea” (VIDEO, TEXT)

PS MACARIE DRĂGOI: “Maica Domnului ne acoperă pe noi, turma cea mică, rănită și hărțuită de LUPII ÎNGROZITORI în aceste vremuri de restriște. Spunem cu glas tare tuturor: NU VĂ TEMEȚI! MAICA DOMNULUI ESTE CU NOI!” (video, text)

PS MACARIE DRĂGOI: “Să îndrăznim în Hristosul libertății și demnității noastre, iubite frate și iubită soră, și să rămânem oameni, după chipul și asemănarea Dumnezeului nostru Celui Viu!” (VIDEO, TEXT)

PĂRINTELE EPISCOP MACARIE MĂRTURISEȘTE: “Atunci ești ucenic al lui Hristos, CÂND ASCULȚI MAI MULT PE DUMNEZEU, DECÂT PE OAMENI. CÂND NU TACI, DEȘI UNII ÎȚI CER SĂ TACI. Când propovăduiești și când slujești, deși unii îți cer să încetezi”

Predica PS MACARIE in Duminica PILDEI SEMANATORULUI: “Multi semanatori au iesit, mai ales in aceste vremuri, sa arunce semintele invataturilor lor in inimile oamenilor si sa le duca la robia cea sufleteasca”. DOUA MINUNI RECENTE ALE SFINTEI VINERI, CUVIOASA PARASCHEVA (video + text)


Categorii

Marturisirea Bisericii, Prigoana impotriva crestinilor, PS Macarie, Sfanta Cuvioasa Parascheva de la Iasi, VIDEO, Vremurile in care traim

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “Cuvânt al PS MACARIE la Oslo: “Atunci când autoritățile laice ne spun cum să ne împărtășim euharistic și cum să ne cinstim sfinții, aceasta este o SAMAVOLNICIE pe care trebuie SĂ O DENUNȚĂM ca atare! ÎN VREMURI ALE MINCIUNII, să fim MĂRTURISITORI și TRĂITORI ai adevărului!” (VIDEO, TEXT)

 1. AMIN !

  Vrednic este ! IPS Macarie , mărturisitor adevărat !
  Uşor , uşor , constatăm că nu degeaba poartă unii cârjele arhiereşti . Iată că prin Scandinavia , prin Constanța , prin Vaslui , Păstorii se întorc spre turmă şi Îl mărturisesc cu glas mare pe Hristos , fără teamă de stăpânii secularişti ai lumii. Să dea Dumnezeu ca glasul lor să se audă şi să producă efecte şi în Sf. Sinod .
  Doamne , ajută !

 2. Pingback: VOM PIERI, DACĂ NU NE TREZIM ȘI NU VOM CREDE. „Prăpastia dintre cei ai lui Hristos și cei ai potrivnicului se cască tot mai largă și nimeni nu va reuși un șpagat. Va trebui să alegem. Și cu alegerea noastră vom rămâne”
 3. Pingback: PARINTELE MELCHISEDEC DE LA PUTNA: “Toată mișcarea de azi are o singură țintă: credința ortodoxă! ȚINTA ESTE SUFLETUL TĂU, frate și soră care mă asculți! Prin înlăturarea pelerinajelor s-a pus o piedică harului lui Dumnezeu” (V
 4. Pingback: PREASFINȚITUL IUSTIN AL MARAMUREȘULUI: “Sfinții nu pot fi confiscați! Sfinții nu pot fi privatizați! S-a privatizat toată țara, de 30 de ani totu-i devalizat! Numai Biserica nu s-a privatizat. De aceea și deranjează!” (VIDEO, TEXT) |
 5. Pingback: “Nu-i mai răbda, Sfinte Dimitrie! Nu-i mai răbda!” – STAREȚUL ANTIM DAVID MUSTRĂ CU ÎNDRĂZNEALĂ, la Trinitas TV (VIDEO, text): “Autoritățile şi-au cam întrecut măsura, şi la pelerinajul de la Iași şi la cel din Bucur
 6. Pingback: PĂRINTELE EPISCOP MACARIE, în Pastorala de încurajare la Nașterea Domnului 2020: “FIȚI CURAJOȘI! Să fiți mărturii vii ale sărbătorii Nașterii Domnului! Să nu cedați fricii, deznădejdii, nici să vă amăgiți după promisiuni false de
 7. Pingback: DE LA CREȘTINISMUL DE CAFENEA LA CREȘTINISMUL DE JERTFĂ. Fostul actor Răzvan Ionescu: “Când vedeți lucrurile care se întâmplă astăzi în jurul nostru și care sunt abia la început, TREBUIE SĂ VĂ PREGĂTIȚI. Hristos deranjează! MĂRTUR
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate