IPS Nicolae Corneanu la AZEC: “DA, M-AM IMPARTASIT… SINCER, NU-MI PARE RAU”!

5-06-2008 Sublinieri

corneanu-impartasire.JPG

Preluat de la fratele Laurentiu:

  • Intervenţia telefonică a ÎPS Nicolae Corneanu la dezbaterea cu tema „Mitropolitul Nicolae şi consecinţele gestului său: forţarea unităţii sau abandonarea identităţii?” organizată de AZEC (Asociaţia Ziariştilor şi Editorilor Creştini), ieri, 4 iunie:

  • Intreaga dezbatere publica organizata de AZEC poate fi descarcata de la acest link: http://www.ortodoxradio.ro/arhiva/alte/radio-azec-4-iun.mp3 – va recomandam sa ascultati integral dezbaterea, este foarte interesanta, pe alocuri incendiara (a se vedea la finalul acestui articol care sunt si impresiile noastre), din care am aflat si o stire in premiera, primita de la parintele Bogdan Teleanu, de la Biroul de Presa al Patriarhiei: maine, vineri 6 iunie se va intruni Sinodul Permanent (Patriarhul si Mitropolitii, plus 3 episcopi: IPS Nifon, PS Ioan, PS Sofronie) la Manastirea Neamt pentru a se discuta gestul Mitropolitului Corneanu si a se propune solutii de rezolvare in vederea unei decizii ulterioare, pe care ar urma sa o ia Sfantul Sinod la inceputul lunii iulie sau chiar ceva mai devreme!
  • Mai jos, aveti transcrierea interventiei telefonice a IPS Nicolae, realizata de o sora duhovniceasca, cu mentiunea ca “marcajele” textului cu bold si cu rosu ne apartin:

corneanu2.jpg

  • Razvan Bucuroiu:

– Înaltpreasfintia Voastra, este adevarat ca v-ati impartasit la Biserica Greco-Catolica din Timisoara acum doua duminici?

Da, este perfect adevarat. Am fost invitat de catre confratii greco-catolici la sfintirea unei noi biserici de aici, din orasul Timisoara. In momentul cand s-a facut impartasirea credinciosilor, m-a impresionat multimea de credinciosi care, toti, alaturi evident de preotii care erau de fata, au cerut sa fie si ei impartasiti. Printre acei credinciosi erau nu numai greco-catolici, ci si ortodocsi, pentru ca in zona respectiva traiesc mai multi ortodocsi decat greco-catolici. Dar, sigur, solemnitatea si serviciul religios a fost [sic!] al greco-catolicilor. In momentul cand s-a impartasit toata lumea, repet din nou [sic!], am fost impresionat, emotionat de modul cum toata asistenta, toti participantii la serviciul religios s-au apropiat de preotii care cuminecau, ca sa primeasca si ei Impartasania. Am simtit un sentiment de…, daca pot spune asa, fratietate fata de obstea de credinciosi care erau nu numai greco-catolici, repet, ci si ortodocsi si printr-un gest spontan, m-am apropiat si eu de cei care se impartaseau si m-am impartasit si eu alaturi de ceilalti. Sigur ca trebuia sa reflectez la consecintele sau comentariile care erau previzibile pe aceasta tema, dar a fost un gest spontan de fratietate pe care in acel moment l-am simtit, sa zic asa, necesar sa il fac si eu, alaturi de toata obstea care se afla atunci la acel serviciul religios. Imi pare rau ca am dat in felul acesta posibilitatea unor comentarii, din cele mai, sa zic asa,.. negative, dar pentru mine, ca si om al lui Hristos si al lui Dumnezeu, a fost un gest de fratietate. Pe langa toate, in acel moment mi-am adus aminte de foarte multele intruniri ecumenice la care luam si eu parte in trecut si la care se dezbatea, pe vremea aceea, un document care se chema „Botez, Euharistie si comuniune“. Sigur ca pe plan ecumenic am fost toti de acord ca e necesar sa ne apropiem unii de altii si sa recurgem la tot ceea ce se poate pentru a manifesta fratietatea dintre marile confesiuni crestine.

– Inaltpreasfintia Voastra, dupa ce emotia a trecut, va pare rau pentru acest gest?

Sincer sa spun, nu-mi pare rau, doar ca regret ca am dat prilej la comentarii din cele mai felurite si, majoritatea, destul de negative. Ar fi trebuit sa calculez foarte bine gestul care l-am facut atunci, dar a fost un gest spontan si, sa zic asa, o comuniune in Hristos pe care am simtit-o, alaturi de ceilalti crestini, pentru ca sunt cu adevarat crestini si ei. Nu ne desparte in fond nimic decat pe plan jurisdictional – acceptarea primatului papal, pe care, sigur, noi o privim cu alti ochi si din alt punct de vedere – dar incolo nu este nici un fel de deosebire intre noi, ne asemanam si ne indentificam din toate punctele de vedere.

  • Teologul Radu Preda de la Cluj:

– Am vorbit si eu cu cativa prieteni timisoreni, artisti, oameni ai Bisericii, chiar si teologi, unul dintre ei chiar preot, care au inteles – si inteleg marturia pe care ati depus-o aici, in fata noastra – ca a fost un gest personal, a fost, daca vreti, o “comotie” a unei persoane care in mijlocul unei comunitati rugatoare, practic nu a putut refuza invitatia de a duce pana la ultima consecinta aceasta stare de comuniune. Va inteleg foarte bine, din punct de vedere psihologic, daca vreti. Insa intrebarea este urmatoarea: Dvs erati acolo ca Mitropolit al Banatului. Practic reprezentati Biserica locala. Cum le veti raspunde timisorenilor sau banatenilor si, prin extrapolare, nu fantezista, ci foarte reala, ortodocsilor – nu numai romani (stirea aceasta a facut deja inconjurul lumii panortodoxe) – cum veti raspunde astfel incat sa ia partea buna, daca exista una, din acest gest, astfel incat sa evitam, pe cat posibil, ca acest capitol al dumneavoastra sa ramana de fapt o sminteala. In ce masura aveti la indemana criteriile teologice incat sa faceti distinctia intre un gest personal, constructiv, profetic, il numim cum vreti si, pe de alta parte, o sminteala care, pana la urma urmei, stiti ce ne costa, Inaltpresfintite? Ne costa o polarizare inutila in interiorul Bisericii intre ecumenisti si traditionalisti. Daca presa pana acuma miza pe o polarizare, de obicei miza prosteste, din lipsa de cunostinte, din graba, din superficialitate, iata ca acum eu ca teolog si om al Cetatii, vad ca practic nu mai am raspunsuri. Intr-adevar avem de a face cu o polarizare in Biserica. Deci cum raspundeti la acest tip de nu de lectura negativa, ci realmente de receptare?

– Ca raspuns la aceasta intrebare as vrea sa va relatez ca, fara a fi fost provocat, Duminica urmatoare, in Catedrala noastra Mitropolitana, la sfarsitul Sfintei Liturghii, m-am adresat credinciosilor relatandu-le cele ce s-au intamplat. Nimeni nu mi-a cerut o explicatie, dar pentru ca am aflat eu de comentariile care se faceau, sa zic asa, in afara, m-am adresat credinciosilor, relatandu-le ceea ce s-a intamplat. Si va marturisesc careactia crediniciosilor – catedrala a fost plina – a fost o reactie pozitiva, in sensul ca numai ca nu m-au aplaudat. Eu i-am rugat sa nu faca niciun astfel de gest, dar incepusera sa aplaude. Si le-am spus ca ii rog ca in Biserica sa nu faca asa ceva! Dar reactia lor a fost pozitiva. Si daca imi permiteti, exista un sentiment de fratietate – acuma, la ora actuala, i se zice ecumenism, eu ii zic de fratietate, care l-au simtit mereu, tot timpul credinciosii din zona in care imi desfasor eu activitatea, ca sa nu zic din Banat si au fost, permiteti-mi sa spun, incantati de gestul meu. Am primit si reactii in scris, am fost vizitat de credinciosi care toti mi-au adresat cuvinte de apreciere. Asta a fost reactia credinciosilor, pentru ca m-ati intrebat de pozitia lor.

– Si credinciosii care vor continua sa va intrebe cum vedeti pastoral situatia? Pentru ca daca acei credinciosi care vad in asta o sminteala, cum le raspundeti acelora? Nu celor care, sa zicem asa, sunt fani ai intercomuniunii, ci celor care au nelamuriri teologice? Pentru ca inteleg ca Dvs aveti o viziune foarte coerenta, o inteleg, fara sa o pot accepta, bineinteles, integralitatea ei, dar raspundeti acestora, pastoral? Ii puteti sfatui pe credinicosii Dvs. sa mearga la orice biserica, nu conteaza la care, pentru ca oricum Euharistia este peste tot aceeasi? Pastoral, ca pastor, ca Mitropolit al locului…

– …. nici nu le voi interzice, dar exista acest sentiment de comuniune intre credinciosii pe care eu ii pastoresc, sentiment (pe) care l-am imprumutat si eu de la ei, care ni l-am comunicat unii altora de ani de zile si acest sentiment il au si ei. N-am avut, sa zic asa, niciun cuvant de repros din partea nimanui, ci dimpotriva, cand unii dintre cei care au urmarit presa sau care au mai aflat cate ceva din comentariile care s-au facut, au venit la mine sa imi spuna: „Va laudam, va apreciem pentru tot ceea ce ati facut, va admiram!” Am ramas, va marturisesc, foarte emotionat de reactia aceasta a credinciosilor.

  • Parintele Visarion Alexa, de la Radio Romania Actualitati:

– Am rugamintea sa ne spuneti, va rog, daca puteti, cu ce v-ati impartasit cand ati facut gestul acesta, IPS Voastra?

M-am impartasit cu ceea ce aveau confratii de acolo pregatit in potir. N-am cerut altceva. Nu atat Impartasania m-am dus sa o primesc de acolo, ci am voit sa demonstrez un gest de comuniune, nimic altceva. Oamenii au apreciat ca atare acest gest.

– Ce considerati Inaltpresfintia Voastra ca se afla in potirul, de pe altarul de acolo?

– Din punctul lor de vedere…

– Nu, nu, din punctul Inaltpreasfintiei Voastre de vedere… Ei stim ce cred, ce credeti Inaltpresfintia Voastra?

– Din punctul nostru de vedere daca imi permiteti sa spun teologic… Din punct de vedere teologic, intre Preotia, Tainele, Liturghia confratilor nu numai greco-catolici, (ci) si romano-catolici, noi recunoastem Taina Euharistica pe care o au si ei. N-am negat-o. A fost totdeauna privita aceasta o unitate de pareri, in ceea ce priveste romano-catolicii si greco-catolicii. Si, daca imi permiteti, as aduce aminte de un document care a fost adoptat inainte cu mai multi ani – e adevarat, prin intermediul Consiliului Ecumenic al Bisericilor – care se numea „Botez, Euharistie si Preotie” si din punct de vedere teologic si ecumenic, noi am recunoscut aceste taine ale confratilor nostri. Asta este din ce stiu eu, din punct de vedere teologic.

  • Danion Vasile:

– Deci Sfintia Voastra, considerati ca v-ati impartasit cu Trupul si Sangele lui Hristos…?

– Da, da!

– …conform documentului pe care l-ati invocat…

– Da.

– Mitropolitul Hierotheos Vlachos, ca multi alti ierarhi de seama ortodocsi contesta documentul respectiv. Mitropolitul Hierotheos Vlachos afirma: „Papistasii nu au preotie, nici taine. Vaticanul nu este biserica, ci un sistem politico-economic situat in afara Bisericii. Iar Papa, cu toti clericii Vaticanului, nu sunt urmasi ai apostolilor. Nu au predania si succesiunea apostolica.” Preasfintia Voastra, ati afirmat despre greco-catolicism, in interviul pe care l-ati dat”Formulei As”: „Crearea Bisericii Greco-catolice a fost o necesitatede ordin istoric pentru romani”. Sfintia Voastra considerati ca a fost necesitate, in timp ce Sfintii Bisericii Ortodoxe au spus cu totul altceva. De exemplu, Sfantul…

– Eu pun problema din punctul de vedere al Ardealului si al romanilor ardeleni, care aflandu-se sub ocupatie straina au vazut in Roma un fel de salvare a originii noastre latine si latino-dacice.

Perspectiva Sfintiei Voastre, ma iertati, e diferita de perspectiva traditionalista, ortodoxa. Sf Paisie Velicicovski spunea asa: „Uniatia e o aschie desprinsa de la Sfanta Biserica a Rasaritului si unire cu necredincioasa, ca sa nu-i zic biserica, rimeneasca. Uniatia este inselaciunea diavolului si-i vaneaza pe cei nesocotiti intru pierzanie…“. Intrebarea: Cum va raportati la invatatura Sfintilor care sunt foarte categorici? Tocmai a fost canonizat Sfantul Atanasie Todoran, care l-a oprit pe fiul sau sa primeasca Impartasania apostata, intrucat Sfintii Parinti spun ca impartasirea de la eretici este partasie cu diavolul?

– Aceasta a fost, sa zicem, pozitia unora din credinciosii ardeleni care identificau catolicismul, nu atat greco-catolicismul, ci catolicismul cu maghiarismul. Si pentru ca exista ocupatia maghiara care, cunoastem, a avut consecinte negative in constiinta romanilor ardeleni, ei au identificat catolicismul, la vremea respectiva, cu maghiarismul. Dar lumea a evoluat si la ora actuala, iata noi avem relatii foarte bune si cu Ungaria si cu alte comunitati care nu sunt, sa zicem,… romanesti. Lumea a evoluat, istoria a evoluat si cred ca la ora actuala nu ne mai putem intoarce la, sa zicem, perceptiile care le-au avut oamenii in momentul cand istoria era cu totul alta decat cea de astazi.

  • Remus Radulescu, de la Radio:

– Parinte Mitropolit, vi s-a intamplat in activitatea dumneavoastra liturgica, sa acordati Sfanta Impartasanie unui alt credincios decat ortodox: adica unui greco-catolic sau unui catolic?

– Va marturisesc ca atunci cand slujesc, si puterile fizice ma ajuta, impartasesc si eu pe toti credinciosii.

– Fara sa-i intrebati…

Nu l-am intrebat pe niciunul nici macar daca s-a spovedit. Pentru ca daca a venit sa ceara Sfanta Impartasanie, am considerat ca aceasta dorinta de a fi impartasit cu Trupul si Sangele Mantuitorului… e bine s-o satisfac.

– Dar vreun cleric din Mitropolia dumneavoastra de alta confesiune – greco-catolic sau romano-catolic – participand sau asistand la o Liturghie ortodoxa s-a impartasit vreodata?

– Nu, nici nu i-am cerut nimanui…

– Nu neaparat, zic, nu s-a intamplat?

– Nu s-a impartasit, pentru ca… nu se punea problema, n-au cerut oamenii, n-au simtit nevoia… Fiecare si-a urmat drumul lui… Asa cum si eu imi urmez drumul meu, n-am facut nicio concesie nimanui din punct de vedere dogmatic sau din alte puncte de vedere… Sunt ortodox, raman ortodox pana la moarte si nu pot sa fiu altceva.

  • Razvan Bucuroiu:

– Multumim foarte mult, IPS voastra. Acestea au fost cele cateva intrebari pe care ziaristii si cei prezenti voiau sa vi le adreseze… Eu as vrea sa va mai intreb un lucru, daca ingaduiti:

– Va rog…

– Va asumati pana la capat toate consecintele acestui gest? Si in plan personal si…

– Evident ca da… N-am incotro, l-am facut si nu pot sa-l reneg. E o realitate pe care o recunosc si.. daca va fi sa trag niste consecinte negative, cu voia lui Dumnezeu, le voi trage acele consecinte“.

FOTOGRAFIE DE LA DEZBATERE, PRELUATA DE PE BLOGUL LUI RAZVAN CODRESCU

P.S.: Impresii personale fugare dupa ascultarea intregii dezbateri:

  • De nota 10 (dupa parerea noastra) interventiile (izvorate dintr-o angajare duhovniceasca sincera, personala), ale lui Razvan Codrescu, Danion Vasile si ale parintilor Visarion Alexa si Dan Badulescu – deranjante multora de acolo pentru “radicalism” si “duritate”, adica prin… intemeierea – desueta – pe Sfintii Parinti si pe canoane si prin faptul ca si-au manifestat niste convingeri si atitudini ortodoxe ferme.
  • Ne-a bucurat sanctionarea cvasi-unanima si categorica a fatarniciei si lipsei totale de onestitate a pozitiei oficiale greco-catolice.
  • Am ramas intristati de confuziile, indoielile sau lipsa de coerenta si consecventa a celor mai multi participanti in privinta problemei validitatii Tainei Euharistiei la catolici.
  • “Seninatatea” si “ingenuitatea” raspunsurilor stupefiante date de IPS Nicolae au fost supuse unor indreptatite critici sfichiuitoare, facandu-se frecvente aluzii chiar la varsta si posibila lipsa de discernamant a acestuia. A fost taxat mai mult decat orice caracterul iresponsabil al unui gest individual cu caracter sentimental, “emotional”, desprins de unitatea Bisericii din care face parte. Cum a spus ironic Radu Preda, prin IPS Nicolae, acum “curentul emo” a intrat si in Biserica 🙂
  • Surprinzatoare in mod placut – desi nu pana la capat! – marturisirea dogmatica si delimitarile nete, facute cu delicatete si in duhul cel bun de parintele decan al Facultatii de Teologie din Bucuresti, Stefan Buchiu, care a parut foarte realist si onest in evaluarea “dialogului ecumenic” si a pus accentul pe deosebirile dogmatice ireductibile intre ortodocsi si catolici, pe aberatia teoogica a “intercomuniunii” fara existenta unei marturisiri comune de credinta, afirmand inclusiv caracterul eretic al lui Filioque.
  • Din pacate, in rest, multe deceptii (incepand cu Cristian Tabara si Dan Micu – surprinsi intr-o penibila atitudine panicata (mai mult decat bizara frica acestora in fata libertatii de expresie si insistenta pe ideea comunistoida de “a sta linistiti” si a nu face presiuni sau de a nu exprima opinii personale categorice!), de scrupulozitate procedurista si autori ai unor halucinante demonstratii de ignoranta in materie teologica si duhovniceasca, fiind vadita disperarea angajarii lor neconditionate pro-Nicolae Corneanu, pro-ecumenism si pro-aggiornamento in Biserica!), apoi mult intelectualism “teologic” steril si relativizant, subordonat socotelilor omenesti si tendintelor moderniste, de aceea zamislitor al unui discurs alunecos si contradictoriu, neaparat “optimist”, “echidistant” si atoate-conciliant cu orice pret (si ne referim in primul rand la locvacele teolog clujean, Radu Preda, “dedulcit” si el peste masura la duhul nihilist al acestor vremuri si riscand a anula atat atitudinile sale ferme de “pus degetul pe rana“, cat si o parte dintre argumentele sale foarte pertinente).
  • Trebuie remarcata insa si obraznicia nemasurata cu care Nicolae Corneanu afirma sus si tare ca va fi ortodox pana la moarte. Atitudinea lui Corneanu da dovada nu de laxism dogmatic, ci de o stare afectiva surescitata si menita sa suresciteze, care nu ne poate face sa nu ne gandim la fenomenul de indracire sau de cel al sugestionarii in masa. Dulcegaria cu gust de moarte ce se revarsa de pe buzele tristului nostru episcop apostat este imbinata, stiintific, cu o emotivitate prin care acesta devine, in proprii sai ochi si in ochii celor pe care ii vrajeste, de-a dreptul martir al “fratietatii!” De altfel, un alt aspect important este si reinventarea limbajului ecumenistilor, constienti ca miscarea lor era prea rasuflata, prea obosita si perceputa ca ceva politic. Aveau nevoie de reinsufletire, de o revitalizare, iar aceasta a venit prin gestul “emotiv” al lui Corneanu. Aveau nevoie de astfel de gesturi “informale”, “profetice”, de putina magie, de vraja si “culoare” ca sa se resusciteze cadavrul. Si de un limbaj nou. Asa, ecumenismul nu mai este ecumenism, ci fratietate. Adevarul, am vazut intr-un comunicat dat la timp de catolici, este de fapt caritate si fratietate, adica iubirea lor otravita si gaunoasa. Totul se duce pentru a insela, pentru a amagi, pentru a pacali lumea, a o vraji, a excita emotivitatea si manipula constiintele si cugetele celor care nu stau drept in credinta.
  • Se vede, din pacate, din ansamblul discutiilor, cat de mult ne-am indeparat de trairea in Duh si in Adevar si cat de putin mai reprezinta pentru noi astazi, cei atinsi de trufia mintii atoatecunoscatoare, cuvantul Sfintilor Parinti ai Bisericii… Parintii nostri duhovnicesti – care altadata reprezentau vocile Duhului – au ajuns fie sa fie luati peste picior, fie sunt ignorati dezinvolt. Deh, ce ne mai trebuie Parinti, ce ne mai trebuie cuvant al Duhului, daca avem desteptaciune omeneasca…Sa nu ne mai miram atunci ca intre noi nu exista unitate, ca suntem atat de dezbinati! Unitatea adevarata vine numai de la Duhul Sfant si pleaca acolo unde precumpaneste trufia mintii 🙁

Pr. Prof. Stefan Buchiu si presedintele AZEC, Razvan Bucuroiu – fotografie de la dezbatere preluata de pe site-ul Rompres


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Nicolae Corneanu, Noua ordine mondiala/ Masonerie, Portile Iadului

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

96 Commentarii la “IPS Nicolae Corneanu la AZEC: “DA, M-AM IMPARTASIT… SINCER, NU-MI PARE RAU”!

<< Pagina 1 / 4 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Hristos s-a inaltat!
    Ma intreb ce putem face noi, credinciosii de aici(din Timisoara sunt eu) care nu suntem de acord cu ce a facut Mitropolitul. Ce forma de manifestare ar trebui sa alegem pentru a arata asta? Ca nu ne mai ducem la slujbele tinute de Miropolit e clar, dar tot se vor mai gasi oameni care se vor duce la Catedrala , ba chiar care sa-l si aplaude. Dar glasul celor care il dezaproba pentru ce a facut nu se aude.

  2. Lucruri pe care le asteptam cu totii, apostazia care se contureaza, dar poate ca nu toti ne asteptam la aceasta repeziciune. Sunt convins ca la al 8-lea sinod ecumenic ce va sa fie, ortodoxia se va curati de aceasta fatarnicie.. de aceasta dragoste de minciuna care este ecumenismul. Biserica catolica din Romania a fost cuminte pana acum, tocmai pt faptul ca au trebuit sa se abtina de la un prozelitism fatis pt a putea atrage cat mai multi necunoscatori. Acum, dupa aceasta incurajare, ma astept sa se conformeze si ei catolicismului apusean lipsit de cea mai mica forma de moralitate fireasca. In scurt timp vor scoate din legalitate Biserica Ortodoxa Traditionalista si vom fi catalogati drept extremisti. Putin timp mai avem pt intarirea in credinta, sa nu zabovim, sa lucram rugaciunea ! Iertare, Hristos S-a Inaltat !

  3. Glasul nostru nu se aude in lume sora Simona. Daca ma uit inapoi la omul vechi ce am fost, ii dau slava lui Dumnezeu ca nu stiu cum de mi-am revenit. Cat despre cei care cred in ecumenism, dragostea asta fatarnica si lipsa de interes fata de Adevar arata faptul ca lupta pentru o viata duhovniceasca lipseste cu desavarsire. Sa ma ierte Dumnezeu, toti sunt de inteles, dar asa cum imi spunea cineva cu cateva zile in urma, va trebui sa inceapa prigoana cea mare si varsarea de sange pt Hristos ca sa se intoarca chiar si catolicii la Adevar. Marturia noastra deocamdata e la primul stadiu, la nivelul cuvantului, pentru ca deocamdata atat ni se cere. Va veni timpul sa marturisim prin suferinte si din pacate, asa cum spunea Cuviosul Paisie Aghioritul, suntem niste fierturi fata de crestinii de alta data. Ce e de facut ? Sa lucram rugaciunea lui Iisus, sa nu ne prinda nepregatiti ultima si cea mai mare prigoana ce va fi !
    Hristos S-a Inaltat !

  4. Eu am inteles ca la Neamt se va intruni intreg Sinodul, ori din ce spunei aici (dela Bogdan Teleanu) mie imi pare ca va fi ceva de genul: “Unul de-a nostru o comis-o, hai sa vedem cum o dregem, sa oferim variante pana in plenul Sinodului ca altfel fac ei propunerile si n-o sa fie bine”. Noroc cu IPS Bartolomeu si Teofan ca altfel, cu de-al de Sofronie si Nifon…

    Apropos, PS Sofronie nu intra si el sub incidenta Canoanelor de vreme ce a slujit si el in comun cu greco-catolicii?

    Ramane de vazut. oricum, e un circ toata povestea. Adica a trebuit sa faca societatea presiuni… Jalnic…

  5. Cum pot fi numiti aceia care sa despart de frati si slujesc strainilor, ereticilor si intereselor meschine ale acestora? Profitori?Poate fi un IPS invins de satana?. Si iuda fiind ucenic , avand punga cu bani si fiind iubitor de slava desarta,facand un fel de ecumenism si el, a intrat satana in inima lui si a vandut adevaratul Cuvant.
    Judecata este la Dumnezeu!

  6. Ecumenism = fratietate, intelegeti voi ? Conditie esentiala de ‘apartenenta’ ! Fratietatea sarpelui, poate !

    Gestul sau a fost de natura emotionala, n-a ‘rezistat’ vazand atata fratietate imprejur si, fire sensibila deci rezonanta la ceea ce se petrece in juru-i nu s-a putut abtine de la a se ‘impartasi’ cu ei…« am fost impresionat, emotionat de modul cum toata asistenta, toti participantii la serviciul religios s-au apropiat de preotii care cuminecau, ca sa primeasca si ei Impartasania. »

    Apoi isi vine in fire (cica !) « Sigur ca trebuia sa reflectez la consecintele sau comentariile care erau previzibile pe aceasta tema » DAR nu din pricina actului in sine ci a comentariilor de dupa…care nu l-au favorizat decat dintr-o parte « reactia crediniciosilor – catedrala a fost plina – a fost o reactie pozitiva, in sensul ca numai ca nu m-au aplaudat. Eu i-am rugat sa nu faca niciun astfel de gest, dar incepusera sa aplaude. »

    « Sigur ca pe plan ecumenic am fost toti (?!) de acord ca e necesar (?!) sa ne apropiem unii de altii si sa recurgem la tot ceea ce se poate (inclusiv erezie) pentru a manifesta fratietatea (adicatelea ecumenismul) dintre marile confesiuni crestine. »

    « Ii puteti sfatui pe credinicosii Dvs. sa mearga la orice biserica, nu conteaza la care, pentru ca oricum Euharistia este peste tot aceeasi?

    -nici nu le voi interzice » BRAVOS ! Asa gandire demo(n)cratica si mai ales teologica la asa un IPS n-am mai pomenit ! Si asta pentru ca, de la credinciosi a primit laude si aplauze la scena deschisa –« „Va laudam, va apreciem pentru tot ceea ce ati facut, va admiram!” Am ramas, va marturisesc, foarte emotionat de reactia aceasta a credinciosilor.” – deci…TOTUL pentru slava (desarta) lumeasca, gadilarea propriului orgoliu de a fi admirat, adulat…

    “Am rugamintea sa ne spuneti, va rog, daca puteti, cu ce v-ati impartasit cand ati facut gestul acesta, IPS Voastra?
    – M-am impartasit cu ceea ce aveau confratii de acolo pregatit in potir. N-am cerut altceva. Nu atat Impartasania m-am dus sa o primesc de acolo, ci am voit sa demonstrez un gest de comuniune, nimic altceva. » – 1. CEEA CE AVEAU confratii in potir 2.apoi recunoaste…« Deci Sfintia Voastra, considerati ca v-ati impartasit cu Trupul si Sangele lui Hristos…?- Da, da!”

    Apoi,vine cu aberatia de a se delimita net de ceilalti, el fiind de pe alta planeta (Ardealul in speta !) ce – lovit in moalele capului lasa scrierile Sf.Bisericii ortodoxe traditionaliste ce nu mai fac masa cu evolutia vremurilor de azi imposibila fiind intoarcerea la ‘perceptiile care le-au avut oamenii in momentul cand istoria era cu totul alta deca cea de azi’ .

    Pe urma, recunoaste ceva si mai dihai : nu intreaba de s-au spovedit sau nu credinciosii si impartaseste la gramada, de-a valma !
    Iar cireasa de pe tort (sau coliva ?) « n-am facut nicio concesie nimanui din punct de vedere dogmatic sau din alte puncte de vedere… » – va dati seama ce ‘teolog profund’ zace in el de nu realizeaza, nu constientizeaza NIMIC ?! Si mai zice ca este ortodox si ramane pana la moarte asa, nestiind –nevolnicul si smintitul de el – ca este deja mort !

  7. Adevarat s-a inaltat!De ce nu formati un grup de credinciosi si sa mergeti la patriarhie?Cred ca avem voie noi credinciosii de a pune intrebari si a primi raspunsuri Biserica nu inseamna numai cler biserica suntem toti :credinciosii si clerul.Va spun daca ar fi mai multa dragoste si apropiere din partea preotilor fata de credinciosi biserica ortodoxa ar inflori, s-ar putea face lucruri minunate impreuna dar din pacate exista acea distanta si raceala din partea clerului si asta provoaca o fisura.Sunt cazuri rare unde preotii si arhiereii sunt cu dragoste si sunt aproape de credinciosi .

  8. @ Simona Suciu:

    Cum, mai exista si ortodocsi in Timisoara care nu l-au aplaudat, laudat si apreciat pe IPS sa si care nu se impartasesc si la catolici? 🙂
    Nu stiu ce ar putea fi facut… Poate sa-i spui in fata (dar nu public) daca ai aceasta indrazneala. Dar nu stiu ce rezolva. E bine poate sa scrii asta pe forumuri ca sa stie lumea ca nu toti timisorenii sunt “incantati” de gesturile IPS-ului. Oricum, deja zarurile cred ca s-au aruncat. Dupa cum am dedus din aceasta dezbatere, starea de spirit din Sinod este oricum impotriva Mitropolitului si sigur se va lua o masura. Probabil i se va sugera sa se retraga singur, ca sa scape onorabil, iar daca nu va vrea, va fi caterisit. Nici vorba sa fie doar 1-2, minoritari, pe linia asta. A fost prea grav totul, iar presiunile pozitive din toate partile vor impiedica musamalizarea.

    @ sceptik:
    Nu, nu va fi tot Sinodul maine, doar ceea ce se cheama “Sinodul permanent”.

  9. @ Robertlaur:

    Adevarat S-a inaltat! Mare dreptate ai. Nu ajunge DOAR marturisirea (desi e absolut necesara), trebuie si viata duhovniceasca, asa este. Sper sa scriem si noi despre asta intr-un articol, curand.

    @ Luminita:

    Nu e nevoie de “revolutii”, de mers la Patriarhie. S-au facut deja memorii, s-au strans si se strang semnaturi (semnati si Dvs. pe lista de la ortodoxmedia), se fac dezbateri si conferinte, se scrie, se vorbeste… Au scris si au vorbit mari duhovnici si Biserici-surori… E suficient sa le diseminam. Cred ca e destul. Deja cred ca s-a schimbat starea de spirit si in Sinod si cam toti se delimiteaza. Avem sperante ca se va face ceva. Problema e ca, dincolo de cazul Corneanu, flagelul e oricum extins…

  10. Pingback: Mitroplitul Corneanu explica “impartasirea cu greco-catolicii” » Alex Rădescu
  11. Trebuie remarcata insa si obraznicia nemasurata cu care Nicolae Corneanu afirma sus si tare ca va fi ortodox pana la moarte. Atitudinea lui Corneanu da dovada nu de laxism dogmatic, ci de o stare afectiva surescitata si menita sa suresciteze, care nu ne poate face sa nu ne gandim la fenomenul de indracire sau de cel al sugestionarii in masa. Dulcegaria cu gust de moarte ce se revarsa de pe buzele tristului nostru episcop apostat este imbinata, stiintific, cu o emotivitate prin care acesta devine, in proprii sai ochi si in ochii celor pe care ii vrajeste, de-a dreptul martir al “fratietatii!” De altfel, un alt aspect important este si reinventarea limbajului ecumenistilor, constienti ca miscarea lor era prea rasuflata, prea obosita si perceputa ca ceva politic. Aveau nevoie de reinsufletire, de o revitalizare, iar aceasta a venit prin gestul “emotiv” al lui Corneanu. Aveau nevoie de astfel de gesturi “informale”, “profetice”, de putina magie, de vraja si “culoare” ca sa se resusciteze cadavrul. Si de un limbaj nou. Asa, ecumenismul nu mai este ecumenism, ci fratietate. Adevarul, am vazut intr-un comunicat dat la timp de catolici, este de fapt caritate si fratietate, adica iubirea lor otravita si gaunoasa. Totul se duce pentru a insela, pentru a amagi, pentru a pacali lumea, a o vraji, a excita emotivitatea si manipula constiintele si cugetele celor care nu stau drept in credinta.

  12. – HRISTOS S-A INALTAT ! Sincer cred ca IPS Cornenu e scurcircuitat si pentru el nu mai e nimic de facut …ascultarea de episcop se face doar pana la erezi ,cand acesta a cazut in erezie mai are credinciosul dupa ce sa se orienteze Hotararile Sinoadelor Ecumenice ( 7 ),Invatatura de Credinta Crestin Ortodoxa si nu in ultimul rand Sfanta Scriptura !

  13. -pr.Bogadan Teleanu il stiu de la Radu Voda de pe vremea cand era pedagog … nu are coloana vertebrala si face tot ce i se dicteaza!

  14. Sa nu trecem usor cu vederea nici aceasta minciuna grosolana:

    In momentul cand s-a facut impartasirea credinciosilor, m-a impresionat multimea de credinciosi care, toti, alaturi evident de preotii care erau de fata, au cerut sa fie si ei impartasiti. Printre acei credinciosi erau nu numai greco-catolici, ci si ortodocsi, pentru ca in zona respectiva traiesc mai multi ortodocsi decat greco-catolici. Dar, sigur, solemnitatea si serviciul religios a fost [sic!] al greco-catolicilor. In momentul cand s-a impartasit toata lumea, repet din nou [sic!], am fost impresionat, emotionat de modul cum toata asistenta, toti participantii la serviciul religios s-au apropiat de preotii care cuminecau, ca sa primeasca si ei Impartasania. Am simtit un sentiment de…, daca pot spune asa, fratietate fata de obstea de credinciosi care erau nu numai greco-catolici, repet, ci si ortodocsi si printr-un gest spontan, m-am apropiat si eu de cei care se impartaseau si m-am impartasit si eu alaturi de ceilalti“.

    Nu putea sa fie impresionat de cum se cuminecau credinciosii, pentru simplul fapt ca acestia se impartasesc DUPA impartasirea preotilor si/sau ierarhilor. Deci e o alta minciuna. Iar prima oara spusese ca se apropiase doar ca sa le vorbeasca credinciosilor… Nu mai spun ca aici afirma ca erau si alti credinciosi ortodocsi care se impartaseau (ceea ce e grav), desi, altfel, spune ca nu stie, nici macar atunci cand ii impartaseste pe cei care vin la catedrala ortodoxa, daca sunt ortodocsi sau catolici. Dar, culmea, stie ca erau si ortodocsi printre cei care se impartaseau atunci la greco-catolici.

  15. Sa le fie rusine ca, pe baza unor pareri personale, ne intineaza ortodoxia!

  16. E vreme de pocait… e vreme de rugaciune….pentru toti!

  17. raspuns catre sceptik

    Nu cred ca problema va ramane in aer. Conform statutului BOR, judecarea cazului unui mitropolit se poate face numai de catre intregul sinod. Asadar, maine se intruneste sinodul permanent care are menirea de a discuta cazul si de a veni cu un set de propuneri catre intreg sinodul.

    Sinodul (intreg) se va reuni, dupa cum spunea Bogdan Teleanu, fie la sfarsit de iunie, fie in iulie. Aici va fi audiat Nicolae Corneanu si se vor lua (sper) si masurile necesare. dupa cum spunea ieri Radu Preda, acestea pot fi doua: sau caterisire sau i se va sugera sa se retraga.

    Dincolo de latura intunecata a evenimentului, cred ca exista si o latura pozitiva: sinodul BOR va fi ‘fortat’ sa expuna in mod public un punct de vedere clar fata de astfel de ‘gesturi’. Am speranta ca o vor face tinand cont de traditia si adevarul de credinta al Bisercii Una, adica cea Ortodoxa

  18. “sinodul BOR va fi ‘fortat’ sa expuna in mod public un punct de vedere clar fata de astfel de ‘gesturi’” – sunt foaarte curioasa ce se va hotari! Ori isi vor da mana – pe fata! – pentru ecumenicitate aducand argumente ‘solide’, expuse alunecos, balos-lingusitoare menite sa linisteasca spiritele si-l vor ierta pe IPS gasindu-i circumstante sau o vor balmaji potrivit limbajului de lemn bine cunoscut dand un raspuns in doi peri, adica fiecare pricepe ce vrea! Lupta intre traditionalisti si ecumenisti va fi pe fata! Depinde de pondere si de constiinta fiecaruia!

  19. Noi toti, care marturisim ortodoxia, stim ca ceea ce s-a intamplat, a ingaduit Dumnezeu, tocmai pt.ca sa ne aratam valoarea d.p.d.v. duhovnicesc si sa demonstram, Lui Dumnezeu, ca stim dogma care spune ca nu se face ascultare de ierarhul care invata erezii. Daca as fi preot in ascultarea IPS Nicolae nu l-as mai pomeni la slujbe, fara sa mai astept hotararea Sinodului BOR.
    Daca as suferi din aceasta cauza i-as multumi lui Dumnezeu, pt. ca m-as considera ca find sub incidenta fericirii a 8-a : fericiti cei prigoniti pt. dreptate, ca aceloara este imparatia cerurilor.
    Doamne miluieste!

  20. frate Laurentiu, vin vremuri in care se va face cernerea, si asta cat de curand. Parerea mea este ca posibilitatea de a marturisi dreapta credinta este la indemana noastra, a tuturor, iar acest lucru privit cu ochi duhovnicesti si din perspectiva mantuirii, este un privilegiu. Sa profitam de el, nu numai pe internet, ci si in viata noastra, sa fim marturisitori si prin fapte, nu numai prin vorbe, pt. ca aceasta este cea mai eficienta predica. Sa-i rusinam pe eretici prin viata noastra, nu prin acuzele noastre.
    Dumnezeu sa-i lumineze pe membri Sf. Sinod!

  21. Fratilor, eu imi pun intrebarea: cum au ajuns astfel de oameni mitropoliti? Mie imi pare ca el nu stapaneste notiuni elementare de teologie ortodoxa. Sau daca nu, atunci deturneaza mereu de la subiectul intrebarii catre aspecte sentimentaliste si eronate. Ori e nestiutor, ori e securist pana in maduva oaselor, alta explicatie logica nu gasesc. Teoria gestului spontan nu o merge decat daca e nestiutor. Eu m-am uitat in biografia lui aici http://www.teologiromani.org/. Pare ca are studii teologice, ca are lucrari, ca stie istorie. Asa pare, dar cat de adevarat e ce scrie acolo? Nu ar fi de mirare ca biografia sa fie falsa. El spunea in inregistrarea de azi ca catolicii erau considerati eretici asa ca o perceptie eronata a poporului roman de atunci care confunda catolicismul cu maghiarismul. Omul asta stie istorie? Daca stie, minte cu nerusinare si sfideaza orice bun simt si adevar cu o voce mieroasa si cu sange rece. Imi aduc aminte ca a fost considerat de Realitatea TV ca fiind vocea BOR in ce priveste cazul Tanacu si invitat la o dezbatere pe tema asta. Atunci cu urechile mele l-am auzit pe IPS Corneanu ca spunea ca diavolul defapt nu exista, ca este un mit, este “o perceptie” (ii place expresia astadin cate observ) a poporului naiv care a identificat raul din lume cu un astfel de personaj, diavolul. Nu mi-a venit sa imi cred urechilor la vremea respectiva. Un ierarh ortodox care spunea ca defapt diavolul nu exista. Acum, nu mi se mai pare atat de intamplator faptul ca tocmai el era invitat sa reprezinte punctul de vedere al BOR in problema respectiva. Deja mi-am dat seama ce face si “Realitatea” TV de cand cu parada homosexualilor si nu numai.

    Cati ierarhi mai sunt atat de “docti” ca el? Si cati au ajuns asa cu mijloacele lui? Si mai importanta mi se pare intrebarea: oare acolo in Banat, este chiar la ordinea zilei ca ortodocsii sa mearga la slujbe catolice, sa se impartaseasca la ei, sau sa se impartaseasca fara dezlegarea duhovnicului, asa dintr-o efuziune sentimentala? Sau invers? Sa vina greco-catolici la slujbe ortodoxe si sa se impartaseasca? Cati din cei ce fac acestea stiu ce fac? Si cati o fac din nestiinta , pentru ca ierarhii se scalda in ape tulburi? S-ar putea sa fie adevarat ce zice Nicolae Corneanu si oamenii sa fie chiar foarte confuji. Pentru ca preoti ortodocsi boteaza prin stropire. Si am auzit ca nu mai tin predici dupa slujbe, nu le mai considera necesare.

  22. DOAMNE APARA ,MINTUIESTE SI NE PAZESTE DE EREZII IN BISERICA ORTODOXA ROMANA!

  23. HRISTOS S-A INALTAT
    DIN SURSE SIGURE,E PE CALE SA SE ORGANIZEZE AL 8 LEA SINOD ECUMENIC,CE V-A FI PREZIDAT DE PAPA.AICI,LA ROMA,AM AFLAT ACEST LUCRU DIN GURA UNUI PREOT ORTODOX,DIN MITROPOLIA BANATULUI,CE STUDIAZA LA INSTITUTUL DE CULTE ORIENTALE DIN CADRUL VATICANULUI.
    VIN VREMURI GRELE SI E FOARTE IMPORTANT SA FIM UNITI,IN ADEVAR SI DRAGOSTE ,IN HRISTOS

  24. Pentru cei care spun ca poate cadea in deznadejde Corneanu: Fratilor si surorilor, a cazut in EREZIE deja! E cel mai mare pacat! E dusmanie impotriva lui Dumnezeu, fara iertare in veac! Nu e neputinta, nu e slabiciune, e EREZIE!

    Sa ne pazeasca Dumnezeu!

  25. clericul care s-a impartasit la eretici cade din har, fara a mai putea fi repus in treapta preotiei. Cu pogoramant de la episcop se poate ca cel care a gresit sa fie mentinut in harul preotiei daca a curvit sau a facut anumite pacate opritoare de la slujire, insa cel care a luat painea si vinul (ca nu este altceva acolo) eretice se poate mantui prin pocainta ca simplu credincios, nu ca cleric.
    Sa ne rugam ca Dumnezeu sa-l lumineze pe IPS Nicolae, ca sa nu-si piarda osteneala de o viata. Daca nu i-a crapat inima in piept cand a dus potirul la gura, inseamna ca i-a dat Dumnezeu zile de pocainta. Doamne miluieste!

  26. “… sa nu-si piarda osteneala de o viata…”. Care osteneala? Asta? Pai nu se mantuieste decat daca si-o “pierde” pe aia de tot… Asta e chiar “incununarea” ostenelii sale, frate!
    Parerea mea este ca n-a crezut niciodata. Din cand in cand s-a mai si tradat, cum a fost episodul cu necredinta in diavol de la RTV (povestit de Anca Stati mai sus) sau cu faptul ca… Biserica nu ar avea de fapt canoane anti-avort, ceea ce spunea la o intrunire GDS – de prin 97-98 – cand fusese premiat de GDS (si acolo era o adunatura de securisti deghizati in anticomunisti) drept “omul anului”. E cam greu sa incepi sa crezi tocmai la batranete, dupa ce ai fost mitropolit atatia ani si ai facut totul impotriva Bisericii, ca un lup in piele de oaie, cu glas mieros si plangacios. Sigur, orice minune e teoretic posibila, dar trebuie sa fim si putin realisti.

  27. @ Magda:

    Va urma o noua mare amagire: Patriarhul Daniel se pare ca intentioneaza sa iasa intarit din toate crizele create in Biserica si de care oamenii informati spun ca nu este deloc strain. Cum? El creeaza dezordinea, ca sa poata sa se impuna apoi cu putere ca “om de mana forte”, salvator al Bisericii si singur garant al unitatii ei. Isi sacrifica pionii pentru a castiga un plus de autoritate si a -si putea impune apoi propriul dictat cu mai multa usurinta.

    Ma tem foarte mult de faptul ca va castiga foarte mult in imagine si in credibilitate acum, dupa ce IPS Nicolae va fi “pedepsit exemplar” si ca slugile sale din presa si de prin alte parti vor crea un curent de opinie prin care vor chema la strangerea randurilor in jurul “capului bisericii”, ca unul ce, iata, s-a aratat un autentic pastrator al credintei ortodoxe si veghetor la orice ratacire! Ca aceasta este tendinta, se vede din acest articol de azi, al “barometrului” Bichir:
    http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/806432/EDITORIALUL-EVZ-Ispitele-din-Biserica/

  28. Nu m-a luat pe nepregatite faptul ca in “naivitatea” sa IPS Nicolae pune in mod constient semnul de identitate intre catolicism si ortodoxie, ci ma surpride ca nimeni nu a verificat daca IPS sa stie macar Crezul! Asta ne-ar fi scutit pe toti de asa o risipa inutila de energie.
    Mi se pare foarte improbabila existenta unor circumstante atenuante associate cu ireversibilitatea proceselor biologice…Simplu, cred ca IPS sa este innocent la “invinuirea” de a fi ortodox!
    Privind aspectul pozitiv al acestui “eveniment” mie mi se pare ca deriva din “efectul de bumerang”, pentru ca ceea ce a fost menit sa darame, defapt a zidit una dintre ocaziile unice cand tot sufletul ortodox s-a miscat plin de simtire sa cerceteze mai profound Biblia, invataturile de credinta ortodoxa, scrierile sfintilor parinti, cand atatea constiinte s-au armonizat sublim constituindu-se intr-un glas ortodox care a marturisit si a propovaduit, care a definit identitati, a invatat pe cel care nu stia, a lamurit pe cei care inca oscilau in incertitudine, a eliberat pe cei care se complaceau neputinciosi in izolare, a demnostrat real cum se defineste notiune de biserica, a pus in valoare dimensiunea orizontala a crucii fundamentata si ancorata solid pe dimensiunea verticala…

  29. @admin
    Ca va castiga credibilitate pedepsind ‘exemplar’ dand dovada de ‘verticalitate’ strangandu-se toti in jurul lui ca aparator vajnic al ortodoxiei s-ar putea (de catre cei ce nu stiu/n-au aflat anumite lucruri ori sunt indiferenti ce si cum…)! Dar…o data luata o astfel de decizie nu va mai putea s-o dea – in viitor – la intors! Adica azi spune ceva cu forta si argumentat (potrivit canoanelor si scrierilor Sf.Parinti) maine scoate de la slujire pe nu stiu ce preot ca nu accepta sa slujeasca impreuna cu catolicii sau mai ingaduie sa aiba si altii gesturi asemanatoare lui Corneanu. Deci – joaca pe muchie de cutit! Daca va face asa, va fi la fel de hulit si condamnat precum ‘IPS-ul’. Va depinde atunci, mai mult ca acum – in cazul de fata – sa reactioneze cei mai multi: mireni, arhierei, IPS-titi…ca va face precum spui – doar pt.castigare de imagine si credibilitate nu din convingere – pentru noi, cei multi stim ca este duplicitar, rau intentionat si sarpe pe poteca ca si Corneanu jucand la doua capete!

    @Boris
    Din pct.meu de vedere nu cred ca s-au trezit prea multi! Dovada – impartasirea catolicilor impreuna cu ortodocsii, aplauze, accept, admiratie…cum spuneau si altii – cati cunosc CRezul, ce sa mai vorbim de dogma!? Cu toate ca, avem recomandarea clara de a cerceta, de a cunoste, tocmai pentru a nu fi prostiti, imbroboditi…doar s-a spus ‘fiti intelepti ca serpii dar blanzi ca porumbeii’.

  30. @ITALIA
    Se spune in Profetii despre al 8-le Sinod Ecumenic si ultimul dar…ORTODOX! Nu ceea ce vor papa ori altii! Ei vor multe, dar…omul propune, Dumnezeu dispune!

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate