DUMINICA IERTARII. “Cand ma necajesc, degrab ma auzi…”

9-03-2008 Sublinieri

Duminica iertarii (izgonirii lui Adam din Rai)

explusion-from-paradise.jpg

***

Pr. Alexandr Schmemann:

“… In cele din urma vine ultima zi, numita de obicei Duminica Iertarii, dar al carei nume liturgic trebuie de asemenea mentionat: ‘Izgonirea lui Adam din Rai‘.

Aceasta denumire totalizeaza, intr-adevar, intreaga pregatire pentru Post. Acum stim, ca omul a fost creat pentru Rai, pentru cunoasterea lui Dumnezeu si pentru comuniunea harica cu El. Pacatul omului l-a lipsit pe om de acea viata binecuvantata, iar existenta lui pe pamant s-a transformat intr-un exil. Hristos, Mantuitorul lumii, deschide usa raiului celui ce-L urmeaza, iar Biserica, prin dezvaluirea frumusetii Imparatiei lui Dumnezeu in viata noastra, un pelerinaj catre patria noastra cereasca. Astfel, la inceputul Postului suntem ca si Adam:

Scosu-s-a Adam din Rai pentru mancare; pentru aceasta si sezand in preajma lui plangea tanguindu-se si cu glas de umilinta zicea: Vai mie, ce am patimit eu, ticalosul. O porunca am calcat a Stapanului meu si de tot binele m-am lipsit. Raiule preasfinte, cel ce esti pentru mine sadit si pentru Eva incuiat, roaga pe Cela ce te-a facut pe tine si pe mine m-a zidit, ca sa ma satur de florile tale. Pentru aceasta si Mantuitorul catre dansul a zis: Zidirea mea nu voi sa piara, ci voi sa se mantuiasca si la cunostinta adevarului sa vina. Ca pe cel ce vine la Mine nu il voi goni afara“.

Postul este eliberarea de sub robia noastra fata de pacat, din temnita <<acestei lumi>>. Iar pericopa evanghelica a acestei ultime Duminici (Matei VI, 14-21) stabileste conditiile acestei eliberari.

Prima este postirearefuzul de a accepta dorintele si indemnurile firii noastre decazute ca fiind normale, efortul de a ne descatusa din stapanirea carnii asupra duhului.

Pentru a fi eficace, totusi, postul nostru nu trebuie sa fie fariseic, nu trebuie sa ne “falim” cu aceasta. Nu trebuie “sa ne aratam oamenilor ca postim, ci Tatalui nostru Care este in ascuns“.

Cea de-a doua conditie este iertarea – “ca de veti ierta oamenilor gresalele lor, ierta-va si voua Tatal vostru Cel ceresc“. Biruinta pacatului, principalul semn al stapanirii sale asupra lumii este dispersarea, izolarea, ura. Asadar, prima incercare de a sparge aceasta fortareata a pacatului este iertarea: reintoarcerea la unitate, la solidaritate, la iubire. A ierta inseamna a pune intre mine si “vrajmasul” meu iertarea lui Dumnezeu Insusi. A ierta este depasirea “punctului mort” in relatiile umane si raportarea lor la Hristos. Iertarea este “crapatura” Imparatiei ceresti deschisa catre aceasta lume pacatoasa si decazuta.

Postul Pastelui incepe, de fapt, de la vecernia din aceasta Duminica. Aceasta slujba unica, atat de adanca si frumoasa, lipseste din atat de multe biserici ale noastre. Totusi nimic nu destainuie mai bine “tonalitatea” Postului Mare in Biserica Ortodoxa; nicaieri nu se manifesta mai bine chemarea sa profunda catre om.

Slujba incepe cu o vecernie solemna, cu slujitori imbracati in vesminte luminoase. Stihurile care urmeaza Psalmului “Doamne strigat-am catre Tine…” anunta venirea Pastelui si, dincolo de Post, apropierea Pastelui!

Vremea postului sa o incepem luminat, supunandu-ne pe noi nevointelor celor duhovnicesti. Sa ne lamurim sufletul, sa ne curatim trupul. Sa postim precum de bucate asa si de toata patima, desfatandu-ne cu bunatatile Duhului. Intru care petrecand cu dragoste, sa ne invrednicim toti a vedea preacinstita patima a lui Hristos, Dumnezeu si Sfintele Pasti, duhovniceste bucurandu-ne“.

Urmeaza, apoi, Vohodul cu cantarea: Lumina lina a sfintei slave. Preotul slujitor inainteaza catre “locul cel inalt” din spatele altarului pentru a vesti Prochimenul de seara, care intotdeauna anunta sfarsitul unei zile si inceputul alteia. Prochimenul cel Mare al acestei zile vesteste inceputul Postului:

Sa nu intorci fata Ta de la sluga Ta;

Cand ma necajesc degrab ma auzi

Ia aminte spre sufletul meu,

si-l mantuieste pre el”.

Asculta melodia unica a acestui stih – aceasta strigare care dintr-o data umple biserica: “cand ma necajesc degrab ma auzi” – si vei intelege acest moment de inceput al Postului Mare: tainica intrepatrundere dintre deznadejde si nadejde dintre intuneric si lumina. Toata pregatirea se apropie acum de sfarsit. Stau in fata lui Dumnezeu, in fata slavei si a frumusetii Imparatiei Sale. Realizez ca apartin acesteia, ca nu am alt camin, nicio alta bucurie, niciun tel; realizez, de asemenea, ca sunt exilat din acest camin in intunericul si tristetea pacatului, “cand ma necajesc!“. Iar in cele din urma imi dau seama ca numai Dumnezeu ma poate ajuta in aceasta durere, ca numai El poate “griji de sufletul meu“. Pocainta este, mai presus de orice, o chemare disperata catre acel ajutor divin.

Repetam de cinci ori Prochimenul si iata ca Postul a sosit! Vesmintele luminate sunt puse deoparte; luminile sunt stinse. Cand preotul slujitor rosteste cererile pentru ectenia de seara, strana raspunde cu ceea ce se considera a fi “cheia Postului“. Se citeste pentru prima oara rugaciunea de post a Sfantului Efrem Sirul, insotita de metanii.

La sfarsitul slujbei credinciosii se apropie de preot, cerand unii altora iertare. In timp ce ei savarsesc acest ritual de impacare – pentru ca Postul Mare incepe prin aceste miscari ce exprima dragostea, reuniunea, fratia – strana intoneaza cantarile pascale.

Vom rataci patruzeci de zile prin desertul Postului, dar la capat straluceste deja lumina Pastelui, lumina Imparatiei lui Dumnezeu“.

(pr. Alexander Schmemann, “Postul cel Mare“, Editura Doris, Bucuresti, 1998)

schmemann.jpg

Alte predici si talcuiri pentru Duminica iertarii:

descent-into-hades-0002.jpg


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Duminica izgonirii lui Adam din Rai (a Iertarii, Lasatului sec de branza), Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Parintele Alexander Schmemann, Pocainta, Triodul si Postul cel Mare

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

40 Commentarii la “DUMINICA IERTARII. “Cand ma necajesc, degrab ma auzi…”

<< Pagina 1 / 2 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Doamne ajuta! Puteti sa-mi recomandati, va rog, un preot duhovnic din Bucresti? Acum cateva saptamani ati postat un articol despre parintele Pantelimon de la manastirea Ghighiu, stiti cumva cum se ajunge acolo?
    Iertati-ma ca apelez la dvs pe aceasta cale dar alta nu mai am. De veti binevoi sa-mi raspundeti va rog faceti-o pe adresa de mail. Va multumesc!

  2. Manastirea Ghighiuu este langa Ploiesti, aproape de Dn1. Daca mergi cu o masina in zona si intrebi, te indruma oamenii. Iti recomand in Bucuresti preotii de la biserica Sf.Ilie Gorgani, langa statia de metrou Izvor. Doamne ajuta!

  3. Eu iti recomand pe preotul ALEXANDRU RISTACHE, de la Biserica Parohiei “SERBAN VODA” din Bucuresti, situata in spatele cinematografului FLAMURA (in apropierea statiei de tramvai “TOPORASI”), de pe Soseaua GIURGULUI!
    Este un parinte ECHILIBRAT, iubitor de FILOCALIE, cu tact, dar si ferm.
    De cate ori il cautam la biroul parohiei, pt, sfat sau spovedanie, sau pt. -l ruga sa se roage pt. mine in diferitele mele probleme, de atatea ori il gaseam citiind Sf. Scriptura sau Filocalia si fiind adancit in meditarea la ele.

    L-am avut duhovnic 9 ani de zile, pana am plecat in Timisoara.

    Merita sa incerci sa gusti din “pedagogia duhovniceasca” a unui pastor adevarat.

    DOAMNE AJUTA!

  4. Pingback: Război întru Cuvânt » Cum sa luam Postul in serios in lumea noastra?
  5. Multumesc frumos. Dumnezeu sa va binecuvinteze!

  6. Pingback: Război întru Cuvânt » INTRE IZGONIRE SI IERTARE
  7. Pentru rugaciunile Presfintei nascatoare de Dumnezeu, Doamne Iisuse Hristoase miluieste-ne pe noi!

    Multumim pentru aceasta postare si pentru toata munca la acest site, cu ceea ce ne indulciti sufletele…
    Eu locuiesc in strainatate de 8 ani de zile, sunt recasatorita cu cineva de aici. Sunt la frontiera cu Franta si merg acolo la biserica, este cea mai aproape, la aprox 50 km, unde aveam preot la 2 saptamani. Acum, o perioada, de boala , nu poate veni, sa-l insanatoseasca Domnul degraba pe parintele!

    Iar uneori din diferite motive nici asa nu ajung, nici la 2 saptamani.
    Dar cu tot dorul ascult Sf Liturghie in direct pe radio ortodox.
    Oare are aceasi valoare, daca cu sufletul incerc sa fiu cat mai “aproape” de Sfintele Taine care se desfasoara, dar totusi este distanta mai mult de 2000 de km de locul unde sunt?
    Discutam cu fiul meu, si el spunea ca nu…
    As vrea tare mult, sa fie Duhul lui Dumnezeu si peste noi aici, cei care ascultam Sfanta Liturghie in direct, chiar daca pe internet, ca doar atat avem, dar nu depinde de noi, numai Dumnezeu ne poate darui asta …
    Ca dupa puteri, incercam si noi sa savarsim ceea ce trebuie, dar, avem atatea neputinte…
    Inclusiv cu spovedania e greu, tot din acelasi motiv…
    Si uneori se intampla, ca ne pregatim, pentru taine, si ramanem nespovediti…
    Stiu solutia este sa ne intoarcem Acasa. Dar familia e mixta…

    Doamne ce sa facem?
    Ma intreb mereu, si astept, o dezlegare…..
    Ca tare ni se potriveste
    “La raul Babilonului sezut-am si am plans!”

    Dumnezeu sa ne ajute pe toti, sa rabdam pana la capat!
    Doamne miluieste!

  8. @ Cristina:

    Intr-adevar, foarte grea si dureroasa situatie…
    “Oare are aceasi valoare, daca cu sufletul incerc sa fiu cat mai “aproape” de Sfintele Taine care se desfasoara, dar totusi este distanta mai mult de 2000 de km de locul unde sunt?”
    Sigur ca nu are aceeasi valoare, este doar o consolare, dar Domnul poate sa plineasca, prin mila Sa, ceea ce, din cauze obiective, nu putem avea parte. E delicata o casatorie mixta, si canonic, si duhovniceste vorbind. Cand aveti prilejul sa veniti in tara (sau in alta parte sa gasiti spre cercetare niste parinti duhovnicesti care tin linia dreptei credinte) sa va sfatuiti ce se poate face. Maica Domnului sa va pazeasca, sa va intareasca si sa va lumineze!

  9. Pingback: Război întru Cuvânt » CUVIOSUL SERAFIM ROSE - “UN OM AL INIMII” - 27 ani de la plecarea sa in patria cereasca
  10. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CUM NE-AR GASI SFARSITUL? Meditatii “laice” despre capcana vitezei, omul statistic si des-franare
  11. Pingback: Război întru Cuvânt » Cuvant de trezire si de imbarbatare al Sfantului Teofan Zavoratul la DUMINICA IZGONIRII LUI ADAM DIN RAI SI LA INCEPUTUL POSTULUI MARE
  12. Doamne Ajuta! Legat de Prea Cucernicul Parinte Ristache Alexandru,Sfintia Sa nu mai slujeste in cadrul Parohiei Serban Voda.De la data te 1 Noiembrie slujeste la Biserica Sf.Alxandru unde este si paroh.Daca aveti o problema cat de mare cu siguranta parintele va va ajuta sa o rezolvati.

  13. Pingback: Război întru Cuvânt » DUMINICA IERTARII/ A IZGONIRII LUI ADAM DIN RAI. INTRAREA IN SFANTUL SI MARELE POST: “Sa ne folosim de aceasta vreme a Postului, fiindca nu stim de ni se va mai da o vreme ca aceasta…”
  14. @Cristina
    Am fost foarte miscat de cuvintele tale,mare este credinta ta !
    Dumnezeu sa-ti indrepte pasii spre apa de odihna a sufletului tau !

  15. Pingback: Duminica iertarii
  16. Pingback: Razboi întru Cuvânt » VECERNIA IERTARII
  17. PENTRU Alexe : parintele Pantelimon de la manastirea Ghighiu se afla in prezent ala Manastirea TURNU de langa Ploiesti jud Prahova

  18. Pingback: Război întru Cuvânt » PARINTELE MELCHISEDEC, STARETUL MAN. PUTNA: “Avem nevoie de multa rugaciune si priveghere! Neamul si omenirea intreaga gem, dorind rugaciunea!”
  19. Pingback: Predici deosebite ale Sfantului Luca al Crimeei la DUMINICA INFRICOSATEI JUDECATI. “Intrucat ati facut unuia dintr-acesti frati ai Mei, Mie Mi-ati facut” -
  20. Pingback: SINAXARUL DUMINICII INFRICOSATEI JUDECATI descrie A Doua Venire a lui Hristos -
  21. Pingback: DUMINICA IERTARII. Predici de mare adancime ale Parintelui Sofronie (II). CUM SA TRECEM POSTUL MARE in mijlocul tensiunilor apocaliptice ale vremii noastre? -
  22. Pingback: A sosit Postul Mare: INCEPEM CALATORIA SPRE… ACASA!/ Vecernia iertarii si ocazia de a muri duhului lumesc/ COPIII POSTESC? CUM? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  23. Pingback: PARINTELE SERAFIM ROSE – UN OM AL INIMII – 30 ani de la plecarea sa in patria cereasca († 2 septembrie 1982) -
  24. Pingback: Avva Efrem Filotheitul: SFATURI DUHOVNICESTI DESPRE IERTARE -
  25. Pingback: Predica PS Sebastian la Duminica lasatului sec de branza: DESPRE POSTUL DEPLIN -
  26. Pingback: Predica Sfantului Nicolae Velimirovici la DUMINICA IERTARII si INCEPUTUL POSTULUI MARE. Inarmarea cu armele luminii pentru a birui cu Hristos -
  27. Pingback: POSTUL CEL MARE – nou inceput pe calea razboiului duhovnicesc prin SMERENIE, RUGACIUNE si NEVOINTE sporite -
  28. @Cristina : Si eu am plecat din tara de 14 ani, si nu am gasit biserici (biserici romanesti au aparut recent) Oricum, ce am vrut sa zic este ca, desi nu erau biserici romanesti, exista si biserici grecesti peste tot cu slujbe in fiecare duminica. Asa ca solutia este cautarea celei mai apropiate biserici ortodoxe (nu neaparat a romanilor) si mersul acolo in fiecare duminica.

  29. Pingback: INDEMN LA CITIREA PSALTIRII IN POSTUL MARE si la mai multa rugaciune pentru intreaga lume – de la PARINTELE STARET MELCHISEDEC AL PUTNEI. Plus: AVERTISMENT fata de caderile “de-a dreapta” (audio + text) -
  30. Pingback: INCEPE CALATORIA POSTULUI MARE! | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate