APOSTAZIA TACITA A CRESTINILOR DE AZI si MODELUL MARTURISIRII SFANTULUI MARE MUCENIC DIMITRIE – predica audio a PS Timotei Aioanei: “NE LEPADAM DE HRISTOS si nu gasim timp sa marturisim. Avem timp pentru orice, dar NUMAI PENTRU LUCRURI ESENTIALE NU GASIM TIMP”

26-10-2015 Sublinieri

“Astazi, din pacate, s-au inmultit cuvintele si s-au imputinat experientele. Odinioara Il traiam pe Hristos in tacere. Astazi vorbim intruna despre Hristos fara sa-L traim…”

TROPARUL Izvoratorului de Mir de la Salonic si CANTARI din slujba sa (VIDEO):


***

CUVANT PUTERNIC AL PS TIMOTEI PRAHOVEANUL, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, la PRIVEGHEREA pentru sarbatoarea SFANTULUI MUCENIC DIMITRIE, IZVORATORUL DE MIR (25 octombrie 2015):

“Daca pe Mine M-au prigonit, si pe voi va vor prigoni!”

AUDIO:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

(sursa audio)

***

priveghere Sfantul Mucenic Dimitrie - PS Timotei

Basilica: Slujba Privegherii în cinstea Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

[…]

Aproape toţi dreptmăritori creştini suntem vinovaţi astăzi de un păcat greu pe care nu-l mărturisim şi anume, apostazia tacită. Ce înseamnă acest lucru? Foarte simplu. Ne lepădăm de Hristos şi nu găsim timp să mărturisim. Nu găsim timp nici măcar să cinstim sfinţii aşa cum este Sfântul Dimitrie şi ceilalţi împreună cu el. Avem timp pentru orice, dar numai pentru lucruri esenţiale nu găsim timp.

ag-Dimitrios-2010De aceea, modelul mărturisirii şi dragostea fără de margini a Sfântului Dimitrie ne cheamă iară şi iară să ne aducem aminte de cuvintele Mântuitorului: Cine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor şi eu voi mărturisi pentru El înaintea Tatălui Meu Care este în Ceruri. Şi cine se va lepăda de Mine înaintea oamenilor şi Eu Mă voi lepăda de el înaintea Tatălui Meu Care este în Ceruri.

Pentru cei care au mărturisit în trecute sau în mai apropiate vremuri pentru El, pentru Domnul vieţii, şi El va mărturisi. Iar cei care se leapădă în felurite moduri vor fi lepădaţi de la faţa Lui. De aceea, Sfântul Dimitrie ne îndeamnă să ne aducem aminte de botezul nostru creştin şi de ceea ce avem de împlinit ca fii ai Bisericii”, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

– See more at: http://basilica.ro/slujba-privegherii-in-cinstea-sf-mare-mc-dimitrie-izvoratorul-de-mir-110155.html#sthash.gE3cBdIL.dpuf

***

Lipsa de duhovnicie a oamenilor „duhovnicesti”

Cuvintele care nu ne ajuta sa dobandim experiente dumnezeiesti nu au putere si valoare. Patriarhul ecumenic Bartolomeu observa foarte bine intr-un cuvant al sau: „Experienta il mantuieste pe om, nu cuvintele, ideile sau intelesurile”. Experienta este rodul impartasirii personale cu Dumnezeul cel viu. Esti uimit de maretia descoperirii dumnezeiesti. Cuvintele puternice ne introduc in spatiul experientelor. Astazi, din pacate, s-au inmultit cuvintele si s-au imputinat experientele. Odinioara Il traiam pe Hristos in tacere. Astazi vorbim intruna despre Hristos fara sa-L traim.

Primele secole au oferit milioane de Sfinti. Insa aceia si-au dat propria lor viata pentru Hristos, au jertfit tot ce aveau mai scump. Acum ne e greu sa daruim un ceas nou sau o haina semenului nostru si ne intrebam de ce nu izbutim in viata. Ce om „duhovnicesc” da apartamentul lui cu trei camere unei familii cu multi copii pentru ca el sa inchirieze o garsoniera? Acestea par lucruri nebunesti sau exagerate. Totusi, sunt cu totul neinsemnate pe langa ce au jertfit martirii credintei. Tineri frumosi, cu cariera, cu perspectiva, nu s-au lepadat doar de casa lor, dar si de insasi viata lor. Asa au scris istoria. N-ar fi putut Sfantul Dimitrie sa-si implineasca scopul vietii printr-o cariera militara? Insa cine ar fi mai stiut astazi de el? Cui i-ar fi dat putere?

15-04-2007

(din: Arhimandrit Arsenie Kotsopoulos, Lucrari minunate ale harului – eroi contemporani ai duhului, Editura Egumenita, 2013)

nestor-dimitrios

Va mai recomandam pentru acest praznic:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Arhimandrit Arsenie Kotsopoulos, Cuvantul ierarhilor, Marturisirea Bisericii, Sfantul Mucenic Dimitrie, VIDEO

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “APOSTAZIA TACITA A CRESTINILOR DE AZI si MODELUL MARTURISIRII SFANTULUI MARE MUCENIC DIMITRIE – predica audio a PS Timotei Aioanei: “NE LEPADAM DE HRISTOS si nu gasim timp sa marturisim. Avem timp pentru orice, dar NUMAI PENTRU LUCRURI ESENTIALE NU GASIM TIMP”

 1. Da, da, bine a spus PS Timotei despre “apostazia tacita” a majoritatii crestinilor din zilele noastre!
  Si pe mine m-a impresionat viata, lepadarea de maririle acestei lumi si marturisirea plina de curaj a Sf Mare Mucenic Dimitrie!
  De unde sa se mai afle astazi asemenea dregatori lumesti ravnitori in credinta si curajosi? Iubirea de arginti, mandria si slava desarta au facut ravagii in istoria omenirii!

 2. Mi se pare că astăzi noi, creştinii ortodocşi, punem mai mare accent pe ritual şi mai puţin pe comportamentul moral.
  Dar oare am uitat că Dumnezeu ne va judeca şi după fapte? Faptul că te duci duminica la biserică nu te mântuieşte automat, dacă faptele tale încalcă poruncile lui Dumnezeu, Dreptul Judecător.
  Că în Sfânta Scriptură scrie clar: „Căci precum trupul fără suflet mort este, astfel şi credinţa fără de fapte, moartă este.”
  (Iacov 2, 26).

 3. Pingback: Predica Mitropolitului Pavlos de Drama la sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir: “O, OMULE, OPRESTE RAZBOIUL IMPOTRIVA BISERICII!” “Sfantul Dimitrie a schimbat dregatoriile lumesti cu valori duhovnicesti neclint
 4. Pingback: Din predica PS Timotei Prahoveanul la SFANTUL MARE MUCENIC MINA: “Traim acum o perioada a unei APOSTAZII TACITE, fiindca in felurite moduri NE LEPĂDĂM de Mântuitorul Hristos şi NU AVEM CURAJUL să mărturisim” | Cuvântul Ortodox
 5. Pingback: SFANTUL MUCENIC DIMITRIE, iubirea sa totala pentru Hristos si PUTEREA DE A INVINGE CELE DE NEINVINS (si video, audio)/ “Protejați Biserica și susțineți-o! Aveți grijă, căci a distruge este foarte ușor, dar a rezidi este foarte greu”/ U
 6. Pingback: SFÂNTUL MUCENIC DIMITRIE și SFINȚII ÎNCHISORILOR. “În aceste vremuri, când ACELEAȘI FORȚE DEMONICE, sub forme diferite, SE PORNESC ASUPRA NOASTRĂ…”– La ce tip de RUGĂCIUNE ne îndeamnă PREASFINȚITUL PĂRINTE MACARIE, pentru
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Articole Recomandate

Carti recomandate