PARINTELE SERAFIM ROSE DESPRE EDUCATIA ORTODOXA A COPIILOR (VIDEO). Cum putem lupta cu ispitele lumii si cum putem trai ortodox in vremurile din urma?
Perspectiva ortodoxa asupra lumii
de Parintele Serafim Rose
Inainte de a incepe conferinta, va voi spune un cuvant sau doua despre cat de important este sa avem o perspectiva ortodoxa asupra lumii si de ce este mai dificil de elaborat una astazi decat in secolele trecute.
In secolele trecute – de exemplu, in Rusia secolului al 19-lea – perspectiva ortodoxa asupra lumii era o parte fundamentala a vietii ortodoxe si era sustinuta de viata dimprejur. Nici macar nu era necesar sa se vorbeasca de ea ca fiind ceva separat – traiai Ortodoxia in armonie cu societatea ortodoxa ce te inconjura, si aveai o perspectiva ortodoxa asupra lumii asigurata de Biserica si de societate. In multe tari, chiar guvernul marturisea Ortodoxia, care se gasea in centrul functiunilor publice, iar regele sau conducatorul insusi era, din punct de vedere istoric, primul laic ortodox, avand responsabilitatea de a oferi un exemplu crestin tuturor supusilor sai. Fiecare oras avea biserici ortodoxe, si in multe din ele se tineau slujbe in fiecare zi, dimineata si seara. Se gaseau manastiri in toate marile localitati, in multe orase, in afara oraselor, si la tara, in pustiuri si in salbaticie. In Rusia existau peste 1000 de manastiri organizate oficial, pe langa multe alte grupari neoficiale. Monahismul era o parte acceptata a vietii. Multe familii chiar aveau in randul lor o sora sau un frate, unchi, nas, var sau pe cineva care era calugar sau calugarita, adaugandu-se celorlalte feluri de viata ortodoxa: oameni care peregrinau din manastire in manastire, si nebuni pentru Hristos. Intregul mod de viata cuprindea genurile ortodoxe de oameni, dintre care, desigur, monahismul este cel principal. Obiceiurile ortodoxe faceau parte din viata cotidiana. Majoritatea cartilor celor mai citite erau ortodoxe. Viata de zi cu zi era dificila pentru majoritatea oamenilor: ei trebuiau sa munceasca din greu pentru a supravietui, speranta de viata nu era mare, moartea era o realitate intalnita des – toate acestea intarind invatatura Bisericii asupra realitatii si vecinatatii celeilalte lumi. Trairea unei vieti ortodoxe in astfel de conditii era de fapt acelasi lucru cu a avea o perspectiva ortodoxa asupra lumii, si nu era mare nevoie sa se discute un astfel de subiect.
Astazi, pe de alta parte, toate acestea s-au schimbat. Ortodoxia noastra este o insulita in mijlocul unei lumi care opereaza dupa principii complet diferite – si cu fiecare zi aceste principii se schimba in mai rau, instrainandu-ne tot mai mult de ea. Multi oameni sunt ispititi sa isi imparta vietile in doua categorii distincte: viata cotidiana pe care o ducem la serviciu, cu prietenii lumesti, in afacerea noastra lumeasca, si ortodoxia, pe care o traim Duminicile si in alte zile ale saptamanii, cand avem timp pentru ea. Dar perspectiva unei asemenea persoane asupra lumii, daca o urmariti indeaproape, este adesea un amestec ciudat de valori crestine si valori lumesti, care in realitate nu pot sta laolalta. Scopul acestei conferinte este sa vedem cum pot incepe oamenii din ziua de azi sa isi elaboreze, dintr-o singura bucata, perspectiva lor asupra lumii, sa aiba o perspectiva in totalitate Ortodoxa.
Ortodoxia este viata. Daca nu traim ortodoxia, pur si simplu nu suntem ortodocsi, indiferent de ce convingeri formale am avea.
Viata in lumea noastra contemporana a devenit extrem de artificiala, de nesigura, de naucitoare. Ortodoxia, este adevarat, are o viata proprie, dar se afla si in legatura cu viata lumii dimprejurul ei, si astfel viata crestinului ortodox, chiar si atunci cand este cu adevarat ortodox, nu poate sa nu reflecte lumea in vreun fel. Un soi de nesiguranta si confuzie a intrat, de asemenea, in viata ortodoxa a vremilor noastre. In aceasta conferinta vom incerca sa analizam viata contemporana, iar apoi cea ortodoxa, pentru a vedea cum ne putem implini cat mai bine obligatiile noastre crestine de a duce viata celeilalte lumi, chiar si in aceste vremuri teribile, si de a avea o viziune crestina ortodoxa a intregii vieti care ne va permite sa supravietuim acestor vremuri, cu credinta neschimbata.
Viata cotidiana a devenit nefireasca
Oricine priveste viata noastra contemporana din perspectiva vietii normale duse de oamenii vremilor de mai dinainte – sa zicem din Rusia, din America, sau din oricare alta tara a Europei Occidentale din secolul al 19-lea – nu poate sa nu fie izbit de cat de anormala a devenit viata din ziua de astazi. Intregul concept al autoritatii si al ascultarii, al decentei si al politetei, al comportarii publice si private – toate s-au schimbat dramatic, s-au intors cu susul in jos, in afara unor grupulete izolate de oameni – de obicei crestini de vreun fel – care incearca sa pastreze un mod de viata asa-zis de „moda veche”.
Viata noastra anormala de astazi poate fi caracterizata ca fiind rasfatata, ghiftuita. Din frageda pruncie, copilul de azi este tratat, ca o regula generala, drept un mic zeu sau o zeita in familie: toanele ii sunt ascultate, dorintele implinite; este inconjurat de jucarii, distractii, placeri; nu este educat si crescut conform principiilor stricte ale comportamentului crestin, ci lasat sa se dezvolte asa cum tind dorintele sale. Este suficient ca el sa spuna „Vreau asta!” sau „N-o s-o fac!”, pentru ca parintii sai indatoritori sa i se plece in fata-i si sa il lase sa faca precum doreste. Poate aceasta nu se intampla tot timpul in fiecare familie, dar se petrece suficient de des pentru a fi regula educatiei contemporane a copiilor, si chiar si cei mai bine intentionati parinti nu scapa pe deplin acestei influente. Chiar daca parintii incearca sa isi creasca copiii cu strictete, cei din jurul lor incearca sa faca altceva. Trebuie ca ei sa ia in consideratie acest lucru, atunci cand isi educa copilul.
Cand un astfel de copil devine adult, se inconjoara, in mod natural, cu aceleasi lucruri cu care a fost obisnuit din copilarie: placeri, distractii si jucarii pentru cei mari. Viata lui devine o cautare continua dupa „distractie” care, apropo, este un cuvant complet necunoscut in orice alt vocabular; in Rusia secolului al 19-lea sau in orice alta civilizatie serioasa nu s-ar fi inteles ce inseamna acest cuvant. Viata este o cautare constanta dupa „distractie”, care este atat de goala de orice inteles serios, incat un vizitator din orice tara a secolului al 19-lea, privind la programele noastre populare de televiziune, la parcurile de distractii, la reclame, filme, muzica – la aproape orice aspect al culturii noastre de masa – ar crede ca a nimerit intr-un tinut de imbecili care si-au pierdut orice contact cu realitatea. Este un lucru pe care noi nu prea il luam adesea in consideratie, deoarece traim in societatea aceasta, luand-o asa cum este.
Unii observatori recenti ai vietii noastre contemporane au numit tineretul de astazi „generatia eu” si vremurile noastre „evul narcisismului”, caracterizat de veneratia si fascinatia pentru sine care impiedica dezvoltarea unei vieti normale. Altii au vorbit de un univers de „plastic” sau de o lume de vis, in care atat de multi oameni traiesc astazi, incapabili sa infrunte ori sa inteleaga realitatea lumii ce ii inconjoara sau a problemelor din launtrul lor.
Cand „generatia eu” se intoarce catre religie – ceea ce s-a intamplat extrem de des in ultimele decenii – o face de obicei catre o forma de religie de „plastic” sau fantastica: o religie a „dezvoltarii de sine” (in care sinele ramane obiectul venerarii), a spalarii creierului si a controlului mintii, a unor guru si swami zeificati, a unei goane dupa OZN-uri si fiinte „extra-terestre”, a unor stari si simtiri spirituale anormale. Nu vom analiza aici toate aceste manifestari, care probabil ca sunt indeajuns de familiare multora, doar vom discuta putin mai tarziu cum influenteaza acestea viata duhovniceasca a crestinilor ortodocsi din zilele noastre.
Este important sa realizam, incercand sa ducem astazi o viata crestina, ca lumea care a fost zamislita de vremurile noastre indestulate, ridica cerinte asupra sufletului, fie in religie ori in viata lumeasca, pe care trebuie sa le numim totalitare. Fapt usor de vazut la sectele deformatoare ale mintii care au avut parte de atat de multa publicitate in ultimii ani, si care reclama supunere deplina catre un „om sfant” auto-creat; dar este la fel de vadit in viata lumeasca, unde o persoana se confrunta nu numai cu o ispita individuala intr-un loc sau altul, ci cu o stare constanta de ispitire care ataca, fie in muzica de fundal ce se aude peste tot prin magazine si firme, fie in muzica rock care ajunge pana si in taberele si potecile din padure, fie in semnele publice si panourile de afisaj de pe strazi, si in insesi caminele, unde televiziunea devine adesea stapanul ascuns al gospodariei, dictand valori, opinii si gusturi moderne.
Daca aveti copii mici, stiti cat este de adevarat; cand acestia au vazut ceva la televizor, cat de dificila este lupta impotriva acestei pareri noi, instituita cu autoritatea televiziunii. Mesajul acestei ispite universale care ii ataca astazi pe oameni – destul de fatis in formele ei lumesti, dar de obicei mult mai ascuns in formele religioase – este: Traieste pentru prezent, distreaza-te, relaxeaza-te, simte-te confortabil. In spatele acestui mesaj se afla un alt glas in surdina, mult mai sinistru, care este exprimat deschis numai in tarile oficial atee, ce se gasesc, in aceasta privinta, cu un pas inaintea lumii libere. De fapt, ar trebui sa realizam ca ceea ce se intampla in lumea de astazi, fie ca se petrece in spatele Cortinei de Fier sau in lumea libera, este ceva asemanator. Sunt diferite variatiuni ale aceluiasi lucru, un atac ce are scopul de a ne dobandi sufletul.
In tarile comuniste, cu o doctrina oficiala a ateismului, ti se spune pe fata ca trebuie sa: uiti de Dumnezeu si de orice alta viata in afara celei actuale; sa indepartezi din viata ta frica de Dumnezeu si respectul pentru lucrurile sfinte; sa ii privesti pe cei ce inca mai cred in Dumnezeu, de „moda veche”, ca pe niste dusmani ce trebuie eliminati. Cineva ar putea lua ca emblema a vremilor noastre lipsite de griji, iubitoare de distractii, inchinatoare la sine, „Disneyland”-ul nostru american; daca este astfel, nu ar trebui sa neglijam a vedea in spatele lui emblema mult mai sinistra care arata incotro se indreapta cu adevarat „generatia eu”: Gulagul sovietic, lantul de tabere de concentrare care domina deja viata a aproape jumatate din populatia lumii.
Doua abordari gresite ale vietii duhovnicesti
Dar, ar putea intreba cineva, ce au de a face toate acestea cu noi, care incercam sa ducem, pe cat de bine putem, o viata treaza de crestini ortodocsi? Au de a face mult cu noi. Trebuie sa constientizam ca viata ce ne inconjoara este locul in care ne incepem viata crestina. Indiferent ce facem cu viata noastra, indiferent cat de mult continut crestin ii dam, tot mai pastreaza asupra ei ceva din amprenta „generatiei eu”, si trebuie sa fim indeajuns de smeriti pentru a observa aceasta. De aici trebuie inceput.
Exista doua abordari gresite ale vietii ce ne inconjoara, pe care multi le urmeaza astazi, gandindu-se ca, cumva, aceasta este ceea ce ar trebui sa faca crestinii ortodocsi. O abordare – cea mai des intalnita – este pur si simplu sa mergi in pas cu vremurile: sa te adaptezi la muzica rock, la obiceiurile si gusturile moderne, la intregul ritm al zgomotoasei noastre vieti moderne. Deseori parintii mai de moda veche vor avea putine legaturi cu aceasta viata si isi vor trai propriile vieti mai mult sau mai putin in izolare, dar vor zambi vazandu-si copiii urmand ultimelor mode nebunesti si gandindu-se ca este ceva inofensiv.
Aceasta cale este un dezastru total pentru viata crestina; este moartea sufletului. Unii mai pot duce o viata exterioara respectabila fara sa lupte impotriva duhului vremilor, dar launtric ei sunt morti sau muribunzi; si – cel mai trist lucru dintre toate – copiii lor vor plati pretul, prin diferite tulburari si boli psihice si spirituale, care devin din ce in ce mai obisnuite.
Unul din membrii conducatori ai sectei sinucigase care a sfarsit-o atat de spectaculos acum patru ani in Jonestown era tanara fiica a unui preot ortodox grec; formatii rock sataniste precum KISS – „Kids in Satan’s Service” („Copii in slujba lui Satan”) – sunt constituite din tineri rusi fosti ortodocsi; majoritatea membrilor templului satanei din San Francisco, potrivit unui studiu sociologic recent – sunt baieti ortodocsi. Acestea sunt numai cateva din cazurile cele mai izbitoare; cei mai multi dintre tinerii ortodocsi nu merg atat de departe – ei doar se amesteca cu lumea anti-crestina din jurul lor si inceteaza sa mai fie exemple ale vreunui fel de crestinatate pentru cei din jur.
Acest lucru este gresit. Crestinul trebuie sa fie diferit de lume, deasupra lumii nefiresti, anormale, de astazi, si acesta trebuie sa fie unul din lucrurile fundamentale pe care sa le stie ca o componenta a educatiei sale crestine. Altminteri nu are nici un sens sa ne numim crestini – cu atat mai putin crestini ortodocsi.
[…]
Ce putem face?
Mai exact, ce putem face pentru a dobandi aceasta constiinta, aceasta intelegere, si cum o putem face sa dea roade in vietile noastre? Voi incerca sa raspund la aceasta intrebare in doua etape: prima, privind constienta noastra asupra lumii dimprejur, care, ca niciodata in istoria crestinatatii, a devenit vrajmasul nostru constient; si a doua, privind constienta noastra asupra Ortodoxiei, despre care, ma tem, multi dintre noi cunosc cu mult mai putin decat ar trebui, cu mult mai putin decat este necesar a cunoaste daca dorim a o pastra.
Mai intai, din moment ce, fie ca vrem ori ca nu vrem, suntem in lume (si influenta ei se simte puternic chiar si intr-un loc indepartat cum este manastirea noastra de aici), trebuie sa ne confruntam cu ea si cu ispitele ei intr-un mod direct si realist, dar fara a-i ceda; in particular, trebuie sa ii pregatim pe tinerii nostri pentru ispitele cu care se confrunta si sa ii vaccinam impotriva acestor ispite. Trebuie sa fim constienti ca lumea ce ne inconjoara rareori ajuta si aproape intotdeauna impiedica cresterea copilului in adevaratul duh al ortodoxiei. Trebuie sa fim gata, in fiecare zi, sa raspundem influentei lumii cu principiile unei educatii crestine solide.
Aceasta inseamna ca ceea ce un copil invata la scoala trebuie, in mod constant, verificat si corectat acasa. Nu putem presupune ca ceea ce el invata la scoala este pur si simplu ceva afacerist si lumesc si nu are nimic de a face cu educatia sa ortodoxa. El poate invata deprinderi si lucruri folositoare (desi multe scoli din America contemporana esueaza lamentabil chiar si cu aceasta; multi profesori ne spun ca tot ce pot ei face este sa tina copii in clasa, in ordine, fara macar a-i invata ceva), dar chiar si daca primeste doar atat, invata si multe pareri si filosofii gresite. Atitudinea primara a unui copil fata de aprecierea literaturii, muzicii, istoriei, artei, filosofiei, chiar a stiintei, si desigur a vietii si a religiei – trebuie sa vina, mai intai, nu din scoala, caci scoala ii va da toate acestea amestecate cu filosofie moderna; trebuie sa vina mai intai de acasa si de la Biserica, caci altfel el este obligat sa fie educat gresit de lumea de astazi, in care educatia publica este in cel mai bun caz agnostica, si in cel mai rau caz, in mod deschis, ateista sau anti-religioasa. Desigur, in Uniunea Sovietica toate acestea ii sunt impuse copilului, fara nici un fel de religie si cu un program activ de a-l face pe copil un ateu.
Parintii trebuie sa cunoasca cu precizie ceea ce sunt invatati copiii lor la cursurile educationale, de catre aproape toate scolile americane, si sa corecteze acasa, nu doar printr-o atitudine onesta asupra acestui subiect (mai ales intre tati si fii – un lucru foarte rar in societatea americana), dar si printr-o stabilire clara a laturii morale care lipseste cu desavarsire din educatia publica.
Parintii trebuie sa stie ce gen de muzica asculta copiii lor, ce contin filmele pe care ei le urmaresc (ascultand si privind impreuna cu ei atunci cand este necesar), la ce fel de limbaj sunt expusi si ce fel de limbaj folosesc, si sa ofere o atitudine crestina la toate acestea.
Televizorul – in caminele unde nu se gaseste suficient curaj pentru a-l arunca pe fereastra – trebuie controlat si supravegheat cu strictete pentru a evita efectele nocive ale acestui aparat care a devenit principalul promotor al atitudinilor si ideilor anti-crestine chiar acasa, mai ales catre cei tineri.
Vorbesc despre cresterea copiilor deoarece aici ii loveste mai intai lumea pe crestinii ortodocsi si ii formeaza in imaginea ei; o data ce la un copil au fost formate atitudini gresite, misiunea de a-i da o educatie crestina devine de doua ori mai dificila.
Dar nu doar copiii, ci noi toti ne confruntam cu lumea care incearca sa ne formeze intr-un anti-crestinism, prin intermediul scolilor, televiziunii, filmelor, muzicii la moda si al tuturor celorlalte influente care apasa asupra noastra, majoritatea in marile orase. Trebuie sa fim constienti ca tot acest bombardament este unul de factura unitara [totalitara]; are un ritm anume, ni se trimite un anumit mesaj, acest mesaj al venerarii sinelui, al relaxarii, al nepasarii, de a ne simti bine, de a parasi orice gand la cealalta lume, sub forme variate, fie in muzica, sau in filme, televiziune, sau prin ceea ce se invata in scoli, felul in care sunt accentuate subiectele, felul in care se prezinta contextul, si orice altceva; este un lucru anume care ni se prezinta. Este de fapt o educatie ateista. Trebuie sa ripostam cunoscand ceea ce lumea incearca sa ne faca, si formuland si comunicand raspunsul nostru crestin ortodox la aceasta. Sincer, urmarind modul in care familiile ortodoxe contemporane traiesc si transmit ortodoxia, s-ar parea ca aceasta batalie este mai des pierduta decat castigata. Procentul crestinilor ortodocsi care isi pastreaza ortodoxia intacta si care nu sunt schimbati in imaginea lumii de astazi, este intr-adevar mic.
Totusi, nu este necesar sa vedem lumea dimprejur ca fiind cu totul rea. De fapt, pentru supravietuirea ca si crestini ortodocsi trebuie sa fim indeajuns de destepti pentru a folosi orice este pozitiv in lume spre folosul nostru. Aici voi enunta, in cateva idei, ce anume putem folosi din lume, fara a parea sa aiba nimic de a face in mod direct cu ortodoxia, cu scopul a formula perspectiva noastra ortodoxa asupra lumii.
Copilul care a fost expus din frageda pruncie la muzica clasica de calitate, si si-a vazut sufletul format de ea, nu va fi nici pe departe atat de ispitit de ritmul si mesajul necizelat al rockului si al altor forme contemporane de pseudo-muzica, fata de o persoana care a crescut fara o educatie muzicala. O astfel de educatie muzicala, asa cum au spus mai multi din staretii de la Optina, rafineaza sufletul si il pregateste pentru primirea impresiilor spirituale.
Copilul care a fost educat cu literatura, teatru si lirica de calitate, si a simtit efectul lor in suflet – adica, i-au facut placere cu adevarat – nu va ajunge cu usurinta un dependent de filmele si programele de televiziune contemporane si de romanele ieftine care distrug sufletul si il indeparteaza de la calea crestina.
Copilul care a invatat sa vada frumusetea in pictura si sculptura clasica nu va fi tarat cu usurinta de perversitatea artei contemporane sau atras de produsele stridente ale publicitatii moderne si ale pornografiei.
Copilul care cunoaste cate ceva despre istoria lumii, mai ales din vremurile crestine, si despre cum traiau si gandeau alti oameni, in ce erori si capcane au cazut oamenii indepartandu-se de Dumnezeu si de poruncile Sale, si ce vieti slavite si influente au dus cand I-au fost credinciosi – vor discerne viata si filosofia vremilor noastre si nu vor avea tendinta de a urma prima filosofie sau mod de viata nou intalnite. Una din problemele fundamentale referitor la educatia copiilor in ziua de astazi este ca nu li se mai ofera in scoli un simt al istoriei. E un lucru primejdios si nefast sa lipsesti un copil de simtul istoriei. Inseamna ca el nu are nici o capacitate de a lua exemplu de la oamenii ce au trait in trecut. Si, in realitate, istoria se repeta in mod regulat. O data ce vezi aceasta, devine interesant cum au rezolvat oamenii problemele, cum au fost oamenii care s-au ridicat impotriva lui Dumnezeu si ce a rezultat de aici, si cum si-au schimbat oamenii vietile, devenind exceptii si oferind un exemplu care este trait pana in vremurile noastre. Acest simt al istoriei este un lucru extrem de important care ar trebui transmis copiilor.
In general, persoana care este o buna cunoscatoare a produselor de calitate ale culturii seculare – care in Apus aproape intotdeauna a avut implicatii clare religioasa si crestine – are o sansa mult mai mare de a duce o viata ortodoxa normala, rodnica, decat cineva care cunoaste doar cultura la moda astazi. Cel ce este convertit la ortodoxie direct din cultura „rock”, si in general oricine crede ca poate combina ortodoxia cu acel gen de cultura – are de trecut prin multe suferinte si un drum dificil in viata inainte sa poata deveni un adevarat crestin ortodox serios care isi poate transmite credinta si celorlalti.
Fara aceasta suferinta, fara aceasta constienta, parintii ortodocsi isi vor creste copiii pentru a fi devorati de lumea contemporana. Cea mai buna cultura a lumii, primita cum se cuvine, rafineaza si dezvolta sufletul; cultura la moda astazi schilodeste si deformeaza sufletul si il impiedica sa aiba un raspuns deplin si normal la mesajul ortodoxiei.
Prin urmare, in lupta noastra impotriva duhului acestei lumi, putem folosi cele mai bune lucruri pe care lumea are a ni le oferi cu scopul de a merge dincolo de ele; tot ceea ce este bun in lume, daca suntem indeajuns de intelepti ca sa vedem, arata catre Dumnezeu, si catre Ortodoxie, si trebuie sa folosim aceasta.
Perspectiva Ortodoxa asupra lumii
Cu o asemenea atitudine – vederea atat a lucrurilor bune cat si a celor rele din lume – este cu putinta sa avem si sa traim o perspectiva ortodoxa asupra lumii, adica, o perspectiva ortodoxa a tuturor aspectelor vietii, nu doar asupra subiectelor restranse bisericesti. Exista o opinie gresita, care din nefericire este mult prea raspandita astazi, cum ca e indeajuns a avea o ortodoxie limitata la cladirea bisericii si la activitati „ortodoxe” formale, cum ar fi rugaciuni in anumite momente sau facerea semnului crucii; in toate celelalte, sustine parerea aceasta, putem fi ca oricine altcineva, luand parte la viata si cultura vremilor noastre fara nici un impediment, atat timp cat nu pacatuim.
Oricine a ajuns sa realizeze cat de profunda este Ortodoxia, si cat de deplin este angajamentul care i se cere unui crestin ortodox serios, si, de asemenea, ce fel de cerinte totalitariste are lumea contemporana asupra noastra, va vedea cu usurinta cat de gresita este aceasta parere. Cineva ori este ortodox tot timpul, in fiecare zi, in fiecare moment al vietii – ori nu este nicidecum cu adevarat ortodox. Ortodoxia se vadeste nu doar in vederile noastre strict religioase, ci in tot ceea ce facem si spunem. Multi dintre noi suntem extrem de necunoscatori asupra responsabilitatii crestine, religioase pe care o avem pentru partea aparent lumeasca a vietilor noastre. Cel cu o adevarata perspectiva ortodoxa asupra lumii, traieste toate partile vietii sale ca un Ortodox.
Deci sa intrebam acum: Cum putem alimenta si sustine aceasta perspectiva ortodoxa asupra lumii in viata noastra cotidiana? Primul si cel mai evident fel este de a fi in legatura permanenta cu sursele de hrana crestina, cu tot ceea ce Biserica ne da spre luminare si mantuire: slujbele Bisericii si Sfintele Taine, Sfanta Scriptura, Vietile Sfintilor, scrierile Sfintilor Parinti. Trebuie citite, desigur, cartile potrivite nivelului de intelegere al fiecaruia, si aplicata invatatura Bisericii la propriile circumstante de viata; atunci ele pot fi rodnice in a ne calauzi si a ne schimba intr-un mod crestin. Dar deseori aceste surse crestine fundamentale nu au efect deplin asupra noastra, sau nu ne influenteaza cu adevarat, deoarece nu avem atitudinea crestina corecta asupra lor si asupra vietii crestine pe care ele ar trebui sa ne-o inspire. Voi spune acum cateva cuvinte despre cum anume ar trebui sa fie atitudinea noastra, daca dorim sa dobandim un folos real de la ele si daca vor fi pentru noi inceputul unei adevarate perspective ortodoxe asupra lumii.
Inainte de toate, hrana duhovniceasca crestina, prin insasi natura ei, este ceva viu si hranitor; daca atitudinea noastra fata de ea este doar academica si scolareasca, nu vom reusi sa obtinem folosul care ar trebui. Astfel, daca citim carti ortodoxe sau suntem interesati de ortodoxie numai pentru a fi informati – sau ca sa ne aratam cunostiintele celorlalti, inseamna ca nu i-am inteles scopul; daca invatam poruncile lui Dumnezeu si legea Bisericii Sale doar pentru a fi „corecti” si pentru a judeca „incorectitudinea” celorlalti, inseamna ca nu i-am inteles scopul. Aceste lucruri nu trebuie sa ne influenteze doar ideile, ci trebuie sa ne atinga in mod direct vietile si sa le schimbe. In orice vreme de mare criza a treburilor omenesti – la fel ca si vremurile critice ce ne asteapta in lumea libera – cei cei isi vor pune nadejdea in cunoasterea exterioara, in legi si canoane si in corectitudine, nu vor putea rezista. Cei puternici vor fi atunci cei a caror educatie ortodoxa le-a dat un simt pentru ceea ce este cu adevarat crestinesc, cei a caror ortodoxie se gaseste in inima si este capabila sa atinga alte inimi.
Nimic nu este mai tragic decat sa vezi ca cineva, crescut in ortodoxie, are anumite cunostiinte de catehism, a citit cateva din Vietile Sfintilor, are o idee de ansamblu a ceea ce inseamna Ortodoxia, intelege unele din slujbe, iar apoi este inconstient de ceea se petrece in jurul lui. Si ofera copiilor sai aceasta viata impartita in doua categorii: una este felul in care majoritatea oamenilor traiesc si cealalta este felul in care ortodocsii isi petrec Duminicile si cand citesc unele texte ortodoxe. Cand un copil este crescut astfel este foarte probabil sa nu o urmeze pe cea ortodoxa; va fi o parte extrem de redusa a vietii sale, fiindca viata contemporana este prea atragatoare, prea multi oameni o urmeaza, este prea mult o parte a realitatii de astazi, doar daca a fost invatat cu adevarat cum sa o abordeze, cum sa se pazeasca de efectele negative ale ei si cum sa se foloseasca de lucrurile bune care se afla in lume.
[…]
Asemenea, atitudinea noastra trebuie sa fi iubitoare si iertatoare. Un soi de duritate s-a strecurat in viata ortodoxa de azi: „Acest om e un eretic; nu te apropia de el”; „acela e ortodox, aparent, dar nu poti fi sigur cu adevarat”; „cel de acolo e cu siguranta un spion”. Nimeni nu neaga ca Biserica este astazi inconjurata de dusmani, sau ca sunt unii ce se vor injosi sa profite de increderea si confidenta noastra. Dar asa a fost de pe vremea apostolilor, si viata crestina a fost intotdeauna oarecum riscanta in acest fel practic. Chiar daca se profita uneori de pe urma noastra si trebuie sa aratam o oarecare precautie in aceasta privinta, tot nu putem renunta la atitudinea noastra primara de dragoste si de incredere fara de care vom pierde una din temeliile vietii noastre crestine. Lumea, care nu il are pe Hristos, trebuie sa fie neincrezatoare si rece, dar crestinii, din contra, trebuie sa fie plini de dragoste si deschidere, sau altfel vom pierde esenta lui Hristos din noi si vom deveni la fel ca si lumea, buni de aruncat si de calcat in picioare. Un pic de smerenie cand privim la noi insine ne-ar ajuta sa fim mai darnici si iertatori cu greselile altora. Ne face o imensa placere sa ii judecam pe ceilalti pentru ciudatenia comportamentului lor; le spunem „ticniti” sau „convertiti nebuni”. Este adevarat ca trebuie sa ne pazim de oameni intr-adevar dezechilibrati, care ne pot face mult rau in Biserica. Dar ce crestin ortodox serios din ziua de azi nu e un pic „nebun”? Nu ne potrivim in tiparele acestei lumi; daca o facem, in lumea de astazi, nu suntem niste crestini seriosi. Astazi, adevaratul crestin nu poate fi acasa in lume; nu are ce face decat a se simti si a fi considerat de ceilalti ca fiind un pic „nebun”. Doar pastrarea vie astazi a idealului din alta lume al crestinismului, sau botezul ca adult, sau rugaciunea serioasa, sunt suficiente pentru a fi internat intr-un spital de nebuni in Uniunea Sovietica si in multe alte tari, iar aceste tari deschid calea pentru ca restul lumii se le urmeze.
Prin urmare, sa nu ne fie frica sa fim socotiti un pic „nebuni” de lume , si sa continuam a practica iubirea si iertarea crestina pe care lumea nu le va putea intelege niciodata, dar dupa care tanjeste in inima.
In cele din urma, atitudinea noastra crestina trebuie sa fie ceea ce, in lipsa unui alt cuvant, voi numi inocenta. Azi lumea pune mare pret pe sofisticare, pe a avea experienta lumii, pe a fi „profesionist”. Ortodoxia nu pune pret pe aceste calitati; ele omoara sufletul crestin. Si totusi acestea se strecoara in mod constant in Biserica si in vietile noastre. Cat de des pot fi auziti mai ales convertiti entuziasti, exprimandu-si dorinta de a vizita marile centre ortodoxe, catedralele si manastirile unde candva mii de credinciosi se adunau, unde peste tot conversatia este despre cele ale Bisericii, si unde cineva poate simti cat de important este ortodoxul, in cele din urma. Ca ortodoxia este o picatura intr-un ocean cand te uiti la intreaga societate, dar in marile catedrale si manastiri sunt atat de multi oameni, incat pare sa fie cu adevarat un lucru important. Si cat de des ii vede cineva pe acesti oameni intr-o stare jalnica dupa ce si-au indeplinit dorinta, intorcandu-se din „marile centre ortodoxe” amari si nesatisfacuti, plini de barfe si critici la adresa bisericii lumesti, nerabdatori inainte de toate sa fie „corecti” si „in regula” si avand experienta lumii asupra treburilor bisericii. Intr-un cuvant, si-au pierdut inocenta, carecterul nelumesc, lasandu-se purtati de fascinatia lor pentru latura lumeasca a vietii Bisericii.
In diferite feluri, aceasta este o ispita pentru noi toti, si trebuie sa o luptam neingaduindu-ne sa pretuim in mod exagerat partea exterioara a Bisericii, ci mereu sa ne intoarcem la „singurul lucru de folos”: Hristos si mantuirea sufletelor noastre de aceasta generatie netrebnica. Nu trebuie sa fim ignoranti asupra a ceea ce se intampla in lume si in Biserica – de fapt, trebuie sa stim pentru noi insine – dar cunoasterea noastra trebuie sa fie practica, simpla si onesta, nu sofisticata si lumeasca.
Concluzie
Este evident pentru orice crestin ortodox care este constient de ceea ce se intampla in jurul lui astazi, ca lumea se apropie de sfarsit. Semnele vremilor sunt atat de evidente incat s-ar putea spune ca lumea se prabuseste spre sfarsit.
Care sunt unele din aceste semne?
– Anormalitatea lumii. Niciodata asemenea manifestari si comportamente, ciudate si nefiresti, nu au fost acceptate ca un fel de a fi precum in zilele noastre. Uitati-va doar la lumea dimprejur: ce se gaseste in ziare, ce fel de filme ruleaza, ce este la televizor, ce anume gasesc oamenii ca este interesant si distractiv, la ce rad ei; este cu totul ciudat. Si sunt oameni care incurajeaza deliberat acestea, desigur, pentru folosul lor banesc, si fiindca aceasta este moda, caci exista o cerere anormala pentru acest fel de lucruri.
– Razboaiele si zvonurile de razboaie, fiecare tot mai rece si nemilos decat cel dinainte, toate fiind eclipsate de amenintarea razboi nuclear mondial de neconceput, care ar putea fi declansat prin atingerea unui buton.
– Raspandirea dezastrelor naturale: cutremure, si acum vulcani – cel mai recent formandu-se nu departe de aici, langa parcul Yosemite, in California centrala – care deja modifica tiparele climatice ale lumii.
– Centralizarea crescanda a informatiei si a puterii asupra individului, reprezentata in particular de noul si imensul computer din Luxemburg, care are capacitatea de a pastra dosare cu informatii despre orice om in viata; numarul sau de cod este 666 si este supranumit „fiara” de catre cei ce lucreaza la el. Pentru a facilita lucrul cu asemenea computere, guvernul american intentioneaza sa inceapa din 1984 eliberarea catre persoane unor carti de Asigurare Sociala cu un numar (aparent continand numarul de cod 666) imprimat pe mana lor drapta sau pe frunte – exact conditia care va predomina, potrivit Apocalipsei (cap. 13), in timpul domniei antihristului. Desigur, nu inseamna ca prima persoana care va fi imprimata cu 666 este antihristul, sau slujitorul antihristului, dar o data ce te vei obisnui cu aceasta, cine va putea rezista? Mai intai te vor antrena si apoi te vor face sa ii te inchini lui.
– Iarasi, cresterea numarului hristosilor falsi si al falsilor antihristi. Cel mai recent candidat doar in aceasta vara a cheltuit probabil milioane de dolari facand publicitate aparitiei sale iminente pe televizoarele intregii lumi, promitand sa prezinte in acel moment un „mesaj telepatic” tuturor locuitorilor lumii. In afara oricaror puteri oculte care ar putea fi implicate in asemenea evenimente, deja cunoastem destul de bine posibilitatile de prezentare a mesajelor subliminale prin radio si mai ales prin televiziune, precum si faptul ca aceasta poate fi facuta de oricine ce poseda tehnologia de penetrare a semnalele normale de radio si televiziune, fara sa conteze cate legi ar putea fi impotriva.
– Primirea cu adevarat ciudata facuta noului film de care toata lumea in America vorbeste si il priveste: „E.T.”, care a facut ca efectiv milioane de oameni aparent normali sa isi exprime afectiunea si dragostea pentru erou, un „salvator” din spatiul extraterestru care este in mod evident un demon – o pregatire vadita pentru venerarea Antihristului ce va veni. (Si, incidental, recenzorul cinematografic al ziarului oficial al Arhidiocezei Grecesti din America, un preot ortodox, a recomandat din toata inima acest film ortodocsilor, spunand ca este un film minunat, care ne poate invata despre dragoste, si ca toata lumea ar trebui sa il vada. Este un contrast vadit intre oamenii care incearca sa fie constienti de ceea ce se intampla, si cei care se lasa purtati de dispozitia vremilor.)
As putea continua cu detalii ca acestea, dar scopul meu nu este de a va infricosa, ci de a va face constienti de ceea ce se intampla in jurul nostru. E mult mai tarziu decat ne inchipuim; Apocalipsa este acum.
Si cat de tragic este sa vezi crestini, si mai inainte de toate tineri ortodocsi, cu aceasta tragedie incalculabila atarnandu-le deasupra capetelor, care cred ca pot continua ceea ce numesc ei o “viata normala” in aceste vremuri groaznice, luand parte pe de-a intregul la capriciile acestei generatii prostesti, adoratoare de sine, complet nestiutori ca “paradisul nebunilor” in care traim este pe punctul de se prabusi, cu desavarsire nepregatiti pentru vremurile deznadajduite care ne stau inainte.
Nici macar nu mai este vorba de a fi un crestin ortodox “bun” sau “slab”, acum problema este: va dainui pana la sfarsit Credinta noastra? Cu multi, nu va dainui; Antihristul ce va veni va fi prea atragator, prea mult in duhul lucrurilor lumesti, incat majoritatea oamenilor nici macar nu isi vor da seama ca si-au pierdut crestinatatea inchinandu-i-se lui.
Totusi chemarea lui Hristos ni se face auzita; sa incepem a-i urma. Cea mai limpede exprimare in ziua de astazi a acestei chemari vine din lumea ateista inrobita, unde exista suferinta reala pentru Hristos si o seriozitate a vietii pe care noi o pierdem cu repeziciune sau am deja pierdut-o. Un preot ortodox din Romania, Pr. Gheorghe Calciu, se gaseste acum aproape de moarte intr-o inchisoare comunista pentru indrazneala de a-i provoca pe tinerii seminaristi si studenti sa-si lase deoparte supunerea orbeasca fata de duhul vremilor si sa se apropie nevointelor pentru Hristos. Dupa ce vorbeste de goliciunea ateismului, el le zice tinerilor de astazi:
“Va chem catre o lupta mul
t mai inalta, catre renuntarea deplina, catre un act de curaj ce sfideaza ratiunea. Va chem catre Dumnezeu. Catre Cel ce transcende lumea pentru ca voi sa puteti cunoaste un rai nesfarsit de bucurie duhovniceasca, raiul dupa care bajbaiti acum in iadul propriu, si pe care il cautati chiar si intr-o stare de revolta neintentionata… Iisus v-a iubit dintotdeauna, dar acum aveti optiunea sa raspundeti invitatiei Sale. Drept raspuns, sunteti hotarati sa mergeti si sa purtati rodul ce va dainui. Sa fiti propovaduitori ai lui Hristos in lumea in care traiti. Sa va iubiti aproapele ca pe voi insiva si sa ii faceti pe toti oamenii prietenii vostri. Sa declarati prin fiecare fapta dragostea aceasta fara de asemanare si netarmurita care l-a ridicat pe om de la starea de rob la cea de prieten al lui Dumnezeu. Sa fiti prooroci ai acestei iubiri eliberatoare, care va va izbavi de toate constrangerile, redandu-va integritatea pe masura ce va jertfiti lui Dumnezeu”.
Par. Gheorghe, vorbind tinerilor care au putina inspiratie sa slujeasca Bisericii lui Hristos deoarece au acceptat parerea lumeasca (obisnuita si printre noi, in lumea libera) ca Biserica este numai o grupare de cladiri sau o organizatie lumeasca, ii cheama la o constienta mai profunda a Bisericii lui Hristos si a faptului ca “apartenenta formala” la ea este insuficienta pentru a ne mantui.
Cu o astfel de chemare in inimi, sa incepem a apartine cu adevarat Bisericii lui Hristos, Biserica Ortodoxa. Apartenenta exterioara nu este suficienta; ceva trebuie sa se miste in noi ca sa ne faca deosebiti de lumea dimprejur, chiar daca aceasta lume isi zice „crestina” si chiar „ortodoxa”. Sa pastram si sa intretinem acele calitati ale adevaratei perspective ortodoxe asupra lumii pe care le-am mentionat mai devreme: o atitudine vie, normala, iubitoare si iertatoare, nu centrata asupra sinelui, pastrandu-ne inocenta si caracterul nelumesc, chiar cu o constienta deplina si smerita a pacatosiei proprii si a puterii ispitelor lumesti din jurul nostru. Daca traim cu adevarat aceasta perspectiva ortodoxa asupra lumii, credinta noastra va supravietui socurilor care ne asteapta si va fi o sursa de inspiratie si mantuire, pentru cei ce inca il vor mai cauta pe Hristos, printre ruinele omenirii, care au inceput deja sa apara din ziua de astazi.
Aparut in „The Orthodox Word”
Vol. 18, Nr. 4 (105) iulie-august, 1982
Traducerea: Radu Hagiu
INTEGRAL la sursa: siteul Manastirii Saraca
Vezi si:
- Ortodoxia confortabila si inchipuita sau DESPRE ISPITELE GENERATIILOR RASFATATE
- CE SE POATE FACE PENTRU TINERII ORTODOCSI DE ASTAZI? Cu Parintele Serafim Rose despre joaca de-a Ortodoxia a noilor generatii narcisiste
- CUVIOSUL SERAPHIM ROSE: PERSPECTIVA ORTODOXA ASUPRA LUMII (audio – inedit – ORIGINAL) – cu VOCEA PARINTELUI SERAFIM
Legaturi:
- CURSUL DE SUPRAVIETUIRE ORTODOXA AL CUVIOSULUI SERAPHIM ROSE sau cum sa evitam fenomenul “maimutarelii duhovnicesti”
- ORTODOXIA: CREDINTA PATIMITOARE versus “PARADISUL NEBUNILOR”
- Cuviosul Serafim Rose: “Astăzi in Rusia, mâine în America”
- Cuviosul Serafim Rose si lectia rezistentei marturisitoare si patimitoare a Rusiei prigonite
- CUVINTE DE TREZIRE SI DE LIMPEZIRE DUHOVNICEASCA DE LA CUVIOSUL SERAFIM ROSE (†2 septembrie): “Este mai tarziu decat credem”; “Nu trebuie sa umblam dupa semne spectaculoase, ci mai degraba sa cautam semne duhovnicesti…”
- Iara si iara… PERFUZII VITALE PENTRU INCERCARILE VREMURILOR
- PARINTELE SERAFIM ROSE (2 septembrie) – MODEL DE MARTURISIRE “POZITIVA” A CREDINTEI, IN DUHUL AUTENTIC ORTODOX
Buna ziua.
Dvs aveti idee ce reprezinta cele doua ciudatenii care apar pe hainele Papei? De ce au coarne?
http://deveghepatriei.wordpress.com/2011/09/06/cat-de-infiorator-fratilor-voi-observati-ce-apare-in-partea-stanga/
@DeVeghePatriei:
E lucrat in photoshop, se vede si dupa fata schimonosita si dintii innegriti. Asa-zisele coarne sunt ceea ce editorul fotografiei a mai lasat din aura celor reprezentati.
Aceeasi tinuta aici, pentru o comparatie:
http://www.crossroadsinitiative.com/pics/Pope_Benedict_XVI_Regalia.jpg
http://www.canonglenn.com/wp-content/uploads/2008/10/benedict_xvi.jpg
http://www.sspx.org/images/PopeBenedictXVI/pope_benedict_xvi_2a.jpg
“Cornitele” sunt altundeva, nu in hainele Papei, ci in erezia papala…
Da, multumim pt sfat! Un domn din America ne-a trimis poza pe mail. Va multumim mult…
@admin Cata prezenta, cata iubire! Mare bucurie!
Traim vremuri in care oamenii au descoperit cum sa-si materializeze patimile. Toate gandurile si ambitiile desarte ale omenirii, iesind la iveala capata un invelis exterior. Un om aflat in cautarea adevarului este agresat de toate aceste forme care incearca sa il traga inapoi. Totul este fals: masini prea mari, luxoase si inutile, case imense cu mii de camere, goale de iubirea familiala, cluburi, discoteci, cazinouri-ca niste gropi comune, deschise, ce isi asteapta cadavrele. Noi, oamenii acestor vremuri suntem falsi. Suntem doar masti, si rau e ca avem masti pentru orice eveniment. Iesim in lume-avem o infatisare mondena pentru a place si a atrage, cu creierul epilat, cu spini tatuati in inimi. La servici folosim infatisarea specialistului, incercand sa pacalim pe cei carora le vindem gunoaie. Si cea mai schimonosita masca, cea a falsei evlavii o folosim duminica, la biserica. Unde ne facem frumos si corect “pravila”, impletind credinta cu superstitia si cu ritualurile pagane, asteptand apoi nerabdatori ca Dumnezeu sa ne dea noroc in viata, sanatate si bafta la examene pentru cei mici. Si acolo incercam sa placem oamenilor si sa-i facem sa ne perceapa ca cei mai fini “practicanti”. Ne dorim intalniri duhovnicesti in care sa-i facem pe ceilalti praf cu teologia noastra si cu cunoasterea dogmelor.
Ne ferim de a trai starea de permanenta prezenta si facem doar poze prezentului sperand sa ne putem hrani viitorul, deschizand din cand in cand un album prafuit.
Atunci cand Dumnezeu ne ia de mana si ne pune pe carare, ne da sa pre-gustam din hrana vietii vesnice. Apoi ne lasa sa pornim la drum in cautarea fructelor acestei vieti, caci va trebui sa le gasim in noi. Si daca ne-am indulcit odata de aceasta hrana, toate celelalte nu mai au valoare. Abia atunci vrei sa daruiesti si altora fara a astepta din partea lor vreun semn de admiratie, ci doar stiind ca ei, ceilalti, sunt impreuna cu tine lucrul mainilor Dumnezeiesti, ca au in ei, ca si tine, aceeasi suflare de viata, ca tu si cu ei, desi diferiti, sunteti una.
M-a zgaltait cuvantul parintelui Rafail, cand spunea ca noi suntem formatati sa nu mai aiba Dumnezeu acces la noi. Inseamna ca nu mai vrem sa stim ce e mantuirea si pentru ce sa o cautam. Nu o mai recunoastem in raftul cu ambalaje multicolore. Dar tot parintele spunea ca “mantuiri paradoxale va da Dumnezeu astazi”.
De actualiate, de recitit, de fapt, tot ce spune Parintele Serafim ramane de actualitate, o ortodoxie vie, luminoasa, apropiata gandirii si inimii crestine
Multumim !
Intervin şi eu nepotrivit, doar pentru a da mărturie despre beneficiile muzicii clasice în educaţia copiilor. Fiica mea are 4 ani şi jumătate şi deşi o pierdusem la un moment dat desenelor animate şi culturii bebe-cool, muzica clasică m-a ajutat enorm să recuperez o parte din răul provocat. Nu aştept răspuns la aceast mesaj şi nu aş dori să fiu eu distracţia care să ne abată de la o postare atât de subţire şi de adâncă. Ieraţi-mă! Doamne, ajută!
“un vizitator din orice tara a secolului al 19-lea, privind la programele noastre populare de televiziune, la parcurile de distractii, la reclame, filme, muzica – la aproape orice aspect al culturii noastre de masa – ar crede ca a nimerit intr-un tinut de IMBECILI care si-au pierdut orice contact cu realitatea.”
Va aduceti aminte de Shakespeare? In zilele noastre vizionarea unei piese de Shakespeare sau citirea lor este asociata aproape exclusiv cu persoanele cu un nivel de educatie peste medie. Daca acum 50 de ani chiar si cei care terminasera 7 clase (ma refer la Marea Britanie) erau familiarizati cu opera lui (asa cum si noi stiam poeziile lui Eminescu, de mici)acum Shakespeare a devenit apanajul celor “posh” intelectual si al studentilor la filologie. Limbajul si ideatica shakesspiriana este considerata in zilele noastre complexa si greu de “prins” de cineva care nu are ceva mai mult decit un liceu sau un colegiu.
Ei bine, acum 500 de ani cind aceste piese au fost scrise, ele se jucau si aveau succes (erau deci intelese si apreciate) in fata unui public ANALFABET!
Deci, ceea ce intelegea si aprecia cu usurinta publicul analfabet cu 5 secole in urma nu mai este capabil sa inteleaga publicul tehnologizat pina-n dinti si alfabetizat (de bine de rau) al acestor ani.
Va dati seama ca rasa umana a regresat in decurs de citeva decenii din punct de vedere mental intr-un ritm urias? Ne-am imbecilizat masiv si rapid, dar nu natural,ci artificial!~Am devenit mult mai timpiti decit bunicii, si stra-stra-bunicii nostrii.
1 pe scurt, MINTEA SI SIMTURILE fiecaruia dintre noi se afla astazi sub un ASEDIU al invitatiilor la placere
– avem o stare de ISPITIRE CONSTANTA, al carui gros e ATATAREA CONTINUA spre placere, distractie , comoditate SI NOU ( dar si aparitii “de incercare” a tot felul de hristosi mincinosi sau “salvatori” etc)
din partea lumii( nimic “nou” , de altfel)
pe care trebuie sa o constientizam mai intai, si la care trebuie SA RIPOSTAM
2 apoi avem un 10% de elemente valabile dar in general ignorate, TOT IN LUME-
cultura clasica,
dar si un numar relativ restrans de filme, carti, cantece, autori din secolul 20+ contemporani,
pe care le- am putea folosi ca elemente de intelegere si deschidere a mintii la ce se intampla azi, dar si ca elemente educative ale generatiilor tinere.
3 crestinii ortodocsi trebuie sa identifice cu atentie orice forma de cultura sau continut educativ ( in cazul ca au copii) DE TIP 1,
si sa le respinga venind cu o intelegere si explicare CLARE a ceea ce se afla IN SPATELE invitatiilor la placere si nou,
si anume se doreste UITAREA LUI DUMNEZEU (asta cand Dumnezeu nu e negat cu nerusinare pe fata, sau inlocuit de o versiune umanista DE GLORIFICARE A OMULUI, cel mai inalt produs al “evolutiei”)
4 VECHEA TACTICA A VRAJMASULUI DE A CAUTA SA NE INFIERBANTE SANGELE SPRE POFTIRE SAU MANIE.
diavolul lucreaza, NE IMBARLIGA, prin intermediul tv-ului,continutului internetului( exaltarea si prezentarea explicita a sexualitatii ,cu acces liber, videojocuri violente), magazinelor, cinematografelor, dar si la munca – firme mici medii si corporatii . cum lucreaza?
atatarea in general spre placere, ura si violenta, in mii de forme.
te face sa poftesti, sa intri in mii de griji, sa-ti iei in rate, sa invidiezi pe cel ce are deja, sa vrei si tu, sa te manii daca nu poti sau sa lucrezi ca disperatul pana la epuizare ca sa iti permiti etc
ASA NE RACESTE PUTINUL ZEL PE CARE IL AVEAM spre cele dumnezeiesti, umplandu-ne mintea de imagini din reclame, viata celor bogati, tineri sau nu, de la noi si de aiurea, filme etc
5 SA NU ARUNCAM ARMELE PE CARE NI LE-A DAT DUMNEZEU, chiar daca mai cadem, sa ne ridicam prin pocainta de fiecare data, e greu, dar alta cale nu e
– exemplul sfintilor. au dus ACELEASI lupte ca si noi, sau si mai grele. au invins. cu ajutorul Cui au invins si cum. sa vedem cum au cazut cei ce au cazut si de ce nu s-au ridicat, la fel de important, cum au fost inselati. sa invatam de la cei viteji si intelepti cum sa procedam intr-ale noastre. sa cerem sfatul duhovnicului.
– sa ne hranim cu hrana buna- slujbele Bisericii si Sfintele Taine, Sfanta Scriptura, Vietile Sfintilor, scrierile Sfintilor Parinti.
– sa mergem cu atentie prin lume, sa identificam si SA NE SEPARAM CU MINTEA DE INDATA de tot ce e anti crestin,de prostirea prin placere, de pe tv internet strada serviciu magazine
– sa fim deschisi la ce e bun in orice om, indiferent de religia sau lipsa lui de religiozitate, poate chiar agresivE, sa-i respectam pe toti indiferent de cat de gresiti ar fi, si sa ne rugam macar putin pentru ei, cel mai mic efort, cel mai mic zambet cald “se pun”. FERMI PE POZITIE dar CAT PUTEM OMENESTE spre iertare, nu spre judecarea fratilor nostri
Cele spuse de Cuviosul Seraphim Rose in anii ’80 pot fi vazute astazi, in toata puterea si dezlantuirea lor.
Sfaturile sale sunt insa de aceeasi actualitate si acum,pentru cine vrea sa vada si sa auda.
Multumim “razboinicilor Cuvantului” pentru multele si feluritele “redute” ortodoxe prezentate aici din ale caror invataturi putem sa ne folosim si noi in aceste vremuri !
@Petra
Foarte interesanta observatia cu Shakespeare !
Da,chiar asa,piesele lui se jucau in fata unui public care, in majoritate, nu stia sa scrie si sa citeasca.
Am remarcat si eu aceasta “tampire” la oameni foarte buni in domeniul lor(top edge technologies),dar care nu mai sunt capabili sa inteleaga si sa lege mai nimic din ce se intampla in jur.Pare de neinteles…
“Am remarcat si eu aceasta “tampire” la oameni foarte buni in domeniul lor(top edge technologies),dar care nu mai sunt capabili sa inteleaga si sa lege mai nimic din ce se intampla in jur.” Ooo, da….si eu am observat asta la unii cu pretentii din jurul meu…..si parca nici eu nu ma simt prea bine in ultimul timp…;)
atentie mare si alt atac,al ateismulului stiintific contemporan. multi profesori sau chiar elevi mai maricei sustin ca Dumnezeu e un “prieten imaginar”, si ca nu exista nici o dovada STIINTIFICA de existenta a lui Dumnezeu.
ei neaga credinta si pe Dumnezeu pentru ca n-au baze stiintifice.
dar credinta e credinta si va fi greu incercata in fiecare dintre noi de cunoasterea care naste indoiala. “de-ar fi sa mori de mii de ori, spune Parintele Iosif isihastul, sa nu te lipesti de cunoasterea care naste indoiala cu privire la credinta, si vei primi aripile cunoasterii duhovnicesti”
sa fie clar: Dumnezeu nu poate fi cunoscut DECAT prin credinta,
SA NU NE FIE TEAMA SI SA NU SOVAIM,
caci ateii N-AU PRODUS SI NU POT PRODUCE nici macar un singur argument/experiment stiintific care sa dovedeasca ca Dumnezeu NU exista, tocmai pentru ca El poate fi cunoscut DOAR PRIN CREDINTA.
si nici noi sa nu cadem in capcana de a ne inchipui ca putem sa-L explicam/demonstram pe Dumnezeu doar prin mijloace/argumente stiintifice/filosofice, chipurile cu intentia buna de a-i converti si pe atei! aici au esuat minti mult mai inteligente. e nevoie de credinta simpla, pura si dura.
@ Petra
intr-adevar Shakespeare a fost o minte clara, geniala, care a “creat”, a vazut conturandu-se principalele TIPURI UMANE ale occidentului, asa cum le stim astazi. de la Hamlet la Falstaff, de la Rosalinda (prototipul INOCENT LA BAZA,al fetelor “cu tupeu” de azi) la Edmund( cel dintai nihilist al lumii moderne, de la care “se trag” Nietzsche & co) sau Cleopatra (prototipul femeii cu multa putere, autoritare,narcisiste, incapabile de iubire, de azi)
ce NU gasim in Shakespeare- nici un sfant! a simtit ca l-ar depasi, nu a intrat in zona.
dar Hamlet, Henri IV, Cum va place, Regele Lear, Antoniu si Cleopatra, Masura pentru masura descriu cu cuvintele lor principalele tipuri umane ale occidentului, de la care s-au contaminat bine nu numai intelectualii nostri, dar si tinerii nostri
Sa spunem la fel ca personajul desenului animat de mai jos:”Doamne,faca-se voia Ta!”.Si mai ales sa ne ducem crucea,cea mai usoara posibil prin mila lui Dumnezeu…
http://www.youtube.com/watch?v=ZV00YZVlmic&feature=related
…fagaduinta “primirii aripilor cunoasterii duhovnicesti” prin “credinta simpla, pura si dura” : simtire de poet in cuvant inmiresmat cu buna dorire…
As zice asa, daca ingaduiti, ca e o cunoastere dupa de care nestiind insetam…spre frumoasa inflorire aducatoare de rod bun a sufletului sadit de Sus ca un sfant legamant…O crestere continua, zvelta, ce nu trebuie ingradita nicicum, plina de buna cuviinta, de care sufletul e mereu in mare nevoie si o cautare a legaturii in care se afla de fapt neincetat, aproape fara voia lui, cu Lumina…
Curatitor darul primit prin zabovirea in cuvantul sfant al Sfintilor Parinti! Cat e de curata poezia cuvantului bun ce sa face sfintitoare rugaciune, acoperamant de buna nadejde prin reasezarea tainica si fertila in firesc a miezului de suflet al bietei fiinte omenesti…
Dar necuprins, oferit si menit noua demult, cu maretia cea de vis a ortodoxiei, printr-o asteptare si chemare iubitoare, nedespartita insa de durerea grea a rabdarii suferintei spre nasterea dupa duh.
Sa iertati…
@flor,
Foarte frumos ai spus…
@cn,
Si interesant, si pragmatic. :) In ceea ce priveste faptul ca doar avand “credinta simpla, pura si dura” se ajunge la (constientizarea existentei lui) Dumnezeu, te contrazic putin. Nu exista oameni credinciosi din nastere. Fiecare a auzit ori cuvantul Evangheliei, ori a preluat credinta din familie, daca samanta a cazut pe pamant bun. Dar exista si cazul celor care nu au avut aceasta posibiltate. (continuare)
Intr-un fel sau altul au ajuns la credinta – necazuri, contemplarea Creatiei, sau pur si simplu, nu prin argum. stiintifice, ci logice, daca exista un fond sufletesc bun. Pt. cei indoielnici mai ales pot fi rodnice unele discutii, despre minuni sau sa recom. scrieri ale Parintilor contemporani. Samanta aruncata ce poate incolti mai tarziu. Scrie si in Evangh. ca pt un suflet castigat, ni se iarta o multime de pacate. E buna si rugaciunea pt ei, dar nu numai. Secerisul e mult si lucratorii putini.
@ Mirela – chiar nu vad unde “ma contrazici” 🙂
ziceam de atacurile duhulului ateismului stiintific . ateii pot da impresia ca-s imbatabili, dar nu pot dovedi stiintific/rational ca Dumnezeu NU exista,
asa cum nici noi, ortodocsii, nu putem dovedi stiintific/rational ca Dumnezeu exista, altfel n-am mai avea nevoie de credinta si de CREZ .
Ar fi bine daca macar ar citi tinerii din ziua de azi SHAKESPEARE…dar ei sunt cu totul ,,apostati,, nimic nu le place, insa exista o cultura a raului si a desfraului luata din muzica ce transmite direct sau subliminal tot soiul de mesaje distrugatoare de suflet depre esec,sinucidere, droguri,sex,bani, baieti de cartier si anume muzica rap care dupa parerea mea ar trebui interzisa(vezi BUG MAFIA, EMINEM, AXE,PARAZITII etc.)Cum sa mai ia aminte un tanar al zilelor noastre la moralitate daca isi iau modelele negative ce li se ofera cu perseverenta peste tot in jur?Am vazut si profesori care asculta astfel de muzica.Este incurajt raul in si sub toate formele.Bisericile sunt pline de oameni de varsta medie duminica la SF.LITURGHIE, tinerii lipsind cu desavarsire desi studiaza religia in scoala si au minime cunostinte despre importanta rugaciunii…ei se regasesc in muzica enumerata mai sus.In scoli se permite toul de la fumatul in toalete la consumul de etnobotanice…dirigintii isi vad linistiti de ale lor, profesorii de psihologie sunt doar cu numele…Ce se face pentru acesti tineri care sunt in deriva?Spiritul de turma ii copleseste si pe cei cu o farama de bun simt…pentru ca sunt unii care simt o adevarat placere, cand vad unul curat, sa-l atraga spre rau.
@cn,
Da, asa este, intelesesem sa ii lasam pe atei in pace, caci cu argumente nu o scoatem la capat, am omis “doar prin” argumente stiintifice/filozofice. Desi chiar avand argumente, foarte multi sunt ‘surzi’ si ‘orbi’.
Referitor la dovezile stiintifice ale existentei lui Dumnezeu pe care unii (atei) le asteapta, sau de a caror lipsa se impiedica pentru a crede, pot spune ca cei care asteapta raspunsuri de la stiinta in ceea ce priveste domeniul spiritual/religios nu sunt deloc inteligenti. Ba chiar, sufera de un oarecarecare retard mintal, un motiv (suplimentar) pt care ar trebui compatimiti. Caci cum poate fi studiata/analizata/descoperita lumea spirituala cu aparate, parametrii si interpretari ce tin de lumea fizica tridimensionala?
Stiinta pana la urma, se ocupa doar cu studiul fenomenelor din planul fizic (material). Spiritul nu poate fi nicicum cercetat in laborator pentru ca nu tine de materie, de aceea stiinta nu poate contrazice existenta lui Dumnezeu, cu atat mai mult cu cat toate dovezile (stiintifice dar si logice, dar si cele care tin de elementarul bun simt) duc spre ipoteza Creatiei. Stiinta nu este decat rezultatul gandirii oamenilor, una limitata (daca nu este luminata de Sus).
“Bacteriile contin mecanisme moleculare complexe, fiecare bacterie fiind mult mai sofisticată decât o uzină auto cu roboţi industriali şi un centru de comandă complex.
Un sistem funcţional care ar fi, evident, o celulă – o structură de o complexitate fantastică. Chiar şi cea mai primitivă celulă este un sistem extrem de complex (din “Zece greseli ale lui Darwin”)
“Desteptii” care nu cred in existenta lui Dumnezeu, sustinand teoria evolutiei, adica, in traducere, totul a aparut la intamplare, intreaga Creatie cu toate legile si complexitatea ei. Nu e nimic, dar nimic rational, stiintific in aceasta. Dimpotriva, e multa, foarte multa prostie. Pot fi triste incercari, precum a lui Darwin, ipoteze care pica la o analiza stiintifica mai atenta. Pica oricum la testul de logica (logica matematica chiar).
Mă uit la atâţia oameni foarte tineri din jurul meu care au terminat câte o facultate, câte un masterat şi care au un job bun şi multe planuri de viitor. Sunt sănătoşi, sunt plini de energie şi de elan. Chiar cu criza în care ne găsim găsesc resursele necesare pentru a face performanţă în domeniul în care lucrează. Dar în viaţa lor nu încape Dumnezeu nu neapărat pentru că-l reneagă, sau pentru că nu i-ar interesa partea spirituală a vieţii, ci pentru că pe de-o parte nu au avut o educaţie religioasă adevărată şi pentru că nimeni nu a avut timp şi disponibilitate să le dezvăluie aceată lume a credinţei, şi pe de altă parte pentru că sunt prea ocupaţi ca să rezolve multele probleme urgente ale vieţii şi credinţa este pe undeva ceva care i-ar incomoda să ajungă acolo unde îşi doresc. O consideră ca pe o frână. Sunt foarte sigură că dacă aceşti tineri ambiţioşi, entuziaşti, şi plini de râvnă în ale celor lumeşti ar „comuta butonul pe Hristos”, ar ajunge mult mai repede şi mai departe la Dumnezeu decât am făcut-o eu de exemplu. La mijloacele de informare care există în ziua de astăzi, nu mai rămâne decât să se declanşeze acel declic, acea situaţie cheie, acea persoană anume, sau acel motiv special care să-i facă să-L descopere pe Dumnezeu. Nu le-asi ajunge atunci nici la piciorul broaştei.
@Antuza
Suntem generatii de cobai.Nu au avut acces la suflet prin mila lui Dumnezeu,dar au umblat din plin la ambalaj si mai ales la mental.Aceasta manelizare a populatiei,retardare la nivel de masa s-a facut prin mijloace viclene.Vaccinul si televizorul sunt numai doua dintre ele.
Distrugerea intelectualitatii s-a facut prin mijloace soft,nu a fost nevoie de reeducare gen Pitesti.De ce acest razboi impotriva omului cult?Pentru ca aceasta specie isi pune intrebari si are mari sanse sa-L cunoasca pe Dumnezeu.
1 as indrazni sa spun ca tinerii n-au nici o vina pentru confuzia in care se afla. faptul ca multi/putini dintre ei vin la biserica duminicile arata nu neaparat un formalism( care poate exista la unii, de acord) cat faptul ca in ei exista ,INCA, un izvor curat
2 e adevarat ca ei aud chemarea lui Hristos spre lepadarea de sine, chemarea ramane in sufletele lor, dar LE E FRICA SA O URMEZE. deci aici e buba, frica de a se lepada de sine.
3 atunci poate parintii, poate preotul in predica,ar trebui sa le explice cu toata grija si intelepciunea, fara sa-i sperie si mai mult, ci parinteste si cu calm, ACEASTA FRICA de lepadare de sine, PRIN CONSECINTELE EI
foarte bine ca veniti la biserica, dar vedeti ca, DUPA slujba, REVENITI IN LUME SI LE AMESTECATI
voi iesiti de aici si imediat uitati de Hristos, va lasati dusi ba de dorinta de a-i impresiona pe prieteni , sau macar sa “fiti ok” in ochii lor,puneti pe voi doar haine la moda,ascultati doar muzica la moda,apoi va considerati speciali si neintelesi de parinti.
nu simtiti cum toate acestea, pe care le faceti dupa ce iesiti din curtea bisericii, VA TULBURA cumva pe dinauntru?
– daca nu le faci pe plac prietenilor NU te simti bine—ASA AJUNGI SA NU MAI POTI GANDI CU MINTEA TA, ci te intrebi in permanenta ce impresie vei crea celorlalti prieteni. DEJA DEPINZI DE CE CRED CEILALTI DESPRE TINE, NU MAI ESTI LIBER.
– n-o sa fiti liberi daca alergati sa impresionati pe ceilalti,
– n-o sa fiti liberi daca nu va intelegeti cu claritate voi inainte de a le cere parintilor sa o faca,
– n-o sa fiti liberi daca n-o sa va recunoasteti greselile,
– VEDETI CE VA TULBURA. cum te simti dupa 5 ore de stat pe messenger cu prietenii/prietenele? cum te simti dupa discoteca de vineri seara? cum te simti cand prietenii nu ti-au remarcat adidasii cei noi sau ca ti-ai schimbat cu stil frizura?
acum vezi linistea pe care o ai dupa o mica rugaciune la biserica, duminica.
– vezi cum pierzi linistea asta imediat ce ai iesit din curtea bisericii si revii la obiceiurile tale de fiecare zi?
MACAR ATAT POTI FACE, SA NU CONTINUI IN ELE DE BUNAVOIE ,nu-ti spune nimeni la ce si cand sa renunti, dar vezi clar cat de atragatoare sunt si cat te tulbura la minte si sufleteste placerile astea, sau nevoia de a placea altora. macar atat poti face, nu? sa nu continui de bunavoie. si nu lasa mersul la biserica, si incet incet te va lumina Dumnezeu si te va scoate din cele nefolositoare tie …
deci daca ii explici CALM tanarului, cu RESPECT, cat rau ii fac unele obiceiuri ale lui, felul lui de a gandi despre el si despre ceilalti, si incepe tanarul sa nu le mai faca de bunavoie, poate si sa renunte la ele, mai e o sansa. cu mustruluiala sau judecare aspra, nu prea vad
nici cocolositi, nici mustruluiti. ci cu vorba buna, explicat frumos, pe caz
@ cn:
De acord!
,,CE PUTEM FACE,,
Depinde si de copil si cat de influentabil este, de mediul in care isi petrece cea mai mare parte a timpului si anume scoala.
De exemplu, daca un copil nu a avut televizor in casa pana la varsta de 12 ani si urmarea anumite emisiuni, desene animate si unele filme pentru copii doar la sfarsit de saptamana(pe tvr 1), citea povestile copilariei, isi facea rugaciunile seara, asculta muzica clasica ceva mai accesibila varstei lui(VIVALDI,ETC.}.Mergand la scoala si venind in contact cu ceilalti a constatat ca nu are cu cine impartasi preocuparile lui pentru ca toti ceilalti discutau despre ultimele jocuri pe calculator, despre ,,GARCEA,,(de care el nu auzise),despre diverse emisiuni de divertisment…atunci a inceput sa-si cumpere pe furis casete cu BUG MAFIA pe care le asculta cand era singur acasa…se simtea frustrat ca ceilalti se uita la televizorul propriu din camera lor pana la miezul noptii si a doua zi povestesc tot soiul de nebunii vazute…si dupa ani sa-ti spuna ca l-ai indoctrinat?Sa-ti spuna ca nu poate fi cum vrei tu…Daca si scoala ar recomanda unele lecturi folositoare,unele preocupari folositoare,dar acum in invatamant este pus oricine sa modeleze caractere…se mai fac cercuri literare, cercuri de matematica, etc…Nu.Acum exista cafeaua,tigara,rezumate luate dupa net pentru a usura munca profesorilor…Ca parinte te straduiesti dar depinde si cevrea copilul.
@ ana
“jocuri pe calculator si bug mafia si influentele de la scoala si rezumatele de pe net”
ati uitat facebook-ul, messenger-ul si pornografia de pe internet.
cu exceptia pornografiei, toate cele enumerate pot fi considerate mijloace de invatare, de contact cu realitatea, in nici un caz nu cred ca pot fi considerate raul in sine.
copilul poate fi invatat sau invata singur SA LE FOLOSEASCA CU CAP, cu masura, gandind pentru sine, nu luand de bun ce-i spun altii, indiferent cine ar fi ei. degeaba ii interzici categoric , mai rau faci. vorbeste cu el, asculta-l, vezi ce spune, nu din scurt.
daca esti atent la ce-i in sufletul lui, si el va fi atent la sufletul celorlalti. daca te vede ca ti-ai calcat orgoliul si ti-ai cerut iertare cand ai gresit, si el va face lucrul la fel. daca te vede ca multumesti si ca te bucuri cand ai primit fie si ceva mic, va face si el la fel. daca te vede ca te mai si rogi acasa, va face si el. poate nu imediat…daca te vede urland si enervandu-te din nimicuri, la fel si el cu altii. si tot asa