Pilda datornicului nemilostiv. CUM SA IERTAM? Predici audio la Putna si Sihastria Putnei

19-08-2012 Sublinieri

Iertare

“Stim cu totii ca este o diferenta mare intre a ierta cu gura si a ierta cu adevarat, iar dupa cum se spune ca “Pomul se cunoaste dupa roade”, trebuie sa ne gandim care sunt roadele iertarii, pentru a ne da seama daca cu adevarat am iertat.

In primul rand, daca am iertat pe cineva, atunci nu mai trebuie sa pomenim raul care s-a intamplat. Apoi, sa vorbim de bine pe persoana pe care am iertat-o si sa ne comportam cu dansa ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Noi insa de multe ori facem invers: spunem ca am iertat-o, dar spunem la toata lumea greseala pe care a facut-o, o vorbim de rau si continuam sa ii reprosam ceea ce s-a intamplat.

De asemenea, o greseala pe care o facem des este ca rupem repede legatura cu cineva care ne-a suparat si, din pacate, facem asta doar pentru niste vorbe sau ca asa ne-a spus altcineva si nu ne gandim cate vorbe spunem si noi la randul nostru, pentru care cineva care le-ar fi auzit s-ar fi suparat; si totusi nu s-a intamplat asta, ba mai mult: de multe ori oamenilor le pare rau pentru ceea ce au spus, si atunci, gandindu-ne ca este omenesc sa gresesti, supararea nu se mai justifica.

Unii se aprind si mai mult si maresc starea de galceava prin amenintari sau prin provocari, insa noi trebuie sa cautam pacea, caci asa ne-a invatat Mantuitorul nostru Iisus Hristos, si chiar daca ne-ar fi suparat cineva cu adevarat, sa nu rupem legatura cu el, caci poate o sa-i para rau, si chiar daca nu intelege si nu-i pare rau, noi trebuie sa-l iertam si sa ne rugam pentru dansul.

De fiecare data cand ne greseste cineva, sa-i mai dam o sansa, insa niciodata sa nu fie ultima sansa, ci, asa cum spune Mantuitorul nostru, sa iertam: “De saptezeci de ori cate sapte” (cf. Matei 18, 22), adica la infinit si de fiecare data atunci cand ne greseste cineva.

Despre pacatul neiertarii fratilor nostri

Am mai spus despre faptul ca, atunci cand nu ne cerem iertare de la cei pe care i-am suparat, nu ne putem impartasi, insa acelasi lucru se intampla si atunci cand cineva ne cere iertare noua si noi nu-l iertam. Despre partea simpla a acestui pacat am mai vorbit si se stie, insa continuarea mai subtila a pacatului este atunci cand iertam formal, fara sa iertam cu adevarat. Unii dintre noi nici nu-si dau seama cum trebuie sa ne comportam daca vrem sa iertam cu adevarat.

Unul dintre semnele prin care se cunoaste ca nu am iertat pe cineva este atunci cand vorbim de rau persoana respectiva. Este bine sa vorbim cat mai mult despre lucrurile pozitive si sa vorbim de partea buna a unei persoane cu care am fost certati. Atunci cand vrei sa te impaci cu cineva este frumos sa-i faci un dar, or a-l vorbi de bine este si acesta un dar.

Chiar daca au fost unele lucruri adevarate care ne-au deranjat, mai de folos ne este (atunci cand prin ele se scoate in relief partea negativa a celui cu care ne-am certat) sa nu mai amintim de aceste lucruri decat daca am fi fortati de anumite imprejurari. Sigur ca nu este usor, mai ales atunci cand am fost nedreptatiti si am avut de suferit, insa daca vom ierta cu adevarat si vom vorbi si despre partea buna a celui cu care am fost certati, vom primi mult har de la Dumnezeu. Atat de frumosi sunt cei ce vestesc pacea si atat de mare este bucuria impacarii, incat aceasta poate sa ne tamaduiasca ranile trecutului.

Avem destule greutati, sa nu ne mai ingreunam si noi nu unele pe care le-am putea transforma in bucurii. Iar pana la urma, dupa aceasta se va cunoaste cu adevarat cat de credinciosi suntem, daca implinim poruncile pe care ni le-a dat Hristos, de a ierta si de a avea dragoste intre noi”.

(Din: Singhel Ioan Buliga, Provocarile crestinului ortodox in zilele de astazi, Editura Egumenita, 2012)

***

Predici audio de la Manastirile Putna si Sihastria Putnei (2009-2011)

IPS Serafim de Ottawa si Canada (Putna, 2010)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

*

Parintele Hrisostom Ciuciu (Putna, 2011)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

*

Parintele Hrisostom Radasanu (Sihastria Putnei, 2011)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

*

Parintele staret Nectarie (Sihastria Putnei, 2009)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

***

Alte predici si cuvinte pentru Duminica a XI-a dupa Rusalii:


Categorii

"Concentrate" duhovnicesti, Ce este pacatul?, Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Ieromonah Ioan Buliga, Parintele Hrisostom de la Putna, Parintele Hrisostom Radasanu, Parintele staret Nectarie Clinci, Parinti de la Putna, Parinti de la Sihastria Putnei, Pilda datornicului nemilostiv, PS Seraphim de Ottawa

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

10 Commentarii la “Pilda datornicului nemilostiv. CUM SA IERTAM? Predici audio la Putna si Sihastria Putnei

  1. Am retinut din predica de duminica o idee cutremuratoare.Ne semnam singuri sentinta rostind in rugaciunea Tatal nostru:”si ne iarta noua greselile noastre PRECUM si noi iertam gresitilor nostrii”.Suntem practic iertati si ajutati in masura in care noi iertam celor de langa noi.

  2. A nu mai pomeni in viitor , cu nici un prilej , despre raul facut de semenul pe care l-ai iertat azi dupa puterea ta , acesta este un adevarat test al iertarii in adevar .

  3. Pingback: Cuvinte de invatatura catre tineri de la duhovnicii manastirii Putna: SPOVEDANIA CA VARSARE A INIMII CATRE DUMNEZEUL CARUIA I-AM INSELAT IUBIREA; DUHOVNICUL CA PRIETEN AL MIRELUI/ Parintele staret Melchisedec: Ramaneti in tara, iubiti-va neamul, scuturati
  4. Pingback: “ORICINE URASTE PE FRATELE SAU ESTE UCIGAS. In iad merg mai ales cei care au in sufletul lor ura si rautate”. Arhim. Vasilios Bacoianis despre IERTARE si MARTURISIRE, TINEREA DE MINTE A RAULUI si APOSTAZIE -
  5. Pingback: “SLUGA VICLEANA…” – Predici audio ale Parintelui Ciprian Negreanu la DATORNICUL NEMILOSTIV: Conditiile mantuirii: RECUNOASTEREA SINCERA A PACATELOR NOASTRE SI IERTAREA APROAPELUI -
  6. Pingback: Avva Efrem Filotheitul: SFATURI DUHOVNICESTI DESPRE IERTARE | Cuvântul Ortodox
  7. Pingback: “SE INTORC COMUNISTII, DRAGII MEI! In numele libertatii si democratiei, SE PREGATESC CRIME morale, si chiar fizice!” – Avertismentul profetic al MITROPOLITULUI BARTOLOMEU in predici audio la pilda datornicului nemilostiv | Cuvântul Orto
  8. Pingback: NEVOINTA IERTARII si a LEPADARII DE IUBIREA DE SLAVA: “Doar iubirea de slava, si fara celelalte patimi, este indeajuns ca omul sa se indraceasca” | Cuvântul Ortodox
  9. Pingback: Datoria cea cu neputință de plătit și PREȚUL DE SÂNGE AL IERTĂRII. Ce nu poate să rabde Dumnezeu și când intervine DREPTATEA Sa, dându-ne “pe mâna chinuitorilor”? “Pentru VICLENIE, pentru aceste păcate ale NEOMENIEI, Dumneze
  10. Pingback: “Nu facem noi la fel când ieşim de la spovedanie?…”– IEȘIREA DIN POCĂINȚĂ = IEȘIREA DIN INIMA LUI DUMNEZEU și ÎNTOARCEREA ÎN EGOISM ȘI VICLENIE. Predica Părintelui Hrisostom de la Putna la Pilda datornicului nemilostiv
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate