PILDA NUNȚII FIULUI DE ÎMPĂRAT – cuvântul PS MACARIE, Episcopul Europei de Nord: SUNTEM GATA DE NUNTĂ? NU NE PUTEM JUCA CU FOCUL, CU MÂNTUIREA! “Să nu facem din îndelunga dragoste a lui Dumnezeu prilej de păcat pentru noi!” (AUDIO, text)

2-09-2018 Sublinieri

Părintele Episcop Macarie Drăgoi al Europei de Nord – Predică la Pilda Nunții Fiului de Împărat – 1.09.2018:

Pilda Nunții Fiului de Împărat

“…Iată, la fiecare  slujire euharistică noi suntem chemați la Biserică, la nunta Fiului Împăratului. Suntem chemați la Sfânta Liturghie, unde bate inima întregului univers, unde-L întâlnim pe Dumnezeu, unde Acesta ni se dăruiește fără rest, întreg, spre sfințire și mântuire, prin Sfânta Împărtășanie. Sfânta Liturghie, nunta cu Fiul de Împărat, este centrul lumii și izvorul vieții. Este evenimentul cel mai important la care participăm noi aici pe pământ. De ce oare?

Noi știm cu câtă grijă, atenție și emoție ne pregătim atunci când suntem chemați să participăm la un eveniment lumesc care este important, dintr-un motiv sau altul, pentru noi. Cu câtă însuflețire ne pregătim sufletește,  pentru a face o impresie bună. Lăsăm la o parte grijile cotidiene pe care le avem și ne concertăm pentru acest eveniment, care devine prioritatea „agendei” noastre. Nu vrem să ratăm momentul acesta.

Însă, oare, acum ne întrebăm, facem același lucru și când venin la nunta Fiului de Împărat, la Sfânta Liturghie? Ne lăsăm noi toata grija cea lumească la o parte, ne primenim noi sufletele și starea noastră înaintea lui Dumnezeu, astfel încât să nu ratăm momentul, să nu treacă acest Eveniment al evenimentelor pe lângă noi? Suntem noi gata de nuntă?

Iată, iubiți credincioși, o întrebare de căpătâi pentru noi, creștinii. Suntem noi gata să-L întâmpinăm pe Hristos, pe Dumnezeul cel Viu? Sfântul Teofan Zăvorâtul merge chiar mai departe și ne întreabă, legat de această pildă: suntem noi, oare, credincioşi? Sigur că, formal, suntem. Formal, suntem prezenți aici, la Liturghie, poate chiar duminică de duminică. Formal ne închinăm. Formal spunem crezul. Poate mai și simțim câte ceva, poate ne emoționează un moment din cadrul Liturghiei, poate o priceasnă.

Dar nu este de ajuns, preaiubiții mei. Nu este de ajuns să fim prezenți aici cu un sfert din persoana noastră, cu doar o parte din inima noastră, pe când restul a rămas înglodat în griji, în păcate, în patimi. Dă-mi Fiule, inima ta, scrie în Scriptură (Pildele lui Solomon, 23, 26). Dumnezeu vrea toată inima noastră. Dumnezeu ne vrea integral aici, să fim cu trup și suflet, prezenți, cu adevărat, la nunta Fiului Său. La Dumnezeu nu merge cu jumătăți de măsură și cu formalisme. Știm foarte bine că pe cei căldicei Dumnezeu îi scuipă din gura Sa (Apocalipsa 3, 16). Știm că zice profetul Ieremia că Blestemat este tot cel ce face lucrurile Domnului cu nebăgare de seamă (Ieremia 48, 10).

Așadar, iubiți credincioși, toate acestea sunt spre trezirea noastră. Să nu ne mințim pe noi înșine: nu suntem gata de nuntă. Nu suntem, încă, credincioși cu adevărat, până la capăt. Venim la nuntă mereu nepregătiți, mereu neprimeniți, mereu cu inima îndoită, acaparată de vuietul grijilor lumești. Și mereu Dumnezeu ne păsuiește, ne iartă, ne cheamă și ne așteaptă. Să nu facem din îndelunga dragoste a lui Dumnezeu prilej de păcat pentru noi! Să înțelegem ce ni se întâmplă! Pentru că, iubiților, vine ceasul și aproape este, când fiecare dintre noi va fi chemat la o nuntă care nu se va mai repeta și care nu va suferi amânare: iar acel moment este momentul sfârșitului nostru. Atunci vom da ochii cu Însuși Hristos și să nu fie, Doamne, ca vreunul dintre noi să nu aibă haina de nuntă, adică sufletul nepregătit, nespovedit, neușurat de păcate.

Ce ne rămâne de făcut, cum ne putem pregăti de nuntă? Mai întâi, înțelegând la ce și de către Cine suntem chemați. Înțelegând că lumea aceasta-i trecătoare și că noi aparținem unei alteia, în veșnicie, pregătită nouă de Însuși Hristos. Apoi, înțelegând că nu ne putem juca cu focul. Nu ne putem juca cu mântuirea noastră! Fiindcă mântuirea se câștigă, preaiubiții mei! Nu se dă „pe gratis”, nu e „automată”, indiferent de ce facem cu viața noastră și față de semenii noștri! Se câștigă sau se pierde! Oare conștientizăm noi acest lucru până la capăt? Dacă am afla că avem o boală care poate fi mortală, oare nu ne-am preocupa intens numai și numai de a-i găsi leacul și de a face toate lucrurile care ne aduc sănătatea? Am mai avea loc pentru alte preocupări sau pentru grijile lumești, dacă la mijloc s-ar afla viața noastră? Or, aici este cu mult mai mult, căci la mijloc e veșnicia! Mai putem sta noi neglijenți, comozi, căldicei, dacă înțelegem cu adevărat ce bătălie se dă pentru sufletul nostru?

Un alt lucru pe care-l putem face pentru a ne pregăti este urmarea îndemnului Mântuitorului Hristos: pocăiți-vă, căci se apropie Împărăția Cerurilor. Pocăința, iată calea cea mai scurtă, cea mai bună, cea mai sigură, prin care ne putem curăța haina de nuntă. Așadar să ne smerim, să ne vedem propriile păcate, să ne doară îndepărtarea noastră de Dumnezeu, să ne străpungem inima și să plângem. Pentru că, așa cum spunea un mare părinte contemporan, suntem adevărați doar atunci când plângem. Și putem intra în Împărăția și bucuria Domnului nostru numai dacă suntem adevărați. Așa să ne ajute Dumnezeu! Amin!”

 

Legaturi:

 

Intre NUNTIREA INIMII CU HRISTOS si IUBIRILE NOASTRE NELEGIUITE: Talcuirea Sfantului Nicolae Velimirovici la Evanghelia nuntii fiului de imparat

HAINA DE NUNTA

PARINTELE CALCIU despre CHEMAREA LA NUNTA FIULUI DE IMPARAT si despre HAINA DE NUNTA

Sfantul Teofan Zavoratul: DE CE SUNTEM ALUNGATI DE LA NUNTA?

CUM VOM RASPUNDE CHEMARII la nunta Fiului de Imparat?

Gheron Iosif: “Nu avem haina de nunta, de aceea trebuie sa ne curatim”. PLANSUL, CHEMAREA LUI DUMNEZEU, RENUNTAREA LA PACAT, SPOVEDANIA…


Categorii

Hrana duhului / PREDICI SI CUVINTE DE FOLOS, Pilda nuntii fiului de imparat, PS Macarie

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

7 Commentarii la “PILDA NUNȚII FIULUI DE ÎMPĂRAT – cuvântul PS MACARIE, Episcopul Europei de Nord: SUNTEM GATA DE NUNTĂ? NU NE PUTEM JUCA CU FOCUL, CU MÂNTUIREA! “Să nu facem din îndelunga dragoste a lui Dumnezeu prilej de păcat pentru noi!” (AUDIO, text)

  1. Parca parintele Zaharia de la Essex spunea ca suntem adevarati doar atunci cand plangem. Cand ne plangem starea de pacatosenie, cand ne tanguim pentru ca vedem camara Lui impodobita insa haina de nunta nu avem ca sa intram…

  2. Pingback: ÎMPĂRĂȚIA CA O NUNTĂ A ÎMPREUNĂ-BUCURIEI. “Luminează-mi haina sufletului!”. SMERENIA – HAINA MIRELUI. Predica Protos. Hrisostom de la Putna la Duminica a 14-a dupa Rusalii (VIDEO, TEXT) | Cuvântul Ortodox
  3. Pingback: Imparatia Cerurilor s-a apropiat de noi, ne este la indemana… Pana cand o ignoram, o uitam, o tradam? | Cuvântul Ortodox
  4. Pingback: Pr. Ioan Dumitriu: SĂ NU LUĂM DECIZII ÎN STARE DE PANICĂ sau sub manipularea propagandei, ALE CĂROR EFECTE LE VOM RESIMȚI ȘI LE VOM REGRETA MAI TÂRZIU! “Nu trebuie oare să fim prudenți la tot ce ni se oferă? Pentru că în vremuri de criz
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate