PSALTIREA IN POSTUL NASTERII DOMNULUI. Sa ne rugam impreuna si in acest Post!

15-11-2012 Sublinieri

Cu ajutorul lui Dumnezeu si cu binecuvantarea unor parinti duhovnicesti, dorim sa reluam si acum, in perioada Postului Nasterii Domnului, o impreuna-lucrare duhovnicesca, devenita o mica traditie in ultimii ani.

Cititorii acestui site, care simt nevoia de a se uni in rugaciune si in acest post, sunt rugati sa se inscrie cu numele de botez la citirea Psaltirii, scriindu-ne pe adresa de mail psaltire@cuvantul-ortodox.ro.

Vom citi cate o catisma pe zi, trecand in ziua urmatoare la urmatoarea catisma. Asadar, daca cineva porneste, sa zicem, cu catisma nr. 3, in a doua zi va citi catisma nr. 4, in a treia zi catisma 5, s.a.m.d, iar apoi, dupa ce citirea incheie ciclul catismelor, continua in acelasi mod pana in ziua Nasterii Domnului. Nu exista o ora anume pentru rugaciune.

Daca cineva simte indoieli legat de aceasta impreuna-rugaciune, atunci trebuie sa vorbeasca neaparat cu parintele sau duhovnicesc. Fara a ne teme in mod superstitios de Psaltire, dar pentru ca “psalmul este glasul Bisericii“, dupa cum spune Sf. Vasile cel Mare, este bine sa incercam sa avem o viata curata, cu spovedanie si pocainta, mergand la Biserica macar in Duminici si de sarbatori. Sfatuirea cu duhovnicul, fara sa fie obligatorie in toate cazurile, poate ajuta mult pentru a ne limpezi sufletele.

Incheiem cu acest adevarat imn inchinat frumusetii si folosului psalmilor, al Sf. Vasile cel Mare:

Psalmul este linistea sufletelor, rasplatitorul pacii, potolitorul galagiei si al valurilor gandurilor. El face sa slabeasca mania sufletului si infraneaza pornirea catre patimi; este tovarasul prieteniei, apropierea celor care stau departe, ca unul care impaca pe cei ce-si poarta vrajmasie. Caci cine, oare, mai poate fi socotit vrajmas al altuia, atunci cand isi uneste glasul la un loc cu el, pentru a da laolalta lauda lui Dumnezeu? Psalmodia aduce cu sine tot ce poate fi mai bun: iubirea, facand din tovarasia laolalta a glasului un fel de trasura de unire intre oameni; adunand pe credinciosi laolalta intr-un singur glas de cor, psalmul este alungatorul demonilor, aducatorul ajutorului ingeresc, arma pentru teama de noapte, liniste pentru oboseala zilei, pavaza si mangaierea oamenilor credinciosi, iar pentru femeile credincioase una din cele mai potrivite podoabe. Psalmul face ca pustiurile sa se arate locuite si patimile sa fie infranate. Inceput pentru incepatori, el este crestere pentru cei care propasesc pe calea virtutii si sprijin pentru cei care merg pe calea desavarsirii. Psalmul este glasul Bisericii; el inveseleste sarbatorile si face sa se nasca in inima credinciosului dorul dupa Dumnezeu. Chiar si din inimile de piatra psalmul stoarce lacrimi. El este o fapta ingereasca, o traire cereasca, o mireasma duhovniceasca.”

Va dorim un post binecuvantat!

PS: Pentru o mai buna intelegerii a insemnatatii citirii Psalmilor si a modului in care trebuie facut acest lucru, va recomandam:

Vezi si:


Categorii

Rugaciunea (Cum sa ne rugam?)

Etichete (taguri)

, ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

18 Commentarii la “PSALTIREA IN POSTUL NASTERII DOMNULUI. Sa ne rugam impreuna si in acest Post!

 1. Doamne ajuta!

  Cu ce catisma pot incepe?

  vasile

  Slava Tie Doamne, slava Tie!

 2. Un post binecuvantat tuturor!

 3. Pingback: Iata ca a sosit si POSTUL CRACIUNULUI…. Ce trebuie sa facem? -
 4. Buna ziua, as vrea si eu sa ma alatur celor care vor citi Psaltirea impreuna in acest Post.Va multumesc si astept raspuns ! Doamne ajuta!

 5. Buna ziua! Va rog sa-mi ingaduiti sa ma alatur si eu dumneavoasta care cititi Psaltirea in acest Post.

  Va multumesc anticipat pentru raspuns

  Va doresc un post binecuvantat

  DOAMNE AJUTA!!!

 6. @ Laura, Tania M.:

  Inca nu am pornit citirea comuna a Psaltirii pentru acest Post si o sa intarziem putin de data asta: o vom face, probabil, abia de luni incolo, din cauza unor ispite si probleme personale. Vom anunta pe site zilele acestea, cu ajutorul lui Dumnezeu.

  Va multumim si va rugam sa stati pe receptie.

  Doamne, ajuta!

 7. @admin,
  pe receptie sunt si eu.DOAMNE AJUTA.

 8. Cu parere de rau, nu o sa mai facem si in acest Post o Psaltire comuna. Am cerut sfat duhovnicesc si binecuvantare si am fost povatuiti ca de aceasta data sa fim mai precauti si sa nu ne mai angajam, din cauza razboiului inversunat (nevazut, dar si vazut uneori) suplimentar fata de cel obisnuit care vine peste noi atunci cand ne asumam organizarea acestor lanturi de catisme si pe care, asa cum suntem de slabi duhovniceste, din pacate, nu le putem duce prea usor intotdeauna. Nu e usor, in general, sa citesti constant la Psaltire, cu atat mai putin sa coordonezi lanturi de rugaciuni de sute de oameni, la un nivel atat de mare, iar razbunarea anumitor duhuri este pe masura… Incercam sa ne restrangem la cat putem, ca sa mai rezistam macar inca putin. Este bine ca fiecare insa, luand binecuvantare de la duhovnicul sau, sa faca ceea ce poate, fie o catisma pe zi, fie o alta nevointa, dupa puteri si dupa sfat, atat pentru pacatele proprii, cat si pentru necazurile de obste si pentru amenintarile la adresa tarii si a lumii intregi. Trebuie sa ne stim masura si, fara a ne descuraja, sa ne asumam razboiul la masura la care il putem duce. Ne cerem iertare si va multumim pentru intelegere!

 9. Doamne ajuta! Sa va intareasca Dumnezeu sa depasiti cu bine ispitele si problemele,
  si sa aveti un post cu folos!

 10. Sa dea Bunul Dumnezeu sa treceti cu bine peste probleme, eu am inceput sa citesc Psaltirea, va multumesc ca datorita d-stra am inceput sa citesc mai des Psaltirea , bineinteles am cerut si sfatul duhovnicului meu.Sa aveti un post cu folos si binecuvantat! Sa ne ajute Dumnezeu !

 11. Acum am citit ceea ce ne-ati transmis. Iertati-ma si bunul Dumnezeu sa va intareasca sa depasiti cu bine ispitele Post binecuvantat Doamne ajuta

 12. Doamne, ajuta!va doresc acelasi lucru ca si Mihaela t. Post binecuvintat! neaparat trebuie binecuvintare de la duhovnic?

 13. Sa va daruiasca Dumnezeu un post binecuvantat.
  Fac si eu un indemn: sa-i pomenim la psaltire sau la alte rugaciuni, si pe Frații Admin cu familiile lor.

 14. @ Geta:

  Multumim!

 15. @Geta,
  Sigur că da. Eu cred că mulți o fac deja.
  Dacă te folosești de ce găsești pe acest site (mai și revii pt a te îmbogăți, cum fac mulți) este cuviincios/fair-play, în rugăciunile tale sau la Psaltire, să pomenești și pe acești frați duhovnicești (“cu toată familia/neamul lor”) care se ostenesc în mod EVIDENT pentru semenii lor. Parafrazez pe cuvioșii părinți: nu vom pomeni, oare, pe binefăcătorii noștri?
  Doamne ajută!

 16. @ Ioan R:

  Bogdaproste!

 17. Buna seara . Se mai citeste Psaltirea in comun , cate 1 catisma pe zi ?
  Doamne ajuta!

 18. @ Renate:

  Vedeti aici, va rugam: http://www.candelarugulaprins.ro/

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate