”MEDICII SUNT VINOVATI CA SUNT MEDICI SI PACIENTII CA SUNT BOLNAVI”interviu cu dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, despre abuzurile FARA PRECEDENT ale Ministerului Sanatatii si ale CNAS

6-05-2011 12 minute Sublinieri

‘REFORMA SISTEMULUI SANITAR’, SECTIUNEA MEDICI DE FAMILIE: ABUZURILE, SANTAJUL SI DEZINFORMARILE PRACTICATE DE MINISTER SI CNAS PENTRU A IMPUNE MEDICILOR CONTRACTE ONEROASE

SINGURUL OBIECTIV AL MINISTERULUI SI AL CNAS: SA SCADA COSTURILE SISTEMULUI SANITAR. ADICA SA SCADA NUMARUL DE ASIGURATI SI DE RETETE ELIBERATE!

CUM SE FOLOSESC AUTORITATILE DE SISTEMUL INFORMATIC ELECTRONIC DE EVIDENTA SI DE CARDURILE ELECTRONICE

O asemenea atmosfera nu a existat niciodata” intre medicii de familie si autoritati, sustine dr. Rodica Tanasescu. Presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei reactioneaza dur in fata noilor acuzatii de coruptie la adresa medicilor, venite de aceasta data dinspre ministrul Cseke Attila.

Dezvaluirile Rodicai Tanasescu sunt uluitoare, descriind tabloul unui sistem haotic in care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate fura pacienti medicilor de familie, iar Ministerul Sanatatii manipuleaza opinia publica pentru a-si ascunde incompetenta. 1 iunie 2011 este ultimul termen pentru stingerea acestui conflict. Ce vor face medicii de familie si cat de departe sunt dispusi sa mearga?

Vlad Mixich:
Medicii sunt suspecti de coruptie, cel putin asa sustine Ministerul Sanatatii care miercuri a afirmat ca “exista mai multe suspiciuni privind decontarea unor servicii medicale de catre unele spitale sau cabinete medicale, fara ca acestea sa fie efectuate.” Ministrul Cseke Attila solicita Casei Nationale de Sanatate sa verifice aceste suspiciuni de coruptie.

Rodica Tanasescu: Si daca ar fi asa, cine ii impiedica sa faca ce au de facut? Acum doua luni, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta, a spus ca la Bucuresti medicii au avut inscrisi pe listele lor trei milioane de cetateni. Este o mare gogoasa. Domnia sa a dorit sa justifice acest SIUI, care merge catastrofal. Noi am verificat in datele noastre si am constatat ca niciodata in Bucuresti nu s-au platit servicii de capitatie pentru mai mult de 1,7 milioane de cetateni. Am facut atunci o adresa catre Casa de Asigurari Bucuresti, solicitandu-le sa ne spuna pentru cati pacienti s-au platit servicii de capitatie medicilor de familie, in ultimii 5 ani.

V.M.: Si ati primit raspuns?

Rodica Tanasescu: Nu. Am trimis solicitarea acum o luna si jumatate. Nu am primit niciun raspuns. In Bucuresti, media de pacienti inscrisi pe listele de capitatie a medicilor de familie este in jur de 1600. In Bucuresti sunt 953 de medici in contract cu Casa. Faceti o socoteala si veti vedea ca sub nicio forma nu pot fi trei milioane de cetateni.

V.M.: Si atunci de ce a spus Lucian Duta ce a spus?

Rodica Tanasescu: Probabil ca este o tehnica de a arunca culpabilitatea in curtea medicilor. Tocmai de aceea am cerut un raspuns oficial si asteptam scuze. Casa a mintit. Si inca ceva: inainte de acest SIUI au existat si alte softuri, alese nu de noi, ci de Casele de Asigurari. Acele softuri au avut ca prima sarcina identificarea dublarilor de coduri numerice personale. Imediat ce o astfel de dublare era identificata, calculatorul o elimina din locul unde pacientul fusese inscris inainte. Asa e normal. Nu SIUI-ul a inventat acest lucru. Sa fi avut un medic mare hot care dorea sa inscrie un milion de pacienti pe listele lui, el nu ar fi putut accesa bazele de date ale Casei de Asigurari. Doar salariatii Casei au acces, nu medicii.

V.M.: Solicitati Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa prezinte cazuri nominale de medici corupti? Daca are…

Rodica Tanasescu: Am cerut. Dar cu ani inainte de acest SIUI, daca un medic gresea si inscria incorect codul unui pacient al meu, acesta imediat disparea de la mine. Desi acel coleg nu proceda corect, banii tot nu erau platiti de doua ori, cum se sustine. E o chestiune tehnica.

V.M.: Se acuza si prescriptia retetelor pe numele unor pacienti deja morti.

Rodica Tanasescu: In general nu la medicina de familie se intampla acest lucru. Dar daca un pacient se prezinta pe data de 3 si medicul ii da o reteta si pacientul moare pe data de 25 ale aceleiasi luni, in softuri apare ca s-a dat reteta unui mort. Desi el, pana pe 25, era viu. Casa Nationala stie acest lucru dar foloseste aceasta eroare de soft pentru a culpabiliza medicii si pentru a trezi populatiei resentimente fata de medici. Toata aceasta culpabilizare a medicilor este menita sa devieze atentia oamenilor de la o disfunctionalitate grava, de la finantarea mizerabila a sistemului, de la legea care nu functioneaza, de la sistemul informatic care nu functioneaza si se blocheaza mereu. Acest lucru afecteaza grav relatia medic-pacient si nu vom mai permite asa ceva.

CUM SUNT FURATI MEDICII DE FAMILIE DE CASA NATIONALA DE SANATATE?

V.M.: SIUI-ul se blocheaza?

Rodica Tanasescu: Se blocheaza permanent. Si in plus, cardurile electronice vor prelua erorile din SIUI. In prezent, calitatea de asigurat a pacientului imi este de foarte multe ori negata de SIUI, desi eu am dovada lui de asigurat in mana. Desi directorul Casei, Lucian Duta, a spus ca nu e adevarat, pana ce nou-nascutii sunt validati in SIUI trec 3-4 luni. In acest timp copiii au nevoie de vaccinari, de ingrijire. Am avut copii de un an inregistrati ca neasigurati. Apoi, toti cei care au implinit 18 ani dar sunt inca elevi apar ca neasigurati. Pentru ca inspectoratele scolare nu transmit datele electronice ale celor care au implinit 18 ani dar sunt inca elevi. Toti copiii sunt asigurati automat in Romania, dar cei care au implinit 18 nu se mai incadreaza in categoria copiilor, desi ca elevi sunt asigurati in continuare prin lege. Dar ei imi apar neasigurati pentru ca inspectoratele scolare nu trimit datele. Aceste probleme sunt vechi si le sesizam de ani de zile. Nu sunt cazuri izolate, ci e o situatie de masa. Toate femeile de pe lista casatorite in ultimii 10 ani apar domnisoare. Eu le marit, peste o luna apar in sistem tot domnisoare. Iar le marit, iar apar domnisoare. Si asa mai departe. E o varza intreaga. Sunt nenumarate astfel de probleme.

V.M.: Dincolo de aceste erori, cat de bine functioneaza SIUI-ul?

Rodica Tanasescu: Functioneaza din cand in cand. Nenumarati pacienti apar neasigurati, desi eu am in mana dovada lor de asigurat.

V.M.: Ce inseamna “din cand in cand”?

Rodica Tanasescu: Se intampla sa nu functioneze, sa se blocheze sau sa mearga extrem de greu. Sunt momente in care trec trei consultatii pana ce reusesc sa vizualizez ceva. Din pacate nu functioneaza bine si rapid. Si acelasi lucru va fi si in cazul cardurilor. Ganditi-va ca a picat cand a fost folosit doar de Casele Judetene. Cand vor fi online zeci de mii de medici in acelasi timp, ce se va intampla?

V.M.: Autoritatile sustin ca refuzand acest sistem electronic respingeti un control strict al banilor, protejand coruptia.

Rodica Tanasescu: E o gargara. Intrebarea mea este: de ce nu au facut acest soft sa functioneze bine? Daca ar functiona bine ar avea dreptate sa spuna “dom’le, astia nu vor sa fie controlati”. Eu pot sa demonstrez in orice clipa aceste disfunctionalitati, nu eu Rodica Tanasescu, ci orice medic de familie din Romania poate sa demonstreze cum i se fura in fiecare luna zeci de pacienti si zeci de servicii medicale din cauza acestui SIUI.

V.M.: Se fura pacienti?

Rodica Tanasescu: Dispar. Nu mai apar ca asigurati sau nu mai apar figurand la tine.

V.M.: Cine ii fura?

Rodica Tanasescu: Casa.

V.M.: Care e procedeul?

Rodica Tanasescu: Daca am 1000 de pacienti asigurati, atunci cand deschid calculatorul vad ca in loc de 1000 de asigurati am doar 800. Dau doar niste cifre intamplatoare. Daca fac servicii acelor 200 de pacienti (lipsa, n.r.) eu nu sunt platita pentru ele, caci acei pacienti apar neasigurati.

V.M.: Atunci cand apare un defect atat de mare nu e normal sa-l sesizati?

Rodica Tanasescu: Dar l-am sesizat. Eu duc la Casa (dovezile, n.r.) a o mie de pacienti asigurati, dar ei imi apar ca asigurati doar 800. Si eu duc dovada de asigurat si pentru ceilalti 200, desi asta e datoria Casei sau a ANAF-ului care incaseaza banii.

V.M.: Practic dumneavoastra ii introduceti in sistemul electronic.

Rodica Tanasescu: Dar ei erau de mult acolo. Mi i-au furat.

V.M.: De ce?

Rodica Tanasescu: Deoarece Casa are interes sa nu plateasca servicii, sa nu plateasca retete. Si atunci mi-i zboara... Poate ca greseala nu este intentionata, dar rezultatul este acelasi. Si noi, medicii, ducem dosarele cu dovezile de asigurat la Casa, si luna viitoare tot neasigurati apar. Desi am depus dovada de asigurat a acestor pacienti. Asta nu mi se pare chiar in ordine.

V.M.:
Si cei de la Casa ce spun?

Rodica Tanasescu: Ei spun ca acele protocoale intre Casa Nationala de Sanatate si Casa de Pensii, Evidenta Populatiei, Camera de Munca, Oficiul de Handicap nu functioneaza optim si din aceste motive apar disfunctionalitati. Doar ca ei stau in birouri si fata in fata cu pacientii stam noi. Asta e marea diferenta.

V.M.: De unde au aparut suspiciunile ministrului Cseke Attila cu privire la coruptia medicilor?

Rodica Tanasescu: Din punctul meu de vedere aceste suspiciuni nu au nicio acoperire. Ministerul nu are cum sa demonstreze sau sa aiba asemenea date.

V.M.: Si de unde are Cseke Attila aceste suspiciuni? Din auzite?

Rodica Tanasescu: Ministerul nu are asemenea date dar incearca probabil sa deturneze atentia opiniei publice. Doar Casele Judetene si Casa Nationala au astfel de date.

V.M.: De unde vin totusi aceste suspiciuni?

Rodica Tanasescu: Eu stiu daca le au de-adevaratelea? Sau de fapt se asteapta ca noi sa nu semnam contractele cadru si atunci pregatesc terenul? Sa culpabilizeze medicii, sa arate cat sunt ei de ticalosi ca nu vor sa semneze Contractul, desi sunt vinovati si au raportat servicii pe care nu le-au efectuat. Este foarte simplu sa invinovatesti pe cineva. Si daca suspiciunile acestea se confirma, sa sanctioneze unu-doi-cinci-zece medici, indiferent de ce specialitate, si sa-si ceara scuze fata de ceilalti 40.000 de medici care isi vad de treaba fara probleme. A arunca aceasta umbra este incorect. In Romania o vorba rea prinde mult mai usor decat o vorba buna. Nu am auzit de la ministrul Cseke Attila sa spuna ca, in conditiile de finantare care exista in Romania, medicii sunt de multe ori niste eroi. Incep sa cred ca avem o meserie frumoasa dar extrem de paguboasa. Faptul ca isi permit sa jigneasca medicii in bloc este atat de ieftin si de urat incat nu putem decat sa-i dispretuim. Norocul este ca pacientii ne cunosc si ne sunt aproape si deja au inteles unde este problema. Vom explica oamenilor ce se intampla de oricateori este nevoie. Pentru ca prea des trebuie sa spun pacientilor: nu pot, n-am voie, n-am voie, nu pot. Eu vreau sa pot sa le ofer ce le trebuie si sa am voie sa le ofer ce au nevoie.

V.M.: Cate cazuri de malpraxis au fost identificate de Colegiul Medicilor…

Rodica Tanasescu: In medicina de familie nu au fost.

V.M.: Si corespunde asta realitatii?

Rodica Tanasescu: Medicina de familie nu este neurochirurgie. Fiecare medic poate, ca oricine, sa faca erori. Dar riscul de malpraxis este mai mic in medicina de familie, iar cei care sunt mai putin pusi la punct au intelepciunea sa trimita pacientul intr-un centru in care acesta poate fi diagnosticat corect.

CUM DEZINFORMEAZA AUTORITATILE POPULATIA IN PRIVINTA MEDICINEI DE FAMILIE?

V.M.: Sunteti de acord ca introducerea cardurilor electronice va creste controlul asupra circuitului banilor in sistem?

Rodica Tanasescu: Asa pare a fi, dar cu cateva conditii. Sub nicio forma nu vom accepta sa cumparam noi toate cele necesare. Nu ma refer doar la cititorul electronic de carduri, ci si la retelistica, la sistemul de banda larga 3G, la sistemul de backup care mai cere inca un abonament de banda larga. Sunt sate in care nu merge nici lumina. Cand va pica Internetul ce vom face? Nu vom putea edita nici o reteta. Ce vom face atunci cu pacientul? Nu-i intereseaza. Noi nu ne permitem sa platim toate astea si nu e normal sa finantam noi un program al Ministerului Sanatatii. Daca medicii vor fi obligati sa achizitioneze acele abonamente 3G, in momentul in care va cadea SIUI-ul autoritatile vor spune ca medicii de familie nu au achizitionat niste abonamente compatibile si de asta a cazut sandramaua. Noi le-am cerut ceva firesc: sa le achizitioneze ei, prin licitatie publica, caci vor obtine astfel un pret mai bun, si daca nu merge sistemul raspunderea este a lor. In plus, noi suntem platiti pentru prestare de servicii medicale, nu pentru editarea acestor carduri care consuma timp.

V.M.: Dar chiar in aceasta perioada, in Marea Britanie medicilor li se cere, tot in cadrul unei reforme, acelasi lucru care vi se solicita si dumneavoastra.

Rodica Tanasescu: Noi nu am spus ca refuzam. Am spus ca asta s-ar putea face doar daca ar exista un alt program, finantat de Minister, prin care sa putem plati pe cineva sa faca asta. Dar sa inscriptionam carduri in locul consultatiilor nu vom accepta sub nicio forma. Nu este corect nici fata de pacient si nici fata de noi. Noi nu avem nimic impotriva acestor masuri atata timp cat sistemul functioneaza bine. Dar nu sunt sigura ca va functiona bine.

V.M.: Contractul Cadrul pe 2011 intre medicii de familie si Casa Nationala inca nu a fost semnat si mai e putin si ajungem la jumatatea anului.

Rodica Tanasescu: Ministerul a amanat semnarea Contractului Cadru, iar la Tribunal actiunea noastra a fost respinsa dar am depus pentru recurs si asteptam sa primim un termen. Nu stiu daca vom primi termen in timp util dar noi oricum mergem inainte. Mergem inainte pana cand rezolvam lucrurile si daca un singur coleg din tara va avea necazuri sau incidente neplacute cu pacientii care nu mai au medicamente, atunci vom arata tuturor ca a fost decizia Casei Nationale sustinuta de justitia romana.

V.M.: La ce va referiti mai exact cand vorbiti despre incidente neplacute?

Rodica Tanasescu: Care este situatia unui medic caruia ii intra pacientul pe usa si trebuie sa-i spuna: “nu iti mai pot da reteta compensata pentru ca am plafon”? Nu am avut niciodata plafon la cabinet, a fost plafon la farmacie. Nu spun ca e bine sa fie plafon la farmacii, din contra. Intelegem problema costurilor, dar este normal ca Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari sa-si asume o lista de medicamente compensate sau gratuite pe care si-o permit. Asta nu este treaba noastra.

V.M.: Nu-si permit lista valabila in prezent?

Rodica Tanasescu: Nu si-o permit. Din motive de fatada, au semnat o lista pe care nu si-o permit. Ar fi bine sa existe un fond mai mare pentru medicamente, sa existe o sursa de finantare mai buna. Am tot auzit povestea “cresterii de patru ori a costurilor cu medicamentele”, dar nu se tine cont ca, in acest timp, medicamentele s-au scumpit cu mult.

V.M.: Medicii de familie vor trebui sa decida cine primeste medicamente compensate si cine nu

Rodica Tanasescu: E un fel de a spune. Nu vom accepta niciodata acest lucru. Intr-o astfel de situatie ar insemna ca in primele 10 zile din luna vor fi la usa medicului cateva sute de pacienti, care se vor certa intre ei ca sa-si ia medicamentele, iar in ultimele zile vom fi injurati de cel care a avut ghinion si s-a imbolnavit la sfarsitul lunii.

V.M.: Fostele cozi de la farmacii se vor muta la medicii de familie?

Rodica Tanasescu: Este mult mai rau. Un plafon la farmacii, pe care nu-l dorim, inseamna ca pacientul desi nu gaseste reteta la o farmacie, are sansa sa o gaseasca la alta. Dar daca eu, medicul de familie, am plafon, atunci pacientul nu mai are nicio sansa. Apoi va intreb: ce se va intampla cu pacientii care nu vor mai avea acces la tratamentul pentru bolile lor cronice. Se vor decompensa, se vor agrava si vor umple spitalele. E mai ieftin asa?

V.M.: O acuzatie frecventa la adresa medicilor spune ca acestia prescriu medicamente scumpe si de aceea cresc costurile cu medicamentele.

Rodica Tanasescu: Este o mare minciuna. Casa Nationala de Asigurari deconteaza pretul de referinta al celui mai ieftin medicament din clasa de medicamente. Ei il deconteaza pe cel mai ieftin, chiar daca acela e produs acum 30 de ani si nu prea se mai foloseste. Diferenta de pret o suporta pacientul.

V.M.: Cine spune aceasta minciuna?

Rodica Tanasescu: Cine? Casa Nationala. In cazul medicinei de familie asta este o minciuna. In cazul altor specialitati, exista niste urme de adevar. Acolo unde s-au introdus medicamente scumpe, noi, in oncologie, diabet, psihiatrie, acolo unde medicamentele sunt decontate la pret de raft, deci sunt chiar gratuite, acolo intr-adevar costurile au crescut. Dar medicii de familie nu elibereaza astfel de medicamente scumpe. La noi, costurile au crescut in masura in care au crescut preturile medicamentelor.

V.M.: Autoritatile sustin ca, prin inchiderea spitalelor mici, incearca sa intareasca rolul medicinei primare in sistem.

Rodica Tanasescu: E o poveste pe care o auzim de 20 de ani. De 20 de ani auzim ca asistenta medicala primara este o prioritate in sistem dar, cu o singulara exceptie, niciodata asta nu s-a pus in practica. S-au dat medicilor de familie din ce in ce mai multe sarcini, fara a se oferi ajutor pentru dezvoltarea cabinetelor.

V.M.: Care este acea exceptie?

Rodica Tanasescu: In perioada 2006 – 2008 a existat o mai buna finantare pentru asistenta medicala primara si tot atunci a existat acel Program National de Evaluare a Starii de Sanatate a Pacientilor. Pe baza informatiilor adunate atunci au aparut informatii electronice legate de patologia pacientilor pe care Romania nu le-a avut niciodata. Pe baza acelor informatii se puteau face registre de boli cronice, strategii si programe de sanatate. Nu s-a facut nimic. Pacat de munca noastra de atunci.

V.M.: Totusi statisticile spun ca in ultimii 5 ani s-a dublat finantarea pentru medicina primara. In 2006 au fost alocate pentru medicina primara 4,5% din Fondul National de Asigurari de Sanatate. E oricum foarte putin.

Rodica Tanasescu: In tarile europene asistenta medicala primara are intre 10 – 15%. E vorba de procent. Nu e vorba de bani. Procentul nu e influentat de criza.

V.M.: In 2010 au fost alocate 6,1% pentru medicina primara, in scadere fata de maximul din 2008. Desi per ansamblu e totusi vorba de o crestere, inca nu sunt bani suficienti. De ce?

Rodica Tanasescu: Problema este ca si costurile noastre au crescut. Lumina, gazele, telefonul, toate s-au scumpit. Acum 5 ani un top de retete costa 3 lei, acum costa 10 lei. Pretul dezinfectantelor, care trebuie sa fie agreate de Minister, s-a triplat.

V.M.: Contraargumentul autoritatilor este ca nu putem avea servicii medicale de nivel occidental platind contributii la Fondul de Sanatate pe jumatate cat se plateste in tarile vestice.

Rodica Tanasescu: De acord. Suntem realisti si nimeni nu cere sa avem venituri ca in Occident. Dar procentul alocat de guvern sanatatii in general, nu doar medicinei de familie, arata clar ca nu exista respect pentru sanatate.

V.M.: Un responsabil din Ministerul Sanatatii mi-a spus ca nu putem sa bagam si mai multi bani intr-un sistem care e ca un sac gaurit.

Rodica Tanasescu: Am auzit si eu asta.

V.M.: Mai intai reforma, dupa aceea finantare.

Rodica Tanasescu: E un foarte bun motiv sa mai facem 200 de reforme si dupa aceea sa constatam ca tot e prost sistemul si sa mai facem inca o reforma. Toti decidentii fug de responsabilitate. Eu ii intreb: de ce nu s-a reparat sacul pana acum? De ce nu s-a facut un sistem coerent, de ce nu s-au folosit modele care functioneaza, de ce trebuie mereu sa inventam roata? E adevarat: bagi bani cu greu intr-un sac care nu e bine cusut, dar daca nici nu e bine cusut, nici nu bagi bani in el, e mai bine? De ani de zile se discuta despre pachetul de baza. De ce nu l-au facut pana acum?

V.M.: Directorul Casei Nationale de Sanatate a dat un raspuns: “toata lumea stie de acest pachet de servicii de baza doar ca nu au avut pana acum curaj sa-l implementeze pentru ca aduce niste costuri politice. Este o asumare foarte mare din punct de vedere politic.”

Rodica Tanasescu: Si cine nu are curaj? Ei! Ca doar nu noi ocupam acele posturi. Dar nu se vrea.

V.M.: De ce nu se vrea?

Rodica Tanasescu: Pentru ca trebuie sa-si asume politic responsabilitatea ineficientei lor. Modul de compensare la clasa de medicamente a fost modificat anul trecut cu scopul clar de a economisi, aruncandu-se apoi vina catre medici. Mai departe ce va fi? Medicul e vinovat ca e medic si pacientul ca e bolnav. Asadar, Casa Nationala de Asigurari doreste niste pacienti sanatosi si platitori si niste medici care sa nu aiba nevoie de nimic.

V.M.: Aveti un singur cuvant prin care puteti caracteriza felul in care este finantata medicina primara?

Rodica Tanasescu: Pacaleala.


CE VOR FACE MEDICII DE FAMILIE INCEPAND CU 1 IUNIE?

V.M.: Pe 1 iunie expira prelungirea Contractului Cadru. Ce veti face?

Rodica Tanasescu: Daca se rezolva niste probleme legislative pana atunci, vom semna Contractul pentru ca vrem sa ne ajutam pacientii si pentru ca traim din meseria noastra. Suntem constienti ca suntem o tara in criza, suntem constienti ca lucrurile nu se pot rezolva dintr-o data, dar lipsa de respect fata de medici, fata de pacienti si incapacitatea de comunicare…astea noi nu le mai putem accepta.

V.M.: Si daca nu se va modifica nimic?

Rodica Tanasescu: Atunci nu vom semna contractele. Aproape 9000 de medici din 11.000 de medici de familie sunt de acord sa nu semneze contractele.

V.M.: Si credeti ca acesti 9000 de medici chiar nu vor semna?

Rodica Tanasescu: Este posibil ca o mie sa se teama si sa semneze totusi. Dar fata de alti ani, colegii nostri sunt mult mai constienti de ce li se pregateste. Mai avem si experienta nefericita a anilor trecuti. Sigur, intotdeauna pot exista semne de intrebare, dar de aceasta data intrebarile nu trebuie sa ni le punem noi. Exista o disperare si o indignare fantastice la ora actuala. O asemenea atmosfera nu a fost niciodata.

V.M.: Si ce se va intampla daca cei 9000 nu vor semna Contractul cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate?

Rodica Tanasescu: Nu ne dorim asa ceva, dorim o comunicare si o colaborare normala. Dar pana acum am fost santajati tot timpul. Tehnica este urmatoarea: facem un contract foarte rau, ii speriem bine, apoi facem niste norme si mai rele ca sa fie la pamant. Si apoi le mai dam un pic, un pic prin norme si ei vor fi fericiti ca nu e chiar atat de rau cum parea la inceput. Dar asta nu va mai functiona. Sunt prea multe care trebuie schimbate. Ne-a ajuns cutitul la os.

V.M.: Se va bloca sistemul daca 9000 de medici de familie nu vor mai avea de pe 1 iunie contract cu Casa?

Rodica Tanasescu: Evident se blocheaza sistemul. Nici nu e nevoie de 9000. N-as putea spune ca doresc asta.

V.M.: Au mai ramas doar 3 saptamani.

Rodica Tanasescu: Daca vom fi chemati si vom avea o baza de discutii care nu doar sa cosmetizeze normele atunci da, vom semna. Intelegem ca suntem o tara in criza. Dar asta nu inseamna ca suntem o tara care isi poate bate joc de medicii ei la nesfarsit. Si pacientii sunt de partea noastra. Pacientii au inteles despre ce e vorba.

În timp ce CNAS anunță tot felul de sisteme informatice, inclusiv rețete electronice, cu coduri de bare, medicii de familie, din ce în ce mai nemulțumiți de contractul cu Casa protestează în masă și se gândesc la alternativa de a pleca din țară. Amenință reprezentanții Casei că vor fi nevoiți să se gândească și la medici de familie electronici dacă situația mai continuă în acest fel.

„Noul contract defavorizează atât pacineții, cât și medicii. Nu vom reuși să supraviețuim niciunul dintre noi”, a declarat pentru De Ce News dr. Doina Mihăilă, preşedinta Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie. „În loc să simplifice lucrurile, prin sistemul electronic se complică. Sistemele informatice ale CNAS s-au dovedit de multe ori ineficiente. Nu recunosc asigurații. Și în plus presupun costuri din ce în ce mai ridicate, care sunt aruncate în cârca medicilor de familie. După ce am acceptat folosirea rețetelor de la Imprimeria Națională, de patru ori mai scumpe decât cele normale, care se consideră sigure, acum implementăm rețete electronice cu coduri de bare. Alți bani, altă distracție”, a explicar dr. Doina Mihăilă.

Nota noastra:

Respingerea sistemului informatic si al cardurilor se face, de catre asociatiile medicilor de familie, pe motivele – evident, legitime si ele – ineficientei si ale abuzurilor care se vor perpetua prin intermediul lor. Problema acestor sisteme este insa mult mai ampla si grava, dupa cum bine stim si dupa cum reiese si din trimiterile de mai jos in care se poate urmari si istoricul ”dezbaterilor” prin care au fost impuse, abuziv si incalcand chiar propria promisiune, cardurile electronice.

Iata, asadar, cum sunt sub asediul ”reformei” ariile cele mai sensibile ale sistemului sanitar: spitalele mici, din zonele greu accesibile, fondul de medicamente compensate, medicii de familie, internarile din spitale. ”Stresul” autoritatilor este unul singur – cum sa desfiinteze cat mai eficient, rapid si fara zgomot spitale si sa se debaraseze de asigurati. Si ”reforma electronica” serveste aceluiasi scop, alaturi de cel mai amplu al controlului oamenilor si al accesului conditionat la resurse.

Legaturi:


Categorii

Articolele saptamanii, Carduri electronice/ cipuri, Guvernarea electronica (E-GUVERNARE), Razboiul impotriva Romaniei, Razboiul impotriva sanatatii

Etichete (taguri)

, , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

9 Commentarii la “”MEDICII SUNT VINOVATI CA SUNT MEDICI SI PACIENTII CA SUNT BOLNAVI”interviu cu dr. Rodica Tanasescu, presedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei, despre abuzurile FARA PRECEDENT ale Ministerului Sanatatii si ale CNAS

  1. Imi povestea cineva care a lucrat cu softul respectiv (si nu e numai cazul softuriloe utilizate in sanatate, ci si in alte arii ale institutiilor publice) ca atribuirea contractelor pentru furnizarea de soft s-a facut la “recomandarea” unora de la putere. Cei care au primit astfel de contracte avand firme de soft infiintate peste noapte si ca membri figurand fii sau alte rude ale celor de la putere.
    Softurile au fost facute in graba (si in mod evident cu multe scapari), impuse la nivel national si acum se incearca dregerea lor prin tot felul de carpeli.
    Asta la nivel de soft si “criteriile” de cumparare a lui.

  2. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Cartea de munca electronica – Registrul general de evidenta a salariatilor: inca o etapa in constructia guvernarii electronice
  3. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Din 2012, in Romania: medicamente pe “retete electronice”. DISTRIBUIREA CARDULUI DE SANATATE AMANATA PENTRU FEBRUARIE 2012 – anunta Lucian Duta, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS)
  4. Pingback: Razboi întru Cuvânt » CNAS INTRODUCE CRITERII DE INTERNARE SEVERE. Conflictul cu medicii de familie persista
  5. Pingback: Razboi întru Cuvânt » RAZBOIUL IMPOTRIVA MEDICILOR: strategii de manual de manipulare a opiniei publice in conflictul dintre CNAS si asociatiile medicilor de familie. CARE SUNT MIZELE, CARE VOR FI CONSECINTELE?
  6. Pingback: DARWINISM SOCIAL FARA MILA prin provocarea artificiala a unei crize majore a medicamentelor DE CATRE DICTATUL BASESCU-FMI. Sau cum au ajuns bolnavii oamenii de prisos ai unei lumi guvernate de obsesia 'reformei'
  7. Pingback: DE CE SUNT CONDAMNATI JUMATATE DINTRE ROMANI SA MOARA CU ZILE? Problemele reale ale sistemului sanitar si minciunile propagandistice ale autoritatilor demontate de dr. Vasile Astarastoae
  8. Pingback: DEMANTELAREA SISTEMULUI SANITAR SI A PENSIILOR PUBLICE: planuri de privatizare, campanii mediatice, propaganda. CE SE URMARESTE? PUNEREA STATULUI IN SLUJBA INTERESELOR MARILOR CORPORATII
  9. Pingback: LIPSA DE MILA, "principiul" declarat al "reformei" lui Basescu! De ce este ANTI-UMAN dar si... anti-capitalist sa delegi ATRIBUTIILE SOCIALE CATRE PRIVAT
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare