Revista blogurilor in cazul smintelii provocate de Danion Vasile prin conferintele sale pe problema calendarului. MAI MULTE INREGISTRARI AUDIO SI VIDEO SI PRIMELE NOASTRE COMENTARII

7-04-2010 7 minute Sublinieri

  • UPDATE (17 aprilie):

Parintele Mihail Stanciu:

Corortodox: Danion Vasile si calendarul vechi

Koinonia (cu opinia parintelui Valentin Matu de la Man. Turnu): Scandalul “Danion”!

Horadeanu: Danion şi ispitele “zeiţei morţii”

Tot despre calendar | Concluzie (MAMA SI CALENDARUL)

Nu te mantuieste calendarul ci pocainta

UPDATE (9 aprilie):

Mai intai linkurile (primele si pentru comentarii), pe cat posibil in ordine cronologica:

  • Astradrom:

Propaganda stilista sub numele unei conferinte

Danion Vasile s-a autoinvitat la Oradea

  • Saccsiv:

Se solicita INREGISTRAREA conferintei lui DANION VASILE de la Oradea

DANION VASILE: Un răspuns la atacurile legate de aşa-zisa „propagandă stilistă”

  • Apologeticum:

Solicitam inregistrarea conferintei lui Danion Vasile de la Oradea

Danion Vasile: Un raspuns la atacurile legate de asa-zisa „propaganda stilista”

  • Roncea.ro (sau “gura pacatosului” care mai graieste din cand in cand si ceva adevar?):

Danion Vasile, “oaspetele special” al Bisericii Moscovite din Chisinau si Tiraspol. Ratacit sau altceva? Spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti. FOTO

O analiza ingrijoratoare. Noul KGB planuieste crearea unui miscari nationalist-crestine in Basarabia care sa preia inclusiv energii din Romania si BOR. La Chisinau se-aprinde scanteia

Cu cine si unde merge, de fapt, Danion Vasile? Este el mai presus decat Sfintul Inchisorilor Valeriu Gafencu si Duhovnicii Ortodoxiei Arsenie Boca si Ilie Cleopa, ca sa aiba dreptul sa-i compromita sau conteste? O lectie de la Parintele Justin Parvu

Avertismentul Duhovnicului: “De nu ne vom pazi Ortodoxia, ne vom pierde si neamul”. Parintele Justin Parvu in dialog cu Victor Roncea despre apostaziile lui Corneanu si Drincec si pericolele la adresa BOR. Baba si Danion. Capra, varza si lupul

***

Fragment din conferinta de la Iasi:


(aici download)

*

Fragmente largi din conferinta de la Oradea:

1 (aici download)


2 (aici download)

3 (aici download)

*

Fragment din conferinta de la Beius:



***

Primele noastre comentarii, publicate integral pe blogul Saccsiv si fragmentar pe Apologeticum:

Ceea ce am scris referitor la Raspunsul scris al lui Danion:

“Dincolo de unele aspecte secundare, care probabil ca fusesera redate putin deformat, Danion confirma explicit ca a recomandat ROCOR-ul stilist disident parintilor de la Huta (nu a recomandat trecerea in alta eparhie din BOR) si ii acuza de ecumenism pentru ca il pomenesc pe episcopul “eretic” Sofronie. Spune explicit ca noul calendar se afla sub anatema:

“i-am recomandat să cerceteze Sinodul ROCOR – partea care nu s-a unit cu Moscova, sau chiar Biserica din catacombe“.

“A pomeni un episcop pe care îl consideri eretic e o dovadă de ecumenism, aşa că nu înţeleg delimitarea de ecumenism. Cât priveşte faptul că apăr vechiul calendar, în timp ce noul calendar se află sub anatema mai multor sinoade…”

“Totuşi, dacă un episcop este eretic, preoţii nu îl pot pomeni la Sfânta Liturghie. I-am cerut părintelui Eftimie să îmi aducă un singur canon în favoarea faptului că preotul poate pomeni un episcop eretic la slujbă, şi mi-a răspuns: „Cred că, dacă citim scrierile Sfinţilor Părinţi, vom găsi.”

Afirmaţia este foarte gravă – şi mă mir că cei care au fost de faţă la discuţie păreau de acord cu părintele. Nu găsim în nici un loc la Sfinţii Părinţi o astfel de aberaţie…”

Parintele Eftimie Mitra, din ce stim noi, sustine ca parintele Justin i-a spus sa-l pomeneasca in continuare pe Sofronie Drincec. Sfintia sa a relatat ca, in dialogul cu Danion, cand i-a adus acest argument, ca tocmai de la parintele Justin are binecuvantarea sa procedeze asa a primit urmatoarea replica de la Danion: “Atunci veti merge la iad cu parintele Justin!”. Noi nu stim, doar intrebam, fiindca totusi parintele Eftimie este om serios si binecredincios (si e ultimul care poate fi acuzat de ecumenism, la cat a patimit de pe urma lui Drincec): e adevarat sau nu ca Danion a dat acest raspuns? Iar daca neaga, atunci e cazul (NU ACUM, ca deja e exces de tulburare si de sminteala in Saptamana Patimilor) sa se confrunte public cu parintele Eftimie. E un cuvant impotriva altui cuvant.

In rest a speculat multe inexactitati, erori sau receptari poate gresite, poate emotionale ale unor afirmatii, desi oricum unele mai trebuie verificate dupa inregistrari, daca vor aparea complete. Insa nu acolo erau problemele esentiale.

Danion a fost mult mai explicit insa la Oradea, desi inca lipseste partea cea mai “tare”, cu raspunsurile la intrebari…”

Ceea ce am scris referitor la inregistrarea partiala a conferintei de la Oradea, aparuta la saccsiv:

“Mai ales de la min. 1.24 din inregistrarea postata aici, incepe sa se dezlantuie.

Mai intai acuza pe “cei de stil nou” ca spun minciuni cum ca cei de pe stil vechi reboteaza si ia apararea explicit Slatioarei (BOSV) in aceasta privinta. (deci si parintele Arsenie Papacioc, care a spus si el public asta?). Nu credem ca Slatioara avea nevoie de avocati si de mangaieri pe crestet. Si, in subtext, pare o “dezlegare” pentru a merge acolo. Nu spune nimic despre problemele mari care sunt cu BOSV.

Apoi spune clar ca suntem sub anatemele sinoadelor din vechime si ca din aceasta cauza “sansele noastre de mantuire scad”. Spune textual ca Dumnezeu, in marea Sa milostivire, ii poate mantui chiar si pe unii dintre cei de pe nou daca nu isi cunosc greseala (cam ca pe cei aflati in erezii sau pe pagani?), dar sa nu luam asta ca pe o lege” (deci e mai curand o exceptie).

Spune despre PF Teoctist ca a facut apostazie, apoi caBOR e apostata pentru documentul de la Ravenna, ca preotii nu trebuie sub nicio forma sa-l pomeneasca pe episcopul eretic Sofronie, iar credinciosii care se duc la slujbele unde este pomenit Sofronie merg la iad cu toleranta lor fata de ierarhul eretic (“fiecare crestin care merge la slujbele PS Sofronie se face vinovat in fata lui Dumnezeu, ca in loc sa se separe de el, dupa cum ne invata Traditia, merge in continuare acolo”).

Da ca exemplu de urmat pe Sf. Maxim Marturisitorul care nu ar fi mers ani de zile la biserica pentru ca erau apostati rasaritenii (erezia monotelita) si pe martirii rusi din catacombe care ar fi refuzat si sa se spovedeasca sau impartaseasca cu biserica oficiala (DAR ACOLO NU DE CALENDAR ERA VORBA).

Mai spune ca preferam sa ii judecam pe stilisti dar noi sustinem ierarhi eretici. Ca Patriarhia Moscovei era considerata drept cazuta din har de mai toti ierarhii martiri ai Rusiei, cu exceptia Sf. Luca al Crimeii (adaugam noi ca si Cuv. Seraphim Rose recunostea intreg harul Patriarhiei Moscovei, la fel si Cuviosul Sofronie Saharov a avut chiar o descoperire in acest sens si a scris impotriva celor care o socoteau cazuta din har) si insista dand pilde si minuni ale preotilor martiri care au spus ca Moscova nu ar avea har… Ca raspuns intrebarilor venite din sala referitor la marea problema: unde sa se duca, promite sa dea cateva repere la sectiunea de raspunsuri la intrebari, dar inregistrarea se opreste inainte de asta (conferinta a durat peste 4 ore, am inteles?). Chiar nu are nimeni ultima parte?

Foloseste cuvantul “apostazie” suparator de mult, ca sa nu zicem obsesiv. Romania intreaga e apostata fiindca oamenii nu merg la biserica (asta mai la inceput, dupa aceea arata ca de fapt nici nu ar trebui sa mai mergi daca episcopul tau e eretic, fiindca acolo Liturghia nu mai e ortodoxa), apoi BOR toata e apostata, Teoctist a apostaziat, toate rudele noastre care nu au facut inchisoare au apostaziat prin simplul fapt ca nu au facut inchisoare, Sfanta Teodosia ne arata ca suntem apostati, cei care se duc la bisericile unde e pomenit PS Sofronie Drincec se duc in iad si mai bine lor sa nu mearga deloc la biserica.

Il aminteste de cateva ori in conferinta pe Cuv. Paisie Aghioritul, dar “uita” care este invatatura acestuia despre zelotism, fanatism si despre schisma pe motiv de calendar:

http://www.cuvantul-ortodox.ro/2008/07/12/cred-ca-nu-este-deloc-bine-sa-ne-despartim-de-biserica-de-fiecare-data-cand-patriarhul-greseste-ci-fiecare-are-datoria-si-obligatia-de-a-protesta-si-de-a-lupta-dupa-puterile-sale-in-sanul-bisericii

Fiecare sa cumpaneasca pentru sine si sa ia aminte. Sa va intrebati si duhovnicii ce parere au. Noi zicem ca este (CEL PUTIN) o mare ispita. De dreapta… O ravna putin cam prea infierbantata dar care da nastere la schisma si la indoiala. O noua lovitura data credintei noastre, chiar in Saptamana Mare, ca sa ajunga iarasi oamenii sa se indoiasca sau sa fie derutati, tulburati, confuzi, smintiti sau chiar ca sa plece din Biserica, sa nu mai mearga in bisericile BOR, de vreme ce aici este apostazie si erezie. Urmariti si reactiile oamenilor simpli de pe blogul Apologeticum, dar si de aici. E zdruncinata insasi nadejdea in mantuire si este evident ca se sugereaza ca solutia este in afara BOR sau chiar de tot in afara Bisericii. Si ne intrebam daca asta a fost scopul. Cu certitudine parintele Justin nu aproba asa ceva.

Dumnezeu sa ne miluiasca si sa ne izbaveasca de toata inselarea!

Iertati-ne, va rugam, si pe noi, pentru tulburare! Sa ne rugam pentru Danion si sa incercam sa reintram mai bine in duhul Saptamanii Patimilor, spre a ne pregati pentru Inviere!

Haideti sa reluam discutiile dupa Inviere ca sa nu dam si mai mare prilej ispitei tocmai acum!”

***

In urma primirii celorlalte fragmente inregistrate sau filmate (vezi mai sus), vom incerca in zilele care urmeaza, cu ajutorul lui Dumnezeu, sa aducem si transcrierea si comentarea si a altor pasaje, dintre cele mai grave si mai scandaloase. Din toate acestea reiese mai mult decat clar ca Danion nu a facut, cum ar fi fost de inteles, o prezentare onesta si echilibrata a problemei schimbarii calendarului, nici nu a prezentat problema si din unghiul avertismentelor abundente ale marilor parinti – pe care, altminteri, ii pomeneste acolo unde ii serveste – impotriva extremelor “de dreapta”, a schismei, a zelotismului, a fanatismului si a supercorectitudinii (ca si cum asa ceva nici nu ar exista).

A avut un discurs, practic, 100% de factura stilista (urmariti comentariile si blogurile stilistilor pentru a observa identitatea ideilor si limbajului pe acest subiect), mai toate argumentele sale avand ca sursa carti sau informatii de pe bloguri stiliste (sub pretextul ca, in afara de acestia, “toata lumea minte”!), cu toata interpretarea unilaterala si partizana aferenta, in logica rationalista si juridica a “literei”, iar nu a Duhului, si omitand in mod ciudat o multime de argumente extrem de clare ale unor Parinti aflate in chiar carti editate de el insusi (Cuviosii Seraphim Rose, Filotei Zervakos, Dimitrie Gagastathis – vezi linkurile de mai jos)!

Trebuie remarcat ca Danion s-a avantat de unul singur – dar cautand sa traga dupa el mase de oameni in numele “Adevarului” pe care-l detine – intr-un teritoriu extrem de periculos,deschizand un stavilar pe care duhovnicii mari (inclusiv propriul duhovnic), cu mult mai multa experienta, cu traire inalta si cu dreapta socoteala au cautat intotdeauna, cu intelepciune de Sus, sa-l tina inchis (discutiile dezbinatoare legate de calendar); sau manifestand clare atitudini si simpatii “zelotiste” pe care toti marii traitori ortodocsi ai vremurilor noastre le-au dezavuat foarte clar.

Culpabilizeaza oamenii fara discernamant, le creeaza dubii si panica in legatura cu nadejdea mantuirii prin simpla apartenenta la calendarul cel nou sau prin simpla partasie la Eparhia Oradiei ori a Banatului si isi asuma, cu de la sine putere, indrazneala incredibila de a oferi unor mase de oameni credinciosi “repere” de… iesire din biserica, de nefrecventare a acesteia. Toate acestea (apropo de criteriile de a evita inselarea despre care vorbeste in conferinte, cu aroganta, dand lectii post mortem… parintelui Cleopa!!) fara vreo sfatuire cu vreun duhovnic din BOR, fara acordul in acest sens (legat de stilism, nu in general) macar al UNUI mare parinte – afirmand clar ca “NU CONTEAZA” parerile acestora si aratandu-se chiar iritat de intrebarea despre “ce parere are parintele Justin despre aceste idei”, pe care o si persifleaza pe loc. Ceea ce nu il impiedica, pe de alta parte, sa citeze in apararea sa, triumfalist si penibil, toate elogiile bizare pe care pretinde ca i le-ar fi adresat parintele si de care se foloseste cu cinism.

Nu a facut nici un secret din faptul ca este framantat de faptul ca Biserica din care inca mai face parte este, in intelegerea sa, sub anatema din cauza calendarului si cazuta in apostazie din cauza documenului de la Ravenna (de parca ar fi vorba de un tomos sinodal), prin urmare, trebuind a fi consecvent ideii sale ca “adevarul nu este de doua feluri”, arata ca isi pune problema iesirii din BOR si indreptarii catre o grupare pe stil vechi (nu o Biserica aflata in comuniune cu BOR), problema pe care o pune si altora, in mod deosebit celor care se afla in eparhiile pastorite de Nicolae Corneanu si Sofronie Drincec.

De altfel se pare ca Parintele Hristostom Manolescu, impreuna cu care face conferintele, a refuzat sa spuna din ce biserica face acum parte si pe ce episcop pomeneste, multumindu-se sa afirme ca “este ortodox” si ca este problema sa personala.Acest fapt, daca este adevarat, este extrem de necinstit si se aseamana iezuitilor care se foloseau de orice mijloace, inclusiv imorale, sau sectantilor care se declara “crestini”, refuzand sa-si recunoasca identitatea confesionala. Asta inseamna inselatorie grava, pentru ca toata lumea se raporteaza la el ca la un ieromonah din BOR (ba chiar din Petru-Voda), nestiind, practic, cu cine discuta si cui da girul. Aici trebuie sa recunoastem ca este si vina superficialitatii organizatorilor.

Din acest motiv, pentru ca Danion a ridicat in Biserica noastra  o problema extrem de grava, care poate duce la o tulburare imensa in poporul ortodox roman si care, asa cum avem semnale, poate da nastere – mai ales asociata si cu alte evenimente care ar fi asteptate – unor noi miscari schismatice de factura zelotista, am considerat important sa semnalam si sa reactionam public fata de aceasta deriva si fata de aceasta primejdie.

Nu in ultimul rand, conform informatiilor noastre, falanga radical ecumenista a ierarhiei BOR abia asteapta un motiv ca sa il compromita pe parintele Justin Parvu pe motiv de ”stilism”. Acest lucru arata iresponsabilitatea celor care implica numele parintelui Justin, impotriva convingerilor si atitudinilor sale, in propriile lor interese para-ecleziastice, riscand sa discrediteze, de fapt, autentica miscare de rezistenta traditionalista a Bisericii Ortodoxe Romane.

Pana la urmatoarele postari si comentarii, va invitam sa (re)cititi urmatoarele articole:


Categorii

Cazul Danion Vasile (2010), Inregistrari, Pagini laice, Pagini Ortodoxe, Parintele Cleopa Ilie, Polemici, conflicte, zelotism, extremism, provocari, Stilism, Video

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

149 Commentarii la “Revista blogurilor in cazul smintelii provocate de Danion Vasile prin conferintele sale pe problema calendarului. MAI MULTE INREGISTRARI AUDIO SI VIDEO SI PRIMELE NOASTRE COMENTARII

<< Pagina 1 / 4 >> VEZI COMENTARII MAI NOI

  1. Daca existau dubii cred ca video-ul de mai sus este mai mult decat clar.
    Propaganda este stilista 110% si in nici un fel impartiala.
    Si nu promoveaza calendarul pe stil vechi ci BOSV (pe schismatici si eretici, diferenta foarte mare).

    “In ortodoxie nu conteaza ce zice parintele X (X = pr. Iustin Parvu)” … meserie … si apoi se duce sa se spovedeasca acolo sau sa ia binecuvantare? Pai daca nu conteaza ce spune, de ce se mai duce pe acolo? Pentru a folosi imaginea parintelui sa-i intareasca spusele prin aparenta afiliere cu sfintia sa?

    “Toti preotii mint de Boboteaza”. Tin sa-i reamintesc ca, ‘mincinosi’ cum ar fi, aghiasma lor nu se strica. Deci … mai usurel cu etichetatul.

    Nu mai este nimic neclar in legatura cu interesele lui Danion Vasile, pentru mine cel putin. O fi el toba de carte si o spune multe bine dar e bine sa fim constienti care este scopul sau final si sa ocolim invataturile calendaristice (chiar daca au spatele asigurat de minuni).

    PS: Partea cu “daca ar fi 10 ca Danion”, sper ca parintele sa nu fi spus asa ceva. Duhovnicii stiu foarte bine ce poate sa sminteasca (mandreasca) sau nu si o astfel de lauda de la un duhovnic mare … sminteste sigur, mai ales pe un ‘atot-stiutor’ si ‘atoate-traitor’ precum Danion Vasile. Deci sper sa fie doar imaginatie.

  2. precum ne rugam pt. Parintele Justin, sa ne rugam si pt. Danion

  3. @ Florin:

    Da, se poate spune si asa, la limita, dar numai pentru ca… amandoi bolesc, unul numai cu trupul, celalalt…

  4. de precizat s-a precizat corect, detaliat, lumea s-a lamurit. clar. acum sa nu cadem in ispita de a ponegri acest om. de a-l linsa, de a-l judeca. ma gandesc la cei slabi si neintariti.

    apoi, pana la urma, sa-l iubim si sa-l pomenim… de ce sa faci, pe toti ne paste pericolul…

    si ar mai fi ceva. sa nu credem ca noi suntem mai buni. ca nici pe departe nu suntem. noi am sesizat barna.

    “razboinicilor” e bine ca nu dormiti 🙂

    Hristos a Inviat! bucurie

  5. In inregistrare se vede clar ca acel monah Hrisostom sustine ca e din manastirea Petru Voda. Ce ne spun parintii din acea manastire despre el. Il aproba in ceea ce spune?
    Sunt unii care spun ca nu ar mai fi in acea manastire de multa vreme. Vietuind doar temporar la Petru Voda.
    Si cand a fost la Timisoara a spus la fel ca e din manastirea Petru Voda insotindu-l pe Danion ca fiind din partea parintelui Iustin Parvu.
    Totusi pana la urma, ce rol are acest Hrisostom mereu in preajma lui Danion?

  6. In urma cu cativa ani la Arad a vorbit la fel de dur despre BOR si calendar. Din cate am auzit si in alte orase a fost la fel de vulcanic. Poate ca omul asta chiar e convins de ceea ce zice, in mintea lui crede ca are perfecta dreptate…
    Dar totusi de ce il foloseste pe parintele Iustin…
    Cei din manastirea parintelui Iustin nu au nimic de spus. Sau nu au ce sa spuna…

  7. @Filoss: Speram ca lumea se va lamuri, insa nu e deloc clar ca asa va fi. Intr-adevar, nu trebuie sa ponegrim si nici sa linsam pe cei care gresesc. Nici nu suntem de acord cu unele atacuri la baioneta asupra lui Danion, gen agent KGB sau altele de acest gen, care sunt descalificante si mai si deturneaza atentia de la esential – faptul ca s-a deschis stavilarul catre schismatici. Blogurile/site-urile citate in aceasta postare sunt doar cu titlu informativ, dupa cum am si spus (revista blogurilor), responsabilitatea si atitudinea noastra desprinzandu-se din propriile noastre comentarii.

    Adevarat a inviat!

  8. Danion e un bun diversionist. Stie sa creeze panica.
    A aparut intr-o seara la televizor, pe B1-TV, si a spus “rugati-va pentru parintele Iustin ca e bolnav”. In urma acestui anunt foarte multa lume s-a tulburat intrand in panica. S-a creat o isterie grozava. Cert e ca la cateva zile dupa aceea pr Iustin s-a imbolnavit si a fost dus, la propunerea unei maici Iustina, la spital la Iasi.
    Ieri am primit un mesaj pe telefon de la o maica din Petru Voda “rugati-va pentru parintele Iustin ca a plecat la cele vesnice. Inainte de a muri a avut o vedenie in urma careia a spus ca singurul calendar placut lui Dumnezeu e cel vechi”.
    Am urcat in masina si am pornit spre manastire (locuiesc la o ora de mers cu masina). Am aflat apoi ca parintele Iustin traieste.

    Ce sa mai cred. Cine si de ce face astfel de glume? or fi oare doar niste simple glume? Chiar daca au fost simple glume au creat o panica imensa. Nu parintelui Iustin ii folosesc aceste tulburari.

  9. Hristos a inviat! Bucurati-va de Invierea Lui si va veseliti, si incercati sa alungati cu Lumina Sa umbrele pe care din stiinta sau din nestiinta, unii incearca sa le arunce asupra Ortodoxiei, in prag de mare Praznic.

    A anatemiza intreaga Biserica Ortodoxa Romana, mi se pare a-l rastigni inca o data pe Hristos. L-as ruga pe fratele intru’ credinta Danion, daca inca mai este ortodox si nu a trecut cumva la stilism – iertare dar ma simt nevoita sa fac aceasta precizare dupa cele auzite la Oradea si Beius, sa citeasca din Sfantul Ioan Gura de Aur, din cartea omilii la Saracul Lazar, capitolul despre Anatema. Poate fratii de la razbuintrucuvant, vor avea bunavointa sa publice acest capitol, chiar aici pe site, pentru a fi de folos si altora.

    Ce am remarcat cu regret, atat la Oradea cat si la Beius, a fost faptul ca, s-a ajuns mereu si mereu la problema calendarului, la evidentierea “stilul(ui) vechi, stilul corect, stilul bun”, cum singur a afirmat Danion. N-am inteles exact care a fost scopul acestor conferinte. Prezentarea minunii de la Iasi? S-a savarsit in cateva minutele. Prezentarea cartii? Abia daca s-au alocat cateva minute si pentru aceasta. in schimb, problema calendarului a ocupat arhisuficient spatiu, dimpreuna cu tot noroiul aruncat asupra BOR si a marilor duhovnici romani trecuti la Domnul…

  10. @Nicu Micu – Evident ca nu sunt simple glume, ci este o diversiune cap-coada, daca e adevarat ce spuneti. In orice caz, mai stim pe cineva care a primit un sms de la un nr. necunoscut ce continea un mesaj asemanator, cum ca ar fi lasat parintele Justin cu limba de moarte etc. De unde oare aceste elucubratii?! Ceva este cert – exista un interes in a il compromite pe Parintele Justin Parvu, si Danion, prin propaganda sa iresponsabila si facuta cu totul pe cont propriu, a deschis stavilarul inclusiv pentru aceste diversiuni facute pentru a spori confuzia si deruta.

    Tinem sa facem o precizare – nu stim cine sunt cei de la infomail Diagonal dar nu avem nicio legatura cu ei si nici nu suntem de acord cu modul in care au atacat, tocmai in Sambata Mare, pe Danion.

  11. Iata un exemplu concret, de referinta asi putea spune, despre UNDE poate duce o ispita FOARTE DE-A DREAPTA. Supercorectitudine, ravna fara socotinta, mandrie, …? Cine poate sti? Ratacirea pe care o produce un singur om, trebuie mai apoi alti o mie de oameni sa o „dreaga”.

    Lucrurile sunt si asa destul de complicate in lumea ortodoxa a zilelor noastre, iar dl Danion Vasile reuseste „performanta remarcabila” de a le amesteca, si a le aduce intr-o confuzie maxima pentru crestinii ortodocsi de rand.

    Si mai grav inca, este faptul ca intr-un discurs asa-zis „unitar”, amesteca: indreptarea calendarului, schismele, canoanele bisericii, lipsa harului din BOR, anatemele, minunile Sfintilor Inchisorilor care apartin tot BOR, nevalabilitatea Sfintelor Taine in Episcopia Banatului si Oradiei (culmea, in conferintele de la Timisoara si Oradea!?!), faptul ca Athosul este apostat (!?!) si despre duhovnicul sau atonit parintele Iulian … Ce sa mai inteleaga bietul crestin obisnuit si neinstruit, si mai ales tinerii, de la „priceputul teolog”, care in loc sa limpezeasca lucrurile le duce intr-o si mai mare si deplina confuzie?

    Si daca tot se raporteaza dl Danion Vasile la Sfintii Parinti, sa ne spuna ce Sfant Parinte a luptat impotriva ereziilor, care au aparut de-a lungul timpului, din afara bisericii producand schizme???

    Aviz celor care au picat in plasa vorbelor bine ticluite si foarte iscusite ale dl D.V. si continua – pe ce baze? sa-l sustina in continuare.

    Ar putea dl Danion Vasile si pr. Hrisostom Manolescu sa declare in mod public carei biserici ii apartin de fapt, si in plus, pr. Hrisostom carei manastiri apartine in prezent?

    Cat despre parintele Iustin, nu merita sa i se intample asa ceva. Se pare ca dl D.V. s-a folosit de cuviosia sa, pentru niste interese care nici nu stim de fapt care or fi ele.

  12. Cei care il cunosc pe parintele Iustin, care l-au auzit macar o data vorbind, si s-au lasat patrunsi de duhovnicia lui, isi dau seama ca aceste laude si binecuvantari cu care se mandreste Danion ca le-ar fi primit din partea parintelui Iustin, cu siguranta nu le-a primit pentru a propovadui schimbarea calendarului. In ciuda faptului ca unii, fie ei chiar si calugari din Petru Voda, sustin calendarul pe stil vechi, parintele Iustin, a precizat foarte clar ca daca va trece BISERICA pe calendarul vechi va trece si el si chiar Danion recunoaste la un moment dat aceasta,( intr-un articol publicat pe blogul personal anul trecut, in 25 septembrie, cand infirma zvonurile care spuneau ca ar fi trecut la stilisti- ca sa vezi! marele teolog nu este tocmai la prima ratacire de acest gen).

  13. Si cu cata convingere se victimiza in replica sa de pe APOLOGETICUM.
    Chiar iti venea sa il crezi ca e prigonit de cineva. Dar nu spunea de catre cine.
    Toata chestia asta cu “prigonitorii mei” nu era decat o minciuna gogonata prin care vroia sa dea impresia ca e erou.
    Da, un erou, dar din pacate un erou dezertat.
    Acum putem vedea clar de ce in unul din articole, pr. Iustin spunea ca nu are nici o partasie cu oamenii satanei care vor sa dezbine Biserica. Acesti oameni care se pozeaza in fata noastra ca fiind victime.
    Groaznic, infiorator…

  14. Hristos a inviat!
    Cred ca ecumenistii pot ramane spectatori daca voi incepeti sa va mancati intre voi. Noi ce sa mai credem cu dezbinarea asta? Pacat, Pacat, mare pacat… Si despre ieromonahul despre care voi spuneti asta care spuneti, am si eu doar atat de spus cand a inceput la Timisoara omul demonizat sa urle s-a apropiat de el cu sfintele moaste cu o stapanire si calm pe care eu nu le-am mai vazut, iar barbatul respectiv are peste 1,90 m si este foarte solid si demonizat.
    Cred ca ar fi mai bine nimeni sa nu mai foloseasca numele parintelui Iustin Parvu decat cu binecuvantarea lui. Doamne ajuta!

  15. Multe erezii transpar din cuvintele lui Danion. Pacat de el!
    Totusi, eu fac distinctie intre faptele enumerate si interpretarea lor.
    Cred ca ar fi util ca realitatile faptice prezentate de Danion in conferintele sale sa fie confirmate sau infirmate intr-un singur articol, pentru a se elucida daca ceea ce afirma este adevarat sau nu. Ii dau dreptate, in afirmatia sa, ca trebuie verificat ceea ce zice, iar nu crezut pe cuvint.
    Referitor despre interpretarile acelor fapte, daca luam in considerare ca ar putea fi adevarate (pina la administrarea de probe, eu stau sub semnul indoielii cu privire la cele spuse de Danion), concluziile trase de Danion sunt fortate. Marea majoritate a acelor fapte sunt polisemantice. Prezentarea lor ca fiind unisemantice (doar pentru a constitui premise pentru concluzii stiliste) este fortata si sofistica. Danion ”pare” a detine adevarul absolut cu privire a interpretarea istoriei.
    Afirmatia ca BOR este cazuta din har, este fortata atita timp cit avem sfinti cu moaste dupa schimbarea calendarului.
    Cit despre etichetarea de mincinosi a unor sfinti ai BOR eu ma cutremur. Cel mult ar putea fi vorba de confuzie (desi ma indoiesc), dar de intentia de minciuna nici nu poate fi vorba. Tonul acuzatiilor este foarte aproape de cel sectar. Ar trebui sa priveasca filmarile cu el sa vada ca ceva nu este in regula cu duhul ce-l anima.
    Nu sunt de acord cu generalizarile facute nici de o parte nici de alta. Nici cu afirmatia lui Danion ca BOR este cazuta din har, deoarece aceasta nu se demonstreaza juridic sau rational, ci faptic, pe probe indubitabile. Dar nici cu afirmatia ca Biserica Rusiei este biserica KGB, facuta de fratele Roncea.
    O sa ajung sa-mi pun antifoane ca sa nu mai aud extremismele. Vestul e ecumenist antihristic, rasaritul este KGB-ist….(concluzii ce nu-mi apartin) Oare adevarul este numai la extreme? Din cite stiu eu crucea este intilnirea extremelor, este mijlocul, este echilibrul.
    Toata zarva asta provocata pentru a tulbura Ortodoxia este din aceiasi sursa. Inca nu v-ati lamurit ca antihristul si-a pus slugi si la Rasarit si la Apus? Ba si pe la noi.
    Divide et impera! Dintodeauna prin asta a lucrat cel rau in Biserica.
    Nu ma supar daca nu va fi cineva de acord cu cele afirmate de mine mai sus.
    Doamne ajuta!

  16. @ Maria:

    Adevarat a inviat!
    Ati urmarit ceva din conferinte, va rugam? Dupa ce urmariti apoi va rugam sa reveniti, incercand a nu rastalmaci ceea ce am exprimat destul de limpede. Nu putem intelege ca propovaduirea schismei este la fel de rea, dar in extrema opusa, precum ecumenismul? Dezbinare inseamna ca incercam sa aratam cine… cauta sa rupa o halca din Biserica si sa o duca la stilisti? Cat despre p. Hrisostom, nici noi n-am spus ca n-ar fi calm si stapan pe sine. Cu totul si cu totul altceva am afirmat. Tare rau ne pare daca nu dorim sa ne intelegem.

  17. Am citit comentariile de pana acum , si ceea ce mi-a ranit sufletul si mai rau – este convingerea ferma ca Danion a contribuit decisiv la inrautatirea starii de sanatate a Parintelui Justin si a atmosferei imbacsite si confuze pe care a creat-o in jurul “calendarului” , in mod artificial si cu un scop foarte bine ascuns …partea lui cea buna –
    lupta impotriva ecumenismului – paleste , daca incearca sa-si
    impuna punctul de vedere cu privire la … stilism , folosindu-se de numele curat al Parintelui …de fapt , s-ar putea sa fie ceva mai mult , iar de-alde Danion , si nu numai – sa fie folositi pe post de pioni de sah , numai buni
    pentru mutari spectaculoase , de care , insa , mai profita si altii , care stau , deocamdata , la adapost …

  18. @ Ionut Anton:

    Absolut CERT si verificabil ca parintele Hrisostom nu mai vietuieste de foarte multa vreme in Petru-Voda, deci daca asa s-a prezentat este mai mult decat o inselatorie prin omisiune, este deja o grava impostura. Cu atat mai trist cu cat era un parinte chiar agreabil.

  19. @ Nicu Micu:

    Asta chiar este extrem de grav. Daca mai sunt persoane care au primit astfel de mesaje, le rugam sa ne anunte. Este limpede ca stilistii si filostilistii sunt extrem de nerabdatori sa moara parintele Justin, ca sa dea drumul unei imense diversiuni, girate sau chiar coordonate direct din Petru-Voda. Probabil ca in decembrie, cand a lansat alarma anticipata, Danion a dorit acelasi lucru, sa iasa in fata ca fiind un ucenic intim al parintelui, folosind orice prilej pentru a-si asocia numele de al parintelui. Cat despre ce crede parintele despre calendar si stilism, urmariti filmarea din conferinta cu Ion Vladuca, o persoana de o mie de ori mai credibila si mai cumpatata, chiar daca si el mai scapa unele erori.

  20. Ca o completare, teologul si matematicianul IOAN VLADUCA este fiul duhovnicesc al Parintelui Iustin Parvu!
    Este un om de o integritate si o moralitate deosebite.
    Pentru conformitate puteti viziona conferinta lui de la Suceava:

    http://www.orthodoxtube.com/videos/viewvideo/516/conferences-and-sermons/ioan-vladuca-dictatura-pseudo-stiintei-suceava.html

  21. Hristos a Inviat!
    Ce se intampla??? Danion Vasile face parte dintre putinii teologi misionari Ortodocsi care mai exista si reusesc sa faca ceea ce preotii nostri nu fac! Nu inteleg! Ce aveti cu el? Deunazi eram in Brasov participind, intr-o mare Biserica Ortodoxa, la Prohodul Domnului. Toate pasajele referitoare la Iudei au “disparut”, fara ca cineva sa ia aminte… Cenzurarea Sfintilor (in cazul de mai sus referitor la acei sfinti care au compus textul Prohodului, sub indrumarea Sfantului Duh) a devenit un fapt curent. Ce se mai bucura papistasii, si iudeii, si masonii, si iehovistii, si …. etc.!!! Am inteles argumentele expuse de diversele parti in, sper, dialogul de mai sus. Adica am priceput si punctele exprimate dupa un amestec de pozitii, unde ierarhia Ortodoxa nu se mai vede… In definitiv, ce ar fi daca INTREAGA Biserica Ortodoxa Romana s-ar intoarce la calendarul Ortodox (dupa aprox. 90 de ani de la decizia anului 1924), asa cum iconoclasmul a fost alungat, dupa vreo 100 de ani de existenta in “cadrul” Bisericii Ortodoxe… Dumnezeu cu mila!

  22. @ Petru:

    Ceea ce am scris mai inainte pentru Maria e un raspuns si pentru fratia ta.

    Danion a spus 90% lucruri foarte adevarate, bune si corecte… Aceleasi pe care le-am promovat si noi aici. Nu pentru acelea este combatut. Incearca sa nu te lasi orbit si sa vezi inca o data care este subiectul aici, te rugam. Sau esti de acord ca solutia este trecerea la schismaticii rusi obscuri sau la Slatioara?

    Vezi si linkurile de la finalul postarii noastre. Un pic mai putina superficialitate nu ar strica. Pana si idolul Danion cerea asta, iar nu urmarea lui neconditionata. Asadar, cercetati si alte surse si urmariti-i atent toate afirmatiile. Vi se pare in regula ca BOR este apostata, ca Muntele Athos intreg, mai putin Esfigmenu, este apostat si “s-a vandut ca o prostituata”?!

  23. Cele relatate de Danion sunt adevarate! Sa-mi spuna cineva daca stie ca lucrurile privind schimbarea calendarului nu sunt asa cum le prezinta Danion.
    S-a gresit, dar noi cei de azi sa fim intelepti si sa micsoram raul facut atunci!Raul este in primul rand dezbinarea si ura intre noi si stilisti. Cum spunea si Pr.Savatie, mai repede se accepta la Facultatea de teologie o secta, decat stilistii, care sunt numai schismatici. E firesc ca lor le-ar conveni ca BOR sa nu aiba Har pentru ca BOR i-a caterisit pe cei care mai tarziu au ajuns episcopii lor. Daca BOR si-ar fi pierdut Harul atunci aceste caterisiri ar putea fi considerate invalide. Dar, Slava Domnului, Sfanta noastra are harul lucru confirmat si de sfinti care au fost pe calendarul vechi ca Sf. Iustin Popovici, Cuv. Paisie Aghioritul sau Sf. Ioan Maximovici.
    Ca exista premize ca acest har sa se piarda datorita ecumenismului asta e evident, dar inca asta nu s-a intamplat. Arie a fost ingaduit pana ce s-a luat hotararea in Sinod. Zidul sta sa cada dar inca nu a cazut, sa nu fim noi cei care ajutam la pravalirea lui.
    Cat despre Danion… si Cuv.Serafim Rose tot, un convertit, a fost la inceput cu ravna fara socotinta de care mai tarziu i-a parut rau. Asa sunt convertitii, pot cadea in asa ceva, cum si ceilalti pot cadea in autosuficienta si rutina. Sa nu aruncam cu pietre! Pe Pr. Hrisostom l-am cunoscut personal acum un an de zile si mi-a facut o impresie foarte buna!
    Daca si pr. Cleopa a mai gresit cate putin apoi noi ceilalti…..
    Totusi Sf. Moaste au izvorat mir in mana lui si nu cred ca aceasta s-a facut pentru ei, ci pentru noi.
    Parinte meu duhovnic mi-a spus ca indoiala in credinta este de la diavol si credeti-ma ca este groaznic acest lucru!
    Sa nu vi se intample una ca asta! Rugaciunea parca nu mai are sens si deznadejdea e langa tine gata sa te inghita.
    Doavolul si-a bagat coada, asta e clar, si noi trebuie sa avem gand smerit si sa nu facem ceea ce vrea el, adica dezbinare. A exagerat Danion, sa-i raspundem cu blandete si sa-l intarim.
    Asta este parerea mea, daca am suparat cu ceva… atat pot eu!
    Si inca ceva: Stilistii si nu numai, bat moneda ca numai pe calendarul vechi se intampla minuni (cu toate ca ei nu au slujit niciodata la Biserica Invierii pentru ca nu sunt lasati, pentru ca nu sunt in comuniune cu Patriarhia Ierusalimului) si de aceea vreau sa le arat o minune a Maicii Domnului care a respectat schimbarea calendarului si anume minunea cu serpii care vin în fiecare an la Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, într-o biserică de pe insula Kefalonia din sud-vestul Greciei http://www.youtube.com/watch?v=Oujy4CQoZJc
    Hristos a Inviat!

  24. Hristos a inviat!

    Fratilor, acuzele si fricile nu ajuta la nimic. Danion Vasile este fratele nostru, de ce trebuie sa sarim asa la el cu acuzele? De ce nu incercam sa-l intelegem? De ce nu incercam sa-l ajutam ca sa ne lamureasca? De ce sa ne dezbinam intre noi?
    Dezbinatorul este unul singur: diavolul.

    Problema calendarului este o problema foarte delicata.
    Stilistii ne acuza ca suntem lipsiti de har, iar noi (sau unii dintre noi) ii facem schismatici si chiar eretici. Putem sa-i numim schismatici cum si ei ne pot numi pe noi schismatici. Ambele afirmatii sunt adevarate.
    Dar cand un ortodox ce tine calendarul neindreptat acuza Bisericile ce tin calendarul indreptat ca au cazut din har, el le acuza de erezie.
    Iarasi, oricat de dure si absurde ar fi afirmatiile stilistilor la adresa Bisericilor ce tin calendarul indreptat, asta nu-i scoate din Biserica Ortodoxa si nici nu-i lipseste de har.

    Ei declara ca au har, iar despre noi zic ca nu avem. Noi ce declaram despre ei? Este posibil sa existe mai multe pareri printre noi. Dar care este adevarul? Ei stiu despre ei ca au har. Noi stim despre noi ca avem har. Ei ne socotesc fara har. Ramane sa ne lamurim noi toti daca ei au har sau nu.
    Raspunsul meu este ca si unii si altii avem har lucrator si suntem madulare ale aceleiasi Biserici Ortodoxe, doar ca diavolul a reusit sa ne dezbine prin introducerea calendarului indreptat. Si aceasta dezbinare persista si astazi.

    Sa nu ne mai certam atata pe tema calendarului pentru ca nu are rost si folos duhovnicesc.
    NU iau apararea lui Danion Vasile cum nici nu-l condamn. Mi-am exprimat doar credinta pe care o marturisesc si prin aceasta m-am si delimitat de orice afirmatii contrare.

    Referitor la zvonul ca parintele Iustin ar fi murit, nu cred ca sa aiba vreo legatura cu problema calendarului sau cu stilistii. E ceva mult mai perfid.
    Oricum, stirea a ajuns in multe colturi ale tarii. Scopul acestor stiri false este acela de a limita, prin scaderea increderii crestinilor in vestea ce se va transmite atunci cand Domnul il va chema la Sine pe parintele nostru Iustin. Se incearca reducerea numarului celor care vor participa la inmormantare.
    Asa s-a intamplat si in cazul parintelui Cleopa.

  25. @Leo: Adevarat a inviat.
    Daca… ”cele relatate de Danion sunt adevarate!”, atunci nu mai avea niciun rost sa evoci nuantarile ulterioare si sa aduci aminte de minunea Serpilor Maicii Domnului. Daca Danion spunea doar adevarul, atunci nu mai era nevoie de aceasta postare si de completarile fratiilor voastre. Tocmai pentru ca Danion a spus doar jumatati de adevar, si acelea aranjate dupa gandul celor care au facut schisma fata de Biserica, a fost nevoie de aceste interventii si avertizari. Care, de altfel, nu ne fac nicio placere. E foarte frumos sa depasim dezbinarea dintre noi si stilisti. Ce te faci insa cand acestia iti calca in picioare Biserica si hulesc Tainele, adica inima credintei noastre? Oare unde este problema, in acest caz? La noi sau la ei?

  26. Frate admin, Mantuitorul ne-a invatat sa nu rasplatim cu rau pentru rau, ci sa binecuvantam pe cei ce ne blesteama, sa facem bine celor ce ne fac rau si sa ne rugam pentru cei ce ne prigonesc. Si zice iiar: “Nu judecati ca sa nu fiti judecati”. “Caci cu ce masura veti masura cu aceea vi se va masura”.

    Nu este dupa Dumnezeu sa intretinem dezbinarea. Asta ar trebui sa intelegem toti! Daca stilistii ne blesteama, ne fac rau si ne prigonesc, noi suntem datori sa-i binecuvantam, sa le facem bine si sa ne rugam pentru ei. Ne judeca ei pe noi, noi suntem dator sa nu-i judecam, ci sa lasam judecata lui Dumnezeu.

    Si inca ceva. Notiunea de “schisma” defineste o relatie si nu o calitate. Si chiar daca te vei mira sau supara, iti voi aminti ca schisma nu a fost creata de crestini, ci de mandria ierarhilor, care au voit sa placa mai mult oamenilor decat lui Dumnezeu.

    Noi n-am trecut prin suferinta prin care au trecut bunicii nostri, de aceea suntem incapabili sa intelegem drama pe care au trait-o aceia. E drept cei mai multi au cedat in urma batailor din partea jandarmeriei si amenintarilor din partea preotilor. Altii au acceptat formal calendarul indreptat, dar l-au tinut pana la moarte si pe cel neindreptat. Iar altii, ca si noi cei mai tineri, au acceptat calandarul indreptat.

    Acestea sunt fapte istorice pe care nu avem dreptul sa le ascundem. Ca preot nu am de ce sa ma tem de aceste adevaruri. Nu ma indoiesc ca BOR ar har, cum nu ma indoiesc ca Bisericile pe stil vechi sunt si ele madulare ale aceleiasi Biserici Ortodoxe.
    Si atunci, de ce trebuie sa rasplatim stilistilor cu aceeasi moneda?
    Sa stiti ca inversunarea stilistilor asupra noastra este alimentata si de intransigenta noastra fata de ei.
    Daca vreti postati mesajul. Daca nu macar folositi-va de cuvintele pe care vi le-am spus cu dragoste frateasca si pace.

    Pr. Vasile

  27. Ne dorim din inima sa nu se supere nimeni, dar ii rugam staruitor pe cei care comenteaza:
    – pe de o parte sa se abtina de la atitudini de tip rafuiala, razbunare necrestineasca, bucurie de caderea altuia si desfiintare/linsare a lui;

    – pe de alta parte sa incerce sa si asculte/vizioneze inregistrarile puse la dispozitie si sa judece apoi daca se impunea sau nu aceasta reactie si daca argumentele si concluziile noastre au legatura cu declaratiile lui Danion sau nu, daca ceea ce a facut mai putea fi ignorat, la gradul de gravitate si de risc pentru masele de credinciosi la care s-a ajuns. Am explicat deja si in postare de ce am socotit extrem de important sa nu trecem sub tacere aceasta problema, mai ales ca stim bine ce anume se pregateste.

    Comentariile pur emotionale si in necunostinta de cauza, in afara subiectului, nu ajuta decat la sporirea haosului si NU VOR FI APROBATE, oricat s-ar insista.

    E aceeasi situatie ca si la cazul pr. Lucian Grigore, acum intors in directia opus si la o scara mult mai mare, cu impact de proportii incalculabile. Dar avem motive sa credem ca unele reactii au in spate tocmai simpatia pentru stilism si nu vad nicio problema daca se va crea o scindare profunda in BOR. Atunci nu stiu daca vor fi la fel de ravnitori in a denunta ‘dezbinarea”. De altfel, daca ar fi sinceri cu ei insisi, ar vedea si acum cine anume a inceput cu acuzele, pana la ce nivel si cine a creat maxima dezbinare posibila!

    Raspunsul este si pentru “Pr. Vasile”. Multumim!

  28. @Pr Vasile:

    Parinte, nu putem sa tratam ca in bancurile cu rabini problema atat de delicata a schismei stiliste. Totusi, este imposibil logic si neadevarat istoric sa afirmam ca si noi si ei au dreptate. Nu i-a blestemat nimeni pe stilisti, de altfel, nu stiu de ce si pentru cine va faceti avocat, ca aici nu s-a ajuns si nici nu se va ajunge la mizeriile la care se ajunge pe blogurile lor. Aceasta este o realitate, si stiti foarte bine ca nu noi ii atacam furibund, ci ei au incropit tot felul de materiale trimise in in mass-mailuri si apoi postate si pe site-urile lor porta-voce. Oricum, problema aici nu sunt ei, ci fratele Danion si genul de propovaduire pe care il face in ultima vreme.

    In ceea ce priveste schisma, degeaba dati vina pe ierarhii BOR. Cei care nu recunosc Tainele sunt stilistii “nostri”, si nu doar ei, ci mai toate factiune stiliste au procedat astfel, anatemizand Bisericile oficiale si apoi anatemizandu-se reciproc. Sigur, nu este cazul sa aratam dispretuitor cu degetul catre ei (asa cum procedeaza, de altfel, chiar ei cu noi) ci sa intelegem, cu mila, unde poate duce duhul zelotismului. Nu aveti cum sa ii considerati pe stilisti drept madulare ale Bisericii Ortodoxe Universale, deoarece ei singuri nu se recunosc ca atare si nu sunt in comuniune cu nicio Patriarhie dintre cele ortodoxe. In fine, nu inteleg de ce se deviaza subiectul catre problema stilistilor… Problema este ce facem noi si cum privim propria noastra Biserica. Si, mai ales, daca o privim ca Biserica…

  29. Danion – al doilea marturisitor “martirizat”(cazut) intr-un rastimp foarte scurt – este o lectie pe care cei mai multi nu vor sa o invete: “Celui ce i se pare ca sta, sa ia seama sa nu cada”.
    Cand se intamplau aceste lucruri (cu Danion), in biserici se citea din Sfanta Evanghelie: “Viata ta vei pune-o pentru mine? Adevarat iti spun, ca nu va canta cocosul pana ce nu te vei lepada de trei ori de Mine”.
    “Danion Vasile face parte dintre putinii teologi misionari Ortodocsi care mai exista si reusesc sa faca ceea ce preotii nostri nu fac!”- mai sa fie! Imi aduc aminte de prof. Constantin Coman de la Teologie, care, l-a intrebat pe Parintele Cleopa cum sa faca sa-i aduca pe oameni la biserca. Parintele i-a spus: “Ce ma, tu ii aduci pe oameni la biserica? Dumnezeu ii aduce!”.
    Dar multi se fac pe sine pastori, oi fiind. Dar sa stiti un lucru: nu este cadere fara mandrie. Dumnezeu sa-i miluiasca!
    Hristos a inviat!

  30. Cand au aparut primele articole despre acest subiect nu am crezut. Am trait cu impresia ca niste raufacatori se tot ia de Danion. Asa cu spunea si el “ma prigonesc”. Cand am ascultat inregistrarile nu imi venea sa cred. Se simte multa tulburare si tensiune in cuvantul sau. Atat e de impatimit cu calendarul asta al lui incat nu mai are timp de rugaciune si liniste. E drept ca si renumele l-a dus la cadere. Mandria l-a pierdut. Din pacate pentru el o tine mai departe in aceasta tulburare. Nu vrea sa se debaraseze de ideile sale extremiste. E o ambitie nu din dragoste de Dumnezeu ci din dragoste de sine.
    Ca sa vezi asta e suficient sa stai de putin vorba cu el.

  31. Deja pe siteurile stiliste s-a inceput o campanie de sustinere a lui Danion. Firesc ca stilistii nu il sustin degeaba. Ciudat e insa ca scriu tot felul de articole sub diferite pseudonime. De ce nu isi da numele? sa stim si noi cu cine stam de vorba. asta stiti cum se numeste fratilor? simplu: lipsa de responsabilitate.
    Stilistii il considera pe Danion un sfant, marturisitor. Am vazut si intre comentariile de mai sus idei preluate de pe siteurile stiliste. Probabil ca vre-un stilist sub pseudonim sa fi postat comentarii aici. Se pot distinge foarte usor prin duhul celui in cauza.

  32. Cu ce e mai bun Danion decat Drincec sau Corneanu? Cu nimic.
    Nici unul si nici cei doi nu s-au cait pentru ratacirile lor.
    Ce sa le faci. Poate Danion vrea sa ajunga ierarh. Cu siguranta in BOR nu are sanse si incearca sa isi faca biserica proprie.
    Cu toate dovezile si inregistrarile Danion si tulburentii lui sustin ideea de schisma. Au un interes. Nu fac ei aceasta de geaba.

  33. Pingback: Mai bine in “iad” cu Parintele Justin Parvu decat in “biserica” din catacombele Moscovei cu predicatorul Danion Vasile. Sacrilegiile si minciunile cuplului de stilisti acoperiti Danion Vasile – Hristostom Manolescu | Victor R
  34. De pacatul mandriei, al trufiei, vad ca nu vorbeste nimeni. Sunt multi care gresesc dar au smerenie si se pocaiesc. Nu este cazul aici (ca si la DP de altfel). Dimpotriva. Sa ne amintim si cata smintire a adus cand l-a contrazis pe Parintele Justin privind cipurile din permise (asta a fost contributia lui la campanie). Toti bietii inselati l-au invadat pe Parinte, care si atunci era putin bolnav. Mare usurare i-a adus! Ca si acum. Din pacate, cu tot regretul o spun – tinand cont de multe din scrierile sale – Danion Vasile e un caz patalogic. Daca mai continua mult asa maine-poimanie se proclama patriahul Bisericii Ortodoxe Libere. Iertati.
    Un pacatos poate mai mare ca impricinatul.
    Hristos a Inviat!

    PS: Nicu Micu ar trebui sa informeze si cine i-a trimis sms-ul mincinos.
    PPS: http://roncea.ro/2010/04/07/mai-bine-in-iad-cu-parintele-justin-parvu-decat-in-biserica-din-catacombele-moscovei-cu-predicatorul-danion-vasile-sacrilegiile-si-minciunile-cuplului-de-stilisti-acoperiti-danion-vasile-hr/

  35. http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/07/09/ravna-fara-socotinta-sau-boala-supercorectitudinii/
    Cuviosul Paisie Aghioritul:

    Odata am spus cuiva: ‘Ce esti tu? Luptator al lui Hristos sau luptator al diavolului?‘ Crestinul nu trebuie sa fie fanatic, ci sa aiba dragoste fata de toti oamenii. Cel ce arunca cuvinte fara discernamant, face rau, desi ar fi si drepte. Am cunoscut un scriitor care avea multa evlavie, dar vorbea mirenilor cu un limbaj plin de cruzime, care patrundea in profunzime si tulbura. Odata imi spune: ‘La o intrunire am spus asta si asta unei doamne’. Dar in modul in care i-a vorbit a terminat-o. A jignit-o inaintea tuturor. “Asculta – ii spun – tu arunci in ceilalti cu coronite de aur cu diamante, insa asa cum le arunci spargi capetele, si nu numai pe cele sensibile, ci chiar si pe cele tari‘. Sa nu aruncam cu pietre in oameni… in mod crestinesc.

    *

    Vad la unii crestini un mod ciudat de logica. E buna evlavia ce au, e buna si dispozitia pentru bine, dar e nevoie si de discernamant si dreptate duhovniceasca, ca sa nu fie insotita evlavia de ingustime de minte si de senilitate. Totul este sa avem o stare duhovniceasca, asa fel a sa avem discernamantul duhovnicesc, pentru ca altfel ramanem la ‘litera legii’, iar ‘litera legii omoara‘.

  36. are sens postarea lui Leo, intrucat este un semn reconciliator. El a dat acel filmulet, in speranta ca unul ca Danion sau cei care se infierbanta peste masura asemenea lui, pe lucruri adevarate istoric dar fara a avea vreo relevanta in ce priveste existenta harului intr-o Biserica pe stil nou, poate se mai imblanzesc putin…, si vad si ei ca “miza” calendarului este cu totul secundara si irelevanta.

    este la mintea cocosului astazi sa observi ca acea decizie de atunci, din anii ’20, de a schimba calendarul, practic de a-l uni cu cele ale altor confesiuni, reprezenta un pas in plus spre o apropiere confesionala, ecumenica si in general o noua treapta spre globalizare … (iata ca din fericire pare a fi fost unul singular, multe nemai reusind sa fie realizate ulterior)

    ceea ce prezentati in materialul video despre Danion nu este asa incriminator precum sunt lucrurile existente in cele ce le scrieti despre alte conferinte din aceasta perioada .. .

    este intr-adevar ingrijorator cum un frate atat de ravnitor ca Danion, care a facut pana acum f multe lucruri bune, chiar minunate, si in intelesul propriu al cuvantului, prin aceasta inspitire “de dreapta” prin tulburarile pe care le provoaca, pe niste subiecte cu totul secundare, pare a da apa la moara astfel tocmai celor care ne vroiau atunci uniti cu Roma pe cand s-a “gandit” trecerea la calendarul nou, sau oricum sa fim in dezbinare …., aruncandu-ne in bratele bisericilor din apus …

    intr-adevar devine suparator cu cata usurinta poate vehicula un termen precum “apostazie” fata de o biserica ortodoxa, sau erezie etc. Eu nu cred ca trecerea cvasi-conventionala pe un calendar nou, aduce cu sine apostazia, sau erezia. Ce dogma este atacata, care dogma se modifica? Iar cuvantul “anatema” este unul la fel de ingrozitor, care trebuie ff bine cumpanit inainte de a fi rostit.

    Asta nu inseamna ca nu trebuie sa accept ca adevar, ca intentia de a schimba calendarul a fost la origine o siretenie a altor “structuri” supra-puse Sinoadelor biericesti.

    Ma intreb, cu Athenagoras care e pomenit la manatirea Radu Voda, unde stiam ca insusi Danion are (avea) pe duhovnicul sau, ierarh care a facut atatea si atatea pt a uni Biserica Greaca de cea de la Roma sau altele asemenea, de ce nu o fi “divortat” mai devreme de aceasta manastire (nu stiu daca a facut-o in prezent). Lucrurile nu sunt atat de simple. Faptul ca unul ca Sofronie Drincec a slujit cu greco-catolicii, un lucru odios, asta nu inseamna ca Dumnezeu i-a luat imediat harul, sau ca acest har nu lucreaza fata de credinciosii care il solicita pe preot pt diferite slujbe sau taine. Daca rugaciunea sincera a credinciosilor de rand din biserica il intoarce si il lumineata, prin mila lui Dumnezeu, pe acest episcop aflat intr-o reala ratacire? Poate asa a gandit si parintele Justin, spre pronia dumnezeiasca (caci el poate avea har in continuare), nu putem stii.

    desi spune cateva adevaruri istorice, cred ca la Danion exista o frustare acumulata fata de BOR-ul de astazi, fata de faptele foarte controversate pe care aceasta le face astazi, pentru care insa acum nu are prea multe dovezi f palpabile, f concrete sa le prezinte, desi multe se vad, se simt, iar acum el defuleaza in lipsa acestora, pe subiecte “tangentiale”, marginale ..

    De ce sunt marginale? Ei iata ca Domnul nu a ingaduit ca datorita slabiciunii unor oameni intr-un anumit moment istoric (caci posibil intrucat nu s-a cedat dogmatic, sau de vreun alt fel, nu pot stii), nu a ingaduit El ca atatea Biserici ortodoxe ale atator neamuri, cu milioane, zeci si poate sute de milioane sa se duca cu totul in Iad, si a pastrat harul si in celelalte Biserici ortodoxe, caci doar se sfinteste apa, aghiasma mare, mica, se fac minuni, vindecari de Sf. Maslu, taine tamaduitoare ale Sfintei Spovedanii, ca sa nu mai zic despre lucrarea minunata, dumnezeiasca a Sfintei Impartasanii. Chiar ma intreb oare, Danion daca s-a botezat in Biserica de astazi a noastra a tuturor, oare nu e botezat si imbracat intru Hristos de-adevarat? Oare nu simte harul si pronia lucratoare ce i l-a dat acesta? Chiar daca spune el, extrem de usor si iresponsabil, ca e cazuta sub anatema etc.

    Sper, cu ajutorul bunului Dumnezeu, ca acest subiect sa se incheie cat ma repede. Dar trebuie ca noi sa-l si ajutam pe Danion pt a aceasta, adica sa-l ajutam sa-l uite, si sa facem cat mai putina tulburare, iar el sa realizeze cu adevarat ca este un subiect chiar daca real istoric, fara importanta dogmatica, harismatica sau de altfel, lucru dovedit de istoria noastra reala de aproape un secol. Iar daca sunt prea multe suflete tulburate deja, care nu au inteles mare lucru, sau daca cineva dintre “tabere” se simte lezat, atunci sa se incheie cu o dezbatere publica.

    Monahul Hrisostom, pe care l-am cunoscut si eu personal, mi se par eun calugar de mare bun-simt, un om matur, un bun-cunoscator al randuielilor, canoanelor etc, un om inteligent, care nu ar cadea nicodata (decat sa ii pui eventual ceva in pahar ..) in capcana de a trece la stilisti, sau de a pomeni un asa-zis “ierarh” de la stilisti, precum a “intuit” si sugerat superior un comenator de la ASTRADROM pe niste articole mai vechi, care vad ca uneori au ajuns cuvinte de prima pagina sau litera de lege pt unele site-uri.

    cat despre rebotezarea pe care o clameaza schismaticii stilisti, cred ca nu mai are rost sa dicutam ceva, iar Danion sa faca bine si sa vorbeasca si despre asta caci, asa cu tocmai el spunea, pt a sutine o idee nu ai nevoie de minciuna, iar omisiunea cu buna-stiinta a unei idei cat se poate de adevarate, reprezinta o minciuna.

    rabdare, pace, rugaciune, gand bun.

    Hristos a Inviat !

  37. @ acelas:

    De acord cu fratia ta in (cea mai) mare parte.

    Ne indoim ca Danion va mai face pasul inapoi si va mai primi sa asculte de cineva, dar ne dorim din tot sufletul sa se intample asta. Nu stim cine poate face asta. L-au abordat cu blandete niste Parinti (telefonic) si le-a raspuns foarte dur, taios si arogant. Ne-au marturisit-o acei parinti personal. Deocamdata, din cate stim, el nu este singur si este inclus intr-un plan din care, ca ne place sau nu, face parte si Ierom. Hrisostom si fac parte prietenii sai deja trecuti la stilisti si rebotezati acolo (v. Horia devenit Hristofor). Daca aveti numarul sau adresa parintelui Hrisostom Manolescu, cereti-i si voi, ca unii care l-ati avut invitat pe la conferinte, sa spuna clar si precis din care Biserica face parte, sub ce episcop este si de care manastire apartine. E greu de acceptat, dar e o realitate care nu tine doar de comentatorii de la ASTRADROM. Din pacate 🙁

  38. Daca nici la Hristos a Inviat! nu raspundeti chiar mi-e mila de voi…

  39. Pentru „acelas”: Danion s-a rupt de multi ani de man. Radu-Voda.
    Acordurile semnate la Balamand cu papistasii si la Chambesy cu monofizitii sunt fapte reale ale Sinodului BOR, de care nu s-a dezis vreodata public.
    Singurul lucru bun, care pare a anula totul, in mod indirect, este ca Sinodul a hotarat dupa scandalul declansat de Corneanu ca sa nu se mai slujeasca Taine etc cu eterodocsii.
    Cat despre frustrari, le avem cu totii. Le avea si Nae Ionescu acum aproape 80 de ani:
    (de la adresa: http://rafaeludriste.blogspot.com/search?q=nae+ionescu)
    Între „Roma locuta”1 şi „toleretur”2

    Cuviosul monah Gherasim trece la catolici. Este ultima veste pe care o pri­mesc în legătură cu frământările din Biserica noastră. Înainte de această a doua moarte a lui (căci, intrând în monahie, Gherasim a murit după trup, iar trecând la catolicism, el moare a doua oară, după suflet), înainte de această a doua moarte a lui, deci, cuviosul Gherasim era călugăr în schit, la Durău. Întâmplări a căror orânduire nu a stat în mâna şi în puterea lui l-au adus în anii din urmă ca slujitor pe lângă Biserica patriarhală din Bucureşti. Era un umil rob al treburilor zilnice, dar de bună seamă că, deasupra sufletului lui, nesigur şi neancorat în Hristos, stăpânea o minte ageră, în care elementul formal al gândirii sărbătorea orgii de rudimentară, dar implacabilă dialectică. Nenorocirea a căzut pe capul lui năprasnică – există mai grozavă nenorocire pentru un pravoslavnic decât această alunecare spre drumurile Romei? -, năprasnică, pe măsura uscăciunii credinţei lui şi pe măsura încrederii în raţiunea lui, în buna lui logică.

    Pentru că fostul cuvios Gherasim nu a făcut decât să tragă, aşa uscat de cre­dinţă cum era, consecinţele dintr-o stare de lucruri care, pe zi ce trece, se înscă­unează mai hotărât în Biserica noastră. Ierarhia noastră bisericească se catolici­zează în apucături – asta o simţea nefericitul Gherasim, cum o simţim fiecare din noi; şi atunci, consecvent şi curagios, el a luat-o înainte; trecând într-o ordine de aşezări în care toate lucrurile acestea, după care se doresc ierarhii noştri, sunt gata făcute şi – din punctul acesta de vedere – bine făcute.

    Ultimele întâmplări din Biserica românească îl vor fi împins încă mai mult spre drumul rătăcirii; pentru că niciodată nu s-a dovedit mai precis ca în aceste împrejurări că în sufletul chiriarhilor noştri români hălăduieşte duhul papistaş al puterii pentru putere. O întreagă serie de greşeli, care mai de care mai grele, au sfârşit prin a arunca Soborul nostru în afară de Ortodoxie. Am rugat, am protestat. Degeaba. Nu ai dreptul să te ridici împotriva hotărârii Sfântului Si­nod. Roma locuta. Roma a zis. Sfântul Sinod a hotărât – plecaţi-vă noroade.

    De la nenorocita schimbare a calendarului, făcută fără nici o pregătire şi fără nici o grijă pentru sufletele oamenilor, toată sforţarea Sinodului nostru a fost una singură: să-şi salveze prestigiul. Târguri ruşinoase s-au încheiat, umilinţe groaznice au fost îndurate între patru ochi, vrajbă s-a aruncat între fiii aceleaşi Biserici, ameninţată cu destrămarea; orice! Nimic nu era prea scump dacă „au­toritatea” Sinodului putea să rămână în picioare.

    Autoritatea? Zic ei! Căci, în fapt, un Sinod care se dovedeşte a fi ignorant până şi în cele mai elementare adevăruri pravoslavnice, ale cărui cărţi pastorale sunt sfârtecate până la desfigurare – şi fără ripostă – de ştiinţa în ale teologiei de o ceată de tineri laici, care nu ştie de ce a luat o hotărâre şi e gata a o lua pe oricare, numai să se găsească stăpânul lumesc, deţinător al sacului cu grăunţe care să i-o indice şi să i-o impună, un Sinod ca acesta nu are şi nici nu cere auto­ritate pentru el. Ci cere altceva; mai simplu şi mai urât; el cere o recunoaştere a continuării stăpânirii lui. Atât.

    Şi pentru asta – orice! Ca un al doilea Petru, părintele Gurie, întors la Chişi­nău şi scăpat de sub duhul rătăcirii care stăpâneşte pe sinodalii din Bucureşti, se căieşte şi declară sus şi tare în faţa norodului că nu va respecta hotărârea de la 24 ianuar şi 8 februar. Ci va prăznui Paştele la 5 mai. Rumoare la Bucureşti? Aş, nu! Ce veţi face? – Noi, nimic. O să-i lăsăm pe basarabeni să serbeze la 5 mai, şi asta e! – Veţi da vreo dezlegare? – Dezlegare, nu, dar vom tolera.

    Ei, da, vom tolera. Cunoaştem. Era fatal. După Roma locuta, ce alt putea să ur­meze decât toleretur? Sfântul părinte de la Roma poate fi satisfăcut de şcolarii săi! … Cucoană Mărie de la Sinaia, care ţi-ai părăsit Biserica şi te-ai ostenit odată până în prăpădul Bucureştilor, ca să mă întrebi, cuprinsă de spaimă şi durere: „Acum noi ce facem?”, aprinde o lumânare pentru sufletul răposatului nostru frate, fostul monah Gherasim, căzut în catolicism, şi roagă-te pentru iertarea grozavelor lui păcate, săvârşite, toate, din îndemnul marilor lui chiriarhi.

    [1]. „Roma a zis” (lat.). Formă prescurtată a maximei lui Augustin „Roma locuta, causa finita”: odată ce s-a pronunţat Roma, chestiunea este închisă (Sermo 131, 10)

    [2]. „Se tolerează” (lat.)

  40. Fratilor razboinici, de ce sunteti raspandaci? Bine spunea cineva din Grecia zilele trecute ca ati cam cazut in bărfeală… Ce planuri in care e inclus Danion? De cine?
    Danion nu mai are treaba de destul timp cu Horia/Hristofor si se indoieste de calea lui. Horia si-a facut mirungere si si-a pus alt nume, nu „s-a rebotezat” cum ziceti voi (si nici nu i s-a cerut sa se boteze din nou sau asa ceva). Din acel moment, si el si eu am rupt legaturile dintre noi, si asa subrede – tocmai din diferenta de opinii.
    Cat despre Radu Voda, Danion a fost primul care s-a contrazis cu staretul de acolo pe tema pomenirii lui Athenagoras. Acum destui ani (cel putin doi). Motiv pentru care a si inceput, inca de atunci, sa nu mai mearga acolo la Sf. Liturghie.
    Danion face parte din BOR, merge la slujbe in BOR, se impartaseste in BOR, are duhovnic in BOR. Are insa parerile pe care si le-a exprimat public. Pana nu aveti alte marturii, nu mai speculati chestii.

Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare