“E BINE SA NU DESCHIDEM STAVILARUL…”

22-05-2009 Sublinieri

ship_lg.jpg

In ultima vreme s-au exprimat pe anumite bloguri ortodoxe o serie de opinii referitoare la problema calendarului si a gruparilor bisericesti de stil vechi, in unele aparand mentionat si un link de pe siteul nostru. Din nefericire, aceste opinii prezinta doar o parte a problemei: anume, faptul ca introducerea calendarului a fost o manevra masonica menita sa faca un pas inainte in apropierea de apostazie a Bisericii (si asa a fost, si bine e sa se spuna si sa se stie acest lucru!), dar ele trec cu vederea, intr-un mod lipsit de obiectivitate, capcanele ascunse in reactiile de tip zelotist la aceasta inovatie, in dezbinare si in lipsa de iubire intre frati. Adica, la problemele pe care le au chiar aceste grupari de stil vechi desprinse din comuniunea cu Bisericile-mama, la motivatiile si duhul care au stat la baza crearii lor si a “roadelor” pe care le-au adus ele pentru starea Bisericii. Ocolirea acestei parti a adevarului nu face bine nimanui si socotim necesar a face aceste precizari – in ciuda timpului tot mai imputinat pe care il avem – pentru ca ne-a fost semnalata de catre multi frati deruta, confuzia si ingrijorarea legata de “campania” de articole pro-stiliste pe care o duce, mai nou, un frate intru Hristos la care tinem foarte mult, dar pe care nu-l mai putem aproba si sustine in linia aceasta, ce risca sa provoace multa sminteala, mai ales in aceste vremuri de multa tulburare. Nu-l vom numi, totusi, pentru ca cei care nu cunosc ce s-a intamplat sa nu aiba, eventual, pricina de defaimare a bunului nostru frate.

Am mai abordat candva acest subiect, iar acum vom reda, in continuare, cateva fragmente preluate din recenta carte de dialoguri cu Parintele Dionisie Ignat de la Colciu, (“revendicat” si el in mod exclusiv de unii fratii stilisti, care aleg numai partile convenabile lor), in care parintele se raporteaza, cu durerea inimii si cu dragoste, tocmai la problema calendarului indreptat. Consideram ca parintele Dionisie se afla in acelasi duh cu Parintii Paisie Aghioritul si Epifanie Teodoropulos, aratand cat de daunatoare sunt ambele extreme, atat cele ale inovationismului masonic-ecumenist, cat si cele ale zelotismului fara discernamant si dragoste.

Drept introducere la cuvintele Parintelui Dionisie, redam mai intai un comentariu pe care l-am primit pe mail de la un frate care a dorit sa isi pastreze anonimatul, comentariu la care subscriem si pe care v-il impartasim tocmai fiindca il asumam si noi intrutotul:

... Din ce ştiu, chiar dacă părintele Serafim Rose a avut simpatie faţă de grupările vechi-calendariste şi vedea, la acea vreme, o posibilă soluţie de întărire a Ortodoxiei o coagulare a acestora (vezi articolul The Royal Path) – pe de o parte, trecerea timpului a arătat că soluţia sa era una omenească (dovadă numeroasele schisme şi sminteli în cadrul acestor grupări din ultimii 30 de ani); pe de altă parte, el însuşi, spre sfârşitul vieţii, s-a distanţat de calea aceasta şi de excesele zeloţilor (vezi scrieri precum Warming the heart, corespondenţa cu părintele Ambrozie (Alexei Young) şi biografia ieromonahului Damaschin).

Cu Sfântul Ioan Iacob, e limpede că unul din motivele plecării sale din ţară a fost tulburarea din acea vreme în problema calendarului, când lucrurile încă nu se limpeziseră – erau părinţi duhovniceşti cu bun nume care spuneau că nu e mântuire pe “stilul nou”, apăruse şi prigoana statului împotriva vechilor-calendarişti… Însă nici măcar versiunea originală (“necenzurată”) a scrierilor sale nu pretinde că aceasta a fost singura (sau principala) cauză; el de mult îşi dorea să pustnicească în Ţara Sfântă, şi problema calendarului a fost mai curând încă o picătură în pahar… De altfel, zeloţii uită că Sfântul Ioan închină o poezie la moartea Patriarhului Nicodim, care i-a fost stareţ la Neamţ, în care zice: “Nicodime, preafericite / De ce te-ai dus dintre români, / Lăsând Biserica robită / Şi Ţara fără de “bătrâni”?” Care Biserică a lăsat-o robită, doar nu Mitropolia de la Slătioara?

Cele două extreme” ale Părintelui Epifanie sunt foarte …urâte de zeloţi, deoarece el zice un lucru capital: dacă ajungi să zici că Biserica de “stil nou” e lipsită de har, din pricina calendarului (şi iniţial acesta a fost pretextul schismei, chiar dacă ulterior s-a încercat o îndreptăţire pe linia ecumenismului), cazi tu însuţi într-o erezie asemenea celei evstatiene, osândită de Sinodul de la Gangra. De aici acuzaţiile de “dezechilibru”…

Şi, dacă tot s-a adus vorba de vedenii, mi s-a părut mult mai înfricoşată cea a lui Gheron Iosif, care pe vremea aceea ţinea de gruparea ultra-zelotă a mattheiţilor – când s-a văzut, în toi de furtună, pe o stâncă ce se afunda tot mai mult în apă, lângă un munte ce stătea neclintit, iar un glas i-a zis: “Sări pe muntele Bisericii Soborniceşti”…

Mă tot gândesc la cuvintele părintelui Epifanie Theodoropulos, care mi se par aşa de actuale, din toate privinţele, pentru ce văd că se întâmplă astăzi: “Dacă însă am creat schismă, cum vom cicatriza rănile Bisericii? Pe cât de uşor se creează schisma, pe atât de greu se repară. Citeşte istoria Bisericii şi te vei cutremura… Este bine să nu deschidem stăvilarul, căci, odată deschis, curentul va scăpa de sub controlul nostru şi va inunda totul nestăpânit. Atunci când aprindem fanatismul mulţimii – este de ajuns o singură scânteie pentru crearea şi menţinerea schismelor – după aceea este cu neputinţă să mai punem rânduială... Dacă va îndrăzni cineva din începătorii schismelor să recomande cumpătare sau împăcare, va fi considerat trădător şi va fi renegat pentru totdeauna mai mult de către incitatorii la dezbinare. De aici se pricinuiesc schisme înlăuntrul schismelor, dezbinări, împărţiri, fragmentări, nemiloase războaie lăuntrice”.

pdionisie-879x1024.jpg

Parintele Dionisie Ignat: În toată Ortodoxia a intrat acum o urâciune, se urăsc unul pe altul.

“… Să luăm drept exemplu calendarul vechi şi cel nou. Vezi, întreaga Ortodoxie a mers în pace şi în dragoste până când s-a schimbat calendarul. Începând de acolo, uite, creştinii ortodocşi români, deşi de acelaşi neam, s-au despărţit. Şi nu s-au despărţit având pace şi dragoste, să zică aşa: „Voi credeţi că e bine pe calendarul nou. Ei, treaba voastră. Eu cred că aşa e bine cum au hotărât cele şapte soboare”. Nu! Urâciune, nevoi, blestemuri, afurisenie… Vezi? Acuma, o armată dacă se înjumătăţeşte, nu mai are putere. Aşa şi Biserica. Dacă s-a tăiat în două, nu-s mulţumiţi duşmanii Ortodoxiei numai cu schimbarea calendarului, acuma bagă altele, ca să distrugă Ortodoxia…”

***

“O să vină vremuri când o să înceapă a iscodi că soborul cutare are o greşeală, că nu trebuia să facă aşa, şi apoi vor spune felurite ca să te convingă că într-adevăr a avut greşeală. „Au fost şi ei oameni şi au avut greşeli”. Asta-i lucrarea duşmanilor Ortodoxiei, ca să ne dărâme. Şi dacă nu băgăm de seamă, o să ne dărâme. Să luăm un exemplu destul de simplu – îndreptarea calendarului. Îndreptarea calendarului nu este ceva dogmatic, dar care-i folosul?

În toată Ortodoxia a intrat acum o urâciune, se urăsc unul pe altul. Cel care ţine pe vechi nu-l iubeşte pe cel de pe calendarul nou, cel de pe nou îl socoteşte pe cel de pe vechi că e un „dezorganizat”, că n-ascultă organizaţia Bisericii. Acei de pe vechi zic: „Noi ţinem ceea ce au hotărât cele şapte Sfinte Soboare”. Adică vreau să spun că, fără să şi dea seama, conducerea ortodoxă a îndreptat calendarul, dar care-i folosul? Ierusalimul e pe vechi, Sfântul Munte pe vechi, Rusia, vai de capul lor, dar tot pe vechi, Serbia, tot pe vechi, ceilalţi, pe nou. Şi cu toate că nu-i ceva dogmatic schimbat, uite că a intrat urâciunea de care ziceam. Pe când Dumnezeu dragoste este. Dacă nu e dragoste, nu te mântuieşti. Cum spune Sfântul Apostolul Pavel? „De aş şti toate tainele lui Dumnezeu şi de aş avea credinţă să mut şi munţii, dar dacă dragoste nu am, nici un folos nu mi este”. Dar nu numai atât. „De aş împărţi toate avuţiile mele şi de aş da trupul meu să-l ardă, dar dragoste nu am, nici un folos nu-mi este.” Vezi cum a spus Sfântul Apostol? „Încă mai înaltă cale vă arăt vouă”. Dacă nu-i dragoste, faci una, faci cutare, dar dacă nu-i dragoste, n-ai nimic.

Şi asta, schimbarea calendarului, cu diplomaţia ispititorului au băgat-o în Ortodoxie. În Ortodoxie sunt două drumuri acum unii pe vechi, alţii pe nou. La cei pe vechi s-au făcut mai multe partide şi s-au dărâmat fără să-şi dea seama.

Dar a venit timpul, a venit timpul sfârşitului, ce să zici? Acum ei studiază ca să înceapă a iscodi cum s a făcut fiecare sobor, cum şi ce s a discutat, ca să găsească pricină de sminteală, ca să spună că au avut greşeli. Eh, noi cât ştim şi ce ştim, să ne smerim înaintea Bunului Părinte Ceresc să ne lumineze, că omu-i om şi cade din cele adevărate. Să ne smerim înaintea lui Dumnezeu, că dacă or veni nişte timpuri critice să ştim ce să răspundem, ca să nu cădem. Şi, mila lui Dumnezeu!”

(Convorbire cu Pr. Florin Botezan, 13 august 2003)

***

“Schimbarea calendarului e propaganda masonilor. Şi asta-i cea mai mare urgie că acuma, în tot pământul, oriunde te-ai duce şi sunt ortodocşi, o să-i găseşti şi pe vechi şi pe nou, ca să nu fie pace. Că dacă este pace atunci înseamnă că ai dragoste şi dacă ai dragoste eşti apropiat de Dumnezeu. Dar dacă nu ai dragoste eşti depărtat cu desăvârşire de Dumnezeu. Poţi să fii tu şi arhiereu şi orişice, dacă n-ai dragoste, după scrierile Sfinţilor Părinţi, te-ai depărtat de Dumnezeu. Dar ce-i lucru şi mai înfricoşat, spune Sfântul Apostol Pavel, „de-aş şti toate ştiinţele şi de aş avea credinţă cât să mut şi munţii, iar dragoste nu am, nici un folos nu-mi este.” Adică, dacă dragoste nu am, nu-s nimica. „De aş împărţi toate avuţiile mele şi de-aş da trupul meu să-l ardă, iar dragoste nu am, nici un folos nu-mi este”.

Vezi ce zice? Lucru dumnezeiesc. Dacă nu-i dragoste, te-ai depărtat desăvârşit de Dumnezeu. De aş împărţi toate avuţiile mele săracilor, de aş da trupul meu să-l ardă şi dacă dragoste nu ai, că Dumnezeu dragoste este, nici un folos nu-mi este. Vezi ce lucru înfricoşat? Mare lucru. Mare lucru. (14. 07. 2003)”.

(Din: Staretul Dionisie, duhovnicul de la Sfantul Munte Athos, Ed. Prodromos, 2009)

coperta-1-v1003.jpg

Legaturi:


Categorii

Biserica la ceas de cumpana, Opinii, Parintele Dionisie Ignat de la Colciu, Razboiul nevazut, Stilisti/ schismatici

Etichete (taguri)


Articolul urmator/anterior

Comentarii

23 Commentarii la ““E BINE SA NU DESCHIDEM STAVILARUL…”

  1. Pingback: E bine să nu deschidem stăvilarul… « Cuvânt Ortodox
  2. Eu sunt de acord numai partial cu ce spuneti dumneavoatra: acel frate care a deschis subiectul acesta spinos vorbeste despre faptul “ca introducerea calendarului a fost o manevra masonica menita sa faca un pas inainte in apropierea de apostazie a Bisericii (si asa a fost, si bine e sa se spuna si sa se stie acest lucru!)”.
    Dar, mai departe, de unde ati dedus dumneavoastra ca dansul recomanda trecerea credinciosilor la BOSV? Nu mi se pare sa fi vorbit ceva de acele lucruri pe care atat de usor le infierati. Nu cumva v-ati grabit? Nu cumva ar fi trebuit mai intai sa-i puneti fratelui intrebarea cu ce scop a deschis acum aceasta discutie atat de controversata si ce urmareste cu aceste materiale?
    Eu asta m-am intrebat citind articolele: Oare ce va urma, ce doreste sa ne propuna? Fiindca nu cred ca are de gand sa propuna trecerea ortodocsilor la BOSV, ori dumneavoastra asta ati inceput sa combateti fara sa fi fost spus asa ceva. Intrebati-l fratilor ce propune mai intai!
    Si apoi, daca este cazul dezbateti! Spuneti-va parerea!

  3. Mda, ce bine-ar fi sa ne fi grabit noi… :(( Cititi mai cu atentie. Oricum, din pacate, daca nu face Dumnezeu o minune, lucrurile se vor vadi tuturor, se pare. Dar am prefera sa gresim noi, sincer.

  4. Daca gresim asta e, fiecare are lada lui cu pacate , mai grea sau mai usoara.de ce tocmai acum se discuta de vechii calendaristi atat de mult? Din cate am citit mi-am dat seama ca ei au fost inaintea noastra , adica noi am fost ca ei:).Sincer , eu pana la 30 de ani nu am auzit de vechiul calendar si totusi au existat.

  5. Pingback: Război întru Cuvânt » Mitropolitul Serafim de Pireu: O RATACIRE COMUNA: ZELOTISMUL RADICAL SI ECUMENISMUL SINCRETIST
  6. Pingback: Război întru Cuvânt » Fericitul Filotheos Zervakos - DOUA MINUNI DOVEDITOARE CA NU MANTUIESTE CALENDARUL, CI POCAINTA
  7. Exact. De ce sa ne framantam si sa ne primejduim mantuirea pentru probleme care nu-i privesc pe mireni si nici macar pe preoti sau monahi. Acestea sunt probleme pentru ranguri arhieresti inalte, iar noua ne este a ne vedea de crucea noastra.
    In acelasi timp nu pot sa nu constat efortul pe care il fac unii de a zgandari aceste neintelegeri vechi. Am citit pe un blog o postare a monahului Filotheu care m-a cutremurat prin patima cu care isi asternuse pledoaria pro-stilista. De ce fratilor? Nu are biserica noastra si-asa destule probleme? Fiecare sa faca asa cum ii dicteaza constiinta si sa-l lase pe celalalt. Pentru ca aceasta problema, oricat am rasuci-o pe toate partile suntem neputinciosi de a o rezolva definitiv. Oare nu ne incredem destul in Dumnezeu ca stie si poate sa aiba grija de cele ce sint deasupra noastra?

  8. Pingback: Război întru Cuvânt » Cuviosul Paisie Aghioritul si cele doua rani opuse ale Bisericii de azi: ECUMENISMUL SI STILISMUL
  9. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Revista blogurilor in cazul smintelii provocate de Danion Vasile prin conferintele sale pe problema calendarului. Mai multe inregistrari audio si video si primele noastre comentarii
  10. Pingback: Razboi întru Cuvânt » Ce este “ROCORUL” dizident al lui Agafanghel? Cine sunt “catacombnicii” recomandati de Danion Vasile?
  11. Pingback: Război întru Cuvânt » Parintele Dionisie Ignat de la Colciu – de 6 ani impreuna cu sfintii (†11 mai 2004). VREMURILE DIN URMA – SEMNE SAU EXAGERARI? (I)
  12. Pingback: Război întru Cuvânt » PARINTELE DIONISIE IGNAT – VREMURILE DIN URMA (II): Despre U.E. si propaganda sodomiei
  13. Pingback: Război întru Cuvânt » PARINTELE DIONISIE IGNAT DESPRE VREMURILE DIN URMA SI ANTIHRIST (III): “Sa facem rabdare si sa ne pregatim, mai cu seama noi, poporul român!”
  14. Pingback: Război întru Cuvânt » Parintele Dionisie Ignat de la Colciu despre SPOVEDANIE SI IMPARTASANIE (plus audio si video)
  15. Pingback: STARETUL DIONISIE IGNAT DE LA COLCIU - 7 ani de la mutarea la Lumina neinserata: "Fratilor, paziti dragostea!"
  16. Pingback: PARINTELE DIONISIE DE LA COLCIU – de 9 ani in ceruri: “Sa facem ceea ce putem! Sa ne osarduim, sa nu fim nepasatori, ca nepasarea e cea mai mare primejdie” -
  17. Pingback: PARINTELE EFREM KATUNAKIOTUL SI INCERCAREA STILISTA. Cum descopera Dumnezeu cuviosilor Sai unde este Biserica si unde lepadarea de har -
  18. Pingback: Cuviosul Dionisie de la Colciu risipeste tulburarea cu privire la actele electronice, pecetluire si vinovatie: “TOTUL ESTE VOINTA OMULUI… NUMAI CAND TI SE CERE O LEPADARE DE HRISTOS, ATUNCEA E PRIMEJDIE!“ -
  19. Pingback: Cuviosul DIONISIE IGNAT de la COLCIU risipeste tulburarea cu privire la actele electronice, pecetluire si vinovatie: “TOTUL ESTE VOINTA OMULUI… NUMAI CAND TI SE CERE O LEPADARE DE HRISTOS, ATUNCEA E PRIMEJDIE!“ -
  20. Pingback: Cuviosul DIONISIE IGNAT de la COLCIU risipeste tulburarea cu privire la actele electronice, pecetluire si vinovatie: “TOTUL ESTE VOINTA OMULUI… NUMAI CAND TI SE CERE O LEPADARE DE HRISTOS, ATUNCEA E PRIMEJDIE!“ | Cuvântul Ortodox
  21. Pingback: PICATURI DE INTELEPCIUNE DE LA STARETUL DIONISIE DE LA COLCIU (1): “Mare necaz este ca noi, romanii, avem o mare slabiciune: nu ne iubim intre noi” | Cuvântul Ortodox
  22. Pingback: PICATURI DE HAR DE LA STARETUL DIONISIE (2): “Astazi nu mai este dra­goste pentru ca nu mai este sinceritate”, “EGOISMUL este arma atomica a Satanei” | Cuvântul Ortodox
  23. Pingback: “O, de ar fi trăit atunci oarecare super-zeloţi şi super-ortodocşi contemporani! Ar fi aruncat defăimarea de TRĂDĂTOR în obrazul marelui SFÂNT FOTIE”. Fericitul parinte marturisitor EPIFANIE despre PERICOLUL SCHISMEI CARE INCEPE CU NE
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Carti

Articole recomandate

Rânduială de rugăciune

Articole Recomandate

Carti recomandate