Ungaria continua sa fie o ”succes story”, fiind cotata mult mai bine pe piata financiara decat Romania. CURAJUL DE A RUPE ACORDUL CU FMI ESTE MAI EFICIENT DECAT SLUGARNICIA ROMANEASCA

6-05-2011 1 minut Sublinieri

Când FMI şi Ungaria au întrerupt acordul de finanţare, în iulie 2010, părea că ţara a rămas pe marginea prăpastiei. Acum, acordul pare o povară de care Ungaria a reuşit să scape. În aceeaşi zi, România şi Ungaria s-au împrumutat de câte un miliard de euro pentru trei ani. Pentru fiecare euro cerut de Trezoreria de la Bucureşti, investitorii au oferit doi. În final, dobânda s-a aşezat la 4,9%.

Pentru fiecare euro cerut de Trezoreria de la Budapesta, investitorii au oferit patru, iar dobânda a fost de 6,1% (mid-swap+2,7). Ungaria nu mai vânduse obligaţiuni în euro din 2009.

Diferenţa de randament vine parţial din termenul mai lung, întrucât investitorii se aşteaptă acum la o creştere a dobânzilor, dar şi din faptul că în cazul României banii vin din rezerva BNR şi au fost eliberaţi înapoi către bănci cu scopul specific de-a asigura finanţarea statului. Faţă de vara anului trecut, cotaţiile de risc, care influenţează dobânzile la care statul se poate împrumuta, au coborât în ritm susţinut după o primă creştere abruptă. Acum, Ungaria plăteşte 2,5 puncte în plus la dobândă în contul riscului, la fel ca România. Cele două ţări au fost întotdeauna apropiate din acest punct de vedere.

2011/05/05//179787-tabel.jpg

De asemenea, forintul s-a apreciat cu 10% în faţa euro. Spre comparaţie, leul a câştigat doar 5%.

Ungaria a dus „o luptă pe viaţă şi pe moarte” cu Fondul Monetar Internaţional, a declarat marţi ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, explicând că sub supravegherea FMI statul ungar nu ar fi putut să impună taxele speciale de criză impuse băncilor şi companiilor de telecomunicaţii sau să continue reforma pensiilor, care a inclus şi naţionalizarea de facto a sistemului de pensii private.

„Statul ungar se luptă pentru libertate economică, pentru independenţă financiară, iar prima etapă a fost renunţarea la FMI”, a spus Matolcsy, potrivit Portfolio.hu, citată de Mediafax.

Ungaria a dus cea mai dificilă şi riscantă bătălie a sa, în condiţiile în care puţini au crezut că există viaţă fără FMI, a afirmat Matolcsy. „Am făcut-o şi am profitat. Putem reduce datoria publică în stilul şi programul nostru”, a spus oficialul. El a arătat că etapa a doua este planul de reformă Szell Kalman, care va reface onoarea ţării în lume. Planul presupune reforma administraţiei pentru aducerea deficitului bugetar în limite sustenabile.

“Ungaria are o singură obligație față de FMI, să aducă deficitul sub 3,8%, ceea ce vom face. E treaba noastră cum. FMI n-are nici un drept să se amestece în treburile Ungariei.”

VIKTOR ORBAN, premierul Ungariei.


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Razboiul impotriva Romaniei, Ungaria

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

5 Commentarii la “Ungaria continua sa fie o ”succes story”, fiind cotata mult mai bine pe piata financiara decat Romania. CURAJUL DE A RUPE ACORDUL CU FMI ESTE MAI EFICIENT DECAT SLUGARNICIA ROMANEASCA

  1. Si cam cit timp credeti ca va trece pina cind Orban va suferi un “accident”?

  2. “Magyaracolul” asta e din ce in ce mai…palpitantizant 😀
    Chiar de o fi el genuin(ceea ce nu exclud)si nu o fi incropit prin eprubete,orice minte de cocos tricolor(hihi)din Transilvania ar trebui sa se…excite la gindul ca vor urma niste meciuri preliminare foarte incitante pe…viata si pe moarte.Ar mai mira sau conta daca la sfirsitul jocurilor publicul ar aplauda admirativ superioritatea adversarului si sa vedem si schimburi de tricouri?Ce vrei d-ne!?E mai buni!!Mai conteaza daca…e ajutati de arbitrii…ori ca are sponsori…sau are rost sa stam cu sufletul la gura sa asteptam accidentu`…E diferenta ca de la cer la pamint de atitudine intre cele 2 echipe.Pe de-o parte se vede avint si miini care se freaca a nerabdare si pe de cealalta a pustiire.Unii asteapta imparatia de o mie de ani si ceilalti sfirsitul.Bine,aici e mai mult de discutat…Ramine totusi FRUSTRAREA 🙁
    Doamne,ajuta!

  3. Pingback: VIKTOR ORBAN REFUZA ”LISTA ORORILOR”: masurile dure de AUSTERITATE puse de FMI si UE drept CONDITIE pentru un nou acord financiar - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  4. Pingback: UNGARIA INGHESUITA DE AGENTIILE DE RATING SI DE FMI? Premierul Viktor Orban: Daca FMI se intoarce in tara, plec eu - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare