”SALVAREA” GRECIEI ESTE, DE FAPT, SALVAREA BANCILOR SI A UNIUNII EUROPENE. Care este sensul noului acord european pentru Grecia, Irlanda si Portugalia. FALIMENTELE CONTROLATE DUC LA O INTEGRARE EUROPEANA MAI PUTERNICA

22-07-2011 7 minute Sublinieri

Asadar, asistam la inca o interventie europeana de ”salvare” a tarilor aflate in dificultate incepand cu Grecia. Salvare prin indatorare, fireste, si nu prin declararea falimentului sau incetarea platilor catre creditori. De aceea, se vorbeste despre un faliment controlat (selective default) al Greciei, care presupune un fel de recunoastere oficiala a incapacitatii de plata, dublata insa de acorduri de imprumut a tarii prin care aceasta se inglodeaza si mai mult in datorii si prin care se obliga sa returneze inapoi banii bancilor publice si private, dupa cum a aratat si presedintele N. Sarkozy.

Un acord care, de fapt, salveaza doua lucruri: bancile si mecanismul european al guvernantei economice. Imprumuturile sunt acordate Greciei tocmai pentru a isi putea plati datoriile si, cum acestea sunt acordate de noile institutii financiare europene, rezulta de aici un mai mare rol al acestora pe plan continental si o dependenta crescuta fata de UE. Este de notat ca deocamdata nu s-a fortat nota cu o solutie europeana de amploare: un buget comun european, o Trezorerie comuna, un minister al finantelor. Insa decizia de acum, de a creste rolul si atributiile Fondului european de stabilitate financiara, un fel de FMI european, merge exact in acest sens.

Iar consilierul guvernatorului Isarescu, dl Vasilescu, explica si consecintele acestei ”salvari”: presiunea foarte puternica ce va fi asupra Greciei pentru a aplica ”masurile de austeritate”.

Liderii ţărilor din zona euro au ajuns la un consens în privința combaterii crizei datoriilor din Grecia, la summit-ul de la Bruxelles. Ţara va primi un nou împrumut, de 125. mld. euro cu o dobândă mai mică, pe 35 de ani.

Pachetul de măsuri include restructurarea datoriilor şi eliberarea unui nou ajutor din partea fondului de salvare european. Ajutorul acordat Greciei provine, pentru prima oară, și din partea, creditorilor privați, a anunțat preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, citat de BBC. Împrumutul acordat este de 135 de miliarde de euro, pe 35 de ani, datoriile totale ale Greciei apropiindu-se de 500 de miliarde de dolari.

“Ajutând Grecia eliminăm riscul răspândirii crizei şi în alte ţări. Vorbim despre capacitatea Greciei de a-şi plăti datoriile către băncile publice şi private. Ieri seară, am luat legătura cu băncile private, iar discuţiile au continuat până în această după amiază. Trebuie să cădem de acord asupra aspectelor tehnice, dar şi asupra deciziilor politice. Nu a durat atât de mult. Am făcut-o într-un timp rezonabil”, a mai spus preşedintele Franţei.

Un element-cheie al pachetului este extinderea rolului mecanismului de salvare european, Fondul european de stabilitate financiară (FESF), astfel încât să poată acţiona mai liber. Reforma FESF va face Fondul mai flexibil şi mai eficient. Nu trebuie să aşteptăm să apară daune substanţiale ca să intervenim”, a declarat preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. Anterior, el a spus: “Grecia este într-o situaţie gravă, unică în zona euro”.

Pieţele financiare au crescut spectaculos, anticipând înțelegerea. Acțiunile americane au câştigat 1,3%, în timp ce titlurile de la Milano au crescut cu 4%. Acțiunile din Spania s-au apreciat cu 3%. Acțiunile bancare europene au reacționat pozitiv, de asemenea. În Germania, titlurile Commerzbank au crescut cu aproape 9% iar cele ale Deutsche Bank au avansat cu 3,6%, în timp ce în Franţa, Societe Generale și Credit Agricole au câştigat aproximativ 6% la bursă.

Băncile germane şi franceze dețin cea mai mare parte a datoriilor greceşti. Acțiunile bancare din Marea Britanie au crescut, de asemenea, puternic, Barclays câştigând 7,7%, Lloyds, 5,9% şi RBS, 5,7%. Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Sarkozy au convenit o poziţie comună înainte de summit. Grecia a primit pachetul de prim-ajutor în mai, anul trecut, dar criza datoriilor continuă să slăbească încrederea în pieţele financiare mondiale, unii comentatori sugerând că ameninţă viitorul monedei euro.

Update 00:26 Dăianu: Decizia nu este luată de dragul Greciei

Analistul Daniel Dăianu susţine că planul de salvare al UE este gândit pentru a evita contagiunea, iar măsurile nu au fost luate “de dragul Greciei”. Această decizie nu este luată de dragul Greciei. Acest lucru e bine să îl înţelegem toţi. Ceea ce se urmăreşte prin acest pachet este evitarea contagiunii. Semne de contaminare s-au simţit, mai ales în ultimele săptămâni când Spania şi Italia au avut dificultăţi în creştere de finanţare. Aceste economii, care sunt, ca dimensiuni a treia şi a patra în zona Euro, ar fi provocat stricăciuni foarte mari. S-ar fi ajuns la demantelarea Zonei Euro dacă nu s-ar ţine situaţia sub control”, a spus Dăianu, la Realitatea TV.

Update 23:31 Vasilescu, BNR: Nu este vorba de salvarea Greciei, ci de a Europei

Decizia luată de Europa nu vizează doar Grecia, ci întreaga Europă și va inspira și SUA, care “a intrat în aceeași capcană”. Grecia nu va fi salvată doar de bani ci de măsurile de austeritate pe care va trebui să le ia, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, la Realitatea TV. “Ne afectează acestă decizie. Nu va fi vorba de vreo încetare de plăti pentru Grecia, dar presiunea pe Grecia pentru ajustări bugetare va fi foarte puternică. Aceasta decizie europeană va inspira şi America, pentru că America este un uriaş care a intrat în capcanele în care a intrat şi Grecia. (…) Nu ştiu dacă în Grecia va fi linişte, presiunea pe Grecia pentru măsuri de austeritate va fi foarte puternică, va fi o presiune psihologică foarte importantă. Grecii s-au obiţnuit să trăiască forte bine pe datorii, vor trebui să strângă cureaua chiar dacă nu sunt obişnuiţi cu asta”, a spus consilierul BNR.

Exista o serie de analisti economici care prevad moartea euro si disparitia Uniunii Europene. Pe cealalta parte a baricadei, alti experti sustin ca “pesimistii” se bazeaza pe premize eronate. Pe cine sa credem?

Paranoia declansata de criza datoriilor europene este hranita si de comentariile zilnice legate de punctul critic pe care l-a atins moneda euro. Voci din toata lumea vin cu scenarii apocaliptice care prevad esecul “experimentului” politic prin care s-a format UE. Unul dintre guvernatorii Bancii Centrale Europene, Ewald Nowotny, a explicat pentru CNBC de ce viitorul monedei unice nu este in pericol.

Criza datoriilor suverane si iminenta insolventa a Greciei au divizat Uniunea Monetara Europeana, facand aproape imposibila setarea unei politici monetare care sa satisfaca atat rebela Germanie cat si slabitul bloc sud european. Aceasta criza a scos la iveala complexitatea stabilirii unei concordante intre politicile multilaterale si o economie unica. De asemenea, a aratat cum o nepotrivire intre uniunea monetara si integrarea fiscala poate duce la fisuri politice. Insa aceste lucruri nu au demonstrat si imposibilitatea functionarii Uniunii Monetare Europene, dupa cum cred unii experti. “Inca de la inceputul crizei, am criticat aspru modul in care Europa a gestionat, sau, mai bine zis, nu a gestionat, aceasta cadere”, spune Alessandro Leipold, fost director al diviziei europene a Fondului Monetar International (FMI).

“Dar trebuie sa intelegem ca acesta este modul de functionare al Europei, oricat de frustrant, distrugator si costisitor este procesul. Cred ca acesti trei factori ne-au distras atentia de la ceea ce s-a facut cu adevarat”, mai spune Leipold.

Structurile ce au fost construite includ Mecanismul European de Stabilitate Financiara (EFSM) si Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara (EFSF). Acestea sunt emitenti de obligatiuni care pot strange capital de pe piata pentru a ajuta statele membre cu probleme. In plus, s-a creat Mecanismul European de Stabilitate (ESM), o structura permanenta care va lua locul EFSN incepand cu 2013.

“Din momentul izbucnirii crizei din Grecia au fost create mecanismele de credit EFSF si EFSM si un mecanism care sa se ocupe pe termen nelimitat de managementul crizei, ESM”, spune Leipold. “Acestea au agreat anumite proceduri cu FMI. Banca Centrala Europeana s-a dovedit a fi flexibila, unii ar spune ca prea flexibila, au fost acordate fonduri europene prin care se deruleaza diverse programe. UE a inceput sa supravegheze mult mai vigilent”, mai spune acesta.

Analistul european din cadrul companiei de cercetare politica Eurasia Group, Mutjaba Rahman, este de acord cu Leipold. “Starea de default are ca rezultat o integrare mai puternica. Din acest motiv comentariile, mai ales cele care vin din SUA, sunt foarte focusate pe disparitia euro, vorbindu-se aproape in totalitate despre cum va pica UE, nu despre cum va creste”, a declarat acesta. “Cred ca istoria proiectelor europene ne-a aratat ca ne putem astepta la un scenariu pozitiv”. (…)

  • ZF:

A doua salvare pentru Grecia: 109 miliarde euro. Creditorii privaţi vor contribui cu alte 50 mld. euro

În plus, liderii zonei euro au acordat Facilităţii Europene pentru Stabilitate Financiară, cu fonduri de 440 miliarde de euro, noi atribuţii pentru a ajuta statele care nu sunt cuprinse în prezent în programe de ajutor extern. Aceste atribuţii includ acordarea de linii preventive de credit şi recapitalizarea băncilor cu probleme din zona euro. Aceste schimbări sunt echivalente cu înfiinţarea unui Fond Monetar European, a afirmat preşedintele francez Nicolas Sarkozy.

FT: A doua salvare a Greciei, o victorie a lui Merkel dar care va aduce aproape sigur un faliment

Bloomberg: A doua salvare a Greciei – un “firewall” în jurul Spaniei şi Italiei

Analiştii despre summit-ul crucial pe Grecia: Orice veste bună pentru Europa este bună şi pentru România

Semnele încetinirii economiei globale devin tot mai evidente, iar criza datoriilor începe să afecteze revenirea zonei euro

Grecia este “în moarte lentă”, spune un ministru elen. “O lipsă de decizii este un dezastru pentru UE”

Mugur Isărescu: BNR a luat măsuri de împiedicare a contagiunii crizei din Grecia

Răscumpărarea obligaţiunilor Greciei, singura şansă de implicare a creditorilor privaţi fără default

Finlandezii vor insulele Greciei drept garanţie că îşi primesc banii înapoi

  • Hotnews:

NY Times: Europa trebuie sa opteze: fie uniune monetara, fie fiscala

Dacă există o lecţie care merita invatata de pe urma crizei datoriei suverane europene, aceea este  că uniunea monetară prin ea însăşi nu poate funcţiona la infinit. Dacă Europa vrea cu adevărat să păstreze avantajele monedei euro, va avea nevoie de o mai buna integrare economica si fiscala. Naţiunile vor trebui să renunţe la o parte semnificativă din suveranitatea lor. Liderii europeni par a fi dispusi să accepte această realitate. Dar sa convingi publicul poate fi mult mai dificil, scrie NY Times in editia sa de vineri.

După ce mai bine de un an au incercat sa convinga lumea ca Grecia ar putea fi salvata fără costuri semnificative, liderii europeni au promis joi sa pompeze sume importante pentru a revigora economia greacă, concomitent cu extinderea maturitatii si reducerea dobanzilor.  Se pare că acest acord va însemna ca acele state care stau bine la capitolul “solventa” vor trebui să semneze cecuri cu multe zerouri. Unii creditori vor suferi pierderi iar cateva banci ar putea avea nevoie de re-capitalizari.  Tot din comunicatul de joi al liderilor europeni reiese promisiunea Bruxelles-ului de a controla mult mai strict bugetele naţionale şi politicile fiscale. (…)

Cu câteva săptămâni în urmă, Banca Centrală Europeană a refuzat pana si să ia în considerare un posibil faliment al Greciei iar Germania refuza sa plateasca pentru datoriile Greciei. Niciuna dintre aceste pozitii nu au fost pastrate.  Aceste realităţi vor continua să preseze europenii fie inspre  o abandonare a eurozonei fie pentru o uniune economico-financiara mai solida. Pentru moment, au ales varianta ultima.

Reuters anunta rezultatul provizoriu al summitului: Grecia, Irlanda si Portugalia vor putea lua credite la dobanzi de 3,5% iar maturitatea imprumuturilor se va dubla – de la 7,5 ani la cel putin 15 ani

Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF) va furniza Greciei, Irlandei si Portugaliei credite la dobanzi de 3,5% iar maturitatea imprumuturilor se va dubla- de la 7,5 ani la cel putin 15 ani, se arata intr-un document final provizoriu obtinut de Reuters. La discutii participa cativa din presedintii marilor banci (BNP Paribas- Baudouin Pro sau Deutsche Bank- Josef Ackermann) si seful IIF, Charles Dallara. De asemenea, in sala sunt prezenti si Guvernatorul Bancii Centrale elene, Georges Provopoulos si presedintele Asociatiei Bancilor Grecesti, Vassilis Rapanos,care conduce si cea mai mare institutie locala de credit- NBG.

Proiectul de acord prevede reducerea datoriilor Greciei, insa aceasta solutie ar putea fi interpretata ca o intrare in incapacitate de plati a statului elen, a declarat un diplomat european citat de AFP. La ideea taxarii bancilor s-a renuntat.

Presa elena e impacata cu ideea unui default selectiv

Cotidianul elen Imerisia vorbeste despre un acord de 70-90 miliarde de euro care ar include o rascumparare a obligatiunilor elene la o dobanda de 3,5%, cu maturitatea intinsa pe 30 de ani.

Naftemporiki si Isotimia par impacate cu ideea unui default selectiv, exprimandu-se speranta ca in cursul zilei va fi obtinuta cea mai buna solutie dintre cele posibile.

Vezi aici sosirea presedintelui Barroso si declaratia sa inainte de inceperea lucrarilor

Jean-Claude Juncker, seful Eurogroup, a declarat inaintea inceperii summitului ca liderii europeni nu exclus intrarea in incapacitate de plata a Greciei, potrivitBloomberg. “Niciodata nu poti exclude o astfel de posibilitate, dar trebuie facut totul pentru a evita aceasta situatie“, a declarat el reporterilor inaintea summitului de joi.

Urmareste declaratiile de pe Twitter ale lui Herman van Rompuy pentru a fi la curent cu ultimele stiri de la summit.

Angela Merkel si Nicolas Sarkozy au ajuns miercuri la o pozitie comuna atat in ceea ce priveste noul plan de salvare financiara a Greciei cat si pentru modalitatea de participare a sectorului privat la acest plan. Discutiile au durat circa 7 ore si au fost caracterizate ca fiind “foarte stranse”. Continutul acordului nu a fost dat insa publicitatii, urmand sa fie cel mai probabil anuntat in cursul zilei.

  • Pietele s-au dovedit in continuare nervoase, euro cedand teren in fata dolarului american dupa ce Jean-Claude Juncker a declarat ca nu exclude o incetare partiala de plati a Greciei. Catre ora 13,30 (ora Romaniei) euro se tranzactiona la un curs de 1,4139 usd fata de 1,4212 la cat era cotat ieri.

Cei doi lideri i-au solicitat la jumatatea intalnirii presedintelui BCE Jean-Claude Trichet sa li se alature, fapt ce sugereaza ca solutia la care s-a ajuns are si sprijinul Bancii Centrale Europene.

Potrivit Reuters, planul a fost prezentat si presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, urmand sa fie discutat la Bruxelles si cu prim-ministrul grec George Papandreou.

Moneda euro a crescut usor fata de dolar, joi, dupa anuntarea acestui acord franco-german. Investitorii raman insa tensionati pana la aflarea detaliilor.

Legaturi:


Categorii

Criza datoriilor suverane, Criza mondiala, Opinii, analize, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

17 Commentarii la “”SALVAREA” GRECIEI ESTE, DE FAPT, SALVAREA BANCILOR SI A UNIUNII EUROPENE. Care este sensul noului acord european pentru Grecia, Irlanda si Portugalia. FALIMENTELE CONTROLATE DUC LA O INTEGRARE EUROPEANA MAI PUTERNICA

  1. Un popor de 11 milioane de oameni care trebuie sa plateasca o datorie de 500 de miliarde de euro. Nici nu vreau sa fac restul calculelor pe cap de grec si in cat timp vor ajunge sa o plateasca. Mai ales ca ei se imprumuta ca sa plateasca doar dobanzile la creditele in curs, asta insemnand ca dobanzile au depasit ca marime puterea financiara a statului. Asa zisa austeritate, cea care va face ordine financiara in stat este doar o poveste de adormit curci. Guvernul grec a intra intr-o spirala financiara de tipul creditul inghite credit la nesfarsit.

    Acuma marea problema par a fi cei ce s-au apucat sa crediteze sacul fara fund al grecilor. Nu cred ca acestia sunt niste iresponsabili care arunca banii in cuptor.
    De aceia si eu cred ca alta este manevra de culise care acum nu face decat sa prelungeasca falimentul grecilor.

    Deoarece este inca la rang de speculatie, tot mai multii se intreba daca aceasta salvare indatorata la maxim a grecilor, in cazul unui faliment intr-o zi, nu se va transforma in titluri de cumparare. Astfel creditorii vor avea mana libera sa achizitioneze tot ce doresc si mai ales la pretul dictat de ei si nu de piata. Mai ales ca unii deja vor ca garantii anumite insule, si acesta este doar inceputul. Tare imi este teama ca greci au sa ramana doar cu pietrele si pamnatul sterp.

    Se spunea ca trebuie sa te temi de darurile grecilor, dar astazi cred ca ar fi mai nimerit ca greci sa se teama de daruri. Se pare ca pentru greci a venit si ziua aceasta din nefericire.

  2. “Nations will have to give up a significant amount of sovereignty.

    European leaders seem to be willing to accept that reality. But persuading publics may be far more difficult.”

    http://www.nytimes.com/2011/07/22/business/europe-must-choose-currency-or-financial-union.html?_r=1

  3. Pingback: (video) Jose Manuel Barroso, seful Comisiei Europene: NE INDREPTAM CATRE UN SISTEM FEDERAL EUROPEAN. Ministrul german Wolfgang Schäuble pledeaza pentru PIERDEREA PARTIALA A SUVERANITATII DE CATRE TARILE ”PROBLEMA” ALE UE
  4. Pingback: SE TRECE LA FAPTE: Nicolas Sarkozy (Franta) si Angela Merkel (Germania) vor un GUVERN EUROPEAN CONDUS DE VON ROMPUY
  5. Pingback: Presedintele Traian Basescu - tradare nationala pana la "cedarea masiva de suveranitate": ESTE NECESARA CREAREA STATELOR UNITE ALE EUROPEI!
  6. Pingback: Roubini imparte cu generozitate ”profetii”: CHINA SE PRABUSESTE SI SUA INTRA IN RECESIUNE/ In Grecia se prefigureaza O NOUA ETAPA A PRABUSIRII ECONOMICE, PROBABIL DECISIVA/ Care sunt "regii aurului"? (Stiri economice)
  7. Pingback: GRECIA PROGRAMATA LA FALIMENT IN OCTOMBRIE. Deznodamantul anticipat al crizei?
  8. Pingback: Nouriel Roubini dixit: CRIZA POATE GENERA UN RAZBOI/ Angela Merkel vrea SANCTIONAREA TARILOR CU DATORII. Care ar fi consecintele?/ Uniunea Europeana sau AL PATRULEA REICH/ Grecia incotro?
  9. Pingback: BANCA CENTRALA MONDIALA: un posibil scenariu pentru criza zonei euro
  10. Pingback: (update) Consilier FMI: IN CATEVA SAPTAMANI AM PUTEA AVEA UN COLAPS AL DATORIILOR SUVERANE, URMAT DE O PRABUSIRE A INTREGULUI SISTEM FINANCIAR. Daca...
  11. Pingback: NIGEL FARAGE: ADERAREA LA U.E., O GRESEALA ISTORICA URIASA! Ce arma letala a stat la baza Imperiului European?
  12. Pingback: O NOUA ERA PENTRU GRECIA SI EUROPA. Concluzia pentru noi: anul 2012 nu vine cu bucurii, ci cu restristi multiple – SA NE PREGATIM!
  13. Pingback: REFERENDUM SAU SANTAJ? Reactia patologic ANTI-DEMOCRATA a LIDERILOR UE, FMI SI A PIETELOR fata de propunerea lui Papandreou
  14. Pingback: Grecia VA PARASI ZONA EURO daca nu OBTINE INCA UN ACORD cu CREDITORII internationali. BISERICA, TAPUL ISPASITOR? - Razboi întru Cuvânt
  15. Pingback: Mitropolitul Anthimos al Tesalonicului: EUROPA S-A DEMONIZAT! - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  16. Pingback: FASCISMUL FINANCIAR EUROCRAT s-a oficializat. Grecia, guvernata direct de TROICA, Ungaria, pedepsita de Comisia Europeana - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  17. Pingback: Analiza saptamanii: DE CE TOATE CRIZELE DUC LA... STATELE UNITE ALE EUROPEI? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare