REFERENDUMUL DIN GRECIA: 61% NU – VOT URIAS ANTI-TROICA, ANTI-AUSTERITATE. O proba de demnitate si multe necunoscute. Guvernul TSIPRAS – “CALUL TROIAN” al RUSIEI sau al SUA?

5-07-2015 5 minute Sublinieri

Conform datelor oficiale, referendumul organizat in Grecia pe tema termenilor propusi de creditorii internationali este valid, prezenta fiind de peste 50%. Rezultate partiale dau un avans consistent al celor care au votat NU (proportia fiind de aprox. 60% vs 40% care ar fi votat Da). Rezultatele live pot fi urmarite mai sus, via greekreporter.com.

Interesant este faptul ca mai devreme, presa relatase planurile guvernului Tsipras de a folosi armata pentru mentinerea ordinii publice:

Potrivit publicaţiei Sunday Times, planul secret – Nemesis – prevede mobilizarea unor patrule militare pe străzile marilor oraşe începând de duminică de la ora 19.00, când se va încheia referendumul pe tema situaţiei economice. Armata Greciei evită de mult timp să se implice în politică, astfel că mobilizarea militarilor pentru menţinerea ordinii este o situaţie extrem de sensibilă într-o ţară în care au avut loc, de-a lungul timpului, numeroase lovituri de stat militare. (zf.ro)

Ministru al Apararii este Panos Kammenos, liderul Independentilor, partidul cu care Syriza a realizat guvernul de alianta condus de Tsipras. Poate e relevant de mentionat faptul ca, recent, Kammenos a facut publica propunerea sa inaintata oficialilor SUA de a infiinta o baza NATO pe una din insulele Greciei. 

Ce se va intampla cu Grecia in cazul unui vot NU? Desi scenariile abunda, lipseste insa o contextualizare a situatiei in care se gaseste Grecia si asupra mizelor principalilor actori implicati. In mare, pana acum, situatia a fost prezentata astfel in tabloul mainstream: jocul este intre Grecia vs Troica/Creditori. In tabara celor din urma se afla, nediferential, FMI, CE, BCE si, in spatele acestor actori internationali, state nationale puternice ca Germania si SUA. Conform acestei definitii a situatiei, guvernul Tsipras ar fi introdus un element de impredictibilitate, de risc politic irational si iresponsabil, prin agenda “radicala”, de “extrema stanga”, “populista”, prin care se opune austeritatii incluse in “acordurile” dictate de Troica. Mai mult decat atat, Tsipras ar fi “nebunul” care duce Grecia catre Rusia. Aceasta imagine este prezenta mai ales in mass-media romaneasca. Motivul pentru aceasta varianta reductionista este de gasit in vorba eternului Adrian Vasilescu de la BNR: “riscul unei contagiuni ideologice”Nu care cumva sa le vina si altora idei de renegociere a acordurilor cu creditorii internationali ca FMI sau CE.

Tabloul alternativ este in oglinda celui prezentat mai sus: jocul este definit tot intre Grecia vs Troica, in spatele troicii aflandu-se insa capitalul international mai degraba decat state nationale. Conform acestei viziuni, Troica neoliberala nu vrea cu niciun pret sa recunoasca esecul politicii austeritatii si, prin modul umilitor in care trateaza Grecia recalcitranta, vrea sa dea o lectie celor care vor sa iasa din stransoare. In conflict s-ar afla doua agende diferite – una democratica si progresista, reprezentata de Syriza, care vrea sa reseteze jocul economic intr-un sens social, iar alta, cea neoliberala, care vrea profit cu orice pret – fie si cel de sange al celor exploatati. Duritatea agendei neoliberale este interpretata drept un semn ca sistemul capitalist in general are probleme de ordin structural care sunt pe cale sa genereze un fel de revolutie de stanga.

Ce este adevarat din tabloul mainstream este relevanta factorului geopolitic. In rest, totul e o propaganda agresiva si indobitocitoare. Din tabloul alternativ este adevarat faptul ca tabara Troicii este setata pe o exploatare de tip neocolonial cinica si neosclavagista. Partea cu revolutia de stanga si cu viziunea progresista a Syriza este, insa, o viziune ideologica in cel mai bun caz naiva, ca si ideea ca sistemul capitalist ar fi in vreo criza structurala ce ar anunta o noua lume mai dreapta social.

Daca tabloul real este, de fapt, mai complex? 

Asa cum au aratat si unii comentatori de pe siteul nostru, in realitate, confruntarea este mai complicata decat o simpla confruntare Grecia vs Troica. E adevarat ca, in spatele Troicii, se afla atat Germania cat si SUA. Nu este adevarat, insa, ca interesele acestor actori s-ar confunda gratie capitalului international. Dupa cum am vazut, FMI, controlat de americani, a sabotat unitatea punctului de vedere al creditorilor dand publicitatii, in presa britanica (in buna parte, favorabila guvernului Tsipras), un raport conform caruia nivelul datoriei Greciei este nesustenabil – de unde decurge ca termenii propusi de creditori sunt nerealisti si principala doleanta a Syrizei, restructurarea datoriei, ar fi singura solutie. De asemenea, insusi presedintele SUA, Obama, este citat cu unele afirmatii interpretate ca fiind un sprijin acordat lui Tsipras. 

Germania, in schimb, si-a mentinut pozitia initiala de respingere neta a oricarui compromis cu Grecia, favorizand, se pare, inclusiv un Grexit – adica o iesire a Greciei din zona euro. Ministrul de finante german, W. Schauble, a dat asigurari ca un astfel de deznodamant nu ar produce daune stabilitatii zonei euro, desi Der Spiegel pare ca gandeste altfel.

Ce spune Rusia? Desi, oficial, regimul lui Putin intretine relatii amicale cu guvernul Tsipras, avand loc numeroase contacte la nivel inalt si existand “pe rol” mai multe proiecte importante cu implicatii geopolitice (conducte de gaz ce ar traversa Grecia), au atras atentia comentariile negative fata de strategia confruntarii cu Troica de pe sputniknews.com si rt.com. In esenta, ambele analize au acelasi repros de facut Syrizei si ministrului de finante grec Yannis Varoufakis: confruntarea nu a fost dusa in termeni realmente radicali, guvernul Tsipras nu doreste sa se rupa nici macar de eurozona, daramite de UE si de relatiile cu creditorii internationali (FMI, BCE, CE) si nu a facut niciun pas spre tarile BRICS pentru a-si gasi surse de finantare externa alternative. Venind dinspre doua surse mediatice rusesti cu mare vizibilitate globala, aceste analize critice pot surprinde pe cei care impartasesc propaganda grosiera care vede in Tsipras un agent al putinismului in zona. Pana la urma, te-ai fi asteptat ca partea rusa sa fie prima interesata sa cautioneze naratiunea unei Grecia care incepe un al doilea razboi de independenta impotriva neopaganilor stapani care, astazi, sunt apusenii. Faptul ca nu se intampla acest lucru poate sugera ca guvernul Tsipras face un joc mai complicat.

Intr-adevar, nu putini se intreaba, pe buna dreptate, in ce masura ar fi putut macar ajunge la organizarea unui referendum un actor politic aflat intr-o tara in dificultate ca Grecia. Papandreou, liderul unui partid mult mai vechi si cu legitimitate mult mai mare decat Syriza, nu a reusit. Oare Tsipras si Varoufakis sunt atat de tari incat pot rezista tuturor presiunilor imaginabile care s-ar declansa din partea Germaniei, SUA si a marii finante? Sau, cumva, si evolueaza intr-un spatiu de manevra creat de interesele divergente din tabara apuseana? 

Faptul ca SUA este nemultumita de dominatia pe care Germania o exercita in Uniunea Europeana este un lucru deja transaparent. In analizele Stratfor dedicate UE se repeta constant faptul ca principalul beneficiar al pietei europene si al constructiei UE din prezent este Germania si principalul vinovat de situatia in care se afla Grecia, Spania, Italia si alte periferii este aceeasi Germanie. Lucru adevarat, insa americanii nu sunt interesati de bunastarea periferiilor europene, ci sunt ingrijorati de puterea pe care o are Berlinul asupra Europei si nu vor perpetuarea acestui status quo. Inclusiv in acest caz, interesele Berlinului, de pilda, se pot conjuga cu cele ale Rusiei. Un Grexit favorizat de Germania poate veni in intampinarea intereselor Rusiei de a gasi parteneri “nealiniati” in frontul de vest (sau de est, depinde de unde privesti). SUA poate preintampina acest deznodamant permitand evolutia controlata a unui dizident european care sa puna presiune pe Germania fara a migra spre Rusia. Ce ar insemna, insa, presiune pusa pe Germania? Probabil o incercare a SUA de a forta schimbarea politicilor financiare ale Europei in sensul dorit, de pilda, de Soros (apropo de acest lucru, Varoufakis a fost acuzat de oarece legaturi cu Soros), adica de avans al proiectului european spre mai multa integrare financiara supranationala, si de a exercita un control extern mai eficate asupra constructiei europene, limitand puterea Germaniei.

Este guvernul Tsipras acest actor politic ale carui miscari anti-Troica se inscriu intr-un spatiu de manevra ingaduit de americani? Nu stim, insa poate fi o ipoteza de lucru. La urma urmei, guvernul Tsipras poate fi calul troian al propriei sale tari, inainte de a fi al Rusiei sau al SUA, cautand sa speculeze ce se poate in interes national din divergentele dintre marile puteri.

Acest comentariu este despre situatia de ansamblu a referendumului grecesc. Sub nicio forma nu inseamna ca, principial vorbind, un vot negativ adresat propunerilor creditorilor nu ar fi necesar si moralmente corect. Insasi pozitia aroganta a Eurogrupului merita din plin o reactie de demnitate din partea unei societati considerate culpabila pentru datoriile facute pe deasupra capului sau. In fine, un astfel de vot reprezinta, simbolic, preferinta grecilor pentru o atitudine demna care poate angrena represalii din partea celor puternici, fata de o atitudine sumisiva, obedienta. De asemenea, acest comentariu nu este nici o previziune cu privire la ce se va intampla cu Grecia. Este doar o propunere de a lua in considerare mai multi factori in calcul decat permit naratiunile dominante.

O analiza Cuvantul Ortodox

merkel-greek

*


Categorii

America, Germania, Grecia, Opinii, analize, Rusia, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE)

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

38 Commentarii la “REFERENDUMUL DIN GRECIA: 61% NU – VOT URIAS ANTI-TROICA, ANTI-AUSTERITATE. O proba de demnitate si multe necunoscute. Guvernul TSIPRAS – “CALUL TROIAN” al RUSIEI sau al SUA?

  1. Primele aprecieri oficiale: 59 % Nu,41% Da . O diferenta mare.

  2. Cum era de asteptat,cea mai mica diferenta se regaseste in Atena.

  3. Cine ne vorbeste despre criza grecilor:Draga Stolo.Credeam ca s-a metamorfozat in ceva mai frumos.Zicea bine Badea:toti insolventii si toate lichelele vorbesc despre datoria Grecii.

  4. Bravo grecilor!

  5. Din câte vad ne îndreptăm viguros către un vot destul de detașat pentru NU.

    La un numar de votanti de aproximativ 9.9 milioane și o prezenta la vot în ton cu ultimele 2 electorale (2012 & 2015) adică undeva la 63% (aprox. 6.3 milioane de votanți) cred ca NU-ul nu mai poate fi evitat la scorul actual (60% pentru NU dupa aprox. 2.6 milioane de voturi numărate).

    Diasporenii greci par să fie OXI cf. cu Euractiv, vezi http://www.euractiv.com/sections/euro-finance/half-million-greeks-unable-vote-referendum-315990

    @atsipras makes things clear: 1. vote on the creditors’ proposal NOT the EU/ 2. No to national division/ 3. IMF confirms Greece’s needs

  6. Acum nu mai rămâne de văzut decât care o să fie însemnătatea acestui OXI pentru greci: va fi TOXIC sau gura de OXIGEN atât de necesară…

  7. Mi-as dori sa se faca un astfel de referendum si la noi.Si sa aiba in plus intrebarea pentru iesirea din UE

  8. @andy:

    Intr-un fel s-a tinut, fara partea cu UE, insa rezultatul nu a contat.

  9. Sluga aservita Basescu, pupa fundurile stapanilor straini, criticand Grecia. O asemenea prostie pe care a spus-o Basescu nu credeam s-o aud vreodata: “Romania si-a dublat cota de participare la FMI, tocmai pentru a se putea plati mei multi bani grecilor”.

    Ti se face si sila cand auzi asemenea prostii debitate de lingaii tradatori ai Romaniei.

    Bravo pentru greci ca au votat “nu” contra Troicii. Din pacate, nu cred ca vor rezolva ceva pe timp lung. Ramanerea in UE nu poate aduce rezultatele dorite.
    Trebuie sa tinem cont ca nu mai exista banci grecesti. Participarea greceasca la bancile din Grecia este in jur de 4 – 5 %. Deci in Grecia, la fel ca si in Romania, bancile apartin puterilor straine. In asemenea conditii, ma astept la “represalii” economice din partea camatarilor internationali. Toate parghiile sunt la ei, nu la greci.

  10. Bravo grecilor!

  11. @sluga netrebnica

    Te referi la Stolo’. Asa e.E o relicva .

  12. Alexandru Racu:

    În primul rând să ne aducem aminte de toate sondajele și predicțiile de săptămâna asta. Tabăra care votează DA este în frunte și pe măsură ce se strânge tot mai mult lațul în jurul gâtului de grec vor fi tot mai mulți care se vor pleca cerând, spășit, îndurare. În realitate, e clar că în loc de institute de sondare a opiniei publice avem institute de dezinformare și înspăimântare a opiniei publice. S-a văzut încă odată, dacă mai era nevoie, cât valorează expertiza oficială, fie că vorbim de statistică, de economie, sau de altceva. În aceste condiții, să ne mirăm că oamenii nu mai au încredere de niciun fel în sistem și sunt dispuși să-și asume riscuri în maniera în care au făcut-o grecii astăzi?
    O altă chestie care nu a fost înțeleasă, iar la capitolul ăsta nu e prima oară când se dovedește totala imbecilitate a celor care dețin frâiele puterii în Europa, este dimensiunea istorică și culturală. Grecia e o țară prea mică pentru o istorie atât de mare și, pe cale de consecință, grecul are un orgoliu uriaș, cu atât mai mare cu cât contrastează cu situația sa actuală (veșnic deprimantă prin comparație cu trecutul) și cu posibilitățile sale reale. Nu știu cum se va termina toată această dramă grecească, dar nu ar fi pentru prima oară când grecii preferă un dezastru politic plecării capului și deci coborârii de la înălțimea istoriei de la care se revendică. S-a văzut nu doar în 1940, când cu ultimatumul Italiei fasciste, ci și la Sinodul de la Ferrara-Florența de la mijlocul secolului XV, când grecii au zis că mai bine să îi ocupe turcii decât să se supună Romei. Din acest punct de vedere, puteam să fiu sigur că atunci când îl pui pe grec să aleagă între a se autoumili (și nu oricum, ci în fața Occidentului) și a muri cu dușmanul de gât, o să opteze pentru cea de-a doua soluție.
    UE merită felicitată încă odată: după ce în Ucraina s-a dus să semneze un acord de liber schimb și a provocat în schimb un război civil, acum a încercat să se impună în fața grecilor prin amenințări și tactici teroriste și, drept rezultat, toată șandramaua europeană stă să pice.
    În fine, or fi grecii nebuni, și poate că prețul acestei nebunii se va dovedi că e mai mare decât ceea ce pot suporta. Nu știu cum se va termina toată această poveste, dacă UE și Grecia se vor scufunda împreună sau dacă se vor salva împreună. Cert este că, cel puțin în această seară, contrastul dintre nebunia grecilor și slugărnicia vuvuzelelor care populează studiourile de televiziune din România este profund deprimant.

    https://www.facebook.com/alexandru.racu.7/posts/10153562824886614

  13. @ emanuel

    Nu la Stolo ma refer.

    Putin mai devreme a fost Basescu la B1 tv. Butonam telecomanda pentru a vedea ce se manipuleaza la tv referitor la votul grecilor. Nu am putut urmari tot ce a spus Basescu, pentru ca mi s-a facut sila.

    La sluga Basescu m-am referit, nu la sluga Stolo.

  14. CE comentarii pertinente LA situatia generala actuala s-ar aplica tarii noastre?

  15. GREECE JUST TAUGHT CAPITALISTS A LESSON ABOUT WHAT CAPITALISM REALLY MEANS

    Read more: http://www.businessinsider.com/greece-referendum-result-and-the-meaning-of-debt-2015-7#ixzz3f5c1wcaA

    http://www.romaniacurata.ro/dreptul-de-a-zice-nu/

    http://www.forbes.ro/calul-troxian-41471

    În acest punct intervine componenta geopolitică, pe care cei de la Syriza au jucat-o cu dibăcie. Au mimat un șantaj desre o posibilă apropiere de Rusia, despre care și ei și oficialii zonei euro știau că este drum înfundat, după dezamăgirea suferită de ciprioți. Însă adevărata țintă pare să fi fost sprijinul din partea SUA.

    Până acum, legendarul interes cinic al SUA ca Euro să eșueze pentru ca dolarul să-și păstreze supremația era servit de minune de situația dramatică a Greciei. Însă odată masa de joc răsturnată, lucrurile se schimbă. Acum, un eșec al Greciei va întări solidaritatea în interiorul zonei Euro, cu tot ce altceva presupune asta: poziția de forță a Germaniei, preferința pentru austeritate, centralizarea deciziilor politice. Dimpotrivă, abia succesul unei Grecii care a spus “OXI” este de natură acum să slăbească Euro: iată că se poate!

    FMI, aflat sub influența SUA, a dat deja un prim semnal, când cu doar 3 zile înainte de referendum a admis în sfârșit că datoria Greciei nu este de fapt sustenabilă. Orice concesie care va veni de acum din partea Fondului face mult mai complicată pedepsirea rău-platnicului. Și poate exista o scuză bună: plata ratată de 1,6 miliarde de euro este totuși o sumă destul de modestă iar FMI așteaptă o lună înainte de a declara oficial încetarea de plăți. Dacă această plată totuși se va face, programul de finanțare poate chiar continua.

    Europa este lăsată în acest moment cu destul de puține opțiuni, singura dură fiind cea de a lăsa băncile fără lichiditate, cu toate riscurile. Însă și aici există cel puțin un posibil răspuns adecvat, cu care cei de la Syriza nu au nici un fel de jenă doctrinară: iertarea datornicilor, sistarea plăților către BCE sau o combinație între cele două. Până acum, singura miză a fost datoria publică a Greciei, mutată în bună parte în bilanțurile BCE. Dar dacă lupta se mută și pe frontul datoriei private, băncile germane vor avea din nou o problemă.

    Abia amploarea și consecințele acestei probleme sunt “teren necunoscut”.

    http://voxpublica.realitatea.net/business-economie/germania-chiar-nu-si-a-platit-niciodata-datoriile-113075.html

    Zeit: N-ar trebui să-şi plătească datoriile?

    Piketty: În cartea mea povestesc despre istoria avuţiilor, inclusiv cele ale naţiunilor. Ce m-a surprins chiar în timp ce scriam a fost că Germania e chiar singurul exemplu de ţară care de-a lungul istoriei nu şi-a plătit niciodată datoriile externe. Nici după primul, nici după al doilea Război Mondial. Totuşi, au reuşit frecvent să determine alte naţiuni să plătească, aşa cum s-a întîmplat după războiul franco-prusac din 1870, cînd au cerut despăgubiri masive şi le-au şi primit. Statul francez a suferit timp de decenii din cauza acestei datorii. Istoria datoriilor publice e plină de ironii. Foarte rar are de-a face cu ideea noastră despre lege şi ordine.

    Cînd aud germanii zicînd că ţin la o fermitate morală în ce priveşte datoria şi că vor ca datoriile să fie date înapoi, mă gîndesc: ce glumă! Germania chiar este ţara care nu şi-a plătit niciodată datoriile. Nu are căderea să le ţină lecţii altor naţiuni.

    De ajutor poate fi si acest grafic al creditorilor Greciei:

    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5c/Creditors_of_Greece.png

  16. http://www.evz.ro/prima-consecinta-a-votului-din-grecia.html

    Ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis, şi-a anunţat luni dimineaţă demisia, transmit AFP şi Reuters.

    După ce duminică a îndemnat poporul grec să dea un răspuns “eşecurilor” generate de Eurogrup, ministrul de Finanţe al Greciei, Yanis Varoufakis, a demisionat astăzi.

    “La scurt timp după anunţarea rezultatelor referendumului, am fost informat despre o anumită preferinţă a anumitor membri ai Eurogrupului şi a unor ‘parteneri’ asociaţi (…) faţă de “absenţa” mea la reuniuni, o idee pe care primul ministru (Alexis Tsipras) o consideră potenţial utilă pentru obţinerea unui acord. Din acest motiv, părăsesc Ministerul de Finanţe astăzi”, a scris Yanis Varoufakis, pe blogul său.

    Varoufakis a declarat pe site-ul lui în această dimineaţă: “Consider că este datoria mea să îl ajut pe Alexis Tsipras sa exploateze extraordinarul capital pe care poporul grec l-a obţinut prin referendumul de ieri. Noi cei de stânga ştim cum să acţionăm pentru binele poporului, fără să ne pese de privilegiile funcţiilor. Îi voi susţine necondiţionat pe premierul Tsipras, pe noul ministru de finanţe şi guvernul nostru”. (yanisvaroufakis.eu)

  17. ia fiti atenti aici:

    http://www.hotnews.ro/stiri-international-20266770-londonez-strange-bani-prin-crowdfunding-pentru-plati-datoria-greciei.htm

    oh, those Englishmen.. :)) Simplu. Asta pare de altfel a deveni solutia pe viitor.

  18. apropo de interviul cu Piketty: ciudat, nu?

    Stiu ca de fiecare data cand citeam in Diplomatia lui Kissinger despre pasivitatea inexplicabila a Europei(mai ales a Marii Britanii) in fata amenintarii Germaniei in anii ’30, despre avertismentele sterile ale lui Clemenceau etc. ramaneam uimita: ceva nu se lega.

    N-ar fi rau ca macar asa, de dragul exercitiului logic, sa schimbam un pic paradigma de gandire. Ces-a intamplat pana la urma dupa WWII? Pai a inceput dominatia USA in lume, Bretton Woods, Nato, Israelul. A fost cumva poarta de intrare a USA in Europa? Un fel de 9/11 european? Nu stiu, dar cei care stiu istorie ar merita cred sa faca acest exercitiu de gandire. Poate asa incep altfel sa se lege lucrurile…

  19. Si tot despre Piketty: da, istoria avutiilor este de fapt cheia. Circuitul lor de-a lungul istoriei este, cred, baza de pornire, firul rosu care trebuie de fapt urmarit.

    Nu ca ne-ar ajuta prea mult, pt ca gheara deja a inhatat globul, dar macar asa, sa invatam si noi ceva despre marile si subtilele mecansime ale minciunii.

  20. Cred ca guvernul Tsipras se afla in postura de cal troian al SUA.
    “In his private life, Tsipras claims he doesn’t believe in social conventions or Christian Orthodox customs. He is against the constitution of marriage and he didn’t baptize his two children in church, as Greek tradition requires. He refuses to wear a tie and in his few public appearances with his PARTNER, he avoids photographers”
    http://greece.greekreporter.com/2015/01/26/alexis-tsipras-greece-new-prime-minister-profile-bio/

  21. Deci Lagarde:
    The IMF has taken note of yesterday’s referendum held in Greece. We are monitoring the situation closely and STAND READY TO ASSIST GREECE if requested to do so”

    http://www.theguardian.com/world/live/2015/jul/06/greek-referendum-eu-leaders-call-crisis-meeting-as-bailout-rejected-live-updates#block-559a930be4b00bdd277080ea

    NO COMMENT

  22. 🙂
    Ba da. O sa fac unul. Demonul bloggarelii nu ma lasa-n pace.

    Asta miroase din ce in ce mai mult a cacialma!!
    Adica nici Tspiras nu e ce pare a fi, nici NU sau DA nu sint ce par a fi…. 🙂

    Nici imprumutul nu mai pare a fi ce am crezut noi…etc

    Oricum: resimt un sentiment acut de invidie si de ciuda pe greci, pe care nu i-am admirat niciodata pentru ceea ce sint ei ca popor la ora actuala minus Muntele Athos.

    Nu i-am placut si din cauza atitudinii arogante si dispretuitoare pe care au avut-o fata de noi romanii asa in general….ca una care am trait/traiesc p-acolo.

    Sentimentul asta m-a apucat atunci cind citeam presa britanica astazi, presa care din “locul de nastere al democratiei” nu-i mai scoate. Toata lumea, ma rog, destul de multi din Occident ii aplauda, ii admira, una- alta.

    Si ma gindesc la noi. La referendumul nostru esuat. Cind ne-au calcat in picioare fara probleme votul a peste 7 milioane de oameni. Si nu s-a mai agitat nimeni….in Occident.

    Probabil comentariul meu e off topic…dar la ora actuala nu ma vad judecind situatia de acolo in nici un alt fel

  23. @petra
    if I may ask…ai fost/ esti in Grecia in ultimele saptamani?
    daca da si nu te deranjeaza intrebarea…cam cum se vad lucrurile de acolo?
    grecul de rand ce spune?

    P.S.
    1. a amenintat el hefe cu telefonul…cica pana rezolva cu Iranul sa fie gata treaba cu gretzili:
    “The White House on Monday urged Greek and European officials to reach a deal to remain in the Eurozone.
    Earnest said Greece and its creditors should reach a deal to provide financing and reforms that puts it on a path to “financial sustainability” and growth. He said Obama could phone European leaders this week to discuss the situation.”
    http://thehill.com/homenews/administration/246942-white-house-greece-should-remain-in-eurozone
    2. cand nu ai de lucru, iti faci:

    The Turkish Armed Forces (TSK) has recalled the commanders of troops deployed along part of its border with Syria to the capital Ankara, for a meeting during which they will discuss a possible military incursion into Syria.[…]

    Although Turkish Prime Minister Ahmet Davutoğlu said last week that there were “no immediate plans” for any incursion, the TSK has recently deployed additional troops and equipment along part of its border with Syria.

    http://www.hurriyetdailynews.com/turkish-general-staff-to-meet-on-possible-syria-incursion.aspx?PageID=238&NID=84988&NewsCatID=338

  24. “Cred ca guvernul Tsipras se afla in postura de cal troian al SUA.”

    @andy, ai dreptate, SUA are toate interesele sa distruga zona Euro. Grecii ar fi facut bine daca ar fi ascultat de Arhiepiscopul Hieronim in loc sa se lase manati de orgolii.

  25. vedem maine, ori e boss ori nu e:
    http://www.agerpres.ro/externe/2015/07/06/casa-alba-grecia-si-creditorii-internationali-trebuie-sa-ajunga-la-un-compromis-20-45-07
    ma intreb ce inteleg prin “propuneri serioase si credibile”:
    http://www.agerpres.ro/externe/2015/07/06/grecia-hollande-si-merkel-lasa-deschisa-usa-pentru-discutii-insa-ii-cer-atenei-propuneri-serioase–21-12-03
    are mandat serios, Tsipras:
    http://www.agerpres.ro/externe/2015/07/06/liderii-partidelor-politice-il-sustin-pe-premierul-tsipras-in-negocierile-cu-creditorii-internationali-17-43-17
    birocratie:

    ”Dacă Grecia începe să tipărească propria monedă — ceea ce s-ar putea întâmpla în câteva săptămâni dacă Banca Centrală Europeană (BCE) decide să taie creditele de urgență acordate instituțiilor financiare grecești—, ea ar putea să nu mai fie eligibilă pentru asistență de la fondul de salvare al zonei euro în valoare de 500 de miliarde de euro, întrucât ar folosi o altă monedă. Dar, întrucât juridic Grecia ar fi încă parte a zonei euro, ea nu ar fi eligibilă pentru schema de asistență rezervată țărilor din afara zonei euro, schemă cunoscută drept program de ‘asistență pentru balanța de plăți’. Ungaria, România și Letonia până să adere la zona euro (1 ianuarie 2014) au beneficiat de aceste programe în timpul crizei”, explică jurnalistul FT.
    Presupunerea tradițională este aceea că, întrucât nu există o modalitate explicită de a părăsi zona euro, singura clauză care poate fi invocată este articolul 50 al Tratatului privind Uniunea Europeană, care permite retragerea din întreaga Uniune Europeană. Acest lucru ar presupune ca Grecia să prezinte o cerere în acest sens, ceea ce, totuși, este improbabil, și cu toate că sunt tot mai mulți lideri care vor ca Grecia să iasă din zona euro, nimeni nu vrea ca ea să părăsească Uniunea Europeană.

    http://www.agerpres.ro/externe/2015/07/06/financial-times-prevederile-din-tratate-ce-ar-putea-fi-invocate-de-juristii-ue-pentru-un-eventual-grexit–20-14-01

  26. s-a mai domolit si Dijsselbloem, liderul Eurogrupului:
    “Votul negativ dat de alegătorii eleni la referendumul de duminică a făcut discuțiile cu creditorii mai dificile, însă, obiectivul rămâne menținerea Greciei în zona euro, a declarat, luni, liderul Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, transmite Reuters.
    Separat, Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a declarat că statele din zona euro sunt interesate să mențină Grecia în interiorul zonei unice, adăugând că demisia lui Varoufakis nu va ajuta, dar nici nu va afecta negocierile, deoarece miza nu este legată de persoane, ci de condițiile economice, care nu s-au schimbat după votul de duminică.

    ‘Cred că toți suntem interesați ca Grecia să rămână în zona euro. Însă, desigur că aceasta înseamnă că anumite decizii trebuie luate’, a declarat Ewald Nowotny.”
    http://www.agerpres.ro/economie/2015/07/06/dijsselbloem-obiectivul-ramane-mentinerea-greciei-in-zona-euro-16-31-40
    maine pe la 13 incepe sumitul UE..

  27. Pingback: DUPA REFERENDUM. Grecia – asteptata de Merkel cu “PROPUNERI SERIOASE”/ De ce si pana unde va sustine SUA-FMI guvernul TSIPRAS?/ Demisia lui VAROUFAKIS – concesie simbolica fata de TROIKA?/ “Acordul (cu creditorii) este SINGUR
  28. @enkidu

    se poate rezolva cu o pseudo-monedă, raportată la euro (și “garantată” via euro așa cum sunt alte monede bazate pe aur). dacă e cazul deși nu cred că se va ajunge acolo.

    Top Syriza officials say they are considering drastic steps to boost liquidity and shore up the banking system, should the ECB refuse to give the country enough breathing room for a fresh talks.
    “If necessary, we will issue parallel liquidity and California-style IOU’s, in an electronic form. We should have done it a week ago,” said Yanis Varoufakis, the finance minister.

    California issued temporary coupons to pay bills to contractors when liquidity seized up after the Lehman crisis in 2008. Mr Varoufakis insists that this is not be a prelude to Grexit but a legal action within the inviolable sanctity of monetary union.
    Mr Varoufakis and ministers will hold an emergency meeting tonight with the private banks and the governor of the Greek central bank, Yannis Stournaras, to decide what to do before the cash reserves of the four big lenders dry up tomorrow.

    sursa: http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11719688/Defiant-Greeks-reject-EU-demands-as-Syriza-readies-IOU-currency.html

    și 10 consecințe ale votului NU, cf. Bloomberg

    http://www.bloombergview.com/articles/2015-07-05/10-consequences-of-greece-s-no-

  29. Sa fie vre-o legatura cu bail in -ul pe care ne forteaza UE sa-l legalizam din august?

  30. @ crackxor
    se pot ajuta de o pseudo-moneda desi ar dura cel putin 6 luni sa scoata una noua si ar fi o problema cu ea..increderea; ce va face grecul obisnuit cand se va trezi cu drahma in buzunar…o tine sau se va grabi sa scape de ea?
    tot despre turci:
    “So, will Turkey intervene? It seems unlikely, as the military has hitherto proven reluctant to press ahead. The military leadership insists that the parliament should decide, concerned about violating international law in the absence of U.N. Security Council authorization. Also, the military has a track record of resisting interventions, such as in Iraq in 2003. Russia remains resolved to continue its support for the regime in Damascus, as reiterated by President Vladimir Putin during the Syrian minister of foreign affair’s recent visit to Moscow; understandably, the Turkish military is wary of being drawn into a conflict with Russia—either directly or by proxy.

    There are economic implications to consider, too—with the Turkish economy already punching well below its weight, an intervention would be deeply risky. Meanwhile, the Turkish public has become increasingly disturbed by Turkey’s involvement in the Syrian crisis.

    Odds are that the prospect of a Turkish intervention will remain mere speculation. Erdoğan’s chief advisor, İbrahim Kalın, has even announced that an intervention would not be rational. ”
    http://www.brookings.edu/blogs/order-from-chaos/posts/2015/07/02-turkeys-dilemma-syria-intervention-kirisci-ekim
    Merkel intre Scila si Caribda, pessimism of the intelligence, optimism of the will:

    http://www.brookings.edu/blogs/order-from-chaos/posts/2015/07/06-eurozone-scylla-charybdis-gordon-wright

  31. @enkidu

    în niciun caz nu va dura 6 luni, se face destul de repede. pseudo-moneda nu înseamnă monedă – adică revenirea instant la drachma (asta vine mai târziu dacă chiar vor să renunțe la euro).

  32. Pingback: “GRECIA – LABORATOR DE TESTARE A AUTORITATII” – discursul lui Tsipras in Parlamentul European/ Seful liberalilor europeni face agenda “reformelor” grecesti: “REDUCETI SECTORUL PUBLIC, PRIVATIZATI BANCILE, REDUCETI
  33. Pingback: “GRECIA – LABORATOR DE TESTARE A AUSTERITATII” – discursul lui Tsipras in Parlamentul European/ Seful liberalilor europeni face agenda “reformelor” grecesti: “REDUCETI SECTORUL PUBLIC, PRIVATIZATI BANCILE, REDUCET
  34. Pingback: GRECIA SUB TUTELA – o analiza economica. “Nici-o tara nu ar trebui sa intre vreodata intr-o uniune momentara ca zona euro” | Cuvântul Ortodox
  35. Pingback: Revolutie anti-Troica s-a transformat in “revolutie” gay. GUVERNUL TSIPRAS A MERS PANA LA CAPAT… SI A LEGALIZAT CASATORIILE CIVILE HOMOSEXUALE! Proteste vehemente din partea ierarhilor Bisericii Greciei si a Muntelui Athos. MITROPOLITUL
  36. Pingback: GRECIA: CIRC GAY SI DISPERARE SOCIALA. SYRIZA a CAPITULAT TOTAL in fata TROICII, batandu-si joc de ideea de ALTERNATIVA la NEOLIBERALISMUL AUSTERITATII/ AUSTRIA cere excluderea GRECIEI din SCHENGEN, in timp ce GERMANIA face concesii TURCIEI/ De ce nu este
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare