NORI DE FURTUNA IN ORIENTUL MIJLOCIU. Noul Imperiu Otoman – sau ambitiile Turciei/ TENSIUNILE ESCALADEAZA IN CHESTIUNEA CIPRIOTA: Turcia vs Cipru si Israel. Motivul conflictului: LEVIATANUL!

15-09-2011 11 minute Sublinieri

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a început, ieri, un turneu în Egipt, Tunisia şi Libia, în încercarea de a spori rolul ţării sale în zona marcată de revoluţiile arabe. Turneul regional, care cuprinde Egiptul, Tunisia şi Libia, a început cu o vizită de trei zile la Cairo, unde oficialului turc i s-a făcut o primire entuziastă. Şeful guvernului de la Ankara s-a întâlnit cu noul lider militar al Egiptului, Hussein Tantawi.

Într-un discurs susţinut la reuniunea miniştrilor de externe ai Ligii Arabe, Recep Erdogan a atacat, din nou, Israelul şi a susţinut că recunoaşterea statului palestinian de către ONU “este o obligaţie, nu o opţiune”. Palestinienii se pregătesc, în această lună, pentru un vot în Adunarea Generală a ONU, în ciuda opoziţiei Statelor Unite şi a Israelului.

Susţinere pentru palestinieni

Până la finalul anului, “vom vedea Palestina într-o situaţie foarte diferită”, a spus premierul turc, adăugând că mentalitatea guvernului israelian este o piedică în calea păcii din Orientul Mijlociu. “Steagul palestinian trebuie să fluture pe sediul ONU. Haideţi să ridicăm steagul palestinian spre cer şi acesta să fie un simbol al dreptăţii şi păcii în Orientul Mijlociu!”, a adăugat Recep Erdogan, folosind un ton vehement şi emoţional, relatează “Financial Times”.

“Poziţia sa în ceea ce priveşte Israelul este sută la sută corectă”, spune Nasr Ali, un manifestant care a sosit în faţa clădirii în care avea loc reuniunea Ligii Arabe pentru a-şi exprima simpatia pentru Erdogan. “Poziţia sa este mai bună decât cea a liderilor arabi, el a fost primul care a decis expulzarea diplomaţilor israelieni“, a mai spus acesta. Un alt manifestant avea un banner pe care scria: “Dacă Erdogan ar fi fost liderul nostru, am fi eliberat deja Ierusalimul”.

Israelul, “copil răsfăţat”

Liderul turc şi-a câştigat popularitatea în lumea arabă, în special pentru atacurile sale la adresa Israelului. “Israelul s-a izolat şi va trebui să plătească preţul pentru asta, ca şi pentru crimele comise”, a afirmat Erdogan, făcând referire la incidentul flotilei pentru Gaza, de anul trecut.

Discursul său, de 30 de minute, susţinut la Liga Arabă, a fost întrerupt de mai multe ori de aplauzele miniştrilor de externe care participau la reuniune. Israelul acţionează iresponsabil şi fără ezitare, distrugând demnitatea umană şi legea internaţională prin atacuri asupra convoaielor internaţionale care nu transportă decât hrană şi jucării pentru copii”, a spus premierul turc. “Din cauza acestor gesturi, poporul israelian a devenit o naţiune sub asediu”, a adăugat el. Purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de externe, Yigal Palmor, a refuzat să facă vreun comentariu la finalul acestui discurs. Israelul a susţinut tot timpul că atacul asupra flotilei a fost legitim şi că doreşte restabilirea relaţiilor de prietenie dintre cele două state. Presa internaţională relatează că Erdogan ar fi dorit să treacă în Fâşia Gaza din Egipt, dar oficialii turci au anunţat, în final, că programul turneului său nu va include, totuşi, decât cele trei ţări. (…)

Schimbările din Egipt, agresivitatea crescândă a premierului turc Recep Tayyip Erdogan şi cererea de recunoaştere a statului palestinian, care va fi discutată la începutul săptămânii viitoare în cadrul Adunării generale a ONU, pun Israelul sub presiuni nemaicunoscute până acum şi agită spiritele din întreaga regiune.

Tonul adoptat de Erdogan în cadrul unui interviu televizat, transmis în ziua vizitei sale la Cairo, a fost unul prietenos şi cald la adresa gazdelor sale; premierul turc le-a transmis acestora că ţara sa ar putea fi un exemplu bun de urmat pentru Egipt, subliniind necesitatea unui stat laic, a cărui temelie să fie noua constituţie egipteană: laicismul nu înseamnă că religia nu joacă nici un rol în stat, ci că statul trebuie să respecte toate religiile şi să aibă o poziţie echidistantă faţă de ele”.

Erdogan a promis că, ţara sa va sprijini reformele instituţiilor statului egiptean şi a cerut o adâncire a parteneriatului dintre cele două ţări. Dacă în această primă parte a discursului Erdogan a adoptat o poziţie moderată, în continuare, premierul turc a atacat din nou Israelul (chiar dacă deocamdată numai la nivel verbal), declarând că după atacul forţelor armate israeliene asupra „Flotilei Libertăţii“, care a încercat anul trecut să spargă blocada impusă de statul evreiesc asupra Fâşiei Gaza, Israelul a pierdut un important partener strategic – şi anume ţara sa.

„Nimeni nu se poate juca cu Turcia sau cu onoarea turcilor”, a afirmat Erdogan, revenind la subiectul său preferat din ultima vreme: cu numai o zi înainte, premierul turc declarase, într-un interviu acordat postului de televiziune Al Jazeera, că omorârea a opt cetăţeni turci, aflaţi la bordul unei nave care făcea parte din flotilă, „a fost, de fapt, un motiv de război” – care nu a fost declanşat, conform lui Erdogan, numai datorită „mărinimiei şi răbdării” pe care a arătat-o ţara sa.

În săptămânile trecute relaţiile turco-israeliene s-au răcit din ce în ce mai mult, guvernul turc expulzându-l pe ambasadorul israelian de la Ankara şi ameninţând că navele sale sale de război ar putea patrula în curând în apele internaţionale din apropierea Israelului; această tensiune a survenit pe fondul ascensiunii Turciei, devenită noua stea a Orientului Mijlociu: cu o creştere economică de 9%, la care statele din Uniunea Europeană nu pot deocamdată decât cel mult să viseze, şi dezamăgită de refuzul UE de a lua în considerare în mod serios posibilitatea aderării Turciei, Ankara a decis să renunţe la eforturile sale de a intra în graţiile Europei şi să se concentreze asupra rolului de lider al statelor din Orientul Mijlociu. Susţinerea cauzei palestiniene şi violentele atacuri verbale la adresa Israelului sunt menite să îi aducă lui Erdogan un câştig de imagine în rândul populaţiei arabe – şi totodată în propria sa ţară.

Săptămânalul german Der Spiegel vede vizita lui Erdogan la Cairo drept un act simbolic al premierului turc, prin care acesta încearcă să cimenteze imaginea ţării sale drept un exemplu de succes al unei democraţii musulmane. Totodată, Der Spiegel atrage atenţia asupra faptului că oricât de beligerante ar fi declaraţiile premierului turc, acesta s-a abţinut să aducă Israelului afrontul maxim – şi anume, să viziteze Fâşia Gaza. De asemenea, discursul pe care Erdogan urma să îl ţină în Piaţa Tahrir, în care au avut loc protestele populare care au dus, în cele din urmă, la căderea regimului fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak, a fost contramandat – probabil la cererea guvernului egiptean, care nu îşi doreşte ca spiritele să se încingă şi mai mult după asaltul ambasadei israeliene care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute.

Egiptul, un aliat dubios

Atacul ambasadei, soldat cu trei morţi şi peste 1.000 de răniţi, s-ar fi putut cu uşurinţă transforma într-o catastrofă diplomatică dacă personalul ambasadei nu ar fi fost evacuat în ultimul moment de un comando al forţelor speciale egiptene. Îngrijorător pentru Israel este faptul că intervenţia a avut loc atât de târziu – şi că ea a avut loc în urma unor repetate insistenţe – şi chiar ameninţări – americane.

În urma incidentului, atât Israelul, cât şi Egiptul s-au străduit să evite o criză diplomatică; premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a mulţumit guvernului egiptean pentru intervenţie şi ambele părţi şi-au reiterat susţinerea pentru tratatul de pace dintre cele două state. Cu toate acestea, Israelul priveşte cu îngrijorare la recenta dezvoltare din ţara vecină, unde euforia declanşată de căderea lui Mubarak s-a transformat mai întâi în dezamăgire, din cauza vitezei prea încete a reformelor – şi apoi în furie populară direcţionată împotriva Israelului.

Kamran Bokhari, un analist al think-tank-ului american Stratfor, este de părere că atacul nu este neapărat deranjant pentru consiliul militar aflat la conducerea Egiptului: „autorităţile militare egiptene sunt interesate ca tranziţia către un guvern civil să fie amânată cât mai mult – iar tensiunile între Egipt şi Israel ar putea fi folosite pentru a amâna alegerile”, a declarat acesta.

Turcia a trimis trei fregate ale flotei sale sa patruleze in Estul Mediteranei pentru a securiza apele din apropierea limitei de 12 mile de langa apele Israelului si oentru a proteja “libertatea marilor”.

Fosti aliati, Turcia si Israel, au atins punctul in care se ameninta unul pe altul cu confruntarea militara. (…)  Turcia a incercat mult sa ajunga la o prezenta militara in teritoriul marin al Ciprului, unde rezerve uriase de petrol si gaz sunt programate pentru a fi exploatate in cooperare cu Israel la sfarsitul acestei luni. Cei doi vecini si-au declarat intentia de a isi apara interesele nationale, sprijiniti fiind de Grecia si Rusia, care a denuntat, la randul ei, amenintarile turcesti.

Recent, premierul turc, Tayyip Erdogan, a pretins ca cipriotii turci ar trebui sa fie inclusi in exploatatiile de gaz si petrol dat fiind faptul ca au drepturi egale la resursele naturale ale insulei. Guvernul (cipriot grec) condus de Christofia a respins aceasta teza afirmand ca turcii ciprioti vor avea parte de benificiile ce provin din noua industrie de petrol si gaze dupa ce problema cipriota va fi rezolvata.

Rezervele de energie ale Ciprului au zguduit tabla de sah a regiunii si surse diplomatice din Atena se tem ca Ankara ar putea replica provocand tensiuni pe frontul grec, in particular in zona economica exclusiva a micii insule Kastellorizo, aflata la granita zonei Ciprului. Daca vor mentine nivelul tensiunii la fel de inalt, un incident fierbinte in regiune este doar o problema de timp.

 • Famagusta:

Premierul grec sprijina forajul cipriot

Exploatarea resurselor naturale de Cipru si Israel este dreptul lor suveran, a afirmat premierul grec George Papandreou, adaugand ca acesta este un mesaj clar pentru Turcia. (…)

Özersay discuta despre gaz si petrol cu Turcia

Asistenul liderului cipriot turc Dervis Eroglu, Kudret Özersay, a afirmat ca partea turca din Cipru a inceput dialogul cu Ankara privitor la pasii ce trebuie facuti in tema rezervelor de gaz si petrol. Özersay a spus: “partea turca din Cipru a chemat partea greaca a insulei sa isi amane activitatile asupra petrolului si gazelor din zona economica exclusiva si daca aceasta va asculta, atunci nu va fi nevoie de pasi suplimentari.” (…)

Cipru va continua sa isi exercite drepturile suverane

Cipru va continua sa isi exercite drepturile sale suverane in ciuda amenintarilor si provocarilor Turciei, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului, Stephanos Stephanou.

(…) “Cu comportamentul si atitudinea sa, Turcia violeaza regulile legii internationale si, din acest motiv, este expusa.” Mentionand ca Republica Ciprului efectueaza tot felul de demersuri pentru a contracara aceste amenintari, Stephanou a aratat ca aceste actiuni dau rezultate, “dupa cum este demonstrat de reactiile pozitive ale unor state semnificatie si ale Comisiei Europene care a facut apel la Turcia sa respecte legea internationala.”

“Guvernul va continua sa lucreze in liniste la implementarea drepturilor sale suverane si exploatarea resurselor naturale este unul din ele”. Mai departe, Stephanou a mai spus ca exercitiile militare ar trebui sa continue pentru a mentine o paza nationala puternica si un personal antrenat gata sa raspunda datoriei sale in mod suficient, adaugand ca “aceasta datorie intr-o tara semi-ocupata cu o arma ocupanta in formatie ofensiva este constanta si dificila”.

Spehanou a spus ca guvernul lucreaza la indepartarea pericolelor puse de prezenta armatei ocupante a Turciei, stationata in nordul insulei din 1974, cand a avut loc invazia ce a dus la ocuparea Ciprului de nord, prin gasirea unei solutii la chestiunea cipriota. “O solutie care sa puna capat ocupatiei si sa reunifice tara si poporul si care sa duca la o Republica Federala a Ciprului demilitarizata si libera de arme”.

El a criticat Turcia pentru ca “investeste in consolidarea ocupatiei ca un fapt implinit si refuza sa implementeze rezolutiile ONU care ar restaura suveranitatea Ciprului”. (…)

Tensiunea urca in urma apelului facut de presedintele (grec) al Ciprului catre armata tarii de a fi “vigilenta si prompta”

Presedintele Demetris Christofias a facut apel la “vigilenta si promptitudine” catre armata Ciprului dupa ameintarile dure facute tarii din cauza intentiilor de explorare a resurselor de gaz si petrol in zona sa economica exclusiva.  Vorbind la Palatul Prezidential in timpul ceremoniei de confirmare a noului sef al Garzii Nationale, generalul Andreas Petrides, presedintele a spus ca Petrides isi asuma functia intr-un timp foarte dificil, in timp ce ocupatia turca pe o parte semnificativa a Ciprului continua.  Aroganta turca si amenintarile ce se fac, intr-un efort de intimidare a Rep. Ciprului, ce au ca scop sa descurajeze tara in exploatarile din zona economica, conduc la vigilenta si promptitudine”, a spus presedintele. El a mai spus ca fortele armate sunt chemate sa isi implineasca misiunea lor de prim-rang, aceea de a pazi suveranitatea, integritatea teritoriala a tarii semi-ocupate, precum si libertatea si demnitatea poporului. “Vremurile sunt dificile, dar statele si societatile sunt testate in timpul vremurilor dure”, a spus presedintele. (…)

Cipru va incepe forajul in cateva saptamani

Forajul pentru gazul natural condus de Noble Energy in zona 12 din interiorul zonei economice exclusive a Ciprului este asteptata sa inceapa la sfarsitul lui Septembrie. (…) Premierul turc Erdogan a criticat drepturile Ciprului in zona economica exclusiva spunand “ca garant al drepturilor Ciprului de nord” (un regim ilegal recunoscut doar de Turcia), “are dreptul sa monitorizeze apele internationale din estul Mediteranei.” El a pus la indoiala, de asemenea, si drepturile Israelului cu care Cipru a semnat un acord privitor la zona, pentru a explora gaz natural.

Presedintele republicii Cipru, Demetris Christofias, a spus miercuri ca forajul va continua si a facut apel la comunitatea internationala sa raspunda “la orice act ilegal posibil” savarsit de Turcia fata de Cipru. (…)

Cipru se asteapta la ajutor daca cearta se extinde

Presedintele Demetris Christofias a spus ca Cipru va continua cu explorarea hidrocarburilor in estul Mediteranei, asteptand o reactie puternica si concreta a comunitatii internationale daca Turcia va comite un act ilegal. (…)

Intre timp, ambasadorul Turciei la UE au spus ca statele membre ar trebui sa induplece Ciprul sa inteleaga si sa nu faca disputa asupra explorarii gazului sa se inrautateasca. Intr-un interviu din Eu Observer, Selim Kuneralp a spus ca Europa ar trebui sa spuna “autoritatilor cipriote grecesti” ca nu este intelept sa mareasca miza.

El a afirmat ca resursele apartin ambelor comunitati de pe insula si ca pana nu exista un acord cu privire la cum se vor imparti Turcia simte ca este foarte inadecvata inceperea exploatarii.

Intrebat daca Turcia ar folosi vase de razboi pentru a opri Noble Energy, Kuneralp a spus ca spera nu se va ajunge la asa ceva si ca cipriotii vor deveni intelegatori. De asemenea, a lasat sa se inteleaga foarte clar ca proastele relatii dintre Ankara si Nicosia vor duce la o inghetare intre UE si Turcia pe timpul cand Cipru va detine presedentia UE, la finalul anului 2012.

Nota noastra:

Tensiunile dintre Turcia si guvernul cipriot-grec sunt un caz clasic de conflict frontal aproape condamnat la a capata proportii din ce in ce mai grave. De ce?

Pentru toate motivele. In primul rand, este vorba de o resursa naturala strategica disputata si de dominarea apelor mediteraneene. Fiecare parte pierde – si pierde considerabil – daca cedeaza.

In al doilea rand, este vorba despre factori politici si chiar factori irationali, cum ar fi “onoarea turca”, de pilda, sau spiritul de rivalitate tot mai accentuat intre Israel si Turcia sau problemele istorice ale Ciprului de Nord. Avand in vedere pretentiile Turciei de a fi o putere si un port-drapel al cauzei musulmane pentru tarile arabe, este greu de crezut ca Ankara poate sa dea inapoi prea usor de la amenintarile adresate partii cipriote, odata facute.

De cealalta parte, Cipru nu este de capul sau, ci alaturi de Israel, ce pare a fi principalul interesat in demararea exploatarilor. In plus, exista aprobarea Rusiei si sprijinul UE, ceea ce face ca Cipru sa nu se indure sa dea inapoi, cedand presiunilor turcesti si inghitind inca o galusca suplimentara pe langa cea istorica de a a avea partea de nord sub ocupatie. Asadar, mize multe si rani deschide pe un teritoriu prea mic pentru a le cuprinde fara risc de scantei. Cat priveste Israelul, pe langa exploatarea rezervelor, are si o miza geopolitica, la fel ca Turcia: dominarea Mediteranei de rasarit.

Asadar, ambele tari s-au pus intr-o asemenea situatie incat este greu sa mai dea inapoi. Similar schemelor chicken game, in care doi soferi pariaza fiecare pe lasitatea celuilalt conducand masinile cu viteza maxima unul spre altul, fiecare se asteapta ca celalalt sa cedeze si fiecare stie ca a o tine asa poate insemna, la o adica, moartea. Intr-o astfel de situatie, cea mai rea situatie posibila este atunci cand niciunul din rivali nu cedeaza: se izbesc din plin. Deocamdata, acesta pare sa fie cazul cu conflictul turco-cipriot, fiecare parte asteptand ca cealalta sa cedeze, niciuna nefacand ceva pentru a ceda. In plus, exista si precedentul istoric: invazia turca din 1974 a fost tot un act prin care Turcia a raspuns unor demersuri cipriote ce vizau, pe atunci, unirea cu Grecia. Atunci ambele parti au mers pana la capat.

Asadar, in mod paradoxal, chestiunea cipriota chiar are toate sansele obiective sa devina mai “fierbinte” decat cea palestiniana, desi cele doua se auto-intretin reciproc.

In privinta radarului american ce va fi instalat in Turcia, este demn de remarcat ca, cf. Ria Novosti, Ankara a insistat, amenintinand inclusiv cu blocarea initiativei, sa fie omisa mentionarea numelui Iran in acordurile semnate cu SUA.

PS:

In ceea ce priveste chestiunea  zonei exclusive economice, este vorba despre chestiuni mai complicate, ce pot fi adancite de cei interesati aici:

Este curios sa aflam, din aceasta sursa, ca exista un rezervor de gaze si petrol aflat in apele teritoriale ale Israelului ce se numeste Leviatan. Zona aflata in disputa, in apele teritoriale ale Ciprului dar contestata de Turcia, aflata in imediata apropiere a Leviatanului, se numeste Block12 sau Afrodita. Israelul a delimitat intreaga zona, incercand sa realizeze o coalitie alaturi de Grecia si Cipru pentru a explora rezervele inclusiv din aceasta vecinatate disputata de Turcia.

In ceea ce priveste chestiunea cipriota si invazia turca, a se vedea aici:

In esenta, armata turca a invadat Ciprul in 1974, ocupand partea de nord, unde majoritari sunt etnicii turci, creandu-si un regim marioneta.

SUA şi Israelul, cu sprijinul diplomaţiei europene, depun ultimele eforturi pentru a descuraja palestinienii să îşi caute independenţa la Naţiunile Unite. Administraţia de la Washington a trimis o echipă de negociatori în Orientul Mijlociu pentru a încerca, in extremis, să determine Autoritatea Palestiniană să renunţe la demersul obţinerii independenţei la Naţiunile Unite. Presiunea asupra oficialilor americani este cu atât mai mare cu cât UE nu a reuşit până în prezent să adopte o poziţie unitară asupra demersului palestinian. În acelaşi timp, apelul lansat marţi de premierul turc Recep Tayyip Erdogan la statele arabe să facă front comun în favoarea unui stat palestinian a încins şi mai mult spiritele la Washington şi Ierusalim.

Negociatorii americani David Hale şi Dennis Ross, alături de şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, şi emisarul Cvartetului pentru Orientul Mijlociu, fostul premier britanic Tony Blair, au programate întâlniri zilele acestea cu oficiali palestinieni şi israelieni, pentru a descuraja orice iniţiativă unilaterală la cea dea 66-a Adunare Generală a ONU.

Obama, prins la mijloc

“Singura cale de a obţine o soluţie pe termen lung este prin intermediul negocierilor directe între cele două părţi iar drumul spre acest obiectiv trece prin Ierusalim şi Ramallah, şi nu prin New York”, a declarat secretarul american de Stat, Hillary Clinton. Lobby-ul încropit de Washington zilele acestea îl pune însă într-o situaţie incomodă pe preşedintele american Barack Obama, scrie ziarul “New York Times”. Astfel, liderul democrat se vede nevoit să se opună aspi raţiilor către autodeterminare ale palestinienilor deşi, pe de altă parte, el a susţinut revoltele populare din Egipt, Tunisia, Libia şi acum Siria.

Obama este presat însă de lobby-ul evreiesc din Congres să blocheze votul de la ONU privind demersul palestinian sau să suspende asistenţa financiară acordată palestinienilor. Un lucru e clar, admi nistraţia americană încearcă însă cu orice preţ să evite un vot în Consiliul de Securitate, pentru că un veto dat cauzei palestiniene ar pune-o într- o lumină proas tă în relaţiile cu lumea arabă. În paralel, Israelul şi-a intensificat eforturile diplomatice pentru a determina cât mai multe ţări indecise să nu voteze în favoarea unei rezoluţii palestiniene, avertizând cu sancţiuni economice şi financiare sau ameninţând cu anexarea coloniilor evreieşti din Cisiordania.

Europa încă şovăie

Deşi guvernul de la Ramallah nu a depus încă oficial cererea de aderare la ONU, blocul comunitar este divizat în ce priveşte aspiraţiile palestinienilor. Marea Britanie şi Franţa încă nu şi-au declarat intenţiile, iar Germania şi Italia se opun acordării statutului de membru deplin. Parisul înclină să-i susţină pe palestinieni, dar încearcă să obţină un compromis acceptabil şi de către Germania, în interesul unităţii UE.

Ca şi în cazul SUA, presiunile asupra cancelariilor europene sunt uriaşe. Un sondaj dat publicităţii luni arată că o majoritate puternică din Franţa, Germania şi Marea Britanie pledează pentru un sprijin acordat de guvernele lor cauzei palestiniene la Naţiunile Unite. România a anunţat ieri că îşi menţine poziţia de principiu potrivit căreia reluarea negocierilor este cea mai bună modalitate de acţiune pentru obţinerea soluţiei celor două state – evreu şi palestinian. Autoritatea Palestiniană nu şi-a finalizat încă strategia diplomatică privind demersul de la ONU. Ar fi fost ideal însă ca Mahmoud Abbas să obţină înainte şi sprijinul grupării Hamas, cea care controlează Fâşia Gaza şi cu care a semnat recent un acord de reconciliere, pentru cauza palestiniană.


Categorii

Al treilea razboi mondial, Batalia pentru resurse, Israel, Noua ordine mondiala, guvern mondial (Pasi catre Antihrist?), Opinii, analize, Razboi Turcia Grecia Cipru Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

25 Commentarii la “NORI DE FURTUNA IN ORIENTUL MIJLOCIU. Noul Imperiu Otoman – sau ambitiile Turciei/ TENSIUNILE ESCALADEAZA IN CHESTIUNEA CIPRIOTA: Turcia vs Cipru si Israel. Motivul conflictului: LEVIATANUL!

 1. Parca parintele Paisie Aghioritul avea o profetie in care zicea ca razboiul va incepe atunci cand vom vedea leviatanul in apele Greciei. Toata lumea presupunea ca este vorba de o nava de razboi foarte mare.

 2. Un cantecel grecesc, soptit, transmis peste generatii, cu speranta reinvierii crestinismului in locuri astazi parasite, pe care l-am aflat in cartea despre viata Sf. Nectarie, spune asa:

  “Polisul (Constantinopolul) din adormire intr-o zi se va scula.
  Aminti-va-si de-mparatul si pe-ascuns va intreba:
  – Puternice Stapane, spune, oare a venit ceasul
  suspinul sa amuteasca, tara iar sa straluceasca?”

 3. Din punctul meu de vedere toata valmasia sau devalmasia asta cu pretentiile Tuciei, asa cam pesten noapte (adica de vre-un an), radicalizarea discursului acesteia in niste timpuri cind s-ar cere din contra, foarte multa prudenta,- pentru ca, hai sa fim seriosi, ce asa mare putere este Turcia in zona? daca stam s-o comparam cu Rusia, de exemplu- nu se poate explica nici macar prin gasirea resurselor naturale din Cipru.

  Repet, din perspectiva mea, reactiile de acum ale unor state (Turcia inclousiv), mi se pare complet aiuritoare, mai degraba tinind de irational decit de rational in ciuda ratiunilor de moment care se dau ca explicatii. Este exact acelasi sentiment pe care l-am avut acum 10-11 ani, cind venise la putere alde Bush j.r. si care numai prididea cu discursuri despre teroristi si pericolul lor despre Orientul Mijlociu care este un mare pericol (desi Saddam nu mai misca in bocanci). Si mi-aduc aminte ca ma intrebam capiata la momentul respectiv: Ce l-a apucat pe asta? Adica pina acum 1 luna, sub Clinton lucrurile erau relativ calme si linistite, si iata ca nici n-a preluat asta bine scaunul (voturile inca se numarau) si dintr-o data aflam ca SUA este sub un maaaare pericol terorist. i-au descoperit pe teroristi, si pericolul rus, asa, peste noapte? Si iata, ca la numai citeva luni, hopa si pericolul terorist facindu-si aparitia.

  In contextul asta, mie reactiile Turciei, in acest caz nu mi se pare deloc ca intrind in sfera rationalului politic.

 4. Si eu am aceeasi impresie, ca ceva e fortat in atitudinea Turciei.

 5. Erdogan pare in acest moment lebada neagra care va declansa razboiul si pe care nimeni nu o banuia sa vina atat de repede. Toti ne-am astepta ca ivirea unui nou Hitler sa apara abia dupa revolutii si miscari sociale mai ample. Iata insa ca avem deja un candidat la factorul declansator al urmatorului razboi. Cand eram mic si incapatanat mama ma certa: “esti turc?”. Pentru cei care nu inteleg ce se intampla, Erdogan este turc.

 6. Ah, scuze, era vorba de o profetie a Sfantului Cosma Etolianul:

  „Când veţi vedea hiliarmen-ul în apele greceşti, atunci se va plini năzuinţa” – Sfântul Cosma Etolianul

  de aici: http://www.cuvantul-ortodox.ro/2009/02/06/urmatoarea-tinta-grecia/

  Nu stiu ce m-a dus cu gandul la leviatan…
  Oricum, ma intreb daca miile de catarge (hiliarmen=mii de catarge, vezi linkul) nu s-ar putea referi la schelele platformelor de foraj marin. Vezi aici o imagine:

  http://pilotmagazin.ro/wp-content/uploads/2010/09/articol4.jpg

 7. Insa ma tem ca Erdogan este doar fatada si in spate sunt baietii buni care il alimenteaza. Pentru ca Turcia banui ca nu este in Liga Araba, deci cuvantarile in fata arabilor care cam toti stau cu stresul revolutiilor par totusi aranjate. Si scutul american din Turcia nu prea isi are locul.

  Mi-e mila si teama pentru Cipru, tara ortodoxa care se afla cel mai tare intre ciocan si nicovala – adica intre arabi si evrei. Cu cine sa faca alianta, ca oricum tot o vor incasa din orice directie. Sa ne intareasca Dumnezeu si sa ne pazeasca.

 8. fie ca o vrea, fie ca nu, Erdogan face jocurile Israelului in actuala criza…probabil ca si turcul are interesul sa transeze, intr-un moment de volatilitate in orientul apropriat si Grecia, preblema kurda si cea cipriota, in oglinda cu guvernul sionist care are de surmontat o problema palestiniana-hamas-egipt si una iraniana-hezbolah-siria. sa nu uitam ca turcia este sunita, fiind polul de putere sunit la mediterana in sinergie cu polul sunit saudit la golful persic. liderii politici evrei se folosesc de ascensiunea si orgoliile celor 2 puteri sunite ca sa-si potriveasca apele pentru marea confruntare iudeo-musulmana si pentru a-si destabiliza oponentii directi din proximitatea statului evreu. manevra este efectuata prin intermediul lobiului si cercurilor de putere pro-israeliene de la washington, iar miscarea lui erdogan are girul lor, desi imi este greu sa judec daca stie incotro isi indreapta tara, este un caz clasic de “coada dand din caine” (wegging the dog), unde turcia este coada, iar cainele monolitul iudeatic atlantic.

 9. Pingback: TURCIA REFUZA MEDIEREA SUA IN CONFLICTUL CU ISRAEL/ Palestina nu sta nici ea degeaba
 10. Pingback: TURCIA AMENINTA CU INGHETAREA RELATIILOR CU U.E. PE MOTIV DE... CIPRU! Imperiul Otoman renaste? Cuviosul Paisie: "Turcii isi au coliva pregatita"
 11. Pingback: ATAC CU BOMBA in centrul capitalei TURCIEI
 12. Pingback: CIPRUL A INCEPUT FORAJUL in Marea Mediterana, in maraielile amenintatoare ale Turciei
 13. Pingback: SE APROPIE RAZBOIUL PROFETIT INTRE TURCIA SI GRECIA? "Intamplator", Rusia a inceput niste exercitii militare de amploare
 14. Pingback: DETERMINAREA TURCIEI, PUSA LA INCERCARE. Turcia va incepe propriile exploatatii in apele teritoriale disputate cu Cipru
 15. Pingback: Turcia a trimis o nava de prospectii in zona disputata cu Cipru
 16. Pingback: PROFETIILE CUVIOSULUI PAISIE AGHIORITUL despre Turcia, Grecia, Cipru si CUM INCEPE RAZBOIUL MONDIAL
 17. Pingback: Cum va fi 2012 (III)? TURCIA VA INCEPE RAZBOIUL IN VARA – Previziunile lui Stanislav Mishin pt acest an se intalnesc cu profetiile ortodoxe - Razboi întru Cuvânt
 18. Pingback: MITROPOLITUL SERAFIM DE PIREU – nou interviu incendiar despre baze militare rusesti in Marea Egee pentru a neutraliza TURCIA si colaborarea cu ISRAEL (traducere integrala) - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 19. Pingback: MEDVEDEV vorbeste despre BOMBA ATOMICA/ SUA sunt pregatite pentru RAZBOI CU IRANUL/ Rusia critica Turcia pentru protestele care ii vizeaza INTEGRITATEA TERITORIALA/ Turcia ameninta cu represalii pentru explorarile CIPRULUI - Razboi întru Cuvânt - Recoma
 20. Pingback: PLANUL PENTRU O NOUA ORDINE MONDIALA prin strategia ”HAOSULUI CONSTRUCTIV”. Imperativul energetic si subminarea suveranitatilor nationale. CE CAUTA AMERICANUL IN SIRIA? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 21. Pingback: TURCIA VS SIRIA: Erdogan Magnificul, RAZBOIUL TOTAL, pacea si dezinformarea - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
 22. Pingback: Cunoscutul duhovnic grec NECTARIE vede legatura intre DEMISIA PAPEI BENEDICT, NOUL PAPA SI IMPLINIREA APOCALIPSEI sub ochii nostri: "Sa ne pregatim duhovniceste pentru ultimul RAZBOI IMPOTRIVA CRESTINILOR!" (video) - Razboi întru Cuvânt - Reco
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare