Coincidenta? VLADIMIR PUTIN SE IMPLICA FATIS IN NUMIREA VIITORULUI LIDER DE LA TIRASPOL (TRANSNISTRIA). Tensiuni diplomatice intre Chisinau si Moscova

21-09-2011 3 minute Sublinieri

Rusia nu-şi mai ascunde dorinţa de a-l înlocui pe şeful administraţiei de la Tiraspol, Igor Smirnov, iar acesta, la rându-i, se opune din ce în ce mai rebel. Contrar voinţei Moscovei, Igor Smirnov a anunţat că va candida la al cincilea mandat de şef al administraţiei transnistrene. Deocamdată nimeni nu se încumetă să prognozeze rezultatele alegerilor din decembrie din Transnistria. Analiştii politici le consideră „o farsă”, iar comunitatea internaţională nu le recunoaşte.

Premierul rus, Vladimir Putin, i-a trimis o scrisoare electorală liderului mişcării „Obnovlenie” din Transnistria, Anatolii Kaminski, principalul oponent al lui Igor Smirnov la aşa-zisele alegeri prezidenţiale din Transnistria din 11 decembrie. În scrisoare, Putin laudă acţiunile mişcării conduse de Kaminski şi afirmă că „Obnovlenie este soluţia pentru problemele Transnistriei”. Premierul rus i se adresează lui Kaminski cu titulatura „preşedinte al sovietului suprem al republicii moldoveneşti nistrene”, iar în mesaj scrie despre „aniversarea a 21-a de la formarea republicii”. Şi asta în condiţiile în care regimul autoproclamat de la Tiraspol nu este recunoscut de nimeni, nici măcar de Rusia.

Ministerul de Externe al Republicii Moldova a reacţionat prin convocarea ambasadorului rus la Chişinău căruia i s-au cerut explicaţii şi i s-a transmis că scrisorile unor politicieni ruşi trimise la Tiraspol conţin mesaje „care pot fi interpretate ca sprijin moral pentru politica secesionistă a Tiraspolului”. Ambasadorul rus, Valerii Kuzmin, a reiterat poziţia oficială a Federaţiei Ruse privind necesitatea soluţionării conflictului transnistrean în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal a avertizat asupra unei politici duplicitare a Moscovei faţă de Republica Moldova:

„În limbaj nediplomatic, aceasta înseamnă: Excelenţele voastre, aţi fost scuipaţi direct şi, se pare, constant de cel puţin 20 de ani, dacă nu de 200 de ani, de la prima ocupaţie. Pe de o parte ne măresc preţul la gaz cu 30%, scuipă în faţă Republica Moldova, dar ne spun că sunt prietenii Moldovei. Asta cum e de înţeles? … Din punctul meu de vedere, ambasadorul Federaţiei Ruse trebuia expulzat!”.

Potrivit analistului politic Petru Bogatu, conţinutul scrisorii trimise de Putin la Tiraspol este mai scandalos decât gestul său propriu-zis.

„Premierul rus nu suflă un cuvânt despre procesul de reglementare transnistreană. Nu aminteşte deloc de reluarea negocierilor în formatul 5+2. Nici vorbă de reîntregirea teritorială a Republicii Moldova. De relaţia dintre cele două maluri ale Nistrului. În schimb, Putin pune accentul pe “Strategia ambitioasă de dezvoltare a Transnistriei pana în 2025”. Şi nu întâmplător. Respectiva „strategie” este elaborată şi finanţată de la un capăt la altul de Moscova, susţine analistul. După toate probabilităţile, Moscova împinge lucrurle spre o disociere legală a celor două maluri ale Nistrului. Acest fapt nu va fi recunoscut pe şleau, bineînţeles, înainte de alegerile prezidenţiale din Rusia din 2012. Până atunci ruşii vor trage de timp şi vor apela, pesemne, la tot felul de tertipuri pentru a simula deschidere şi spirit cooperant. Însă după instalarea la Moscova a noului preşedinte, cărţile vor fi date pe faţă, procesul de reglementare fiind preschimbat în unul de divorţ, conchide Petru Bogatu.

Scrisoarea lui Vladimir Putin trimisă lui Anatolii Kaminski a stârnit reacţii nu doar la Chişinău, ci şi la Tiraspol. Se pare că anume aceasta l-a determinat pe actualul şef al administraţiei separatiste Igor Smirnov să anunţe public că va candida pentru un nou mandat de „preşedinte al Transnistriei” la alegerile din decembrie. Asta chiar dacă Moscova i-a cerut să se retragă, garantându-i securitatea şi o bătrâneţe fără lipsuri. Luni, Igor Smirnov s-a înscris în cursa electorală. Contracandidaţii săi vor fi favoritul Moscovei, Anatolii Kaminski, fostul şef al pretinsului legislativ de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk şi comunistul Oleg Horjan.

Analiştii politici au remarcat că nici unul dintre aceştia nu s-a evidenţiat nici măcar timid prin atitudini favorabile integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Autor: Vitalie Călugăreanu, DW-Chişinău
Redactor: Robert Schwartz

  • Jurnal.md:

Kaminski – noul om al Rusiei în stânga Nistrului?

Petru Bogatu: De la un proces de reglementare la un proces de divorţ?

(…) Adevăratele divizii ale Rusiei în Transnistria

De altfel, procesul de asimilare a autoproclamatei republici nistrene este în deplină derulare. Sectorul industrial, educaţia şi sănătatea deja funcţionează ca filiale ale Rusiei pe malul stâng al Nistrului. În timp ce toată lumea cere reragerea trupelor ruse, adevăratele divizii ale Moscovei sunt reprezentate de fapt de capitalul rus care a confiscat în totalitate potenţialul economic din Transnistria.

Cu alte cuvinte, la ora actuală, regiunea separatistă se prezintă pe toate planurile ca o gubernie rusească. Şi, prin acest mesaj, Putin, de fapt, îl îndeamnă pe Kaminski să transforme autoproclamata republică nistreană dintr-o gubernie subdezvoltată în una exemplară. Nici nu se pune problema revenirii ei sub jurisdicţia Republicii Moldova. Pretinsa  „strategie” transnistreană dovedeşte o dată în plus că Putin nu ia în serios declaraţiile lui Medvedev despre soluţionarea conflictului în baza respectării integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Se pare că astăzi la Moscova există două puncte de vedere asupra reglementării transnistrene. Potrivit celui dintâi, împărtăşit de sprijinitorii lui Medvedev, regiunea separatistă trebuie reunită cu Republica Moldova pentru a transnistriza  teritoriul până la Prut. Potrivit celui de-al doilea, reprezentat de aripa dură a Kremlinului, dar şi de naţionaliştii ruşi, cedarea Transnistriei este riscantă, deoarece deznodământul acestui pas ar putea fi altul decât cel scontat. De aceea, se marşează pe ideea întăririi enclavei ruseşti şi recunoaşterii ei într-un moment politic potrivit.

Astfel, Putin, prin mesajul său, arată că el nu doreşte să dea vrabia din mână pe cioara de pe gard. Nici măcar cu jumătate de gură nu spune că Transnistria ar putea fi vreodată împreună cu Moldova. Dimpotrivă. Laudă generos „strategia” lui Gherman Gref care asigură încorporarea efectivă a regiunii separatiste în organismul social-economic al Federaţiei Ruse.

Cărţile vor fi date pe faţă în 2012?

După toate probabilităţile, Moscova împinge lucrurile spre o disociere legală a celor două maluri ale Nistrului. Acest fapt nu va fi recunoscut pe şleau, bineînţeles, înainte de alegerile prezidenţiale din 2012. Până atunci, ruşii vor trage de timp şi vor apela, pesemne, la tot felul de tertipuri pentru a simula deschidere şi spirit cooperant. Însă după instalarea la Moscova a preşedintelui nou ales, cărţile vor fi date pe faţă, procesul de reglementare fiind preschimbat în unul de divorţ. Rămâne însă o problemă care pare astăzi insurmontabilă: trupele şi muniţiile ruseşti de la Nistru.

Se vede că acest fapt îl intuiesc România şi partenerii ei occidentali. Tocmai de aceea Traian Băsescu, după ce a discutat cu Barack Obama în Cabinetul Oval de la Casa Albă, situaţia Republicii Moldova, a trimis un semnal Rusiei că Bucureştiul nu renunţă la adevărul istoric. E simptomatic faptul că preşedintele român a modificat consacrata sintagmă „Basarabia, pământ românesc” în „Republica Moldova, pământ românesc”. Şi pare-se că a făcut asta în mod intenţionat.

Liderul de la Bucureşti a vrut să spună astfel că indiferent ce structură politico-administrativă există pe moment în Basarabia, acest teritoriu a fost şi este pământ românesc. Lucrurile într-adevăr stau aşa. Numai că fără Transnistria. De unde şi întrebarea: nu cumva Obama şi Băsescu au convenit să scoată din ecuaţie regiunea din stânga Nistrului?


Categorii

1. DIVERSE, Al treilea razboi mondial, Basarabia, Rusia, Transnistria

Etichete (taguri)

, , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

13 Commentarii la “Coincidenta? VLADIMIR PUTIN SE IMPLICA FATIS IN NUMIREA VIITORULUI LIDER DE LA TIRASPOL (TRANSNISTRIA). Tensiuni diplomatice intre Chisinau si Moscova

  1. Pingback: PATRIARHUL KIRILL, vizita POLITICA la Chisinau
  2. http://www.realitatea.net/medvedev-ii-cere-lui-smirnov-sa-nu-mai-candideze-pentru-al-cincilea-mandat_878956.html

    Preşedintele rus îi cere liderului transnistrean Igor Smirnov să nu mai candideze pentru un nou mandat ca preşedinte, iar şeful Parlamentului transnistrean este sugerat ca eventual lider al regiunii, relatează Europa liberă.

    Şeful biroului prezidenţial, Serghei Narîşkin, a spus că ar fi o greşeală ca Smirnov, 70 de ani, să candideze pentru al cincilea mandat în alegerile din Transnistria din 11 decembrie.

    Narîşkin îl critică pe Smirnov că a creat o atmosferă de putere personală ce a aruncat regiunea într-o criză socială şi economică profundă.

    Narîşkin a sugerat că preşedintele Parlamentului transnistrean, Anatoli Kaminski, ar fi un potenţial preşedinte.

    R. Moldova şi Transnistria au decis luna trecută să reia negocierile mediate internaţional pentru soluţionarea conflictului.

  3. Pingback: RUSIA IL SCHIMBA PE IGOR SMIRNOV DE LA SEFIA TRANSINISTRIEI? Care-i talcul miscarii?
  4. Pingback: PUTIN SI IMPERIUL EURASIATIC - VISUL ELECTORAL DE IARNA AL URSULUI DE LA RASARIT
  5. Pingback: Tensiuni in Transnistria: TRUPELE RUSESTI AU UCIS UN TANAR MOLDOVEAN [video]. Incidentul care strica “FILMUL” MOSCOVEI? - Razboi întru Cuvânt
  6. Pingback: Medvedev ameninta Republica Moldova pentru ca nu intra in Uniunea Eurasiatica. ROGOZIN, NUMIT EMISAR RUS PENTRU TRANSNISTRIA - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: MARSUL UNIRII Basarabiei cu Romania de la Chisinau, marcat de ALTERCATII [video]. Scurte observatii asupra CHESTIUNII BASARABENE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  8. Pingback: Ce pregateste Rusia Moldovei? Rogozin a luptat, in 1992, IMPOTRIVA “FASCISTILOR” ROMANI, in razboiul civil al Transinistriei - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: Basarabia si legea antidiscriminarii. Ipocrizia politicienilor si eurocratilor, biciuita de Pavel Paduraru. DEZICANDU-NE DE SUFLET, NE VOM SINUCIDE IN CORPORE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: GERMANIA SI RUSIA FEDERALIZEAZA REPUBLICA MOLDOVA? Al doilea plan Ribbentrop-Molotov, pus la cale de un “aliat” EURO-ATLANTIC - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: BASARABIA – pamant ROMANESC sau… colonie EUROPEANA? - Recomandari
  12. Pingback: Republica Moldova in pragul unor TULBURARI INTERNE? Comunistii se RADICALIZEAZA periculos, Transnistria, ca si ANEXATA - Recomandari
  13. Pingback: 28 iunie 1940: CEDAREA BASARABIEI, BUCOVINEI SI TINUTULUI HERTEI URSS-ului IN URMA PACTULUI RIBBENTROP-MOLOTOV. Alianta Germania-Rusia-Ungaria-Bulgaria si sfasierea Romaniei Mari | Cuvântul Ortodox
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare