Efectele noului COD AL MUNCII: NOKIA inchide fabrica de la Jucu (Cluj) si lasa STATUL ROMAN sa gestioneze DEZASTRUL SOCIAL

29-09-2011 7 minute Sublinieri

Get Adobe Flash player

Nokia închide fabrica de la Jucu, din judeţul Cluj, şi îşi mută afacerea în China. Această măsură va afecta 2.200 de oameni, care vor rămâne fără loc de muncă. Măsura a fost luată în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, întrucât unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez. Fabrica de la Jucu a fost inaugurată în februarie 2008.

Nokia vrea să-şi ajusteze producţia de telefoane către locaţiile cu proximitate optimă faţă de distribuitori şi de pieţele cheie. Prin urmare, Nokia intenţionează să închidă fabrica de la Cluj, România, înainte de sfârşitul anului 2011, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia oferă o mai bună scară a operaţiunilor şi beneficii de proximitate“, se spune într-un comunicat transmis joi de grupul finlandez Nokia.

PREŞEDINTELE NOKIA, DESPRE ÎNCHIDEREA FABRICII DE LA JUCU

Închiderea fabricii de la Cluj şi ajustările aduse lanţului comercial vor avea un impact de circa 2.200 de angajaţi asupra forţei de muncă“, se mai arată în comunicatul citat de Mediafax.

Angajaţii Nokia de la fabrica din Jucu au fost convocaţi, joi, la o şedinţă cu conducerea companiei. La ieşirea din şedinţă, unul dintre angajaţii Nokia a precizat că fabrica se va închide la sfârşitul anului. Angajatul Nokia a spus că salariile nu au fost reduse.

Plecarea celor de la Nokia înseamnă o pierdere de 1 % din Produsul intern brut al ţării. Nokia Romania SRL a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 6,7 miliarde de lei, în creştere cu peste 55% faţă de anul precedent.

Potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe, la Nokia România SRL lucrau 1.552 de angajaţi anul trecut, dar cifra nu reprezintă numărul total al angajaţilor, fiindcă Nokia subcontracta personal de la firme specializate.

Get Adobe Flash player

Boc ştia că Nokia pleacă

Premierul Emil Boc declara miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că există riscul ca unele companii multinaţionale să părăsească România.

Am observat că, dacă lăsăm mecanismul birocratic să îşi facă de cap, investitorii îşi iau intenţiile şi pleacă acasă, şi iau banii cu ei de asemenea (…) Suntem într-o competiţie globală, iar criza economică accentuează această competiţie globală. Există risc major de delocalizare a unor investiţii multinaţionale din România sau din Europa şi să plece în altă parte“, le-a spus Boc miniştrilor.

Premierul a mai spus că, în acest context, România are nevoie să atragă cât mai multe investiţii străine.

Primarul comunei Jucu:  Regret închiderea Nokia

Primarul comunei Jucu, Dorel Pojar, spune că regretă închiderea fabricii Nokia şi că această decizie va afecta bugetul local al comunei.

Primarul speră ca închiderea fabricii Nokia să nu fie “definitivă”.

Îmi pare rău că se va închide Nokia, regret această decizie şi totuşi mai sper să nu fie una definitivă. Plecarea Nokia afectează bugetul local al comunei Jucu, în condiţiile în care încasam din taxe şi impozite câteva milioane de lei pe an“, a spus Pojar.

Hossu: Sindicatele nu au ce să facă în acest caz

Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Afla, a declarat că, prin modificarea Codului muncii, Nokia poate închide fabrica de la Cluj fără a avea nicio responsabilitate faţă de angajaţi, toată sarcina fiind în grija statului român.

Hossu a adăugat că închiderea fabricii Nokia era de aşteptat pentru că legislaţia românească derogă de responsabilitate întreprinderile, acestea neavând nicio răspundere dacă închid activitatea mutând grija la stat prin şomaj.

Când Nokia a plecat de la nemţi a dat salarii compensatorii câţiva ani de zile. la noi nu va da nimic şi toată sarcina va cădea în grija statului“, a precizat Hossu.

Sindicatele nu pot face nimic în acest caz, a mai menţionat Hossu, pentru că legislaţia nu le mai permite să protesteze în niciun fel.

Angajat al Nokia, la ieşirea din şedinţă

Get Adobe Flash player

Fabrica de la Jucu, închisă la mai puţin de 4 ani de la inaugurare

Fabrica de la Jucu a fost inaugurată în februarie 2008, după o investiţie care s-a ridicat la 60 de milioane de euro. În 2007, Nokia a primit cu titlu gratuit 90 din cele 159 hectare ale Parcului Industrial Tetarom III, iar Guvernul a alocat 12 milioane lei pentru finanţarea lucrărilor de infrastructură la acest parc, pentru investiţia de la Jucu.

Concedierile din cadrul Nokia ar pute continua şi în Salo (Finlanda), Komarom (Ungaria) şi Reynosa (Mexic). Aceste fabrici vor continua să producă pentru pieţele din Europa şi America de Nord, însă grupul intenţionează să le reorienteze treptat către software şi personalizarea pachetelor de vânzări. Măsurile vor afecta forţa de muncă de la cele trei fabrici începând de anul viitor.

La sfârşitul lunii iunie, Nokia avea peste 138.000 de angajaţi la nivel global, faţă de circa 130.000 la sfârşitul anului 2010.

Nota noastra:

Primiti cu ovatii la scena deschisa in zona si cu discursuri care de care mai sforaitoare si mai optimiste din partea politicienilor, “marii investitori” finlandezi au venit, au exploatat, au plecat. Rezultatul, patru ani mai tarziu: dezastru social.

Nokia spune “la revedere” romanilor ceea ce tradus inseamna in fapt: “bine ati venit in lumea corporatiilor!”

Sigur ca inchiderea afacerii este bocita in presa main-stream. Putini spun insa faptul ca munca de la Jucu era pura sclavie moderna, cu angajati manati de la spate de sefi pentru a face norma de telefoane asamblate intr-un ritm infernal si robotic, pentru un salariu de mizerie…


Nokia a anunţat închiderea fabricii de la Cluj, din comuna Jucu, într-un anunţ făcut angajaţilor strânşi într-un cort din faţa parcului industrial Tetarom.

Producătorul de telefoane mobile Nokia România şi-a chemat angajaţii într-un cort amenajat în parcul industrial Tetarom III de la Jucu pentru a le comunica închiderea totală a fabricii, potrivit lui Viorel Găvrea, directorul general al Tetarom. În acest moment, un executiv de la conducerea Nokia din Finlanda îi informează pe angajaţi despre decizia managementului Nokia.

Nimeni nu a ştiut absolut nimic. S-a lucrat până alaltăieri, după un program de 12/24 h. Este un dezastru social. Impactul a fost unul regional, pentru că oamenii care lucrau aici au fost aduşi din Mureş, Sălaj, Bistriţa. Practic, cei 4.000 de angajaţi susţineau 7.000 de oameni“, a spus Găvrea.

Preşedintele Cartel Afla, Bogdan Hossu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că, prin modificarea Codului muncii, Nokia poate închide fabrica de la Cluj fără a avea nicio responsabilitate faţă de angajaţi, toată sarcina fiind în grija statului român.

Hossu a explicat că închiderea fabricii Nokia era de aşteptat pentru că legislaţia românească derogă de responsabilitate întreprinderile, acestea neavând nicio răspundere dacă închid activitatea mutând grija la stat prin şomaj.

Când Nokia a plecat de la nemţi a dat salarii compensatorii câţiva ani de zile. La noi nu va da nimic şi toată sarcina va cădea în grija statului“, a spus Hossu.

Liderul Cartel Alfa a explicat că sindicatele nu pot face nimic în acest caz pentru că legislaţia nu le mai permite să protesteze în niciun fel.

Noi ca sindicate nu putem face nimic. Singurul protest pe care l-am putea face ar fi să cerem tuturor cetăţenilor români să nu mai cumpere produse Nokia. Nouă însă, în acest moment, legislaţia nu ne mai permite să facem nimic, este un mare faliment a unor politici de ocupare“, a subliniat Hossu.

Liderul Cartel Alfa a menţionat că, cu toate că există un contract colectiv de muncă unic la nivel naţional unde sunt specificate unele drepturi ale angajaţilor, Ministerul Muncii a comis un abuz dând o circulară în toată ţara cum că acest contract colectiv de muncă nu mai este valabil până la 31 decembrie 2011, justificând acest lucru prin faptul că unele patronate pro-guvern au notificat că renunţă la acest contract, dar nu este vorba de acordul tuturor părţilor.

Hossu a mai spus că a iniţiat o acţiune penală împotriva Ministerului Muncii cu privire la acest abuz dar procurorul nu a dat niciun răspuns.

Nokia va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

Presedintele Cartel Afla, Bogdan Hossu, a declarat, joi, pentru Mediafax, ca, prin modificarea Codului Muncii, Nokia poate inchide fabrica de la Cluj fara a avea nicio responsabilitate fata de angajati, toata sarcina fiind in grija statului roman.

Bogdan Hossu a explicat ca inchiderea fabricii Nokia era de asteptat pentru ca legislatia romaneasca deroga de responsabilitate intreprinderile, acestea neavand nicio raspundere daca inchid activitatea mutand grija la stat prin somaj.

“Cand Nokia a plecat de la nemti a dat salarii compensatorii cativa ani de zile. la noi nu va da nimic si toata sarcina va cadea in grija statului”, a spus Hossu.

Nokia a fost anul trecut al doilea mare exportator din Romania, dupa Dacia

Liderul Cartel Alfa a explicat ca sindicatele nu pot face nimic in acest caz, pentru ca legislatia nu le mai permite sa protesteze in niciun fel.

“Noi ca sindicate nu putem face nimic. Singurul protest pe care l-am putea face ar fi sa cerem tuturor cetatenilor romani sa nu mai cumpere produse Nokia. Noua insa, in acest moment, legislatia nu ne mai permite sa facem nimic, este un mare faliment a unor politici de ocupare”, a subliniat Hossu.

Primarul comunei Jucu: “Nokia contribuia cu cateva milioane de lei pe an la bugetul local”

Liderul Cartel Alfa a mentionat ca, cu toate ca exista un contract colectiv de munca unic la nivel national unde sunt specificate unele drepturi ale angajatilor, Ministerul Muncii a comis un abuz dand o circulara in toata tara cum ca acest contract colectiv de munca nu mai este valabil pana la 31 decembrie 2011, justificand acest lucru prin faptul ca unele patronate pro-guvern au notificat ca renunta la acest contract, dar nu este vorba de acordul tuturor partilor.

Hossu a mai spus ca a initiat o actiune penala impotriva Ministerului Muncii cu privire la acest abuz dar procurorul nu a dat niciun raspuns.

Nokia inchide fabrica din Romania. “Avem o problema de distanta fata de furnizori si piete cheie”

Nokia va inchide fabrica de la Jucu, judetul Cluj, in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor, iar 2.200 de angajati isi vor pierde locurile de munca, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

Grupul finlandez Nokia a inceput in februarie 2008 productia de telefoane mobile la fabrica din Jucu, investitia in fabrica ridicandu-se la 60 de milioane de euro.

“Nokia vrea sa-si ajusteze productia de telefoane catre locatiile cu proximitate optima fata de distribuitori si de pietele cheie. Prin urmare, Nokia intentioneaza sa inchida fabrica de la Cluj, Romania, inainte de sfarsitul anului 2011, deoarece unitatile de productie de mare volum din Asia ofera o mai buna scara a operatiunilor si beneficii de proximitate”, se spune intr-un comunicat transmis joi de grupul finlandez Nokia.

Decizia face parte dintr-un pachet de masuri suplimentare de aliniere a fortei de munca si a operatiunilor.

“Inchiderea fabricii de la Cluj si ajustarile aduse lantului comercial vor avea un impact de circa 2.200 de angajati asupra fortei de munca”, se spune in comunicat.

De asemenea, grupul va renunta la alti 1.300 de angajati din cadrul divizieiLocation & Commerce.

Concedierile se adauga la disponibilizarile a 6.000 de angajati anuntate in aprilie, se mai arata in comunicat.

Masura se incadreaza in strategia companiei si are rolul de a reduce costurile, de a eficientiza si simplifica structura grupului, se spune in comunicat.

La patru ani de la venirea Nokia in Romania, contractul tripartit dintre Consiliul Judetean Cluj, Parcul industrial Tetarom si Nokia ramine secret. Si asta desi legislatia romana arata foarte clar ca un astfel de contract nu poate avea secrete decit informatii privind proprietatea intelectuala si secretul comercial. Reamintim ca mizele contractului privesc investitiile din bani publici de peste 30 milioane de euro plus terenul de la Jucu, si eventualele garantii pe care statul roman le-a cerut pentru a-si securiza aceste investitii.

  • Reamintim ca HotNews.ro a cerut pe cale administrativa descretizarea contractului inca din 2007, dar Marius Nicoara – seful de la acea data a CJ Cluj, a refuzat.

De ce este importanta desecretizarea contractului cu Nokia:

– Guvernul Romaniei si Consiliul Judetean Cluj au angajat cheltuirea unor fonduri din bugetul statului
– Nu stim la acest moment cum a negociat statul roman cu Nokia securizarea acestor investitii: daca a cerut sau nu garantii privind recuperarea banilor, a terenului sau alte tipuri de garantii
– Trebuie elucidata situatia terenului de la Jucu (159 de hectare, la 18 km de Cluj). Potrivit declaratiilor de la acel moment ale lui Marius Nicoara, terenul a fost pus gratuit la dispozitia Nokia, cu posibilitatea ca aceasta sa il cumpere dupa realizarea a 15% din investitie. O comparatie cu investitia Nokia de la Komarom – Ungaria arata ca autoritatile maghiare au vindut terenul pe care s-a construit fabrica
– Venirea Nokia la Jucu a determinat o explozie a tranzactiilor imobiliare in zona, presa scriind despre posibilitatea ca unii oameni de afaceri sa fi beneficiat de informatii privilegiate. E posibil ca datele din contract sa ofere indicii si despre acest lucru
– Contractul va arata si ce alte facilitati a mai primit Nokia. Consultarea contractului ne va arata daca aceste facilitati incalca sau nu legislatia romaneasca si pe cea comunitara

Miza: cheltuieli din banii publici de peste 30 milioane euro

Pentru contribuabilul roman, miza afacerii Nokia de la Jucu consta in ajutoarele puse la dispozitie de stat pentru compania finlandeza, dupa cum arata o investigatie HotNews.ro din 2007. Declaratiile oficialilor de la cel moment care au girat investitia, Marius Nicoara, presedintele CJ Cluj, si Calin Popescu Tariceanu, premierul Romaniei, arata urmatoarele cifre:

• Investitii totale de peste 30 de milioane de euro
• Nokia a promis ca va investi 60 de milioane de euro (unii vorbesc acum de dublarea investitiei), ca va crea in urmatorii cinci ani 15 mii de locuri de munca.
• A primit de la statul roman drept de folosinta gratuit pentru cele 160 de hectare (90 pentru Nokia, restul pentru furnizorii de componente).
• Daca vor, cei de la Nokia pot cumpara terenul (avand drept de preemptiune) atunci cand vor realiza 15% din totalul investitiei.
• In schimb, partea romana se obliga sa asigure infrastructura. Adica sa finanteze drumul de acces, alimentarea cu energie, gaz, apa, canalizare, statie de epurare.

Semne de intrebare la Bruxelles si la DNA

Reamintim ca secretizarea contractului a determinat Comisia Europeana sa demareze o investigatie privind posibila acordare de ajutoare de stat pentru compania Nokia. Investigatia a ramas fara nici un rezultat

De asemenea, si DNA a inceput la vremea respectiva o investigatie privind afacerile suspecte din jurul investitiei de la Cluj, dar in cele din urma a decis neinceperea urmaririi penale.

Ce spune legislatia privind contractele publice:

• Legea achizitiilor publice permite introducerea unor clauze de confidentialitate in contractele incheiate cu statul intr-o situatie exeptionala: daca trebuie protejat un drept de proprietate intelectuala sau secretul comercial
• Regimul confidential al unor date trebuie aplicat insa doar acele informatii referitoare la dreptul de proprietate intelectuala sau secretul comercial, nu extins la tot contractul, sustin specialistii in administratie publica.
• Guvernul Tariceanu a adoptat, in aprilie 2006, ordonanta 34 care prevede la articolul 215 ca intreg dosarul de achizitie este public, cu exceptia situatiilor de mai sus


Categorii

1. DIVERSE, Criza mondiala, Razboiul impotriva Romaniei, Uniunea Europeana, globalizare, guvernarea europeana (UE), Video

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

12 Commentarii la “Efectele noului COD AL MUNCII: NOKIA inchide fabrica de la Jucu (Cluj) si lasa STATUL ROMAN sa gestioneze DEZASTRUL SOCIAL

  1. http://www.realitatea.net/cu-ce-caruta-de-bani-a-plecat-seful-nokia-cand-a-fost-dat-afara_874893.html

    Cu ce căruţă de bani a plecat şeful Nokia când a fost schimbat

    Finlandezii de la Nokia ştiu să-şi depăgubească regeşte şefii atunci când renunţă la serviciile lor. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre angajaţii obişnuiţi, mai ales că o bună parte dintre ei sunt închiriaţi de la firme de HR.

  2. Vicepreședintele Nokia, Erik Anderson, huiduit de angajați

    Muncitorii au primit o scrisoare de adio, ca între îndrăgostiţi. Salariaţii n-au înţeles prea multe din mesajul de lemn al lui Anderson

    Ședința cu muncitorii de la Nokia – Jucu a fost prezidată de vicepreședintele concernului de telefoane mobile Erik Anderson. Într-un limbaj de lemn pe care muncitorii nu l-au înțeles, Anderson a încercat să le explice acestora ca producția fabricilor din Asia este mai profitabilă și că fabrica de la Jucu urmează să se inchidă. „Oficialul a fost huiduit de cei prezenți”, a declarat Bogdan Coleriu, muncitor la Nokia.

    http://www.evz.ro/detalii/stiri/fabrica-nokia-se-inchide-vicepresedintele-nokia-erik-anderson-huiduit-de-angajati-947593.html

    —————————————–

    Si inca una amuzanta de-a dreptul:

    România poate cere sprijin financiar de la UE pentru a ajuta salariaţii concediaţi de Nokia

    http://www.adevarul.ro/financiar/Romania_poate_cere_sprijin_financiar_de_la_UE_pentru_a_ajuta_salariatii_concediati_de_Nokia_0_563343927.html

    Autorităţile române pot aplica pentru sprijin din Fondul European de Ajustare Globală (FEAG), în urma deciziei companiei Nokia de a închide fabrica din Jucu, acest instrument financiar fiind creat cu scopul de a-i ajuta pe lucrătorii care îşi pierd locul de muncă în urma relocării companiilor sau a crizei, transmite Mediafax.

    “Desigur că România poate aplica pentru Fondul European de Ajustare Globală (FEAG). Este un fond anume creat pentru muncitorii care devin redundanţi ca urmare a schimbărilor survenite în structura comerţului mondial sau a crizei economice şi financiare”, a declarat, joi, pentru agenţia de ştiri Mediafax Cristina Arigho, purtător de cuvânt pe probleme de muncă şi afaceri sociale al Comisiei Europene.

    Oficialul UE a precizat că nu are deocamdată detalii despre cazul companiei Nokia de la Jucu, dar a spus că pentru situaţii de acest gen autorităţile naţionale pot cere sprijin.

    “Autorităţile române sunt binevenite să aplice. Comisia le va acorda tot sprijinul. Dar trebuie să se reţină faptul că trebuie respectată procedura şi subliniez că banii din acest fond nu sunt destinaţi companiilor, ci oamenilor, muncitorilor care au fost afectaţi”, a explicat Arigho.

  3. Ilie Şerbănescu: Plecarea celor de la Nokia n-are nicio legătură cu România

    (poate doar cu prostia si “naivitatea” unora, de prin guvern sau de aiurea, as comenta eu)

    http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Ilie_Serbanescu-_Plecarea_celor_de_la_Nokia_n-are_nicio_legatura_cu_Romania_0_563343958.html

    Analistul a atras de mai multe ori atenţia că investiţiile străine din România au un mare grad de instabilitate, adică se pot muta oricând în ţări unde vor scoate profituri mai mari şi mai repede. Cum se întâmplă acum cu fabrica de la Jucu.

    „Nenororcirea este că din primii noştri 100 de exportatori doar trei sunt români. Restul sunt străini. Şi majoritatea lor sunt investiţii care depind de vânzările din Occident şi nus unt integrate. Cum se întâmplă cu atelierele integrate pe care le au mari companii auto în Cehia şi Slovacia. Singurul atelier integrat de genul acesta este Dacia – Renault”, explică Şerbănescu.

  4. Va mai amintiti sloganele anilor 90? “industria romaneasca=fiare vechi”. Intamplator, tot Petre Roman era unul din promotorii acestor idei. Daca vreti acum sa cumparati un topor, un ciocan, ceva de genul acesta, veti gasi prin magazinele de profil asemenea unelte, de “inalta” tehnicitate, made in Germany. Fara glunma. In Romania nu se mai fabrica asa ceva, se pare. Atat de mult ne-am “reformat” industria, sub conducerea acestor “intelepti”. Cand te gandesti ca in Romania se produceau de toate, e adevarat ca la un nivel calitativ mai redus, dar totusi… Nu suntem singurii, si alte tari din blocul estic au patit la fel, doar se aplica aceeasi schema peste tot, victimele sunt altele. Se pare ca polonezii au rezistat mai bine tavalugului. Apropo, o simpla constatare: polonezii inca mai trag de vechile lor masini, mult mai putine masini noi decat in Romania, incomparabil mai putine jeep-uri. Deci si cu noi e o problema, ca sa fim cinstiti…

  5. O persoana care detine un nokia de 1700 ron dar sta in apartament cu 2 camere nedecomandat si la etajul 9 figurand cu o restanta pe tabelul de intretinere are, dupa parerea mea, o problema foarte grava. Idem cei cu masini de lux care nu.si permit sa.si inchida balconul/ renoveze fatada/ zugraveasca o data pe an macar bucataria. Au mari probleme, foarte mari. Caci daca noi am fi moderati, fabricile ar pune accent pe calitate. Cererea noastra, consumul nostru compulsiv reprezinta o parte din explicatiile situatiei de la Jucu. Foarte trist sa vezi adolescenti cu nokia de 1700ron in buzunare, dar care nu stiu sa scrie ca lumea. Partial, putem spune ca domnia, lacomia, prostia se platesc. Din nefericire vorbim insa de oameni, fratii nostri care au ramas pe drumuri, nu de niste roboti pe post de unelte de munca asa cum ne vede conducerea institutiei.

  6. @Anonyma: nu stiu daca acela e cel mai indicat mod de a privi problema. Pe de o parte, consumul e intr’adevar un factor.
    Pe de alta, la Cluj, Nokia nu producea “smartphones” de 1700 de lei.

    In schimb exploata din greu muncitorii si profita la maxim de facilitatile puse la dispozitie cu atata generozitate de partea romana, de “scaparile” si de “incoruptibilitatea” unora de prin pozitii mai mult sau mai putin inalte. Ah, si desigur, ce surpriza, iaca cine se foloseste de prevederile noului cod al muncii. Iaca rezultatul: nu scoate nicidecum zona gri la suprafata ci permite dezastre sociale, oameni lasati pe drumuri.

    http://www.stiridecluj.ro/social/angajatii-de-la-nokia-castigau-pe-luna-intre-500-si-600-de-lei-vezi-povestea-unui-angajat
    Angajatii de la Nokia castigau pe luna intre 500 si 600 de lei! Vezi povestea unui angajat

    Si acesta nu e nici cel mai bine facut articol din lume, nici povestea cea mai dura. Dar e de ajuns.

    Si toate astea in timp ce NOKIA a avut cifra de afaceri de miliarde(!) de euro la Cluj si profituri de aproape 100 de milioane. Tot de euro.
    http://www.stiridecluj.ro/economic/nokia-a-avut-o-cifra-de-afaceri-ametitoare-la-jucu-in-ultimii-trei-ani

    Sclavie moderna, dragii mosului…

  7. Vazand cat de mirati au fost unii din repoterii Money Channel de ce pleaca Nokia desi are profit, mi-am adus aminte de scenele din documentarul lui Michael Moore “Downsize This!” in care sute de corporatii din SUA fugeau in China sau Mexic doar pentru ca acolo era munca mult mai ieftina, nu pentru ca rezultatele actuale din SUA aduceau profit.

    Corporatiile sunte bestii insetate dupa bani. Faptul ca ne-am integrat in UE, am adoptat gloalizarea si ne place sa ne consideram o tara cu potential si care doreste sa traiasca la standarde inalte, ne expune unor astfel de situatii. Pana cand nu vom munci greu, bine si nu vom economisii, nu vom putea sa speram ca ajungem la productivitate si investitorii nu se vor gramadii sa ne angajeze pe noi. Pana cand nu vom fii in stare sa dezvoltam afacerile noastre mici si sa nu ne bazam doar pe ce ne da statul si corporatiile internationale, nu vom avea liniste. Ce ne ramane de facut? Inapoi la tara… ?

  8. Pingback: “ANGAJATII ROMANI SUNT CA NISTE SCLAVI” - Recomandari
  9. Pingback: SALARIZAREA BUGETARILOR [video]. Ponta cauta solutii pentru FACILITAREA CONCEDIERILOR. Ce inseamna, de fapt, “regandirea totala a administratiei”? - Recomandari
  10. Pingback: Opinie surprinzatoare in “CAPITAL” despre PLAGA “INVESTITORILOR STRAINI” care platesc SALARII DE SCLAVIE in “LAGARE DE MUNCA”/ Ilie Serbanescu despre rolul CAPITALULUI STRAIN si modelul economic al RAPTULUI COLONIAL apl
  11. Pingback: “Satul puturosilor”, campania impotriva SALARIULUI MINIM pe economie si OBEDIENTA ACCEPTABILA sau cand e “OK” sa fi sluga: cand seful e MANAGER - Recomandari
  12. Pingback: “Rosii Spania culese de romani” sau o ALTFEL de amenintare la SIGURANTA NATIONALA: Romania devastata de saracie - Recomandari
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare