“ANGAJATII ROMANI SUNT CA NISTE SCLAVI”

3-09-2012 2 minute Sublinieri

Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR) solicita decidentilor politici modificarea, in regim de urgenta, a legislatiei muncii, in conformitate cu Conventiile Organizatiei Internationale a Muncii (OIM), cu directivele Uniunii Europene si cu nevoile societatii romanesti.

“Din cauza intarzierii amendarii Codului Muncii si a Legii nr. 62/2011, angajatii sunt mentinuti in continuare intr-o stare de sclavie, iar dialogul social lipseste cu desavarsire.

Modificarile aduse Codului Muncii in 2011, prin asumarea raspunderii de catre Guvernul Boc, nu au adus beneficii nici angajatului, nici angajatorului, au prejudiciat economia nationala, punand in pericol pacea sociala. Din acest motiv, se impune amendarea legislatiei care reglementeaza raporturile de munca, intr-un echilibru din care vor avea de castigat nu numai actorii sociali, ci intreaga populatie a tarii”, se mentioneaza comunicatul CSDR.

CSDR doreste, totodata, infiintarea – ca institutii independente – a Tribunalelor Muncii, deoarece actualele complete de judecata specializate in acest domeniu sunt coplesite de multimea proceselor aflate pe rol. CSDR sustine si infiintarea unui Minister al Dialogului Social, care sa aiba in competenta parteneriatul social, Inspectia Muncii, riscurile profesionale si normarea muncii.

Conditiile impuse de reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) si ai structurilor financiare din Uniunea Europeana vor duce la desfiintarea dialogului social, prin eliminarea Contractului Colectiv de Munca la toate nivelurile, spuneau, la inceputul lunii august, reprezentantii confederatiilor sindicale si patronale.

Angajaţii cu normă întreagă din România au avut anul trecut cea mai lungă săptămână de lucru din UE, de 41,3 ore în medie, la fel ca în 2010, în timp ce la zile libere în sărbători legale au fost ultimii, iar la zile de concediu plătit au ocupat penultima poziţie la nivel european.

Media săptămânii de lucru este în UE de 39,7 ore, iar în zona euro de 39,5 ore. Orele lucrate se referă doar la locul de muncă principal, excluzând o a doua slujbă sau activităţi part-time.

Românii sunt urmaţi de Luxemburg (40,7 ore), Germania (40,6 ore), Estonia şi Marea Britanie (ambele 40,5), Austria şi Bulgaria (ambele 40,3), Cehia şi Polonia (ambele 40,2), potrivit unui raport al Fundaţiei Europene pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă (Eurofound).

La polul opus se situează angajaţii din Finlanda, cu 37,8 ore. Aceştia lucrează cu 3,5 ore pe săptămână, sau cu 4,5 săptămâni pe an, mai puţin decât românii.

Programul de lucru negociat colectiv este de 40 de ore pe săptămână în România, maxim în UE, şi la fel ca în Ungaria, Estonia, Polonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Bulgaria, Grecia, Luxemburg şi Malta. Francezii se menţin pe ultimul loc în UE, cu 35,6 ore, la fel ca în raportul pentru anul 2010.

România se situează pe penultima poziţie în UE la concediul mediu anual plătit, cu 21 de zile. Pe ultima poziţie, cu câte 20 de zile, se află zece ţări, majoritatea din Europa de Est, respectiv Ungaria, Estonia, Polonia, Letonia, Lituania, Slovenia, Bulgaria, Slovacia, Cipru şi Belgia. Germanii, francezii şi danezii au avut anul trecut cele mai lungi concedii, de câte 30 de zile.

Angajaţii din România au avut anul trecut cele mai puţine zile libere de sărbători legale (se exclud sărbătorile libere care cad duminica), numai 6, la egalitate cu Olanda, care în 2010 a avut 5. Restul ţărilor în care angajaţii au un concediu plătit de numai 20 de zile au între 7 şi 12 zile libere de sărbători legale.

Spania are cele mai multe zile libere de sărbători legale, 14, urmată de Malta şi Slovacia, câte 12. Eurofound este un organism comunitar înfiinţat în 1975 de Consiliul European, pentru a contribui la planificarea şi proiectarea unor condiţii mai bune de sviaţă şi muncă în Europa.


Categorii

1. DIVERSE, Acordul cu FMI, Razboiul impotriva Romaniei

Etichete (taguri)

, , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

18 Commentarii la ““ANGAJATII ROMANI SUNT CA NISTE SCLAVI”

  1. Dar e normal! Sclavii nu au drepturi!!!!
    Cit timp alegem sa stam in genunchi vom fi sclavi.
    Rareori in istorie s-a obtinut ceva de la oameni in genunchi.
    Doar Dumnezeu te aude mai bine din genunchi si te ridica de acolo spre a te mintui.

  2. Am fost sclav in tara mea,acum sunt liber, ca pasarea cerului, mai ales ca nu am un loc de munca.
    Pe scurt, am avut o firma, mica, dar mi-au inchis-o neo-comunistii lui Iliescu, dupa vreo 16 ani de functionare, in care statul roman a tras tot ce-a putut de pe mine.
    Apoi, fara alta alternativa, m-am angajat, conditia era: fara forme legale, adica fara carte de munca, iar ca “bonus” se lucra si sambata si duminica, non-stop, ca la otelarie, pe vremea lui Ceausescu, iar orele de munca erau cel putin 11-12 ore/zi, cu precizarea ca erau zile cand se lucra 14 sau chiar 16 ore.
    Asta a durat vreo 4 ani, fara carte de munca, iar cand aceasta mi-a fost intocmita, dupa o luna jumatate .. am fost pus pe liber.
    M-am judecat cu firma, am castigat in parte procesul, ca doar asa stiu judecatorii sa dea sentinte, dar … n-am fost reincadrat, iar salariile compensatorii mi-au fost date doar prin executor judecatoresc, chiar daca sentinta era definitiva si executorie .. cu drept de recurs, ca sa vezi.
    Am facut recurs, dar … din nou mana si mintea nedreapta a judecatorilor, m-au culcat la pamant definitiv, prin faptul ca am fost pedepsit de instante sa platesc onorariul de avocat al firmei vinovate.
    Astfel, m-am vazut sclav in propria mea tara, acolo unde spaga si coruptia sunt mai presus de lege, iar omul cinstit este batjocorit chiar de judecatorii care trebuiau sa gaseasca dreptatea si sa dea sentinte corecte.
    Am fost umilit si pedepsit, tocmai pentru ca am indraznit sa-mi caut dreptatea prin cai legale … acum nu stiu ce va urma … de 3 ani fara loc de munca, la mila unor parinti batrani si bolnavi, carora viata nu le mai rezerva decat cateva zile, si alea in suferinta pentru tot ce-au indurat ei, dar si eu.
    Imi e rusine sa merg la usa parintilor sa cer o bucata de paine, eu om in toata firea si apt de munca … dar sunt un sclav, in propria-mi tara.

    Numai bine !

  3. @un sclav,aleatoriu
    Povestea ta este povestea noastra.Si familia mea se intretine dintr-un salariu mic si nesigur.E cu mult mai putin decat strictul necesar asa ca nu ne putem lauda ca traim biblic.Apelam frecvent la parinti,dar nici ei nu traiesc ca in Evanghelie,asa ca ne mai scot ochii.
    Nu stiu daca comentariul meu e incurajator pentru altii.Macar pentru mine. Oricum refuz sa ma uit in ochii celor din jurul meu,de la Bucuresti sau de aiurea,care spun ca nu stiu sa ma descurc.Cei care spun asta nu vad ca altii ii descurca…

  4. Bine, nici in alte parti nu e mai minunat, sclavi sunt oriunde. In Canada un salariu de vanzator ajunge cam la $1000, chiria minima (in functie de oras si zona mai prost famata sau nu) ajunge la $600-700 minim, ca sa ai un telefon fix (nu mobil!) si intretinerea $100, mancarea minim $150, mijlocul de transport $100. Astea sunt preturi de Vancouver la nivelul anilor 200n. Deci abia supravietuiesti.

    Unde sa mai punem ca in US legea da 10 zile concediu pe an, plus mai sunt cam vreo 10 de la stat. In Canada tot 10 sau 15 zile, dupa vreo 5 ani la o firma iti mai dau 1 zi, dupa alti ani inca 1 zi! Adica 20 de zile ai dupa multi ani de experienta si constanta intr-o firma, iar in Romania cam toti avem peste 20 de zile concediu anual.

  5. Domnilor! Dupa tambalaul din 89 ati vrut capitalism si sa munciti la patroni! Acuma, capitalism ati vrut, capitalism aveti!

  6. Pingback: ROMANIA: de 40 de ani COBAI IN LABORATORUL SOCIAL FMI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  7. Pingback: Intrebarea anului 2013: VA MAI FI OARE OMENIE PE PAMANT? Noua “etica” a relatiilor sociale: angajatul “ideal” sau NOUL SCLAV NEFERICIT, gardienii de personal, oamenii-produs si pensionarii DEPORTATI - Razboi întru Cuvânt - Recoma
  8. Pingback: Alexandru Athanasiu: ROMANII AU FOST COBAII FMI, PENTRU INTERESELE FINANTEI MONDIALE! [video] - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: SALARIZAREA BUGETARILOR [video]. Ponta cauta solutii pentru FACILITAREA CONCEDIERILOR si MICSORAREA SALARIILOR. Ce inseamna, de fapt, “regandirea totala a administratiei”? - Recomandari
  10. Pingback: Opinie surprinzatoare in “CAPITAL” despre PLAGA “INVESTITORILOR STRAINI” care platesc SALARII DE SCLAVIE in “LAGARE DE MUNCA”/ Ilie Serbanescu despre rolul CAPITALULUI STRAIN si modelul economic al RAPTULUI COLONIAL apl
  11. Pingback: Cezar Paul-Badescu “loveste” din nou: “SCLAVII ROMANIEI” – sau cum a ajuns reala expresia “EXPLOATAREA OMULUI DE CATRE OM” - Recomandari
  12. Pingback: “Rosii Spania culese de romani” sau o ALTFEL de amenintare la SIGURANTA NATIONALA: Romania devastata de saracie - Recomandari
  13. Pingback: Brand de tara: SARACIE & EXPLOATARE. Copiii romani – in “topul” european al riscului de saracie si excluziune sociala/ Angajatele din INDUSTRIA TEXTILA au salarii SUB nivelul necesar subzistentei - Recomandari
  14. Pingback: “Satul puturosilor”, campania impotriva SALARIULUI MINIM pe economie si OBEDIENTA ACCEPTABILA sau cand e “OK” sa fi sluga: cand seful e MANAGER - Recomandari
  15. Pingback: LA 25 ANI DE COMUNISM [din emisiunea Punctul de intalnire - VIDEO]. Economistul Ilie Serbanescu descriind CAPITALISMUL ODIOS practicat in Romania: “CEA MAI TERIBILA ASERVIRE DE TIP COLOLINAL”. Semnal de alarma cu privire la soarta TRANSILVANIE
  16. Pingback: LIPSA UNUI LOC DE MUNCA – ETICHETAT CA TULBURARE PSIHOLOGICA. Capitalismul orwellian si dictatura gandirii pozitive/ CONDUCEM LA PRODUCTIVITATE IN EUROPA, DAR AVEM CELE MAI PUTINE BENEFICII DIN MUNCA/ Ideile presei dependente de capital: SA VINA STR
  17. Pingback: DUPA 25 DE ANI. Economia Romaniei – PRADA DE RAZBOI SI PARADIS AL MULTINATIONALELOR. Unicul program de guvernare: “GARANTAM SCLAVIA PE BANI PUTINI!” | Cuvântul Ortodox
  18. Pingback: DISCRIMINATI LA NOI ACASA. In timp ce companiilor straine li se asterne covorul rosu, antrepenorii români sunt aruncati la câini/ Romania pierde LOCURI DE MUNCA cu sutele de mii, multe din cauza DNA si ANAF. “Tara este blocata” (Video)/ MEGA
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare