”PRIMAVARA ARABA” si ”REVOLUTIE FACEBOOK” IN IMPERIUL RUSESC? Gorbaciov este implicat in noile jocuri de culise. Divizii de trupe speciale scoase pe strazile Moscovei si ale Sankt Petersburgului

6-12-2011 10 minute Sublinieri

UPDATE

  • Karadeniz:

La Moscova incepe sa miroasa a “primavara araba”

La Moscova începe să miroasă a “primăvară arabă”, fapt constat şi de senatorul american John McCain. Între timp, Kremlinul a decis aducerea în capitală a forţelor speciale ale ministerului de Interne. Cunoscut pentru criticile aduse Rusiei, McCain l-a avertizat pe Vladimir Putin că Rusia ar putea avea de-a face cu propria sa “primăvara arabă”, după protestele postelectorale de pe străzile Moscovei. “Dragă Vlad, primăvara arabă se apropie foarte mult de tine”, a spus McCain pe contul său de Twitter. Senatorul a adăugat un link la un articol apărut în “Wall Street Journal”, care vorbea despre “dovezi de necontestat ale fraudelor din procesul electoral”, care ar putea afecta relaţiile Rusiei cu capitalele occidentale, în următoarele zile.

Divizia „Dzerjinski”, subordonată Ministerului Afacerilor Interne rus, a intrat în capitala Rusiei, Moscova, transmite Eho Moscvî. Serviciul de presă al ministerului a confirmat că divizia a fost chemată „pentru a asigura ordinea publică în perioada post-electorală”, scrie Hotnews.md. Moscoviţii au observat în orele amiezii de astăzi coloane de automobile militare care se îndreptau spre centrul Moscovei.

Câteva minute după apariţia mesajelor cu privire la introducerea trupelor  în capitala rusă şi locuitorii suburbiilor oraşului Sankt Petersburg au observat coloane de automobile militare care se îndreptau spre oraş. Paginile unora din cele mai importante surse de informaţii din Rusia sunt blocate în aceste clipe.

Alegeri legislative in Rusia. Primul pas spre dictatura absoluta a lui Putin

Astăzi, pe străzile Moscovei au intrat ostaşii trupelor de interne pentru a preîntâmpina evoluţia protestelor din capitala Rusiei. Alegerile parlamentare din Federaţia Rusă au trecut, dar la Moscova efectele acestora au început să se resimtă. Azi, prezenţa poliţiei şi a ostaşilor trupelor de interne pe străzile capitalei ruse a ridicat nivelul de alertă în rândurile populaţiei, dar şi a formaţiunilor de opoziţie.

Îngrijorările asupra unor eventuale conflicte dintre putere (Partidul „Rusia Unită”) şi opoziţie au început, de fapt, imediat după anunţarea rezultatelor scrutinului parlamentar. Opoziţia a declarat că rezultatele au fost fraudate, iar luni a ieşit la proteste în centrul Moscovei. Potrivit presei ruseşti, poliţia a intervenit, iar ca rezultat au fost reţinute aproximativ 300 de persoane. În acelaşi timp, secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a spus, în timpul reuniunii Consiliului Ministerial al OSCE, că alegerile din Rusia nu au fost nici libere, nici corecte. Declaraţiile americanilor, susţinute de multiplele organizaţii nonguvernamentale care au monitorizat alegerile din Rusia au fost respinse de reprezentanţii partidului majoritar, cel al premierului Vladimir Putin.


Foto: Poliția rusă “escortează” un protestatar anti-putin. Moscova. Reuters

Pe parcursul zilei de astăzi, în presa rusă, precum şi pe reţelele de socializare (Twitter, Facebook) au apărut mai multe mesaje îngrijorătoare despre apariţia pe străzile Moscovei a mai multor camioane pline cu soldaţi ai trupelor de interne şi tehnică militară specială. Aceste mesaje erau însoţite şi de imagini. Agenţia de presă Lenta.ru scria, citând un comunicat al Ministerului rus de Interne, că prezenţa numărului mare de poliţişti pe străzile din capitala rusă se explică prin menţinerea ordinii publice şi că trupele vor fi retrase după anunţarea finală de către Comisia Electorală Centrală a rezultatelor alegerilor şi după retragerea protestatarilor. De asemenea, MAI rusesc menţiona că măsurile luate sunt pentru a păstra stabilitatea în regiunea Moscova. Liderii opoziţiei au chemat şi azi oamenii la proteste.

Nu doar opoziţia a organizat mitinguri. Potrivit RIA Novosti, aproximativ 15 mii de activişti ai Mişcării „Naşi” s-au adunat pentru a saluta victoria Partidului „Rusia Unită”. Andrei Vorobiov, şeful Comitetului executiv central al partidului, a declarat, citat de INTERFAX, că la miting vor discuta nu doar despre câştigul pe care l-au obţinut, dar şi despre punerea în aplicare a promisiunilor electorale.

Dmitri Medvedev, a declarat marti ca sistemul politic rus nu este “problema Occidentului”, ca reactie la raportul OSCE care denunta relatia prea apropiata intre statul rus si partidul premierului Vladimir Putin. “Sa supravegheze alegerile, sa semnaleze neregulile este un lucru, dar starea sistemului politic nu este problema lor”, a declarat Medvedev.

Alegerile legislative ruse, câstigate de partidul aflat la putere, Rusia Unita, au fost marcate de “încalcari frecvente” în cadrul numararii voturilor, în special introducerea în urna a unor buletine suplimentare,potrivit unui comunicat difuzat luni de observatorii electorali ai OSCE.

  • Realitatea.net:

Rusia consideră “inacceptabile” criticile Statelor Unite privind derularea alegerilor

Ministerul rus de Externe a catalogat drept “inacceptabile” criticile Casei Albe şi ale Departamentului de Stat american în legătură cu modul în care s-au desfăşurat alegerile parlamentare din Rusia, informează AFP. “Declaraţiile secretarului de Stat american, Hillary Clinton, şi comentariile reprezentanţilor Casei Albe sunt inacceptabile”, consideră Ministerul rus de Externe.

“Diplomaţia rusă speră că partea americană se va abţine pe viitor să formuleze critici inamicale şi cere Washingtonului să renunţe la stereotipuri depăşite”, precizează comunicatul, subliniind că sistemul electoral american “nu reprezintă un exemplu de deschidere şi de dreptate“. Intervenind la Vilnius cu ocazia unei reuniuni a OSCE, Hillary Clinton a declarat, marţi, că scrutinul din Rusia nu a fost “nici liber, nici echitabil”. Anterior, Washingtonul exprimase preocuparea în legătură cu modul în care s-au desfăşurat alegerile din Rusia.

REVOLTĂ ÎN RUSIA Mihail Gorbaciov cere anularea alegerilor. Noi proteste vor avea loc VIDEO

Liderii ruşi se află sub o presiune crescândă după scrutinul parlamentar de duminică, criticat de observatori pentru numeroasele fraude. Mii de protestatari au ieşit în stradă pentru a denunţa regimul lui Vladimir Putin, iar Mihail Gorbaciov s-a alăturat cauzei manifestanţilor, cerând repetarea alegerilor. Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a cerut autorităţilor ruse să anuleze alegerile parlamentare ce au avut loc în 4 decembrie, relatează agenţia Interfax, citată de NewsIn.

“Liderii ţării trebuie să admită că au fost numeroase falsificări şi fraudări, iar rezultatele nu reflectă voinţa poporului”, a spus Gorbaciov. “Deci, cred pot lua o singură decizie – anularea rezultatelor alegerilor şi organizarea (unui scrutin – n.r.) nou”, a adăugat el.

Mii de ruși protestează în aceste clipe în centrul Moscovei, în Piața Triumfalinaia. Protestele față de rezultatele alegerilor parlamentare din Rusia, desfășurate la 4 decembrie, au început încă ieri seara și continuă și astăzi.

Potrivit presei online din Rusia, dar și protestatarilor care scriu pe rețelele de socializare direct din Piață, numărul celor care au împânzit centrul Moscovei ajunge la 5 mii de oameni.

Protestatarii se împart în două categorii. Pe de o parte cei care scandează lozinci anti-Putin, pe de altă parte – cei care îl susțin pe Putin și partidul „Edinaia Rossia”.

Autoritățile s-au pregătit la greu pentru manifestații și au scos în stradă de cu zi mii de polițiști și chiar 3000 de militari ai armatei ruse. Ministerul de Interne din Rusia a explicat acest lucru prin faptul că vor să asigure liniștea pe străzi și să prevină eventualele violențe.

Totuși protestele devin din ce în ce mai violente. Presa rusă transmite că susținătorii partidului „Edinaia Rossia” și susținătorii opoziției se iau la bătaie, iar poliția se face că plouă. În schimb, polițiștii nu ezită să rețină cu forța protestatari și să-i urce în mașini. Doar ieri seara au fost arestați peste 300 de oameni care au ieșit la proteste în centrul Moscovei și 100 de oameni care au protestat în Sankt Petersburg.

În contextul protestelor de la Moscova, cunoscutul blogger rus Eduard Baghirov, care a fugit din RM, fiind cercetat pentru implicare în evenimentele din aprilie 2009 de la Chișinău, a scris pe twitter: „În Moldova, în aprilie 2009, totul a început exact așa. Unu la unu. Fiți atenți”.

  • Hotnews:

UPDATE Rusia: Furia fata de Vladimir Putin creste pe internet si a inceput sa coboare pe strazile Moscovei. Politia aresteaza zeci de partizani ai opozitiei

Reculul inregistrat de premierul Vladimir Putin si acuzatiile de fraude la alegerile legislative de duminica au relansat opozitia din Rusia, care a demonstrat luni seara, pentru prima oara, ca este in stare sa mobilizeze mii de oameni la Moscova, relateaza AFP.

UPDATE Ora 17,30 Politia rusa a arestat marti seara aproximativ o suta de simpatizanti ai opozitiei, printre care si fostul vicepremier Boris Nemtov, care incercau sa organizeze un miting in centrul Moscovei, in semn de protest fata de victoria partidului lui Vladimir Putin in alegerile legislative.
Politia nu intervine insa impotriva militantilor pro-putere, mult mai numerosi si adunati in cealalta parte a pietei. Cateva zeci de opozanti au fost inchisi in camioane ale politiei.In cursul acestei seri, opozantii au incercat sa organizeze un nou protest, dar fortele speciale ale ministerului de Interne au ocupat deja pozitii pe strazile din oras.

Premierul Vladimir Putin a declarat marti ca reculul inregistrat de Rusia Unita era inevitabil, avand in vedere criza economica mondiala. “Da, exista pierderi si ele erau inevitabile”, a spus Putin, citat de agentiile rusesti, in cadrul unei intalniri cu lideri ai partidului. “Ele erau inevitabile pentru orice forta politica, mai ales daca ea isi asuma responsabilitatea situatiei din tara timp de mai multi ani”, a continuat acesta.“In conditiile actuale, este un rezultat bun. Stim ce se intampla in tarile in care economia si sectorul social ni se pareau stabile nu cu mult timp in urma. Milioane de oameni ies in strada”, a adaugat Putin.

O manifestatie de o amploare fara precedent a avut loc luni seara la Moscova, datorita unei mobilizari care s-a facut esential gratie retelelor sociale: mii de rusi s-au adunat in centrul capitalei pentru a denunta o “farsa” electorala si scandand “Rusia fara Putin”. Primaria a autorizat un miting al opozitiei radicale Solidarnost la care urmau sa participe 300 de persoane, dar intre 2.000 si 10.000 de rusi au venit sa manifesteze, o mobilizare inedita pentru Moscova de ani de zile.

Cele mai recente manifestatii masive, cu sute de mii de persoane, dateaza de la inceputul anilor 1990. Doar un nucleu dur de militanti au participat la proteste in ultimii ani. Printre manifestantii de luni seara, in cea mai mare parte tineri, cei mai multi au spus ca participa pentru prima oara la astfel de proteste. “Este cea mai importanta manifestare a opozitiei in acesti ultimi zece ani. Oamenii nu mai pot, nivelul de iritare si de neincredere fata de putere depaseste limitele”, a declarat Boris Nemtsov, fost ministru si unul dintre organizatorii adunarii.

“Internetul a jucat un rol colosal pentru aceasta manifestatie“, a adaugat acesta. Canalul independent de televiziune pe internet Dojd a vorbit de o “revolutie Facebook” in timp ce televiziunile oficiale au trecut evenimentul sub tacere. Luate pe nepregatite de amploarea manifestarii, fortele de ordine au intervenit dupa ce protestatarii au strapuns un cordon al politiei. Bloggerul anticoruptie Alexei Navalny si alti 300 de opozanti au fost arestati. Unul dintre liderii Solidarnost, Ilia Iashine, a fost condamnat marti la 15 zile de inchisoare.

Aceste arestari au provocat un nou val de proteste pe web. Peste 300 de persoane au reactionat pe blogul lui Alexei Navalny, discutand despre un nou protest pentru marti. Pe reteaua sociala ruseasca VKontakte.ru, peste 5.000 de persoane au raspuns la un apel de proteste incepand cu ora 19,00 (15.00 GMT) marti, in piata Triumfalnaia, loc traditional pentru manifestatiile opozitiei radicale.

Cateva mii de tineri, partizani ai partidului aflat la putere, au primit autorizatia de a manifesta marti intr-o piata apropiata de Kremlin, pentru a-si exprima sprijinul fata de Vladimir Putin si Dmitri Medvedev. Acesta din urma, cap de lista al partidului Rusia Unita, care a pierdut 15 puncte, sub 50%, la alegerile de duminica, a facut obiectul unor comentarii insultatoare pe pagina sa de Twitter.Site-ul ONG-ului rusesc Golos, care facea un recensamant al fraudelor si presiunilor, gratie unei retele de corespondenti din Rusia si a marturiilor internautilor, a devenit inaccesibil in urma atacurilor cibernetice, in ziua votului, ca si mass-media partenere.

Golos a acuzat serviciile secrete rusesti ca s-ar afla in spatele acestor atacuri cibernetice.

Partidul lui Putin, Rusia Unita, ar putea fi obligat sa cedeze opozitiei o parte din functiile cheie ale Dumei de stat

Rusia Unita, partidul lui Vladimir Putin, a obtinut majoritatea in Duma de stat, dar nu va mai domina camera inferioara a parlamentului ca pana acum. Partidul puterii va fi obligat sa cedeze opozitiei o parte din functiile de conducere. In plus, va fi redus numarul comisiilor, astfel ca Duma va redeveni “teatrul bataliilor politice”, asa cum a fost pana in 2003. Dar soarta proiectelor de lege va continua sa depinda de Rusia Unita, scrie Kommersant.

Expertii anticipeaza pentru Rusia un posibil “scenariu egiptean” * Opozitia organizeaza un mare miting la Moscova pe 10 decembrie

Tribunalul Tverskoi din Moscova i-a judecat marti pe politicienii de opozitie Ilia Iashin si Aleksei Navalov pentru organizarea unui miting neautorizat impotriva alegerilor fraudate. Organizatia Amnesty International i-a declarat pe cei doi adevarati eroi. Alte peste 500 de persoane au fost retinute de fortele de ordine in timpul demonstratiilor de marti seara din centrul Moscovei. In acest context, agentia internationala de rating Fisch a avertizat in legatura cu riscurile politice extrem de ridicate din ajunul alegerilor prezidentiale. Expertii anticipeaza pentru Rusia un scenariu egiptean si califica drept nelegitima noua componenta a Dumei de stat.

Intre timp, in capitala au fost introduse temporar trupe ale Ministerului de interne, scrie Nezavisimia gazeta. Marti seara, demonstratii spontane au avut loc la Sankt-Petersburg si Samara. Peste tot, interventia prompta a fortelor de ordine a impiediat ca miscarile sa ia amploare.  Analistii incearca sa ghiceasca modul in care vor reactiona autoritatile, dar, deocamdata, nu au gasit un raspuns. „Clasa medie a inceput sa-si strige nemultumirile, ceea ce este un semn extrem de ingrijorator”, este convins directorul general al Centrului pentru tehnologii politice, Aleksei Makarkin. In opinia lui, in cadrul alegerilor legislative de duminica, multi fie au intors spatele Rusiei Unite, fie au refuzat, pentru prima data, sa se prezinte la urne, simtind ca nu sunt capabili sa decida soarta tarii.

„Multi dintre ei acuza disconfort din cauza faptului ca nu vad niste perspective serioase si vor sa pedepseasca Rusia Unita”, spune expertul. El crede ca riscul destabilizarii situatiei se va adanci dupa alegerile prezidentiale, pentru ca guvernul va fi nevoit sa adopte masuri impopulare. „Rusia Unita a pierdut pentru totdeauna sprijinul clasei de mijloc, iar majoritatea putiniana se destrama. Noua Duma de stat, cea decisa in alegerile de duminica detine un grad limitat de legitimitate in ochii oamenilor care nu au votat cu partidul puterii”, subliniaza Makarkin.

Medvedev si Putin se distanteaza de Rusia Unita

Cotidianul RBK Daily scrie, la randul lui, ca puterea de la Kremlin nu se astepta la o asemenea reactie din partea clasei de mijloc, evenimentele de marti gasindu-i pe liderii tarii total nepregatiti pentru un astfel de scenariu. Prin urmare, singurul lucru pe care l-au considerat potrivit a fost sa adune in graba oameni si sa-i scoata in strada in „sprijinul partidelor invingatoare”.  „Cati ar putea sa fie acesti dusmani? 200 de oameni?”, a raspuns enervat un funtionar de la Kremlin la intrebarea RBK legata de mitingurile de marti din Piata Triumfalnaia. Alt functionar al Kremlinului a declarat ca pentru Rusia Unita vor exista cu siguranta urmari.

„Deocamdata, partidul este folosit ca instrument, dar el va fi reorganizat peste cinci sau sase ani maxim. Si este mai mult ca sigur ca, dupa toate cele intamplate, presedintele Dmitri Medvedev va refuza sa preia conducerea Rusiei Unite”, a declarat respectiva sursa. Interesant este ca marti, purtatorul de cuvant al premierului Putin, Dmitri Peskov, a anuntat ca nici premierul nu se va sprijini pe Rusia Unita. Potrivit afirmatiilor sale, Putin nu a fost niciodata foarte legat de aceasta formatiune politica.

Mare miting pe 10 decembrie

Cotidianul electronic Gazeta. ru anunta ca pentru sambata protestatarii intentioneaza sa organizeze o noua actiune – un miting in Piata Revolutiei, convenit cu autoritatile municipale inca de dinaintea alegerilor de duminica. Lor urmeaza sa li se alature automobilistii Federatiei proprietarilor de masini din Rusia. „Pentru 10 decembrie au convenit organizarea unui mars automobilistic, care se va incheia in Piata Revolutiei, unde este planificat mitingul celor nemultumiti de rezulatul scrutinului legislativ”, au declarat responsabilii Federatiei.

[…] Vasile Ernu, după discuții cu prietenii de la Moscova, insistă pe caracterul protestelor care se apropie de mișcările vestice (articol integral aici):

Prietenii de la Moscova au avut grijă să mă anunțe entuziasmați că ”primăvara arabă se mută la Moscova!”. E vorba de protestul de la Moscova care a avut loc pe 5 decembrie. Din discuțiile avute cu cițiva buni cunoscători ai realităților politice și sociale de acolo aș trage cîteva concluzii preliminare.

  • Pentru prima dată după foarte mulți ani (din perioada ”disidenței lui Elțin”) în Moscova au loc demonstrații politice de masă.
  • Protestul masiv s-a născut nu atît ca un răspuns la inițiativa grupului politic independent ”Solidaritatea”, cît mai ales ca reacție la tendința de monopol a partidului ”Rusia unită” și a tandemului Putin-Medvedev. E prima reacție anti-Putin de proporții.
  • Mitingul a fost bine organizat, energic, iar cei care au vorbit au avut mesaje scurte, bine țintite și foarte vii. E admirabil cum un public precum cel moscovit, obișnuit cu mișcările de stradă (în anii 80 și 90 a fost exemplar),  dar  care a uitat să protesteze în anii triumfaliști ai capitalismului petrolier în care totul s-a redus la consum,  a reacționat atît de bine și disciplinat. Încă nu totul e pierdut.
  • Protestul de la Moscova seamană însă mult mai mult cu ceea ce se întîmplă la Londra și New York, decît cu fenomenul ”primăvara arabă”. Aici revolta este îndreptată împotriva inechității și nedreptății sociale tot mai mari, împotriva puterii și grupurilor politice care nu mai reprezintă pe nimeni, împotriva grupurilor de privilegiați din zona privată și de stat.

 

Nota noastra:

Evident, tarasenia cu primavara araba si revolutia facebook este un wishful thinking al SUA si al opozitiei rusesti transpuse, foarte probabil, in incercari de creare a unor tulburari interioare in Rusia. Este si asta o modalitate de a pune presiune pe o mare putere rivala. Totusi, cel putin pana in acest moment, protestele sunt mai degraba palide… si scenariul unor revolte puternice pare a fi foarte indepartat.

Totusi, faptul ca Rusia Unita, formatiunea politica a cuplului de conducatori ce va face rocada – Putin si Medvedev -, nu a castigat majoritatea absoluta in alegeri arata ca legitimitatea acestora incepe sa scartaie. La fel si popularitatea. Si, chiar mai important decat acest lucru este tendinta, care nu poate fi decat descrescatoare. Oricat de multa fermitate incearca sa transmita Putin, oricat de modernist si reformist incearca sa apara Medvedev, pare ca potentialul lor s-a consumat si de acum urmeaza declinul. Cu sau fara Eurasia.

Ce urmeaza de aici? In astfel de situatii, ca evolutii probabile ale unei structuri de putere care incearca sa se perpetueze, exista mai multe scenarii:

– Rusia incepe sa fie macinata tot mai mult de revolte, pe “modelul arab” iar opozitia incepe sa devina o forta. Care opozitie, insa? Pentru ca a doua forta politica a tarii sunt comunistii, iar protestatarii sunt mai ales “liberalii”. Nu vedem insa niciun motiv serios pentru care acestia din urma sa creasca in popularitate. Atat timp cat Vestul nu mai reprezinta un model de succes si cat “reformele” sunt asimilate epocii dezastruoase eltiniene, e greu de crezut ca scaderea in popularitate a lui Putin va transfera asteptari si adeziuni la tabara pro-occidentala. Sigur, exista precedentul “revolutiei din octombrie”, adica al loviturii de stat bolsevice din 1917. Pe atunci, bolsevicii erau doar o grupare de banditi inarmati, nu prea numerosi, platiti de serviciile secrete germane, care au intrat si au ocupat, pe fondul vidului de putere si a haosului intern, sediul guvernului. Pentru acest lucru Rusia ar trebui sa traiasca iarasi o stare de anarhizare aproape totala. Or acest lucru nu s-a putut, cu toate slabiciunile sale, instala, pe atunci, decat in urma unui razboi mondial dezastruos condus.

– Rusia devine din ce in ce mai mult o dictatura. Nu ca nu ar fi si acum, insa vorbim despre un model tot mai autoritarist. Ar fi mai multi factori care ar putea concura catre un astfel de deznodamant: criza mondiala, relatiile internationale tot mai “fierbinti”. Acest context poate reprezenta o “oportunitate” pentru un mesaj de genul “cetatii asediate”. Cam cum se procedeaza in Vest, cu razboiul impotriva terorismului care ar justifica suspendarea unor drepturi civile. Totusi, exista si aici niste limite obiective pe care Putin, oricat ar fi de Putin, nu le poate depasi. Re-crearea sau clonarea URSS – ca model de putere totalitara “alternativa” nu mai pare a fi posibila. Insa autoritarismul in crescendo e cel mai probabil si realist scenariu.

Rusia cauta un alt model de putere, unul capabil sa adune adeziunile oamenilor si sa reprezinte, in acelasi timp, si visul celei de-a treia Rome. Cum ar fi modelul tarist. Depasind caracterul de fantasmagoric al acestui scenariu, ne putem gandi ca establishmentul care, in acest moment, e reprezentat de Putin si Medvedev, ar putea cauta si in aceasta directie o posibila solutie de re-dobandire a legitimitatii interne – putand fi asistata, in acest sens, si de Biserica Ortodoxa. Ca tot e la moda discutia despre monarhie in Estul Europei. Nu exista insa nimic care ar arata ca in Rusia discutia despre revenirea la tarism ar exista, fie si incipient.


Categorii

Facebook, Google, Internet, New Media, Noile Tehnologii, Opinii, analize, Revolte populare, revolutii, Rusia, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

16 Commentarii la “”PRIMAVARA ARABA” si ”REVOLUTIE FACEBOOK” IN IMPERIUL RUSESC? Gorbaciov este implicat in noile jocuri de culise. Divizii de trupe speciale scoase pe strazile Moscovei si ale Sankt Petersburgului

  1. Si intrarea in Constantinopol,in drum spre Siria, ar putea servi planurilor de mentinere la putere..?

  2. @ion:

    Razboiul, in general, poate fi o stratagema de stingere a contestatiilor interne.

  3. Am fost in Rusia am vazut cum traiesc oamenii acolo,sunt destul de saraci ,dar au ceva ce noi am pierdut de mult(odata cu europenizarea si americanizarea noastra)au DEMNITATEA SI MANDRIA PROPIULUI POPOR.Exact ceia ce noua ne-au distrus aceia care ne vor ”binele”si care acum vor sa scoata poporul rus in strada.Unde a fost acesta corectitudine occidentala a democratiei cand europa intreaga gemea sub jugul comunist?Si indrazneste acum sa vina sa dea lectii Rusiei,care este singura tara ortodoxa ce nu musca momeala otravitoare a Occidentului.Sper din tot sufletul ca acei care cred in demnitatea Rusiei sa nu o tradeze ,fiindca atunci vor trai cosmarul american.Dumnezeu sa ocroteasca Rusia!

  4. Pingback: RUSIA: PROTESTE de strada MASIVE impotriva alegerilor. ”Revolutia garoafelor”? [VIDEO]
  5. Pingback: Patriarhul Kirill NU MAI VREA REVOLUTII IN RUSIA/ Religia, pusa la zid in China/ MODA ANTI-CRESTINA IN Uniunea Europeana (stiri religioase)
  6. Pingback: Protestele pot degenera într-o ”baie de sânge” | ACVILA ORTODOXA blog
  7. Pingback: “Previziuni” eurasiatice pentru 2012: TURCIA VA INCEPE RAZBOIUL IN VARA, UNIUNEA EUROPEANA VA FI AL PATRULEA REICH, APARITIA BLOCULUI TARILOR ORTODOXE - Razboi întru Cuvânt
  8. Pingback: Patriarhia Romana: BISERICA NU POATE FI INDIFERENTA FATA DE SUFERINTA POPORULUI - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  9. Pingback: PROTESTE IN RUSIA: ce spera opozitia anti-Putin. NEOLIBERALISMUL a la russe si spectrul unor SCHIMBARI DRAMATICE - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  10. Pingback: Cand PUTIN il citeaza pe Lermontov. Mobilizare electorala AGRESIVA sub semnul “BATALIEI PENTRU RUSIA” - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  11. Pingback: Alegeri in Rusia si scenariul PARTENERIATULUI RUSIA-GERMANIA. E credibila ipoteza? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  12. Pingback: Putin, Eurasia si ortodoxia moscovita. CE OPTIUNI (NU) ARE ROMANIA? - Recomandari
  13. Pingback: Poate fi Rusia centrul lumii crestine? Ce inseamna “A TREIA ROMA”? - Recomandari
  14. Pingback: PATRIARHUL KIRILL la Chisinau pentru celebrarea a 200 de ani de la crearea EPARHIEI CHISINAULUI. Polemica: Pr. Savatie Bastovoi vs Constantin Tanase (TIMPUL)/ Limba “moldoveneasca” judecata la Curtea Constitutionala a RM/ Rusia in razboi comer
  15. Pingback: PROTESTE RUSIA, dupa dezvaluiri privind coruptia premierului Medved (Video)/ PAPA FRANCISC, INVITAT DE IOHANNIS IN ROMANIA/ EUROPA cu "RITMURI DIFERITE", consacrata la Roma/ Marine Le Pen prezice sfarsitul UE
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare