Cand PUTIN il citeaza pe Lermontov. Mobilizare electorala AGRESIVA sub semnul “BATALIEI PENTRU RUSIA” sau Putin invata lectia americana a RAZBOIULUI

25-02-2012 5 minute Sublinieri

putin rusia

  • Romania Libera:

Vladimir Putin declară în faţa susţinătorilor săi căbătălia pentru Rusia continuă”

Premierul rus Vladimir Putin, considerat favorit în alegerile prezidenţiale din 4 martie, s-a arătat combativ joi, afirmând în faţa celor 130.000 de susţinători ai săi reuniţi la Moscova că “bătălia pentru Rusia continuă” şi că nu va lăsa pe nimeni să se amestece în afacerile ţării, relatează AFP. Putin a recurs mult la vocabularul militar în alocuţiunea sa, dând asigurări că susţinătorii săi sunt în prezent “apărătorii patriei” a cărei “mare istorie a fost scrisă cu sudoare şi sânge”. “Bătălia pentru Rusia continuă, victoria va fi a noastră”, a precizat el, conform Mediafax.

“Astăzi, noi suntem apărătorii patriei“, a afirmat el de la o tribună instalată în faţa mulţimii de pe stadionul Lujniki. “Nu vom lăsa pe nimeni să se amestece în afacerile noastre interne. Nu vom lăsa pe nimeni să ne impună voinţa sa”, a adăugat Putin.

Ziua de 23 februarie este liberă în Rusia, fiind sărbătorită “Ziua apărătorilor patriei”, o sărbătoare moştenită din peroada sovietică. Aproximativ 130.000 de persoane participau joi, pe stadionul Lujniki din Moscova şi în apropierea acestuia, la un miting în sprijinul premierului rus. “La ora 13.00 (11.00, ora României), numărul participanţilor la mitingul în sprijinul candidatului la preşedinţie Vladimir Putin a ajuns la 130.000 de persoane”, a indicat poliţia.

Această manifestaţie, cu zece zile înainte de prezidenţiale, este considerată un răspuns la vastele mitinguri ale opoziţiei care se desfăşoară în mod regulat la Moscova începând din decembrie, de la alegerile legislative controversate câştigate de partidul aflat la putere, Rusia Unită.

Regimul rus i-a acuzat de mai multe ori pe organizatorii protestelor că sunt plătiţi de occidentali, subliniind că alegerea lui Putin la 4 martie este singura garanţie a stabilităţii şi dezvoltării Rusiei. Opoziţia şi presa independentă acuză la rândul lor regimul rus că exercită presiuni asupra funcţionarilor şi că îi plăteşte pentru a merge la manifestaţii în favoarea puterii.

Vladimir Putin vrea să obţină la 4 martie un nou mandat de preşedinte al Rusiei, după patru ani în funcţia de premier. El a fost nevoit să plece de la Kremlin în 2008, deoarece nu putea candida pentru un al treilea mandat consecutiv.

Peste 60% dintre ruşi vor vota cu Putin la alegerile prezidenţiale din 4 martie

Între 63 la sută şi 66 la sută dintre ruşi vor vota pentru actualul premier şi candidat Vladimir Putin în timpul alegerilor prezidenţiale din 4 martie, a declarat vineri directorul centrului analitic Levada, Lev Gudkov, relatează RIA Novosti în pagina electronică, potrivit Mediafax.

“În urma studiilor recente, (…) între 63 şi 66 la sută dintre cei care se vor prezenta la urne pe 4 martie vor vota cu Vladimir Putin”, a declarat Gudkov în timpul unei conferinţe de presă de vineri.

În total, poporul rus va putea alege între cinci candidaţi: Vladimir Putin (Rusia Unită), Ghennadi Ziuganov (Partidul Comunist), Vladimir Jirinovski (Partidul Liberal-Democrat), Serghei Mironov (Rusia Justă) şi Mihail Prohorov (independent).

Vladimir Putin, care a fost deja preşedinte între anii 2000 şi 2008 cu două mandate consecutive de patru ani, plănuieşte de această dată, condorm unei reforme constituţionale, să îndeplinească un mandat de şase ani.

  • Hotnews:

Vladimir Putin: Nu putem merge la nesfarsit cu procesul de dezarmare in timp ce alte puteri nucleare continua sa se inarmeze

Prim-ministrul rus Vladimir Putin a declarat, vineri, ca Rusia nu va face nici un pas in privinta dezarmarii nucleare, motivand ca orice miscare in aceasta directie trebuie sa fie generala si cuprinzatoare, relateaza RIA Novosti. El a subliniat, de altfel, ca toate puterile occidentale ar trebui sa fie implicate in acest proces.

“Nu putem merge la nesfarsit cu procesul de dezarmare in timp ce alte puteri nucleare continua sa se inarmeze”, a spus Putin. “In nici un caz”, a precizat premierul rus. Moscova conteaza pe o cooperare eficienta cu Washington-ul pentru a restrange cursa de inarmare nucleara, a mai declarat Putin. Prim-ministrul rus a subliniat faptul ca Rusia nu va renunta la armele sale nucleare pana ce nu va dezvolta arme conventionale comparabile ca efect.

Putin a recunoscut, de asemenea, ca partenerii straini ai Rusiei “au un avans in fata noastra in unele aspecte, mai ales in ceea ce priveste armele ghidate cu mare precizie”. Focoasele moderne conventionale, acuratetea si timpul parcurs pana la tinta “le fac comparabile, ca efect, cu armele de distrugere in masa”, a afirmat Vladimir Putin. “Vom renunta la armele nucleare cand vom  dispune de asemenea sisteme, cu nici o zi mai devreme“, a declarat Putin. “Nimeni nu ar trebui sa-si faca sperante in aceasta privinta”, a mai spus el.

Vladimir Putin acuza Occidentul ca incearca sa schimbe regimul in Iran

Premierul rus Vladimir Putin a acuzat vineri puterile occidentale ca incearca sa schimbe regimul in Iran, sub acoperirea luptei impotriva proliferarii armelor de distrugere in masa, relateaza AFP.

Cred, de asemenea, ca sub acoperirea luptei impotriva proliferarii armelor de distrugere in masa (…) fac incercari de alt gen, si-au fixat alte scopuri” schimbarea regimului” din Iran, a declarat el. “Avem astfel de banuieli”, a adaugat el, in cadrul unei vizite pe care a efectuat-o la centrul de cercetari nucleare de la Sarov (560 km est de Moscova). Rusia, care pana acum a votat patru serii de sanctiuni in Consiliul de Securitate al ONU, a precizat, la fel ca si China, ca se opune unor noi sanctiuni.

Pe masura ce atacul asupra Iranului pare doar o chestiune de timp iar deturnarea regimului din Siria a prins momentum, Rusia pare sa isi accentueze in ultimul timp semnalele ca se va opune expansiunii imperiului anglo-american in aceasta regiune. Dupa mai multe declaratii si luari de pozitie care au culminat cu veto-ul din Consiliul de Securitate cu privire la condamnarea Siriei, Rusia a trecut la fapte: ieri – 23 februarie 2012 – a trimis cinci (!) bombardiere strategice peste Marea Neagra.

Deocamdata din relatarile fragmentare din presa nu am inteles care era destinatia acestor bombardiere si daca rusii intretin in prezent alte misiuni in Marea Neagra. Ce stim insa este ca rusii nu au notificat turcii in legatura cu acest zbor si au trecut la 40km de spatiul aerian bulgar. Nu sunt expert militar insa inteleg cat de grav poate fi un zbor de bombardiere strategice supersonice care pot oricand ataca tinte inamice importante care nu este notificat! Oare sa fi uitat rusii, sau sa nu le pese? Cu siguranta nu, acesta misiune nu este altceva decat o avertizare care urmeaza unui lung sir de mesaje ferme transmise de Rusia si care in esenta avertizeaza SUA in privinta Iranului si a Siriei: pana aici!

Iata insa un rezumat al actiunilor recente ale Rusiei cu privire la Siria si Iran:

  • 18 IAN 2012: Iran nuclear: Russia’s Lavrov warns against attack (BBC / Capital)
  • 24 IAN 2012: America, ingrijorata ca Siria ar fi cumparat avioane militare din Rusia (Ziare.com)
  • 07 FEB 2012: Syria: Russia and China chain the dogs of war / despre votul in Consiliul de Securitate al ONU / (Pravda)
  • 13 FEB 2012: Ruşii sunt dispuşi să trimită militari în Siria / ca forta de mentinere a pacii; stim insa cum “mentin” rusii pacea in Transnistria / (Capital)
  • 22 FEB 2012: Russia warns Israel not to attack Iran (Jerusalem Post)
  • 23 FEB 2012: Russian Bombers over Black Sea Alert Bulgarian, Turkish Air Forces (Novinite)
  • 23 FEB 2012: MEDVEDEV TELLS UAE PRESIDENT FOREIGN PRESSURE ON SYRIA UNACCEPTABLE  (Interfax)
  • 23 FEB 2012: RUSSIA, CHINA REAFFIRM SHARED POSITION ON SYRIA – END TO VIOLENCE, GOVT-OPPOSITION TALKS WITHOUT PRECONDITIONS, NO FOREIGN INTERFERENCE – RUSSIAN FOREIGN MINISTRY (Interfax)

Este evident ca daca in privinta primaverii arabe, Rusia nu prea a avut posibilitatea sa faca ceva, “revolutiile” fiind specialitatea CIA, desi nici rusii nu stau prea prost cu contrarea acestora (vezi revolutia esuata din Ucraina, Belarus si interzicerea in Rusia a ONG-urilor straine – canale de propaganda ale institutelor americane de inginerie sociala) alta este situatia in cazul Siriei si a Iranului.

Pe langa faptul ca prin caderea Siriei si atacarea Iranului, SUA s-ar apropia periculos de zona de interes a Rusiei si totodata ar dobandi  controlul total al celei mai bogate regiuni in petrol din lume, Rusia simte ca este momentul sa se reafirme si sa calmeze pornirile razboinice ale americanilor. Rusii cu siguranta nu au uitat provocarea georgiana unde americanii au incercat sa vada puterea de reactie si fermitatea armatei rusesti si prin urmare sunt constienti ca orice ezitare in cazul Siriei si a Iranului ii va costa imens in relatia cu SUA dupa batalia pierduta a sistemului radar anti-racheta.

Daca in cazul Iranului, Rusia ar avea mai mult de castigat (prin explozia pretului petrolului) decat de pierdut (prin pierderea contractelor in domeniul nuclear si prin avansul americanilor), in cazul Siriei, Rusia nu doreste sa piarda capul de pod pe care il are in Siria, prin singura baza ruseasca din Marea Mediterana si totodata nu agreaza perspectiva instabilitatii politice si a anarhiei care ar urma unui atac similar celui din Libia.

Reactia Rusiei cu siguranta nu se va opri aici si nu putem nega ca asistam la un mic razboi rece in prezent intre Rusia si NATO. Spun mic pentru ca e din scurt si nu pentru ca nu ar avea gravitatea razboiului rece. Este doar o iluzie daca ne imaginam ca Rusia va sta cu mainile in san uitandu-se cum SUA cucereste tarisoara cu tarisoara in Orientul Mijlociu, stiind ca statia urmatoare va fi bineinteles fostele state sovietice. Nu putem estima pana unde va merge reactia Rusiei, stim insa ca Rusia castiga imens din cresterea pretului petrolului, economia Rusiei a trecut cu bine prin criza, Putin mai are putin pana sa se declare ţar si asa cum americanii au nevoie de  razboiul impotriva terorismului pentru a mentine sistemul ticalosit la putere si pentru a justifica cheltuielile imense in domeniul militar, este foarte posibil ca Putin sa se inspire si el putin de la americani si sa realizeze ca implicarea in razboi nu l-ar face decat sa isi castige presedentia pe viata.

Candidatul prezidential Vladimir Putin mi-a amintit [de importanta poeziei in viata publica ruseasca] atunci cand, pe stadionul Luzhniki  din Moscova, l-a citat pe poetul Mihail Lermontov cu poemul sau despre soldatii rusi murind la Batalia de la Borodino, care este pomenita, de obicei, drept cea mai sangeroasa zi a invaziei lui Napoleon in Rusia.

Analistii au intors deja o zi intreaga semnificatia citatului din Lermontov in contextul campaniei lui Putin – daca este sau nu alarmist, daca e un semnal de forta sau daca nu cumva exprima indoieli puternice fata de viitorul natiunii.[…]

Nota noastra:

Intr-adevar, semnificativa referinta.

Invazia Rusiei de catre imperiul napoleonian din secolul XIX, lozinci ca “batalia pentru Rusia” “aparatorii patriei” etc., vizitele la centrele nucleare, apelul la reinarmare, toate acestea fac parte dintr-o strategie de campanie care, in mod evident, e construita pe ideea amenintarii externe iminente, a urgentei mobilizarii in jurul liderului forte.

Nu e prima oara cand Putin isi construieste imaginea de mana forte si nici cand amenintarea razboiului e folosita in aceasta panoplie imagistica. De la razboiul din Cecenia pana la chestiunea Iran, de la punerea la punct a oligarhilor in fata camerelor TV pana la re-inarmarea nuclearea si rememorarea invaziei napoleoniene este, insa, o distanta. Probabil, e pentru prima oara cand vestul este desemnat drept principala amenintare la adresa Rusiei, intr-un mod atat de explicit.


Categorii

1. DIVERSE, Iran, Rusia, Siria, SUA versus Rusia

Etichete (taguri)

, , , , , , , , , , ,

Articolul urmator/anterior

Comentarii

8 Commentarii la “Cand PUTIN il citeaza pe Lermontov. Mobilizare electorala AGRESIVA sub semnul “BATALIEI PENTRU RUSIA” sau Putin invata lectia americana a RAZBOIULUI

  1. [ optional :

    http://www.24sata.rs/vesti/svet/vest/feministkinje-petominutnim-performansom-prekinule-sluzbu-u-katedrali-u-moskvi/30014.phtml

    am auzit recent de asta, cica niste sataniste au intrat in catedrala din Moscova si au facut un ritual impotriva lui Putin… (nu stiu rusest + nu am vazut clipul, nu cred ca vreau sa vad asa ceva)

    ]

  2. http://www.interfax-religion.com/?act=news&div=9089

    http://www.interfax-religion.com/?act=dujour&div=125

    Probabil e vorba de acelasi lucru.

    PS: in alta ordine idei, un ziarist… german a facut un documentar despre Putin. Straniu, oarecum…
    http://www.adevarul.ro/international/foreign_policy/web_exclusive/fii-Putin_0_653934863.html

  3. Premierul Putin dezvăluie aici intenția de a lansa un amplu proiect pe 10 ani de modernizare a armatei. Până în 2022, în arsenalul forțelor militare rusești vor intra 400 de rachete balistice intercontinentale, 100 de aparate cosmice militare, 600 de avioane, inclusive avioane de vânătoare din generația a cincea, 1000 de elicoptere, unități de rachete S – 400, Viteaz’ și Iskander – M, peste 2300 de tancuri, 17.000 de automobile militare etc. Mai mulți analiști ruși, dar și străini, s-au întrebat dacă nu cumva Rusia se pregătește de război? Altfel, la ce bun să cheltuie aproape 800 de miliarde de dolari pentru înarmare?!

    Și ultimul articol, al 6-lea, publicat recent de Putin, „Rusia și lumea care se schimbă”, s-a bucurat de o atenție specială din partea media internațională și, cu siguranță, și din partea cancelariilor. Analiza situației internaționale propusă de Putin conține mai multe nuanțe decât a surprins presa.

    Pe de o parte, Putin reia retorica obișnuită privind acțiunile unilaterale ale SUA și NATO, este împotriva celor care folosesc drepturile omului pentru a limita suveranitatea unor state, critică Occidentul pentru intervenția din Libia și anunță că Rusia nu va admite același scenariu în Siria. Nemulțumit că intervenția din Irak a condus la pierderea unor importante contracte comerciale de către companiile rusești, premierul afirmă că Moscova va acționa pentru a-și consolida pozițiile economice în Orientul Mijlociu.

    Primăvara arabă este mai degrabă un eșec, în analiza premierului rus. A fost o încercare de a introduce democrația cu ajutorul forței, iar ce s-a obținut a fost contrariul. Mișcarea a fost mai degrabă rezultatul acțiunii sofisticate a tehnologiilor informaționale, care au modelat opinia publică internațională. După care urmează o întreagă discuție despre soft power, cu acuzații directe la adresa occidentalilor care au umplut lumea de „agenți de influență”.

    Iranul, Coreea de Nord și Afganistanul sunt trecute la capitolul „Provocări și amenințări”. Rezolvarea delicatului dosar iranian s-ar putea face, prin recunoașterea dreptului Teheranului de a dezvolta programe nucleare civile, inclusiv dreptul de a îmbogăți uraniul.

    În ciuda reset-ului dintre Moscova și Washington, paradigma în care evoluează relațiie ruso-americane nu s-a schimbat. Cauza, pe lângă stereotipurile și fobiile moștenite din trecut, este absența unui fundament economic solid; volumul comerțului și investițiilor este scăzut, mult sub potențial. Nici interferențele americane în fostul spațiu sovietic și chiar în campania electorală din Rusia, nu contribuie la îmbunătățirea relațiilor, potrivit premierului Putin. Dar cel mai critic este Putin atunci când vorbește de Scutul antirachetă. Proiectul american distruge echilibrul politico-militar care s-a format în ultimele decenii. SUA, afirmă Putin, vor să-și asigure invulnerabilitatea absolută, „o utopie irealizabilă atât în plan tehnologic cât și geopolitic. … Invulnerabilitatea absolută pentru unul înseamnă vulnerabilitatea absolută pentru ceilalți. Cu o asemenea perspectivă nu putem fi de acord”.

    Pe de altă parte, articolul programatic confirmă interesul lui Putin pentru continuarea colaborării cu Occidentul. Rusia e parte integrantă a marii civilizații europene iar cetățenii ei „se simt europeni”, iată de ce Putin propune avansarea proiectelor care să conducă la formarea unui spațiu economic și uman unic, între Atlantic și Oceanul Pacific. Rusia sprijină economia europeană care se află în criză, iar premierul Putin subliniază interesul special pentru sfera energetică.

    (…)

    Majoritatea analiștilor relevanți cred că Vladimir Putin va rămâne un om politic pragmatic și previzibil. Va face ceea ce spune! Tocmai de aceea trebuie citit cu atenție.

    http://www.contributors.ro/global-europa/rusia-note-din-campania-preziden%C8%9Biala/

  4. Pingback: Alegeri in Rusia si scenariul PARTENERIATULUI RUSIA-GERMANIA. E credibila ipoteza? - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  5. Pingback: Putin intareste ORIENTAREA CONSERVATOARE a Rusiei - Razboi întru Cuvânt - Recomandari
  6. Pingback: Putinisme. Presedintele Rusiei despre EMBARGOUL pentru PRODUSELE MOLDOVENESTI, eventualitatea unei NOI CANDIDATURI in 2018, Berlusconi si homosexualismul si ARSENALUL CHIMIC al Siriei - Recomandari
  7. Pingback: VA RECURGE PUTIN LA ACTIUNE MILITARA PENTRU A-SI SALVA IMPERIUL DE LA PRABUSIRE?/ NATO NU va mobiliza TRUPE in ESTUL EUROPEI/ Joe Biden inaintea sosirii in Romania: INTERVIU ANOST SI LIPSIT DE CONTINUT. Temele atinse: GAZELE DE SIST, JUSTITIA, UCRAINA - R
Formular comentarii

* Pentru a deveni public, comentariul dumneavoastra trebuie aprobat de un administrator. Va rugam sa ne intelegeti daca nu vom publica anumite mesaje, considerandu-le nepotrivite, neconforme cu invatatura ortodoxa sau nefolositoare sufleteste. Va multumim!

Rânduială de rugăciune

Carti

Documentare